Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Ολόκληρη η Προδοσία στη ΔΕΗ με στοιχεία !

wind-energy
ΔΕΗ, η μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος της Ελλάδος, με τζίρο πάνω από €6δις , με 7,5εκ.πελάτες και αυτή την στιγμή η μοναδική εταιρεία διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα με 62 σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και 363 μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και μητρική του Ανεξαρτήτου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) Α.Ε. στον οποίο το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτή η εταιρεία που το 2009 έκλεισε με κέρδη ύψους €1 δις, όπως είναι φυσικό εποφθαλμιούν πολλοί να αποκομίσουν μερίδιο των κερδών και της Αγοράς, πόσο μάλλον η Τροϊκα και οι πολυεθνικές που αυτή εκπροσωπεί.

Τώρα μάλιστα εντός των Μνημονίων που έχει υπογράψει η Τριμμερής Συγκυβέρνηση, και προσωπικά ο Πρωθυπουργός κ.Σαμαράς κι ο κ.Βενιζέλος είναι και η μεγαλύτερη ευκαιρία να αποκτήσουν τον έλεγχο της, χωρίς το αστρονομικό αντίτιμο που θα έπρεπε να καταβάλλουν αλλιώς, όπως σε εποχές εύρυθμης λειτουργίας της Οικονομίας και των Δημοκρατικών θεσμών.

Εδώ και τρια χρόνια κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να απαξιώσουν την Εταιρεία, να μειώσουν τα κέρδη της, να την φορτώσουν χρέη, να την τεμαχίσουν σε μικρότερα κομμάτια, ώστε να μειώσουν όσο γίνεται το αντίτιμο, αν υπάρξει τελικά τιμή για τους αγοραστές ή συμβολικό τίμημα ιδιωτικοποίησης της.

ΠΙΝΑΚΑΣ Α
ΠΙΝΑΚΑΣ Α
Επίσης ενώ όλο το βάρος της “βελτίωσης” της Ανταγωνιστικότητας έχει πέσει στη μείωση των μισθών σε όλη την Ελληνική κοινωνία, τελικά δεν υπάρχουν ανταγωνιστικά, αποτελέσματα γιατί απλά το “κέρδος” από τους μισθούς πείνας δεν μεταφέρεται στην Αγορά, αλλά απορροφάται από τις άλλες αυξήσεις που επηρεάζουν το το κόστος παραγωγής στη βιομηχανία αλλά και σε άλλους κλάδους. Δηλαδή ακριβαίνουν όλα τα άλλα μέρη της, περιληπτικά η Ενέργεια (Ρεύμα, πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ΑΠΕ), πρώτες ύλες, οι μεταφορές, οι εξοπλισμοί (μηχανήματα, ανταλλακτικά), φορολογικό περιβάλλον και γραφειοκρατία!

Ακόμη κι ο κ.Σαμαράς την εποχή της “αντιμνημονιακής” του στάσης είχε τονίσει το 2011 στη ΔΕΘ

«Ακούτε διάφορα, τα τελευταία χρόνια, για την «πράσινη ενέργεια». Ασφαλώς και οφείλουμε να αξιοποιήσουμε όλες τις εγχώριες μορφές ενέργειας. Και «πράσινες» και «γαλάζιες» και όλων των χρωμάτων.Αλλά εγώ θα δώσω προτεραιότητα στην φθηνή ενέργεια. …Χώρα που ανεβάζει το κόστος της ενέργειάς της, μακροχρόνια υπονομεύει την ανταγωνιστικότητά της.»

Έρχεται λοιπόν ο ίδιος και συνεχίζει το καταστροφικό έργο του προκατόχου του στην Αγορά Ενέργειας.

Η ΔΕΗ έκανε αυξήσεις έως 13,8% (2010) + 12% (2012) χωρίς να υπολογίζουμε την αύξηση του ΦΠΑ καθώς το ρεύμα πήγε στον συντελεστή 13% από 11%, το 2013 ανακοινώθηκαν αυξήσεις από 8,6% (οικιακό) έως 12% (Βιομηχανικό), ενώ η μεσοσταθμική αύξηση για τα τιμολόγια χαμηλής τάσης στο 3% και τέλος από το καλοκαίρι του 2013 απελευθερώνεται η Αγορά ! Αν συνυπολογίσουμε και το Χαράτσι, τα Δημοτικά Τέλη, το “Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων” (ΕΤΜΕΑΡ) για ποια ανάπτυξη θα μπορούμε να μιλάμε στο μέλλον όταν όλα ξεκινούν από την Ενέργεια!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ


ΠΗΓΗ:olympia.gr

Αυτά είναι τα 20 θαλάσσια οικόπεδα που μετατρέπουν την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο


Στη δημοσιότητα έδωσε την Τρίτη ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, τον χάρτη με τα είκοσι θαλάσσια οικόπεδα σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη τα οποία είναι υπό παραχώρηση για έρευνα και εκμετάλλευση ....
υδρογονανθράκων.
Μέσω του διαγωνισμού, που θα ακολουθήσει, οι είκοσι θαλάσσιες περιοχές («οικόπεδα») θα παραχωρηθούν για έρευνες στους επενδυτές, που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον, οι οποίες καθορίστηκαν με βάση 50 παραμέτρους, όπως το βάθος της θάλασσας, η γεωλογία και οι περιβαλλοντικές συνθήκες που προκύπτουν από την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που είναι σε εξέλιξη. Επίσης, τα δεδομένα που προέκυψαν από τις σεισμικές έρευνες, οι οποίες έγιναν στην περιοχή και την ερμηνεία που ακολούθησε.
Ο κ. Μανιάτης παρουσίασε σήμερα το πλαίσιο των ερευνών, αλλά και το ευρύτερο γεωπολιτικό πλαίσιο για τη χώρα και στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάκαμψη της οικονομίας, στην κοινωνική αποδοχή και στην πολιτική συναίνεση για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων. «Ολα τα μεγάλα πολιτικά κόμματα στηρίζουν την ανάπτυξη του τομέα υδρογονανθράκων και οι περισσότερες πολιτικές δυνάμεις επιθυμούν να συμμετέχουν στην μελλοντική του επιτυχία, η διαφωνία σε αυτό το θέμα θεωρείται σχεδόν αντιπατριωτική» ανέφερε συγκεκριμένα ο υπουργός. Πρόσθεσε δε πως «το ότι το "θέμα" είχε μπει στο περιθώριο για 15 ολόκληρα χρόνια -από το 1997 ως το 2012- θεωρήθηκε από πολλούς ως προδοσία για την προοπτική της Ελλάδας, ως προδοσία για τις επόμενες γενιές».
Ιόνιο, Πελοπόννησος και τα νέα «φιλέτα» της Κρήτης
Από τα 20 θαλάσσια οικόπεδα που μπαίνουν από σήμερα σε διαδικασία δημοπράτησης τα δέκα βρίσκονται στο Ιόνιο ξεκινώντας από την θάλασσα ανοιχτά της Κυπαρισσίας και φθάνοντας μέχρι τα Διαπόντια νησιά βορείως της Κέρκυρας, ενώ, προς παραχώρηση είναι και ένα οικόπεδο νότια της Πελοποννήσου.
Ωστόσο, από τα αποτελέσματα των ερευνών φαίνεται πως προκύπτουν αισιόδοξες προβλέψει για τα κοιτάσματα που έχουν καταγραφεί στη Νότια Κρήτη και για τον λόγο αυτό η περιοχή έχει χωριστεί σε εννέα οικόπεδα τα οποία μπήκαν σήμερα στη διαδικασία δημοπράτησης.
Σημειώνεται ότι έχουν αποφευχθεί οι περιοχές κοντά στις ακτές ώστε να προστατευθεί ο τουρισμός.
 
