Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Διορία 48 ωρών στον υπ. Εργασίας για να μην μπει"λουκέτο" στην Ελληνική Χαλυβουργία



Διορία 48 ωρών δίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά της ιδιοκτησίας του εργοστασίου της Ελληνικής Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο στο υπουργείο Εργασίας προκειμένου να βρεθεί λύση και να μην κλείσει το εργοστάσιο. 
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, σε επικοινωνία που είχε ο κ. Βρούτσης με εκπρόσωπο της επιχείρησης, η εργοδοσία δεσμεύεται να μην πραγματοποιήσει νέες απολύσεις, ενώ σε βάθος χρόνου, που δεν προσδιορίζεται, θα προχωρήσει στην επαναπρόσληψη των 93 ατόμων που έχουν απολυθεί. 
Συνεπώς είναι στο χέρι του υπουργού Εργασίας αυτή τη στιγμή να κάνει μια ύστατη προσπάθεια προκειμένου να μη μπει «λουκέτο» στην επιχείρηση που απασχολεί περίπου 500 εργαζόμενους. 
Να σημειωθεί ότι εδώ και εννέα μήνες βρίσκεται σε εξέλιξη απεργιακή κινητοποίηση και κατάληψη των εγκαταστάσεων.
Πηγή:www.capital.gr

Δήλωση Προέδρου ΓΣΕΕ μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας



Στην πρώτη συνάντησή μας με τον Υπουργό Εργασίας, τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας θέσαμε όλα τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν στον κόσμο της εργασίας και στους ανέργους οι οποίοι δοκιμάζονται και δυστυχώς αυτά πολλαπλασιάζονται.
Προφανώς απαντήσεις οριστικές ο Υπουργός δεν μπόρεσε να δώσει γιατί τέθηκαν ζητήματα που αφορούν στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, στο εργατικό δίκαιο το οποίο με τις μνημονιακές πολιτικές έχει καταργηθεί πλήρως, στην κοινωνική πολιτική που βρίσκεται διαρκώς στην κλίνη του Προκρούστη, με αποκορύφωμα ακόμα και οι Οργανισμοί που δεν επιβάρυναν τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά είχαν πόρους μόνο από τους εργαζόμενους και από τους εργοδότες να έχουν καταργηθεί εν μία νυκτί και βεβαίως για την εξεύρεση πόρων για την ανακούφιση των ανέργων μέχρι να λειτουργήσει όπως επαγγέλλονται οι πολιτικές ηγεσίες ο μηχανισμός της ανάπτυξης και να υπάρξουν νέες δουλειές και νέες θέσεις εργασίας.
Εμείς, όσον αφορά τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας επαναφέραμε στον Υπουργό αυτό που είπαμε και στους εργοδότες.
Δεν έχει αξία μόνο να ομνύουμε στο συλλογικό δίκαιο και στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις. Πρέπει να σεβόμαστε το αποτέλεσμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο OPEC Προβλέπει Επιβράδυνση της Ζήτησης Πετρελαίου για το 2013



Ο OPEC διατήρησε αμετάβλητη την εκτίμηση για ανάπτυξη της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2012, στα 0,9 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, αλλά ανακοίνωσε ότι περιμένει η ανάπτυξη να υποχωρήσει ελαφρώς στα 0,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2013, εξαιτίας της συνεχιζόμενης οικονομικής επιβράδυνσης στον πλανήτη.
Στην μηνιαία έκθεσή του, το πετρελαϊκό καρτέλ, αναφέρει ότι η συνολική ημερήσια παραγωγή αργού πετρελαίου των μελών του OPEC ήταν κατά μέσο όρο 31,36 εκατομμύρια βαρέλια τον Ιούνιο. 
ΠΗΓΗ:/www.energia.gr

