Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Η ΠΟΠΕΚ ζητεί μείωση στον φόρο πετρελαίου


Επανέρχεται η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων στο αίτημα για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης για την προσεχή χειμερινή περίοδο, υποστηρίζοντας ότι η εξίσωση του φόρου με το ντίζελ κίνησης απέτυχε.

Η ΠΟΠΕΚ αναφέρει ότι η μείωση του φόρου από 0,33 στα 0,06 ευρώ το λίτρο, στα επίπεδα της περιόδου 2011-2012 θα επαναφέρει υψηλά τα δημόσια έσοδα, από την αύξηση των πωλήσεων, και παράλληλα θα δώσει τη δυνατότητα σε όλα τα νοικοκυριά, τα σχολεία, τους άνεργους, τους ηλικιωμένους κ.λπ. να περάσουν ζεστό χειμώνα.

Αναφορικά με την πάταξη του λαθρεμπορίου, ζητεί την εγκατάσταση των συστημάτων ελέγχου εισροών εκροών άμεσα σε όλα τα στάδια διακίνησης και διάθεσης καυσίμων. 

ΠΗΓΗ:zougla.gr

Η ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΔΟΚΙΜΗ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΔΙΑΡΚΕΣΕΙ ΠΕΝΤΕ ΗΜΕΡΕΣ Άρχισε το τεστ παραγωγής στο τεμάχιο 12

Πετρελαιοπηγή
Άρχισε σήμερα στο τεμάχιο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ το τεστ παραγωγής, όπως δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Πρόεδρος της Κρατικής Εταιρείας Υδρογοναθράκων Κύπρου Χαράλαμπος Έλληνας. 

Ο κ. Έλληνας είπε πως το πρωί άρχισε στην πλατφόρμα ENSCO 5006 η ενεργοποίηση των βαλβίδων, προσθέτοντας πως οι τεχνικοί της Noble θα αρχίσουν σιγά σιγά να αφήνουν το αέριο από το κοίτασμα να ανέλθει στην επιφάνεια. Όπως ανέφερε, οι τεχνικοί θα αναμένουν τη σταθεροποίηση της πίεσης, (δηλαδή να γεμίσει η σωλήνα με φυσικό αέριο) και ακολούθως θα γίνουν όλες οι απαιτούμενες μετρήσεις που θα καταδείξουν την ποιότητα του αερίου. 

«Ελπίζουμε όλες οι διαδικασίες να γίνουν κανονικά», είπε, προσθέτοντας πως θα χρειαστεί λίγες μέρες για να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας, η παραγωγική δοκιμή προγραμματίζεται να διαρκέσει πέντε περίπου ημέρες και ακολούθως η πλατφόρμα γεώτρησης ENSCO 5006 θα ξεκινήσει τις εργασίες σφράγισης και αναχώρησης της από την περιοχή. 

Ο κ. Έλληνας υπογράμμισε πως το άναμμα της φλόγας θα γίνει μετά το πέρας της διαδικασίας αυτής και γίνεται αποκλειστικά για λόγους ασφάλειας, καθώς δεν είναι ασφαλές να απελευθερωθεί το αέριο στην ατμόσφαιρα γύρω από την πλατφόρμα.

Παράλληλα, υπό το φως των όσων ακούγονται περί δεύτερης επιβεβαιωτικής γεώτρησης, ο κ. Έλληνας υπενθύμισε πως όταν ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της Noble Τσαρλς Ντέιβιντσον είχε ανακοινώσει την διενέργεια της επιβεβαιωτικής γεώτρησης στο τεμάχιο 12 (Μάιος 2012, OTC Huston) είχε πει πως υπάρχει 25% πιθανότητα να απαιτηθεί και δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση.  

Όπως εξήγησε ο κ. Έλληνας, οι λόγοι που υπάρχει πιθανότητα δεύτερης γεώτρησης είναι τεχνικοί. Ειδικότερα, πρόκειται για την πολύ μεγάλη έκταση του κοιτάσματος, το οποίο είναι εμβαδού 40 τετραγωνικών μιλίων, (μεγαλύτερο από το ισραηλινό Ταμάρ) και λόγω της ύπαρξης ρηγμάτων που διαχωρίζουν το κοίτασμα. 

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Η Ανάκαμψη άργησε μια μέρα… ΠΙΝΑΚΕΣ.Capital Economics Δεν βλέπουμε ανάκαμψη στην Ελλάδα το 2014 αλλά επιπλέον πτώση 2%



Σύμφωνα με την εκτίμηση της Capital Economics και η επόμενη χρονιά, θα είναι χρονιά ύφεσης και συρρίκνωσης της οικονομίας σύμφωνα με τον οικονομικό της αναλυτή Ben May.

