Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΟΙ





ΠΗΓΗ:skitsoblog.blogspot.gr

Η Ελλαδα στρατηγική πύλη αερίου για την ΕΕ


Έχουμε μπροστά μας τη μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα να αναδειχθεί στρατηγική πύλη εισόδου για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ανέφερε προ ολίγου, μιλώντας στο Athens Natural Gas Forum 2014, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου. 

Ο υφυπουργός τόνισε χαρακτηριστικά ότι η Ευρώπη εξαρτάται από εισαγωγές γεγονός που επισημάνθηκε  στην πρόσφατη σύνοδο των υπουργών όπου συζητήθηκε η νέα στρατηγική ασφάλειας εφοδιασμού με κύρια σημεία τη διαφοροποιήση του εφοδιασμού και την ενίσχυση των υποδομών. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ο κ. Παπαγεωργίου ενισχύεται η υλοποίηση ενεργειακών έργων ελληνικού ενδιαφερόντος όπως ο αγωγός Tap, ο αγωγός  IGB και η αναβάθμιση Ρεβυθούσας.

Για να μετατραπεί η χώρα από παρατηρητής σε ενεργός μέτοχος των εξελίξεων, πρόσθεσε ο κ. Παπαγεωργίου, δόθηκαν μάχες για να αλλάξει το πρόσωπο της ενεργειακής αγοράς και υλοποιήθηκαν  εκ βάθρων μεταρρυθμίσεις που δημιούργησαν το πλαίσιο για τις πρόσφατες επιτυχίες. 

Σημειώνεται τέλος ότι ο κ. Παπαγεωργίου προανήγγειλε την ολοκλήρωση εντός του Ιουλίου των εργασιών της επιτροπής για το ενεργειακό μείγμα της χώρας τα επόμενα 30 χρόνια.

Ο γενικός γραμματέας διεθνών οικονομικών σχέσεων του ΥΠΕΞ Παναγιώτης Μίχαλος ανέφερε από την πλευρά του ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία επανέφεραν την ανάγκη για ενεργειακή ασφάλεια και έδωσαν την ευκαιρία στην Ελλάδα να προτείνει τον κάθετο διάδρομο από τη Ρεβυθούσα μέχρι την Ουγγαρία. Πρόκειται όπως είπε για το πιο ρεαλιστικό σενάριο για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ χωρίς μεγάλες επενδύσεις. Και αυτό διότι ο κάθετος άξονας αποτελείται από τα εθνικά δίκτυα των χωρών από όπου διέρχεται αλλά και από τους  διασυνδετηρίους αγωγούς κάποιοι εκ των οποίων ήδη υφίστανται ενώ  άλλοι πρέπει να δημιουργηθούν με σημαντικά χαμηλότερο κόστος σε σχέση με τα άλλα φαραωνικά σχέδια. Ο κάθετος διάδρομος τόνισε ο κ. Μίχαλος μπορεί να είναι πλήρως λειτουργικός στο τέλος της δεκαετίας.

Ο Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Ενέργειας Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου Δρ. Στέλιος Χειμώνας, υπογράμμισε στην ομιλία του το όραμα να καταστεί ενεργειακός κόμβος συνεισφέροντας στην γεωπολιτική σταθερότητα κα ιτην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Για το κοίτασμα Αφροδίτη ανέφερε ότι εξετάζονται όλες οι δυνατότητες εκμετάλλευσης με τις επιλογές που εξετάζονται να είναι πλωτός ή χερσαίος σταθμός LNG, αγωγοί, ακόμη και πιεσμένο φυσικό αέριο, ωστόσο στην παρούσα φάση χωρίς επίλυση του Κυπριακού δεν υπάρχει ως επιλογή ο αγωγός προς την Τουρκία.  Πάντως όπως είπε το κοίτασμα της Αφροδίτης δεν αρκεί ως μέγεθος για την κατασκευή του χερσαίου τερματικού LNG στο Βασιλικό και για αυτό το λόγο εξετάζεται η δυνατότητα συνεργειών με το Ισραήλ, ωστόσο όπως είπε υπάρχει μεγάλη προσδοκία και από το ερευνητικό πρόγραμμα της ENI στην Κύπρο ότι θα αυξήσουν σημαντικά τα κυπριακά αποθέματα.  

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Σπύρος Παλαιογιάννης αναφέρθηκε και εκείνος στην Ουκρανική κρίση σε σχέση με το φυσικό αέριο, σημειώνοντας ότι είναι η τρίτη κατά σειρά  τα τελευταία χρόνια. Εκείνο που έχει αλλάξει τόνισε ο κ. Παλαιογιάννης είναι ότι πλέον Ευρώπη και Ρωσία δεν είναι τόσο εξαρτημένες από την Ουκρανία, ενώ και η χρονική συγκυρία (άνοιξη) βοήθησε να μην υπάρξουν προβλήματα. Ο ίδιος εκτίμησε ότι τόσο η Ευρώπη όσο και η Ρωσία έχουν ανάγκη ο ένας τον άλλο, όσο και εάν η υπογραφή της πρόσφατης συμφωνίας με την Κίνα θα δημιουργήσει στο μέλλον και έναν άλλο σημαντικό πελάτη για τη Ρωσία. 

Ο κ. Παλαιογιάννης ανέφερε ότι η εθνική ενεργειακή στρατηγική που χαράχτηκε πριν από χρόνια είχε τρεις πυλώνες: να καταστεί η  χώρα κόμβος διαμετακόμισης, να επιτευχθεί  διαφοροποίηση πηγών και να συμμετάσχει η Ελλάδα στην δημιουργία περιφερειακής αγοράς ενέργειας στη ΝΑΕ. Οι εξελίξεις δικαιώνουν τις στρατηγικές αυτές, είπε, προσθέτοντας ότι ο μόνος τρόπος να μειωθούν σε μόνιμη βάση οι τιμές είναι με τη δημιουργία κόμβου φυσικόυ αερίου που θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό.

Τέλος ο σύμβουλος για θέματα ενέργειας του πρωθυπουργού Σόλων Κασσίνης αναφέρθηκε στις έρευνες που γίνονται σε Κύπρο και Ελλαδα για υδρογονάνθρακες. Σημείωσε ότι πρόσφατα υπεγράφησαν  οι τρεις παραχωρήσεις στο πλαίσιο του διαγωνισμού open door. Ταυτόχρονα ανέφερε ότι σήμερα και αύριο θα γινουν ανακοινωσεις για το νέο γύρο παραχωρήσεων στον οποίο στόχος είναι να προσελκυθούν μεγάλες εταιρείες καθώς οι περιοχές αφορούν σε μεγάλα θαλάσσια βάθη.


ΠΗΓΗ:capital.gr

Μικρή διαρροή πετρελαίου στη Νιγηρία

Μικρή διαρροή πετρελαίου στη Νιγηρία
Η Exxon Mobil επιβεβαίωσε μια μικρή διαρροή πετρελαίου και φωτιά στις εγκαταστάσεις της στη Νιγηρία το Σαββατοκύριακο.

Ο πετρελαϊκός κολοσσός λειτουργεί τις εγκαταστάσεις τους στο Qua Iboe στην ανατολική πλευρά του δέλτα του Νίγηρα. Εκεί παράγεται περίπου το 20% του Νιγηριανού πετρελαίου. Η συγκεκριμένη εγκατάσταση σπανίως έχει δεχτεί επιθέσεις ή σαμποτάζ. 

Ένας εκπρόσωπος της Exxon Mobil σχολίασε πως την Κυριακή, η διακοπή του ρεύματος που προκλήθηκε από κεραυνούς δημιούργησε μια «πολύ μικρή διαρροή πετρελαίου». Ήδη από την Παρασκευή οι κεραυνοί είχαν χτυπήσει τις εγκαταστάσεις προκαλώντας μια «μικρή φωτιά» που αντιμετωπίστηκε άμεσα. Αυτή τη στιγμή οι εγκαταστάσεις λειτουργούν κανονικά.