Petrom από την αγορά υγραερίου, μετά την πώληση της θυγατρικής της Borcea


Petrom από την αγορά υγραερίου, μετά την πώληση της θυγατρικής της Borcea
Petrom από την αγορά και διανομή του υγραερίου εμφιάλωση, την πώληση φυσικού αερίου Petrom SA θυγατρική να Crimbo Διεθνές αερίου.
απόφαση ελήφθη από το Εποπτικό Συμβούλιο της Petrom και την αντίστοιχη στρατηγική για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας, συμβάλλοντας έτσι στην αειφόρο ανάπτυξη απαιτεί την απόδοση . τα μέρη έχουν συμφωνήσει την εμπιστευτικότητα της αξίας των συναλλαγών και την ολοκλήρωση της συναλλαγής υπόκειται σε προηγούμενη έγκριση από το Συμβούλιο Ανταγωνισμού, σύμφωνα με μια δήλωση. Crimbo Αερίου Διεθνής ανήκει κατά 50% από τον επιχειρηματία Cristian Borcea . "Petrom θυγατρική διαχειρίζεται μια συνολική ζήτηση φυσικού αερίου υψηλό πελάτη μικρών και, ως εκ τούτου, είναι μια δραστηριότητα με υψηλό βαθμό πολυπλοκότητας. πολυπλοκότητα αυτών των δευτερευουσών δραστηριοτήτων δεν είναι συνεπής με την στρατηγική μας. Ως εκ τούτου, μετά τη διαδικασία βελτιστοποίησης χαρτοφυλακίου, αποφασίσαμε να μειώσουμε την πολυπλοκότητα των πωλήσεων αυτό το επιχειρήσεων από εξειδικευμένη εταιρεία, η οποία είναι η κύρια δραστηριότητα εμφιάλωσης και διανομής ", δήλωσε ο Neil Anthony Μόργκαν, μέλος της Petrom, υπεύθυνη για την διύλισης και εμπορίας. δραστηριότητα περιλαμβάνει την πλήρωση του φυσικού αερίου Petrom (LPG εργοστάσια εμφιάλωσης σε NEGOIESTI και Τιμισοάρα) και την κατανομή των κυλίνδρων σε όλη τη χώρα, πώληση και διανομή του προπανίου, πώληση και διανομή υγραερίου αυτοκινήτων και τις δραστηριότητες χονδρικού εμπορίου. Με τη συναλλαγή αυτή έρχεται στην εμφιάλωση Petrom αγοράς και διανομής, αλλά θα συνεχίσει να παράγει το υγραέριο και να πωλούν το υγραέριο αυτοκινήτων κύλινδροι και από τους σταθμούς. Έτσι, Petrom θα συνεχίσει να προμηθεύει το υγραέριο από το διυλιστήριο της εταιρείας και ανέφερε ότι η εξαγορά θα προσφέρει αυτόματη φιάλες υγραερίου και OMV Petrom MARKETING SRL. Η συναλλαγή αυτή δεν έχει καμία σημαντική επίπτωση στην οικονομική κατάσταση της Petrom (δηλαδή είναι κάτω από κάτω από το 10% του συνολικού ενεργητικού Petrom, αντιστοίχως, της αξίας του καθαρού κύκλου εργασιών της εταιρείας το 2011). Επί του παρόντος, Petrom αέριο έχει περίπου 260 εργαζόμενους. 
ΠΗΓΗ:/www.ziare.com

Μικρότερες απώλειες το 2012 η Rompetrol


Μικρότερες απώλειες το 2012 η Rompetrol
Εταιρεία Rompetrol διύλισης, η οποία αποτελεί μέρος της TRG, οι εκτιμήσεις για το τρέχον έτος μία καθαρή ζημία από 86 εκατομμύρια δολάρια.
Το ποσό αυτό είναι τρεις φορές μικρότερη από εκείνη του 2011, από 258,2 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα έσοδα του προϋπολογισμού και οι δαπάνες έχουν εγκριθεί από τους μετόχους το 2012. Η εταιρεία αναμένει καθαρό κύκλο εργασιών κατά 3,85 δισ. δολάρια, 1,8% κάτω από 3,92 δισ. δολάρια πέρυσι. Επιπλέον, οι επενδύσεις αξίας Rompetrol, η οποία εγκρίθηκε μετόχους, θα είναι $ 83.360.000 το 2012. Η Rompetrol Group (TRG) ήταν μέρος της Rompetrol Holding μέχρι τον Αύγουστο του 2007, όταν Patriciu πωλείται το 75% των μετοχών της TRG από την κρατική εταιρεία του Καζακστάν KazMunaiGaz . Επίσης, στις 26 Ιουνίου 2009, ο επιχειρηματίας είπε ότι είχε πουλήσει Καζακστάν υπόλοιπο 25% του μετοχικού κεφαλαίου. Έτσι, η Rompetrol Όμιλος κατείχε το 100% της KazMunaiGaz. 
ΠΗΓΗ:www.ziare.com

"Υποτιθέμενη" η απελευθέρωση αγοράς ενέργειας

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΕ ΠΡΟΕΔΡΟ ΔΕΗ ΓΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΣΣΕ



Κύριε πρόεδρε


Με την παρούσα επιστολή θέλουμε να εκφράσουμε την έντονη ανησυχία μας, που δημιουργείται από την καθυστέρηση που παρατηρείται στον τρόπο υλοποίησης των θεμάτων, όπως αυτά αναγράφονται στο κεφάλαιο Γ΄ «Γενικές ρυθμίσεις» της ΕΣΣΕ 2012, που υπογράφτηκε με την ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ στις 7 Ιουνίου 2012.