Σχετικό δημοσίευμα διαβάσαμε και στην νεοφιλελεύθερη City AM, που δημοσιεύει την έκθεση του βρετανού αναλυτή, την οποία μεταφράζουμε παρακάτω.


Θυμϊζουμε ότι η ακραία νεοφιλελεύθερη City AM σημειώνει ότι δεν πιστευει ότι είμαστε σε τροχιά ανάπτυξης, ενώ η ίδια εφημερίδα είχε δημοσιεύσει πρόσφατα ανάλυση σημειώνοντας ότι “το γεγονός ότι η Ελλάδα κατέρρευσε με ετήσιο ρυθμό 4,6% κατά το δεύτερο τρίμηνο, και όχι λίγο πιο γρήγορα, δεν είναι καλή είδηση​​. Είναι μια τρομερή, απαίσια, φρικτή είδηση”​​.


Μάλιστα είχε επιτεθεί στην μνημονιακή οικονομική πολιτική, αναφέροντας πώς τελικα “ηλίθιες οικονομικές πολιτικές μπορούν να καταστρέψουν μια χώρα”.

Οι παρακάτω πίνακες δημοσιεύθηκαν μαζί με την εκτίμηση της Capital Economics.





Μένει να δούμε αν η οικονομία θα θέσει μια σταθερή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας το επόμενο έτος, κάτι που αναλαμβάνει το σημερινό πακέτο διάσωσης

Γενικά, εμείς δεν θα εκπλαγούμε αν η Ελλάδα συρρικνωθεί κατά λίγο λιγότερο από τις προβλέψεις της τρόικας, του 4,2% το τρέχον έτος.


 Αλλά ακόμη περιμένουμε ότι η οικονομία της θα συρικνωθεί κατά περίπου 2% το 2014, πολύ κατώτερη πρόβλεψη από τις προβλέψεις της τρόικας για αύξηση της κατά 0,6%.

Αυτό όχι μόνο αυτό δεν θα σημαίνει ότι το χρηματοδοτικό κενό των € 11 δισ. της Ελλάδας μπορεί να μεγαλώσει, αλλά αυτό σημαίνει επίσης ότι το χρέος θα συνεχίσει να ανεβαίνει. 


Περιμένουμε ένα τρίτο πακέτο διάσωσης να τεθεί σε εφαρμογή για να εξασφαλιστεί ώστε το κενό των αναγκών χρηματοδότησης της Ελλάδα να καλυφθεί πλήρως, ίσως αμέσως μετά τις γερμανικές γενικές εκλογές, αργότερα αυτό το έτος. 
ΠΗΓΗ:/lefteria-news.blogspot.gr

Μπαίνουν δυναμικά στα πετρέλαια οι Γάλλοι, αγόρασαν όλα τα σεισμικά δεδομένα


Δυναμικά στο παιχνίδι των ελληνικών πετρελαίων μπαίνουν οι Γάλλοι της TOTAL, που φέρονται να έχουν αγοράσει από τη νορβηγική Petroleum Geo Services (PGS) το συνολικό πακέτο των σεισμικών δεδομένων, τόσο για το Ιόνιο, όσο και για τη Κρήτη.

Αν και πολλές εταιρείες (σσ: κάποιοι μιλούν για πάνω από δέκα) έχουν μέχρι σήμερα εκδηλώσει ενδιαφέρον για τα αποτελέσματα των ερευνών του Nordic Explorer σχετικά με τους υδρογονάνθρακες στη δυτική και νότια ακτογραμμή της Ελλάδας, εντούτοις η TOTAL εμφανίζεται να έχει αποκτήσει το μεγαλύτερο μέρος από το πακέτο των 79 σεισμικών γραμμών, συνολικού μήκους 12.500 χιλιομέτρων που «τράβηξαν» οι Νορβηγοί.

Χωρίς αυτό να είναι δεσμευτικό για τη συμμετοχή των Γάλλων στους διαγωνισμούς που θα προκηρυχθούν από το ΥΠΕΚΑ, δείχνει αν μη τι άλλο ότι το ενδιαφέρον των μεγάλων πετρελαιοβιομηχανιών για τα σεισμικά δεδομένα δεν έμεινε στα λόγια.

Τον Μάρτιο θα ξέρουμε για τα πετρέλαια

Όσο πάντως για την ερμηνεία των ευρημάτων της PGS, αυτή αναμένεται να ξεκινήσει μετά το Δεκέμβριο -οπότε και εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των σεισμικών- και θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι και το Μάρτιο του 2014. Τότε θα έχουμε και την πρώτη σαφή εικόνα για πετρέλαια του Ιονίου και της Κρήτης.

