Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

ΤΡΙΒΕΙ" ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η Τουρκία στέλνει το "Barbaros" στην ΑΟΖ Κύπρου για έρευνες τριών εβδομάδων


Μετά την τρόικα και οι Τούρκοι τρίβουν τα χέρια τους από την πολιτική κατάσταση, το «εμφυλιοπολεμικό» κλίμα που επικρατεί στην Ελλάδα και σπεύδουν να την εκμεταλλευτούν στέλνοντας το σκάφος «Barbaros Hayreddin Pasa» για έρευνες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ σύντομα το νέο απόκτημα της Άγκυρας θα σταλεί στην ΑΟΖ της Κύπρου προκειμένου να πραγματοποιήσει έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Το μόνο που απομένει κατά τον κ. Γιλντίζ είναι η έγκριση της κίνησης του σκάφους που βρίσκεται στην περιοχή της Μερσίνας-Αλεξανδρέττας από τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρ.Τ. Ερντογάν. Όταν δώσει το «οκ» το «Barbaros Hayreddin Pasa» θα επιχειρήσει έρευνες για τρεις εβδομάδες. 

Οι Τούρκοι μάλιστα εξαγγέλλουν έρευνες εντός της ΑΟΖ της Κύπρου με απίστευτο θράσος, αφού ο υπουργός Ενέργειες ανέφερε πώς «ενδεχόμενη είσοδος του σκάφους στην Κυπριακή ΑΟΖ θα έχει τόσο τεχνική όσο και πολιτική διάσταση». Δεν δείχνουν να πτοούνται από αυτό. Το αντίθετο προκαλούν και εμφανίζονται έτοιμοι να αμφισβητήσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου «ανάβοντας» νέα εστία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η ενέργεια αυτή των Τούρκων συνδέονται άμεσα με τις κινήσεις που γίνονται στο Κυπριακό και επιχειρούν να εκβιάσουν καταστάσεις απειλώντας ευθέως όχι μόνο με έρευνες στις ΑΟΖ της Κύπρου, αλλά και με στρατιωτική εμπλοκή. Θέλουν να κλείσει όσο το συντομότερο το Κυπριακό, με ευνοϊκούς για εκείνους όρους, έτσι ώστε να προλάβουν εξελίξεις στην υπόθεση αξιοποίησης των υδρογονανθράκων από τη Λευκωσία.

Είναι προφανές πώς οι χειρισμοί Βενιζέλου και Αναστασιάδη στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο των συνομιλιών του ΟΗΕ, τους εξυπηρετεί, αφού και οι δύο δέχθηκαν τις συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκοκυπρίων και Τουρκίας και Ελληνοκυπρίων, κάτι που συνιστά τον προθάλαμο μιας τετραμερούς διάσκεψης. Κάτι που αποτελούσε σταθερή επιδίωξη της Άγκυρας.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πώς οι «τσαμπουκάδες» των Τούρκων και οι συζητήσεις για το Κυπριακό σε αμερικανικό μάλιστα έδαφος γίνονται λίγο πριν την έκθεση που θα καταδείξει την ποσότητα και την ποιότητα του φυσικού αερίου από το κοίτασμα του «οικοπέδου 12».

Η Κύπρος αποδυναμωμένη από την «εισβολή» της τρόικας και η Ελλάδα ανίκανη να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο και να επιδιώξει στρατηγικές συμμαχίες που θα διασφαλίζουν τα συμφέροντα του Ελληνισμού στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, δίνουν «γήπεδο» στην Τουρκία να παίζει με τον ΟΗΕ για ένα σχέδιο τύπου Ανάν στην επίλυση του Κυπριακού με φόντο τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΑΚΕ


Συναδέλφισσες, – οι 

Την τελευταία τριετία είμαστε μάρτυρες “εκβιασμών” από το σύνολο των θεσμικών παραγόντων (κυβέρνησης – κοινοβουλίου) οι οποίοι με φράσεις του τύπου “μνημόνιο ή τανκς” “μεσοπρόθεσμο ή χρεοκοπία” εμφύσησαν το φόβο και έσπειραν την τρομοκρατία στους πολίτες.
Ανάλογο είναι το σκηνικό που στήνεται σε όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις όπου το Δημόσιο έχει μεγάλη συμμετοχή.
Αυτό βιώνουμε εδώ και τρία χρόνια αλλά και σήμερα στον δικό μας εργασιακό χώρο όπου δυστυχώς κάποια συνδικαλιστικά στελέχη όχι μόνο το ενισχύουν γιατί έχουν αποδεχθεί αυτή την τακτική, αλλά προσπαθούν με φήμες να τρομοκρατήσουν το σύνολο του προσωπικού.
Εμείς αντιλαμβανόμαστε απόλυτα τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας, έπειτα από την επιλογή του Γ.Α.Π. και των κηπουρών του να παραχωρήσουν μέσω των δανειακών συμβάσεων και των λογιστικών συνθηκών
(μνημόνια) την εθνική μας ανεξαρτησία και την κυριαρχία μας στους “εταίρους και δανειστές μας”.
Αντιλαμβανόμαστε πλήρως τις δυσκολίες της ελληνικής οικονομίας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εταιρεία και έχουμε συναίσθηση της ευθύνης που μας αναλογεί για να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση και στην επίλυσή τους.
Είναι όμως οι επιλεγμένες λύσεις οι ΟΡΘΕΣ;
Κατά την άποψή μας ΟΧΙ…
Είναι η παρουσία των συνδικαλιστικών στελεχών και οι τοποθετήσεις τους απέναντι στα προβλήματα οι ενδεδειγμένες;
Κατά την άποψή μας ΟΧΙ…
Δεν θα κάνουμε το λάθος να κατηγορήσουμε άλλους για να δείξουμε ότι εμείς είμαστε σωστοί… Το επόμενο διάστημα θα καταθέσουμε τις δικές μας προτάσεις και θα αναδείξουμε τα δικά μας θετικά σημεία αλλά και τις λύσεις που θα κάνουν την διαφορά…
Προφανώς υπάρχουν λύσεις που μπορούν να είναι ικανοποιητικές και για την εταιρεία και για τους εργαζόμενους…
Προφανώς για να υπάρχουν εργαζόμενοι πρέπει να υπάρχει η εταιρεία…
Προφανώς όμως για να υπάρχει η εταιρεία πρέπει να έχει ΜΟΝΙΜΟ, ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ και καλά καταρτισμένο προσωπικό.
Προφανώς το σωματείο όφειλε και οφείλει να αντισταθεί σε λογικές του παρελθόντος, αλλά και σε τακτικισμούς που αφορούν το παρόν και το μέλλον μας. 

Συναδέλφισσες, -οι
Σε λίγες μέρες καλούμαστε να εκλέξουμε τα μέλη του Δ.Σ. του Σωματείου μας.
Καλούμαστε να εκλέξουμε αυτούς που θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν με τον καλύτερο τρόπο, τα προβλήματα που μας ταλανίζουν και αυτά που συχνά πυκνά, εμφανίζονται μπροστά μας έπειτα από τις άστοχες κατά την άποψή μας προτάσεις της διοίκησης.
Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται η συμβολή όλων και η συμμετοχή όλων…
Δεν είναι υπόθεση ενός εργαζόμενου ή μιας συνδικαλιστικής παράταξης, είναι ζήτημα που μας αφορά όλους και οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε ακολουθόντας ένα καλά οργανωμένο σχέδιο.
Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να λειτουργούμε κοντόφθαλμα και με ιδιοτέλεια…. Το ΚΟΙΝΟ ΚΑΛΟ είναι αυτό που οφείλουμε να υπερασπιζόμαστε και όχι να σκεφτόμαστε το … ΚΑΛΟ ΚΟΙΝΟ!!! 
Όλοι μας βιώνουμε καθημερινά τις αλλαγές που πραγματοποιούνται στο εργασιακό τοπίο, έπειτα από τις νομοθετικές παρεμβάσεις των κυβερνήσεων τα τελευταία τρία χρόνια και των εντολών της ΤΡΟΪΚΑ. Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής τα βιώνουμε όλοι μας. Στην νέα γενιά, στα παιδιά μας όμως, στα ΕΛΠΕ, το Προεδρείο του Σωματείου αποφάσισε με υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης να τους διαχωρίσει μισθολογικά. Αλήθεια, ποια λογική μπορεί να συγχωρεί τέτοιες απαράδεκτες συμπεριφορές;
Εκτός από τις μνημονιακές αλλαγές σε εργασιακά, ασφαλιστικά και οικονομικά ζητήματα, είμαστε θεατές στο θέατρο του παραλόγου, όπου οι εργολάβοι έχουν γίνει καθεστώς και προσπορίζονται μεγάλο κομμάτι του έργου της επιχείρησης, το οποίο εκτελούνταν από μόνιμο προσωπικό, εκμεταλλευόμενοι την υψηλή ανεργία, τις αλλαγές της νομοθεσίας και κυρίως τους συναδέλφους που εργάζονται υπό την επίβλεψή τους οι οποίοι εργάζονται, χωρίς συλλογική σύμβαση και χωρίς δικαιώματα.
Μήπως νομίζουν ότι δεν αντιλαμβανόμαστε ότι η διοίκηση χρησιμοποιεί τους εργολάβους και ως “φόβητρο” απέναντι στο μόνιμο προσωπικό;
Μήπως νομίζουν ότι δεν βλέπουμε, ότι προσπαθούν να επιβάλλουν καθεστώς ανασφάλειας για να μην αντιδρά κανείς στην όποια απόφασή της;
Βρισκόμαστε μπροστά σε μια ακόμη “στοχευμένη” πρόταση της εταιρείας, για αποχώρηση – απολύσεις εργαζομένων οι οποίες είναι τόσο “οικειοθελείς” όσο και η χρήση από πλευράς της περί “άσκησης του νομίμου δικαιώματός της”…
Είναι προφανές ότι αυτό το… γαϊτανάκι στοχευμένων αποχωρήσεων και παράλληλα “στοχευμένων” προσλήψεων και μάλιστα από την πίσω πόρτα ΦΘΗΝΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, πρέπει να σταματήσει ΤΩΡΑ !!!
Για όλους τους παραπάνω λόγους αποφασίσαμε να κατέλθουμε στις εκλογές του σωματείου μας και πάλι αυτόνομα, με νέα πρόσωπα γιατί πιστεύουμε στην πολυφωνία, στον πλουραλισμό και στην διαφορετικότητα των απόψεων και των ιδεών. 
Πιστεύουμε ότι ένα ανεξάρτητο και ακηδεμόνευτο συνδικαλιστικό κίνημα, που θα εκφράζει τις ανάγκες και τις αγωνίες των εργαζομένων, που θα δίνει λύσεις στα προβλήματα και θα σχεδιάζει για το μέλλον μας χωρίς ιδιοτέλειες και χωρίς
συμβιβασμούς, είναι αυτό που έχουμε σήμερα ανάγκη.
Δεν υποσχόμαστε “λαγούς με πετραχήλια”.
Δεν υποσχόμαστε αυξήσεις και ανεξέλεγκτες προσλήψεις.
Υποσχόμαστε ότι ΜΑΖΙ θα σχεδιάζουμε, ΜΑΖΙ θα διεκδικούμε, ΜΑΖΙ θα αντιμετωπίζουμε κάθε είδους αυθαιρεσία, που θα προσβάλλει την δουλειά και την υπόστασή μας.