Εάν και έχει παρέλθει χρονικό διάστημα περισσότερο του ενός μηνός, δε φαίνεται να υπάρχει καμία κινητικότητα/ διαβούλευση για τα θέματα που αφορούν:
● Τον τρόπο υλοποίησης των ρυθμίσεων της παραγράφου 1 του κεφαλαίου Α΄ της ΕΣΣΕ, σε εφαρμογή των διατάξεων του Νόμου 4024 / 2011, που πρέπει να επανεξεταστούν εντός διαστήματος τριών μηνών.
● Τον εξορθολογισμό των ειδικών επιδομάτων και τον χαρακτηρισμό τους -με βάση και ανάλογα με τις συνθήκες εργασίας- σε επικίνδυνα και ανθυγιεινά, αλλά και τις προϋποθέσεις χορήγησής τους χωρίς μεταβολή της συνολικής δαπάνης αυτών.
● Τη διαδικασία μεταθέσεων και αποσπάσεων των μισθωτών, καθώς και την αναμόρφωση του κεφαλαίου ΣΤ΄ του ΚΚΠ/ ΔΕΗ περί πειθαρχικού ελέγχου
Είναι γνωστό ότι τα μέρη που υπέγραψαν τη σύμβαση έχουν δεσμευθεί όπως αυστηρώς ότι εντός 4 μηνών από την υπογραφή της ΕΣΣΕ (μένουν λιγότερο από 3 μήνες) πρόκειται να ρυθμισθούν τα παραπάνω σοβαρά θέματα, για τα οποία ως γνωστόν υπήρξαν και αντεγκλήσεις μεταξύ των Σωματείων και της ΓΕΝΟΠ. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΓΕΝΟΠ: Οσοι αντιστέκονται, συκοφαντούνται


Η ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΚΑΙ Η ΜΑΥΡΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ
ΟΣΟΙ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ ΣΥΚΟΦΑΝΤΟΥΝΤΑΙ

   Χωρίς έκπληξη αλλά με μεγάλη θλίψη παρακολουθούμε από χθες ένα όργιο μαύρης προπαγάνδας παραπληροφόρησης και τρομοκράτησης του λαού μας σε σχέση με τη στάση της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ στη σχεδιαζόμενη εκποίηση της τελευταίας μεγάλης Δημόσιας ....
Επιχείρησης του Ελληνικού λαού. 
   Διάφοροι κονδυλοφόροι αλλά και σχολιαστές από μικροφώνου, δυστυχώς και ο εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης, που επί ενάμισι χρόνο τώρα έκαναν πλύση εγκεφάλου και λοβοτομή στο λαό μας υπέρ του μνημονίου, προκειμένου να διευκολύνουν την κυβέρνηση στο ξεπούλημα της ΔΕΗ, ανέλαβαν εργολαβικά, πριν καν η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ μιλήσει, να τρομοκρατήσουν τους καταναλωτές σπιλώνοντας τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ότι απειλεί με BLACK OUT και ότι εκβιάζει. Για μια ακόμη φορά ακούστηκαν και γράφτηκαν με φοβερή ευκολία και πηχυαίους τίτλους οι γνωστές εκφράσεις «κατεβάζουν τους διακόπτες», «απειλούν με ηλεκτροσόκ».
   Για να τελειώνει μια για πάντα αυτή η απαράδεκτη και στημένη ιστορία του κοινωνικού αυτοματισμού που διαμορφώνει συνθήκες παραπληροφόρησης και κατασυκοφάντησης προσώπων και αγώνων δίκην κρεατομηχανής του κιμά, θέλουμε να ρωτήσουμε τους στημένους παπαγάλους της παραπληροφόρησης:
Το δικαίωμα της απεργίας είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο, Ναι ή Όχι;
Ή μήπως καταργήθηκε και αυτό από την ΤΡΟΪΚΑ; 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Κύπρος: Σύσταση κοινοπραξίας για το φυσικό αέριο



