Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Χωρίς πτυχιούχους ΤΕΙ το Μητρώο Μελετητών και Επιβλεπόντων Μηχανικών


«Στο παραπέντε των βουλευτικών εκλογών, ανάμεσα σε πλήθος ρουσφετολογικών αποφάσεων, εκδόθηκε και η υπουργική απόφαση 2759 Φ.Ε.Κ 148 Β'/22-1-2015, που αφορά στη δημιουργία "Μητρώου Μελετητών και Επιβλεπόντων Μηχανικών", το οποίο προβλέπονταν στο άρθρο 8 παρ.1 του ν.4030/2011 και περιλαμβάνει όλες τις σχετικές λεπτομέρειες. Στο παράρτημα της υπουργικής αυτής απόφασης, προκύπτει ότι δεν περιλαμβάνονται και οι πτυχιούχοι μηχανικοί ΤΕΙ, των αντίστοιχων ειδικοτήτων, που δραστηριοποιούνται στην εκπόνηση μελετών και την επίβλεψη εργασιών για τις άδειες δόμησης», τονίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της ΕΕΤΕΜ.

Η ΕΕΤΕΜ συνεχίζει επισημαίνοντας ότι αυτό συμβαίνει διότι στα επαγγελματικά στοιχεία που απαιτούνται συμπεριλαμβάνεται και η άδεια άσκησης επαγγέλματος από το ΤΕΕ στοιχείο που, ως γνωστό, κανένας πτυχιούχους ΤΕΙ δεν έχει, διότι δεν προβλέπεται.

«Επειδή η εν λόγω υπουργική απόφαση σίγουρα θα δημιουργήσει και πάλι σύγχυση και αμφισβήτηση σε βάρος των μελών μας, η ένωση μας, θα παρέμβει άμεσα στη νέα πολιτική ηγεσία του Υ.Π.Ε.Κ.Α για την τροποποίηση της. Σε διαφορετική περίπτωση θα επιδιώξει, με κάθε νόμιμο τρόπο και προς κάθε αρμόδια αρχή την διόρθωση των στοιχείων του παραρτήματος, προκειμένου να συμπεριληφθούν και οι πτυχιούχοι μηχανικοί των ΤΕΙ με βεβαίωση από την ΕΕΤΕΜ, ώστε να διασφαλιστούν τα επαγγελματικά τους συμφέροντα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η ΕΕΤΕΜ τονίζει ότι η υπουργική απόφαση δεν εφαρμόζεται ακόμα, διότι η ισχύς της αρχίζει σε χρόνο μελλοντικό και αόριστο, δεδομένου ότι εξαρτάται από την δημοσίευση σε ΦΕΚ της υπουργικής απόφασης που προβλέπεται στην παρ.1 του άρθρου 29 του ν.4067/2012(Ν.Ο.Κ).

«Το γεγονός ότι η ανωτέρω απόφαση εκδόθηκε μόλις την προτελευταία ημέρα πριν τις βουλευτικές εκλογές, και μάλιστα, χωρίς να έχουν επιλυθεί οι εκκρεμότητες που εμπόδιζαν την δημιουργία του μητρώου από το 2011, φανερώνει την απαράδεκτη συντεχνιακή λογική και νοοτροπία της απελθούσας πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ (αναπ. υπουργός Ν. Ταγαράς και γ. γραμματέας Σ. Αλεξιάδης) και προκαλεί εύλογα ερωτηματικά για τις σκοπιμότητες της ρύθμισης δεδομένου ότι δεν εξυπηρετούσε επείγουσα διοικητική ανάγκη», υπογραμμίζει το γραφείο Τύπου.



ΠΗΓΗ: defencenet.gr  

Γνωστοποίηση Ανασύστασης Διοικητικού Συμβουλίου ΕΚΕ-ΔΑ

.
Σας κάνουμε γνωστή  τη Διοίκηση  του ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ – ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ( ΕΚΕ-ΔΑ), η οποία προέκυψε σήμερα 02 Φεβρουαρίου 2015 μετά από την παραίτηση του συνάδελφου Νίκου Ηλιόπουλου από το αξίωμα του Προέδρου:


ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                 ΛΙΓΓΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ



ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ                                          ΓΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ



ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                                    ΜΙΧΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ



ΑΝΑΠΛ. ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                   ΚΩΝΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ



ΤΑΜΙΑΣ                                                        ΝΤΑΦΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ



ΟΡΓΑΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                           ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤ.



ΕΦΟΡΟΣ                                                     ΚΑΖΑΝΤΖΟΓΛΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑΣ



ΜΕΛΟΣ                                                      ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ


>>                                                                ΣΤΕΦΑΝΙΔΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ


>>                                                                ΛΙΑΔΑΚΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ


>>                                                              ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗΣ


>>                                                              ΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ


>>                                                             ΚΩΝΣΤΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ


>>                                                                ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ


>>                                                               ΤΑΡΑΤΖΙΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ





ΠΗΓΗ
:ekeda.gr

ΤΑ ΠΗΓΕΣ ΠΕΡΙΦΗΜΑ


Επιθεωρήσεις σε 114 δεξαμενές πετρελαιοειδών στο Πέραμα


Επιθεωρήσεις σε συνολικά 114 δεξαμενές πετρελαιοειδών οι οποίες βρίσκονται σε εγκαταστάσεις εταιρειών στο Πέραμα, άρχισε η Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Γαβρίλης, από το Πέραμα γίνεται διακίνηση καυσίμων για όλη την Αττική και πολλές από τις δεξαμενές βρίσκονται μέσα στον αστικό ιστό και σε ορισμένες περιπτώσεις σε απόσταση μερικών μέτρων από κατοικίες.
Γι’ αυτό τον λόγο, δόθηκε προτεραιότητα στην διενέργεια ελέγχων από Μικτή Επιτροπή, που συγκροτείται από την Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά και συμμετέχουν εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Γενικού Χημείου του Κράτους κ.α.. Μάλιστα, για πρώτη φορά συμμετείχε τεχνικό κλιμάκιο του Δήμου Περάματος, με επικεφαλής τον Δήμαρχο, Γιάννη Λαγουδάκη.
Στην διάρκεια των ελέγχων εξετάζονται τα μέσα πυρόσβεσης, ο μηχανολογικός εξοπλισμός των δεξαμενών, τα σχέδια αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, η εκπαίδευση των εργαζόμενων κ.ο.κ.
Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις δύο εταιρειών, οι οποίες έχουν αδειοδοτηθεί από την Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά.
Παράλληλα, ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης με επιστολή του στο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας ζήτησε την επίσπευση των διαδικασιών για την πραγματοποίηση ελέγχων στις εγκαταστάσεις και των άλλων εταιρειών, που λόγω του μεγαλύτερου μεγέθους τους, αδειοδοτούνται από το Υπουργείο.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά ζήτησε, ακόμα, ενημέρωση για τον προγραμματισμό των ελέγχων, που θα γίνουν από το Υπουργείο και υπογράμμισε την εποικοδομητική παρουσία της Δημοτικής Αρχής Περάματος  στις επιθεωρήσεις.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Προσοχή! Αποκαλύφθηκε πολύ σοβαρό ελάττωμα του Internet Explorer

Internet Explorer Internet Explorer
Ένα πολύ σοβαρό ελάττωμα ασφαλείας σε όλες τις εκδόσεις του Internet Explorer επιτρέπει σε επιτιθέμενους να κλέψουν τα διαπιστευτήρια του χρήστη ή να διεξάγουν επιθέσεις phishing μέσω οποιασδήποτε ιστοσελίδας.Internet Explorer Internet Explorer

Η ευπάθεια, που επηρεάζει ακόμα και τις πλήρως ενημερωμένες εκδόσεις του Internet Explorer 11 που τρέχουν στα Windows 7 και 8,1, αποκαλύφθηκε από τον ερευνητή ασφαλείας David Leo της εταιρείας ασφαλείας Deusen. Ό ερευνητής έχει δημοσιεύσει με λεπτομέρειες την τεχνική που επιτρέπει σε έναν hacker να παρακάμψει το Same-Origin Policy (ένα θεμελιώδες στοιχείο των διαδικτυακών εφαρμογών) του Internet Explorer κάτι που επιτρέπει cross-site forgeries και την εκτέλεση scripts με κακόβουλο περιεχόμενο σε ιστοσελίδες.

Η ευπάθεια είναι ένα cross-site scripting (XSS). Με άλλα λόγια, ένας εισβολέας είναι σε θέση να εκτελέσει δέσμες ενεργειών περιεχόμενου και να κάνει inject κώδικα σε μια ιστοσελίδα. Ένα ολοκληρωμένο PoC που δημοσιεύτηκε από το Leo αποδεικνύει το σφάλμα μέσω μιας ιστοσελίδας της Daily Mail.

Με από το ελάττωμα XSS, ο ερευνητής ασφαλείας ήταν σε θέση να τροποποιήσει το περιεχόμενο του site εξωτερικά, και λόγω της σοβαρότητας της ευπάθειας, θα μπορούσε επίσης να τη χρησιμοποιηθεί για να κλέψει το περιεχόμενο της ιστοσελίδας, όπως τα cookies ταυτότητας ή στοιχεία σύνδεσης εισόδου από κάποιον χρήστη κατά τη διάρκεια της περιήγησης του.

Οι αλλαγές στην HTML και κλοπή των cookies από έναν hacker θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για εκστρατείες phishing ακόμα και πάνω σε αξιόπιστες ιστοσελίδες.

Σύμφωνα με τον ερευνητή, η ευπάθεια κοινοποιήθηκε στην Microsoft στις 13 του Οκτώβρη του 2014.

Οι τεχνικοί της Microsoft προσπαθούν από τότε να επιδιορθώσουν το κενό ασφαλείας.

Αν χρησιμοποιείτε IE καλό θα ήταν να αλλάξετε browser, τουλάχιστον μέχρι την επιδιόρθωση της ευπάθειας.


ΠΗΓΗ:iguru.gr

ΚΑΝ’ ΤΟ ΟΠΩΣ Ο …ΛΑΤΣΗΣ – ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΣΩΣΕ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ – ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΠΑΝΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΟΥ;


Τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Εθνική Τράπεζα, το Mall και το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού εκ πρώτης όψης δεν έχουν τίποτε κοινό. Ξύνοντας λίγο κάτω απ’ την επιφάνεια εύκολα ξεχωρίζει η άλλοτε διακριτική (λιγότερο στην Εθνική Τράπεζα και περισσότερο στα ΕΛΠΕ) κι άλλοτε σαρωτική (Mall, Ελληνικό) παρουσία του ομίλου Λάτση. Εκείνο όμως που διαπερνάει ως κόκκινη κλωστή και τις τέσσερις περιπτώσεις είναι οι σχεδόν πανομοιότυπες μεθοδεύσεις που επιστράτευσε ο θηριώδης, πολυεθνικός όμιλος για να ολοκληρώσει τις συγκεκριμένες επιχειρηματικές συμφωνίες. Στη συμφωνία δε εξαγοράς του Ελληνικού από το ΤΑΙΠΕΔ αξιοποιήθηκε όλη η τεχνογνωσία που είχε συγκεντρώσει ο όμιλος από την στενή διαπλοκή του με το ελληνικό δημόσιο την τελευταία δεκαετία. Οι πρακτικές του ομίλου Λάτση, που ευνοήθηκε όσο κανένας άλλος από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων δημόσιας περιουσίας όπως ξεκίνησε από την εποχή της «ισχυρής Ελλάδας» του Κ. Σημίτη και κορυφώθηκε τα πέτρινα μνημονιακά χρόνια, θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν και σε ένα εγχειρίδιο με οδηγίες προς υποψήφιους επιχειρηματίες και τίτλο «Κάν’ το όπως ο Λάτσης». Ας δούμε λοιπόν κεφάλαιο – κεφάλαιο κατ’ αντιστοιχία ισάριθμων κανόνων πώς θριαμβεύει η ιδιωτική πρωτοβουλία, γράφοντας νέες και λαμπρές σελίδες στη τέχνη του επιχειρείν, οικειοποιούμενη όμως την δημόσια περιουσία…


