Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Καθολικότητα ισχύος της νέας ΕΓΣΣΕ


H ΓΣΕΕ απέστειλε σήμερα εγκύκλιο της νομικής της υπηρεσίας προς τα Εργατικά Κέντρα και τις Ομοσπονδίες μέλη της, με την οποία ενημερώνει και τεκμηριώνει την καθολικότητα ισχύος της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Στην εγκύκλιο τονίζεται και η υποχρέωση χορήγησης του επιδόματος γάμου από το σύνολο των εργοδοτών της χώρας, γιατί αφενός μεν αποτελεί όρο της νέας ΕΓΣΣΕ και αφετέρου έχει ισχύ τυπικού νόμου (του κυρωτικού νόμου 1766/1988)

Επισυνάπτουμε την Εγκύκλιο 
 ΠΗΓΗ:gsee.gr

Motor Oil: Γ.Σ. στις 19/6 για μέρισμα & επιστροφή





Τη διανομή μερίσματος ύψους 0,30 ευρώ και την επιστροφή κεφαλαίου ποσού 0,10 ευρώ ανά μετοχή καλούνται να αποφασίσουν μεταξύ άλλων οι μέτοχοι της Motor Oil στην τακτική γενική συνέλευση της εταιρίας στις 19/6/2013. 

Ειδικότερα, η Γ.Σ. καλείται να λάβει αποφάσεις επί των θεμάτων: 

- Υποβολή και έγκριση των Ετήσιων Οικονομικών Καταστάσεων της Εταιρείας (σε ενοποιημένη και μη βάση) της εταιρικής χρήσης 2012 (1.1.2012 – 31.12.2012) καθώς και των σχετικών Εκθέσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και των Ορκωτών Ελεγκτών. 

- Απαλλαγή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των Ορκωτών Ελεγκτών από κάθε ευθύνη αποζημίωσης για τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις και τα πεπραγμένα της παραπάνω χρήσης.

- Εκλογή μελών νέου Διοικητικού Συμβουλίου καθόσον λήγει η θητεία του υπάρχοντος. 

- Ορισμός μελών της Επιτροπής Ελέγχου σύμφωνα με το άρθρο 37 του Νόμου 3693/2008. 

- Έγκριση μερίσματος ποσού ΕΥΡΩ 0,30 ανά μετοχή. 

- Εκλογή δύο Ορκωτών Ελεγκτών, δηλαδή ενός τακτικού και ενός αναπληρωματικού για τη χρήση 2013 και καθορισμός της αμοιβής αυτών. 

- Έγκριση αμοιβών των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου για τη χρήση 2012 και προέγκριση αυτών για τη χρήση 2013.

- Επιστροφή κεφαλαίου ποσού ΕΥΡΩ 0,10 ανά μετοχή στους μετόχους μέσω μείωσης του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας με ταυτόχρονη ισόποση μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής και αντίστοιχη τροποποίηση του άρθρου 5 του Καταστατικού. 

- Τροποποίηση του άρθρου 3 του Καταστατικού της Εταιρείας ώστε στους δευτερεύοντες σκοπούς της να περιλαμβάνεται η παροχή υπηρεσιών: πληροφορικής, διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, συντονισμού λειτουργίας και οργάνωσης επιχειρήσεων.  
ΠΗΓΗ:euro2day.gr

Εργαζόμενοι πολλών ταχυτήτων


Μόλις το 25% των εργοδοτών οφείλει να καταβάλλει το επίδομα γάμου που προβλέπει η νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, την οποία υπέγραψαν οι κοινωνικοί εταίροι, πλην του ΣΕΒ, δημιουργώντας εργαζομένους πολλαπλών «ταχυτήτων».

Την ίδια στιγμή, η υποβάθμιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του συνδικαλιστικού κινήματος έχει ως αποτέλεσμα τη λήξη της μετενέργειας 44 κλαδικών συμβάσεων. Οι αποδοχές χιλιάδων εργαζομένων αναμένεται να μειωθούν έως και 40% λόγω της κατάργησης σειράς επιδομάτων. Η εξέλιξη αυτή έχει ως συνέπεια τη συμπίεση των μισθολογικών απολαβών του 80% των εργαζομένων στα όρια της ΕΓΣΕΕ μέσω της υπογραφής ατομικών συμβάσεων.

