Τρίτη, 6 Μαΐου 2014

Εκλογική άδεια από 1 έως 3 εργάσιμες ημέρες


Στους εργαζόμενους τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα, θα δοθεί ειδική άδεια για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στις επερχόμενες εκλογές.

Η άδεια δεν συμψηφίζεται με την κανονική ή άλλης μορφής άδεια και ο αριθμός των ημερών εξαρτάται από την απόσταση και το καθεστώς απασχόλησης των εργαζομένων.

Για τους εργαζόμενους με πενθήμερο θα δίνεται 1 εργάσιμη ημέρα εφόσον μετακινηθούν σε απόσταση από 200 - 400 χλμ., δύο εργάσιμες ημέρες από 401 και πάνω και έως 3 ημέρες για τα νησιά.

Για τους εργαζόμενους με εξαήμερο η άδεια είναι 1 εργάσιμη ημέρα για μετακίνηση σε απόσταση από 100 - 200 χλμ., 2 ημέρες από 201 - 400 χλμ και μέχρι 3 ημέρες από 401 χλμ και πάνω ή για μετακίνηση σε νησιά.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΠΟΥ ΝΑ ΣΦΙΞΟΥΝ ΟΙ ΖΕΣΤΕΣ
ΠΗΓΗ:skitsoblog.blogspot.gr/

Ένταξη 12 ενεργειακών έργων στο fast track εισηγείται ο Γ. Μανιάτης

Ένταξη 12 ενεργειακών έργων στο fast track εισηγείται ο Γ. Μανιάτης
Να ενταχθούν άμεσα στις Διαδικασίες Στρατηγικών Επενδύσεων τα συνολικά δώδεκα έργα του τομέα της ενέργειας που θα υλοποιηθούν στην Ελλάδα και έχουν ήδη χαρακτηριστεί από την Ε.Ε. ως Ευρωπαϊκά Ενεργειακά Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος - Projects of Common Interest (PCI’s), εισηγείται ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, με επιστολή που απέστειλε σήμερα στη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (Δ.Ε.Σ.Ε.).

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, εισηγείται την κατά προτεραιότητα εξέταση των αιτήσεων για την ένταξη στις Διαδικασίες Στρατηγικών Επενδύσεων των συγκεκριμένων έργων, όπως αυτά ορίζονται σε σχετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αναλυτικότερα, πρόκειται για τα ακόλουθα έργα :

Διάδρομοι προτεραιότητας που αφορούν στην Ηλεκτρική Ενέργεια

·                     NSI East Electricity (Διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας Βορρά-Νότου στην κεντροανατολική και νοτιοανατολική Ευρώπη).

1.          Διασύνδεση Ισραήλ–Κύπρου–Ελλάδας μεταξύ Hadera (Ισραήλ) και περιοχής Αττικής, γνωστή ως Euro-Asia Interconnector.

2.          Διασύνδεση μεταξύ Maritsa East 1 (Bουλγαρία) και Νέα Σάντα (Eλλάδα).

3.          Υδροηλεκτρικό αντλησιοταμίευσης (hydro-pumped storage) στην Αμφιλοχία.

Διάδρομοι προτεραιότητας που αφορούν στο Αέριο

·                     NSI East Gas (Διασυνδέσεις αερίου Βορρά-Νότου στην κεντροανατολική και νοτιοανατολική Ευρώπη)

1.          IGB : Διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας μεταξύ Κομοτηνής και Stara Zagora (BG).

2.          Σταθμός Μόνιμης Ανάστροφης Ροής στα Ελληνο-Βουλγαρικά Σύνορα μεταξύ Σιδηροκάστρου (EL) και Kula (BG).

3.          Πλωτός Σταθμός αποθήκευσης και επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη - INGS LNG Greece.

4.          Πλωτός Σταθμός αποθήκευσης και επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου - Aegean LNG import terminal.

5.          Εγκατάσταση αποθήκευσης στη Ν. Καβάλα.

·                     Southern Gas Corridor (SGC, Νότιος Διάδρομος)

1.          Αγωγός ΤΑΡ.

2.          Αγωγός ITGI.

3.          Αγωγός από υπεράκτια περιοχή Κύπρου προς Ελληνική Ενδοχώρα μέσω Κρήτης.

4.          Σταθμός συμπίεσης φυσικού αερίου στους Κήπους του Έβρου.

Με την δρομολόγηση και υλοποίηση των έργων επιτυγχάνεται η έγκαιρη ανάπτυξη και διαλειτουργικότητα των διευρωπαϊκών ενεργειακών δικτύων, με στόχο την επίτευξη των στόχων της ενεργειακής πολιτικής της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) που αφορούν στη διασφάλιση της λειτουργίας της εσωτερικής ενεργειακής αγοράς και την ασφάλεια του εφοδιασμού στην Ένωση, στην προώθηση της ενεργειακής αποδοτικότητας και της ανάπτυξης νέων και Ανανεώσιμων μορφών ενέργειας και στην περαιτέρω διασύνδεση των ενεργειακών δικτύων των κρατών-μελών.

Με τη σημερινή πρωτοβουλία του Υπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, τη διευκόλυνση και το συντονισμό της διαδικασίας χορήγησης αδειών για τα «Ευρωπαϊκά Ενεργειακά έργα Κοινού Ενδιαφέροντος» θα αναλάβει στο εξής, ως αρμόδια Εθνική Αρχή, η Γενική Γραμματεία Στρατηγικών & Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, προκειμένου να διασφαλιστούν ταχείες και απλοποιημένες διαδικασίες χορήγησης αδειών, δραστική μείωση της γραφειοκρατίας και υψηλός βαθμός διαφάνειας.

Σε δήλωσή του ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, επεσήμανε :

«Η επίσπευση των διαδικασιών υλοποίησης των μεγάλων έργων Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος στην Ελληνική Επικράτεια θα συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, στην ολοκλήρωση της περιφερειακής αγοράς ενέργειας με την ανάπτυξη των διασυνδέσεων με γειτονικές χώρες και αναμφίβολα στην γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας, ως σημαντικού “περιφερειακού παίκτη” για την ενεργειακή ασφάλεια της Ε.Ε.

Παράλληλα, θα προσελκύσει άμεσες παραγωγικές επενδύσεις όχι μόνο στον τομέα της ενέργειας αλλά και σε άλλους κλάδους της οικονομίας, μέσω της διασφάλισης της επάρκειας ενέργειας σε ανταγωνιστικές τιμές. Άμεσος θα είναι ο αντίκτυπος και στην αγορά εργασίας, με δημιουργία χιλιάδων θέσεων απασχόλησης, τόσο κατά τη φάση κατασκευής των έργων όσο και λειτουργίας τους.»

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Το άκρως απόρρητο έγγραφο του Albert Einstein και Robert Oppenheimer για τις σχέσεις με τους κατοίκους των ουρανίων σωμάτων [Βίντεο]


Ο Albert Einstein και J. Robert Oppenheimer έγραψαν μαζί ένα ΑΚΡΩΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟ έγγραφο έξι σελίδων, τον Ιούνιο του 1947 με τίτλο "Οι σχέσεις με τους κατοίκους των ουρανίων σωμάτων».

Το έγγραφο αυτό αναφέρεται στην παρουσία αγνώστων διαστημικών σκαφών που είναι αποδεκτή από το στρατό.

Ασχολείται επίσης με θέματα που απασχολούν ικανούς επιστήμονες για να τα αντιμετωπίσουν - όπως από πού προέρχονται, τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση αποικισμού ή / και στην ενσωμάτωση των λαών, και γιατί είναι εδώ; 

Τέλος, το έγγραφο εξετάζει την παρουσία των ουράνιων αστρόπλοιων στην ατμόσφαιρα, ως αποτέλεσμα ενεργειών στρατιωτικών πειραμάτων, με σχάση, σύντηξη, και συσκευές πολέμου.

