Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Ανταγωνιστικά τιμολόγια από τη ΔΕΗ για την ενεργοβόρο βιομηχανία


(UPDATE: 11.50) Την παροχή εκπτώσεων στα τιμολόγια της ενεργοβόρου βιομηχανίας αποφάσισε η γενική συνέλευση μετόχων της ΔΕΗ, δίνοντας ταυτόχρονα διέξοδο στη γνωστή διελκυστίνδα με την Αλουμίνιον της Ελλάδος για την τιμή πώλησης του ρεύματος.
Συγκεκριμένα, λόγω των έκτακτων συνθηκών κρίσης που επικρατούν καθώς επίσης και το γεγονός ότι πιθανή απειλή στη βιωσιμότητα της ελληνικής βιομηχανίας θα απειλούσε τη συνολικότερη προσπάθεια ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την προσπάθεια εξόδου από την κρίση με ανυπολόγιστες συνέπειες και για την ίδια τη ΔΕΗ (πτώση της ζήτησης, αύξηση ανεξόφλητων λογαριασμών κτλ) ο εκπρόσωπος του βασικού μετόχου – ήτοι του ελληνικού δημοσίου – προχώρησε πέρα από τις εκπτώσεις που είχε ήδη συμφωνήσει το Δ.Σ. της ΔΕΗ και πρότεινε:
Tην παροχή έκπτωσης 10% σε όλους τους πελάτες υψηλής τάσης. Επιπλέον έκπτωση 10%, λόγω όγκου, στα τιμολόγια Α5 των μεγάλων ενεργοβόρων πελατών της ΔΕΗ (όπως το Αλουμίνιο και η ΛΑΡΚΟ). Παράλληλα αποφασίστηκε έκπτωση 25% επί του τιμολογίου Α4 ειδικά για τη νύχτα και τα σαββατοκύριακα, ως κίνητρο για την αύξηση της ζήτησης σε ώρες χαμηλής ζήτησης (νυχτερινό τιμολόγιο και σαββατοκύριακα). Η έκπτωση αυτή αφορά στην πραγματικότητα την χαλυβουργία.
Σημειώνεται ότι η απόφαση θεωρείται ότι ρυθμίζει προσωρινά και έκτακτα τα τιμολόγια, μόνον για τη διετία 2014 - 2015. 
Η λύση αυτή εγκρίθηκε από τους παριστάμενους μετόχους και μόνο οι εκπρόσωποι του Ταμείου των Εργαζομένων της Επιχείρησης, οι οποίοι κατέχουν 7 εκατ. μετοχές της ΔΕΗ, ψήφισαν κατά.
Επίσης, υπέρ ψήφισε ο εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ.
Τέλος η γενική συνέλευση ενέκρινε τα πεπραγμένα της διοίκησης της εταιρείας (μέχρι τώρα) για την υπόθεση της Αλουμίνιον.
Αντιδράσεις από ΓΕΝΟΠ
Σημειώνεται ότι την κάθετη αντίδρασή τους στην προωθούμενη λύση εξέφρασαν οι εκπρόσωποι  της ΓΕΝΟΠ διά του πρώην προέδρου και νυν εκπροσώπου στο ΔΣ Νίκου Φωτόπουλου. Μικρομέτοχοι ωστόσο που επίσης έλαβαν το λόγο υπογράμμισαν τη σημασία που έχει να στηριχθεί η βιομηχανία που παράγει εξαγωγές και απασχολεί εργαζόμενους.
Νωρίτερα το energypress.gr έγραφε:
Το ενδιαφέρον όλων των βιομηχανικών καταναλωτών συγκεντρώνει η σημερινή επαναληπτική έκτακτη γενική συνέλευση της ΔΕΗ, η οποία αποφασίζοντας για την υπόθεση της τιμολόγησης της Αλουμίνιον, αναμένεται να δώσει παράλληλα το στίγμα και την τιμή αναφοράς για το σύνολο των ενεργοβόρων καταναλωτών υψηλής τάσης.
Τα δεδομένα ενόψει της συνέλευσης διαμορφώνονται ως εξής:
1)      Το δημόσιο θα παραστεί κανονικά και η συνέλευση θα ψηφίσει για την επικύρωση του θέματος που αφορά στην έγκριση των αποφάσεων της διοίκησης και του ΔΣ
2)      Ήδη έχουν προηγηθεί διαβουλεύσεις προκειμένου να βρεθεί ένας κοινός τόπος που θα επιτρέπει την προσέγγιση των δύο πλευρών αλλά και θα δίνει ένα μήνυμα για τη διαμόρφωση νέων μεγαλύτερων εκπτώσεων στα τιμολόγια για την ενεργοβόρο βιομηχανία, που θα λαμβάνουν υπόψη τον όγκο της κατανάλωσης και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του πελάτη
3)      Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν νέα δεδομένα όπως οι αλλαγές στη χονδρεμπορική αγορά ή η συμφωνία με τη Gazprom ή πιθανές εξελίξεις στο φορολογικό κομμάτι, που μπορούν να δώσουν περιθώρια στη ΔΕΗ να δώσει καλύτερες εκπτώσεις στους πελάτες της χωρίς η ίδια να υπονομεύει τη λειτουργία της
4)      Από την πλευρά της βιομηχανίας έγινε αντιληπτό ότι το μοναδικό άμεσο μέτρο μείωσης του ενεργειακού κόστους στο κομμάτι του ηλεκτρισμού, μπορεί να προέλθει από τη ΔΕΗ, με δεδομένο ότι η τρόικα φαίνεται να μπλοκάρει οριστικά τη διακοψιμότητα ενώ για την αντιστάθμιση αναφέρει ότι θα ακολουθηθούν οι κανονικές διαδικασίες έγκρισης, δηλαδή χρονικά το μέτρο μεταφέρεται για μετά από αρκετούς μήνες
Η γενική εκτίμηση που υπάρχει, καθώς όλες οι πλευρές τηρούν σιγή ασυρμάτου ενόψει των αποφάσεων, είναι ότι έχουν υπάρξει οι κατάλληλες επαφές που θα επιτρέψουν να μην υπάρξει νέο αδιέξοδο με ανυπολόγιστες συνέπειες για όλες τις πλευρές 

ΠΗΓΗ:energypress.gr

ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΟΠΩΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ !...