Στη σύσταση κοινοπραξίας, με την επωνυμία Cy Stream Consortium, προχώρησαν ορισμένα από τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά συγκροτήματα της Κύπρου, με σκοπό να αναλάβουν την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού για τη μεταφορά στην ξηρά του φυσικού αερίου από το οικόπεδο Αφροδίτη στην κυπριακή ΑΟΖ.
Την κοινοπραξία ίδρυσαν οι όμιλοι Λευκαρίτη, Λανίτη, Ιωάννου και Παρασκευαΐδη, Φώτου Φωτιάδη, η εταιρεία Contempo Energy Ltd και το Ίδρυμα Αριστοτέλη Ωνάση.
Επίσης, συμμετέχει και η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ), η οποία διατηρεί το δικαίωμα να καταστεί πλήρες ιδρυτικό μέλος σε μεταγενέστερο στάδιο.
Η κοινοπραξία έχει ήδη υποβάλει προκαταρκτική πρόταση στην εξ Υπουργών επιτροπή για το φυσικό αέριο. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, με τη συγκεκριμένη στρατηγική πρωτοβουλία προωθείται η δυνατότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ΑΗΚ να αποκτήσουν γρήγορη πρόσβαση στο φυσικό αέριο και ως εκ τούτου φθηνότερη ενέργεια για τους Κύπριους καταναλωτές, το συντομότερο.
Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι επιδιώκεται η δημιουργία τοπικής βιομηχανίας αξιοποίησης των φυσικών πόρων της Κύπρου, επιτυγχάνεται η εμπλοκή κυπριακών επιχειρήσεων και πως οι θετικές επιπτώσεις στους τομείς της ανάπτυξης και της απασχόλησης θα είναι άμεσες και δραστικές. 
ΠΗΓΗ:/www.kerdos.gr

Χαλυβουργία: «Λουκέτο» στη μονάδα Ασπροπύργου


Χαλυβουργία: «Λουκέτο» στη μονάδα Ασπροπύργου
Εντός της εβδομάδας αναμένεται να καταθέσει αίτηση για κλείσιμο της μονάδας της Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο η διοίκηση, σύμφωνα με τις δηλώσεις της Ελένης Καταβάτη, προέδρου της Επιτροπής Αγώνα στη Χαλυβουργία, στον ΣΚΑΪ 100,3.
Η κ. Καταβάτη υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι είχαν συναντήσεις με εκπροσώπους των κομμάτων, οι οποίοι κατανόησαν, όπως είπε, το πρόβλημα, εκτός από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη του ΣΥΡΙΖΑ. 
Η πρόεδρος της Επιτροπής Αγώνα τόνισε ότι ο κ. Λαφαζάνης υποστήριξε τις αποφάσεις του σωματείου, το οποίο κρατά κλειστό το εργοστάσιο, παρά τη δικαστική απόφαση που έκρινε την απεργία παράνομη.
Τελος, η ίδια ζήτησε την παρέμβαση του εισαγγελέα, προκειμένου να ανοίξει το εργοστάσιο. 
Από την πλευρά της η διοίκηση, σύμφωνα με πληροφορίες, επισημαίνει ότι θα προχωρήσει σε ομαδικές απολύσεις και κλείσιμο της μονάδας στον Ασπρόπυργο. Ωστόσο, υπερτονίζουν ότι δεν θα μπει «λουκέτο» στον Όμιλο, αλλά μόνο στη συγκεκριμένη μονάδα, καθώς στον Βόλο η μονάδα θα λειτουργεί κανονικά 
ΠΗΓΗ:/moneypost.gr

Στο 96,7% οι πιθανότητες να χρεοκοπήσει η Ελλάδα!


http://marketbeast.gr/wp-content/uploads/2012/07/fetcher_0399.jpeg
Μια ακόμη αρνητική πρωτιά για την Ελλάδα, η οποία ανέβηκε στην πρώτη θέση παγκοσμίως με τις μεγαλύτερες πιθανότητες χρεοκοπίας.
Η πιθανότητα χρεοκοπίας, σύμφωνα με τον οργανισμό CMA ανήλθε στο 96,7% το δεύτερο τρίμηνο του 2012.
Το πρώτο τρίμηνο του έτους η Ελλάδα ήταν εκτός της πρώτης δεκάδας, καθώς εκείνη την περίοδο ολοκληρωνόταν το PSI.
Ο CMA σημειώνει πως αυτό αποδεικνύει ότι το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων δεν επέδρασε σημαντικά στην επίλυση της κρίσης χρέους στην Ελλάδα.
Στις χώρες με το μικρότερο ποσοστό να χρεοκοπήσουν μέσα στην επόμενη πενταετία, αναφέρει το newsbomb.gr, πρώτη είναι η Νορβηγία με ποσοστό 2,8%, και ακολουθούν οι ΗΠΑ με 4,3% και η Ελβετία με 4,6%. 
ΠΗΓΗ:/marketbeast.gr

