Για τη Μόσχα αναχώρησε σήμερα ο υπουργός ΠΑΠΕΝ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη ρωσική πρωτεύουσα ο κ. Λαφαζάνης θα έχει σειρά επαφών για ενεργειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
Συγκεκριμένα θα έχει συναντήσεις με τον Sergei Storchak, αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τον Alexander Novak, Υπουργό Ενέργειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και τον επικεφαλής της GAZPROM, Alexey Miller.
ΠΗΓΗ:energypress.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
¨ΑΦΑΝΤΗ¨ Η ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ Τ5 ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΔΕΗ
Έκπληξη και απορία μας δημιουργεί το γεγονός ότι η κατά τα άλλα πολυπόθητη προκήρυξη θέσεων τακτικού προσωπικού αορίστου χρόνου στη ΔΕΗ (3κ/2015) δεν περιλαμβάνει την ειδικότητα Τ5 (χειριστές TABER) που αποτελεί μία από τις πιο νευραλγικές ειδικότητες που σχετίζεται άμεσα με την σωστή/αποτελεσματική λειτουργία των Ορυχείων.
Μας προκαλεί έκπληξη και απορία το γεγονός ότι προφανώς η Γενική Διεύθυνση Ορυχείων δεν μερίμνησε και δεν ζήτησε να συμπεριληφθεί στην προκήρυξη (που έχει αποσταλεί στον ΑΣΕΠ και θα πάρει ΦΕΚ τις επόμενες ημέρες) η συγκεκριμένη ειδικότητα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει στις θέσεις που έχουν προκηρυχθεί.
Η εξέλιξη αυτή σε....
Μπορεί ένας μεγάλος αριθμός έγκυρων αναλυτών και γνωστών δημοσιογράφων να θεωρεί ότι η Ελλάδα διαθέτει ένα τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα οε ό,τι αφορά τον διαμετακομιστικό ρόλο της στη μεταφορά, μέσω αγωγών, φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, σε σημείο που να πιστεύουν ότι μπορεί μελλοντικά να αναδειχθεί ακόμη και σε σημαντικό περιφερειακό ενεργειακό κόμβο (ασχέτως εάν μέχρι τώρα. δηλαδή δέκα χρόνια μετά που ξεκίνησε όλη αυτή η συζήτηση, δεν έχει κατασκευασθεί ούτε ένα χιλιόμετρο νέων αγωγών), όμως σήμερα το μόνο απτό ενεργειακό πλεονέκτημα που διαθέτει η χώρα ως προς το γεωπολιτικό της εκτόπισμα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι το απαράμιλλο δίκτυο της σε διυλιστικές μονάδες.
Ένα δίκτυο που άρχισε να δημιουργείται στις...
Η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, που ξεκίνησε το 2010, οδήγησε στην υιοθέτηση πολιτικών λιτότητας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Η παρούσα μελέτη επιχειρεί τη θεωρητική αποδόμηση των επιχειρημάτων που υποστηρίζουν τη δημοσιονομική λιτότητα και εμπειρικά διερευνά την αναποτελεσματικότητα αυτής της πολιτικής στις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, εξετάζοντας τη σχέση μεταξύ λιτότητας και φερεγγυότητας του κρατικού τομέα μέσα από την οπτική του Hyman Minsky. Το βασικό επιχείρημα που θα αναπτύξουμε είναι ότι η πολιτική της λιτότητας στηρίζεται στα αφηρημένα μακροοικονομικά σχήματα της συμβατικής οικονομικής σκέψης και ειδικότερα του κυρίαρχου μακροοικονομικού δόγματος της «νέας συναίνεσης». Η δημοσιονομική λιτότητα είναι πιθανό να συμβάλλει στη μείωση των δημόσιων ελλειμμάτων, όταν η οικονομία είναι σε σταθερή κατάσταση και σε μεγέθυνση, αλλά δεν μπορεί να οδηγήσει σε βιώσιμη δημοσιονομική προσαρμογή, όταν η οικονομία είναι σε κατάσταση υπερχρέωσης και ο κρατικός τομέας εύθραυστος και σε κρίση φερεγγυότητας. Επίσης, η ταυτόχρονη εφαρμογή πολιτικών λιτότητας σε πολλές οικονομίες της Ευρωζώνης ουσιαστικά και πρακτικά ακυρώνει την όποια αποτελεσματικότητα θα μπορούσε αυτή να έχει σε όρους μακροοικονομικής σταθερότητας, καθώς περιορίζει τις προσδοκίες αύξησης της ζήτησης μέσω των εξαγωγών. Η ανάλυση θα αναδείξει εμπειρικά την κατάσταση φερεγγυότητας των κρατών-μελών της Ευρωζώνης και θα δείξει ότι η δημοσιονομική λιτότητα έχει καταστήσει πιο εύθραυστες τις περισσότερες από τις οικονομίες της ζώνης του ευρώ. Η επιβίωση του ευρώ στο νέο δημοσιονομικό περιβάλλον της λιτότητας προϋποθέτει ακύρωση των προγραμμάτων λιτότητας.
ΠΗΓΗ:inegsee.gr
Είναι γεγονός ότι μετά τη δίμηνη παράταση που έδωσε στην προθεσμία υποβολής προσφορών, ο υπουργός ΠΑΠΕΝ Παναγιώτης Λαφαζάνης έχει επιδοθεί σε πραγματική εκστρατεία ενημέρωσης και προσέλκυσης εταιρειών από το διεθνές ερευνητικό δυναμικό, στο διαγωνισμό για τις 20 θαλάσσιες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και Νότιας Κρήτης.
Η εκστρατεία αυτή, πέραν των γνωστών δυτικών εταιρειών, περιλάμβανε επαφές και προσκλήσεις προς εταιρείες από τη Ρωσία, την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Βραζιλία, την Βενεζουέλα κ.λπ.
Παρόλα αυτά, και παρά τα....
Ήπια άνοδο σημείωσε η τιμή του πετρελαίου, με τους αναλυτές να αποδίδουν την ανάκαμψη της τελευταίας στιγμής στη μείωση των αποθεμάτων αργού για τέταρτη διαδοχική εβδομάδα.
Το πετρέλαιο βρήκε επίσης στήριξη στο ελαφρώς πιο αδύναμο δολάριο, καθώς και στην ισχυρή ζήτηση για βενζίνη, που μπορεί να ρίξει τα αποθέματα αργού.
Οι τιμές κινούνταν πτωτικά στο μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών μετά και την πρόσφατη ενδυνάμωση του δολαρίου, αλλά περιόρισαν τις απώλειες μετά τα νέα για τα μειωμένα αποθέματα, παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία έδειχναν ταυτόχρονα αύξηση στην εβδομαδιαία παραγωγή πετρελαίου.
Η τιμή του συμβολαίου του αργού, παραδόσεως Ιουλίου ενισχύθηκε κατά 17 σεντς ή 0,3% στα 57,68 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.
Το αργό τύπου brent σημείωσε άνοδο 52 σεντς ή 0,8% στα 62,58 δολάρια το βαρέλι στο ICE του Λονδίνου.
ΠΗΓΗ: defencenet.gr