Σήμερα στην αρχή του 2014 η συγκυρία θυμίζει το 1991: μια κρίσιμη για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στροφή και μια περιφερειακή κρίση που την περιπλέκει. Τότε η κρίση στη Γιουγκοσλαβία που ξέσπασε λίγους μήνες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στο Μάαστριχτ. Σήμερα μια βαριά τραυματισμένη Ευρωζώνη, με τον Νότο στα όρια αντοχής σε αναμονή των κινήσεων του Ντράγκι και του σοκ των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών βρίσκεται, πρώτον, μπροστά στο ενδεχόμενο εκτροπής πόρων για την ενίσχυση της Ουκρανίας και, δεύτερον, του συνολικού κόστους μιας ψυχροπολεμικής αντιπαράθεσης με τη Ρωσία.

Τότε οι 12 της Ευρωπαϊκής Κοινότητας είδαν τη Γερμανία να εκβιάζει για την επίσπευση της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας και δεν κατόρθωσαν να παρέμβουν σταθεροποιητικά σε μια σύγκρουση επί ευρωπαϊκού εδάφους, στην οποία καταλύτης τερματισμού υπήρξαν οι ΗΠΑ, στη Βοσνία το 1995 και στο Κόσοβο το 1999. Σήμερα με τη Βρετανία στο περιθώριο και τη Γαλλία υποταγμένη, η Γερμανία παρασύρεται και παρασύρει τους εταίρους της σε έναν παρεμβατισμό στην Ουκρανία, το πολιτικο-διπλωματικό αλλά και στρατιωτικό κόστος του οποίου δεν μπορεί να αναλάβει.

Δεκάδες δισ. ευρώ για μια αμφίβολη σταθεροποίηση της Ουκρανίας -μάλλον μόνο της Δυτικής- και ανυπολόγιστο κόστος αύξησης αμυντικών δαπανών, συν ανάκτηση από την Ουάσιγκτον του ρόλου του εγγυητή της Ευρωπαϊκής Ασφάλειας απέναντι στη Μόσχα που είχε σε όλη τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, από το 1947 μέχρι και το 1991. Σε οριακή κατάσταση με υπαιτιότητα τις επιλογές της Γερμανίας τα τελευταία τέσσερα χρόνια η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση θα δοκιμασθεί δεινά από μια παλινδρόμηση της Γηραιάς Ηπείρου στον Ψυχρό Πόλεμο.

Μια διολίσθηση που δεν επιθυμεί ούτε το Βερολίνο ούτε η Μόσχα, αλλά καμιά πλευρά δεν θέλει να αναλάβει το κόστος της αναγκαίας αυτοσυγκράτησης και υποχωρήσεων. Μια ατμόσφαιρα αμοιβαίας καχυποψίας όπου η μια πλευρά ελπίζει να μπλοφάρει η άλλη. Εδώ σταματούν οι συσχετίσεις του 2014 με το 1991, καθώς τα παραπάνω παραπέμπουν ανησυχητικά στο 1914.

Γ. Καπόπουλος

ΠΗΓΗ:logoplokies.blogspot.gr

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα φορολογήσει με 42% το ετήσιο εισόδημα των 50.000 ευρώ»

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα φορολογήσει με 42% το ετήσιο εισόδημα των 50.000 ευρώ»
Συγκεκριμένη γίνεται η φορολογική πολιτική που θα εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ αν γίνει κυβέρνηση. Ο τομεάρχης ανάπτυξης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Σταθάκης, μίλησε για «γραμμή πλούτου» ορίζοντας το ετήσιο εισόδημα των 50.000 ευρώ, για το οποίο θα ισχύσει φορολογικός συντελεστής 42%. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο Γιώργος Σταθάκης επανήλθε στα θέματα φορολόγησης, διευκρινίζοντας ότι στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «υπάρχουν προϋποθέσεις για φορολογικές ελαφρύνσεις, για χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους», καθώς και ότι θα επανέλθει το αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ ενώ θα μειωθεί ο ΦΠΑ σε βασικά είδη και θα μειωθεί ο φόρος στο πετρέλαιο.
Ειδικότερα, ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης διευκρίνισε, παλαιότερη δήλωσή του, πως στην Ελλάδα υπάρχει υποφορολόγηση, λέγοντας πως υποφορολογούνται «ορισμένες κατηγορίες», ενώ αντίθετα μισθωτοί και καταναλωτές «πληρώνουν το βάρος των μνημονιακών πολιτικών».
Ο Γιώργος Σταθάκης δήλωσε ότι «στο πρόγραμμα του κόμματος υπάρχουν προϋποθέσεις για φορολογικές ελαφρύνσεις, για όλους τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους, ενώ ως “γραμμή πλούτου” θα οριστεί ο φορολογικός συντελεστής του 42% για όσους έχουν εισοδήματα από 50.000 και πάνω».
Επιπλέον, εξέφρασε την εκτίμηση πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, καθώς η μείωση των επιτοκίων και η επιμήκυνση των δανείων δεν διευκολύνει στη δύσκολη περίοδο έως το 2020, αλλά μεταγενέστερες αποπληρωμές.
«Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τελειώνει η συζήτηση με την τρόικα» 
Για μείωση του δημοσίου χρέους κατά 50% που θα διεκδικήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο στην ίδια συνέντευξη ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Σταθάκης. «Η Ελλάδα εγκαταλείπει τις μνημονιακές πολιτικές τη μέρα που θα γίνουμε κυβέρνηση» τόνισε. «Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τελειώνει η συζήτηση με την τρόικα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Άφησε δε, ανοιχτό το ενδεχόμενο για μονομερείς ενέργειες από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που οι δανειστές δεν δεχθούν τα αιτήματα του κόμματός του, κάνοντας λόγο για «πολύ ακραίες καταστάσεις», ενώ σημείωσε ότι η λύση που προτείνει η Κουμουνδούρου είναι αμοιβαία επωφελείς και για τους δανειστές. «Δε νομίζω ότι θα τεθεί θέμα νομίσματος» σημείωσε ο Γιώργος Σταθάκης