Πότε προκηρύσσεται ο διαγωνισμός και ποια τα κριτήρια
Ο διαγωνισμός για το γύρο παραχωρήσεων αναμένεται να δημοσιευτεί εντός του τρίτου τριμήνου
Για να συμμετάσχει μια εταιρεία στο διαγωνισμό θα πρέπει να αγοράσει 1500 χλμ σεισμικών συν όλα τα δεδομένα για το μπλοκ για το οποίο γίνεται αίτηση και την ερμηνεία των δεδομένων (BEICIP & PGS).
Για κάθε μπλοκ προβλέπεται να γίνει χωριστή αίτηση (δεν επιτρέπεται να κατατεθεί μία αίτηση για περισσότερα μπλοκ), ενώ για την αξιολόγηση των προσφορών θα ληφθεί υπόψη σε ποσοστό 40% η τεχνική προσφορά και σε ποσοστό 60% η οικονομική προσφορά. Τέλος σε περίπτωση κοινοπραξιών δεν επιτρέπεται η συμμετοχή εταιρειών με ποσοστό κάτω από 10%.
Η Ελλάδα ως ενεργειακός κόμβος και πύλη της ΕΕ
Στη συνέχεια ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε στις προοπτικές ανάδειξης της χώρας σε ενεργειακό κόμβο τονίζοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σταυροδρόμι των αγορών της Δυτικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης και των παραδοσιακών πηγών γεγονός που καθιστά τη χώρα πύλη της ΕΕ για τον Νότιο Διάδρομο.
Σημείωσε, ακόμη, ότι η εξερεύνηση των εγχώριων πηγών ενέργειας συνάδει με την ευρωπαϊκή πολιτική, καθώς τα γεγονότα στην Ουκρανία και το Ιράκ υπογραμμίζουν, ακόμα περισσότερο, τους κινδύνους της υπερβολικής εξάρτησης της Ευρώπης από ενεργειακές εισαγωγές.
Αναφέρθηκε στις προοπτικές ανάδειξης της χώρας σε ενεργειακό κόμβο, καθώς «βρισκόμαστε στο σταυροδρόμι των αγορών της Δυτικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης και των νέων και των παραδοσιακών πηγών, καθιστώντας την Ελλάδα πύλη της ΕΕ για τον Νότιο Διάδρομο».
Το θεσμικό – οικονομικό πλαίσιο
Τέλος, ο υπουργός Περιβάλλοντος παρουσίασε το θεσμικό -οικονομικό πλαίσιο που θα διέπει τις έρευνες και στο οποίο περιλαμβάνονται:
Ο νέος νόμος για τις παραχωρήσεις, «που ενσωματώνει τις τελευταίες τάσεις και τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές για τα δικαιώματα παραχώρησης και προσφέρει στους επενδυτές ένα σταθερό, προβλέψιμο και με ίσους όρους για όλους περιβάλλον.
Το φορολογικό καθεστώς που προβλέπει μειωμένο συντελεστή (από 40 στο 20%) προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των επενδύσεων.
Η Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Υδρογονανθράκων που έχει συσταθεί και θα αρχίσει να λειτουργεί με αντικείμενο να ρυθμίζει, να αδειοδοτεί και να παρακολουθεί τις δραστηριότητες εξερεύνησης και αξιοποίησης για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου.
Οι κανόνες της ΕΕ σχετικά με την ασφάλεια των παράκτιων δραστηριοτήτων εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Τα δεδομένα που προέκυψαν από τις σεισμικές έρευνες σε έκταση 225.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, καθώς και η ερμηνεία των δεδομένων αυτών από το Γαλλικό Ινστιτούτο BEICIP.

ΠΗΓΗ:iefimerida.gr

Το πετρέλαιο και οι κηλίδες


Οι προσδοκίες για την άντληση πετρελαίου και φυσικού αερίου από το ελληνικό υπέδαφος είναι μεγάλες. Χθες στο Λονδίνο παρουσιάστηκαν τα στοιχεία για τον μεγάλο γύρο παραχωρήσεων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των πετρελαϊκών κολοσσών και μεγάλων τραπεζών.
Θα ήταν όμως τραγικό λάθος να επαναπαυθούμε σ' αυτό και να ατονήσουν οι προσπάθειες για τη δημιουργία μιας νέας ανταγωνιστικής οικονομίας σε όλους τους τομείς. Εξάλλου, τα πολύ σημαντικά έσοδα από τους υδρογονάνθρακες θα αρχίσουν να εισρέουν μετά από πολλά χρόνια.
Πρέπει όμως να γίνει κατανοητό σε όλους ότι η «επένδυση προσδοκιών» στον ορυκτό πλούτο της χώρας όσο βάσιμη και να είναι, δεν είναι η λύση στα σημερινά προβλήματα. Σήμερα ακόμη η Ελλάδα βρίσκεται σε μεταίχμιο: ή θα συνεχίσει να βαδίζει στον δρόμο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, στον δρόμο της ριζικής αντιμετώπισης των δομικών αδυναμιών της οικονομίας της και των κοινωνικών δομών ή θα «κατρακυλήσει» ξανά στην κλίμακα της αξιοπιστίας και θα επιστρέψει στο χείλος της χρεοκοπίας.
Το Δημόσιο χρειάζεται έσοδα άμεσα εισπράξιμα για να καλύψει τα δημοσιονομικά κενά, να χρηματοδοτήσει το σύστημα υγείας, την εκπαίδευση και το κοινωνικό κράτος.
Η ελληνική οικονομία χρειάζεται εδώ και τώρα να γίνει ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις που θα δημιουργήσουν εισοδήματα και νέες θέσεις εργασίας και να μειωθεί η ανεργία που έχει εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη και υπονομεύει την κοινωνική συνοχή.
Ας μην ξεχνά κανείς ότι οι χώρες που επί δεκαετίες βάσισαν την ανάπτυξή τους στα πετροδολάρια και ακόμη έχουν τεράστια αποθέματα «μαύρου χρυσού», προσπαθούν πλέον να διαφοροποιηθούν και να δημιουργήσουν και άλλες παραγωγικές δομές?
Η προσπάθεια για εξόρυξη πετρελαίου είναι επένδυση για το μέλλον της Ελλάδας. Και τα όποια έσοδα προκύψουν πρέπει να εκλαμβάνονται ως το περιεχόμενο ενός κουμπαρά που θα χρησιμοποιηθεί στο μέλλον. Γιατί αλλιώς δεν αποκλείται να αδρανοποιηθούν τα πάντα και όλοι να εναποθέτουν τις ελπίδες στα... πετροδολάρια.