ΠΗΓΗ:zougla.gr

Η Ελλάδα στον χάρτη των τζιχαντιστών

 Η Ελλάδα στον χάρτη των τζιχαντιστών
Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η Ελλάδα περιλαμβάνεται στις χώρες –εκτός του Ισλάμ- στις οποίες θα ήθελε να επεκταθεί μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια η οργάνωση ΙΚΙΛ , δηλαδή οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε.

Σύμφωνα με τη Daily Mail, ο χάρτης κυκλοφόρησε ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τους υποστηρικτές του ΙΚΙΛ και σε αυτόν περιγράφεται ο πενταετής σχεδιασμός της ισλαμιστικής οργάνωσης . Συγκεκριμένα, στο χάρτη αποτυπώνεται σχέδιο επέκτασης του χαλιφάτου- η εγκαθίδρυση του οποίου ανακοινώθηκε την Κυριακή- σε ολόκληρη  τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, καθώς και μεγάλα τμήματα της Δυτικής Ασίας, ενώ φαίνεται ότι υπάρχει και σχέδιο επέκτασης σε ορισμένα μέρη της Ευρώπης, όπως η Ελλάδα, η Ρουμανία και η Βουλγαρία.

Οι υποστηρικτές του ΙΚΙΛ θέλουν να επεκταθούν, επίσης, στην Ισπανία και στην Ανατολική Ευρώπη μέχρι και την Αυστρία.

Σημειώνεται ότι το όπως ανακοινώθηκε, οι λέξεις "Ιράκ" και "Λεβάντε" θα καταργηθούν από το αρκτικόλεξο ΙΚΙΛ, το επίσημο όνομα του οποίου θα είναι "Το Ισλαμικό Κράτος".

ΠΗΓΗ:.enikos.gr

Οι Τούρκοι "καρφώνουν" ελληνικές εφοπλιστικές εταιρείες που "διακινούν το κλεμμένο ιρακινό πετρέλαιο"


Επτά ελληνικές εφοπλιστικές εταιρείες "καρφώνουν" τα τουρκικά ΜΜΕ ως συνεργαζόμενους με το ISIL και την κυβέρνηση του ιρακινού Κουρδιστάν ως αποδοχείς του ιρακινού πετρελαίου που παράνομα εξάγεται από την χώρα από τις πετρελαιοπηγές των περιοχών στις οποίες έχει χαθεί ο έλεγχος για την κεντρική κυβέρνηση.

Φυσικά οι πρώτοι που έχουν προχωρήσει στην "αποδοχή προϊόντων εγκλήματος" είναι οι ίδιοι οι Τούρκοι που εδώ και τουλάχιστον οκτώ χρόνια δέχονται να περνά από τον αγωγό που καταλήγει στο Τσεϊχάν, ιρακινό πετρέλαιο που έχει κλαπεί από την αυτοδιοικούμενη περιοχή των Κούρδων.

Το πετρέλαιο αυτό προέρχεται από περιοχές που ελέγχουν οι Κούρδοι, αλλά και από τις περιοχές που έχει καταλάβει το ISIL, το οποίο βρήκε τεράστιες ποσότητες διϋλισμένου, αλλά και "μαύρου" πετρελαίου στο διυλιστήριο που κατέλαβε την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα τη τουρκικής εφημερίδας Aydınlık, στο Ισραήλ,τα ελληνικά πλοία που παραλαμβάνουν από τα τουρκικά λιμάνια και το Τσεϊχάν το πετρέλαιο και το προωθούν σε λιμάνια του Ισραήλ ή του Μαρόκου όπου μεταφορτώνονται για τις ΗΠΑ ή για την Βρετανία είναι τα εξής:

 -MARINNER Α, εκτελεί συνεχώς δρομολόγια Μερσίνας - Χάιφας του Ισραήλ, μεταφέροντας πετρέλαιο του βορείου Ιράκ στους Ισραηλινούς.

 -JENRY 1, εκτελεί συνεχώς δρομολόγια από την Μερσίνα προς το Ισραηλινό λιμάνι του Ασκελόν μεταφέροντας επίσης πετρέλαιο του βορείου Ιράκ προς το Ισραήλ.  

 -MAGESTİC: Τάνκερ 150 μεγάτονων. Στις 20 Ιουνίου φόρτωσε πετρέλαιο από το τουρκικό λιμάνι του Τσεϊχάν το με κατεύθυνση  τις ΗΠΑ στο λιμάνι της Φιλαδέλφειας.  

 -UNITED EMBLEM:  Τάνκερ το οποίο εκτελεί διπλές διαδρομές. Στις 21 Ιανουαρίου φόρτωσε από το Τζευχάν με κατεύθυνση την Μάλτα.

 -AGIOS NIKOLAOS. Τάνκερ ελληνικής εταιρείας. Φόρτωσε στις 22 Ιουνίου από το Τζευχάν με κατεύθυνση ελληνικό λιμάνι (;).  

 -UNITED KALAVRYTA. Τάνκερ. Φόρτωσε στις 23 Ιουνίου με κατεύθυνση το ιταλικό λιμάνι του Augusto.  

 -PANAGIA ARMATA. Τάνκερ. Φόρτωσε στις 24 Ιουνίου από το τουρκικό λιμάνι του Τζευχάν  με κατεύθυνση την Τυνησία.  

 -POLA: Τάνκερ. Αποχώρησε στις 29 Ιουνίου από το ιταλικό λιμάνι της Τεργέστης με κατεύθυνση το τουρκικό λιμάνι του Τζευχάν. με σκοπό να φορτώσει το παράνομο πετρέλαιο. 
Το βέβαιο είναι ότι οι Τούρκοι ποτέ δεν κάνουν κάτι στην τύχη. Για α "δίνουν" στεγνά τις ελληνικές εταιρείες, κάποιος σκοπό έχουν.

Βέβαια, πιθανόν να υπάρχουν προβλήματα νομιμότητας σε αυτές τις μεταφορές, αφού το πετρέλαιο αυτό διακινείται παράνομα...

Aς δούμε τώρα με βάση το maritime-connector.com σε ποια ελληνική εταιρεία ανήκει το κάθε πλοίο.


MAGESTİC: Flag GREECE, Home port ATHENS, Class society AMERICAN BUREAU OF SHIPPING, Manager & owner NEREUS SHIPPING - ATHENS, GREECE

UNITED EMBLEM: Flag GREECE,Home port ATHENS,Class society DET NORSKE VERITAS,Manager & owner MARINE MANAGEMENT SERVICES - ATHENS, GREECE

AGIOS NIKOLAOS: Flag GREECE,Class society LLOYD'S SHIPPING REGISTER,Manager & owner SHIP FOR SALE,Former names SAYKON I until 2014 Jan AGIOS ELETHERIOS III until 2008 Feb

UNITED KALAVRYTA: Flag Marshall Island, Class society AMERICAN BUREAU OF SHIPPING,Manager & owner MARINE MANAGEMENT SERVICES - ATHENS, GREECE
Former names SCF BYRRANGA until 2014 Mar

PANAGIA ARMATA: Flag MALTA, Home port VALLETTA,Class society AMERICAN BUREAU OF SHIPPING,Manager & owner MARINE TRUST - ATHENS, GREECE

POLA: Flag LIBERIA,Home port MONROVIA, Class society AMERICAN BUREAU OF SHIPPING, Manager DYNACOM TANKERS MANAGEMENT - ATHENS, GREECE
Owner OVERLAND ENTERPRISE - ATHENS, GREECE

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Θα δεχθούν ποτέ οι λιγνιτικές περιοχές ιδιώτες αντί για τη δημόσια ΔΕΗ; Η κυβέρνηση να το σκεφτεί καλύτερα...