Η άρνηση του ΣΕΒ, για πρώτη φορά στην ιστορία των συλλογικών διαπραγματεύσεων, να υπογράψει νέα ΕΓΣΣΕ, αλλά και ο μνημονιακός νόμος 4093 που προβλέπει την υποχρεωτική εφαρμογή, σε όλες τις επιχειρήσεις, των θεσμικών όρων των ΕΓΣΣΕ, σε αντίθεση με τους μισθολογικούς (όπως είναι το επίδομα γάμου), οι οποίοι θα ισχύουν μόνο για εργαζομένους σε επιχειρήσεις - μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων που υπογράφουν τη Σύμβαση, διασφαλίζουν τη λήψη του επιδόματος γάμου μόλις σε 400.000 εργαζομένους!

Ουσιαστικά, η ΕΓΣΣΕ καλύπτει πλέον τους ανειδίκευτους υπαλλήλους που δουλεύουν για πρώτη φορά σε οποιονδήποτε κλάδο της οικονομίας. Ο μισθός τους είναι ο νομοθετημένος από το κράτος, δηλαδή τα 586 ευρώ, με τις προσαυξήσεις λόγω προϋπηρεσίας και τα επιδόματα τέκνων, σπουδών και ανθυγιεινής εργασίας μόνο.

Εργατολόγοι αναφέρουν στην «Εξπρές» ότι ήδη μεγάλες βιομηχανίες δεν ακολουθούν την προφορική δέσμευση του ΣΕΒ να διατηρηθεί το 10%, ανακοινώνοντας την κατάργηση του επιδόματος γάμου αλλά και των επιπλέον επιδομάτων που χορηγούνταν μέσω κλαδικών συμβάσεων.

Σύμφωνα με νομικούς, οι επιχειρήσεις που έχουν ήδη αποχωρήσει από την ΕΣΕΕ, τη ΓΣΕΒΕΕ και τον ΣΕΤΕ (όσες αποχωρήσουν εκ των υστέρων δεν θα δεσμεύονται από την επόμενη Σύμβαση που θα υπογραφεί μετά την έξοδό τους) μπορούν να προχωρήσουν σε διακοπή της καταβολής του επιδόματος γάμου.

Ακόμη, επιχειρήσεις - μέλη του ΣΕΒ που δεν θα «πειθαρχήσουν» στην απόφαση του Δ.Σ. του Συνδέσμου για συνέχιση καταβολής του επιδόματος. Σημειώνεται ότι στις επιχειρήσεις που εκπροσωπούνται από τον Σύνδεσμο απασχολούνται περισσότεροι από 500.000 εργαζόμενοι! 
ΠΗΓΗ:topontiki.gr

Τρίζουν τα κόκκαλα του Ανδρέα από τις κότες λυράτες, τους παπανδρεικούς, που άφησε πίσω του!


Tρίζουν τα κόκκαλα του συγχωρεμένου του Ανδρέα Παπανδρέου με τους κιοτήδες παπανδρεικούς που έχει αφήσει πίσω του και οι οποίοι έχουν γίνει κομπολόι δίχως χάντρες στα χέρια του Βενιζέλου.
Κάθονται και σκούζουν στην απέξω όπως ο Παναγιωτακόπουλος (γράφει γράμματα σαν γκομενίτσα στον Βενιζέλο), ο Καρχιμάκης, ο Καστανίδης, ο Οικονόμου, ο Νιώτης, ο Βαλυράκης και πάει λέγοντας.
Κάθονται και σκούζουν στην απέξω, σαν ζωντοχήρες, και από τηγανίτα τίποτα!
Κοντεύουν να καούν στο ζέσταμα και στο μεταξύ επιτρέπουν στον Πάστορα, τον Βενιζέλο και τον Σαμαρά (ο μόνος που είναι συνεπής με τον δεξιό εαυτό του) να μετατρέπουν τη χώρα σε στρατόπεδο συγκέντρωσης εξαθλιωμένων.
Τόσες κότες μαζεμένες στον απόηχο ενός ιστορικού ηγέτη.
Προφανώς κανείς τους δεν διδάχθηκε από την τόλμη του.
Σαν κότες θα καταγραφούν στα κιτάπια της Ιστορίας...
 ΠΗΓΗ:.kourdistoportocali.com

H Κομισιόν «μπλοκάρει» πρόγραμμα για 400.000 ανέργους στην Ελλάδα


 Το πρόγραμμα για την απασχόληση 400.000 ανέργων στην Ελλάδα βρίσκεται στον «αέρα», εξαιτίας ενστάσεων που προβάλει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Πρόκειται για πλάνο που αφορούσε τις οικογένειες που δεν έχουν εργαζόμενα μέλη, το οποίο είχε εγκρίνει η Τρόικα, αλλά το «μπλοκάρει» η Κομισιόν.

  Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», το συγκεκριμένο πρόγραμμα που είχαν καταρτίσει το υπουργείο Εργασίας και ο ΟΑΕΔ, προέβλεπε την επιδότηση απασχόλησης σε κοινωφελή έργα έως 400.000 ανέργων. Στο πρόγραμμα θα υπήρχε η κάλυψη του μισθολογικού κόστους - 490 ευρώ για τους άνεργους άνω των 25 ετών ή 427 ευρώ για τους νεότερους- ενώ παράλληλα θα καλύπτονταν και οι ασφαλιστικές εισφορές, τόσο του εργοδότη όσο και του εργαζόμενου.

  Το πρόγραμμα έχει θεσμοθετηθεί με νόμο και έχει αποσπάσει την έγκριση της τρόικας, αλλά απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως μη συμβατό με τους Κανονισμούς του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου. Αυτή η στάση επισημοποιήθηκε και στη συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, με τον γενικό διευθυντή της διεύθυνσης Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης της Κομισιόν, κ. Ρισέλ.

  Ο τελευταίος προειδοποίησε πως η Κομισιόν θα απαιτήσει τα χρήματα πίσω σε περίπτωση που χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Το βασικό επιχείρημα για αυτή τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αντίκειται στους κανονισμούς για τη χρήση των πόρων μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, το οποίο δεν χρηματοδοτεί «κοινωφελείς δράσεις».

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

"Κατάντια να αγωνιζόμαστε να κρατηθούμε εντός Βουλής"


  Ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με ανοιχτή επιστολή του προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο τονίζοντας πως η παράταξη έχει ανάγκη από άλλη ηγετική ομάδα, από άλλη στρατηγική και από άλλη πολιτική πρόταση.

  Παράλληλα διερωτάται «για ποια πολιτική να μιλήσουμε και με ποια λογική; Τα αποτελέσματα στην πολιτική τα παράγουν οι πολιτικές σας πράξεις, τα λόγια, οι αδυναμίες, η έλλειψη στρατηγικής, η έλλειψη ενότητας στους στόχους, ο πολιτικός σας δυϊσμός, που ενώ αποδέχεστε τη στρατηγική της συντήρησης μιλάτε στο όνομα του προοδευτικού χώρου.

  Τα αποτελέσματα τα παράγουν οι εντυπώσεις περί αλάνθαστων ηγετών, που ξέρουν τα πάντα και δεν ακούν κανέναν, οι φοβίες του προσωπικού κόστους, η ανασφάλεια για την προσωπική τους στρατηγική και για την καριέρα τους.

  Η σημερινή κατάσταση της εξαΰλωσης του ΠΑΣΟΚ δεν ανησυχεί κανέναν;

  Κανείς δεν ντρέπεται για την κατάντια να αγωνιζόμαστε να κρατηθούμε εντός Βουλής;».

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ANAΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΚΟ


Συνάδελφοι,
με αίσθημα ευθύνης και πλήρη συναίσθηση των στιγμών που θα καθορίσουν το αύριο όλων μας, συνεχίζουμε αταλάντευτοι την προσπάθεια για υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, στο πλαίσιο που αποφάσισε η Γενική Συνέλευση στις 19 του Μάη.
Καλούμε όλους τους εργαζομένους να παραμείνουν συσπειρωμένοι γύρω απ’ το Σωματείο αγνοώντας οποιαδήποτε προσπάθεια που έχει ως στόχο να διασπάσει την ενότητά μας.
Ο Πρόεδρος και η διαπραγματευτική ομάδα του Σωματείου όχι μόνο δεν πρόκειται να παραβιάσουν το πλαίσιο που ενέκριναν οι εργαζόμενοι στην Γενική Συνέλευση, αλλά και σε όποιο αποτέλεσμα καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις, θα το καταθέσουν πάλι για έγκριση, απ’ τον τελικό κριτή, που είναι οι εργαζόμενοι.
Η πίστη και θέληση να βρεθεί μια λύση η οποία θα είναι η λιγότερο επώδυνη για όλους τους εργαζόμενους, είναι ο οδηγός της διαπραγματευτικής ομάδας.
Δεν το κάναμε ποτέ, δεν θα το κάνουμε ούτε τώρα, όσο δύσκολες και αντίξοες είναι οι συνθήκες που αντιμετωπίζουμε, να προδώσουμε την εμπιστοσύνη των εργαζομένων.
Θα προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας,
Θα διασφαλίσουμε τα δικαιώματά μας,
Θα κατοχυρώσουμε τις αμοιβές και τις παροχές μας,