ΠΗΓΗ:imerisia.gr

Ρώσοι, Αμερικάνοι, Ινδοί και Ιάπωνες μέτοχοι στη μεγαλύτερη πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου


Σε λειτουργία τέθηκε η πλατφόρμα Bérkut, στο κοίτασμα Αρκουτούν-Νταγκί στη ρωσική Άπω Ανατολή, στο πλαίσιο του προγράμματος  «Σαχαλίνη-1».
Σύμφωνα με στοιχεία της ρωσικής Rosneft, η οποία ήταν ένας από τους μετόχους του έργου, το μήκος της πλατφόρμας είναι 105 μέτρα, το πλάτος 60 μ., ενώ το ύψος 144 μ. Δηλαδή, αυτή μπορεί να συγκριθεί με ένα κτίριο 50 ορόφων.
Στη διάρκεια της κατασκευής, της μεταφοράς των τμημάτων και της συναρμολόγησης της πλατφόρμας, επιτεύχθηκε μια σειρά από ρεκόρ στον τομέα αυτό, όπως τόνισαν στην υπηρεσία Τύπου της Rosneft. Το συνολικό βάρος της πλατφόρμας μαζί με τη βάση ξεπερνά τους 200 χιλ. τόνους. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εγκατάσταση του είδους παγκοσμίως. Το προσεχές διάστημα στη «Bérkut» θα τεθούν σε λειτουργία συστήματα πυροπροστασίας, ενώ θα αρχίσει και η πλήρωση της κατοικήσιμης μονάδας. Η εξόρυξη προγραμματίζεται να αρχίσει φέτος το φθινόπωρο, μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων δοκιμών. Η εκμετάλλευση αυτού του κοιτάσματος θα προσθέσει στην ετήσια παραγωγή του προγράμματος «Σαχαλίνη-1» μέχρι 4,5 εκατ. τόνους πετρελαίου.
Μοναδικός εξοπλισμός
Ο Βασίλι Ουχάρσκι, αναλυτής μακροοικονομίας του διεθνούς ομίλου εταιριώνπαροχής οικονομικών υπηρεσιών, UFS IC, αναφέρει ότι η ολοκλήρωση της πλατφόρμας είναι ένα σημαντικό γεγονός, καθώς πρόκειται για τη μεγαλύτερη πλατφόρμα στη Ρωσία και μια από τις αρτιότερες τεχνολογικά παγκοσμίως. Σε αυτή είναι εγκατεστημένο ένα κατασκευασμένο στη Ρωσία γεωτρύπανο, με το οποίο δεν μπορεί να συγκριθεί σε ισχύ κανένα ανάλογό του στον κόσμο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόγραμμα της κατασκευής προβλέπει τη λειτουργία της πλατφόρμας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, στις σκληρές συνθήκες του πολικού ψύχους. Ειδικότερα, στην «Bérkut» θα χρησιμοποιείται για πρώτη φορά παγκοσμίως ένα σύστημα αντισεισμικής προστασίας που επιτρέπει την αντοχή σε σεισμό ισχύος 9 Ρίχτερ χωρίς να διαταραχτεί η λειτουργία. Επίσης, η πλατφόρμα «δεν φοβάται» τις χαμηλές θερμοκρασίες και είναι σχεδιασμένη να λειτουργεί ακόμη και όταν το θερμόμετρο πέσει στους -44 βαθμούς, ενώ μπορεί να αντέξει σε τσουνάμι ύψους άνω των 18 μέτρων και στην πίεση πάγου πάχους 2 μέτρων.