Είδαμε πριν λίγες μέρες στις λιγνιτικές περιοχές της χώρας, στη Φλώρινα, στην Πτολεμαΐδα και τη Μεγαλόπολη, να υπάρχουν έντονες αντιδράσεις στην προοπτική της προώθησης της σαλαμοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Πέρα απ' το μεγάλο θέμα της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας υπέρ ιδιωτικών συμφερόντων, που αφορά όλους τους Έλληνες, υπάρχουν και θέματα που αφορούν ιδιαίτερα τις λιγνιτικές περιοχές.

Οι περιοχές αυτές αναπτύχθηκαν μαζί με την ανάπτυξη της δημόσιας ΔΕΗ κι έχουν στενούς δεσμούς συνύπαρξης και συνεργασίας μαζί της. Στους Νομούς Φλώρινας & Κοζάνης λειτουργούν επί δεκαετίες και ιδιωτικά λιγνιτωρυχεία, αλλά αφ' ενός τα μεγέθη είναι πολύ μικρότερα της ΔΕΗ, αφ' ετέρου η εμπειρία μόνο θετική δεν υπήρξε.

Δίνουμε σήμερα ένα μικρό περίγραμμα των σχέσεων και των δεσμών αυτών των τοπικών κοινωνιών με τη ΔΕΗ, όπως αναδείχθηκαν και από τα σχόλια στην παρωδία της "δημόσιας διαβούλευσης" που "έστησε" το ΥΠΕΚΑ για τη "μικρή" ΔΕΗ, ώστε να αντιληφθούν οι αναγνώστες μας σε όλη η Ελλάδα, (και όχι μόνο, έχουμε αναγνώστες σε αρκετές χώρες), τα ιδιαίτερα προβλήματα που θα δημιουργηθούν. Αν τυχόν διαβάσει και κανένας απ' τους κυβερνητικούς βουλευτές του Α΄ θερινού τμήματος της Βουλής, ας σκεφτεί στη συνέχεια αν η συνείδησή του επιτρέπει να αγνοεί τη φωνή του λαού των λιγνιτικών περιοχών. Αν υπάρχει συνείδηση ...

Διευκρινίζεται ότι η σειρά αναφοράς των θεμάτων είναι τυχαία και δεν αποτελεί κατά κανένα τρόπο ιεράρχησή τους. 

Πρώτο και κυρίαρχο θέμα είναι ...
η ιδιοκτησία των εκτάσεων, που έχει απαλλοτριώσει πάνω από μισό αιώνα τώρα η δημόσια ΔΕΗ σ' αυτές τις περιοχές, για την εκμετάλλευση των λιγνιτικών κοιτασμάτων. Έχουμε αναδείξει αυτό το θέμα στα μέσα Μαρτίου με ειδικά αφιερωμένη ανάρτηση. Μέχρι το 2001 η ΔΕΗ υποχρεούνταν να επιστρέψει στο Δημόσιο τις εκτάσεις στις οποίες ολοκλήρωνε την εκμετάλλευση του λιγνίτη, αφού βέβαια πρώτα τις είχε αποκαταστήσει περιβαλλοντικά. Μετά την εισαγωγή της ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο, με νόμο του Σημίτη, η υποχρέωση αυτή καταργήθηκε και η ΔΕΗ μετατράπηκε σε μεγαλοτσιφλικά σ' αυτές τις περιοχές. Οι εκτάσεις που έχουν απαλλοτριωθεί και πρόκειται μελλοντικά να απαλλοτριωθούν είναι εκατοντάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα, στις πιο εύφορες και ποτιστικές πεδιάδες. Υπάρχουν σήμερα ανεξάρτητα κράτη-μέλη του ΟΗΕ (!) με έκταση μικρότερη ή συγκρίσιμη με τις εκτάσεις που έχει η ΔΕΗ στην ιδιοκτησία της σε κάθε  Νομό ξεχωριστά (Άγιος Μαρίνος 61 Km2, Τουβαλού 26 Km2, Λιχτενστάιν 160 Km2, Νησιά Μάρσαλ 181 Km2, Μονακό 195 Km2, Ναούρου 212 Km2, Σεϋχέλλες 280 Km2, Μάλτα 320 Km2, κλπ). Για να αντιληφθείτε το μέγεθος του προβλήματος, σκεφτείτε αν είναι ποτέ επιτρεπτό σήμερα ο μισός θεσσαλικός κάμπος να περάσει στα χέρια ενός νέου μεγαλοτσιφλικά. Θα τρίζουν τα κόκκαλα του Μαρίνου Αντύπα και κάποια στιγμή οι νέοι κολλήγοι θα ξεσηκωθούν σε νέο Κιλελέρ. Οι ΣαμαροΒενιζέλοι μάλλον δεν διάβασαν ποτέ την ιστορία του αγροτικού κινήματος της χώρας.

Δεύτερο θέμα είναι οι μετεγκαταστάσεις χωριών που πλήττονται από τις δραστηριότητες των ορυχείων. Αρκετά χωριά έχουν ήδη μετεγκατασταθεί στο παρελθόν κι αυτή τη στιγμή, απ' όσο μαθαίνουμε, είτε βρίσκεται σε εξέλιξη είτε δεν έχει ξεκινήσει, η μετεγκατάσταση τριών χωριών στο Ν. Φλώρινας, τεσσάρων χωριών στο Ν. Κοζάνης κι ενός στο Ν.Αρκαδίας. Δυο μάλιστα χωριά στο Ν. Κοζάνης είναι ιδιαίτερα μεγάλα, πάνω από χίλιους κατοίκους το καθένα. Ο δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΗ αποτελεί εγγύηση για τους κατοίκους για την αξιοπιστία του συνομιλητή. Αντίθετα, στα ιδιωτικά ορυχεία της Φλώρινας έγινε μια εντελώς ανορθολογική και πανάκριβη εκμετάλλευση, προκειμένου να αποφύγουν κόστη μετεγκατάστασης και απαλλοτριώσεων. Και με την ανοχή και συνενοχή του ΥΠΕΚΑ, που αδιαφορεί πλήρως για την κατάσταση στη Φλώρινα και το κόστος τροφοδοσίας του ΑΗΣ Μελίτης, που μετακυλίεται στις πλάτες των καταναλωτών.

Τρίτο θέμα οι τηλεθερμάνσεις των πόλεων. Οι Δήμοι Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Αμυνταίου & Μεγαλόπολης ζεσταίνονται με σύστημα τηλεθέρμανσης από τη θερμότητα που παράγουν οι ΑΗΣ κατά την καύση του λιγνίτη, με πολύ σοβαρά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη για τους κατοίκους. Και ο Δήμος Φλώρινας αναμένεται να αποκτήσει σύντομα τη δική του τηλεθέρμανση. Υπόψη ότι πρόκειται για περιοχές με μακρύ χειμώνα, που τα σπίτια χρειάζονται θέρμανση όλο το 24ωρο και επί 7-8 μήνες το χρόνο. Τηλεθέρμανση έχει κάνει και ο Δήμος Σερρών, όμως με καύσιμο το φυσικό αέριο και οι κάτοικοι εκεί νιώθουν να τσουρουφλίζονται απ' τους λογαριασμούς. Όταν λοιπόν η τηλεθέρμανση σ' αυτές τις περιοχές έχει αποτελέσει ένα ουσιαστικό μονοπώλιο στη θέρμανση των κατοίκων, ποιός Δήμαρχος θα δεχτεί ποτέ να συζητά με ιδιώτη, αντί για τη δημόσια ΔΕΗ, για το τιμολόγιο και τους όρους της τηλεθέρμανσης; Ποιά περιοχή θα δεχτεί να γίνει όμηρος του οποιουδήποτε ιδιώτη;