Επενδύοντας στις ΛΥΣΕΙΣ και όχι στα ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ για το ΠΑΡΟΝ
ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΜΕ για το ΜΕΛΛΟΝ
Με τους ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ για τους ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
ΜΟΝΟΝ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΑΚΕ ΕΛ.ΠΕ



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΣΕΕΠ


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Πραγµατοποιήθηκε σήµερα 25/09/13 το Εκλογοαπολογιστικό ∆ιοικητικό Συµβούλιο του Σωµατείου, αφού ολοκληρώθηκε η τριετής θητεία του, ενέκρινε τον ∆ιοικητικό & Οικονοµικό Απολογισµό, ανοίγοντας έτσι την προεκλογική περίοδο και µε βάση το νέο Καταστατικό σας ανακοινώνουµε τις ηµεροµηνίες των διαδικασιών των αρχαιρεσιών µας, έτσι όπως εγκρίθηκαν από το ∆.Σ. 
Θα πραγµατοποιηθούν οι Περιφερειακές Συνελεύσεις ανά χώρο όπου θα γίνει ο ∆ιοικητικός και Οικονοµικός Απολογισµός και θα εκλεγούν και οι Τοπικές Εφορευτικές Επιτροπές ως εξής: 
• ∆ευτέρα 30/09/13: ΠΕ.ΣΥΝ ΒΕΘ, στο χώρο του Κεντρικού Μηχανολογικού και ώρα 15:00 
• Τρίτη 01/10/13: ΠΕ.ΣΥΝ ΒΕΕ, στο Εστιατόριο δίπλα από τα γραφεία του ΠΣΕΕΠ και ώρα 15:00 
• Τετάρτη 02/10/13: ΠΕ.ΣΥΝ ΒΕΑ, στο Αµφιθέατρο του νέου ∆ιοικητηρίου στον Ασπρόπυργο και ώρα 15:00 
• Πέµπτη 03/10/13 ΠΕ.ΣΥΝ Αµαρουσίου, στο Εστιατόριο στη Χειµάρρας, στον -1 όροφο και ώρα 16:00. 
Την Τρίτη 08/10/13 και από ώρες 06:00 έως 18:00 θα πραγµατοποιηθεί η Γενική µας Συνέλευση σε όλους τους χώρους και ψηφοφορία (µε ξεχωριστές
κάλπες) για: 
1. Εκλογή ΚΕΦΕΠ
2. Εκπροσώπηση ΓΣΕΕ
3. Εκλογοαπολογισµός ΠΣΕΕΠ (∆ιοικητικός & Οικονοµικός) 
Την Τρίτη 22 και την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013 θα πραγµατοποιηθούν οι εκλογές του Σωµατείου µας. 
Καλούµε όλους τους συναδέλφους να συµµετέχουν µαζικά στις παραπάνω διαδικασίες, όπου θα αναδειχθούν τα νέα όργανα του Σωµατείου. 
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Το ∆.Σ. στη συνεδρίαση αυτή, επιβεβαίωσε επίσης οµόφωνα την πάγιαθέση του Σωµατείου και για το τελευταίο πρόγραµµα αναδιοργάνωσης -  αποχωρήσεων της Εταιρείας. 
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι «οικιοθελείς» δεν εξαγγέλλονται για να µοιράσουν λεφτά στους εργαζόµενους, την Εταιρεία εξυπηρετούν, στα πλαίσια των στόχων της εντάσσονται και σε καµία περίπτωση δεν αποτελούν θέση και στόχο του Σωµατείου. Όµως αυτό δε σηµαίνει ότι αποκλείεται να εξυπηρετεί και κάποιους συναδέλφους. Οι οικιοθελείς δεν είναι καινούργιο φρούτο για τους
εργαζόµενους στα ΕΛ.ΠΕ. Υπήρχαν πολλά τέτοια προγράµµατα τα προηγούµενα χρόνια. 
Σαν Σωµατείο δεν προτρέπουµε κανένα να µπει στο πρόγραµµα αυτό, αλλά δεν ενοχοποιούµε και κανέναν από όσους επιλέξουν να κάνουν χρήση. 
Τους λέµε να µην παρασυρθούν από το πακέτο επειδή είναι «λεφτά µαζεµένα». Σε αυτή την παγίδα έπεσαν και άλλοι στο παρελθόν και βρέθηκαν σε τραγική κατάσταση. 
Το Σωµατείο δεν θα επιτρέψει να υπάρξουν πιέσεις και εκβιασµοί σε κανέναν εργαζόµενο για να ενταχθεί σε αυτό το πρόγραµµα, όπως έχουµε επανελληµένως δηλώσει. 