Αυτό τουλάχιστον δήλωσε ο Jason Robinson, υπεύθυνος  ανάπτυξης επιχειρήσεων της PGS από το πάνελ του 13ου Διεθνούς Συνεδρίου της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας που πραγματοποιήθηκε από τις 5 ως τις 8 Σεπτεμβρίου στα Χανιά. Στο ίδιο πάνελ συμμετείχαν ο δρ Σπύρος Μπέλας, ένας από τους δύο επιστήμονες του ΥΠΕΚΑ που επέβαιναν στο νορβηγικό σκάφος «Nordic Explorer» καθ' όλη τη διάρκεια των τεσσάρων μηνών που διήρκεσε το ταξίδι του από το Ιόνιο έως τη Ν. Κρήτη (Νοέμβριος 2012-Φεβρουάριος 2013), και ο Αντώνης Αγγελόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Γεωλόγων και σύμβουλος του υπουργού ΠΕΚΑ.

Στο 85% η επεξεργασία

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόσφατα ο κ. Robinson επισκέφθηκε τον υπουργό ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη, τον οποίο και ενημέρωσε ότι έχει ήδη ολοκληρωθεί η επεξεργασία του 80%-85% των σεισμικών και ότι ως το τέλος του έτους θα έχει εξεταστεί το  100%.

Καλώς εχόντων των πραγμάτων, εφόσον δηλαδή η ελληνική πλευρά έχει ως τον Μάρτιο του 2014 στα χέρια της τα συμπεράσματα για τους υδρογονάνθρακες, θα είναι σε θέση από τον Απρίλιο και μετά να ξεκινήσει τις διαδικασίες «χωρισμού» των περιοχών σε οικόπεδα, ώστε γύρω στο Σεπτέμβριο του 2014, σε ένα περίπου χρόνο από σήμερα, να προκηρύξει τον πρώτο γύρο παραχωρήσεων.

Πρόκειται για διαδικασία εξαιρετικά περίπλοκη, καθώς απαιτείται η έκδοση υπουργικών αποφάσεων, η εν συνεχεία αποστολή των προσκλήσεων ενδιαφέροντος στην Κομισιόν για να εγκριθούν, που σημαίνει ότι μπορεί τα παραπάνω χρονοδιάγραμμα να πέσουν κάποιους μήνες έξω.

Σε κάθε περίπτωση τόσο οι Νορβηγοί, όσο και η ελληνική πλευρά κρατούν εξαιρετικά χαμηλούς τόνους. «Έχω έρθει για να δείξω κάποια από τα πρώιμα στάδια των ερευνών. Σε αυτό το επίπεδο βρισκόμαστε στη διαδικασία επεξεργασίας των στοιχείων και δεν μπορούμε να πούμε ακόμη για τον ακριβή αριθμό της ποσότητας υδρογονανθράκων ή κάποια άλλα μεγέθη, χρειάζεται αρκετή διαδικασία ακόμη. Εκτιμούμε πάντως ότι στα τέλη Μαρτίου του 2014 θα αρχίσει από το ΥΠΕΚΑ η επεξεργασία των στοιχείων, προκειμένου να μπορέσει να χωρίσει όλη την περιοχή του Ιονίου και της Κρήτης σε οικόπεδα», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Robinson από το πάνελ του συνεδρίου στα Χανιά.

Στο ίδιο συνέδριο συμμετείχε και ο ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Αντώνης Φώσκολος, ο οποίος επέμεινε στις εκτιμήσεις του, που έχουν κατά καιρούς δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά, κάνοντας λόγο για τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου στην Κρήτη, τόσο στην αρχική του μορφή όσο και στη στερεοποιημένη του μορφή (υδρίτες), που –όπως είπε- φτάνουν τα μεγέθη φυσικού αερίου της Ρωσίας.

Κινητικότητα και συνέδρια

Σε κάθε περίπτωση θεωρείται βέβαιο ότι οι μελλοντικές έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη, μαζί με τις ευρύτερες εξελίξεις στη ΝΑ Ευρώπη σε επίπεδο αγωγών (TAP) θα αποτελέσουν κεντρικό θέμα της ατζέντας του 2ου Βαλκανικού Συνεδρίου για Πετρέλαιο και Αέριο που διοργανώνεται στις 24-25 Σεπτεμβρίου στη Μεγάλη Βρετανία.