Κεφάλαιο Πρώτο: Φτιάξε τον διαγωνισμό στα μέτρα σου. Οι όροι υπό τους οποίους δραστηριοποιήθηκε στο Mall και φιλοδοξεί να λειτουργήσει στο Ελληνικό ο Λάτσης διαφέρουν ουσιωδώς από τους όρους του διαγωνισμού υπό τους οποίους οι υπόλοιποι συμμετέχοντες κατέθεσαν την προσφορά τους. Περιττό να ειπωθεί ότι η αλλαγή ήταν προς όφελος του Λάτση. Να θυμίσουμε τα γεγονότα: Πριν στεγνώσει το μελάνι με το οποίο η Lamda Development ανακηρύχθηκε σε νικητή του διαγωνισμού του Δήμου Αμαρουσίου (ένα μόλις μήνα μετά την προκήρυξή του, το Φεβρουάριο του 2002) προσφέροντας 129 εκ. ευρώ, σε νομοσχέδιο που αφορούσε τα …υδατορέματα η Βάσω Παπανδρέου παραχώνει τροπολογία που αλλάζει τον συντελεστή δόμησης από το 1 στο 2 για τα 43 στρέμματα του εμπορικού κέντρου. Με επιπλέον μεθοδεύσεις η οικοδομήσιμη έκταση από 23.000 τ.μ. ανέρχεται στα 85.000 τ.μ.! Εξανέστη μέχρι κι ο Κ. Μητσοτάκης στη Βουλή με όσα παρασκηνιακά διαδραματίζονταν δηλώνοντας: «Όλα γίνονται εκ του πονηρού και καλύπτουν σκανδαλώδη συμφέροντα». Υπ’ αυτούς τους (νέους) όρους η επιλογή της Lamda να προτείνει τέτοιο ποσό φαίνεται απόλυτα δικαιολογημένη. Όσο για την ολλανδική εταιρεία, φαβορί μέχρι πρότινος, που έμεινε εκτός παιχνιδιού προφανώς αν ήξερε ότι θα άλλαζε ο συντελεστής δόμησης θα κατέθετε πολύ υψηλότερη προσφορά, στα επίπεδα της Lamda. Που να ‘ξερε όμως…

Το ίδιο έργο επαναλήφθηκε και στο Ελληνικό με τις αλλαγές στους όρους να αφορούν τις πωλούμενες μετοχές, τα κέρδη του δημοσίου επί των μελλοντικών αποδόσεων, την συμπερίληψη άδειας καζίνου και την άρση του όρου ότι αποκλειστικός χρηματοδότης της επένδυσης είναι η Lamda. Η απόφαση του Ζ’ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι αποκαλυπτική. Παραβλέποντας τα επουσιώδη: «Κατά παράβαση των αρχών της διαφάνειας, της ίσης μεταχείρισης και του ανταγωνισμού οι όροι της πρόσκλησης υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στον διαγωνισμό τροποποιήθηκαν στην δεύτερη φάση του διαγωνισμού. Οι επίμαχες τροποποιήσεις μετέβαλαν ουσιωδώς εκ των υστέρων και σε στάδιο της ελεγχόμενης διαδικασίας κατά το οποίο δεν ήταν δυνατή η υποβολή νέων προσφορών από μη προεπιλεγέντες ενδιαφερόμενους επενδυτές».

Η συνταγή της επιτυχίας λοιπόν έχει ως βασικό συστατικό δυσχερείς αρχικά όρους που αποθαρρύνουν αν δεν απομακρύνουν τους ανταγωνιστές. Κι όταν έχουν φύγει οι θλιμμένοι απ’ τη γιορτή μας, τότε ξεκινάει το πάρτι με την κατάλληλη μουσική…

Κεφάλαιο Δεύτερο: Ποιος νοιάζεται για τις αποφάσεις; Τόσο στο Ελληνικό όσο και στο Mall αποφάσεις Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν μπήκαν εμπόδιο στον Λάτση, που απερίσπαστος εφάρμοζε το αρχικό του σχέδιο. Μεταξύ πολλών άλλων παραδειγμάτων: η ανέγερση του μεγαλύτερου αυθαίρετου των Βαλκανίων διακόπηκε προσωρινά με απόφαση (υπ. αρ. 1528/2003) του Συμβουλίου της Επικρατείας που ανέφερε ότι παραβιάζεται το άρθρο 24 του Συντάγματος κι επιβαρύνεται ανεπανόρθωτα το περιβάλλον. …Ωσάν να μην υπήρξε! Την ίδια αυθαιρεσία διαπιστώσαμε και στο Ελληνικό με το ΤΑΙΠΕΔ να γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του το Ελεγκτικό Συνέδριο καθώς υπέγραψε με την Lamda σχέδιο σύμβασης πριν καν κατατεθεί κι εκδικαστεί η προσφυγή της Περιφέρειας Αττικής στην ολομέλεια του Ελεγκτικού κι επίσης πριν καν δοθεί στη δημοσιότητα το σκεπτικό του Στ’ Τμήματος που ανακάλεσε την απόφαση του Ζ’ Κλιμακίου με την οποία πάγωνε το έργο.