Ο πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, είχε δώσει το σύνθημα για την κατασκευή της πρώτης πλατφόρμας στην υφαλοκρηπίδα της Αρκτικής, το πρόγραμμα «Prirazlomnaya», του ρωσικού κολοσσού φυσικού αερίου και πετρελαίου Gazprom. Όπως είχε πει στη διάρκεια τηλεοπτικών του δηλώσεων, «χάρη σε προγράμματα όπως η πλατφόρμα “Bérkut”, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πλουσιότατα αλλά δύσκολης πρόσβασης κοιτάσματα, να δημιουργήσουμε νέες παραγωγικές μονάδες, νέες θέσεις εργασίας, και γενικά να ενισχύσουμε την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη μιας σημαντικότατης για τη χώρα μας περιοχής, της Άπω Ανατολής».
Μεγάλες πολυεθνικές
Σύμφωνα με έναν από τους κορυφαίους ειδικούς της διαχειριστικής-επενδυτικής εταιρίας Finam Management, Ντμίτρι Μπαράνοφ, η έναρξη της λειτουργίας της πλατφόρμας αποτελεί μια σαφή επιβεβαίωση του γεγονότος ότι η Ρωσία διευρύνει την παρουσία της στις περιοχές με ορυκτό πλούτο. Πρόσθεσε δε, ότι η κατασκευή -και πολύ σύντομα η λειτουργία αυτής- της πλατφόρμας θα δώσει επίσης ώθηση στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της Άπω Ανατολής, καθώς θα αναπτυχθούν και όλες οι συνακόλουθες υποδομές.
Το «Σαχαλίνη-1», είναι το πρώτο μεγάλο πρόγραμμα εκμετάλλευσης της υφαλοκρηπίδας που πραγματοποιείται στη Ρωσία στα πλαίσια της διαμοίρασης προϊόντος. Γι’ αυτό στην υλοποίησή του συμμετέχουν μια σειρά από μεγάλες διεθνείς εταιρίες. Το 30% των μετοχών του έργου ανήκει στην αμερικανική ExxonMobil, ένα άλλο 30% στην ιαπωνική SODECO, και από ένα 20% στη ρωσική Rosneft και στην ινδική ONGC.
Συνολικά, στο πλαίσιο του προγράμματος «Σαχαλίνη-1» έχουν εξορυχτεί 64 εκατ. Τόνοι. Ωστόσο, η άντληση πετρελαίου στο συγκεκριμένο έργο, σταδιακά μειώνεται. Συνολικά το 2014 μπορεί να πέσει κατά 6% σε σύγκριση με το περασμένο έτος και να φτάσει τους 6,6 εκατ. τόνους. Πάντως, η εκμετάλλευση του κοιτάσματος Αρκουτούν-Νταγκί θα βοηθήσει να διορθωθεί η κατάσταση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Rosneft, ως το 2018 η εξόρυξη -βάσει του προγράμματος «Σαχαλίνη-1»- θα ξεπεράσει του 10 εκατ. τόνους ετησίως.

ΠΗΓΗ:energypress.gr

ΣΤΑ ΣΑΓΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΧΑΡΙΑ



ΠΗΓΗ:skitsoblog.blogspot.gr

Δες τι αλλάζει στον μισθό σου από σήμερα (πίνακας)