Το έγγραφο εμφανίζεται στο βίντεο, εσείς απλά πατήστε το κουμπί παύσης για να διαβάσετε τη σελίδα σε ελεύθερο χρόνο.
ΠΗΓΗ:apocalypsejohn.com

Ιταλία: "Για εμάς ο South Stream αποτελεί προτεραιότητα" - Γερμανία & Κύπρος: "Οχι άλλες κυρώσεις στη Ρωσία"


Mετά την Βουλγαρία ανακοινώνει και η Ιταλία ότι ο ρωσικός αγωγός φυσικού αερίου South Stream είναι έργο πρώτης προτεραιότητας για την χώρα και την ιταλική οικονομία. Άλλη μια δυτική χώρα αποφασίζει να υπερασπιστεί τα δικά της συμφέροντα και όχι τα γεοπολιτικά συμφέροντα των ΗΠΑ.

Έτσι δημιουργείται ένα εμφανές ρήγμα στο δυτικό στρατόπεδο που απλώς ακολουθάει άβουλο τις εντολές της Ουάσιγκτον. Με την κίνησή της αυτή η Ιταλία αναγνωρίζει de facto την ρωσική ανάκτηση της Κριμαίας, αφού ο Soyth Stream θα ακολουθήσει μια νέα φθηνότερη χάραξη που θα διέρχεται της ΑΟΖ της Χερσονήσου, που αποτελεί πλέον ρωσική επικράτεια.

Ο Ιταλός αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Claudio de Vincenti επιβεβαίωσε σήμερα, την προτεραιότητα του έργου του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, ως πρώτης προτεραιότητας για την ιταλική οικονομία.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου για την ενεργειακή ασφάλεια, τόνισε ότι η Ιταλία προσπαθεί να ενεργήσει ως μεσολαβητής, για να υποβοηθήσει στην επίλυση των διαφορών γύρω από το έργο και την ένταξη του στο Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο της ΕΕ, με αντάλλαγμα σειρά παραχωρήσεων προς όφελος της Ρωσίας, αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ITAR-TASS και αναμεταδίδει η Βουλγαρική Εθνική Ραδιοφωνία (BNR).

Η ιταλική εταιρεία ΕΝΙ αποτελεί τον βασικό εταίρο του ρωσικού γίγαντα Gazprom, στο έργο της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream. Ο αγωγός προβλέπεται να μεταφέρει προμήθειες φυσικού αερίου και στην Ιταλία.

Από την άλλη πλευρά σε συνάντηση για τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream, ο Βούλγαρος υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας, Dragomir Stoynev, δήλωσε ότι η Βουλγαρία δε θα προβάλλει βέτο στις πρωτοβουλίες της ΕΕ στο θέμα των κυρώσεων προς τη Ρωσία, αλλά, ταυτόχρονα, θα πρέπει να μεριμνήσει και για τα εθνικά της συμφέροντα.

Μεταξύ αυτών, ο κ. Stoynev συμπεριέλαβε την κατασκευή των διασυνδετήριων αγωγών φυσικού αερίου με τις γειτονικές χώρες καθώς και τον αγωγό South Stream.

Ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα της επέκτασης των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας για την κατάσταση στην Ουκρανία, συστήνουν από κοινού η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Σε κοινή συνέντευξη τύπου μετά από γεύμα εργασίας που είχαν στο Βερολίνο, τόσο η κυρία Μέρκελ όσο και ο κ. Αναστασιάδης σημείωσαν ότι αν επεκταθούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, που δεν αποτελούν αυτοσκοπό, θα πρέπει να προσμετρηθούν και οι επιπτώσεις. Και οι δύο τάχθηκαν υπέρ της εξεύρεσης διπλωματικής λύσης.

Ο κ. Αναστασιάδης  εξέφρασε την ανησυχία του σημειώνοντας πως η κυπριακή οικονομία καταβάλει προσπάθειες για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση και τις απαιτήσεις του μνημονίου,αλλά ενδεχόμενες νέες κυρώσεις "πιθανότατα να επιφέρουν πλήγμα” στην πορεία της οικονομίας.

Ήταν ζήτημα χρόνου να καταλάβουν στην Ευρώπη ότι η μόνη που κερδίζει από την ουκρανική κρίση είναι η Ουάσιγκτον


Σε αυτές τις δύο χώρες αναμένεται να προστεθούν και άλλες. Η Ισπανία εξαρτάται πάρα πολύ από τον ρωσικό τουρισμό, όπως και η δική μας, αλλά εδώ ο πολιτικός παραλογισμός ξεφεύγει από τα όρια της κοινής λογικής.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Κοιτάσματα για 200 χρόνια γύρω από την Κρήτη