Διαβάστε τον ∆ιοικητικό και Οικονοµικό Απολογισµό τριετίας του ΠΣΕΕΠ, 
ΠΗΓΗ:.pseep.gr

ΔΕΗ: Βαθαίνει το Συνδικαλιστικό Ρήγμα - Διεκδικεί Εκπροσώπηση ο «Σπάρτακος​»


Ένα ακόμη βήμα για την αναβάθμισή της στην πλέον αντιπροσωπευτική συνδικαλιστική οργάνωση της ΔΕΗ, έκανε το σωματείο Σπάρτακος, στο οποίο συμμετέχουν εργαζόμενοι στη μητρική εταιρεία και κυρίως στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.
Μετά την προσφυγή της συνδικαλιστικής οργάνωσης στην αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Εργασίας, προκειμένου να χαρακτηριστεί ως το "αντιπροσωπευτικό σωματείο", προκειμένου να διαπραγματεύεται συλλογικές συμβάσεις, η διοίκησή του με επιστολή προς τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, ζητά να συμμετέχει με εκπρόσωπό του στο Συμβούλιο Διεύθυνσης της Επιχείρησης.
Όπως εξήγησε στο Euro2day.gr ο πρόεδρος του Σπάρτακου Γιώργος Αδαμίδης, ο ορισμός εκπρόσωπου της ΓΕΝΟΠ, προκειμένου να συμμετάσχει στο συγκεκριμένο όργανο (Συμβούλιο Διεύθυνσης) είναι παράνομος.
Σύμφωνα με το σκεπτικό των νομικών συμβούλων του Σωματείου, μετά την παραίτηση του προέδρου της ΓΕΝΟΠ Νίκου Φωτόπουλου στις 29 Ιουλίου, προκειμένου να διατηρήσει τη θέση του εκπρόσωπου της ΓΕΝΟΠ στο δ.σ. της ΔΕΗ, η Ομοσπονδία δεν έχει πραγματοποιήσει καμία συνεδρίαση και δεν έχει λάβει καμία απόφαση για κανένα θέμα, ούτε καν για τη συγκρότησή της σε Σώμα. Ως εκ τούτου ο ορισμός εκπροσώπου της ΓΕΝΟΠ δεν φέρει την έγκριση του διοικητικού της συμβουλίου, και είναι παράτυπος, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει εγγενής αδυναμία συγκρότησης της εκτελεστικής επιτροπής της ΓΕΝΟΠ.
Σε ό,τι αφορά στην προσφυγή του Σπάρτακου στην επιτροπή του Άρθρου 15 του Νόμου 1264/82 (προκειμένου να χαρακτηριστεί ως αντιπροσωπευτική οργάνωση), αυτή εκδικάζεται στις 30 Σεπτεμβρίου. Εν όψει έκδοσης της απόφασης από την επιτροπή (σε αυτή συμμετέχουν Δικαστικός λειτουργός, εκπρόσωπος του ΣΕΒ και της ΓΣΕΕ), ο Σπάρτακος καλεί τη διοίκηση της να αναστείλει την προώθηση ζητημάτων που αφορούν τη συμμετοχή του εκπροσώπου των εργαζόμενων σε όργανα όπως το Συμβούλιο Διεύθυνσης.
Σημειώνεται ότι το συνδικαλιστικό κίνημα της ΔΕΗ διέρχεται εδώ και δύο χρόνια σοβαρή κρίση, μετά από την αποκάλυψη σοβαρών ατασθαλιών στη διαχείριση μεγάλων κονδυλίων που διέθετε η ΔΕΗ στη ΓΕΝΟΠ, εφαρμόζοντας συλλογικές συμβάσεις κλπ. Ήδη αυτή τη στιγμή η ΓΕΝΟΠ εμφανίζει εικόνα διάλυσης με αδυναμία συγκρότησης προεδρείου και μεγάλα οικονομικά προβλήματα, καθώς πάρα πολλά σωματεία αρνούνται να εκπληρώσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις.
Επιπλέον η κρίση επεκτάθηκε και σε μεγάλα πρωτοβάθμια σωματεία όπως της Ένωσης Τεχνικών (ΕΤΕ ΔΕΗ), ενώ μετά και το νομικό διαχωρισμό της ΔΕΗ σε μητρική και θυγατρικές (ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ), το σωματείο Σπάρτακος το οποίο εκπροσωπούσε αρχικά εργαζόμενους στις μονάδες παραγωγής της Πτολεμαΐδας, περιέλαβε εργαζόμενους στις περισσότερες από τις μονάδες παραγωγής που είναι διασκορπισμένες σε όλη την Ελλάδα. Έτσι διεκδικεί σήμερα τον χαρακτηρισμό του πλέον αντιπροσωπευτικού σωματείου της ΔΕΗ, ως μητρικής εταιρείας.
(από www.euro2day.gr, 25/09/2013) 
ΠΗΓΗ:energia.gr