ΠΗΓΗ:attikipress.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ


Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
Την Τετάρτη 26/2/14 έγινε η τέταρτη συνάντηση με την εταιρία για την ΕΣΣΕ.
Στην συνάντηση η εταιρία, αφού πρώτα ευχαρίστησε την πλειοψηφία (ΕΝΙΑΙΑ-ΕΛΚΕ) για το πώς χειρίστηκε την απεργία, έφερε πρόταση που μειώνει τις αποδοχές και σπάει τους εργαζόμενους στα δύο (πρωινούς, βάρδια).
Με την τακτική της η εταιρία τρώει και άλλο χρόνο μέχρι να λήξει το τρίμηνο. Σε αυτό βοηθάει η πλειοψηφία του σωματείου με την αναβλητικότητά του.
Η εταιρία δεν έδειξε καμία απολύτως θέληση να «βελτιώσει» την πρότασή της, ούτε να κάνει κάποια υποχώρηση. Φάνηκε ότι το επιχείρημα για «καλή πίστη» στην εταιρία δεν πάταγε πουθενά.
Ενώ το Α.Μ. καλούσε σε συγκέντρωση την ώρα της συνάντησης (26/2/14), η πλειοψηφία του σωματείου έστελνε μηνύματα στους συναδέλφους «…να είναι σε ετοιμότητα, αν χρειαστεί…» και όχι να δώσουν το παρόν στην πύλη των ΒΕΑ.
Το Σωματείο δέχτηκε να πάρει μέρος στη συνάντηση στις 5/2/2014 αφού αξιολογήσει την πρόταση και να την διαπραγματευτεί. Αρνείται να κάνει συνελεύσεις ώστε να αποφασίσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι το μέλλον των κινητοποιήσεων. ΣΚΕΕΠ και ΔΑΚΕ κρατάνε παθητική στάση στους σχεδιασμούς της πλειοψηφίας, χωρίς να παίρνουν ξεκάθαρη θέση. Η λογική της «…αναθεώρησης από πλευράς της εταιρίας απέναντι στην ΣΣΕ ώστε να συμβάλει στην επίλυση που θα εξασφαλίσει εργασιακή ειρήνη…» (ανακοίνωση ΣΚΕΕΠ 25/2/14), όχι μόνο δεν έρχεται σε σύγκρουση αλλά
δίνει και άλλο χρόνο στην εταιρία να υλοποιήσει τα σχέδια της.
Στο σημερινό ΔΣ το Α.Μ. κατέθεσε συγκεκριμένο πρόγραμμα κινητοποιήσεων στο Δ.Σ προς ψήφιση:
1. Άμεση προκήρυξη 10ήμερης απεργίας.
2. Περιφερειακή συνέλευση την Τρίτη 4/3 στις ΒΕΘ, την Τετάρτη συνέλευση των εργαζομένων από ΒΕΑ, ΒΕΕ, Χειμάρρας και συγκέντρωση κατά τη διάρκεια της συνάντησης με την εταιρία στις ΒΕΑ.
3. Συντονισμός κινητοποιήσεων με τα Σωματεία του Ομίλου και τηςΟμοσπονδίας.

Η πρόταση μας καταψηφίστηκε από την πλειοψηφία του σωματείου.Υπερψήφισε μόνο ο εκπρόσωπός μας, 12 καταψήφισαν και 8 ψηφίσαν λευκό.


Το ΠΣΕΕΠ παρέπεμψε για το μέλλον την προκήρυξη απεργίας και συγκεκριμένα μετά την επόμενη συνάντηση με την εργοδοσία(Τετάρτη 5/3/14).

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
Την Τετάρτη (26/2/14) ο διευθύνων σύμβουλος κύριος Κωστόπουλος, επισκέφτηκε την Ελευσίνα και εξαπέλυσε ύβρεις και απειλές προς εργαζόμενους και συνδικαλιστικά στελέχη, ασκώντας ανοιχτή τρομοκρατία με στόχο να απαγορευθεί η συνδικαλιστική δράση.
Δηλώνουμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι το Α.Μ. δεν πτοείται από τέτοιες πρακτικές. Το δικαίωμα των εργαζομένων στη συνδικαλιστική δράση για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους, έχει κατακτηθεί μέσα από σκληρούς αγώνες και είναι αδιαπραγμάτευτο. Καλέσαμε το Δ.Σ. και πήρε θέση καταδίκης του συμβάντος ως απαράδεκτου, ομόφωνα.
Με μοναδικό κριτήριο τα συμφέροντα και τις ανάγκες των εργαζομένων, συνεχίζουμε να δίνουμε τη μάχη για την υπογραφή των ΣΣΕ, χωρίς να παραχωρήσουμε ούτε σπιθαμή από τα κατοχυρωμένα μέχρι σήμερα μεροκάματα και δικαιώματά μας.
Το ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ καλεί τους εργαζόμενους την Τετάρτη 5/3/14 να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση στις ΒΕΑ κατά τη διάρκεια της συνάντησης στις 16:00.