Σε χαμηλό 20 ετών η παραγωγή πετρελαίου του Ιράν



Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 20 ετών έχει πέσει η παραγωγή πετρελαίου του Ιράν.
Ειδικότερα, οι traders πετρελαίου και οι παρατηρητές εκτιμούν ότι η Τεχεράνη άντλησε 3,2 εκατομμύρια βαρέλια τον περασμένο μήνα, που είναι τα χαμηλότερα επίπεδα από το 1992.  
ΠΗΓΗ:www.energypress.gr

Χαμός στην Γαλλία με την τιμολόγηση του φυσικού αερίου



Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της η νέα γαλλική κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει την διαμάχη που έχει ξεσπάσει αναφορικά με την τιμή που θα ισχύσει από το φθινόπωρο του φυσικού αερίου.
Στις προγραμματικές δηλώσεις του ο Γάλλος πρωθυπουργός, Jean-Marc Ayrault, δεσμεύτηκε πως δεν θα υπάρξουν μεγάλες αυξήσεις στην τιμή του φυσικού αερίου κοιτάζοντας να διασφαλίσει με κάποιον τρόπο τα 8 εκατ. των Γάλλων πολιτών που βρίσκονται σε οριακή οικονομική κατάσταση.
Η υπουργός Ενέργειας, Delphine Batho, ζήτησε από την πλευρά της από την Γενική Διεύθυνση Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να σεβαστεί την πρόταση της γαλλικής Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας η οποία πρότεινε η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου να μην είναι μεγαλύτερη από τον πληθωρισμό, δηλαδή να μην ξεπεράσει για το 2012-2013 το 2,0%.
Και αυτό διότι η τιμή του φυσικού αερίου από το 2008 έως το 2012 αυξήθηκε κατά 31,2%, γεγονός που σημαίνει ότι κάθε νοικοκυριό επιβαρύνθηκε με επιπλέον 232 ευρώ τον χρόνο για τον λογαριασμό του φυσικού αερίου.
Ανάλογο αίτημα υπέβαλε η ίδια στην Γενική Διεύθυνση Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για ό,τι αφορά τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που επίσης έχουν αυξηθεί σημαντικά την τελευταία πενταετία.
Στο μεταξύ νέα δεδομένα προκύπτουν ύστερα από την απόφαση του γαλλικού Συμβουλίου της Επικρατείας να ακυρώσει το σχέδιο που είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση του François Fillon με το οποίο καθοριζόταν ενιαία τιμή για το φυσικό αέριο και μηδενικές αυξήσεις και το οποίο σκοπό είχε να προστατεύσει τους οικονομικά πιο αδύναμους.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αντίθετοι με την αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης οι βενζινοπώλες



Την αντίθεσή της  με την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης εκφράζει σε ανακοίνωση της η Ομοσπνοδία Βενιζοπωλών Ελλάδος, η οποία καλεί την κυβέρνηση όχι μόνο να μην εφαρμόσει το νόμο για αύξηση του ΕΦΚ  αλλά να εξαγγείλει άμεσα την κατάργησή του  με παράλληλη μείωση των φόρων στα άλλα καύσιμα.
Συγκεκριμένα, στη σχετική ανακοίνωση, επισημαίνονται τα εξής:
Η επιμονή της κυβέρνησης, δια στόματος υφυπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Μαυραγάνη στη Βουλή, να εφαρμόσει το Άρθρο 36 του Ν. 3986/11 (ΦΕΚ 152 Α/1-7-2011) που προβλέπει ότι ο «Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL), καθώς και του φωτιστικού πετρελαίου, που χρησιμοποιούνται ως καύσιμα θέρμανσης, εξισώνεται με το ογδόντα τοις εκατό (80%) του ισχύοντος συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου εσωτερικής καύσης» μας βρίσκει πλήρως αντίθετους.
Η ρύθμιση αυτή συνάντησε εξ αρχής την σοβαρή αντίδραση των καταναλωτών και των βενζινοπωλών οι οποίοι βρίσκονται προ του φάσματος να μειώσουν κατακόρυφα την κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης και φυσικά το δημόσιο να μην εισπράξει ούτε κατά διάνοια αυτά που προϋπολογίζει. Ήδη και με τις σημερινές τιμές, η κατανάλωση έχει πέσει κατά πολύ. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Εκτός Χρονοδιαγράμματος ο Διαγωνισμός για τις Σεισμικές Έρευνες