Και τα συνέδρια για τα πετρέλαια δεν σταματούν εδώ. Στις 5-7 Νοεμβρίου διοργανώνεται στην Αθήνα (σσ: αρχικά επρόκειτο να διεξαχθεί στην Τουρκία αλλά μεταφέρθηκε στη χώρα μας λόγω των επεισοδίων των προηγούμενων μηνών) το καθιερωμένο πετρελαιογεωλογικό συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Γεωλόγων Πετρελαίου (AAPG), που θεωρείται θεσμός στην παγκόσμια βιομηχανία πετρελαίου.

Στο προηγούμενο συνέδριο της AAPG, που διεξήχθη τον περασμένο Απρίλιο στη Βαρκελώνη - με τη συμμετοχή 1.000 και πλέον επιστημόνων, μηχανικών και στελεχών από μεγάλους πετρελαϊκούς ομίλους – η PGS είχε παρουσιάσει για πρώτη φορά τα καινούργια δεδομένα από πέντε μεγάλες θαλάσσιες περιοχές σε Ιόνιο και Κρήτη που, σύμφωνα με τις έρευνες του «Nordic Explorer», εμφανίζουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να κρύβουν κοιτάσματα πετρελαίου ή φυσικού αερίου. Παρόντες ήταν στελέχη από πετρελαϊκούς κολοσσούς, όπως η ιταλική Eni, η γαλλική Total και οι αμερικανικές Chevron και ExxonMobil.
 ΠΗΓΗ:energypress.gr

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ 19ΧΡΟΝΟΥ "Κύριε Σαμαρά ο πατέρας μου αυτοκτόνησε λόγω πρωτογενούς πλεονάσματος"


Επιστολή που έστειλε 19χρονος ορφανός μετά την αυτοκτονία του πατέρα του λόγω οικονομικήγς εξαθλίωσης στον Αντώνη Σαμαρά αποτελεί την κατάλληλη απάντηση για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού περί "πρωτογενούς πλεονάσματος".

Ο νεαρός, όπως υποστηρίζει, έχασε τον πατέρα του πριν από περίπου 18 μήνες, όταν αυτοπουροβολήθηκε για χρέη που είχε ύψους 145.000 ευρώ. Διαβάστε την επιστολή του νεαρού.

«Είμαι 19 χρονών, φοιτητής & ανασφάλιστος εργαζόμενος σε 2 δουλειές που μου πίνουν το αίμα. Δεν παραπονιέμαι.
Στην Ελλάδα της κρίσης τους, το να έχω δύο δουλειές, έστω και αν μαζί αθροίζουν 750€ μηνιαίως με καθιστούν προνομιούχο. Από αυτές τις δουλειές εξάλλου έχει φαγητό η μητέρα μου και η 12χρονη αδερφή μου.

Δεν έχω και πολλές επιλογές. Όντας ανασφάλιστος είμαι και φοροφυγάς. Ναι ναι, αυτός που ψάχνει όλη μέρα η κυβέρνηση. Έχω εισοδήματα και δεν τα δηλώνω. (Γιάννη Στουρνάρα, ακούς;)

Δεν ήμουν πάντα φοροφυγάς όμως. Μόλις 1 χρόνο πριν ήμουν ένα χαμογελαστό παιδί με όρεξη και όνειρα. Προερχόμενος από οικογένεια της μεσαίας τάξης όπως μας αποκαλούσαν, είχα κάθε λόγο να πιστεύω πως έχω τη δυνατότητα να έχω μια ευτυχισμένη απλή ζωή. Ο πατέρας μου, ελεύθερος επαγγελματίας δεν ήταν ποτέ πολύ στο σπίτι. Δούλευε όλη μέρα για να μας προσφέρει το καλύτερο. Ποτέ δεν ήταν η ζωή τόσο εύκολη όσο θέλουν να την παρουσιάζουν.

Το κόστος ζωής ήταν πάντα υψηλότατο για τους απλούς ανθρώπους. Φροντιστήρια, αγγλικά, χαρτζιλίκι, ενοίκιο, φαγητό, ένδυση, λογαριασμοί, φόροι, δεν ήταν εύκολο να καλυφθούν. Ο πατέρας μου όμως δούλευε όλη ημέρα και τα κατάφερνε.

Στις αρχές του 2008 άρχισαν όμως τα πρώτα προβλήματα. Τα χρήματα δεν έφταναν. Ο πατέρας μου είχε δύο επιλογές. Είτε να στερήσει από το παιδί του βασικές παροχές για τη μόρφωση του και άλλα χρήματα από τον υπόλοιπο οικογενειακό προϋπολογισμό, είτε να το παλέψει μόνος του με δανεικά από τις τράπεζες. Επέλεξε να δανειστεί & να το παλέψει μόνος του.

