Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!

Μειώσαμε ως χώρα πέρα απ' τις διεθνείς υποχρεώσεις τις εκπομπές CO2 στην ηλεκτροπαραγωγή και σώζουμε τον πλανήτη. Α, και ...αυτοκαταστρεφόμαστε!



Με το Πρωτόκολλο του Κιότο στις 11/12/1997 οι ανεπτυγμένες χώρες ανέλαβαν να μειώσουν τις εκπομπές "αερίων του θερμοκηπίου" κατά 5,2% στην περίοδο 2008-2012 ως προς τα επίπεδα του 1990, προκειμένου να σώσουν τον πλανήτη απ' το "φαινόμενο του θερμοκηπίου". Τα "αέρια του θερμοκηπίου" κατονομάζονται στο Παράρτημα Α και είναι τα Carbon dioxide (CO2), Methane (CH4), Nitrous oxide (N2O), Hydrofluorocarbons (HFCs), Perfluorocarbons (PFCs) και Sulphur hexafluoride (SF6). 

Η ΕΕ ως ομάδα -15 τότε- χωρών ανέλαβε την υποχρέωση να μειώσει τις εκπομπές "αερίων του θερμοκηπίου" συνολικά κατά 8%, (έναντι 7% των ΗΠΑ, κράτους με τις μεγαλύτερες βιομηχανικές εκπομπές), και στη συνέχεια, επειδή κάθε επιμέρους χώρα είχε διαφορετικό βαθμό ανάπτυξης, με συμφωνία του Ιουνίου 1998, επιμέρισε το στόχο στις χώρες-μέλη όπως φαίνεται στον πιο πάνω πίνακα (και μπορείτε να δείτε και σε σχετικό βιβλίο). Η Ελλάδα τότε βρισκόταν σε φάση ανάπτυξης και πήρε το δικαίωμα ν' αυξήσει κατά 25% στην περίοδο 2008-2012 τις εκπομπές "αερίων του θερμοκηπίου" ως προς το 1990 (27% η Πορτογαλία, 15% η Ισπανία).

Πολύ γρήγορα ωστόσο όλοι -και πολύ βολικά για κάποιες πολύ συγκεκριμένες χώρες- ξέχασαν ποια είναι τα "αέρια του θερμοκηπίου" και ξεκίνησαν να μιλούν μόνο για το CO2. Θυμηθείτε μόνο με ποιο ακριβώς τρόπο η Γερμανική Volkswagen φλόμωσε τον πλανήτη στα οξείδια του αζώτου, παραποιώντας συνειδητά τα στοιχεία των μετρήσεων με ειδικό λογισμικό ενσωματωμένο στα πετρελαιοκίνητα οχήματά της. Αλλά κι απ' το συνολικά απ' όλες τις πηγές εκπεμπόμενο CO2 φαίνεται να ενδιαφέρει μόνο το CO2 της ηλεκτροπαραγωγής, οπότε ας δούμε τι ..

Εν αναμονή των (βέβαιων) φορολογικών αυξήσεων μπαίνει η αγορά καυσίμων στο 2016


Οι γνώστες επί των φορολογικών έχουν ήδη προεξοφλήσει ότι τη χρονιά που μας έρχεται ένα από τα πιο «σίγουρα» φορολογικά μέτρα που έρχονται αφορά στην αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα. Το μέτρο θα πρέπει να θεωρείται ότι έχει κλειδώσει, είτε στη λογική που είχε εκφράσει ο Τ. Αλεξιάδης ότι θα πρέπει τα τέλη να επιβάλλονται επί της κυκλοφορίας των οχημάτων, δηλαδή στα καύσιμα, είτε απλά επειδή οι τιμές του πετρελαίου έχουν πέσει και εκτιμάται ότι μια αύξηση στη φορολογία «αντέχεται» από τους οδηγούς.

Το ερώτημα βεβαίως είναι τι σημαίνει για την αγορά και την οικονομία η διαφαινόμενη αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα ανεξάρτητα από την αιτιολογική βάση που θα αναζητήσει η κυβέρνηση.

Η απάντηση είναι διπλή...

Με ιδιαίτερο πρόγραμμα για το περιβάλλον, την αλιεία και τη ναυσιπλοΐα οι γεωφυσικές έρευνες στον Πατραϊκό


Μετά τη μεταβίβαση των δικαιωμάτων της Petroceltic Resources εξ ημισείας στους άλλους δύο εταίρους, τα ΕΛΠΕ και την Edison, συνεχίζεται κανονικά το πρόγραμμα των τρισδιάστατων γεωφυσικών ερευνών στον Πατραϊκό κόλπο σε έκταση περίπου 800 τετ. χμ.  Στόχος αυτών των ερευνών είναι η κατανόηση του γενικότερου γεωλογικού μοντέλου της ευρύτερης περιοχής και η αναλυτική χαρτογράφηση των δομών του υπεδάφους στην περιοχή του Δυτικού Πατραϊκού κόλπου.