Τουλάχιστον 50% πιθανότητες να βρεθούν σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου νοτίως, ανατολικά και δυτικά της Κρήτης, υπάρχουν, σύμφωνα με εκτιμήσεις Ελλήνων και ξένων ειδικών σε θέματα ενέργειας και επιστημονικών κέντρων στις ΗΠΑ και τη Γαλλία, επισημάνθηκε σε ημερίδα με θέμα «Η Ενεργειακή και Στρατηγική ΑΟΖ στην Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο - Νομικές και Γεωπολιτικές Θεωρήσεις».
Ειδικότερα, ο κ.Ηλίας Κονοφάγος, ειδικός σε θέματα ενέργειας και εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Flow (Energy & Environmental Operations), τόνισε ότι «η πιθανότητα να μην βρούμε τίποτα είναι λίγο πάνω από 2%», ενώ επισήμανε ότι «αυτό το είπαμε και στον πρωθυπουργό». Εξήγησε επίσης, ότι «σε ποσοστό 50% υπάρχει πιθανότητα να βρεθούν κοιτάσματα που θα αντιστοιχούν στις ανάγκες της Ελλάδας για πάνω από 200 χρόνια». Γι’ αυτό το λόγο, υπογράμμισε, «πρέπει να αρχίσουμε τις έρευνες, και μάλιστα γρήγορα», ενώ παρατήρησε ότι «η Ελλάδα είναι η τρίτη πιο ανεξερεύνητη –ενεργειακά- χώρα του κόσμου, μετά το Μαρόκο και τα Νότιο Αφρική». Πρόσθεσε, ακόμα, ότι «και εμείς, και η Ντόϊτσε Μπάνκ, υπολογίσαμε ότι στα επόμενα 30-40 χρόνια, τα κοιτάσματα που θα βρεθούν, θα μπορούσαν να δώσουν στο κράτος ως έσοδα 270 δις».
Ο κ.Κονοφάγος, παρέθεσε και ένα ιδιαιτέρως σοβαρό στοιχείο που γεννά μεγάλη αισιοδοξία ως προς τις σημαντικές πιθανότητες να βρεθούν μεγάλα κοιτάσματα. Ειδικότερα, είπε ότι «στατιστικά, νοτίως, ανατολικά και δυτικά της Κρήτης, πρέπει να υπάρχουν 1000 λασποηφαίστεια, ενώ έχουν χαρτογραφηθεί περί τα 80». Ως γνωστόν, τα ηφαίστεια λάσπης αποτελούν μια σαφή ένδειξη ύπαρξης πιθανών κοιτασμάτων, όπου υπάρχουν. Εφερε δε, ως αντίστοιχο παράδειγμα την περίπτωση του τεράστιου Αζερικού κοιτάσματος φυσικού αερίου, Σαχ Ντενίς, στην Κασπία Θάλασσα, κοντά στο οποίο είχαν καταγραφεί πολλά ηφαίστεια λάσπης. Επίσης, ανέφερε αντίστοιχο παράδειγμα στην θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου, όπου η μεγάλη εταρεία, Total, υπέγραψε συμβόλαιο σε «οικόπεδο» κοντά σε λασποηφαίστεια. Εκεί, υπολογίζεται ότι υπάρχει ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου-φυσικού αερίου στη ΝΑ Μεσόγειο, και σε ένα χρόνο θα αρχίσουν γεωτρήσεις σε μεγάλο βάθος.
Οσον αφορά την υπάρχουσα εμπειρία από τις γειτονικές μας περιοχές, είπε: «Κύπρος και Ισραήλ έχουν ανακαλύψει πάνω από ένα τρις κυβικά μέτρα με γεωτρήσεις. Πιστοποιημένα. Δεν είναι στατιστικά αποθέματα. Στο «οικόπεδο Αφροδίτη» (σ.σ. Κύπρος) είναι σε εξέλιξη η μελέτη για την ανάπτυξή του, και το Ταμάρ (σ.σ. Ισραήλ, 1650 μέτρα βάθος) παράγει ήδη και τροφοδοτεί όλη την ενέργεια του Ισραήλ. Το Ταμάρ ανακαλύφθηκε το 2009, η παραγωγή άρχισε το 2013, και χρειάστηκαν 4 δις. σε επενδύσεις. Πρόκειται για πρωτοφανείς ταχύτητες. Είναι επίτευγμα σε βάρος της γραφειοκρατίας». Ιδιαίτερη σημασία έδωσε τέλος, στην ονομαζόμενη «Λεκάνη του Ηροδότου» (νοτιοανατολικά της Κρήτης). «Θεωρείται –είπε- από τις πιο «παχιές» και «ζουμερές» πετρελαϊκά στον κόσμο, με βάση τις εκτιμήσεις του αμερικανικού και γαλλικού Ινστιτούτων Ενέργειας».
Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ
Στο επίκεντρο του ελληνοτουρκικού ενδιαφέροντος, ξαναέφεραν την ανατολική Μεσόγειο οι ανακατατάξεις στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ και κυρίως η ανακάλυψη μεγάλων ενεργειακών κοιτασμάτων νοτίως της Κύπρου, υπογραμμίζει ο κ.Αγγελος Συρίγος, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και εξωτερικής πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Αφού τονίζει ότι «οι τυχοδιωκτικές αναζητήσεις της Τουρκίας δυναμιτίζουν τη σταθερότητα όλης της ανατολικής Μεσογείου», παρατηρεί ότι «επιχειρεί να εφαρμόσει στην Α.Μεσόγειο το μοντέλο του Αιγαίου που έχει μετατραπεί σε μία θάλασσα ξεχασμένη από τις εξελίξεις του διεθνούς δικαίου, όπου τα πράγματα παραμένουν παγωμένα στο 1974». Ως εκ τούτου, εξηγεί, «το μείζον για την Ελλάδα είναι να αποφύγει την επανάληψη του μοντέλου του Αιγαίου και στην ανατολική Μεσόγειο και να αναστείλει την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων της. Η στασιμότητα όλων αυτών των ετών έχει οδηγήσει σε απώλεια κρίσιμων πόρων για την ελληνική οικονομία, κάτι που έχει καταστεί προφανές με την οικονομική κρίση».
Ως γνωστόν, παρατηρεί, «η διαρκής αμφισβήτηση του νομικού καθεστώτος στο Αιγαίο έχει οδηγήσει σε χρόνια αποχή της ελληνικής πλευράς από την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων επί της υφαλοκρηπίδας. Παράλληλα η Ελλάδα είναι η μοναδική από ένα σύνολο 149 χωρών που έχουν δυνατότητα να αυξήσουν τα χωρικά τους ύδατα στα 12 μίλια, αλλά εξακολουθεί να διατηρεί τα 6 μίλια. Τέλος, έχει καταστήσει πιο νομιμοφανή την εντύπωση που καλλιεργεί συστηματικά η Τουρκία περί του Αιγαίου ωσάν μίας γκρίζας περιοχής με αδιευκρίνιστα σημεία δικαιοδοσίας, αμφισβητήσεις και προβλήματα».
Στη Ν.Α. Μεσόγειο, «Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να εκμεταλλευθούν πλήρως τα ενεργειακά αποθέματα που πιθανόν βρίσκονται στις θαλάσσιες περιοχές τους. Παραλλήλως, θα πρέπει να δημιουργηθεί ενεργειακός διάδρομος Κύπρου-Ελλάδος. Μέσω αυτού, θα μεταφερθούν οι υδρογονάνθρακες της Α.Μεσογείου στις διεθνείς αγορές και κυρίως στην Ευρώπη».
Μέσα σε αυτό το σκηνικό, τονίζει ο κ.Συρίγος, «πρέπει να προωθηθεί με περίσκεψη η στρατηγική συμμαχία Ελλάδος-Κύπρου με το Ισραήλ». Ωστόσο, προειδοποιεί: «Το Ισραήλ δεν επιθυμεί να έχει κακές σχέσεις με την Τουρκία. Κάποια στιγμή οι σχέσεις των δύο χωρών θα αποκατασταθούν, χωρίς, όμως, να αποκτήσουν τον στρατηγικό χαρακτήρα που είχαν προ του 2009. Η ελληνική πλευρά δεν πρέπει να δει τις σχέσεις με το Ισραήλ ως ανταγωνιστικές με την Τουρκία και δεν πρέπει να δεχθεί (ή να αφεθεί) να χρησιμοποιηθεί από την ισραηλινή πλευρά ως μοχλός πιέσεως προς την Τουρκία για αποκατάσταση των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων. Θεωρητικώς, στο μέλλον η στενή συνεργασία με το Ισραήλ μπορεί να συνιστά πρόκληση συμμετοχής της Τουρκίας σε τριμερή περιφερειακή συμμαχία άμεσα συνδεδεμένη με την αμερικανική πολιτική στην περιοχή».
Τριπλή τουρκική πρόκληση
Στο μεταξύ, η Τουρκία εδώ και χρόνια προωθεί συστηματικά τα σχέδιά της. Ειδικότερα, οι τρεις πρώτες φάσεις του ήταν οι εξής:
1.«Οριοθέτησε» με τον εαυτό της (!) τη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Κύπρο και στα τουρκικά παράλια (21 Σεπτεμβρίου 2011). Τότε, υπεγράφη μία δήθεν «συμφωνία» μεταξύ της Τουρκίας και του κατεχομένου από αυτήν τμήματος της Κύπρου. Η συμφωνία «οριοθετούσε» τη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Τουρκία και στην Κύπρο.
2.«Εκχώρησε» δια του ψευδοκράτους στην ΤΡΑΟ (κρατική τουρκική εταιρεία πετρελαίου) τις περιοχές ανατολικώς και νοτίως του νησιού (22 Σεπτεμβρίου 2011).
-Λίγο πριν τις ελληνικές εκλογές, το 2012, διεκδίκησε δια της εκχωρήσεως στην ΤΡΑΟ όλη την περιοχή ανάμεσα στην Κύπρο, τη Ρόδο, την Κάρπαθο και την Κρήτη (27 Απριλίου 2012).
«Οι εκχωρήσεις –σημειώνει ο κ.Συρίγος- βασίζονταν σε αποφάσεις που είχαν ληφθεί την 16η Μαρτίου 2012 από το τουρκικό υπουργικό συμβούλιο. Είναι προφανές ότι η χρονική στιγμή της δημοσιεύσεως ήταν άμεσα συνδεδεμένη με τις ελληνικές πολιτικές εκλογές του Μαΐου 2012 που απείχαν μόνον δέκα ημέρες. Θα ήταν λάθος, όμως, να θεωρηθεί ότι οι εκχωρήσεις ήσαν μία αποσπασματική κίνηση της Τουρκίας που θέλησε να καταγράψει απλώς τις διεκδικήσεις της στην περιοχή εν όψει νέας ελληνικής κυβερνήσεως. Ήταν μία απόφαση που, ναι μεν εκδηλώθηκε με αφορμή τις ελληνικές εκλογές, εντάσσεται, όμως, σε ένα ευρύτερο πλαίσιο παρεμβάσεως της Τουρκίας σε όλη τη λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου. Για την ακρίβεια οι εκχωρήσεις του Απριλίου 2012 αποτελούσαν την τρίτη φάση διεκδικήσεως του μέγιστου τμήματος της υφαλοκρηπίδας της ανατολικής Μεσογείου από την Τουρκία».
Την 27η Απριλίου 2012, λοιπόν, δημοσιεύθηκαν στην τουρκική εφημερίδα της Κυβερνήσεως (αρ. 28.276) εκχωρήσεις θαλασσίων περιοχών νοτίως της Ρόδου και του Καστελόριζου και δυτικώς της Κύπρου στην ΤΡΑΟ. Ανάλογες εκχωρήσεις για την περιοχή του Αιγαίου στην ίδια εταιρεία, το 1973-74, σηματοδότησαν την αφετηρία του προβλήματος της οριοθετήσεως της υφαλοκρηπίδας. «Ουσιαστικά –τονίζει ο κ.Συρίγος- η Τουρκία με τις εκχωρήσεις του 2012: Α) Απέκοψε τη Ρόδο και την Κάρπαθο από το μέγιστο τμήμα της υφαλοκρηπίδας που βρίσκεται ανατολικώς των δύο αυτών νησιών. Β) Περιόρισε το Καστελόριζο μόνον στα χωρικά του ύδατα, διεκδικώντας όλη την περιοχή από τη Ρόδο έως την Κύπρο. Γ) Εισήλθε εντός της κυπριακής ΑΟΖ διεκδικώντας τμήματά της που βρίσκονται δυτικά του νησιού».
Να σημειωθεί ότι στην Α.Μεσόγειο, η Τουρκία δεν περιορίζεται στις διεκδικήσεις θαλασσίων περιοχών από την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά επιχειρεί να ανατρέψει το σύνολο των συμφωνιών οριοθετήσεως στις οποίες προχώρησε η Κύπρος με τις γειτονικές της χώρες, όπως με την Αίγυπτο (καθορισμός ΑΟΖ, 2003). Επίσης, αμφισβητεί τα υποτιθέμενα «σύνορά» της με κράτη, όπως το Ισραήλ, τον Λίβανο, και τη Λιβύη.
Θανάσης Αργυράκης στον Ελεύθερο Τύπο