Στα τέλη του 2012 τα χρέη του προς το δημόσιο & τις τράπεζες είχαν φτάσει κάπου στις 145.000€ . Η πίεση από τις εισπρακτικές εταιρείες & από την τηλεόραση μέσω των δημοσιογράφων-τρομοκρατών αφόρητη. Ο πατέρας μου ένα ωραίο μεσημέρι, βγήκε στην αυλή μας, κοίταξε τον ήλιο & αυτοπυροβολήθηκε με την κυνηγητική του καραμπίνα.
Η ζωή μας ανατράπηκε για πάντα. Δεν έπρεπε να το κάνει αυτό. Δεν έπρεπε να τους κάνει τη χάρη. Έπρεπε να αδιαφορήσει & να τους αφήσει να λένε ότι θέλουν.

Δεν χρεώνω την αδυναμία του πατέρα μου στον Σαμαρά. Ο πατέρας μου κρίνοντας εκ του αποτελέσματος ήταν αδύναμος. Όμως αν δεν κυνηγούσαμε το success story θα ήταν ακόμη μαζί μας. Αν το κράτος δεν κυνηγούσε τους απλούς πολίτες ο πατέρας μου θα ήταν μαζί μας…

Αν το κράτος έβαζε φυλακή όσους πολιτικούς & επιχειρηματίες έφαγαν δισσεκατομμύρια δημοσίου χρήματος ο πατέρας μου θα ήταν μαζί μας…

Αν το κράτος έβαζε πάνω από όλα τους πολίτες του & μετά τους τοκογλύφους ο πατέρας μου θα ήταν μαζί μας…

Αν το κράτος ενδιαφερόταν για τη γεννιά μου ο πατέρας μου θα ήταν μαζί μας & εγώ θα ήμουν ακόμη ένας νέος άνθρωπος με όνειρα & θα μπορούσα να χαμογελάσω.

Κύριε Σαμαρά ο πατέρας μου αυτοκτόνησε, για πιο πλεόνασμα μιλάτε;»

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Ποιο πρωτογενές πλεόνασμα;

Στοιχεία που καταρρίπτουν τον κυβερνητικό μύθο του πρωτογενούς πλεονάσματος παραθέτουν οικονομικοί αναλυτές, οι οποίοι τονίζουν ότι -ακόμη και αν ευσταθεί- η θεωρία του πλεονασματικού προϋπολογισμού προβάλλει ως σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με τις απαιτήσεις που διαμορφώνει το δυσθεώρητο δημόσιο χρέος. Στο tvxs.gr: Τι αγνοούν επιδεικτικά κυβέρνηση και τρόικα Ν.Θεοχαράκης: Πρόκειται για success fairy tail Δ.Χιόνης: Εθνικό σχέδιο εδώ και τώρα


Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3 δις σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης στο πρώτο 8μηνο του 2013, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 2,5 δις την ίδια περίοδο. Το συγκεκριμένο «επίτευγμα» αποτελούσε διακαή πόθο της κυβέρνησης αλλά και της τρόικας, στο πλαίσιο της προσπάθειας να οικοδομηθεί το περιβόητο ελληνικό success story.

Όμως, ο τρόπος με τον οποίο προκύπτει αυτό το στατιστικό εύρημα καταδεικνύει ότι προσεγγίζεται ως επικοινωνιακός αυτοσκοπός από το οικονομικό επιτελείο και την τρόικα, κόντρα στη σκληρή πραγματικότητα που διαμορφώνουν η εκτίναξη της ανεργίας, η κατάρρευση του ΑΕΠ και φυσικά η αέναη αύξηση του χρέους.

Η αναγγελία πρωτογενούς πλεονάσματος σκοπίμως δεν λαμβάνει υπόψη της τα ακόλουθα ποσά:

-2 δις προέκυψαν από περικοπή πρωτογενών δαπανών με συνέπειες στην κρατική λειτουργία
-1,5 δις κέρδη των ομολόγων που επέστρεψαν οι κεντρικές τράπεζες προσμετρήθηκαν στον προϋπολογισμό (κανονικά δεν υπολογίζονται)
-1,3 δις αναπτυξιακά κονδύλια δεν έχουν αποδοθεί
-800 εκατ. έσοδα του ΕΣΠΑ εμφανίζονται ως κέρδος για το ελληνικό δημόσιο
-700 εκατ. φόροι δεν έχουν επιστραφεί σε πολίτες και επιχειρήσεις

Την αναγγελία πρωτογενούς πλεονάσματος από το υπουργείο Οικονομικών σχολιάζουν ο καθηγητής Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Διονύσης Χιόνης και ο επίκουρος καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Νίκος Θεοχαράκης:

Δ.Χιόνης

Ας μην διυλίζουμε τον κώνωπα και καταπίνουμε την κάμηλο. Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι μία πραγματικότητα. Όμως, το πρόβλημα της Ελλάδας με το Μνημόνιο δεν είναι να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά να πετύχει ανάπτυξη και να νικήσει το χρέος. Αυτός είναι ο στόχος.