Μετά από διεθνή διαγωνισμό τις γεωφυσικές έρευνες θα διεξάγει η Dolphin Geophysical UK, υπό τη συνεχή επίβλεψη της ΕΛΠΕ. Οι γεωφυσικές καταγραφές θα πραγματοποιηθούν από το ερευνητικό σκάφος Polar Empress (νεότευκτο Μάρτιος 2015)  εφαρμόζοντας σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους «ασφαλείς και φιλικές προς το περιβάλλον, με πλήρη σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες και τις υφιστάμενες δραστηριότητές τους», όπως δηλώνουν στελέχη της κοινοπραξίας.

Το ερευνητικό σκάφος είναι εξοπλισμένο με τον πλέον σύγχρονο τεχνικό εξοπλισμό (καλώδια καταγραφής συμπαγούς μορφής που αποκλείουν την έστω και τυχαία μόλυνση του περιβάλλοντος, καλύμματα στις ηχητικές πηγές για προστασία της θαλάσσιας χελώνας,  κλειστό σύστημα διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων το οποίο θα στοχεύει στην επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση των αποβλήτων, αποφεύγοντας τους κινδύνους για το περιβάλλον κ.α.).

Οι γεωφυσικές καταγραφές εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν περίπου....

Εξόρυξη πετρελαίου στην Ιρλανδία ξεκινά η Shell 20 χρόνια μετά την ανακάλυψη του πεδίου

Εξόρυξη πετρελαίου στην Ιρλανδία ξεκινά η Shell 20 χρόνια μετά την ανακάλυψη του πεδίου
Εξόρυξη πετρελαίου στην Ιρλανδία ξεκίνησε η Shell, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη ο πετρελαϊκός κολοσσός.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η βρετανο-ολλανδική Shell ξεκινά παραγωγή στην εξέδρα Corrib στην δυτική ακτή της Ιρλανδίας σχεδόν 20 χρόνια μετά την ανακάλυψη του πετρελαϊκού πεδίου.

Σύμφωνα με τη Shell, η εξέδρα Corrib μπορεί να καλύψει έως και το 60% των αναγκών της χώρας.

Αρχικά, η εξέδρα θα παράγει περίπου ...

Η πτώση στις τιμές του πετρελαίου θα συνεχιστεί και μέσα στο 2016

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιο
Οι τιμές του πετρελαίου αναμένονταν να καταγράψουν μια δεύτερη χρονιά σημαντικών απωλειών, παρόλο που σημείωσαν μικρή άνοδο τις τελευταίες ώρες συναλλαγών του 2015, καθώς η προσφορά ρεκόρ από τον ΟΠΕΚ δημιουργεί έναν άνευ προηγουμένου κορεσμό στην παγκόσμια αγορά.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια του αμερικανικού αργού, γνωστού και ως West Texas Intermediate (WTI), κατέγραφαν άνοδο 11 σεντς στα 36,71 δολάρια το βαρέλι στις 11:36 ώρα Ελλάδας, με το πετρέλαιο μπρεντ να ενισχύεται κατά 20 σεντς στα 36,66 δολάρια.

Χθες, οι τιμές υποχώρησαν κατά 3% καθώς τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 2,6 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η αμερικανική Υπηρεσία Ενεργειακής Πληροφόρησης.

Οι άμεσες προοπτικές για τις τιμές του πετρελαίου παραμένουν απαισιόδοξες. Η Goldman Sachs έχει πει ότι ίσως χρειαστεί οι τιμές να υποχωρήσουν έως και τα 20 δολάρια το βαρέλι προκειμένου να εξισορροπήσει η αγορά. Η Morgan Stanley, στις προβλέψεις της για την επόμενη χρονιά, εκτίμησε ότι «αυξάνονται οι αντιξοότητες για το πετρέλαιο το 2016».

Οι αναλυτές αναμένουν να...

Σοβαρό πρόβλημα με πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου της BP στη Βόρεια Θάλασσα- Aπομακρύνθηκαν 150 εργαζόμενοι

Αποτέλεσμα εικόνας για Σοβαρό πρόβλημα με πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου της BP στη Βόρεια Θάλασσα-
Γιγάντια πλατφόρμα κατευθύνεται εκτός ελέγχου προς την εξέδρα άντλησης πετρελαίου του κοιτάσματος Valhall της εταιρείας BP στη Βόρεια Θάλασσα. Η εταιρεία απομάκρυνε δεκάδες εργαζόμενους από την εξέδρα, όπου διακόπησαν οι εργασίες άντλησης.

 Οι κάβοι ρυμούλκησης της πλατφόρμας , η οποία είναι μήκους 110 μέτρων και πλάτους 30 μέτρων, έσπασαν λόγω της κακοκαιρίας χθες το βράδυ εντός των βρετανικών χωρικών υδάτων, καθώς κατευθυνόταν προς τη Νορβηγία.   

"Η πλατφόρμα κινείται πλέον ακυβέρνητη πιο αργά και η πορεία της έχει...