ΕΚΘΕΣΗ-ΣΟΚ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Φτωχοί το 23,1% των Ελλήνων

Φτωχοί το 23,1% των Ελλήνων
Συνθήκες οικονομικής ασφυξίας έχει προκαλέσει σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά η κρίση, με τα ποσοστά φτώχειας να αυξάνονται κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια.
Φτωχοί το 23,1% των Ελλήνων 
Είναι ενδεικτικό πως πάνω από 1.250.000 άτομα έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω των 4.000 ευρώ ετησίως, ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι (χωρίς δουλειά για πάνω από 12 μήνες) αυξήθηκαν από 185,5 χιλιάδες άτομα το 2008 σε 955,6 χιλιάδες το 2013.
Στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος περιέχεται ειδικό κεφάλαιο για τη φτώχεια στην Ελλάδα, στο οποίο σημειώνεται πως κάτω από το όριο της φτώχειας βρίσκεται το 23,1% του πληθυσμού της χώρας, δηλαδή 2.535.700 άτομα ή 914.873 νοικοκυριά. Μάλιστα το 50% των φτωχών έχουν εισόδημα χαμηλότερο από 4.000 ευρώ τον χρόνο.
Επιπρόσθετα, σύμφωνα με στοιχεία του 2012, σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού βρίσκονται 3.795.100 άτομα ή το 34,6% του συνολικού πληθυσμού. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ, με εξαίρεση τη Βουλγαρία (49,3%), τη Ρουμανία (41,7%) και τη Λετονία (36,6%). Διατυπώνεται δε η εκτίμηση πως από το 2010 έως το 2012 σχεδόν διπλασιάστηκαν οι διαστάσεις της φτώχειας σε απόλυτους όρους.
Φτωχοί το 23,1% των Ελλήνων 
Πιο αναλυτικά, ο πληθυσμός που ζει σε νοικοκυριά στα οποία δεν εργάζεται κανένα μέλος ή εργάζεται λιγότερο από 3 μήνες συνολικά τον χρόνο ανέρχεται σε 1.010.900 άτομα ή σε 16,1% του πληθυσμού ηλικίας 18-59 ετών, ενώ το 2011 και το 2010 ήταν 837.300 και 544.800 άτομα αντίστοιχα.
Ομάδες υψηλού κινδύνου φτώχειας κατά την περίοδο της τρέχουσας κρίσης είναι κυρίως οι άνεργοι (για τους οποίους στην έρευνα του 2012 το ποσοστό σχετικής φτώχειας φθάνει το 45,8%) και ιδίως οι άνεργοι άνδρες (ποσοστό φτώχειας 52,1%, έναντι 38,5% στην έρευνα του 2010), τα μονογονεϊκά νοικοκυριά με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο παιδί (66,0% έναντι 33,4%), τα πολυμελή νοικοκυριά με δύο ενηλίκους και τρία ή περισσότερα εξαρτώμενα παιδιά (36,8% έναντι 26,7%), οι μη οικονομικά ενεργοί εκτός των συνταξιούχων (νοικοκυρές κ.λπ., 32,9% έναντι 27,6%), τα νοικοκυριά που διαμένουν σε ενοικιασμένη κατοικία (29,6% έναντι 27,2%), αλλά και τα παιδιά ηλικίας έως 17 ετών (26,9% έναντι 23,0%) και κυρίως τα παιδιά των μεταναστών (44,4% έναντι 46,4%). Ωστόσο, τα τελευταία έτη στην Ελλάδα η φτώχεια φαίνεται να μετατοπίζεται ταχύτατα από την ομάδα των ηλικιωμένων προς την ομάδα των νεότερων ζευγαριών με παιδιά, αλλά και προς τους νέους εργαζομένους και κυρίως τους ανέργους.
Εκτίμηση
Εκτιμάται δε ότι το τρέχον έτος οι αποδοχές θα περιοριστούν περαιτέρω κατά 1,5% μετά τη συρρίκνωσή τους κατά 6,6% το 2012 και 7,4% πέρυσι.
Από την εξέταση των δεικτών για τις συνθήκες διαβίωσης του πληθυσμού προκύπτει ότι κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης παρατηρείται σημαντική αύξηση της «υλικής στέρησης» βασικών αγαθών και υπηρεσιών (δυσκολία ικανοποίησης βασικών αναγκών, ανεπαρκείς συνθήκες στέγασης, επιβάρυνση από τις δαπάνες στέγασης, αδυναμία πληρωμής υφιστάμενων δανείων ή αγορών με δόσεις, δυσκολίες στην πληρωμή πάγιων λογαριασμών, χαμηλή/υποβαθμισμένη ποιότητα ζωής).
Για παράδειγμα, το ποσοστό του πληθυσμού που αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες με αποτέλεσμα να στερείται τουλάχιστον τέσσερις από τις εννέα συνολικά διαστάσεις της «υλικής στέρησης» ανέρχεται σε 19,5% το 2012, ενώ το ποσοστό αυτό ήταν 15,2% το 2011 και 11,6% το 2010.
Επιπλέον η στέρηση βασικών αγαθών και υπηρεσιών δεν αφορά μόνο τον φτωχό πληθυσμό, αλλά και σημαντικό μέρος του μη φτωχού πληθυσμού.
ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ
Ζητά μείωση φορολογικών συντελεστών
Μείωση φορολογικών συντελεστών για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις αλλά και επίσπευση των μεταρρυθμίσεων ζητά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος.
Μάλιστα στην ετήσια έκθεσή του υπογραμμίζει πως η αδυναμία αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής έχει ως αποτέλεσμα να επιβάλλονται πρόσθετοι φόροι στους ήδη συνεπείς φορολογουμένους.
Επίσης κάνει λόγο για «τεχνητή υπερφορολόγηση» της ακίνητης περιουσίας λόγω της στρέβλωσης που προκαλούν οι υψηλές αντικειμενικές αξίες.
Για τις διαρθρωτικές αλλαγές σημειώνει πως δεν έχουμε δράσει στο απαιτούμενο εύρος και βάθος, ώστε να αποτελούν σταθερό τροφοδότη υγιούς ανάπτυξης. «Δυστυχώς στο μεταρρυθμιστικό πεδίο έχουν σημειωθεί διστακτικότητες, καθυστερήσεις και ατολμία», προσθέτει χαρακτηριστικά.
Προσπάθειες
Ο κ. Προβόπουλος αναγνωρίζει πως έγιναν προσπάθειες και για την ενίσχυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, όμως, παρά τα απτά βήματα προόδου, δεν έχει επιτευχθεί ακόμη η επιθυμητή πρόοδος στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής.
Ετσι «επιβάλλονται κατά καιρούς αυξήσεις φόρων, οι οποίες επιβαρύνουν τους ήδη συνεπείς φορολογουμένους».
Γι' αυτό και ζητά να υπάρξει σταθερό φορολογικό πλαίσιο με σαφή προσανατολισμό προς τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων.
Σύμφωνα με το σκεπτικό του, η μείωση των φόρων αφενός θα κάνει ελκυστικότερες τις επενδύσεις και αφετέρου θα διευρύνει τους διαθέσιμους πόρους.
Στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων σημειώνει πως πολλές κρίσιμες αλλαγές, όπως η διοικητική μεταρρύθμιση και η αναδιάρθρωση δημόσιων φορέων με συγχωνεύσεις ή παύση λειτουργίας, προχώρησαν με βραδύ ρυθμό, καθυστερώντας την ουσιαστική αναδιάρθρωση του κράτους και τη βελτίωση των παρεχόμενων δημόσιων υπηρεσιών.
ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΧΑΚΗ

ΠΗΓΗ:ethnos.gr

ΕΛΠΕ: Προσδοκία Αναστροφής Κλίματος και Νέο Ομόλογο στο Βάθος


Σε βάσιμα δεδομένα που προοιωνίζουν την αναστροφή το 2014 των πιεσμένων οικονομικών μεγεθών του προηγούμενου έτους προσβλέπει ο όμιλος της ΕΛ.ΠΕ. που δεν αποκλείεται να προσφύγει στην έκδοση και δεύτερου ομολόγου, μετά την πρώτη επιτυχημένη προσπάθεια πέρυσι.
Με συγκρατημένη αισιοδοξία η διοίκηση της ΕΛ.ΠΕ. προσδοκά ότι κατά την τρέχουσα χρήση μια σειρά παραγόντων, όπως η δειλή ανάκαμψη της εσωτερικής αγοράς, η εντυπωσιακή πορεία των εξαγωγών, η αναδιάρθρωση του κλάδου λιανικής εμπορίας, το πρόγραμμα αναδιοργάνωσης της μητρικής εταιρίας με την εθελούσια έξοδο, τα αναμενόμενα έσοδα από την πώληση του ΔΕΣΦΑ, η θετική πορεία της διεθνούς δραστηριότητας και η σταθερή συνεισφορά των πετροχημικών, θα επηρεάσουν θετικά τα μεγέθη της, ακόμη κι αν διατηρηθεί το δύσκολο εξωτερικό περιβάλλον για τα περιθώρια διύλισης. Πάντως, στο πρώτο δίμηνο του έτους δεν καταγράφονται ενδείξεις που να πιστοποιούν ότι αλλάζει δραστικά το κλίμα στο θέμα των διεθνών περιθωρίων διύλισης, ωστόσο, εκφράζεται η εκτίμηση ότι αυτή η εικόνα ενδεχομένως να αλλάξει, καθώς φαίνεται να ανακόπτεται η ύφεση στην Ευρώπη και να εκτονώνεται το συγκριτικό πλεονέκτημα των ΗΠΑ. Αυτό, άλλωστε, το μεγάλο προβάδισμα των αμερικανικών διυλιστηρίων πέρυσι ήταν που οδήγησε τον όμιλο της ΕΛ.ΠΕ. στο να παρουσιάσει το χειρότερο οικονομικό έτος στη δραστηριότητα του ως τώρα.
Η διοίκηση της ΕΛ.ΠΕ. υπολογίζει σε 212 εκατ. ευρώ τα έσοδα που της αναλογούν από την οριστικοποίηση της πώλησης του ΔΕΣΦΑ, ποσό το οποίο σκοπεύει να χρησιμοποιήσει για την αποκλιμάκωση του δανεισμού του ομίλου και τη βελτίωση του χρηματοοικονομικού κόστους του. Ωστόσο, στα πλάνα της διοίκησης της ΕΛ.ΠΕ. είναι η έκδοση και ενός ακόμη ομολόγου, μετά την επιτυχημένη έκδοση των 500 εκατ. ευρώ πέρυσι την Άνοιξη. Πηγή του ομίλου που μίλησε στο energia. gr επισήμανε ότι «εξετάζεται το ενδεχόμενο νέας έκδοσης, ο χρόνος της οποίας θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες της αγοράς».
Στα θετικά που προσμετρούνται για τη διαμόρφωση των μεγεθών του 2014 περιλαμβάνονται η ανάκαμψη της ελληνικής αγοράς καυσίμων και δη του πετρελαίου θέρμανσης κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2013. Βέβαια, οι καλές κλιματολογικές συνθήκες τον Ιανουάριο φαίνεται ότι έχουν ανακόψει τις πωλήσεις του προϊόντος, αλλά αθροιστικά εκτιμάται ότι θα υπάρξει συνολική αύξηση πωλήσεων σε σχέση με την περσινή σαιζόν, οπότε καταγράφηκε μείωση στις πωλήσεις του πετρελαίου θέρμανσης κατά 70%.
Ένα δεύτερο θετικό στοιχείο προέρχεται από τις εμπορικές εταιρίες του ομίλου, οι οποίες έχουν ολοκληρώσει την αναδιάρθρωση τους, με συνέπεια να μειώνεται το κόστος λειτουργίας τους. Αυτό σε συνδυασμό με τα νέα προγράμματα μάρκετινγκ που εφαρμόζουν συν τη βελτίωση της αξιοπιστίας τους μέσα από νέα προγράμματα ελέγχου της ποιότητας των προϊόντων τους προσδοκάται ότι θα βελτιώσουν ακόμη περισσότερο τα μερίδια τους στην αγορά.
Στα μεγέθη του 2014 θα απεικονισθεί η εξοικονόμηση κατά 20 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, ενώ μέσα από συνέργειες που έχουν επιτευχθεί προσδοκάται επιπλέον όφελος 80 εκατ. ευρώ.
Οι εξαγωγές του ομίλου, μετά τον εκσυγχρονισμό της Ελευσίνας, αναμένεται όχι μόνον να σταθεροποιηθούν, αλλά και να ενισχυθούν. Πέρυσι αντιπροσώπευαν το 44% των συνολικών πωλήσεων του ομίλου. Σημαντική προβλέπεται να είναι η συνεισφορά των πετροχημικών και φέτος, καθώς έχει βελτιωθεί η καθετοποιημένη λειτουργία των μονάδων προπυλενίου και πολυπροπυλενίου.
Πολύ καλά κινήθηκε πέρυσι ο κλάδος ενέργειας του ομίλου, με την Elpedison να διατηρεί αμετάβλητο το EBITDA και μάλιστα σε συνθήκες όχι και τόσο ευνοϊκές για την ηλεκτρική αγορά. Η σχεδιαζόμενη αναδιοργάνωση της αγοράς, η απελευθέρωση της αγοράς στο μη διασυνδεδεμένο σύστημα, σε συνδυασμό με τα νέα δεδομένα από τη συμφωνία με την Gazprom εκτιμάται ότι θα βελτιώσουν περαιτέρω το ενεργειακό κόστος και θα επιτρέψουν τη διεύρυνση της συνεισφοράς του ενεργειακού κλάδου του ομίλου στην ενίσχυση των μεγεθών του.