Δες τι αλλάζει στον μισθό σου από σήμερα (πίνακας)
Ενεργοποιούνται από σήμερα οι νέοι χαμηλότεροι συντελεστές υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι εργοδότες θα γλιτώσουν χρήματα καθώς οι εργοδοτικές εισφορές συμπιέζονται κατά 2,9 ποσοστιαίες μονάδες. Μικρό όφελος θα υπάρξει και για τους εργαζόμενους καθώς και οι δικές τους εισφορές μειώνονται κατά μια ποσοστιαία μονάδα. Πώς μεταφράζεται η μία μονάδα σε ευρώ; Δείτε τον αναλυτικό πίνακα.
Ένας μέσος μισθός της τάξεως των 1300 ευρώ μεικτά θα έχει μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 13 ευρώ. Από αυτά η εφορία θα πάρει τα 2,86 ευρώ και έτσι στον εργαζόμενο θα απομείνουν 10 ευρώ στην τσέπη του. Δείτε τον πίνακα από τον οποίο προκύπτουν οι μεταβολές σε όλους τους μισθούς από τα επίπεδα των 650 ευρώ έως το επίπεδο των 2500 ευρώ. Αυτό είναι και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα το οποίο δείχνει το τι ακριβώς πρόκειται να συμβεί στην πράξη. Ο πίνακας που ακολουθεί, θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε ποια ακριβώς θα είναι η μεταβολή στον μισθό σας ανάλογα με το ύψος του μεικτού μισθού που λαμβάνετε. 

ΠΗΓΗ:fpress.gr

Στο στόχαστρο των Ρώσων χάκερ δυτικές εταιρείες ενέργειας


Μία ομάδα χάκερ-σαμποτέρ έχει «βάλει στο μάτι» εκατοντάδες δυτικές ενεργειακές εταιρείες, κυρίως πετρελαίου και φυσικού αερίου, κατά πάσα πιθανότητα κάνοντας βιομηχανική κατασκοπεία, σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία κυβερνο-ασφάλειας Symantec. 

Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις 10 κυριότερες χώρες με ενεργές «μολύνσεις», όπου οι επιτιθέμενοι υπέκλεψαν πληροφορίες από παραβιασμένα συστήματα, χωρίς να είναι σαφές ποιοι ακριβώς ήταν οι στόχοι των χάκερ.Οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο είναι οι εξής: Ισπανία (27%), ΗΠΑ (24%), Γαλλία (9%), Ιταλία (8%), Γερμανία (7%), Τουρκία (6%), Ρουμανία, Πολωνία και Ελλάδα (από 5%) και Σερβία (4%). 

Η έκθεση αναφέρει πως «είναι πιθανό οι επιτιθέμενοι να έχουν βάση την Ανατολική Ευρώπη», ενώ, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», η ομάδα Dragonfly (Λιβελούλη) είναι ρωσικής προέλευσης, κάτι που σχετίζεται με το μεγάλο ειδικό βάρος της ρωσικής ενεργειακής βιομηχανίας. Μεταξύ των στόχων ήταν πάροχοι υπηρεσιών ενέργειας, μεγάλες εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, εταιρείες δικτύων παροχής πετρελαίου και πάροχοι βιομηχανικού εξοπλισμού ενέργειας.

Εκτός όμως από τη βιομηχανική κατασκοπεία, φαίνεται πως ο τρόπος με τον οποίο δρουν οι χάκερ τούς δίνει επίσης την πρόσθετη δυνατότητα να αποκτούν εξ αποστάσεως τον έλεγχο των συστημάτων ελέγχου των ενεργειακών βιομηχανιών και άρα να κάνουν σαμποτάζ, με τρόπο παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποίησαν το Ισραήλ και οι ΗΠΑ, όταν επιτέθηκαν με τον ιό Stuxnet στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν το 2009, καταστρέφοντας το ένα πέμπτο από τα αποθέματα ουρανίου της χώρας. 

Οι νέες επιθέσεις καταγράφηκαν για πρώτη φορά από την αμερικανική εταιρεία κυβερνο-ασφάλειας CrowdStrike το καλοκαίρι του 2012 και έκτοτε εκτιμάται ότι έχουν πλήξει περισσότερους από 1.000 στόχους σε τουλάχιστον 84 χώρες. Η ομάδα των χάκερ αρχικά στόχευσε εταιρείες άμυνας και αεροπορίας στις ΗΠΑ και τον Καναδά, πριν στρέψει το ενδιαφέρον της σε εταιρείες ενέργειας στις ΗΠΑ και την Ευρώπη στις αρχές του 2013.

H νέα έκθεση της Symantec, που «βάφτισε» τους χάκερ Dragonfly (προηγουμένως είχαν την ονομασία Energetic Bear), δείχνει πλέον το μέγεθος της απειλής, καθώς, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, η εν λόγω ομάδα έχει γίνει πολύ πιο επιθετική και ικανή στις επιθέσεις της.