Εκτός χρονοδιαγράμματος έχει τεθεί ο διαγωνισμός για την ανάθεση σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο και τη νότια Κρήτη, εξαιτίας αρχικά των εκλογικών αναμετρήσεων και τώρα της εκκρεμότητας που υφίσταται με τις αρμοδιότητες στο ΥΠΕΚΑ. Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει τη δυσφορία των διεθνών επενδυτών, που έχουν υποβάλει από το Μάρτιο προσφορές (οκτώ συνολικά εταιρίες), καθώς διατυπώνουν συνεχείς οχλήσεις προς το υπουργείο, χωρίς, όμως, να μπορούν να πάρουν μια υπεύθυνη απάντηση. Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και με τη στελέχωση του φορέα υδρογονανθράκων, ενώ φαίνεται ότι η εκκρεμότητα με τις αρμοδιότητες συμπαρασύρει και το έργο αξιολόγησης των προσφορών για το open door στις περιοχές του Πατραϊκού Κόλπου, του Κατάκολου και των Ιωαννίνων. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Χάνουν το αφορολόγητο όσοι καταθέσουν εκπρόθεσμα τη δήλωση



Μόνο οι φορολογούμενοι που υποβάλουν εμπρόθεσμα τη φορολογική τους δήλωση θα έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την καταβολή των φόρων που προκύπτουν με τα εκκαθαριστικά σημειώματα, σε περισσότερες από τρεις δόσεις.
Όσοι στείλουν τις δηλώσεις τους μετά την λήξη των προθεσμιών όχι μόνο δεν θα έχουν την ευκαιρία να εξοφλήσουν τα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά σημειώματα που θα λάβουν ή έχουν ήδη λάβει σε περισσότερες δόσεις, αλλά θα επιβαρυνθούν με έξτρα φόρο καθώς θα χάσουν το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ.
Το σχέδιο που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών προβλέπει την εξόφληση των φορο-επιβαρύνσων σε περισσότερες από 3 δόσεις που μπορούν να φθάσουν μέχρι και τις εννέα. 
Θα διατηρηθούν οι τρεις διμηνιαίες δόσεις και μετά θα υπάρχουν μέχρι και 6 μηνιαίες δόσεις.
Η εξόφληση των πρόσθετων φόρων που περιλαμβάνονται στα εκκαθαριστικά σημειώματα θα γίνει μέχρι και τον Ιούνιο του 2013. 
ΠΗΓΗ:www.newsbeast.gr

Τίμημα, business plan και επενδύσεις θα κρίνουν το διαγωνισμό για την πώληση της ΔΕΠΑ



Σαφές και αναλυτικό επιχειρησιακό σχέδιο με τους στόχους αλλά και τις επενδύσεις που θα δεσμευτούν να υλοποιήσουν, εφόσον αποκτήσουν τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου, θα κληθούν να καταθέσουν στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης του διαγωνισμού, οι ενδιαφερόμενες εταιρείες.
Σύμφωνα με πληροφορίες του EnergyPress, τις αμέσως επόμενες ημέρες θα υπάρξει συνάντηση κυβερνητικών στελεχών με στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, στα οποία θα καταστεί σαφής η πρόθεση της κυβέρνησης, η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ να γίνει όχι μόνο με κριτήρια ποσοτικά, δηλαδή το ύψος του τιμήματος που θα προσφερθεί από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες ή κοινοπραξίες, αλλά και με κριτήρια ποιοτικά.
Προ ημερών ο αρμόδιος υφυπουργός ενέργειας Α. Παπαγεωργίου μιλώντας σε δύο ενεργειακά συνέδρια, είχε αναφερθεί στο θέμα και είχε για πρώτη φορά μιλήσει για ποιοτικά κριτήρια που θα ληφθούν υπόψη στη διαδικασία πώλησης της ΔΕΠΑ. Εξειδικεύοντας μάλιστα, είχε τονίσει ότι θα πρέπει η αποκρατικοποίηση να εξυπηρετεί τους διαχρονικούς στόχους της ενεργειακής πολιτικής της χώρας και ειδικότερα για το αέριο, το στόχο να γίνει η Ελλάδα πύλη εισόδου της Ευρώπης και των Βαλκανίων, για αέριο από διάφορες πηγές.
Ταυτόχρονα, εκτός από τους γεωπολιτικούς στόχους, ο νέος επενδυτής θα πρέπει να συμφωνήσει – εφόσον αποκτήσει το ΔΕΣΦΑ – στην υλοποίηση των εθνικών στόχων για την ανάπτυξη του δικτύου του φυσικού αερίου, το επενδυτικό πρόγραμμα κλπ. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Περικυκλώνεται με Πυρηνικούς Σταθμούς η Ελλάδα