Τέταρτο θέμα η αναγκαιότητα ορθολογικής εκμετάλλευσης των πολύτιμων λιγνιτικών αποθεμάτων και αποκατάστασης περιοχών, στις οποίες ολοκληρώθηκε ή ολοκληρώνεται η εκμετάλλευση. Πάλι ο ανορθολογικός τρόπος εκμετάλλευσης των ιδιωτικών ορυχείων της Φλώρινας αποτελεί τρανό παράδειγμα για το ότι ο λιγνίτης είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να αφεθεί στις ορέξεις των ιδιωτών, (αν και η ΔΕΗ τα έχει κι αυτή τα προβλήματά της). Και η ανυπαρξία των ελέγχων του ΥΠΕΚΑ στις συγκεκριμένες περιπτώσεις απλά αποδεικνύει τη διάλυση του κρατικού μηχανισμού μετά από τον πολύ "εκσυγχρονισμό" και την πολλή "επανίδρυση" ...Στην Πτολεμαΐδα εδώ και πολλά χρόνια ζητούν να ιδρυθεί τοπικό Παράρτημα της Επιθεώρησης Μεταλλείων Βόρειας Ελλάδας, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, αλλά φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Ζητούν επίσης Παράρτημα της Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, αλλά φυσικά το κράτος θέλει όλες τις υπηρεσίες κλεισμένες στο "κλεινόν άστυ". Χωρίς επιτόπου κρατικό έλεγχο, ποιος θα καθίσει έστω και να συζητήσει την προοπτική να εγκατασταθεί ένας ανεξέλεγκτος ιδιώτης;

Πέμπτο θέμα η εκπομπή σκόνης και ρύπων απ' τις δραστηριότητες ορυχείων & ΑΗΣ και η τήρηση των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων. Στο παρελθόν έχουν επιβληθεί πρόστιμα στη ΔΕΗ για περιβαλλοντικές παραβάσεις, για υπερβάσεις ρύπων, για κατάχρηση της κοινωνικής άδειας λειτουργίας. Θεωρεί κανείς ότι, με όλα τα προβλήματα που έχει η ΔΕΗ, η κατάσταση θα ελέγχεται καλύτερα αν στις περιοχές δραστηριοποιείται αντί για τη δημόσια ΔΕΗ  κάποιος ιδιώτης;

Έκτο θέμα η οικονομική βιωσιμότητα των περιοχών. Χιλιάδες κάτοικοι των λιγνιτικών περιοχών εργάζονται είτε άμεσα είτε έμμεσα (ως προμηθευτές υλικών και υπηρεσιών) στα ορυχεία και τους ΑΗΣ. Μελέτη του ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας έδειξε ένα πολλαπλασιαστή απασχόλησης και εισοδημάτων μεγαλύτερο του 3. Σας το λέμε άλλωστε σε πολλές αναρτήσεις ότι ο λιγνίτης δίνει δουλειά στους Έλληνες, όχι στους ξένους. Χάρη στην Ατζέντα 2010 του Σημιταριού, που ξεκίνησε τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων κι απ' τον πολύ "εκσυγχρονισμό" τις επέστρεψε στο 18ο αιώνα, από την προηγούμενη δεκαετία έχει ενταθεί η εργολαβοποίηση δραστηριοτήτων, με εργολαβίες ενοικίασης εργαζομένων, ένα σύγχρονο "δουλεμπόριο". Με τη σαλαμοποίηση και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ αναμένεται να τεθούν πολύ έντονα τα ζητήματα της απασχόλησης και να ενταθούν τα προβλήματα "δουλεμπόριου", "μαύρης" και απλήρωτης εργασίας.

Έβδομο θέμα η προβλεψιμότητα για το μέλλον των περιοχών. Η εμπειρία έχει δείξει ότι οι ιδιώτες ενδιαφέρονται μόνο για την κερδοφορία και όχι για τις επενδύσεις. Υπάρχει λοιπόν έντονη ανησυχία για "ξαφνικό θάνατο" της λιγνιτικής δραστηριότητας και μαζί και των περιοχών αν η απόδοση των κεφαλαίων και ο χρόνος απόσβεσης κριθούν από τον ιδιώτη ως μη ικανοποιητικά. Αντίθετα, μια δημόσια επιχείρηση λειτουργεί πάντα με μικρότερη απόδοση κεφαλαίων και πολύ μεγαλύτερους χρόνους απόσβεσης. Ωστόσο, στα ήδη ανοικτά λιγνιτικά πεδία πρέπει να συνεχιστεί οπωσδήποτε η εκμετάλλευση μέχρι να ολοκληρωθεί η απόληψη του κοιτάσματος, διαφορετικά είτε δεν θα μπορεί να γίνει σωστά η αποκατάσταση του τοπίου είτε θα χαθούν πολύτιμα λιγνιτικά αποθέματα και δεν θα μείνουν για τις επόμενες γενιές. Ο λιγνίτης έχει την ιδιότητα να παρουσιάζει το φαινόμενο της αυτανάφλεξης αν μείνει πολύ καιρό εκτεθειμένος στον ατμοσφαιρικό αέρα, ο άνθρακας του λιγνίτη αντιδρά με το οξυγόνο της ατμόσφαιρας και με τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού εύκολα μπορεί να ξεκινήσει φωτιά. Αν μάλιστα υπάρχουν και ρήγματα και τροφοδοτούν τη φωτιά με αέρα, αυτή μπορεί να εξελίσσεται για χρόνια, ο μόνος τρόπος για να σβήσει μετά είναι να κοπεί η τροφοδοσία οξυγόνου.

Όγδοο θέμα η οικονομική ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών. Οι λιγνιτικές περιοχές εισπράττουν ένα λιγνιτικό τέλος, που θεσπίστηκε πριν 15 περίπου χρόνια, για τη χρηματοδότηση έργων περιβάλλοντος. Πρόκειται για σημαντικό ποσό ενίσχυσης των τοπικών οικονομιών, που θα πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει. Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, σε συνδυασμό με τη χρεοκοπία της χώρας, δημιουργεί σοβαρό προβληματισμό κατά πόσον θα συνεχιστεί η καταβολή του λιγνιτικού τέλους. 

Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση!

Ένατο θέμα η διαχείριση των υδροφόρων οριζόντων και των επιφανειακών νερών. Οι εκμεταλλεύσεις των λιγνιτωρυχείων αναπτύχθηκαν και αναπτύσσονται σε εύφορες πεδιάδες, που έχουν υδροφόρους ορίζοντες. Υπάρχουν πολλές ποτιστικές καλλιέργειες, καλαμπόκια, οπωρώνες, κλπ. Τα υπόγεια νερά μπαίνουν στα ορυχεία και δημιουργούν προβλήματα, γι' αυτό και αντλούνται με πολυάριθμες γεωτρήσεις πριν να μπουν στα σκάμματα. Τόσο τα ορυχεία όσο και οι ΑΗΣ αντλούν τεράστιες ποσότητες νερών, προκαλώντας ταπείνωση των υψομέτρων άντλησης για τους γεωργούς. Τα ποτάμια και τα ρέματα που υπάρχουν επίσης διευθετούνται κατάλληλα, ώστε να απομακρύνονται οι κοίτες απ' τα σκάμματα. Στη Μεγαλόπολη, που τα ορυχεία αναπτύσσονται στην κοιλάδα του Αλφειού ποταμού, έχει γίνει εκτεταμένη αναδιάταξη της κοίτης. Όλες αυτές οι παρεμβάσεις στα νερά έγιναν ανεκτές "χάριν του δημοσίου συμφέροντος". Υπάρχει επίσης το θέμα της διάθεσης και αξιοποίησης για αρδεύσεις των νερών που αντλούνται από τα ορυχεία. Μπορεί ποτέ κανείς να δεχθεί αυτή η διαχείριση να περάσει στα χέρια οποιουδήποτε ιδιώτη;

Δέκατο θέμα η μεταλιγνιτική εποχή και η χρηματοδότηση ενός σχεδίου μετάβασης. Ο λιγνίτης είναι πεπερασμένος ορυκτός πόρος, νομοτελειακά κάποια στιγμή η εκμετάλλευσή του στις λιγνιτικές περιοχές θα σταματήσει. Μια συντεταγμένη πολιτεία οφείλει να σκεφθεί τη βιωσιμότητα των λιγνιτικών περιοχών στη μεταλιγνιτική εποχή, να δει την αποκατάσταση των εδαφών, τις χρήσεις γης που θα μπορούν να αναπτυχθούν στα εδάφη, την επαναφορά των υδροφόρων οριζόντων, την ποιότητα των νερών των λιμνών που θα δημιουργηθούν στα κενά που θα αφήσουν κάποια στιγμή τα ορυχεία, τις δραστηριότητες που θα αναπτυχθούν στις περιοχές αυτές, κλπ. Η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι οι ιδιώτες ενδιαφέρονται μόνο για την απόδοση των κεφαλαίων, εγκαταλείπουν εύκολα τις περιοχές που δεν τους ενδιαφέρουν πια.