ΠΗΓΗ:energia.gr

Σοβαρά επεισόδια στο Σύνταγμα - Μπουκάλια ρίχνουν οι πολίτες στα αυτοκίνητα της τρόικα


Eικόνες από την πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου έξω από το υπουργείο ΟΙκονομικών, όπου οι διαδηλωτές εκοτξεύουν ξύλα και μπουκάλια κατά των αυτοκινήτων των λαομίσητων τροϊκανών με το αυτοκίνητο του Τόμσεν να δέχεται τα περισσότερα από αυτά.

Την ίδια στιγμή οι αστυνομικοί σε εκτέλεση των αντολών της τρόικα ("Αν δεν απομακρυνθεί και ο τελευταίος διαδηλωτής από το υπουργείο Οικονομικών δεν πρόκειται να βγουν από το υπουργείο") απωθούν με ξυλοδαρμό τους Έλληνες πολίτες που διαδηλώνουν κατά της εξαθλίωσης.

Μέχρι στιγμής υπάρχουν τουλάχιστον δέκα τραυματίες, ενώ ο κόσμος πληθαίνει μπροστά από το ΥΠΟΙΚ. Μια γυναίκα έπεσε στον δρόμο τραυματισμένη μπροστά σε ρεπόρτερ του defencenet.gr στην οδό Φιλελλήνων, ενώ γίνεται  και χρήση χημικών.

Περισσότερα σε λίγο.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Σαχινίδης: Προκλητικός ο διορισμός Παπαθανασίου στα ΕΛ.ΠΕ

Σαχινίδης
Σκληρή ανακοίνωση κατά της τοποθέτησης του πρώην υπουργού Οικονομικών  Γιάννη Παπαθανασίου στα ΕΛ.ΠΕ εξέδωσε πριν από λίγο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ.  Φίλιππος Σαχινίδης. Μάλιστα σε αυτήν ο πρώην υπουργός Οικονομικών ζητάει ακόμη και την παραίτηση του κ. Παπαθανασίου από την θέση του Προέδρου των ΕΛΠΕ.

Στην ανακοίνωση του ο κ. Σαχινίδης τόνισε πως «Η επιλογή του κ. Γιάννη Παπαθανασίου, ως Προέδρου της εταιρίας Ελληνικά Πετρέλαια με πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών, είναι προκλητική και απαράδεκτη. Ως τελευταίος Υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Καραμανλή, ο κ. Παπαθανασίου έχει τεράστιες πολιτικές ευθύνες για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Οι πολιτικές πράξεις και παραλείψεις του, συνετέλεσαν, σε πολύ μεγάλο βαθμό, στην ανάγκη της χώρας να προσφύγει στη σύναψη δανειακής σύμβασης και στο Μνημόνιο. Με πρόβλεψη ελλείμματος 2% στον Προϋπολογισμό του 2009, επί Υπουργίας του κ. Παπαθανασίου οι δαπάνες εκτινάχθηκαν, τα έσοδα κατέρρευσαν και το έλλειμμα έφτασε σε διψήφια νούμερα».

Επίσης, ο κ. Σαχινίδης επισημαίνει πως «Η επιλογή του (σ.σ. Γιάννη Παπαθανασίου), συνεπώς, για τη θέση του Προέδρου των ΕΛΠΕ προσβάλλει τις θυσίες που έκαναν οι Έλληνες πολίτες τα τελευταία 4 χρόνια, για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας στη χώρα. Η Κυβέρνηση πρέπει άμεσα να του ζητήσει να παραιτηθεί από την θέση του Προέδρου των ΕΛΠΕ».

Αναλυτικά η ανακοίνωση Σαχινίδη

ΠΗΓΗ:paraskhnio.gr

Συνεδρίαση Ολομέλειας Διοίκησης ΓΣΕΕ


Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Διοίκησης της ΓΣΕΕ. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης καθορίστηκε το πλαίσιο των δράσεων της Συνομοσπονδίας για το επόμενο διάστημα και αποφασίστηκε: 
Να εξουσιοδοτηθεί η εκτελεστική επιτροπή της ΓΣΕΕ να λάβει απόφαση για κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα σε συνδυασμό με την πανευρωπαϊκή κινητοποίηση που θα γίνει τον Απρίλιο σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Συνδικαλιστικής Συνάντησης Κορυφής αλλά και με τις τρέχουσες εξελίξεις στη χώρα μας.
Να αποσταλεί τις επόμενες ημέρες πρόσκληση στους εργοδοτικούς φορείς για την έναρξη διαπραγματεύσεων για την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Για τη ΓΣΕΕ η επαναφορά εξολοκλήρου του θεσμού των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων αποτελεί βασικό στόχο και η υπογραφή Σύμβασης ενάντια στους μνημονιακούς νόμους θα δώσει ένα ακόμη σαφές πολιτικό μήνυμα στην κυβέρνηση .
Η ολομέλεια εξέφρασε την έντονη και ριζική διαφωνία της στις σχεδιαζόμενες μαζικές ιδιωτικοποιήσεις – εκποιήσεις των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών και ειδικότερα των στρατηγικού χαρακτήρα επιχειρήσεων ζήτημα που δεν θα μείνει αναπάντητο.
Για τη ΓΣΕΕ η αντιμετώπιση του εφιαλτικού προβλήματος της ανεργίας παραμένει στην προμετωπίδα των αγώνων της και όσο συνεχίζονται οι ίδιες αδιέξοδες και αναποτελεσματικές πολιτικές, ο αγώνας θα συνεχιστεί .Ένας αγώνας που δεν περιορίζεται μόνο σε απεργιακό επίπεδο αλλά και σε δικαστικό, αφού αναμένεται και έχει ήδη καθυστερήσει κατά πολύ η απόφαση του ΣτΕ στο οποίο έχει προσφύγει η ΓΣΕΕ ζητώντας την ακύρωση της 6ης ΠΥΣ 2012, ενώ ετοιμάζεται και προσφυγή στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων 