Ένα από τα «κόλπα» των χάκερ είναι ότι δεν επιτίθενται απευθείας στα συστήματα της επιχείρησης-στόχου, αλλά «μολύνουν» με το κατάλληλο λογισμικό ορισμένες ιστοσελίδες που οι εργαζόμενοι στον ενεργειακό τομέα επισκέπτονται συχνά, όταν θέλουν να ανανεώσουν το λογισμικό τους για τον εξοπλισμό των συστημάτων βιομηχανικού ελέγχου (ICS). Με αυτόν τον τρόπο παγιδεύουν τους ανύποπτους εργαζομένους, οι οποίοι στη συνέχεια «κατεβάζουν» στους υπολογιστές των εταιρειών τους το κακόβουλο λογισμικό (τύπου Trojan), το οποίο έτσι διεισδύει στο δίκτυο της εταιρείας-στόχου.

Πάντως, ο εκπρόσωπος της Symantec Κέβιν Χέιλι δήλωσε ότι, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι χάκερ σκοπεύουν να προχωρήσουν σε σκόπιμη πρόκληση ζημιών, όπως στην ανατίναξη κάποιας μονάδας γεώτρησης ή ηλεκτροπαραγωγής. Φαίνεται, όπως είπε, ότι το αρχικό κίνητρό τους είναι να μάθουν περισσότερα πράγματα για τις λειτουργίες, τα στρατηγικά σχέδια και την τεχνολογία των δυτικών ενεργειακών εταιρειών. «Όμως, η δυνατότητα για σαμποτάζ υπάρχει πάντα» πρόσθεσε.
Η έκθεση της Symantec, που κάνει λόγο για «συνεχόμενη επίθεση κυβερνοκατασκοπείας», επισημαίνει ότι οι επιτιθέμενοι «αν είχαν χρησιμοποιήσει τις δυνατότητες σαμποτάζ που είχαν στη διάθεσή τους, θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει ζημιές και προβλήματα στην παροχή ενέργειας στις προσβαλλόμενες χώρες».

Αναφέρει, ακόμη, πως «ενώ ο Stuxnet στοχοποίησε τα στενά όρια του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος και το σαμποτάζ ήταν ο κύριος σκοπός του, το Dragonfly φαίνεται να έχει πολύ πιο ευρύ φάσμα, με την κατασκοπεία και την επίμονη πρόσβαση να είναι ο πρωταρχικός σκοπός, και το σαμποτάζ να είναι απλώς μια προαιρετική δυνατότητα, εφόσον ζητηθεί». 

Πριν από τη δημοσιοποίηση του θέματος, η Symantec ειδοποίησε τα προσβαλλόμενα θύματα και τις σχετικές εθνικές αρχές, που χειρίζονται και ανταποκρίνονται σε περιστατικά ασφάλειας του διαδικτύου.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Ποιες Μεγάλες Πετρελαϊκές Συμμετείχαν στη Χθεσινή Παρουσίαση του ΥΠΕΚΑ στο Λονδίνο


H BP, η EXXONMOBIL, η SHELL, η TOTAL, η CHEVRON, η STATOIL, η ANADARKO, η REPSOL είναι μερικές από τις μεγάλες πετρελαϊκές που συμμετείχαν στη χθεσινή παρουσίαση του ΥΠΕΚΑ, στο Λονδίνο, με τίτλο «Δυτική Ελλάδα και Νότια Κρήτη : Μια περιοχή για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην καρδιά της Μεσογείου».
Στην παρουσίαση συμμετείχαν, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου, συνολικά άνω των 180 στελεχών πετρελαϊκών εταιρειών, τραπεζικών ιδρυμάτων, εταιρειών παροχής συμβουλών, κα, που εκπροσώπησαν πάνω από 40 μεγάλες και μεσαίου μεγέθους εταιρείες.
Η παρουσίαση στο Ελληνικό Κέντρο του Λονδίνου ξεκίνησε με καλωσόρισμα από τον Έλληνα Πρέσβη στο Λονδίνο κ. Κωνσταντίνο Μπίκα και τον Υπουργό Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος αναφέρθηκε στο σύνολο της εθνικής πολιτικής αξιοποίησης υδρογονανθράκων. 

Στη συνέχεια η Πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων ΕΔΕΥ κα Σοφία Σταματάκη, καθ. ΕΜΠ παρουσίασε τα βασικά χαρακτηριστικά της προκήρυξης που πρόκειται να δημοσιευτεί το επόμενο χρονικό διάστημα στην Εφημερίδα της ΕΕ. Ειδική αναφορά έκανε στο νομοθετικό πλαίσιο, τις τεχνικές προδιαγραφές, το φορολογικό καθεστώς, τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του διαγωνισμού.