Συνάδελφοι,
ενότητα και συσπείρωση γύρω απ’ το Σωματείο είναι ο μόνος δρόμος για να έχουμε και αύριο μια αξιοπρεπή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.



ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΚΟ

Για το αρχείο σας κύριε Πάγκαλε


Μέσοι όροι ωρών εργασίας επιλεγμένων χωρών του κόσμου. Οι Έλληνες -που έχουν δουλειά- δουλεύουν  619  παραπάνω ώρες από τον γερμανό εργαζόμενο.  Τα στοιχεία είναι  του αρθρογράφου του ΒΒC  και του vice Greg Palast και προέρχονται από εδώ 

 ΠΗΓΗ:papaioannou-giannis.net/

Aπογραφή - εξπρές για απολύσεις στους δήμους


Αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τις απολύσεις στο Δημόσιο. Το υπουργείο Εσωτερικών ζητά από τους δήμους να αποστείλουν επειγόντως αναλυτικές καταστάσεις με τους οργανισμούς που εποπτεύουν και το προσωπικό που απασχολούν. Θα είναι η δεξαμενή από την οποία θα προκύψουν οι διαθεσιμότητες και οι απομακρύνσεις.

Συγκεκριμένα, απολύσεις δημοτικών υπαλλήλων προαναγγέλλει έγγραφο-φωτιά του υπουργείου Εσωτερικών που αποκαλύπτει σήμερα το «Εθνος», το οποίο ζητά από τους δήμους συμπληρωματικά στοιχεία με την αναλυτική καταγραφή των νομικών προσώπων στους ΟΤΑ α' βαθμού, καθώς και του προσωπικού που απασχολούν. 

Το υπουργείο Εσωτερικών προχωρά σε νέα απογραφή - εξπρές των νομικών προσώπων των δήμων μέχρι τις 31 Μαΐου που είναι η καταληκτική ημερομηνία αποστολής των στοιχείων.

Με το έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών ζητείται από τους Δήμους να καταγράψουν:
την επωνυμία του φορέα
τη νομική μορφή του φορέα
εαν είναι ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ
αναλυτική παρουσίαση του απασχολούμενου προσωπικού

Στον πίνακα προβλέπεται η πλήρης καταγραφή των υπηρετούντων υπαλλήλων ανάλογα με την εκπαιδευτική βαθμίδα στην οποία ανήκουν, αλλά και το είδος της σύμβασης με την οποία υπηρετούν.

Στο ίδιο έγγραφο ζητείται να αναγραφεί και το ποσό της ετήσιας επιχορήγησης που λαμβάνει.

Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά επιχειρείται μια νέα απογραφή του προσωπικού μέσα απ' την οποία θα προκύψει μια δεξαμενή πλεονάζοντος προσωπικού απ' το οποίο θα προκύψουν και οι υπάλληλοι που θα απολυθούν ή θα τεθούν σε διαθεσιμότητα.
 ΠΗΓΗ:moneypost.gr

Πετρελαιοειδή:Ζητούν κατάργηση προκαταβολής φόρου


Βραχνάς έχει γίνει για τις εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών, η προκαταβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Το ύψος της αντιστοιχεί έως και στο 100% της αξίας των προϊόντων που αγοράζονται από τα διυλιστήρια, ενώ το υψηλό κόστος του δανεισμού με τα σημερινά επιτόκια, μετακυλίεται και επιβαρύνει τον καταναλωτή. 

Αυτό τονίζουν στο Euro2day.gr ως αίτημα παράγοντες του κλάδου, προτείνοντας να ισχύσει στην καταβολή του ειδικού φόρου στα καύσιμα, ό,τι ισχύει και για άλλα προϊόντα που επιβαρύνονται με ειδικούς φόρους. 