Ενδέκατο θέμα η συνεργασία των τοπικών κοινωνιών με τη ΔΕΗ. Οι Δήμοι των περιοχών όπου δραστηριοποιείται η ΔΕΗ έχουν σχηματίσει το "Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων", για συνεργασία στα θέματα που σχετίζονται με τις δραστηριότητες της ΔΕΗ. Το Δίκτυο έχει προτείνει τη σύσταση Συνεταιριστικών επιχειρήσεων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας με συμμετοχή και των Δήμων, στο πρότυπο της Γερμανίας. Αρκεί να θυμηθούμε ότι πέρυσι οι κάτοικοι του Βερολίνου και του Αμβούργου, με δημοψήφισμα, απαίτησαν την επαναφορά της ηλεκτροδότησης υπό δημόσιο και όχι ιδιωτικό έλεγχο.

Υπάρχουν κι άλλα θέματα ανοικτά, όπως η αξιοποίηση της "ιπτάμενης τέφρας", της στάχτης που μένει από την καύση του λιγνίτη, συλλέγεται στα φίλτρα των ΑΗΣ και χρησιμοποιείται κατά ένα μικρό μέρος στην παραγωγή τσιμέντου. Επίσης η αξιοποίηση της γύψου, που παράγεται από τις εγκαταστάσεις αποθείωσης καυσαερίων στον ΑΗΣ Μελίτης. 

Και μπορεί να υπάρχουν κι άλλα θέματα, οι τοπικές κοινωνίες ξέρουν φυσικά πολύ καλύτερα. Όπως βλέπετε, το διακύβευμα είναι ουσιαστικά η ίδια η βιωσιμότητα των λιγνιτικών περιοχών. Και κανένας δεν πρόκειται ποτέ να διαπραγματευθεί τη βιωσιμότητά του. Οπότε η κυβέρνηση πρέπει να το σκεφτεί καλύτερα, με τις γελοιότητες περί "ανταγωνισμού" κανέναν δεν πρόκειται να πείσει, ούτε καν τους βιομήχανους.


Η πιο πάνω καταγραφή των θεμάτων σε μια ανάρτηση ιστολογίου μόνο ενδεικτική μπορεί να είναι, για τους αναγνώστες από άλλες περιοχές. Σας συνιστούμε να επισκεφτείτε τις λιγνιτικές περιοχές της χώρας, το μέγεθος της δραστηριότητας και του εξοπλισμού θα σας αφήσει άφωνους. Θα αντιληφθείτε καλύτερα για ποιό λόγο χρειάστηκαν δεκαετίες για να αναπτυχθεί η λιγνιτική δραστηριότητα. Άλλο πράγμα οι φωτογραφίες και οι διηγήσεις, άλλο πράγμα να αποκτήσετε προσωπική εικόνα από κοντά. Θα σας βοηθήσει καταλάβετε πολύ καλύτερα το μέγεθος του εθνικού εγκλήματος των ΣαμαροΒενιζέλων, με τη σαλαμοποίηση και ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.


ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

ΠΣΕΕΠ:ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΒΕΑ – ΒΕΕ – ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
          Σας υπενθυμίζουμε ότι αύριο Τρίτη 01/07/14 και ώρα 15:30 θα πραγματοποιηθεί η ενημερωτική συγκέντρωση στο Αμφιθέατρο των ΒΕΑ, όπου θα υπάρξει ενημέρωση από  εκπρόσωπο  της  Groupama για  τη  μερική  εξαγορά  του Συμβολαίου και θα δοθεί η δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων και διευκρινήσεων.

          Για τους συναδέλφους των ΒΕΕ και του Αμαρουσίου,  το Σωματείο  θα  διαθέσει  πούλμαν  για  τη  μεταφορά  τους  από  το  χώρο εργασίας τους,  το  οποίο θα  αναχωρήσει στις 15:00 για τον Ασπρόπυργο και μετά το τέλος της ενημέρωσης θα επιστρέψει (ΒΕΕ – Χειμάρρας).

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΣΥ( ΒΕΘ )

 


Συναδέλφισσες, οι

          Σε συνέχεια της ανακοίνωσης του Σωματείου για το θέμα της GROUPAMA, σας ενημερώνουμε πως την Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014 στις 4:00 μ.μ. στο ξενοδοχείο Grand Hotel Palace (Μοναστηρίου 305-307) , θα γίνει η Συνέλευσή μας, όπου θα ενημερωθείτε για όσα προτείνεται να αλλάξουν στο πρόγραμμα της GOUPAMA, με την παρουσία και εκπροσώπου της Ασφαλιστικής Εταιρείας.

          Η συμμετοχή όλων μας είναι επιτακτική, για να είμαστε πλήρως ενημερωμένοι όταν κληθούμε να αποφασίσουμε για τις αλλαγές ή μη του προγράμματος, στην ψηφοφορία που θα γίνει την Δευτέρα 07/07/14 και την Τρίτη 08/07/14, στα γραφεία του ΠΕ.ΣΥ ΒΕΘ.

           Για τις λεπτομέρειες της ψηφοφορίας θα ενημερωθείτε με νεότερη ανακοίνωση του Σωματείου.









Στην εφορία οι ασφαλιστικές εισφορές--από το 2017


Κοινό σχέδιο δράσης για τη την ενσωμάτωση της είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών στη φορολογική διοίκηση υπέγραψαν ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Το χρονοδιάγραμμα της προετοιμασίας των υποδομών, όπως ανακοινώθηκε προβλέπει:

- 30/09/2014: Μελέτη σκοπιμότητας για την ενσωμάτωση των διαδικασιών υποβολής δηλώσεων ασφαλιστικών εισφορών, καταβολής και είσπραξής τους, στη φορολογική διοίκηση (ποσοτική και ποιοτική ανάλυση).

- 31/12/2015: Δημιουργία του Κεντρικού Μητρώου των υπόχρεων καταβολής ασφαλιστικών εισφορών και φόρου εισοδήματος φυσικών / νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων.

- 31/12/2016: Εναρμόνιση (πλήρης παραμετροποίηση) της βάσης εισφορών μεταξύ των μεγαλύτερων Ταμείων Κοινωνικής Ασφάλισης με το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων/ασφαλιστικών κλάσεων.

- 01/07/2017: Συγχώνευση της είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών στη φορολογική διοίκηση.

Η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαϊδου και η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Άννα Στρατινάκη θα αναλάβουν να συντονίσουν την Κοινή Ομάδα Εργασίας.

Το νέο μοντέλο είσπραξης θα επιτρέψει στα ασφαλιστικά ταμεία να επικεντρωθούν στις κύριες αρμοδιότητές τους που είναι η εξυπηρέτηση και έκδοση παροχών στους δικαιούχους και όχι η είσπραξη εισφορών.

Το νέο μοντέλο θα εξασφαλίζει την αποτελεσματική και αποδοτική ροή πληροφοριών και πληρωμών εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και φόρων προς τους αντίστοιχους φορείς - αποδέκτες εντός ελάχιστου χρόνου, το αργότερο εντός 24 ωρών. Θα αξιοποιεί όλα τα υφιστάμενα ισχυρά στοιχεία του συστήματος ενώ θα περιορίσει τις αδυναμίες και μειονεκτήματα του υφισταμένου.

Στη βάση αυτή θα πρέπει να εξασφαλίζει διαφάνεια στην κατανομή των πληρωμών, στη ροή του χρήματος και των πληροφοριών μεταξύ του φορέα είσπραξης και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης και της φορολογικής διοίκησης. Συγκεκριμένα, οι εισφορές που θα εισπράττονται υπέρ των αντίστοιχων ασφαλιστικών ταμείων μέσω της φορολογικής διοίκησης θα κατατίθενται άμεσα σε λογαριασμούς των ταμείων χωρίς να περνούν από τον τραπεζικό λογαριασμό του ενδιάμεσου φορέα είσπραξης.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Κωστόπουλος (ΕΛΠΕ):Να μειωθεί ο ΕΦΚ στο θέρμανσης

Κωστόπουλος (ΕΛΠΕ):Να μειωθεί ο ΕΦΚ στο θέρμανσης-Εμφαση στη συγκράτηση δαπανών
Υπέρ της μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης τάχθηκε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ιωάννης Κωστόπουλος, μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας. Αρκεί, όπως είπε, και το ελληνικό δημόσιο να κινηθεί ώστε να μπορεί να ελέγχει τη λειτουργία των συστημάτων εισροών και εκροών που έχουν εγκατασταθεί σε όλο το κύκλωμα καυσίμων.

Μιλώντας για τις προοπτικές της αγοράς και του κλάδου, ο κ. Κωστόπουλος είπε ότι και το πρώτο εξάμηνο του 2014 συνεχίζει να είναι δύσκολο, ως αποτέλεσμα κυρίως των εξελίξεων σε Ιράκ, Ουκρανία κλπ. Το αργό πετρέλαιο ακρίβυνε και τα περιθώρια διύλισης παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Ωστόσο, όπως τονίζει, ο όμιλος, όπως το 2013 έτσι και φέτος δίνει έμφαση στα προγράμματα μετασχηματισμού και μείωσης κόστους, τα αποτελέσματα των οποίων εμφανίζονται στο EBITDA του ομίλου.

Επίσης, ο κ. Κωστόπουλος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον εξαγωγικό προσανατολισμό που έχει η παραγωγή του ομίλου, καθώς το 44% των καυσίμων που παράγει πωλούνται εκτός ελληνικής αγοράς.

Ως παράδειγμα έφερε το EBITDA της εμπορίας από 12 εκατ. το 2012 ανήλθε σε 25 εκατ. το 2013, ενώ τα προγράμματα μετασχηματισμού το 2014 εκτιμάται ότι θα προσθέσουν επιπλέον 80 εκατ. στο EBITDA του ομίλου.

Πάντως, ο κ. Κωστόπουλος τόνισε για άλλη μια φορά το δύσκολο διεθνές περιβάλλον μέσα στο οποίο κινούνται τα ελληνικά διυλιστήρια, καθώς πέραν των άλλων, το λειτουργικό τους κόστος επιβαρύνεται με υψηλούς φόρους κατανάλωσης στον ηλεκτρισμό και στο φυσικό αέριο, ενώ επιπλέον πληρώνουν τέλη για υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, ΑΠΕ, κλπ.

Όπως τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, το φαινόμενο δεν είναι μόνο Ελληνικό, είναι και ευρωπαϊκό, και στο σημείο αυτό θα πρέπει και η ελληνική κυβέρνηση και όλοι να πιέσουν τις κοινοτικές αρχές ώστε να σταματήσει η επιβάρυνση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας από το κόστος πολιτικών που δεν εφαρμόζουν άλλες ανταγωνιστικές οικονομίες (ΗΠΑ, Ιαπωνία, ΝΑ Ασία, κλπ) και εν τέλει θα καταλήξουν στο κλείσιμο χιλιάδων βιομηχανικών επιχειρήσεων.

Δανεισμός, μερισματική πολιτική

Όπως είναι γνωστό, για τα αποτελέσματα του 2013 δεν πρόκειται να διανεμηθεί μέρισμα, ενώ η διοίκηση των ΕΛΠΕ, σύμφωνα με τα όσα είπε ο επικεφαλής της, θα αξιολογήσει τη διανομή ή όχι μερίσματος ανάλογα με την πορεία του έτους και εφόσον γίνει πραγματικότητα η πώληση του ΔΕΣΦΑ.

Από το τελευταίο, τα ΕΛΠΕ αναμένουν να εισπράξουν 212 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο θα κατευθυνθεί στη μείωση δανεισμού της επιχείρησης.

Επίσης, το 2014 θα εξεταστεί η διανομή φορολογημένων αποθεματικών στο πλαίσιο της πρόσφατης τροποποίησης της φορολογικής νομοθεσίας.

ΠΗΓΗ:euro2day.gr

Πέντε στρατηγικοί στόχοι για την περίοδο 2014 - 2017 από τα ΕΛΠΕ


Η μόχλευση επενδύσεων, η εστίαση σε προγράμματα μετασχηματισμού, η μεγιστοποίηση της αξίας του χαρτοφυλακίου του ομίλου, η απομόχλευση και η περαιτέρω μείωση του κόστους δανεισμού (τέθηκε ως στόχος η εξοικονόμηση 50 εκατ. ευρώ μόνο από τόκους για το 2015) και η έμφαση στο ανθρώπινο δυναμικό θα αποτελέσουν τις στρατηγικές προτεραιότητες των ΕΛΠΕ για την περίοδο 2014-2017.
Τα παραπάνω τέθηκαν επί τάπητος κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μετόχων του Ομίλου.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου, Γ. Κωστόπουλος, ανέφερε μιλώντας στη γενική συνέλευση, πως το 2014 θα δοθεί περεταίρω έμφαση στη λειτουργική βελτίωση σε όλους τους τομείς δραστηριότητας των ΕΛΠΕ καθώς και περαιτέρω βελτίωση στη λειτουργία του διυλιστηρίου της Ελευσίνας.
«Αν και την εφετινή χρονιά διατηρούνται τα χαμηλά περιθώρια διύλισης και η ζήτηση για καύσιμα παραμένει η ίδια, θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να βελτιώσουμε την κερδοφορία μας σε ένα δυσμενέστατο περιβάλλον», τόνισε.
Η Διοίκηση σε επίπεδο χρηματοοικονομικής  στρατηγικής στοχεύει επιπλέον στην αύξηση της κερδοφορίας και των ταμειακών ροών και στην αποκλιμάκωση του δανεισμού, διαδικασία που αναμένεται να επιταχυνθεί με την ολοκλήρωση της πώλησης της συμμετοχής στο ΔΕΣΦΑ.
Από την συγκεκριμένη πώληση, όπως τόνισε η διοίκηση, θα εξαρτηθεί και εάν ο όμιλος θα προχωρήσει στη διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2014, ενώ για την προηγούμενη χρήση (2013) όπως είναι γνωστό δεν θα διανεμηθεί μέρισμα προς τους μετόχους.
Ο κ. Κωστόπουλος τόνισε επίσης πως ο κλάδος γίνεται διαρκώς πιο ανταγωνιστικός και στο πλαίσιο αυτό πρότεινε να μειωθεί το ενεργειακό κόστος, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης και οι χρεώσεις για ΑΠΕ που υφίσταται η βιομηχανία προκειμένου να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της. «Είμαστε κλάδος που δεν επιδοτείται αλλά επιδοτεί άλλους κλάδους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Σε ό,τι αφορά την προσπάθεια μείωσης του δανεισμού του ομίλου, σημειώνεται πως η Ελληνικά Πετρέλαια ολοκλήρωσε με επιτυχία τη διαδικασία βιβλίου προσφορών και τιμολόγησης για το πενταετές ευρω-ομόλογο, ύψους 325 εκατ., με σταθερό επιτόκιο 5,25%.
Η συνολική ζήτηση ξεπέρασε το 1 δισ., υπερκαλύπτοντας την έκδοση κατά 3 φορές, ενώ άνω του 60% του βιβλίου προσφορών προήλθε από ξένους θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές. Όπως έγινε γνωστό, το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, είχε σαν αποτέλεσμα η διαδικασία βιβλίου προσφορών (book building process) να ολοκληρωθεί εντός λίγων ωρών από την έναρξη της διαδικασίας ενώ η απόδοση, στο 5,375%, διαμορφώθηκε σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με την αρχικές εκτιμήσεις.