Μανιάτης: Ύψιστης εθνικής προτεραιότητας η οριοθέτηση των ΑΟΖ


Τα ζητήματα των οριοθετήσεων των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) είναι θέματα ύψιστης εθνικής προτεραιότητας, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, από το βήμα συνεδρίου που τελείται στη Λευκωσία με τίτλο «Υδρογονάνθρακες και βιώσιμη ανάπτυξη στην Κύπρο και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».
Το συνέδριο διοργανώνεται από το «The German Marshall Fund of the United States», το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και το «Centre for European Studies».
Απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου, κατά πόσο συζητά τα θέματα των υδρογονανθράκων και της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με τους αρμοδίους στην Άγκυρα, ο κ. Μανιάτης είπε ότι ο το θέμα διαχειρίζονται με πολλή υπευθυνότητα ο υπουργός Εξωτερικών και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και ασφαλώς οι τεχνοκράτες του υπουργείου Εξωτερικών.
«Νομίζω ότι πρέπει να σταθούμε -και στεκόμαστε- στο ότι το δίκαιο της θάλασσας είναι με το μέρος μας. Πάνω σε αυτή την κατεύθυνση θέλει προσεκτικά βήματα, ήρεμες αποφάσεις, διερεύνηση όλων των εναλλακτικών λύσεων, έχοντας ακριβώς ως δεδομένο ότι το διεθνές δίκαιο είναι μαζί μας», τόνισε ο υπουργός.
Στις δηλώσεις του, ο κ. Μανιάτης ανέφερε ότι έχει μεγάλη σημασία να γίνει κατανοητό όλοι ότι ο «Νότος», δηλαδή ουσιαστικά η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία, που είναι χώρες που έχουν υποστεί σκληρά πλήγματα στην ίδια την κοινωνική τους συνοχή, έχουν βαθιά ανάγκη να αξιοποιήσουν τον ορυκτό τους πλούτο και ιδιαίτερα τους υδρογονάνθρακες, προκειμένου να φέρουν ευημερία στους λαούς τους και ειρήνη.
Ο κ. Μανιάτης εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι πρόσφατες ανακαλύψεις στα κυπριακά τεμάχια, λίγο νωρίτερα στο Ισραήλ, αλλά και αυτά που αναμένονται στην Ελλάδα, αποτελούν πραγματικά μια καλή βάση για να κοιτάξει κανείς αισιόδοξα το μέλλον και ουσιαστικά για να αναβαθμίσει τον γεωπολιτικό ρόλο Ελλάδας και Κύπρου, ως κρατών-μελών της ΕΕ.
Επιτέλους, δήλωσε ο υπουργός, η Ευρώπη πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίζει Ελλάδα και Κύπρο ως απλά οικονομικά μεγέθη, που σε εποχές κρίσης δεν πηγαίνουν καλά, αλλά κυρίως να αντιμετωπίσει τους λαούς και τις κοινωνίες, Ελλάδας και Κύπρου, «ως την εσχατιά, ως τους μαχητές που κρατούν Θερμοπύλες, στις άκρες της Ευρώπης, απέναντι σε περιοχές που έχουν υψηλού επιπέδου αστάθεια, εσωτερικούς πολέμους, εμφύλιους πολέμους και μια ευρύτερη εικόνα που δεν βοηθά στη σταθερότητα».
«Άρα, μας διευκολύνει πολύ να συνειδητοποιήσουμε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να μας αντιμετωπίσει και από μια νέα οπτική γωνία, την οπτική γωνία των πηγών ενεργειακής ασφάλειας και ενεργειακού εφοδιασμού της ίδιας της Ευρώπης, άρα ως μιας πηγής και ενός δρόμου που διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των ευρωπαϊκών οικονομιών», σημείωσε ο κ. Μανιάτης.
Ο υπουργός χαρακτήρισε πολύ θετικό το γεγονός ότι προχωρούν γρήγορα και στην Κύπρο και στην Ελλάδα οι έρευνες υδρογονανθράκων. Επίσης, χαρακτήρισε εξαιρετικά θετικό ότι «έχουμε αναπτύξει μια πολύ δημιουργική συνεργασία με το Ισραήλ και ότι πραγματικά δημιουργείται στο νότο της Νοτιανατολικής Ευρώπης μια ασπίδα προστασίας και μια ενότητα δυνάμεων σε αυτό που αντικειμενικά συνιστά την πηγή ζωής των οικονομιών, που είναι το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, και άρα σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να δουλέψουμε, έχοντας ως στόχο το να φέρουμε ειρήνη και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή».
Έχει μεγάλη σημασία, υπογράμμισε ο κ. Μανιάτης, να ανταποκριθούμε θετικά στη μεγάλη πρόκληση, γιατί, όπως είπε, υπάρχει πάντα το δίλημμα "Νορβηγία ή Νιγηρία;". Δηλαδή, εξήγησε ο υπουργός, «η ανακάλυψη υδρογονανθράκων θα βοηθήσει στο να βελτιώσουμε το επίπεδο ζωής των λαών μας ή το αντίθετο;». Νομίζω, συμπλήρωσε, ότι έχουμε ήδη αρχίσει να απαντούμε θετικά, ότι διεκδικούμε να γίνουμε σύγχρονες οικονομίες που στηρίζονται θετικά στους υδρογονάνθρακες.
Από την πλευρά του ο ΥΠΕΚΑ εξέφρασε την ελπίδα πως και οι Ευρωπαίοι εταίροι θα συνειδητοποιήσουν ότι αυτό που γίνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι εξίσου σπουδαίο με αυτό που γινόταν την προηγούμενη δεκαπενταετία στην Κασπία Θάλασσα με το αζέρικο φυσικό αέριο. 