Ο εκπρόσωπος της νορβηγικής PGS κ. Oystein Lie, που υλοποίησε το μεγάλο πρόγραμμα γεωφυσικών διασκοπήσεων συνολικού μήκους άνω των 32.000 χλμ., παρουσίασε χαρακτηριστικές γραμμές με τις αντίστοιχες γεωλογικές τομές σε περιοχές όπως δυτικά της Κέρκυρας και νότια της Κρήτης.

Οι εκπρόσωποι του γαλλικού Ινστιτούτου Πετρελαίου BEICIP, κ. Bernard Colleta και κα. Veronique Carayon, παρουσίασαν τα αποτελέσματα της ερμηνείας των διασκοπήσεων με ταυτόχρονη παρουσίαση της μεθοδολογίας που ακολουθήθηκε.

Στις συναντήσεις με εκπροσώπους των εταιρειών και των επενδυτών, οι οποίες έγιναν για να απαντηθούν εξειδικευμένα ερωτήματα, συμμετείχε επιπλέον ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Κώστας Μαθιουδάκης.

Το απόγευμα της Τρίτης ξεκίνησαν οι εξειδικευμένες ενημερώσεις των εταιρειών από τις τριμελείς ομάδες που έχουν συγκροτηθεί με τη συμμετοχή στελεχών του ΥΠΕΚΑ, της PGS και του BEICIP σε workstations εγκατεστημένα για το σκοπό αυτό στις αίθουσες του Ελληνικού Κέντρου του Λονδίνου. Οι ενημερώσεις αυτές θα συνεχιστούν και σήμερα, Τετάρτη, καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας.

ΠΗΓΗ:energia.gr

Reuters: Στο 25% ο φορολογικός συντελεστής στην Ελλάδα για την προσέλκυση πετρελαϊκών εταιρειών


Ειδική μνεία στις χτεσινές ανακοινώσεις του υπουργείου ΠΕΚΑ κάνει σε δημοσίευμά του το Reuters αναφορικά με τα προς παραχώρηση οικόπεδα για έρευνες υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα και τη Νότια Κρήτη.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ (διαβάστε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα), σε μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου σχεδιάζει να προχωρήσει η Ελλάδα, με στόχο την προσέλκυσή τους στην αξιοποίηση ανεκμετάλλευτων υπεράκτιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
Σύμφωνα με το σχέδιο, οι εταιρείες που θα αναλάβουν τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα θα πληρώνουν φόρο 25%, έναντι 40% που καταβάλλουν αυτή τη στιγμή και 5% από τη φορολόγηση θα πάει στις τοπικές κοινωνίες.
«Το έχουμε κάνει αυτό, προκειμένου να δοθούν κίνητρα στους επενδυτές μας για να μείνουν και να επενδύσουν στο μέλλον της Ελλάδας» δήλωσε ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας χτες από το Λονδίνο.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει το Reuters, δεν ανέφερε ο υπουργός πότε θα τεθούν σε ισχύ οι νέοι φορολογικοί συντελεστές.
Και συνεχίζει το δημοσίευμα, «η υπερχρεωμένη Ελλάδα, που ξόδεψε 15,6 δισ. ευρώ για την εισαγωγή καυσίμων το περασμένο έτος ή περίπου 8,6% του ΑΕΠ της, ξεκίνησε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ερευνών μεγάλων αποθεμάτων υδρογονανθράκων. Έχει επηρεαστεί από τις μεγάλες offshore ποσότητες αερίου που βρέθηκαν στο Ισραήλ και την Κύπρο».
Σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό, η ελληνική ομάδα στο Λονδίνο είχε συναντήσεις με στελέχη από τις BP, Shell, Total και ExxonMobil κ.ά.
Κλείνοντας, το Reuters παραθέτει δηλώσεις του κ. Μαθιού Ρήγα, Διευθύνοντος Συμβούλου της Energean Oil & Gas, ο οποίος ανέφερε «εμείς θα αξιολογήσουμε όλα τα διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με τα 20 offshore μπλοκ τα οποία περιλαμβάνονται στον νέο γύρο παραχώρησης στην Ελλάδα»

ΠΗΓΗ:
energypress.gr