ΠΗΓΗ:gsee.gr

Σύσταση "neutral" για τα ΕΛΠΕ από UBS


Τιμή - στόχο στα 6,50 ευρώ ανά μετοχή θέτει για τα Ελληνικά Πετρέλαια η UBS, από 7,75 προηγουμένως.
Παράληλα δίνει σύσταση "neutral".

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Οι εισαγωγές αμερικανικού αερίου στην ατζέντα του Άτυπου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στο Ζάππει


Η δυνατότητα εξαγωγών φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ προς την Ευρώπη, καθώς το αμερικανικό αέριο είναι σημαντικά φθηνότερο από το αέριο που καταναλώνεται στην ΕΕ, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες θετικές συνέπειες της συμφωνίας για τη Διατλαντική Συνεργασία το Εμπόριο και τις Επενδύσεις (TTIP), όπως επισημάνθηκε στο πλαίσιο του 'Ατυπου Συμβούλιου Εξωτερικών Υποθέσεων που πραγματοποιείται στο Ζάππειο και στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Η συμφωνία μπορεί να ωφελήσει την ευρωπαϊκή οικονομία κατά 120 δισ. ευρώ και την οικονομία των ΗΠΑ κατά 90 δισ., επισήμανε σήμερα το πρωί ο υφυπουργός Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας Νότης Μηταράκης μιλώντας στην έναρξη της συνεδρίασης.
Ο υφυπουργός τόνισε ότι η προώθηση της συμφωνίας αποτελεί βασική προτεραιότητα της ελληνικής προεδρίας, την οποία χαρακτήρισε ως στοιχείο - κλειδί για την προώθηση της ανάπτυξης, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την αύξηση της εμπιστοσύνης.
Ο κ. Ράνταλ Στίβενσον (Randall Stephenson), πρόεδρος και διευθύνων αύμβουλος της AT&T και πρόεδρος του Business Roundtable που εκπροσωπεί επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 60 εκατ. εργαζόμενους τόνισε ότι η εμπειρία από την αντίστοιχη εμπορική συμφωνία των χωρών της Β. Αμερικής (NAFTA) είναι θετική και ότι αντίστοιχη συμφωνία επιδιώκεται με την Ασία.
Ο κ. Νίλς Άντερσεν (Nils Andersen), διευθύνων σύμβουλος της AP.Moller-Maesk (είναι η μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρία του κόσμου) και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Βιομηχανίας ανέφερε ότι η εμπορική συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ μπορεί να αυξήσει το ΑΕΠ των δύο πλευρών κατά 0,5-1 %, θα βελτιώσει την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων και θα δώσει τη δυνατότητα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ να θέσουν διεθνή στάνταρντς.
Ο Χέντρικ Μπουρζουά (Hendrik Bourgeois), πρόεδρος του αμερικανικού εμπορικού επιμελητηρίου στην ΕΕ υπογράμμισε ότι η συμφωνία δεν είναι απλώς χρήσιμη αλλά είναι απαραίτητο να υπάρξει. Σημείωσε δε ότι τα διαθέσιμα των αμερικανικών επιχειρήσεων (εκτός χρηματοοικονομικού τομέα) βρίσκονται σε επίπεδα - ρεκόρ της τάξης του 1,5 τρισ. δολαρίων και ότι η άρση των εμποδίων για επενδύσεις μπορεί να προσελκύσει κεφάλαια στην Ευρώπη. Ανέφερε ακόμη ότι ευθύνη τόσο των επιχειρήσεων όσο και των κυβερνήσεων των εμπλεκόμενων χωρών είναι να δώσουν απαντήσεις στις ανησυχίες που εκφράζονται από ορισμένες πλευρές της κοινής γνώμης για πιθανές αρνητικές επιπτώσεις της συμφωνίας.
Ο Μάρκους Μπάγιερ (Markus Beyrer), γενικός διευθυντής της Business Europe ανέφερε ότι δεν θα υπάρξουν μόνο νικητές αλλά το συνολικό αποτέλεσμα θα είναι θετικό, θα καταστήσει τόσο την ευρωπαϊκή όσο και την αμερικανική οικονομία πιο ανταγωνιστικές διεθνώς και θα ωφελήσει τους καταναλωτές.
Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εμπορίου της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στάμπ (Alexander Stubb), ο οποίος ανέφερε πως το ερώτημα σχετικά με τη συμφωνία είναι αν θα έχουμε αμερικανο-ευρωπαϊκά στάνταρντς ή κινέζικα.
Ο επίτροπος Εξωτερικού Εμπορίου της ΕΕ Κάρλ Ντε Γκούχτ (Karel De Gucht) χαρακτήρισε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα την εκδήλωση που διοργάνωσε η ελληνική προεδρία και τόνισε ότι τα πραγματικά αποτελέσματα θα φανούν όταν οι επιχειρήσεις βρουν πελάτες και προμηθευτές στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ως μια από τις δυσκολίες των διαπραγματεύσεων προσδιόρισε την κατάργηση των δασμών στα αγροτικά προϊόντα ενώ υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει πρόοδος και στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων. Ο επίτροπος απέκλεισε το ενδεχόμενο εισαγωγής στην ΕΕ κρέατος από γενετικά μεταλλαγμένα ζώα ενώ σημείωσε τη σημασία των συμφωνιών προστασίας των επενδύσεων, αναφερόμενος στο παράδειγμα της αποζημίωσης ύψους 5 δισ. δολαρίων που θα καταβάλει η Αργεντική στην ισπανική πετρελαϊκή εταιρία Repsol (για την εθνικοποίηση της τοπικής εταιρίας) που βασίστηκε στη σχετική συμφωνία για τις επενδύσεις.