Κεφάλαιο Τρίτο: Όλα με το νόμο για να χουμε το κεφάλι μας ήσυχο. Η απόφαση του ΣτΕ για το Μαρούσι δεν στάθηκε εμπόδιο στον Βαγγέλη Βενιζέλο, καθώς δικής του έμπνευσης ήταν ο νόμος 3207/2003 περί ολυμπιακής προετοιμασίας που νομιμοποίησε το έκτρωμα του Λάτση, μειώνοντας τον συντελεστή δόμησης από το 2 στο 1,9%, αυξάνοντας ωστόσο την οικοδομήσιμη επιφάνεια στα 121.000 τ.μ. Το μεγαλύτερο επίτευγμά του όμως ήταν ότι η οικοδομική άδεια πήρε τη μορφή νόμου καθιστώντας αχρείαστες τις υπουργικές αποφάσεις και, το σημαντικότερο, αποτρέποντας την δυνατότητα προσφυγών των πολιτών. Το ίδιο θα γίνει και στο Ελληνικό, με το νόμο να θωρακίζει την επαίσχυντη κι αποικιοκρατική συμφωνία, δυσκολεύοντας σε βαθμό απαγόρευσης κάθε σκέψη και διαδικασία νομικής προσβολής και αμφισβήτησης.

Κεφάλαιο Τέταρτο: Άσε το κράτος να βγάλει το φίδι απ’ την τρύπα. Ως γνωστό το κράτος, που πρωτοεμφανίζεται επί Σοβιετικής Ένωσης είναι διαπρύσιος εχθρός της επιχειρηματικότητας και φανατικός πολέμιος του κέρδους. Αυτός ο γενικός κανόνας έχει μερικές …μικρές εξαιρέσεις. Για παράδειγμα, το Mall χτίστηκε σε 43 στρέμματα που είχε απαλλοτριώσει ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας για να κατασκευάσει εργατικές κατοικίες. Στο ενδιάμεσο η έκταση παραχωρήθηκε στο Δήμο Αμαρουσίου κι αυτός, επί δημαρχίας Π. Τζανίκου σε ένα κρεσέντο γενναιοδωρίας την παραχώρησε στην Lamda. Ο ΟΕΚ εν τω μεταξύ έμεινε με τα πλάνα ανέγερσης εργατικών κατοικιών …στο χέρι. Πάλι καλά μπορεί να πει κανείς γιατί το ελληνικό δημόσιο πολύ πιθανά θα μείνει με μερικές δεκάδες εκατομμύρια στο χέρι ως χρέος από την εκχώρηση του Ελληνικού στον Λάτση, καθώς έχει αναλάβει το κόστος των συμπληρωματικών έργων υποδομής και των έργων μεταφοράς υπαρχόντων εγκαταστάσεων, που η συνολική τους αξία ενδέχεται να ξεπεράσει ακόμη και τα 915 εκ. που θα εισπράξει το Δημόσιο την επόμενη δεκαετία.

Κεφάλαιο Πέμπτο: Αγάπα την Παρασκευή. Η τελευταία εργάσιμη μέρα της εβδομάδας επιλέγηκε τόσο για την ανακοίνωση της συγχώνευσης της Πετρόλα με τα Ελληνικά Πετρέλαια (30 Μαΐου 2003) από τους υπουργούς Ν. Χριστοδουλάκη και Ά. Τσοχατζόπουλο, όσο κι από το ΤΑΙΠΕΔ στις 14 Νοεμβρίου 2014 για την υπογραφή της σύμβασης με την Lamda Development για την εκχώρηση του Ελληνικού. Το ότι δεν είχε περάσει ακόμη καν το 15νθήμερο που δίνει ο νόμος για ενστάσεις στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου και πολύ περισσότερο ο χρόνος που απαιτείται ώστε αυτές να εξεταστούν και να τελεσιδικήσουν κρίθηκε ήσσονος σημασίας. Πάντα προέχει η ανάγκη δημιουργίας τετελεσμένων στην κοινωνία και τα Μέσα Ενημέρωσης, δεδομένης της αντικειμενικής δυσκολίας που έχουν να αντιδράσουν, ακόμη κι εκείνα που το επιθυμούν.

Κεφάλαιο Έκτο: Βάλε τους ανθρώπους σου στις κατάλληλες θέσεις. Η έκβαση του «διαγωνισμού» για το Ελληνικό θα ήταν άγνωστη αν το ΤΑΙΠΕΔ δεν είχε έγκαιρα, από την ίδρυσή του δηλαδή τον Ιούνιο του 2011, στελεχωθεί με στελέχη της Eurobank, της τράπεζας του Λάτση. Η περίπτωση του Κ. Μητρόπουλου, προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ κι εκτελεστικού προέδρου της Eurobank είναι η πιο χαρακτηριστική όχι όμως κι η μοναδική περίπτωση. Εξ ίσου καθοριστική είναι κι η επιλογή των προσώπων που βρίσκονται στην διοίκηση των ΕΛΠΕ που όλως τυχαία στην μια θητεία τους εκπροσωπούν τα συμφέροντα του ομίλου Λάτση και στην άλλη τα συμφέροντα του δημοσίου. Εξέχουσα θέση στη μακρά κι απαστράπτουσα χορεία των «ανθρώπων του Λάτση» έχει κι ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν, Μανουέλ Μπαρόζο, που είχε προ δεκαετίας παραθερίσει στην πολυτελή θαλαμηγό του.