Υπάρχει καμία πιθανότητα το γενικό δημοσιονομικό πλεόνασμα να μπορέσει ποτέ να αποπληρώσει από τώρα έως το 2020 το ποσό των 77,8 δις ευρώ; Όχι. Πρόκειται λοιπόν για ένα θέμα το οποίο εγκλωβίζει τη δημόσια συζήτηση αποκλειστικά και μόνο στη δημοσιονομική πολιτική και απομακρύνεται από την ουσία.

Ένα πρωτογενές πλεόνασμα μας επιτρέπει ενδεχομένως να διεκδικήσουμε μία ελάφρυνση του χρέους, ωστόσο, αυτήν τη στιγμή δεν έχουμε ένα δικό μας εθνικό σχέδιο. Μιλάμε για χρέος ύψους 325 δις για το οποίο ως Ελλάδα δεν έχουμε πρόταση. Ασχολούμαστε τώρα με το αν το πρωτογενές πλεόνασμα είναι αληθινό ή ψεύτικο;

Πρέπει να συγκροτηθούν προτάσεις για το χρέος και την ανάπτυξη. Τον Μάιο του 2014 τελειώνει το Μνημόνιο. Ποιος θα καλύπτει τα τοκοχρεολύσια και τι ανταλλάγματα θα ζητήσει; Αυτή είναι η συζήτηση.

Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι μια σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με αυτά που έχουμε μπροστά μας.

Ν.Θεοχαράκης

Το γεγονός ότι είναι σε εξέλιξη μία εσωτερική στάση πληρωμών (δεν επιστρέφεται ΦΠΑ, δεν πληρώνονται προμηθευτές κ.ο.κ.) δημιουργεί ερωτήματα γύρω από την αναγγελία του πρωτογενούς πλεονάσματος. Αντίστοιχα, η προσμέτρηση ενός ποσού (τόκων) από την ΕΚΤ. Διότι στην πραγματικότητα, όταν η ΕΚΤ αγόρασε τα ομόλογα έστω και σε χαμηλό discount, τα εξαίρεσε από το «κούρεμα». Δηλαδή, αυτό που παρουσιάζεται σήμερα ως κέρδος είναι πολύ μικρότερο από αυτό που ήδη είχε χάσει το ελληνικό δημόσιο.

Δεν πρέπει κανείς να θριαμβολογεί για το πλεόνασμα που προκύπτει με αυτόν τον τρόπο. Αν δει κανείς τους πραγματικούς δείκτες της οικονομίας (οικοδομή, λιανικό εμπόριο κλπ), αντιλαμβάνεται ότι αυτή η ελληνική οικονομία δεν έχει τη δυνατότητα να ορθοποδήσει. Δεν πρόκειται για ένα success story αλλά για ένα success fairy tail (παραμύθι).

Άλλωστε, ακόμη και αν υποθέσουμε ότι έχουμε όντως ένα πρωτογενές πλεόνασμα, αυτό θα καταλήγει στην αποπληρωμή των τοκοχρεολυσίων των δανείων του επίσημου τομέα, που αποτελείται από τα κράτη τα οποία μας δανείζουν. Δεν θα χορηγηθεί δηλαδή στην πραγματική οικονομία, η οποία βουλιάζει από την έλλειψη ρευστότητας, από την απουσία παραγωγικής δυνατότητας, από την ανεργία και από την πραγματική πλέον αδυναμία του κόσμου να πληρώσει τους φόρους του.  
ΠΗΓΗ:tvxs.gr

Με πτώση 1,9% έκλεισε η τιμή του αργού


Πτωτικά κινήθηκε η τιμή του αργού την Τρίτη καθώς αυξήθηκαν οι προσδοκίες πως η Συρία ενδέχεται να παραδώσει τα χημικά της όπλα και να αποφύγει μια αμερικανική στρατιωτική επίθεση.