Η νέα αιγυπτιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε τις προηγούμενες ημέρες ότι θα συνεχίσει το σχέδιο του Μουμπάρακ για κατασκευή σειράς πυρηνικών αντιδραστήρων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις ηλεκτρισμού στη χώρα. Έτσι, μετά από ανάλογα προγράμματα στην Τουρκία και δεδομένης της ύπαρξης του Κοζλοντούι, η Ελλάδα και η Κύπρος μάλλον θα βρεθούν στο μέλλον περικυκλωμένες από πυρηνικές μονάδες τουλάχιστον σε ότι αφορά τον Βορρά, το Νότο και την Ανατολή.
Ως γνωστόν, η βουλγαρική κυβέρνηση προχωρά με την επέκταση του Κοζλοντούι, το οποίο έχει απασχολήσει την ελληνική κοινή γνώμη ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν. Αντίστοιχα, η κυβέρνηση Ερντογάν έχει θέσει σε κίνηση μεγαλεπήβολα σχέδια για την υλοποίηση τριών πυρηνικών σταθμών με συνολική ισχύ άνω των 10 GW και βρίσκεται σε επαφές με μεγάλους ασιατικούς ομίλους.
Όσον αφορά τα δυτικά μας σύνορα, γρίφος αποτελεί η στάση που θα ακολουθήσει στο μέλλον η Ιταλία, η οποία συνεχίζει να απορρίπτει την πυρηνική ενέργεια. Πέρυσι, το ατύχημα της Φουκουσίμα έδωσε την χαριστική βολή στις προσπάθειες αναθέρμανσης ανάλογων σχεδίων, αλλά δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς μια νέα αλλαγή πορείας στο μέλλον. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η «μαύρη πορεία» των ανθρακωρύχων έφτασε στη Μαδρίτη …



Φορώντας κίτρινα γιλέκα και κράνη στα κεφάλια εκατοντάδες απεργοί ανθρακωρύχοι που παίρνουν μέρος στην αποκαλούμενη «μαύρη πορεία» έφτασαν νωρίτερα το μεσημέρι στη Μαδρίτη, βαδίζοντα εκατοντάδες χιλιόμετρα από τη βόρεια Ισπανία.
Οι απεργοί ανθρακωρύχοι παίρνουν μέρος στη μεγαλύτερη διαδήλωση του κλάδου τα τελευταία χρόνια.
Υπό τα συνθήματα «Νάτοι, είναι οι ανθρακωρύχοι!» και «Η Μαδρίτη καίγεται», η πορεία που έφτασε από την Αραγονία, της βορειοανατολικής Ισπανίας, διέσχισε το πρωί τα τελευταία χιλιόμετρα μέχρι την ισπανική πρωτεύουσα και συναντήθηκε με μια άλλη πορεία που προερχόταν από τις περιοχές των Αστούριων και της Λεόν, στη βορειοδυτική Ισπανία.
Όλοι μαζί αναμένεται να συμμετάσχουν αργότερα το βράδυ σε μια νυχτερινή πορεία προς το κέντρο της Μαδρίτης, ενώ αύριο θα πραγματοποιήσουν διαδήλωση ως το υπουργείο Βιομηχανίας.
Οι ανθρακωρύχοι διένυσαν με τα πόδια εκατοντάδες χιλιόμετρα, φορώντας κόκκινα φουλάρια και μαύρα πουκάμισα στα οποία είχαν γράψει: «Όχι στο κλείσιμο των ανθρακωρυχείων»
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΣΧΕΔΙΟ Πώς θα δοθεί το επίδομα θέρμανσης μετά την εξίσωση του πετρελαίου με το κίνησης