ΠΗΓΗ:energypress.gr

"Θα σβήσουμε τα φώτα"


Την Πέμπτη το πρωί η κυβέρνηση θα κληθεί να διαχειριστεί γενικό μπλακ άουτ, τονίζει στο Capital.grο επικεφαλής του σωματείου Σπάρτακος της ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης. Η δήλωση αυτή είναι ενδεικτική του κλίματος που υπάρχει σε όλη τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, η οποία παρά τον πρόσφατο διχασμό που επήλθε στις τάξεις της και στο τελευταίο συνέδριο, επιχειρεί να ανασυγκροτηθεί και να μπλοκάρει μέσω δυναμικών κινητοποιήσεων το πλάνο πώλησης του 30% της ΔΕΗ μέσω της δημιουργίας μιας θυγατρικής, γνωστής και ως «μικρή ΔΕΗ».

Την ίδια στιγμή υπάρχει έντονη ανησυχία για τις πιθανές επιπτώσεις μιας τέτοιας εξέλιξης με δεδομένο ότι οι προβλέψεις για τις καιρικές συνθήκες μιλούν για άνοδο της θερμοκρασίας, δηλαδή πιθανό μπλακ άουτ θα απειλούσε πρωτίστως τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Παράλληλα επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού και της εστίασης που βλέπουν την κίνηση να ανακάμπτει και περιμένουν τη θερινή περίοδο για να βγάλουν τα… σπασμένα, τρέμουν στην ιδέα να υπάρξουν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.

Πάντως το συνδικαλιστικό στέλεχος που προέρχεται από το μάχιμο κομμάτι της ΔΕΗ στις μονάδες της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας, τονίζει στο Capital.grότι υπάρχει απόφαση για μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση και μετωπική σύγκρουση και προειδοποιεί ότι θα υπάρξουν καταστάσεις που πιθανόν να μην μπορούν να ελεγχθούν. Έχουμε εξουσιοδοτηθεί για να βγάλουμε εκτός λειτουργίας μονάδες, αναφέρει ο ίδιος. 

Στόχος των συνδικαλιστών ενόψει της έναρξης της συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή της βουλής του νομοσχεδίου για τη μικρή ΔΕΗ την Τετάρτη είναι οι κινητοποιήσεις να μην είναι αποκομμένες από την κοινωνία αλλά να συμμετέχουν σε αυτές και οι τοπικές κοινωνίες. 

Αυτό τουλάχιστον επιχειρήθηκε με το συλλαλλητήριο στην Πτολεμαΐδα όπου παρέστησαν σε επίπεδο ηγεσιών αρκετοί φορείς (εκκλησία, περιφέρεια, δήμοι, εργατικά κέντρα κλπ). Στη συγκέντρωση της Κοζάνης πάντως παρών ήταν και ο Σύριζα υπήρχε έντονο το κομματικό στοιχείο και είναι χαρακτηριστικό πάντως από πλευράς κομμάτων χαιρετισμό απηύθυνε εκπρόσωπος του Σύριζα, με εκπρόσωπό του να απευθύνει χαιρετισμό και να επαναλαμβάνει το προσκλητήριο του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης για πολιτική συμμαχία που θα μπλοκάρει την αποκρατικοποίηση. Οι συγκεντρώσεις θα συνεχιστούν σήμερα στην Έδεσσα και στις 2 Ιουλίου στο Αμύνταιο.

Η μεγάλη διαφορά σε σχέση με άλλες κινητοποιήσεις είναι ότι δε θα βγούμε μπροστά εμείς αλλά οι τοπικές κοινωνίες, τονίζει ο κ. Αδαμίδης. 

Σύμφωνα με το σχεδιασμό των συνδικαλιστών της ΔΕΗ, στόχος είναι να υπάρχουν στις εισόδους των μονάδων της ΔΕΗ εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών, περιφερειάρχες, οι δήμαρχοι, οι φορείς, τα επιμελητήρια και οι εμπορικοί σύλλογοι οι οποίοι μαζί με τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ, να επιχειρήσουν να θέσουν εκτός λειτουργίας τα ενεργειακά κέντρα της εταιρείας. Δε θα είμαστε μόνοι μας, είναι το μήνυμα που περνά ο κ. Αδαμίδης.

Σημειώνεται ότι όλες αυτές τις ημέρες αλλά και μέχρι την έναρξη της συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή της βουλής, η ΓΕΝΟΠ διοργανώνει εκδηλώσεις σε περιφερειακές μονάδες και κέντρα, με στόχο να επιτευχθεί η συστράτευση των εργαζομένων, οι οποίοι στο παρελθόν απείχαν μαζικά από τις απεργιακές κινητοποιήσεις της συνδικαλιστικής οργάνωσης.


ΠΗΓΗ.capital.gr

ΕΛΠΕ:Απάντηση επί αιτήσεως μετόχου περί παροχής πληροφοριών, σύμφωνα με το αρ.9, παρ.4 Κ.Ν.2190/20

Μετάβαση στην κεντρική σελίδα
Επί της από 24.6.2014 αιτήσεως του μετόχου κ. Παναγιώτη Μπουφέα του Θεοδοσίου περί παροχής πληροφοριών σύμφωνα με το άρθρο 39 παρ. 4 Κ.Ν. 2190/1920, σημειώνονται τα εξής:

Α. Πληροφόρηση σχετικά με τα αποθέματα ασφαλείας
Η Ελληνικά Πετρέλαια τηρεί αποθέματα έκτακτης ανάγκης και διαχειρίζεται το σχετικό κόστος σε πλήρη συμμόρφωση προς τις διατάξεις του ν. 4123/2013, με τον οποίο εναρμονίστηκε η εθνική νομοθεσία προς την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2009/119, όπως και με τον Κανονισμό Τήρησης Αποθεμάτων Έκτακτης Ανάγκης (Δ1/Β/21196 ΦΕΚ Β’ 2956/21.11.2013). 
Το σύνολο των στοιχείων που αφορούν στην τήρηση αποθεμάτων έκτακτης ανάγκης από την Ελληνικά Πετρέλαια υποβάλλονται τακτικά και όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία στo ΥΠΕΚΑ, στη Ρ.Α.Ε και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Οι οικονομικές καταστάσεις της Ελληνικά Πετρέλαια, που δημοσιεύονται σύμφωνα με τα ΔΠΧΠ (IFRS) αποτυπώνουν και αντικατοπτρίζουν ακριβοδίκαια τα σχετικά στοιχεία.

Β. «Τριγωνικές πωλήσεις με την παρέμβαση εξωχώριων (offshore) εταιρειών για την τιμολόγηση και αγορά των εμπορευμάτων παραδοθέντων από την πραγματική προμηθεύτρια εταιρεία»
Κατά τη χρήση 2013, όπως και κατά τις προηγούμενες χρήσεις δεν έλαβαν χώρα απαγορευμένες συναλλαγές με προμηθευτές της εταιρείας ή τριγωνικές συναλλαγές με εξωχώριες εταιρίες οι οποίες δεν είναι προμηθευτές.