Η τιμή του συμβολαίου του αργού παραδόσεως Οκτωβρίου σημείωσε πτώση 2,13 δολάρια ή 1,9% στα 107,39 δολάρια το βαρέλι. Το συμβόλαιο είχε υποχωρήσει και τη Δευτέρα εν μέσω προσπαθειών άμβλυνσης των εντάσεων στη Συρία. Η "οπισθοχώρηση" έρχεται πριν την συρρίκνωση που αναμένεται ότι υπέστησαν τα εβδομαδιαία αποθέματα αργού στις ΗΠΑ.

Αυξάνει τις εκτιμήσεις της για την παραγωγή αργού στις ΗΠΑ το 2013 και το 2014 η ΕΙΑ 

Η αμερικανική παραγωγή αργού πετρελαίου αυξάνεται ταχύτερα του αναμενόμενου και μειώνει ραγδαία την ανάγκη για εισαγωγές αργού, ανέφερε η αμερικανική Υπηρεσία Πληροφορίας Ενέργειας (EIA). 

Η παραγωγή αργού στις ΗΠΑ -που χρησιμοποιεί ως επί τω πλείστω νέες τεχνολογίες εξόρυξης αποθεμάτων από σχιστόλιθο- θα αυξηθεί κατά 15,1% ή κατά 980.000 βαρέλια την ημέρα, στα 7,47 εκατ. βαρέλια την ημέρα το τρέχον έτος, εκτίμησε η ΕΙΑ. Αυτή θα ήταν η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση στην ιστορία της αμερικανικής πετρελαϊκής βιομηχανίας και θα οδηγούσε την παραγωγή στο υψηλότερο επίπεδο από το 1989. 

Μια περαιτέρω αύξηση της τάξης του 12,9% ή των 960.000 βαρελιών την ημέρα, θα ωθήσει την παραγωγή του 2014 στα 8,43 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ήτοι στο υψηλότερο επίπεδο από το 1986- εκτίμησε εξάλλου η ΕΙΑ. 

Στέλεχος της ΕΙΑ δήλωσε πως οι καθαρές εισαγωγές αργού θα υπηρετούν μόλις το 29% της ζήτησης καυσίμων στις ΗΠΑ το 2014, έναντι ποσοστού 60% το 2005. Θα πρόκειται για το χαμηλότερο μερίδιο αγοράς για τις εισαγωγές από το 1985.


ΠΗΓΗ.capital.gr

Επενδύσεις 62 εκατ. ευρώ από ΕΠΑ Θεσ/νίκης και Θεσσαλίας την περίοδο 2013-16


Επενδύσεις ύψους 38,9 εκατ. ευρώ στη Θεσσαλονίκη και 23 εκατ. ευρώ στη Θεσσαλία προβλέπει το εγκεκριμένο επενδυτικό πλάνο των ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας για την περίοδο 2013 - 2016.
Όπως δήλωσε η γενική διευθύντρια των δύο Εταιρειών Παροχής Αερίου, Roberte Kesteman, στα εγκαίνια του περιπτέρου τους στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, για το διάστημα 2013 - 2016 η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης προγραμματίζει την κατασκευή 104 χλμ. δικτύου, εκ των οποίων τα 35 χλμ. κατασκευάζονται μέσα στο 2013, ενώ για τη Θεσσαλία το ίδιο διάστημα προγραμματίζει την κατασκευή 96 χλμ. δικτύου, εκ των οποίων τα 32 χλμ. κατασκευάζονται μέσα στο 2013.
Η κ. Kesteman αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ταχύτατη ανάπτυξη του δικτύου του φυσικού αερίου τόσο στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης όσο και στην περιφέρεια Θεσσαλίας. Οι ΕΠΑ σημείωσαν εντυπωσιακή πορεία από την έναρξη λειτουργίας τους ως σήμερα, σημείωσε η κ. Kesteman, αναφέροντας ενδεικτικά ότι ο  αριθμός των νέων αιτήσεων ξεπέρασε τις 1.000 ανά μήνα την καλοκαιρινή περίοδο και αναμένεται να αυξηθεί τους φθινοπωρινούς μήνες.
Την ικανοποίηση του για τους ρυθμούς ανάπτυξης της χρήσης του φυσικού αερίου εξέφρασε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο περίπτερο των ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης. 