Κεφάλαιο Έβδομο: Άλλαξε πλοίο την στιγμή που πρέπει. Η Petrola διετέλεσε επί δεκαετίες αν όχι ναυαρχίδα του ομίλου Λάτση τουλάχιστον μια από τις σημαντικές οικονομικά κι εμβληματικές συμβολικά επενδύσεις του. Η δε Eurobank λειτουργώντας ως συνδετικός κρίκος μεταξύ των τραπεζικών δραστηριοτήτων του ομίλου στην Ευρώπη και των επενδύσεων του στην Ελλάδα συνέβαλε καταλυτικά στην ανάπτυξη του ομίλου. Όπως συμβαίνει όμως και στις ανθρώπινες σχέσεις, έτσι και στις επενδύσεις το κρίσιμο είναι να επιλέγεις έγκαιρα το πότε θα φύγεις. Πριν οι ειδυλλιακές στιγμές μετατραπούν σε χρόνιο ζόφο. Η στιγμή αυτή για την Petrola σήμανε όταν οι εγκαταστάσεις της αποδεικνύονταν εμφανώς πεπαλαιωμένες απαιτώντας πακτωλούς ρευστού για να ανταγωνιστούν τα δημόσια ΕΛΠΕ και την Motor Oil του Βαρδινογιάννη. Για την Eurobank όταν άρχιζε ο βασιλιάς να φαίνεται γυμνός κι ο συνδετικός κρίκος να γίνεται βαρίδι, απειλώντας με ναυάγια. Και στις δύο περιπτώσεις, κατ’ εφαρμογή της εξαίρεσης που προαναφέραμε στον τέταρτο κανόνα – κεφάλαιο του μικρού μας εγχειριδίου, την παρτίδα έσωσε το δημόσιο, με την ευρεία του έννοια, καθώς μια ανταλλαγή μετοχών με τα ΕΛΠΕ και την Εθνική αντίστοιχα, υπό σκανδαλωδώς ευνοϊκούς όρους, έφερε τον Λάτση να ελέγχει επί της ουσίας τα ΕΛΠΕ και να είναι μέτοχος στην Εθνική.

«Καν’ το όπως ο Λάτσης» λοιπόν. Για όποιον φυσικά μπορεί. Οι υπόλοιποι πληρώνουν για τον Λάτση…

UNFOLLOW
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ

https://leonidasvatikiotis.wordpress.com/


ΠΗΓΗ:prezatv.blogspot.gr/

Μαθήματα διαχείρισης κρίσης οικολογικής καταστροφής απ' τον Καναδά


Η επεξεργασία κοιτασμάτων χαλκού+χρυσού χρειάζεται μεγάλων διαστάσεων δεξαμενές καθίζησης των τελμάτων που δημιουργούνται. Οι δεξαμενές αυτές δημιουργούνται με τεχνητά φράγματα, τα οποία ενίοτε αστοχούν κιόλας, προκαλώντας οικολογική καταστροφή. Ένα τέτοιο φράγμα έσπασε 
τα ξημερώματα της 4ης Αυγούστου 2014 στο μεταλλείο Mount Polley της εταιρείας Imperial Metals, στην περιοχή Cariboo της Βρετανικής Κολομβίας (British Columbia) στο Δυτικό Καναδά. Περίπου 10 εκατομμύρια κυβικά μέτρα μολυσμένου νερού και 4,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα λάσπης τέλματος κατέληξαν στη διπλανή λίμνη Polley, από εκεί στο ρέμα Hazeltine Creek και τελικά στη μεγάλη λίμνη Quesnel, κοντά στην πόλη Likely, σε μια απ' τις χειρότερες περιβαλλοντικές καταστροφές που έπληξαν ποτέ την περιοχή. Το ρέμα διαπλατύνθηκε από 1,2 σε 46μ. και η λίμνη γέμισε παρασυρμένα δέντρα.  Τα συγκεκριμένα ποτάμια και λίμνες είναι βιότοπος ενός είδους σολομού και η αλιεία είναι βασική οικονομική δραστηριότητα για τους κατοίκους της περιοχής.

Σύμφωνα με την Imperial Metals το φράγμα έσπασε "για άγνωστο λόγο", αλλά από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε μια διαχείριση της περιβαλλοντικής κρίσης που καλό είναι να τη μελετήσουν κι όλες οι Ελληνικές δημόσιες υπηρεσίες, πάντα είναι καλό ν' αξιοποιούμε τις εμπειρίες των άλλων και ο Καναδάς είναι μια χώρα με ισχυρή οικονομία, που βασίζεται πολύ στη μεταλλευτική βιομηχανία. 

Το "Λιγνίτης: ο δικός μας μαύρος χρυσός" είναι το μόνο που κάλυψε απ' την πρώτη στιγμή με τρεις αναρτήσεις την οικολογική καταστροφή στον Καναδά, καθώς και μια ακόμα στη Βραζιλία, που συνέπεσε τις επόμενες μέρες. Θεωρούμε πως η απόκρυψη, η αποσιώπηση ή η δημιουργία σύγχυσης για παρόμοια περιστατικά τελικά αποβαίνουν σε βάρος όσων μετέρχονται παρόμοιες πρακτικές. Αντίθετα η διαφάνεια, η έντιμη παραδοχή των προβλημάτων, η ειλικρινής προσπάθεια πρόληψης και αντιμετώπισης, καθώς και η αμέριστη συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες είναι ο καλύτερος δρόμος για τη βιώσιμη ανάπτυξη και λειτουργία της εξορυκτικής και γενικότερα της κάθε βιομηχανικής δραστηριότητας. Αν δεν δημιουργηθούν win-win καταστάσεις, αργά ή γρήγορα τα προβλήματα θα συσσωρεύονται και οι εντάσεις θα κλιμακώνονται, σε ενδεχομένως μη διαχειρίσιμο βαθμό. Το έργο στις Σκουριές Χαλκιδικής αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα απ' τον Ελληνικό χώρο, ενώ και στη γειτονική μας Ρουμανία παρόμοια προβλήματα έχει το έργο χρυσού στη Ρόσια Μοντάνα, στα Καρπάθια.

Τις πρώτες μέρες μετά την αστοχία του φράγματος είχαν ληφθεί έκτακτα μέτρα διαχείρισης της ασφάλειας του πόσιμου νερού και της κυκλοφορίας στην περιοχή. Καθώς η δεξαμενή τελμάτων σιγά-σιγά άδειασε, το φαινόμενο εκτονώθηκε και τα άμεσα προβλήματα περιορίστηκαν. Η επανεκτίμηση της κατάστασης στο φράγμα έδειξε πως οι αρχικές ποσότητες είχαν υποεκτιμηθεί σημαντικά, καθώς τελικά διέφυγαν στο ποταμολιμναίο οικοσύστημα της περιοχής περίπου 17 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού και 8 εκατομμύρια κυβικά μέτρα λάσπης τέλματος.