Πώς θα δοθεί το επίδομα θέρμανσης μετά την εξίσωση του πετρελαίου με το κίνησης
Σχέδιο για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, το ερχόμενο φθινόπωρο, επεξεργάζεται το υπουργείο Ανάπτυξης. Το επίδομα, σύμφωνα με την πρόταση που έχει κάνει ο υφυπουργός, Αθ. Σκορδάς, θα δοθεί με κριτήρια κοινωνικά, οικονομικά αλλά και γεωγραφικά ενώ βασικός σημείο του σχεδίου είναι ότι θα δοθεί με πίστωση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
Τη χορήγηση επιδόματος είχε ανακοινώσει από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης προκειμένου να ελαφρυνθούν τα νοικοκυριά από την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης από τις 15 Οκτωβρίου 2012. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης πάνω από το 1,40 ευρώ το λίτρο, από 1 ευρώ που ήταν πέρυσι.
Σύμφωνα με την πρόταση που έχει κατατεθεί και εξετάζεται η χώρα θα χωριστεί σε γεωγραφικές ζώνες, ανάλογα με την θερμοκρασία που έχει καταγραφεί την τελευταία δεκαετία. Θα υπάρξουν τρεις κλιματολογικοί τομείς (π.χ. Βόρειος, Κεντρικός, Νότιος) και κάθε τομέας σε τρεις υψομετρικές ζώνες (π.χ. 0-100m, 101-300m, παραπάνω των 300). Επίσης, θα υπάρξει και συντελεστής βαρύτητας (π.χ. για τον τομέα της νότιας Ελλάδας και στη χαμηλή υψομετρική ζώνη, 1) αυξανόμενο ανάλογα με την ζώνη και τον τομέα.
Εκτός από τη διάκριση της χώρας σε γεωγραφικές ζώνες θα προβλέπεται και συγκεκριμένος αριθμός τετραγωνικών μέτρων στέγασης ανά άτομο ενώ θα υπάρξουν και κοινωνικά κριτήρια για πολύτεκνους, τρίτεκνους, ανέργους, μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με αναπηρία, και υπερήλικες.
Σύμφωνα με την πρόταση από την 1η Οκτωβρίου κάθε έτους, θα πιστώνεται στο λογαριασμό της ΔΕΗ κάθε ακινήτου κύριας κατοικίας το ποσό που αντιστοιχεί στον υπολογιζόμενο φόρο για την αναγκαία ποσότητα πετρελαίου. 
ΠΗΓΗ:/www.imerisia.gr

Αναβλήθηκε η συζήτηση των ασφαλιστικών για το διαγωνισμό της ΔΕΠΑ



Αναβολή έλαβε η συζήτηση της αίτησης Ασφαλιστικών Μέτρων του ομίλου ρωσικών συμφερόντων Fund Energy αναφορικά με τη διαγωνιστική διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση του Ομίλου ΔΕΠΑ, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σήμερα ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. 
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η συζήτηση της αίτησης ματαιώθηκε, καθώς δεν εμφανίσθηκε εκπρόσωπος του αιτούντος για να την υποστηρίξει. Υπενθυμίζεται ότι στις 9/5/2012 είχε απορριφθεί και αίτηση του Fund Energy για έκδοση προσωρινής διαταγής.
Στην επόμενη φάση της διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας, οι ήδη προκριθέντες 14 επενδυτές θα κληθούν να υποβάλουν τις προσφορές τους 
ΠΗΓΗ:/www.energypress.gr

Ηλεκτρολόγους-Μηχανικούς Αναζητά στην Ελλάδα η Mott MacDonald για Εργασία στο Εξωτερικό



Καταχώρηση σε ελληνική εφημερίδα είχε χθες η Mott MacDonald, προς αναζήτηση ηλεκτρολόγων-μηχανικών για εργασία στη Βρετανία, στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική και στη ΝΑ Ασία.
Σύμφωνα με το κείμενο, τα στελέχη θα πρέπει να είναι σε θέση να συντάξουν τεχνικές εκθέσεις και να ειδικεύονται σε έναν από τους τομείς της ηλεκτροπαραγωγής, δηλαδή στις θερμικές μονάδες, στις ΑΠΕ, στα υδροηλεκτρικά, στην πυρηνική ενέργεια ή στη μεταφορά ηλεκτρισμού.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν τα βιογραφικά τους στο recruitement @mottmac .com ή να επισκεφτούν την ιστοσελίδα www .power .mottmac .com για περισσότερες λεπτομέρειες.
Σημειώνεται ότι η Mott MacDonald έχει έδρα στο Λονδίνο και είναι εταιρεία συμβούλων που ειδικεύεται στον τομέα της ενέργειας και στην ανάπτυξη έργων. 
ΠΗΓΗ:/www.energia.gr