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Πρόεδρος στα ΕΛΠΕ αναλαμβάνει ο Γιάννης Παπαθανασίου


Την θέση του Προέδρου στο Διοικητικό Συμβούλιο των ΕΛΠΕ αναλαμβάνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου, στη θέση του απερχόμενου Χρήστου - Αλέξη Κομνηνού.
Σύμφωνα με ανακοίνωση των ΕΛΠΕ, «κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε., στη θέση του παραιτηθέντος για προσωπικούς λόγους κ. Χρήστου - Αλέξη Κομνηνού, εξελέγη ως νέος Πρόεδρος του Δ.Σ. ο Γιάννης Παπαθανασίου, διορισθείς από το Ελληνικό Δημόσιο».
Το προφίλ του Γ. Παπαθανασίου
Ο Γιάννης Παπαθανασίου γεννήθηκε το 1954 στην Αθήνα, όπου και μεγάλωσε. Είναι δεύτερος ξάδελφος του Θεόδωρου και Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου, της γνωστής οικογένειας των βιομηχάνων. Σπούδασε Ηλεκτρολόγος-Μηχανολόγος Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ).
Άσκησε το επάγγελμα του εμπόρου ειδών τεχνολογικού εξοπλισμού κτιρίων μέχρι το 2002. Στις εθνικές βουλευτικές εκλογές του 2000 εξελέγη βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία. Από το 2004 μέχρι το 2009 διετέλεσε Υφυπουργός Ανάπτυξης και στη συνέχεια Οικονομίας και Οικονομικών. Το 2009 ανέλαβε Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών.
Είναι έγγαμος με την Ιλεάνα Ηλιοπούλου και έχει δύο κόρες. Γνωρίζει αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά.

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Ήπια πτώση για το αργό με τους traders να αξιολογούν τα στοιχεία για την προσφορά


Ήπιες απώλειες σημείωσε η τιμή του πετρελαίου, με την αγορά να αξιολογεί τα στοιχεία για τα αποθέματα που ανακοίνωσαν χθες οι ΗΠΑ και έδειξαν μικρότερη της αναμενόμενης αύξηση των αποθεμάτων αργού την τελευταία εβδομάδα και άνοδο-έκπληξη των διυλισμένων αποθεμάτων.

Οι traders πετρελαίου ζύγισαν επίσης τον κίνδυνο από την ανανεωμένη ένταση στην Ουκρανία και άκουσαν την κατάθεση της προέδρου της Fed, Janet Yellen. 

Η τιμή του συμβολαίου του αργού, παραδόσεως Απριλίου υποχώρησε κατά 19 σεντς ή 0,2% στα 102,40 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Την Τετάρτη η αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας ανακοίνωσε πως τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 100.000 βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 21 Φεβρουαρίου και τα διυλισμένα αποθέματα κατά 300.000 βαρέλια. Ωστόσο η αύξηση των αποθεμάτων αργού ήταν μικρότερη της αναμενόμενης ενώ των διυλισμένων αποθεμάτων ήταν απρόσμενη.

Η κατάσταση στην Ουκρανία δεν έχει επηρεάσει το αργό West Texas Intermediate που διαπραγματεύεται στο Nymex, αλλά αναφέρεται ως παράγοντας που συμβάλλει στις απώλειες του αργού brent. Στο ICE του Λονδίνου, η τιμή του brent υποχώρησε κατά 56 σεντς ή 0,5% στα 108,96 δολ. το βαρέλι.


ΠΗΓΗ.capital.gr

Χαράτσι με φορολόγηση από 22 έως και 42% για όλες παροχές των εργοδοτών προς τους υπαλλήλους τους


Χαράτσι σε όλες τις «παροχές σε είδος» αξίας άνω των 300 ευρώ το χρόνο που λαμβάνουν οι μισθωτοί εργαζόμενοι από τους εργοδότες τους, όπως εταιρικά κινητά τηλέφωνα που πληρώνονται από την επιχείρηση, εταιρικά αυτοκίνητα, προκαταβολές μισθών, κουπόνια για αγορές ειδών κ.λπ., επιβάλλει το υπουργείο Οικονομικών.

Οι παροχές αυτές θα αποτιμώνται σε χρήμα και θα φορολογούνται πλέον ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες με συντελεστές 22%, 32 και 42%!

Στον νέο κώδικα φορολογίας εισοδήματος προβλέπεται, συγκεκριμένα, ότι «οποιεσδήποτε παροχές σε είδος που λαμβάνει ένας εργαζόμενος ή συγγενικό πρόσωπο αυτού συνυπολογίζονται στο φορολογητέο εισόδημά του, εφόσον η συνολική αξία των παροχών σε είδος υπερβαίνει το ποσό των 300 ευρώ ανά φορολογικό έτος». Σύμφωνα με τον κώδικα, οι παροχές σε είδος υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου, όπως ακριβώς και το εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με το ίδιο φορολογικό καθεστώς, αν κάποιος έχει μια «εταιρική σύνδεση» κινητής τηλεφωνίας (όπου κατά πάσα πιθανότητα το ποσό ξεπερνάει τα 300 ευρώ ετησίως), είναι πλέον υποχρεωμένος να υποστεί τις συνέπειες. Ο λογιστής της εταιρίας θα προσθέσει στον μισθό του το αντίτιμο των λογαριασμών του κινητού, κάτι που θα έχει ως συνέπεια να επιβληθεί φόρος εισοδήματος αλλά και εισφορά αλληλεγγύης. Στην καλύτερη περίπτωση, ο φόρος θα ανέλθει στο 22%.

ΠΗΓΗ:zeronews.gr