Ο χειρισμός της κρίσης έγινε εξαρχής με διαφάνεια, καθώς η τοπική κυβέρνηση της Βρετανικής Κολομβίας αξιοποίησε απ' την πρώτη στιγμή το διαδίκτυο για την ενημέρωση όλων των ενδιαφερομένων, αναρτώντας όλες τις ενημερωτικές ανακοινώσεις και εντολές προς την Imperial Metals. Στις 18 Αυγούστου η κυβέρνηση της Βρετανικής Κολομβίας, σε συνεργασία με τις αρχές των τοπικών αυτοχθόνων φυλών, όρισε μια τριμελή ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την διερεύνηση των αιτιών αστοχίας του φράγματος. Και οι τρεις είναι έμπειροι γεωτεχνικοί, ειδικοί στη διαχείριση παρόμοιων εγκαταστάσεων τελμάτων.

Η επιτροπή υπέβαλε το πόρισμά της στις 30 Ιανουαρίου 2015, το οποίο αναρτήθηκε σε ειδικά αφιερωμένο ιστότοπο, μαζί με όλα τα συνοδά υποστηρικτικά σχετικά έγγραφα. Μπορεί κανείς επίσης να δει τα βιογραφικά των επιστημόνων και το αντικείμενο που τους ανατέθηκε να διερευνήσουν.

Σύμφωνα με το πόρισμα το φράγμα έσπασε επειδή υπήρξε αστοχία ενός γεωλογικού στρώματος κάτω απ' το φράγμα, στη θεμελίωση του φράγματος. Ο σχεδιασμός του φράγματος δεν έλαβε υπόψη το σύνθετο γεωλογικό περιβάλλον στη ζώνη θεμελίωσης, με αποτέλεσμα να μην εντοπίσει ένα στρώμα μειωμένης συνοχής, που θα μπορούσε να αστοχήσει μετά τη φόρτισή του απ' τα υλικά του φράγματος. Επίσης ήταν πιο απότομη και δεν ήταν διαμορφωμένη σε σωστή κλίση η ζώνη αντιστήριξης του φράγματος, η οποία διαμορφωνόταν σε πιο ομαλή κλίση κατά τη στιγμή της αστοχίας. Αν είχε προλάβει να διαμορφωθεί η κλίση, η αστοχία θα μπορούσε να είχε προληφθεί.

Το πόρισμα αναφέρει πώς δεν εντόπισε αποδείξεις για υπερφόρτωση του φράγματος ή για κάποια ανθρώπινη παρέμβαση που οδήγησε στο ατύχημα. Απέκλεισε επίσης ως αιτία του ατυχήματος τη σταδιακή εσωτερική διάβρωση του φράγματος από φαινόμενα διαρροών. Οι περιοδικές επιθεωρήσεις του φράγματος δεν θα μπορούσαν να έχουν εμποδίσει το ατύχημα, καθώς αυτές περιορίζονταν να παρακολουθούν τη διαχείριση και λειτουργία του φράγματος και διαξήχθησαν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στους σχετικούς κανονισμούς.

Η επιτροπή κατέληξε σε επτά συστάσεις για τη μελλοντική διαχείριση φραγμάτων τελμάτων και την αποτροπή αστοχιών.

Ο Καναδάς είναι μια χώρα που τη βλέπουμε ψηλά στις λίστες λειτουργίας των θεσμών, διαφάνειας, ποιότητας ζωής. Πολλοί Έλληνες έχουν μεταναστεύσει εκεί, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή, όλοι ωστόσο αναγνωρίζουν πως το κλίμα εκεί δεν έχει σχέση με το Ελληνικό. Αν μπορούμε να συνδυάσουμε το υπέροχο Ελληνικό περιβάλλον και κλίμα με μια καλύτερη διαφάνεια στη λειτουργία των θεσμών και στο σεβασμό των βασικών αρχών του πολιτεύματος, η χώρα μπορεί να ξεπεράσει πιο γρήγορα τη χρεοκοπία και την κρίση. Τέτοιου τύπου μεταρρυθμίσεις χρειαζόμαστε, όχι τις ψευδώνυμες μεταρρυθμίσεις της τρόικας και των ΣαμαροΒενιζέλων, που μοναδικό στόχο είχαν τη μεταφορά του πλούτου της χώρας στους δανειστές και στη ντόπια ολιγαρχία.


ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

Energean: Απόλυτη ασφάλεια και το 2014 για εργαζόμενους και περιβάλλον


Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η Energean Oil & Gas πέτυχε την κορυφαία επίδοση στον τομέα της ασφάλειας και υγείας τόσο στις θαλάσσιες εξέδρες παραγωγής πετρελαίου στον Πρίνο, όσο και στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας στο εργοστάσιο της Νέας Καρβάλης.
Συγκεκριμένα, και το 2014 χαρακτηρίσθηκε από μηδενικά ατυχήματα και από μηδενικές απώλειες ωρών εργασίας για τους εργαζόμενους της Energean. Επιπλέον, δεν καταγράφηκε απολύτως κανένα περιστατικό με οποιαδήποτε περιβαλλοντική επίδραση στον Κόλπο της Καβάλας ή στην περιοχή του Νέστου με την οποία γειτνιάζουν οι χερσαίες εγκαταστάσεις. Η δε τάση εκδήλωσης ατυχημάτων παραμένει σταθερά πτωτική από το 2007, οπότε η Energean ανέλαβε την λειτουργία και εκμετάλλευση των εγκαταστάσεων, με τον μέσο όρο ατυχημάτων στην τελευταία 15ετία να έχει υποχωρήσει πλέον στο 4,27 ετησίως και να βαίνει συνεχώς μειούμενος.
Ανάλογα, τα παρ’ ολίγον ατυχήματα που αναφέρθηκαν στη διάρκεια του 2014 ήταν 10, όταν ο συνολικός μέσος όρος των παρ’ ολίγον ατυχημάτων ανά έτος έχει διαμορφωθεί σε 15,3 για την τελευταία 15ετία. Ως κυριότερες αιτίες προσδιορίστηκαν η μη ορθή εκτίμηση των συνθηκών εργασίας και η έλλειψη προσοχής. Σε ό,τι αφορά, τέλος, το προσωπικό των συνεργαζόμενων εργολαβικά επιχειρήσεων, καταγράφηκαν δύο ατυχήματα με απώλεια δεκαέξι ημερών εργασίας συνολικά στη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς.
Ο κ. Μαθιός Ρήγας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas δήλωσε σχετικά: “Για άλλη μια χρονιά, αξίζουν ειλικρινή συγχαρητήρια στους υπεύθυνους ασφαλείας και στους εργαζόμενους της εταιρείας στην Καβάλα για τις επιδόσεις τους. Αυτές οι επιδόσεις αναδεικνύουν την εμπειρία, την τεχνογνωσία και την υπευθυνότητα του ανθρώπινου δυναμικού της Energean Oil & Gas και αποτελούν εγγύηση και για τη δραστηριοποίηση της εταιρείας ακόμη και στις πλέον απαιτητικότερες συνθήκες στα Ιωάννινα, στο Κατάκολο καθώς και στις νέες περιοχές που πρόκειται να παραχωρηθούν προς έρευνα και εκμετάλλευση στην Ελλάδα».
Ο κ. Δημήτρης Γόντικας, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Καβάλα Oil δήλωσε τα εξής: «Καθημερινά αποδεικνύεται η ικανότητα όλων των εργαζομένων μας να λειτουργούν μέσα σε συνθήκες απόλυτης ασφάλειας για το περιβάλλον, τις εγκαταστάσεις και τους ίδιους, παρά τις δυσκολίες που συνεπάγεται η εξόρυξη πετρελαίου με υψηλή περιεκτικότητα σε υδρόθειο. Οι επιδόσεις και της περσινής χρονιάς επιβεβαιώνουν και την ορθότητα της επιλογής της διοίκησης να απορροφά σταδιακά το σύνολο των εργαζομένων που παρείχαν μέχρι τώρα τις υπηρεσίες τους μέσα από συνεργαζόμενες εργολαβικές εταιρείες. Και ακριβώς αυτές οι επιδόσεις είναι που μας επιτρέπουν κάθε χρόνο να θέτουμε τον πήχυ όχι χαμηλότερα από τον στόχο “μηδενικά ατυχήματα και φέτος” παρά τις ιδιαιτερότητες που χαρακτηρίζουν διεθνώς την βιομηχανία εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου»



ΠΗΓΗ:energypress.gr

Αποχωρεί και η ENEL από το διαγωνισμό για τα χερσαία οικόπεδα της Δ. Ελλάδας


Η ρεαλιστική αντιμετώπιση της υπόθεσης υδρογονάνθρακες από τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, παρά τα όσα είχαν ακουστεί και γραφτεί προεκλογικά και μετεκλογικά, δεν ήταν ως φαίνεται ικανή να άρει τον σκεπτικισμό των υποψήφιων επενδυτών και να προσελκύσει ικανό αριθμό μνηστήρων στο διαγωνισμό για τα τρία χερσαία μπλόκ της Δυτικής Ελλάδας. (Ως ρεαλιστική αντιμετώπιση αξιολογείται από την πετρελαϊκή αγορά η απόφαση του κ Λαφαζάνη να μην κάνει κάποια παρέμβαση αλλά να αφήσει το διαγωνισμό να εξελιχθεί κανονικά).
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του energypress, ακόμα και η Ιταλική ENEL, το ενδιαφέρον της οποίας προκάλεσε το διαγωνισμό, δεν πρόκειται να καταθέσει προσφορά αύριο που λήγει η σχετική προθεσμία. Έτσι, όλες οι ενδείξεις συνηγορούν στο ότι ο διαγωνισμός θα αποτελέσει… ελληνική υπόθεση, καθώς φαίνεται ότι θα προσέλθουν στο διαγωνισμό τα ΕΛΠΕ και η Energean Oil. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρώτη συζητούσε μέχρι τελευταία στιγμή με την ENEL για από κοινού υποβολή προσφοράς, ωστόσο οι Ιταλοί τελικά έκαναν πίσω. Τα ΕΛΠΕ είχαν να επιλέξουν ανάμεσα στο να μην κατέβουν καθόλου και στο να κατέβουν μόνοι τους, πράγμα που τελικά φαίνεται ότι θα κάνουν, έχοντας, δε, ως επιπλέον κριτήριο, την ανάγκη στήριξης της διαδικασίας.
Το ίδιο κριτήριο φαίνεται ότι θα επηρεάσει με θετικό τρόπο και την απόφαση της Energean Oil η οποία μέχρι τέλους εμφανιζόταν ιδιαίτερα επιφυλακτική για το σκόπιμο της καθόδου της.
Στην διαφαινόμενη απόφαση των δύο ελληνικών εταιρειών να καταθέσουν προσφορές, φαίνεται ότι παίζει ρόλο και το γεγονός ότι οι φάκελοι των προσφορών είχαν ολοκληρωθεί κανονικά, καθώς και το γεγονός ότι οι αρχικές επενδύσεις που πρέπει να κάνει ο πλειοδότης δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλες, αφού αφορούν ερευνητικά προγράμματα χαμηλών, σχετικά, δαπανών.
Ποια είναι η ENEL που αποχωρεί
Η Ιταλική ENEL TRADE SpA είχε υποβάλει αιτήσεις στο ΥΠΕΚΑ, στα μέσα Απριλίου για την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων σε τρεις χερσαίες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας. Ο τότε υπουργός έκανε δεκτές τις αιτήσεις και προκήρυξε τον εν εξελίξει διαγωνισμό προσκαλώντας οποιοδήποτε ενδιαφερόμενο να καταθέσει προσφορές.  Η ENEL TRADE SpA, σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στις αιτήσεις της, λειτουργεί σαν Διαχειριστής (Operator) στην Ιταλία μέσω της θυγατρικής της ENEL LONGANESI DEVELOPMENT, ενώ σαν μέλος κοινοπραξιών διατηρεί παραχωρήσεις στην Αλγερία και στην Αίγυπτο. Στην Ελλάδα δραστηριοποιείται ήδη αρκετά χρόνια στον τομέα των ΑΠΕ, μέσω της  θυγατρικής της εταιρείας ENEL GREEN POWER, με πολυάριθμο προσωπικό.
Προηγούμενες αποχωρήσεις
Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατο δημοσίευμά του το energypress είχε αποκαλύψει ότι τρεις ακόμα μεγάλες εταιρείες αποσύρθηκαν από τη διεκδίκηση των τριών χερσαίων οικοπέδων στη Δυτική Ελλάδα (Διαβάστε εδώ περισσότερα), παρότι είχαν δείξει ενδιαφέρον και είχαν προετοιμαστεί για να καταθέσουν φακέλους προσφορών. Πρόκειται για τον  αγγλοολλανδικό κολοσσό Shell, τη γαλλική Total και την ισπανική Repsol.
Η Shell έχει ήδη ερευνητικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή αφού διατηρεί παραγωγική παρουσία στην Αλβανία και ειδικότερα στη Βόρειο Ήπειρο, (παρουσία, βέβαια, που απέκτησε από εξαγορά, μετά την ανακάλυψη των κοιτασμάτων), ενώ έχει "δεί" τη συγκεκριμένη υπό δημοπράτηση περιοχή και στο παρελθόν.
Η Total η οποία είναι μια από τις τρεις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, η οποία έχει αποκτήσει το σύνολο των σεισμικών δεδομένων που διενέργησε η PGS και άρα έχει ήδη αποδείξει το δυνητικό ενδιαφέρον της για την ελληνική αγορά. Η Total έχει παρουσία και στην Κύπρο όπου και της έχει παραχωρηθεί η εκμετάλλευση θαλάσσιου οικοπέδου.
Η ισπανική Repsol  είναι μια εξαιρετικά δυναμική εταιρεία η οποία το τελευταίο διάστημα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην επέκτασή της και ως εκ τούτου θα μπορούσε δυνητικά να κοιτάξει αγορές που έχουν το πλεονέκτημα να βρίσκονται εντός της Ε.Ε.