Γ. Τα υπό στοιχείο «Τέταρτο» σημεία στα οποία αναφέρεται ο αιτών μέτοχος στην προαναφερόμενη αίτησή του, αποτελούν κατά κύριο λόγο ισχυρισμούς του εν λόγω μετόχου και όχι αιτήματα για παροχή συγκεκριμένων πληροφοριών που είναι χρήσιμες για την πραγματική εκτίμηση των θεμάτων της Τακτικής Γενικής Συνελεύσεως. Τα περισσότερα δε από αυτά έχουν αχθεί προς διακρίβωση ενώπιον Δικαστηρίων. Η Ελληνικά Πετρέλαια διεκδικεί ήδη δια της δικαστικής οδού ληξιπρόθεσμες οφειλές από πωλήσεις προϊόντων και περιουσιακά της στοιχεία που παρανόμως παρακρατεί εταιρεία που εκπροσωπεί ο ερωτών μέτοχος και επιφυλάσσεται πλήρως των δικαιωμάτων της για τα όσα ανακριβή, αβάσιμα και δυσφημιστικά περιλαμβάνονται στην ερώτησή του.

ΠΗΓΗ:hellenic-petroleum.gr

Κολομβία: Επίθεση σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις


Επίθεση με εκρηκτικά εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στη βορειοανατολική Κολομβία προκάλεσε τον τραυματισμό 13 ανθρώπων, ανακοίνωσε σήμερα ο στρατός αποδίδοντας την ευθύνη στους αντάρτες του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (ELN).

Αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί, κύλινδροι γεμάτοι οβίδες, ερρίφθησαν εναντίον συγκροτήματος εκμετάλλευσης ενός πετρελαιαγωγού στην Αραουκίτα της επαρχίας Αράουκα, περιοχή στα σύνορα με τη Βενεζουέλα, που θεωρείται προπύργιο των ανταρτών του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού.

"Οι άνθρωποι παρακολουθούσαν μια θρησκευτική τελετή στο εσωτερικό των εγκαταστάσεων όταν δέχτηκαν επίθεση κατά τρόπο δειλό και χυδαίο με αυτά τα μη συμβατικά όπλα, που τραυμάτισαν 13 μεταξύ αυτών", αναφέρει η ανακοίνωση του στρατού, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Οι τραυματίες νοσηλεύονται εκτός κινδύνου, ενώ είναι σε εξέλιξη η αποτίμηση των ζημιών στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, διευκρίνισε ο υπουργός Μεταλλευμάτων Αμιλκάρ Ακόστα στο ραδιοφωνικό σταθμό Caracol.

Στόχος της επίθεσης ήταν ο πετρελαιαγωγός του Κάνιο Λιμόν-Κοβένιας, ένας από τους μεγαλύτερους της χώρας, το μήκος του οποίου είναι 780 χλμ.

Στις αρχές Ιουνίου, ένας αντάρτης του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού σκοτώθηκε από πυρά του στρατού, ενώ ετοίμαζε επίθεση με εκρηκτικά εναντίον του ίδιου αγωγού.

Ο πετρελαϊκός και ο μεταλλευτικός τομέας που είναι σε πλήρη ανάπτυξη στην Κολομβία, αποτελούν τους βασικούς στόχους επιθέσεων, ομηρειών και άλλων ενεργειών δολιοφθοράς που διαπράττουν αντάρτες.

Οι αντάρτες του ELN, που έχουν ξεκινήσει μια διαδικασία διαλόγου με την κυβέρνηση όπως έγινε γνωστό πριν από λίγες εβδομάδες, είναι η δεύτερη ακροαριστερή οργάνωση μετά τις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας( FARC), που με τη σειρά τους διεξάγουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις τους τελευταίους 19 μήνες.

Ο ELN και οι FARC ιδρύθηκαν το 1960 και είναι οι τελευταίες ανταρτικές οργανώσεις που δρουν στην Κολομβία, όπου αριθμούν ακόμη 2.500 και 8.000 μαχητές αντίστοιχα, σύμφωνα με τις αρχές.

Η παραγωγή πετρελαίου στην Κολομβία ξεπέρασε πέρυσι το ένα εκατομμύριο βαρέλια, καταγράφοντας αύξηση 6,6% σε σύγκριση με το 2012. Ωστόσο, η παραγωγή της έχει συρρικνωθεί λόγω της δράσης παράνομων οργανώσεων.

Η κρατική εταιρεία πετρελαίου Ecopetrol δέχθηκε 33 επιθέσεις σε πετρελαϊκές υποδομές το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς αυτής, σημειώνοντας μείωση της παραγωγής της τάξης του 3,2% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2013.

ΠΗΓΗ:real.gr

ΕΛΛΙΝΥ: Δεν συγχωρούνται άλλα λάθη στις έρευνες πετρελαίου


Την παρουσίαση των πετρελαϊκών οικοπέδων σε Ιόνιο και νότια της Κρήτης που θα γίνει στο Λονδίνο χαιρετίζει το ΕΛΛΙΝΥ. Τονίζει ωστόσο ότι πλέον «καθυστερήσεις και λάθη δεν πρόκειται να συγχωρήσει πλέον ο Ελληνικός λαός και προπάντων οι μεγάλες εταιρίες πετρελαίου - επενδυτές που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της χώρας».
Αναλυτικά, η σχετική ανακοίνωση του ΕΛΛΙΝΥ έχει ως εξής:
«Από πρόσφατη ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ, πληροφορηθήκαμε ότι στις 1 και 2 Ιουλίου, θα γίνει στο Λονδίνο η  παρουσίαση των τελικών αποτελεσμάτων των σεισμικών διασκοπήσεων της PGS και επίσης σύμφωνα με την ανακοίνωση θα παρουσιασθούν οι περιοχές παραχωρήσεων (καθορισμός οικοπέδων) στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης.
Το γεγονός είναι σημαντικό και το ΕΛΛΙΝΥ χαιρετίζει την όλη προσπάθεια, από την επιτυχία της οποίας κρίνεται μακροπρόθεσμα μια ελπιδοφόρα αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας.
Δεν γνωρίζουμε τον τρόπο που χρησιμοποίησε το ΥΠΕΚΑ για τον καθορισμό αυτών των οικοπέδων και ποιο επιστημονικό προσωπικό απασχολήθηκε (όλοι γνωρίζουμε ότι χρειάζεται πολλή δουλειά, εξειδικευμένη γνώση και νομικές προϋποθέσεις). Ευχόμαστε όμως όλα να πάνε καλά.
Είμαστε σίγουροι ότι το Υπουργείο έχει σχεδιάσει με σοβαρότητα και αίσθημα ευθύνης τα επόμενα βήματα σε ότι  αφορά στο χρονοδιάγραμμα και επίσης στην οργάνωση του Κράτους για υποστήριξη και παρακολούθηση της υλοποίησης των συμβάσεων που θα επακολουθήσουν.
Άλλες καθυστερήσεις και λάθη δεν πρόκειται να συγχωρήσει πλέον ο Ελληνικός λαός και προπάντων οι μεγάλες εταιρίες πετρελαίου - επενδυτές που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της χώρας.
Μην ξεχνάμε ότι ήδη υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις για την τελική έγκριση των συμβάσεων της ανοικτής πρόσκλησης (open door), όπως επίσης ότι εκκρεμούν η στελέχωση και λειτουργία της ΕΔΕΥ, η  επικαιροποίηση της περιβαλλοντικής Νομοθεσίας, η αδυναμία επίλυσης του θέματος της ΑΟΖ, η κατάλληλη στελέχωση του ΥΠΕΚΑ κ.ά, τα οποία ήδη  προκαλούν αβεβαιότητα στους επενδυτές (βλ. πρόσφατη έκθεση FRASER).
Εάν το εγχείρημα αυτό δεν επιτύχει, η αξιοπιστία μας θα καταπέσει σε τέτοιο σημείο, που και αν ακόμη στο μέλλον κάποιος σκεφθεί να την επαναφέρει  να μην γίνεται πιστευτός και η Ελλάδα να μείνει εκτός των ενεργειακών εξελίξεων». 

ΠΗΓΗ:energypress.gr