ΠΗΓΗ:antinews.gr

ΕΛΠΕ: Βγαίνουν στις αγορές για να εκδώσουν ομόλογο 500 εκατ. ευρώ


Και τα Ελληνικά Πετρέλαια, μετά τη ΔΕΗ, την Εθνική, την Πειραιώς και την Alpha παίρνουν τη σειρά τους και επιχειρούν, σύμφωνα με πληροφορίες, τη δική τους έξοδο στις διεθνείς αγορές.
Ήδη, ξεκίνησαν τα roadshow στο Λονδίνο με στόχο ν’ ανοίξει βιβλίο προσφορών για την έκδοση ποσού της τάξης των 500 εκατ. Ευρώ.  Πέρσι η εταιρεία είχε δανειστεί μέσω της θυγατρικής της Hellenic Petroleum Finance 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο άνω του 8%.

ΠΗΓΗ:exedra.gr

Ποιους δεν αγγίζουν οι σαρωτικές αλλαγές που έρχονται το φθινόπωρο

52
Η κόλαση του Δάντη που έρχεται στο ασφαλιστικό σύστημα το φθινόπωρο έχει τη μορφή της κατάργησης των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Η σχεδόν συμφωνηθείσα με την τρόικα των δανειστών μας απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τα κατοχυρωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα και να θέσει το ηλικιακό όριο των 62 ετών στη συνταξιοδότηση, δίνει το στίγμα της βαθιάς τομής στη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων ασφαλισμένων. Ολοι αυτοί οι εργαζόμενοι (συμπεριλαμβανομένων και των ανέργων που βρίσκουν περιστασιακά εργασία) προσδοκούσαν, έχοντας κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης, να βρουν την έξοδο από την αγορά εργασίας μέσα από την πόρτα της πρόωρης συνταξιοδότησης. Κάποιοι όμως έχοντας θεμελιώσει δικαίωμα μπορούν να βγουν στη σύνταξη μέσα στο 2014 και με το δεδομένο ότι οι όποιες αλλαγές αναμένεται να ισχύσουν από την 1η-1-2015 να μην τους πλήξουν –δυσμενείς μεταβολές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης με την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Ο Ασφαλιστικός και Εργασιακός Σύμβουλος σήμερα ρίχνει φως στις υφιστάμενες διατάξεις που δείχνουν την έξοδο προς τη συνταξιοδότηση σε χιλιάδες ασφαλισμένους που έχουν κατοχυρώσει ή θεμελιώνουν εντός του 2014 δικαίωμα (περίπου 120.000 υπολογίζονται οι «τυχεροί» του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης). Πρόκειται για τις διατάξεις που αφορούν το σύνολο των Ταμείων (ΙΚΑ-ΔΕΚΟ-τράπεζες-Δημόσιο-ΟΑΕΕ) και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης όπως ισχύουν σήμερα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ανάλογα με την ηλικιακή κατηγορία τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης ξεκινούν από 15 και φτάνουν τα 37, ενώ η σύνταξη μπορεί να είναι πλήρης ή μειωμένη.

Αναλυτικότερα ανά Ταμείο ισχύουν τα εξής:

ΙΚΑ

Ανδρες: Προβλέπεται πρόωρη «έξοδος» με μειωμένη σύνταξη σε ηλικία 60 ετών. Η δυνατότητα αυτή ανάλογα με τη διάταξη παρέχεται είτε με 4.500 είτε με 10.000 ημέρες ασφάλισης. Η διαφοροποίηση είναι στο ποσοστό της μείωσης, αφού στην πρώτη περίπτωση -των 4.500 ημερών- το όριο ηλικίας για την πλήρη σύνταξη είναι το 65ο έτος και το «πέναλτι» φτάνει το 30%. Στη δεύτερη περίπτωση -των 10.000 ημερών- το όριο ηλικίας είναι σε άμεση συνάρτηση με τον χρόνο θεμελίωσης δικαιώματος, με αποτέλεσμα η μείωση να είναι από 12% έως 21%.


Γυναίκες: Για τις εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα που καλύπτονται από το ΙΚΑ ισχύει ό,τι και στην περίπτωση των ανδρών. Η θεμελίωση γίνεται με τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας και τη συμπλήρωση 4.500 ημερών ασφάλισης. Οσες γυναίκες μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010 είχαν συμπληρώσει τόσο 4.500 ημέρες ασφάλισης όσο και το 55ο έτος της ηλικίας τους θεμελίωσαν δικαίωμα και μπορούν να αποχωρήσουν με τη συμπλήρωση του 60ού τους έτους με πλήρη σύνταξη. Οσες συμπλήρωσαν το 55ο έτος της ηλικίας τους μετά το 2011 έχασαν το 60ό έτος για την πλήρη σύνταξη και πλέον θα πρέπει να περιμένουν μέχρι το 63ο ή το 67ο έτος της ηλικίας. Επίσης όσες γυναίκες είχαν συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας τους μέχρι το τέλος του 2010 αλλά όχι 4.500 ημέρες ασφάλισης, έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα για έξοδο σε πλήρη σύνταξη, όμως δεν μπορούν να κάνουν χρήση των πλασματικών ετών για τις απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης. Ετσι θα πρέπει να συμπληρώσουν τουλάχιστον 4.500 ημέρες ασφάλισης μόνο με αυτασφάλιση ή πραγματική ασφάλιση, χωρίς δηλαδή πλασματικούς χρόνους.Ειδική κατηγορία αποτελούν όσοι ασφαλίστηκαν σε Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Εκεί για τους ασφαλισμένους που συνταξιοδοτούνται με 10.500 ημέρες ασφάλισης, εκ των οποίων τουλάχιστον 7.500 ημέρες στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, έχουν ανακαθοριστεί από 1η/1/2013 τα όρια ηλικίας για πλήρη και μειωμένη σύνταξη. Συγκεκριμένα, τα όρια ηλικίας που προβλέπονται έχουν ανακαθοριστεί στο 60ό και 9 μήνες για το 2013 (πλήρης σύνταξη) και στο 58ο και 9 μήνες (μειωμένη). Αντίστοιχα το 2014 τα όρια ηλικίας που προβλέπονται είναι για πλήρη σύνταξη στο 61ο και 6 μήνες (πλήρης) και 59 και 6 μήνες (μειωμένη).