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Κρίσιμη καμπή για την άντληση πετρελαίου στον Πρίνο


Σε κρίσιμη καμπή εισέρχονται οι προσπάθειες για τη συνέχιση της εκμετάλλευσης πετρελαίου στον Πρίνο, όπου αυτή τη στιγμή υλοποιείται επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 60 εκατομμυρίων δολαρίων, με στόχο την αύξηση της παραγωγής από τα ήδη γνωστά κοιτάσματα.
Ωστόσο ακόμη μεγαλύτερες προοπτικές, διανοίγονται με την επένδυση στην παραγωγή πετρελαίου από το «κοίτασμα Ε», ύψους άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων, η οποία θα διασφαλίσει για τα επόμενα χρόνια τη συνέχιση της εκμετάλλευσης και την αύξηση της απασχόλησης πάνω από τα σημερινά επίπεδα.
Σε ό,τι αφορά στο επενδυτικό πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη, από τις τέσσερις γεωτρήσεις που έχουν προγραμματιστεί, η πρώτη ολοκληρώθηκε και βρίσκεται σε εξέλιξη η δεύτερη. Όπως εξηγούν στο Euro2day.gr στελέχη της Energean, εκτός από την πρώτη γεώτρηση η οποία θα χρησιμοποιηθεί για την εισαγωγή νερού στο κοίτασμα του Πρίνου, όλες οι επόμενες εκτελούνται για την αύξηση της παραγωγής.
Τα αποτελέσματα της δεύτερης αναμένονται στα τέλη Οκτωβρίου, ενώ σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν γίνει αυτή μπορεί να προσφέρει ημερησίως 600 επιπλέον βαρέλια αργού. Η 3η γεώτρηση αναμένεται να δώσει στοιχεία στα τέλη Νοεμβρίου, με εκτιμήσεις για άλλα 600 βαρέλια, ενώ η 4η περί τα τέλη Φεβρουαρίου με εκτιμήσεις για άλλα 1.000 με 1.200 βαρέλια. Έτσι με την ολοκλήρωση του προγράμματος γεωτρήσεων, η παραγωγή από τα περίπου 1.800 βαρέλια ημερησίως σήμερα, αναμένεται ότι θα υπερβαίνει τα 4.000 βαρέλια.
Στελέχη της εταιρείας τονίζουν τη σημασία του προγράμματος επενδύσεων για αύξηση της παραγωγής, καθώς με τα σημερινά επίπεδα παραγωγής στα 1.800 βαρέλια ημερησίως, η βιωσιμότητα της εκμετάλλευσης είναι οριακή, εξαρτώμενη αποκλειστικά από τις διεθνείς τιμές πετρελαίου. Σύμφωνα δε με τους ίδιους, σε περίπτωση υποχώρησης της διεθνούς τιμής κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, τίθεται ζήτημα συνέχισης της παραγωγικής δραστηριότητας.
Σε ό,τι αφορά στο «κοίτασμα Ε», πρέπει να σημειωθεί ότι το 2011 είχε ξεκινήσει παραγωγική δραστηριότητα, η οποία απέδωσε συνολικά περί τις 340.000 βαρέλια. Ωστόσο η παραγωγή αυτή βασίστηκε σε μία οριζόντια και πολύ δύσκολη γεώτρηση. Έτσι λόγω των τεχνικών και γεωλογικών προβλημάτων που ανέκυψαν, η άντληση πετρελαίου διεκόπη.
Η εκμετάλλευση του "Ε" θα ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση ιδιαίτερου επενδυτικού προγράμματος με την κατασκευή νέας θαλάσσιας πλατφόρμας εκμετάλλευσης, ενώ η πρώτη γεώτρηση στο «Ε» σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Energean Μαθιό Ρήγα, θα γίνει το 2014. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα που προέκυψαν από την έρευνα και την οριζόντια γεώτρηση, προκύπτει ότι οι ποσότητες αργού που μπορούν να αντληθούν από το κοίτασμα «Ε», ανέρχονται σε 9 εκατομμύρια βαρέλια.
Γενικότερα πάντως, η εταιρεία αναζητεί διέξοδο και σε νέες περιοχές που γειτνιάζουν με τον κόλπο της Καβάλας, σε μία προσπάθεια να διατηρηθεί και, αν γίνει δυνατό, να ενισχυθεί η απασχόληση των περίπου 300 εργαζομένων.
Για το λόγο αυτό η Energean σε συνεργασία με την Ισραηλινή Ratio, κατέθεσαν ερευνητική πρόταση για τις θαλάσσιες περιοχές του Θερμαϊκού Κόλπου και του Κόλπου του Ορφανού, οι οποίες γεωλογικά έχουν σημαντικές ομοιότητες με εκείνες του Πρίνου και της Καβάλας. Πρόκειται για δύο περιοχές που είχαν παραχωρηθεί στην δεκαετία του '60 στην Texaco και στην Oceanic και εν συνεχεία επιστράφηκαν (1981 και 1984) αντιστοίχως στην τότε ΔΕΠ-ΕΚΥ.
Η περιοχή στον Θερμαϊκό έχει έκταση 5.025 τετραγωνικά χιλιόμετρα και στον Κόλπο του Ορφανού 2.105 τ. χιλιόμετρα. (Η παραχώρηση του Πρίνου είναι μόλις 600 τ. χιλιόμετρα). Η Energean θεωρεί ότι η εμπειρία που έχει στην εκμετάλλευση πετρελαίου σε θαλάσσια περιοχή, η οποία μάλιστα βρίσκεται πολύ κοντά σε τουριστικά θέρετρα, αποτελεί και το βασικό της επιχείρημα για την ανάπτυξη δραστηριότητας στον Θερμαϊκό και στον Κόλπο του Ορφανού, δηλαδή σε περιοχές και με τουριστικές υποδομές.
(του Μιχάλη Καϊταντζίδη, euro2day.gr)

 ΠΗΓΗ:energypress.gr

Στην ουρά για πετρέλαιο…

Πετρελαιοπηγή
Μεγάλο ενδιαφέρον από διεθνείς ομίλους για τις έρευνες εντοπισμού και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων που έχουν ξεκινήσει στην Ελλάδα. Στην Αθήνα από χθες στελέχη της ExxonMobil, Shell, Repsol κ.ά.
Πολυεθνικό ενδιαφέρον από μεγάλους ομίλους της παγκόσμιας πετρελαϊκής βιομηχανίας προσελκύουν πλέον οι έρευνες για τον εντοπισμό και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων που έχουν ξεκινήσει στην Ελλάδα.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται τα πρώτα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει και εμπορεύεται στη διεθνή αγορά η νορβηγική εταιρεία Petroleum Geo Services, χτενίζοντας με σεισμικές έρευνες δύο διαστάσεων μια περιοχή 12.500 χιλιομέτρων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Ηδη τα στοιχεία αυτά έχουν αγοραστεί από τη γαλλική πετρελαϊκή Total προς περαιτέρω επεξεργασία και πιθανή αξιοποίηση, ενώ, όπως έγινε γνωστό χθες, τα ίδια στοιχεία, που κοστίζουν περί τα 5 εκατ. ευρώ, αγόρασαν και τα ΕΛΠΕ. Ενδεικτικό της σημασίας που δίνει πλέον η πετρελαϊκή βιομηχανία, αλλά και η ίδια η αμερικανική κυβέρνηση, στις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα είναι η μαζικότερη από κάθε άλλη φορά συμμετοχή εκπροσώπων μεγάλων πετρελαιοβιομηχανιών στο ετήσιο συνέδριο «Balkan Oil and Gas Summit», που διεξάγεται από χθες στην Αθήνα.

Στο συνέδριο, όπου θα παρουσιαστούν οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και την περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, παρίσταται πολυμελής αντιπροσωπεία της αμερικανικής πρεσβείας στην Ελλάδα, με επικεφαλής τον ακόλουθο οικονομικών υποθέσεων, Ντέιβιντ Λίπιτ, καθώς και στελέχη πολυεθνικών πετρελαϊκών εταιρειών, όπως της αμερικανικής ExxonMobil, της ολλανδοβρετανικής Shell, της ισπανικής Repsol, της νοτιοκορεάτικης Dana Petroleum, της Spectrum από τη Σαουδική Αραβία, της βουλγαρικής Bulgartransgas, της σερβικής NIS και της αλβανικής Stream Oil.


Είναι η πρώτη φορά που πετρελαϊκό συνέδριο στην Ελλάδα συγκεντρώνει τόσο έντονη παρουσία ξένων εταιρειών του κλάδου, ενώ στην Αθήνα προγραμματίζεται να γίνει στις 5-7 Νοεμβρίου και το συνέδριο της Αμερικανικής Ενωσης Γεωλόγων Πετρελαίου (AAPG), το οποίο θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα στον πετρελαϊκό κλάδο.


Η επεξεργασία των στοιχείων από τις σεισμικές έρευνες της PGS αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο, ενώ με βάση την ερμηνεία τους, που θα γίνει ώς τον ερχόμενο Μάρτιο, η ελληνική κυβέρνηση θα ξεκινήσει τη χάραξη οικοπέδων τα οποία μέσω της προκήρυξης γύρου παραχωρήσεων θα βγουν προς έρευνα μέσα στο 2014.

 ΠΗΓΗ:efsyn.gr

EKEΔΑ:Όλοι οι εργαζόμενοι μαζί ώστε να μην περάσει το σχέδιο του Δήμου για εργολαβοποίηση των υπηρεσιών.


Το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας συμπαραστέκεται στους εργαζόμενους του Δήμου Ελευσίνας .

Είμαστε στο πλευρό τους στη μάχη που δίνουν για να μην περάσει το σχέδιο της Δημοτικής Αρχής για εργολαβοποίηση πολλών υπηρεσιών του Δήμου.

Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα είναι απέναντι στην πρόθεση του Δήμου Ελευσίνας να συνάψει σύμβαση με την Συνεταιριστική Επιχείρηση  (εργολαβική επιχείρηση).

Θεωρούμε ότι με αυτήν την πρακτική εργολαβοποιούνται (ιδιωτικοποιούνται), ξεπουλιούνται όλες οι υπηρεσίες του Δήμου.

Προφανώς, σκοπό έχουν από τη μια πλευρά να καταργήσουν όλες τις μόνιμες θέσεις εργασίας των συναδέλφων εργαζομένων, και από την άλλη να δημιουργήσουν στρατιές υποψηφίων εργαζομένων των 300 και 400 ευρώ, χωρίς σταθερή και μόνιμη εργασία. Χωρίς εργασιακές σχέσεις και χωρίς δικαιώματα. Συν τοις άλλοις θέλουν να δημιουργήσουν το δικό τους συντεχνιακό μαγαζάκι.

Ένα μαγαζάκι που θα υπόσχεται και θα μοιράζει θέσεις εργασίας μόνο σε αυτούς που θα  εξαργυρώνουν  την υποχρέωσή τους με την ψήφο τους στο τέλος της τετραετίας.

Καταδικάζουμε την Δημοτική Αρχή για την συγκεκριμένη πολιτική που ακολουθεί, καθώς και οποιονδήποτε άλλον συνδυασμό που συναινεί και στηρίζει την προσπάθεια αυτή.

Οι εργαζόμενοι του Θριασίου Πεδίου στον ιδιωτικό τομέα θα είναι την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013 στις 6:30 μ.μ. στο Δημαρχείο της Ελευσίνας για να συμπαρασταθούν όλοι μαζί στους συναδέλφους εργαζόμενους του Δήμου μας, ώστε να απαιτήσουμε να μην ψηφιστεί το συγκεκριμένο θέμα της Ημερήσιας Διάταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο.  

ΠΗΓΗ:ekeda.gr