Οι λόγοι της «αποχής»
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρώτα δείγματα αποστασιοποίησης των τριών εταιρειών από το μικρό διαγωνισμό για τα οικόπεδα της Δ. Ελλάδα, δόθηκαν με την έναρξη της διαδικασίας για την ανάδειξη προέδρου της δημοκρατίας το Δεκέμβριο ενώ τα αρνητικά μηνύματα συνεχίστηκαν μέχρι και τις τελευταίες ημέρες.
Σημαντικό ρόλο στην απόφαση των εταιρειών έπαιξε παράλληλα και η πτώση της τιμής του πετρελαίου, η οποία οδήγησε το σύνολο της πετρελαϊκής αγοράς σε αναθεώρηση των επενδυτικών της πλάνων, με πρώτα «θύματα» τα “μη ώριμα” και “ανεξερεύνητα” project.
Κριτήρια
Σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού, οι αιτήσεις θα εξεταστούν με βάση τα ακόλουθα κριτήρια αξιολόγησης:
i) Η οικονομική βιωσιμότητα του αιτούντος να διεξάγει έρευνα και, όπου προσήκει, εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις περιοχές ενδιαφέροντος.
ii) Η αποδεδειγμένη τεχνική ικανότητα και εμπειρογνωμοσύνη του αιτούντος.
iii) Η αποδεδειγμένη εμπειρία του εντολοδόχου στην εκτέλεση εργασιών έρευνας, ανάπτυξης, παραγωγής (εκμετάλλευσης) υδρογονανθράκων, ειδικά σε θαλάσσιες περιοχές μεγάλου και εξαιρετικά μεγάλου βάθους.
iv) Η ποιότητα του υποβληθέντος προγράμματος και του χρονοδιαγράμματος εργασιών για την αξιολόγηση του πλήρους δυναμικού της περιοχής για την οποία κατατίθεται η αίτηση.
v) Η κατανόηση από τον αιτούντα του γεωλογικού περιβάλλοντος της γεωγραφικής περιοχής και ο τρόπος με τον οποίο ο επιλεγείς αιτών προτείνει τη διεξαγωγή αποτελεσματικής και ασφαλούς έρευνας υδρογονανθράκων.
vi) Η εμπειρία στην όρυξη γεωτρήσεων υπό την παρουσία υδροθείου.
vii) Η ικανότητα περιβαλλοντικής διαχείρισης προς συμμόρφωση με κανονιστικές απαιτήσεις και προς επίτευξη της μέγιστης δυνατής περιβαλλοντικής επίδοσης, καθώς και η εμπειρία στην εκτέλεση εργασιών σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές και στη διατήρηση υψηλού επιπέδου ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος σε περιοχές όπου ο τουρισμός είναι ανεπτυγμένος και μεγάλης οικονομικής σημασίας.
viii) Έμφαση θα δοθεί σε κάθε έλλειψη αποτελεσματικότητας και υπευθυνότητας ή σε περιπτώσεις μη εκπλήρωσης που έχει τυχόν επιδείξει ο αιτών ως προς τις υποχρεώσεις που απορρέουν από προηγούμενες παραχωρήσεις σε αυτόν.
ix) Στοιχεία δημοπράτησης
— Πρόγραμμα ελάχιστων ερευνητικών εργασιών
— Οικονομική δέσμευση
— Μίσθωμα Ελληνικού Δημοσίου (Royalties)
— Ποσοστό αποσβέσεων (%)
— Αντάλλαγμα υπογραφής σύμβασης και αντάλλαγμα παραγωγής
— Εκπαίδευση και τεχνική υποστήριξη
— Ποσοστό αποδέσμευσης της περιοχής (%)



ΠΗΓΗ:energypress.gr