Για τον επιπλέον λόγο ότι το μεν Δημόσιο δεν πρόκειται να απολέσει έσοδα, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρξει ελάφρυνση και στις τιμές καταναλωτή. Σύμφωνα με τους ίδιους, με ιδιαίτερη προσοχή και ευαισθησία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και το θέμα του πετρελαίου θέρμανσης, ενώ θα πρέπει να αξιοποιηθεί η φετινή εμπειρία από την εξίσωση των ειδικών φόρων στο κίνησης και στο θέρμανσης. 

Αποτέλεσμα της πολιτικής αυτής ήταν να περιοριστεί σημαντικά το λαθρεμπόριο και η παράνομη χρήση του θέρμανσης που ήταν και ο αντικειμενικός σκοπός του μέτρου, για το οποίο ας σημειωθεί, υπήρχε δέσμευση έναντι των δανειστών. 

Ταυτόχρονα όμως λόγω πλημμελούς σχεδιασμού του μηχανισμού επιστροφής του φόρου σε δικαιούχους, πολύ μεγάλο ποσοστό των καταναλωτών, κυρίως από τις αδύναμες εισοδηματικές ομάδες δεν μπόρεσε να χρησιμοποιήσει πετρέλαιο για τη θέρμανσή του, ενώ προκλήθηκαν και περιβαλλοντικά προβλήματα από την χρήση ακατάλληλων και επικίνδυνων στερεών καυσίμων και ξυλείας.

Πάντως από τα μέχρι στιγμής ανεπίσημα στοιχεία καταναλώσεων, για τους πρώτους μήνες του 2013 προκύπτει αύξηση της κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης της τάξης του 10%, ενώ αντίθετα συνεχίστηκε η πτώση της κατανάλωσης σε όλα τα άλλα είδη καυσίμων. 

Η ανοδική τάση για το κίνησης φάνηκε ήδη από τον Οκτώβριο του 2012 και μετά και τείνει να σταθεροποιηθεί για όλο το έτος. Οι εταιρείες από την πλευρά τους εκτιμούν ότι γενικότερη ανάκαμψη θα πρέπει να αναμένεται από το φετινό καλοκαίρι, ιδίως εφ΄όσον επαληθευτούν οι προβλέψεις γα μεγάλη αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού. 

Σε κάθε περίπτωση, οι άνθρωποι του κλάδου της εμπορίας εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για αναστροφή του κλίματος από το φθινόπωρο. Ωστόσο επισημαίνουν ότι ο κλάδος της εμπορίας συνεχίζει να ταλανίζεται και να υφίσταται τις επιπτώσεις στρεβλώσεων, όπως το λαθρεμπόριο ναυτιλιακού πετρελαίου, οι ελλιπείς έλεγχοι στη διακίνηση και διάθεση καυσίμων, θέματα για την αντιμετώπιση των οποίων ήδη θα έπρεπε να έχουν εκδοθεί από τα αρμόδια υπουργεία οι κανονιστικές πράξεις, για τις οποίες έχει δεσμευτεί η Κυβέρνηση απέναντι στην τρόικα. 
 ΠΗΓΗ:euro2day.gr

Κλειδώνει η Συμφωνία για τη ΔΕΠΑ


Κλειδώνει η συμφωνία για την πώληση της ΔΕΠΑ καθώς οι εκκρεμότητες που μπλόκαραν μέχρι σήμερα τις εξελίξεις φαίνεται πως έχουν διευθετηθεί, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές.
Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ για να εγκρίνει το τελικό κείμενο της «συμφωνία αγοράς και πώλησης» (purchase and sale agreement), το οποίο θα αποσταλεί και στους τρεις υποψηφίους, τoυς ρωσικούς ομίλους Gazprom και Sintez, καθώς και την «M & M Gas», κοινοπραξία των ομίλων Μυτιληναίου και Βαρδινογιάννη. Στόχος είναι αυτή τη φορά να τηρηθεί η προθεσμία της 29ης Μαΐου για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών, χωρίς βέβαια να αποκλείεται μία ακόμα παράταση, αν χρειαστεί. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΡΘΡΟ ECONOMIST Economist: "Οι Έλληνες υποφέρουν - Η φτώχεια έχει εξαπλωθεί παντού"


Τις επιπτώσεις των σκληρών μέτρων του μνημονίου που έχει επιβάλει στην Ελλάδα η τρόικα επισημαίνει ο Economist, σημειώνοντας πώς μπορεί να έχουν γίνει κάποια βήματα για τη βελτίωση της οικονομίας, αλλά οι Έλληνες υποφέρουν.