 Δημόσιο

Ανδρες: Με τη συμπλήρωση 25ετίας μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010 θεμελιώνεται δικαίωμα και ανοίγει η πόρτα εξόδου στα 60. Ωστόσο χρειάζεται προσοχή, καθώς υπάρχει «πέναλτι» στην καταβαλλόμενη σύνταξη με δεδομένο πως δεν έχει συμπληρωθεί το 65ο έτος. Η εν λόγω μείωση φτάνει το 4,5% ανά έτος για κάθε χρόνο που υπολείπεται των 65 και επομένως διαμορφώνεται στο 22,5% για έξοδο στα 60. Αξίζει να σημειωθεί πως τη διετία 2011-2012 το όριο ηλικίας μειώνεται και ακολουθεί αυτό των γυναικών. Συγκεκριμένα, το 2011 δίνεται μειωμένη σύνταξη στα 56 και το 2012 στα 58 (μόνο για όσους συμπληρώνουν 25ετία τις συγκεκριμένες χρονιές). Για τη συμπλήρωση της 25ετίας προσμετρώνται ο χρόνος τόσο του Δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα, ο στρατός και τα πλασματικά έτη των τέκνων, εφόσον με αυτά φτάνει ο ασφαλισμένος την 25ετία μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010. Το 60ό έτος είναι και το όριο που λαμβάνουν πλήρες το τμήμα της σύνταξης από άλλο φορέα όσοι δημόσιοι υπάλληλοι συνταξιοδοτούνται με τις διατάξεις της διαδοχικής με τη συμμετοχή του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ κ.ά.

Γυναίκες: Η δυνατότητα εξόδου με πλήρη σύνταξη κατοχυρώνεται με τη συμπλήρωση 25 ετών ασφάλισης και τη θεμελίωση του σχετικού δικαιώματος. Ετσι μπορεί να συνταξιοδοτηθεί η ασφαλισμένη σε ηλικία 60 ετών εφόσον έχει θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010. Εδώ χρειάζεται προσοχή, καθώς για τις υπαλλήλους που θεμελίωσαν δικαίωμα από την 1η Ιανουαρίου 2011 και μετά, το όριο ηλικίας για την έξοδο σταδιακά αυξάνεται και φέτος φτάνει το 67ο έτος. Η σύνταξη που λαμβάνει η δημόσια υπάλληλος στην ηλικία των 60 ετών είναι πλήρης, αναλογική των ετών ασφάλισης που έχει τη στιγμή της αίτησης. Φυσικά το εν λόγω δικαίωμα μπορεί να το ασκήσει και μετά τη συμπλήρωση του 60ού της έτους. Τέλος, πρέπει να επισημανθεί πως με την εξαγορά πλασματικού χρόνου τέκνων οι δημόσιες υπάλληλοι μπορούν να θεμελιώσουν αναδρομικά δικαίωμα το 2010. Ετσι έχουν τη δυνατότητα να κατοχυρώσουν το δικαίωμα για την πλήρη σύνταξη στα 60 αποφεύγοντας την αύξηση του σχετικού ορίου.

Εκπαιδευτικοί: Μέχρι το τέλος του 2010 βρισκόταν σε ισχύ ο Ν. 3075/2002 που τους έδινε δικαίωμα συνταξιοδότησης με 30 έτη ασφάλισης στο 60ό έτος της ηλικίας τους με πλήρη σύνταξη. Η ρύθμιση καλύπτει τόσο άντρες όσο και γυναίκες. Το νομοθετικό αυτό καθεστώς καταργήθηκε μετά την ψήφιση του Ν. 3865/2010, όμως εξακολουθεί να ισχύει για όσους είχαν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι το τέλος του 2010. Επίσης ισχύει για όσους αντίστοιχα θα θεμελιώσουν δικαίωμα με ημερομηνία 31 Δεκεμβρίου 2010 με αναγνώριση της στρατιωτικής τους θητείας ή του πλασματικού χρόνου των τέκνων. Για τη συμπλήρωση της 30ετίας λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος του Δημοσίου αλλά και όσος χρόνος έχει διανυθεί σε φορείς κύριας ασφάλισης, ενώ προσμετράται και ο χρόνος της στρατιωτικής θητείας. Αντίθετα δεν προσμετράται ο χρόνος σπουδών που αναγνωρίζεται με τον Ν. 3865/2010.

ΔΕΚΟ–τράπεζες

Για όσους είναι εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ–τράπεζες προβλέπονται τα εξής:

Αντρες που έχουν ασφαλιστεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1982 και συμπληρώνουν 25ετία. Μπορούν έτσι να συνταξιοδοτηθούν στο 60ό έτος με μειωμένη σύνταξη και στο 65ο με πλήρη.

Γυναίκες που έχουν ασφαλιστεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1982. Πρέπει να έχουν συμπληρώσει 25ετία αλλά και το 55ο έτος της ηλικίας τους, ώστε να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Ετσι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν στο 55ο έτος με μειωμένη σύνταξη και στο 60ό έτος με πλήρη.

Αντρες που έχουν ασφαλιστεί από το 1983 έως και το 1992. Η «έξοδος» γίνεται με 25ετία στο 65ο έτος με πλήρη σύνταξη και στο 60ό με μειωμένη. Η θεμελίωση γίνεται με τη συμπλήρωση του 60ού έτους.

Γυναίκες που έχουν ασφαλιστεί από το 1983 έως και το 1992. Οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης κλειδώνουν με βάση όσα ισχύουν τη χρονιά που συμπληρώνεται το 55ο έτος και η 25ετία. Αντίστοιχα το δικαίωμα για πλήρη θα θεμελιώνεται για το όριο ηλικίας που κάθε φορά ισχύει με τη συμπλήρωση του 60ού.

Μητέρες ανήλικων τέκνων. Με 25ετία κατοχυρώνεται και το καθεστώς των μητέρων ανήλικων τέκνων στα λεγόμενα Ειδικά Ταμεία. Ωστόσο, υπάρχει μία βασική διαφορά σε σχέση με τους υπόλοιπους ασφαλισμένους: για τη θεμελίωση του σχετικού δικαιώματος απαιτείται μόνον η συμπλήρωση του αντίστοιχου χρόνου ασφάλισης των 25 ετών και όχι και του σχετικού ορίου ηλικίας. Ο νόμος ορίζει ότι μπορεί να ανατρέξει η ασφαλισμένη στη στιγμή ενηλικίωσης του τέκνου -που αντιστοιχεί με την ημέρα συμπλήρωσης του 18ου έτους της ηλικίας του (όχι την 31η Δεκεμβρίου)- και εάν είχε συμπληρώσει τα απαραίτητα 25 έτη ασφάλισης έχει θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης. Επομένως μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με τη συμπλήρωση του 50ού έτους της ηλικίας της. Αν αυτό συμβεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2011, τότε το έτος θεμελίωσης είναι το 52ο για πλήρη και το 50ό για μειωμένη σύνταξη. Το 2012 το όριο πάει στο 55ο έτος για πλήρη και στο 50ό για μειωμένη, αντίστοιχα. Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή, καθώς για θεμελίωση πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2010 δεν μπορεί να γίνει χρήση πλασματικών ή εξαγοράσιμων ετών για θεμελίωση. Αντίθετα για όσες μητέρες θα θεμελιώσουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2011 επιτρέπεται η χρήση όλων των πλασματικών ετών των Ν. 3863/2012 και 3996/2011. Να σημειωθεί πως με τις ίδιες προϋποθέσεις με τις μητέρες ανηλίκων συνταξιοδοτούνται οι χήροι πατέρες ανηλίκων. Για τις υπόλοιπες κατηγορίες αντρών με παιδιά δεν υπάρχει ειδικό καθεστώς στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

ΟΑΕΕ

Με τη συμπλήρωση 35ετίας άνδρες και γυναίκες αποκτούν συνταξιοδοτικό δικαίωμα στα 60. Ετσι όσοι ασφαλισμένοι συμπλήρωσαν 35ετία μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010 αποχωρούν στα 60 και δεν επηρεάζονται από τις όποιες αλλαγές στα όρια ηλικίας. Το 2011 κλειδώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με 35ετία, αλλά η έξοδος γίνεται στα 60 με 36 έτη ασφάλισης. Το 2012 επίσης θεμελιώνεται δικαίωμα με 35ετία, αλλά σύνταξη καταβάλλεται με 37 έτη στα 60.


Ειδικό καθεστώς για παλαιούς ασφαλισμένους


Ευνοϊκές ρυθμίσεις ισχύουν για τους παλαιούς ασφαλισμένους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα που θέλουν να αποχωρήσουν σε ηλικία 60 ετών. Με βάση τις ρυθμίσεις που ισχύουν στα λεγόμενα Ειδικά Ταμεία (ΔΕΚΟ–τράπεζες), οι γυναίκες μπορούν να πάρουν πλήρη σύνταξη, ενώ για τους άνδρες χορηγείται μειωμένη. Ειδικότερα προβλέπονται τα εξής για τους παλαιούς ασφαλισμένους:

Ανδρες. Κατοχυρώνεται δικαίωμα για μειωμένη σύνταξη με τη συμπλήρωση 25ετίας μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012 για το 60ό έτος της ηλικίας τους. Η μείωση για τους εν λόγω ασφαλισμένους είναι 4,5% για κάθε έτος πριν από το 65ο. Εφόσον δεν έχει συμπληρωθεί η 25ετία, δεν μπορεί να γίνει χρήση των πλασματικών ετών που προβλέπονται, καθώς δεν είχε αλλάξει το όριο ηλικίας για τις εν λόγω περιπτώσεις. Μόνον ο στρατός μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Γυναίκες. Η δυνατότητα εξόδου με πλήρη σύνταξη στα 60 κατοχυρώνεται με τη συμπλήρωση 25 ετών ασφάλισης και τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010. Για τις υπαλλήλους που θεμελίωσαν δικαίωμα από την 1η Ιανουαρίου 2011 και μετά, το όριο ηλικίας για την έξοδο έχει αυξηθεί και φέτος φτάνει τα 67. Σημειώνεται πως η σύνταξη στην ηλικία των 60 ετών για όσες γυναίκες έχουν θεμελιωμένο δικαίωμα είναι πλήρης, αναλογική των ετών ασφάλισης που έχει η εργαζόμενη τη στιγμή της αίτησης. Στα θετικά είναι πως το εν λόγω δικαίωμα μπορεί να ασκηθεί και μετά τη συμπλήρωση του 60ού της έτους.

ΠΗΓΗ:.efsyn.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΠΕΠΕΚΟ


Συνάδελφοι εργαζόμενοι στην ΕΚΟ

Δεν χρειάζεται να ειπωθούν πολλά για τα όσα συνέβησαν στην ΕΚΟ τα δύο χρόνια που μεσολά-βησαν από τις προηγούμενες αρχαιρεσίες του Σωματείου μας. Ζήσαμε από πρώτο χέρι την ολο-μέτωπη επίθεση της εργοδοσίας τόσο για το χτύπημα της Συλλογικής Σύμβασης, όσο και για την εκβιαστική αποχώρηση συναδέλφων, υπό το προκάλυμμα των χρηματικών κινήτρων «εθελούσι-ας εξόδου».

Το πώς θα εξελισσόντουσαν τα πράγματα μέσα στον Όμιλο μετά την «ενοποίηση» το είχαμε ως παράταξη προβλέψει με πολύ μεγάλη ακρίβεια ήδη σε Ενημερωτικά Δελτία του 2009. Η ιδιωτι-κοποίηση του Ομίλου και η εξαγορά της ΒΡ σηματοδοτούσαν αυτόματα το χτύπημα των συμβά-σεων εργασίας και τη ραγδαία «μείωση του προσωπικού». Παράλληλα, στα «έξω από εμάς», οι θεμελιακές συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προδιέγραφαν ήδη από την προηγούμενη δεκα-ετία τις ανατροπές στα εργασιακά και την μείωση των μισθών προκειμένου το ευρωπαϊκό κεφά-λαιο να ανταγωνιστεί με όρους κερδοφορίας το κεφάλαιο σε άλλες περιοχές του πλανήτη. Η κρίση επιτάχυνε την εφαρμογή αυτών των προκαθορισμένων στρατηγικών της Ευρωπαϊκής Ένω-σης.

Η Συνδικαλιστική Συνεργασία τόσο μέσα στο ΔΣ της ΠΕΠΕΚΟ, αλλά και από τα κάτω, μέσα στους εργαζόμενους, προώθησε την ταξική συνδικαλιστική αντίληψη, προσπάθησε να αναδείξει τις πραγματικές αιτίες των εξελίξεων και υποστήριξε σθεναρά (και στο θέμα Σύμβασης/Κανονισμού και στο θέμα των αποχωρήσεων) ότι μόνο με αγώνες και σύγκρουση θα μπορούσε να ανακοπεί η εργοδοτική επίθεση.

Η γραμμή αυτή δεν πλειοψήφησε στο ΔΣ, ούτε σε κρίσιμες Γενικές Συνελεύσεις του Σωματείου μας.

Δικαιώθηκε όμως από τη ζωή η αντίθετη λογική, δηλ. το «να υποστούμε μειώσεις στους μι-σθούς, για να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας»; Κατηγορηματικά όχι. Η ίδια η ζωή απέδειξε ότι η γραμμή του συμβιβασμού και της αναστολής των αγωνιστικών κινητοποιήσεων δεν ωφέλη-σε τους εργαζόμενους.

Η εργοδοσία λίγους μήνες μετά τις μειώσεις μισθών επανήλθε με ακόμη επιθετικότερα αιτήματα εκδιώκοντας εργαζόμενους. Και τότε, η Συνδικαλιστική Συνεργασία πρότεινε τις από κοινού αγω-νιστικές κινητοποιήσεις με το Σωματείο της Ελληνικά Καύσιμα, αλλά οι υπόλοιπες συνδικαλιστι-κές παρατάξεις σε ΕΚΟ & ΕΚ επέλεξαν τη στάση του «διαλόγου» και της αναμονής... με τελικό αποτέλεσμα σήμερα στις 2 εταιρείες να είμαστε κατά περίπου 1/3 λιγότεροι!

Εντωμεταξύ, οι νέοι εργαζόμενοι που μέσω διαφόρων «εργολαβιών» αντικαθιστούν τους συνα-δέλφους που έφυγαν, μπαίνουν στη δουλειά με σκυμμένο κεφάλι, «προσωρινοί», χωρίς προο-πτική και χωρίς δικαιώματα, φθηνό εργατικό δυναμικό για να πλουτίζουν οι μεσάζοντες.

Πολλοί νομίζουν ότι «αυτό ήταν και τελειώσαμε». Ότι «βάλαμε πλάτη» και τώρα θα ‘ρθουν καλύ-τερες μέρες.

Ναι, όντως για την κερδοφορία των επιχειρήσεων, θα έρθουν σύντομα καλύτερες μέρες. Για τους ργαζόμενους, όμως όχι. Πίσω από τις κάλπικες προεκλογικές αερολογίες περί πλεονάσματος, ανάπτυξης κλπ, έρχονται μετά τις τοπικές και τις ευρωεκλογές νέα αντεργατικά μέτρα για την ενί-σχυση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Έχουν ΗΔΗ προαναγγελθεί η περαιτέρω μείωση των κατώτατων μισθών («για το καλό των μακροχρόνια ανέργων»!!!), η απελευθέρωση των απολύ-σεων, η νέα μείωση των συντάξεων κλπ.Παράλληλα, κυβέρνηση-εργοδοσία, υπό την αυστηρή καθοδήγηση της ΕΕ, έχουν σχεδιάσει σειρά νομοθετημάτων παρεμπόδισης της συνδικαλιστικής δράσης, για να «ξεμπερδεύουν» και με το τελευταίο όπλο άμυνας των εργαζομένων. Δεν τους φτάνει ότι και σήμερα τα δικαστήρια αποτε-λούν βιομηχανίες αντεργατικών αποφάσεων. Με μέτρα όπως το 50%+1 των εγγεγραμμένων με-λών για απόφαση απεργίας (πράγμα αδύνατο για πανελλαδικά σωματεία όπως η ΠΕΠΕΚΟ), θέλουν οι απεργίες να είναι παράνομες χωρίς καν να χρειάζεται να τις καταγγείλει η εργοδοσία.

Αυτός ο κατήφορος δεν αποτελεί ελληνική ιδιαιτερότητα. Ενώ μέσα στην ΕΕ τα μονοπώλια ισχυ-ροποιούνται και οι εκατομμυριούχοι γίνονται κάθε μέρα και περισσότεροι, τα εκατομμύρια των εργαζομένων –σε όλες ανεξαιρέτως τις χώρες της ΕΕ- θυσιάζονται για να πάει καλά ο τόκος και το μέρισμα. Ενδεικτικά και μόνο, στην ισχυρή (για τους καπιταλιστές) Γερμανία, τώρα συζητάνε για σύνταξη στα 70…

Λίγο πιο πέρα από εμάς, οι τελευταίες τραγικές εξελίξεις στον «ενεργειακό κόμβο» Ουκρανία, δείχνουν ότι τα συγκρουόμενα μονοπώλια (ΗΠΑ-ΕΕ-Ρωσίας) προκειμένου να διασφαλίσουν νέα πεδία κερδοφορίας μέσα σε συνθήκες κρίσης, γίνονται αιμοβόρα και αδίστακτα. Σε αυτή την ι-στορική φάση, το μεγάλο κεφάλαιο, αντιπροσωπεύει ότι πιο σάπιο έχει γνωρίσει ποτέ η αν-θρωπότητα. Συνεπώς, για την εργατική τάξη, εύκολος δρόμος από εδώ και μπρος δεν υπάρχει.

Οι εκλογές του συνδικάτου μας είναι ένα πολύ μικρό λιθαράκι μέσα σε αυτή τη μεγάλη εικόνα. Από τη βάση όμως ξεκινάνε όλα. Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι, κόντρα στο ρεύμα, η ενίσχυ-ση και ανασύνταξη του εργατικού κινήματος. Να δημιουργήσουμε ένα κίνημα ταξικό, καρφί στο μάτι της πλουτοκρατίας, οργανωμένο και προσανατολισμένο απέναντι στην εργοδοσία, τους νό-μους και το κράτος που την υπηρετεί, μαζικό, οργανωμένο σε κάθε χώρο δουλειάς, αλλά και σε επίπεδο κλάδου.

Συσπειρωμένοι με το ΠΑΜΕ, και στηρίζοντας το ΚΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, θέτουμε τις δυ-νάμεις μας στην υπηρεσία και αυτού του στόχου.


Συνάδελφε

Σε καλούμε να ψηφίσεις τη Συνδικαλιστική Συνεργασία για το ΔΣ του Σωματείου, την Ομοσπον-δία, το ΕΚΑ, για εκπρόσωπο εργαζομένων στο ΔΣ της ΕΚΟ.
Για αγωνιστική στροφή του Σωματείου στις νέες δυσκολότερες συνθήκες που έρχονται.

Για ανατροπή των συσχετισμών σε Ομοσπονδία-ΕΚΑ-ΓΣΕΕ.

Σε πρόωρη συνταξιοδότηση το 12% των εργαζομένων της Petrobra


Περίπου 10 δισ. ρεάλ (4,54 δισ. δολ.) αναμένεται να εξοικονομήσει ως το 2018 η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βραζιλίας Petroleo Brasileiro, καθώς 1 στους 8 εργαζομένους της συμφώνησε με αποχωρήσει από την εταιρεία, μέσω προγράμματος πρόωρης συνταξιοδότησης.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στο εν λόγω πρόγραμμα υπέγραψαν και θα συμμετάσχουν 8.298 εργαζόμενοι, μειώνοντας το εργατικό κόστος για τη Petrobras κατά 13 δισ. ρεάλ για την προσεχή 5ετία.
Η εν λόγω κίνηση απορρέει, σύμφωνα με το Reuters, σε μια προσπάθεια μείωσης του εργατικού κόστους της πετρελαϊκής, καθώς τα κέρδη της βρίσκονται υπό διαρκή πίεση το τελευταίο διάστημα. Παράλληλα, η Petrobras προσπαθεί να αποφύγει τη γκρίνια της κυβέρνησης, που αναγκάζεται να επιδοτεί το αυξημένο κόστος καυσίμων, κρατώντας τις εγχώριες τιμές βενζίνης και ντίζελ σε χαμηλά επίπεδα.
Ωστόσο, οι αποχωρήσεις εργαζομένων είναι πιθανό να επηρεάσουν την «ποιότητα» του εργατικού δυναμικού της εταιρείας, καθώς οι τελευταίες προσλήψεις προσωπικού έγινα τέλη του ’90 με αρχές του 2000.

ΠΗΓΗ:energypress.gr

ANAKOIΝΩΣΗ ΠΑΣΚΕ ΕΚΟ

                                                                    
 

Συνάδελφοι,

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ (Μάιος 2012-14)

ü Κατά την προηγούμενη θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου επιλέξαμε να ελέγχουμε χωρίς να διχάζουμε, να στηρίζουμε το Σωματείο σαν θεσμό,  χωρίς να τραβάμε το χαλί από το Προεδρείο, να συζητάμε με όλα τα μέλη και να ζητάμε την ενεργό συμμετοχή όλων, καλώντας  σε συσπείρωση και συνεργασία, τόσο προφορικά όσο και με Ανακοινώσεις, κατά τη διαπραγμάτευση για τη Σύμβαση και κατά την περίοδο πίεσης αποχώρησης συναδέλφων.

ü Με ανάληψη ευθύνης, στηρίξαμε για τη Σύμβαση και τον Εσωτερικό Κανονισμό τις προτάσεις της Ανεξάρτητης Κίνησης Εργαζομένων, αντί της Συνδικαλιστικής Συνεργασίας, διατυπώνοντας πάντα τις ενστάσεις μας, με σοβαρότητα κι αίσθημα ευθύνης για όλους.

ü Η απόφαση ήταν ακόμη πιο δύσκολη αφού η Συνδικαλιστική Συνεργασία, σε αυτά τα βασικά ζητήματα δεν κατέβαζε συνήθως άλλη θέση πλην του 3πτυχου : καταγγελία / αποχώρηση / απεργία. Όμως χωρίς συμμάχους και κυρίως χωρίς πρόγραμμα, δύσκολα θα επιτυγχάναμε θετικό κι άμεσο αποτέλεσμα.
ü Η Σύμβαση  θυσίασε τελικά περισσότερα … (βλ. αποζημιώσεις, επιδόματα εγκαταστάσεων, αμοιβή απόδοσης που περικόπηκε σε πάνω από ένα Β.Μ. με κατάργηση/ενώ στη διαπραγμάτευση είχε συζητηθεί η αναστολή κι επανεξέταση, ωράριο κ.ά.)

ü Εσωτερικός Κανονισμός … το ίδιο κι εδώ….  Έλλειψη ουσιαστικής διαπραγμάτευσης  κι ενιαίου διαπραγματευτικού μετώπου από το Προεδρείο του Σωματείου, έναντι των επιμέρους άρθρων του κανονισμού που τελικά υπογράφηκε με μεγαλύτερη βιασύνη και προχειρότητα κι από τη Σύμβαση.

ü Αποχωρήσεις  που διεξήχθησαν από πλευράς εταιρίας σε πρωτοφανές κλίμα εκβιασμών και απειλών απόλυσης, μαζί με την απαξίωση όλων των εργαζομένων  μελών του Σωματείου, ακόμα κι εκείνων που επέλεξαν ελεύθερα να φύγουν.

ü Εντατικοποίηση της εργασίας (!)  με τους εργαζόμενους στα γραφεία να ξεπερνούν κατά πολύ το συμβατικό ωράριο,  αφού υποχρεώνονται να εργάζονται παράλογα παραπάνω, συχνά καθημερινά,  χωρίς υπερωρίες, ενώ το Σωματείο παρακολουθούσε αμήχανο και σιωπηλό. Ούτε 1 ανακοίνωση τα 2 χρόνια  γι αυτό το σχετικά απλό θέμα !


ü Όλες αυτές οι αποτυχίες, κατά τη διετία που πέρασε, με τελευταίο κι ίσως πιο σημαντικό, ότι

ü δεν μπορέσαμε να εμποδίσουμε τη συρρίκνωσή μας  ως εταιρία εργαζομένων, τελικά και ως σωματείο !ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ (Μάιος 2014-2016)

Ø Να διεκδικήσουμε όλοι μαζί, μεταξύ άλλων, τα πιο κάτω !

1.   ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ  ΜΕΤΑΞΥ  ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ…. Περιμένουμε να αποδεικνύεται έμπρακτα  η συνδικαλιστική αλληλεγγύη και να καταγγελθεί  αν δεν μπορεί να επιτευχθεί κι αρμόδιοι να την «ανακοινώσουν» με ειλικρίνεια στα μέλη μας θα είναι ο Πρόεδρος κι ο Γραμματέας του ΔΣ που θα προκύψει, ώστε να μην κρύβεται ο καθένας πίσω από το δάκτυλό του. Έτσι και το δικό μας Σωματείο θα συνεχίσει να στέκεται ομόψυχα και περήφανα αλληλέγγυο σε κάθε συνδικαλιστική διεκδίκηση στο χώρο, όπως έκανε πάντα !

2.   Το ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑ της ΕΚΟ ΑΒΕΕ πρέπει να είναι στα χέρια του Σωματείου, επιπλέον να έχουμε όλοι περιγραφές θέσεων εργασίας, αυτονόητα πράγματα !  Και μέχρι την απεργία να φτάσουμε αν χρειαστεί, διεκδικώντας  ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑ και ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΣ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ για τους εργαζόμενους στην ΕΚΟ ΑΒΕΕ.

3.   Για τη ΣΤΗΡΙΞΗ του Σωματείου μας όσο και για τον πιο πάνω λόγο, επαναφέρουμε το αίτημα πρόσληψης των υπαλλήλων με εργολαβική σύμβαση που καλύπτουν οργανικές ανάγκες καθώς και την εγγραφή μελών έως το επίπεδο του Υποδιευθυντή ή Senior ή Στελέχους ή Επικεφαλής. Ταυτόχρονα, πρέπει άμεσα (κι έχουμε αργήσει πολύ) να καταγγείλουμε τις πολυάριθμες εργολαβικές σχέσεις εργασίας (βλ. «εξυπηρετήσεις») σε όλο τον Όμιλο.

4.   Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΥΜΒΑΣΗ με την υφιστάμενη μορφή της, όχι μόνο δεν πρέπει να χάσει ούτε 1 ευρώ, αλλά πρέπει να προχωρήσει στα σημεία διεκδικώντας αυξήσεις για όλους !

Συνάδελφοι,

Ανάμεσα στην έσχατη λύση που είναι η απεργία και στην άνευ όρων παράδοση των εργαζομένων, χωράνε προτάσεις και λύσεις,
αρκεί να υπάρχει θέληση και πρόγραμμα γι αυτό.
Η περίοδος κρίσης που διανύουμε  δεν πρέπει να είναι η αφορμή για παραίτηση από τα προβλήματα και τους κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς αγώνες,
ΑΝΤΙΘΕΤΑ πρέπει να είναι η αφορμή για εγρήγορση και συμμετοχή.

Στις εκλογές που έρχονται συμμετέχουμε όλοι για να βελτιώσουμε το Σωματείο μας, την εργασιακή υπόσταση και τις αμοιβές εργασίας μας.

Να συνεχίσουμε να στηρίζουμε το Συνδικαλισμό στο χώρο μας
Μιζέρια κι Ηττοπάθεια δεν ΈΧΟΥΝ ΘΕΣΗ σε Σωματεία με 40 χρόνια Ιστορία !

Ν΄ αρχίσουμε πάλι από την Αρχή να Διεκδικούμε !!!

ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΕΠ.ΕΚΟ 7 ΜΑΙΟΥ 2014

ΠΑΣΚΕ ΕΚΟ 
Βερελή Σίσσυ
Καραβάρας Χαράλαμπος
Κωσταράς Ξενοφών
Λεβεντάκης Πέτρος
Στεφανίδου Αλεξάνδρα
Χασουράκης Εμμανουήλ


Τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ σε ενεργειακή συνεργασία με το Δήμο Ασπροπύργου


Ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, συνεπής στις αρχές του για βιώσιμη ανάπτυξη, προστασία του περιβάλλοντος και αρμονική συνύπαρξη με τις τοπικές κοινωνίες όπου δραστηριοποιείται, φιλοξένησε στις Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις Ασπροπύργου διημερίδα με θέμα: «Βιωσιμότητα του Έργου Τηλεθέρμανσης του Δήμου Ασπροπύργου με Εκμετάλλευση των Πηγών του Διυλιστηρίου».

Η διημερίδα πραγματοποιήθηκε στις 14-15 Απριλίου 2014, με συμμετοχή στελεχών του Διυλιστηρίου Ασπροπύργου, εκπροσώπων του Δήμου Ασπροπύργου, τεχνικών και εμπειρογνωμόνων της Ελληνογερμανικής συνέλευσης, καθώς και γερμανικών επιχειρήσεων με εμπειρία σε αντίστοιχα έργα στην Καρλσρούη και Στουτγάρδη. Κύριο αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη βιωσιμότητα και τις τεχνικές προκλήσεις της πιθανής εφαρμογής τηλεθέρμανσης γειτονικών περιοχών οικιστικού χαρακτήρα του Δήμου Ασπροπύργου. 

Το Διυλιστήριο Ασπροπύργου είναι σε θέση να ενισχύσει έμπρακτα την υλοποίηση του έργου εισφέροντας την περίσσεια θερμικής ενέργειας, που προκύπτει από την παραγωγική διαδικασία, ανάλογα με τις εκάστοτε λειτουργικές ανάγκες. Παράλληλα, έχει συστήσει Ομάδα Έργου, η οποία απαρτίζεται από στελέχη με υψηλή κατάρτιση και μεγάλη εμπειρία σε έργα υψηλής τεχνολογίας, προκειμένου να παρέχει τεχνική υποστήριξη σε όλα τα στάδια και επίπεδα του έργου.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, καθώς και ξενάγηση στις μονάδες τους Διυλιστηρίου, με σκοπό τον αρχικό εντοπισμό κρίσιμων παραμέτρων για την κατάρτιση της τεχνικοοικονομικής μελέτης και τη διευκόλυνση των συζητήσεων.  

Οι συνομιλίες ολοκληρώθηκαν με τη σύμφωνη γνώμη όλων των πλευρών ότι πρόκειται για ένα δύσκολο και φιλόδοξο έργο, αλλά και για μια πρωτοβουλία που αξίζει να συνεχιστεί, διότι θα επιφέρει σημαντικά οφέλη για το περιβάλλον και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, μέσα από την επωφελή συνύπαρξη κοινωνίας και επιχειρήσεων. 

ΠΗΓΗ:hellenic-petroleum.gr