ΠΗΓΗ:energypress.gr

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ



Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Την Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013 πραγματοποιήθηκε το Δ.Σ. της Εταιρείας, όπου μεταξύ άλλων θεμάτων, η Εταιρεία έφερε εισήγηση για πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης/Αποχώρησης εργαζομένων της Ελληνικά Πετρέλαια. 
Επειδή τις τελευταίες ημέρες ειπώθηκαν και γράφτηκαν πολλά γύρω από αυτό το θέμα και για την στάση που κράτησα στη σχετική ψηφοφορία, προκειμένου να είστε ενημερωμένοι θα ήθελα μέσω αυτής της ανοιχτής επιστολής να ξεκαθαρίσω τα πράγματα.  
Η Εταιρεία φέρνει το τέταρτο κατά σειρά πρόγραμμα Αποχωρήσεων (2009, 2011, 2012, 2013). Το συγκεκριμένο πρόγραμμα για την εταιρεία ΕΛΠΕ αφορά μόνο τους εργαζόμενους στις Διοικητικές και Υποστηρικτικές Υπηρεσίες, καθώς όσους συναδέλφους από την Παραγωγή και την Συντήρηση έχουν προβλήματα υγείας. 
Το πρόγραμμα λειτουργεί ακριβώς όπως και τα προηγούμενα με μικρές διαφοροποιήσεις. Θα είναι ανοιχτό από τώρα έως τέλος Νοεμβρίου. 
Αξιολογώντας τα δεδομένα, ψήφισα το πρόγραμμα κάνοντας παράλληλα την δήλωση ότι αν πιεσθεί συνάδελφος για αποχώρηση παρά τη θέλησή του, θα γίνει «τρίτος παγκόσμιος πόλεμος» και θα συγκρουστούμε μέχρις εσχάτων. 
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Είναι αδιανόητο να σηκώνεται τόση σκόνη για ένα θέμα το οποίο δίνει κίνητρα και παραπάνω χρήματα εκτός της Νόμιμης Αποζημίωσης, σε συναδέλφους οι οποίοι επιθυμούν με αίτησή τους να κάνουν χρήση του προγράμματος βάσει της ΕΣΣΕ των ΕΛΠΕ και μάλιστα σε μια εποχή που στον Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα υπάρχουν δραματικές εξελίξεις (με απολύσεις και προγράμματα κινητικότητας) με μισθούς πείνας και ανύπαρκτες εργασιακές σχέσεις. 
Σε αυτή την τόσο δύσκολη εποχή που περνάμε σαν κοινωνία, δεν μπορεί κανείς να αρνείται με την ψήφο του να δώσει τη δυνατότητα στους συναδέλφους που επιθυμούν να αποχωρήσουν από την Εταιρεία να πάρουν παραπάνω χρήματα και παροχές. 
Τις τελευταίες ημέρες έχουν ειπωθεί πολλές ανακρίβειες και ψέματα, έγιναν πολλές διαστρεβλώσεις, που στόχο έχουν να αποπροσανατολίσουν τους συναδέλφους ενόψει των επερχόμενων εκλογών του Σωματείου. 
Η προσπάθεια που γίνεται από Παρατάξεις και από συνδικαλιστές να δημιουργήσουν κλίμα φόβου και τρομοκρατίας, μπερδεύουν τους συναδέλφους, τους αναστατώνουν και δημιουργούν συνθήκες ανασφάλειας στους χώρους δουλειάς. 
Να θυμίσω ότι πολλοί συνδικαλιστές των παρατάξεων που τώρα κάνουν τους «δήθεν επαναστάτες», στα προηγούμενα προγράμματα τη μια μέρα κατήγγειλαν τα προγράμματα ως απολύσεις και πρότειναν απεργίες, και την επόμενη ημέρα έκαναν Αίτηση Αποχώρησης κάνοντας χρήση του προγράμματος. Ενώ κάποιοι άλλοι έκαναν «εξυπηρετήσεις ημετέρων» πουλώντας το πρόγραμμα αποχώρησης ως εκδούλευση. 
Αυτοί που μιλάνε όπου σταθούν και όπου βρεθούν για απολύσεις και τρελαίνουν τον κόσμο, στην πράξη εντείνουν την ανασφάλεια, που έτσι και αλλιώς έχουν όλοι οι εργαζόμενοι λόγω της γενικότερης οικονομικής κατάστασης της χώρας. Τελικά είναι αυτοί που προσφέρουν τις «καλύτερες υπηρεσίες» στα όποια σχέδια της εργοδοσίας εις βάρος των εργαζομένων. 
Τις επόμενες ημέρες θα επισκεφθώ τους χώρους δουλειάς ως Εκπρόσωπος των Εργαζομένων ώστε να συζητήσουμε με ψυχραιμία, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. 
Επειδή τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια, πολύ σύντομα, πολλά πράγματα θα ξεκαθαρισθούν και θα αποδειχθεί η συνέπεια και η φερεγγυότητα ή η υποκρισία του καθενός από εμάς.

Συναδελφικά
Παναγιώτης Οφθαλμίδης
Μέλος Δ.Σ. ΕΛΠΕ – Εκπρόσωπος Εργαζομένων