«Η κρίση έχει αφήσει μια φρικτή κληρονομιά, καθώς τα 5,5 χρόνια ύφεσης έχουν αφανίσει άνω του 25% της παραγωγής και περισσότερες από 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Δεκάδες χιλιάδες λιανοπωλητές και μικροί κατασκευαστές έχουν καταρρεύσει. Η ανεργία-ρεκόρ έχει υπερβεί το 27% και για τους νέους ξεπερνά το 60%. Με τις θέσεις εργασίας να εξαφανίζονται, η μετανάστευση των νέων αυξάνεται», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τον Economist, η Γερμανία υποδέχτηκε πέρυσι περισσότερους από 34.000 Έλληνες, ποσοστό αυξημένο κατά 43% σε σχέση με το 2011. Η φτώχεια έχει εξαπλωθεί παντού και ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα. Το ποσοστό αυτοκτονιών έχει διπλασιαστεί μέσα σε τρία έτη.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΟΛΑ ΑΝΑΠΟΔΑ & ΑΣΑΦΗ Φορολογική πύλη με "γκρίζες ζώνες"


Oλα ανάποδα γίνονται φέτος στο πεδίο των φορολογικών δηλώσεων, καθώς δεν ξεκινά απλώς με πολύμηνη καθυστέρηση η υποβολή τους, αλλά οι φορολογούμενοι καλούνται να συμπληρώσουν το Ε1 χωρίς να έχουν καν στη διάθεση τους το βιβλιαράκι των οδηγιών, με τις «γκρίζες» ζώνες και τις παγίδες να είναι περισσότερες από κάθε άλλη φορά. Το άκρον άωτον είναι ότι δεν υπάρχει ούτε καν η διευκρίνιση για ποιοι δεν υποχρεούνται να υποβάλουν ηλεκτρονικά τη δήλωση τους!

Η υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων ξεκινά τη Παρασκευή, πιο αργά από ποτέ, με όλες τις ενδείξεις να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι θα δοθεί παράταση στη καταληκτική προθεσμία της 30ης Ιουνίου, προκειμένου να ξεπεραστούν ομαλά τα συνήθη τεχνικά εμπόδια. Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι ότι εξακολουθούν να υπάρχουν «γκρίζες» ζώνες στο φετινό Ε1, κυρίως σε ό,τι αφορά την υποχρεωτική δήλωση των τόκων καταθέσεων αλλά και των στοιχείων που αφορούν στα ακίνητα εκτός της κύριας κατοικίας, με τις προθεσμίες για τη καταβολή του νέου επιδόματος παιδιών να πιέζουν το υπουργείο Οικονομικών, καθώς όπως προκύπτει από τη σχετική Απόφαση, το βασικό κριτήριο είναι το ύψος του εισοδήματος που θα δηλωθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην εγκύκλιο που αναμένεται, θα αναφέρεται ότι η υποχρεωτική δήλωση των τόκων καταθέσεων θα αφορά μόνο σε ποσά από 250 ευρώ και πάνω, απαλλάσσοντας έτσι κυρίως τους λογαριασμούς μισθοδοσίας. Οι σχετικές βεβαιώσεις θα δίνονται, όμως, από τις τράπεζες κατόπιν αιτήματος του φορολογούμενου, προμηνύοντας ημέρες ταλαιπωρίας για τους υπόχρεους. Αυτό που πρέπει να έχουν κατά νου οι φορολογούμενοι είναι ότι τα ποσά αυτά θα συνυπολογίζονται για πρώτη φορά στο εισόδημα από άλλες πηγές, για την έκτακτη εισφορά, κάτι που μπορεί να κρύβει πρόσθετους φόρους για κάποιους ανυποψίαστους καταθέτες, οι οποίοι ήδη έχουν υποστεί τη προβλεπόμενη παρακράτηση για τους τόκους καταθέσεων.

Υποχρεωτική καθίσταται για πρώτη φορά και η αναγραφή του ρολογιού της ΔΕΗ τόσο για τη δευτερεύουσα όσο και για εξοχική κατοικία, καθώς το ΚΕΠΥΟ θα προχωρήσει σε διασταυρώσεις για την ορθή καταβολή του Τέλους Ακινήτων με βάση τα σωστά τετραγωνικά μέτρα, καθώς εντοπίστηκαν πολλές περιπτώσεις όπου άλλα στοιχεία έχει η ΔΕΗ και άλλα στοιχεία η εφορία.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr