Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

ΥΠΟΙΚ: "ΚΕΡΔΗ 320 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ 15ΕΤΙΑ"! Ελλάδα: Η μόνη χώρα στον πλανήτη που δεν θα εισπράττει τέλη διέλευσης αγωγού Φ.Α.!


Σε πολιτικό φιάσκο που αποδίδεται στην αγωνία των επικοινωνιολόγων της κυβέρνησης να αναστήσουν το ανύπαρκτο succes story, εξελίσσεται η υπόθεση του αγωγού φυσικού αερίου TAΡ. 

Βασική παράμετρος η οποία είχε αποκρυβεί και η οποία αποκαλύφθηκε χθες από το defencenet.gr και εν συνεχεία βέβαια αναπαράχθηκε από τα περισσότερα ΜΜΕ είναι ότι η κοινοπραξία δεν θα πληρώνει ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ από τέλη διέλευσης από το ελληνικό έδαφος!

Την ίδια στιγμή ο South Stream που θα περνά από την τουρκική ΑΟΖ στην Μαύρη Θάλασσα θα δίνει στην τουρκική οικονομία πάνω από 100 εκατ. ευρώ ετησίως.

Είναι η πρώτη φορά παγκοσμίως που δέχεται μία κυβέρνηση να μην εισπράττει τέλη διέλευσης ενός αγωγού φυσικού αερίου, όταν όλες οι άλλες χώρες της Ευρώπης θησαυρίζουν.

Η συμφωνία και οι όροι της αγγίζουν τα όρια της απιστίας σε βάρος του δημοσίου...

Όσο για τα πραγματικά έστω έμμεσα έσοδα το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ως εκτιμήσεις το ποσό των 320 εκατομμυρίων ευρώ σε βάθος ... 15ετίας από την έναρξη λειτουργίας του αγωγού!

Δηλαδή μέχρι το 2038 (ο αγωγός θα αρχίσει να λειτουργεί και να στέλνει στην Ιταλία φυσικό αέριο το 2023) η Ελλάδα θα ειπράξει αυτά τα λεφτά και ο Α.Σαμαράς αποκαλεί "επιτυχία της 10ετίας" την συμφωνία!

Αλλά ζήτημα τίθεται και ως προς απαλλοτριώσεις. Θα πληρωθούν τα ακίνητα που θα απαλλοτριωθούν στην πραγματική τους αξία η θα είναι συμβολική η απαλλοτρίωση.

Επίσης δημιουργούνται ερωτήματα γιατί δεν κλείστηκε πριν την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό συμφωνία αγοράς του αζέρικου φυσικού αερίου σε προνομιακή τιμή έτσι ώστε να πιεστεί και η Gazprom να μειώσει την τιμή στην οποία πουλάει το φυσικό αέριο στην Ελλάδα; Τώρα είναι αργά για οποιαδήποτε ουσιαστική διαπραγμάτευση.

Η Gazprom είναι πολύ ισχυρή για να διακανονίζει αυτή τις εξελίξεις ακόμα και στην τιμή του αζέρικου φυσικού αερίου. Το πρόβλημα της Gazprom ήταν ο Nabucco όπως έχουμε ήδη αναλύσει, ο οποίος θα πλαγιοκοπούσε τον South Stream με πολύ μεγαλύτερη χωρητικότητα από μτον ΤΑΡ. Η χθεσινή δήλωση του προέδρου της Gazpom A.Mίλερ για την επιλογή του ΤΑΡ, τα λέει όλα: "Nabucco, τέλος"!

Ακόμα και φιλικά προς την κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης, μετά τις αποκαλύψεις του defencenet.gr, παραδέχονται τις πραγματικές διαστάσεις του deal, αλλά μακάρι να περιοριζόταν στο ανύπαρκτο ή ελάχιστο οικονομικό όφελος η συμφωνία: 

Ο αγωγός θα λειτουργήσει ως ένα ακόαμ μέσο πίεσης των ΗΠΑ και της Τουρκίας για μεταφορά του ισραηλινού και του κυπριακού φυσικού αερίου μέσω της Τουρκίας. Η ευθεία απόσταση από τα ισραηλινά ενεργειακά πεδία της Ανατολικής Μεσογείου μέχρι τον αγωγό TAP είναι περίπου 700 χιλιόμετρα (περιοχή της Άγκυρας) και το κόστος σύνδεσης υπολογίζεται σε 2 έως 3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αντίθετα, η κατασκευή ενός τερματικού σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο υπολογίζεται σε περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Εκτός αυτού θα λειτουργήσει ανταγωνιστικά στην εξαγωγή του κυπριακού και του μελλοντικού ελληνικού φυσικού αερίου προς τις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας;

Πραγματικά πρέπει να είναι απελπισμένοι στην κυβέρνηση για να πανηγυρίζουν για μα τέτοια συμφωνία. Να τονίσουμε ότι είναι το πρόβλημα ο ΤΑΡ, αλλά τα όσα έχουν συμφωνηθεί από την κυβέρνηση για τον ΤΑΡ που προβληματίζουν...

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΕΛΠΕ: Τη διανομή μερίσματος για το 2012 αποφάσισε η Γ.Σ.

Τη διάθεση κερδών και τη  διανομή μερίσματος ύψους 0,15 ευρώ ανά μετοχή ενέκρινε, μεταξύ άλλων, η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων των ΕΛΠΕ.
Αναλυτικά, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Γ.Σ. έλαβε τις κάτωθι αποφάσεις:
Η Τακτική Γενική Συνέλευση έλαβε τις ακόλουθες αποφάσεις, επί των κατωτέρω θεμάτων της ημερήσιας διάταξης :
1. Εγκρίθηκε ο απολογισμός διαχειρίσεως του Δ.Σ., χρήσεως 2012.
Αριθμός μετοχών για τις οποίες δόθηκαν έγκυρες Ψήφοι : 261.392.423
Ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου : 85,53%
Συνολικός αριθμός έγκυρων ψήφων : 261.392.423
Αριθμός ψήφων υπέρ : 261.392.423 κατά : 0 αποχή : 0
2. Εγκρίθηκαν οι οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας και οι ενοποιημένες καταστάσεις του Ομίλου χρήσεως 2012 με τις σχετικές εκθέσεις, σύμφωνα με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα.
Αριθμός μετοχών για τις οποίες δόθηκαν έγκυρες Ψήφοι : 261.392.423
Ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου : 85,53%
Συνολικός αριθμός έγκυρων ψήφων : 261.392.423
Αριθμός ψήφων υπέρ : 261.392.423 κατά : 0 αποχή : 0
3. Εγκρίθηκε η διάθεση κερδών και η διανομή τακτικού μερίσματος € 0,15 ανά μετοχή. Ως ημερομηνία αποκοπής του προς διανομή μερίσματος, η Τακτική Γενική Συνέλευση όρισε την 16.8.2013, με τη διευκρίνιση ότι η ημέρα προσδιορισμού δικαιούχων μερίσματος (record date) θα είναι η 20.8.2013 και ότι ημερομηνία έναρξης καταβολής αυτού (μείον τις σύμφωνα με το νόμο φορολογικές επιβαρύνσεις / κρατήσεις) θα είναι η 26.8.2013, μέσω της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος Α.Ε.
Αριθμός μετοχών για τις οποίες δόθηκαν έγκυρες Ψήφοι : 261.392.423
Ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου : 85,53%
Συνολικός αριθμός έγκυρων ψήφων : 261.392.423
Αριθμός ψήφων υπέρ : 261.392.423 κατά : 0 αποχή : 0
4. Απηλλάγησαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και οι Ορκωτοί Ελεγκτές από κάθε ευθύνη αποζημίωσης για τη χρήση 2012, σύμφωνα με το άρθρο 35 του Κ.Ν. 2190/1920.
Αριθμός μετοχών για τις οποίες δόθηκαν έγκυρες Ψήφοι : 261.392.423
Ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου : 85,53%
Συνολικός αριθμός έγκυρων ψήφων : 261.392.423
Αριθμός ψήφων υπέρ : 261.392.423 κατά : 0 αποχή : 0
5. Η Γενική Συνέλευση διαπίστωσε και ενέκρινε την εκ δεκατριών (13) μελών ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας , με πενταετή θητεία ήτοι από 27.6.2013 έως και 26.6.2018, ως εξής:
1. Χρήστος – Αλέξης Κομνηνός του Κωνσταντίνου
2. Ιωάννης Κωστόπουλος του Αθανασίου
3. Ιωάννης Σεργόπουλος του Γεωργίου
4. Βασίλειος Νικολετόπουλος του Βρασίδα
5. Άγγελος Χατζηδημητρίου του Κωνσταντίνου
6. Χρήστος Ραζέλος του Γεωργίου
7. Ιωάννης Ράπτης του Κωνσταντίνου
8. Θεόδωρος – Αχιλλέας Βάρδας του Δημητρίου
9. Ανδρέας Σιάμισιης του Νικολάου
10. Παναγιώτης Οφθαλμίδης του Ηλία
11. Κωνσταντίνος Παπαγιαννόπουλος του Σωκράτη
12. Θεόδωρος Πανταλάκης του Νικολάου
13. Σπυρίδων Παντελιάς του Χρήστου
Αριθμός μετοχών για τις οποίες δόθηκαν έγκυρες Ψήφοι : 261.392.423
Ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου : 85,53%
Συνολικός αριθμός έγκυρων ψήφων : 261.392.423
Αριθμός ψήφων υπέρ : 253.836.139 κατά : 7.159.571 αποχή : 396.713 
 ΠΗΓΗ:energypress.gr

ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΕΙ "ΕΠΙΤΥΧΙΑ" Eπιστρέφει η εξαήμερη εργασία με μισθούς πείνας


Κινδυνεύουν οι μισθοί 400.000 εργαζομένων που έμειναν φέτος χωρίς κλαδική σύμβαση, ενώ με ατομικές συμβάσεις μπορούν να υπάρξουν αλλαγές στο ωράριο και σε μία σειρά άλλα θέματα. Πρακτικά καταργείται η πενθήμερη εργασία με την υπογραφή ατομικών συμβάσεων σε όσους επαγγελματικούς χώρους δεν υπάρχει κλαδική σύμβαση και έχει λήξει η μετενέργεια.
Η αρχή, όπως αναφέρει καθημερινή εφημερίδα, γίνεται στα επισιτιστικά επαγγέλματα για 100.000 νεοπροσλαμβανόμενους με ατομικές συμβάσεις. Σύμφωνα με οδηγίες (εγκύκλιο) της Διεύθυνσης Αμοιβής και Εργασίας του υπουργείου Εργασίας προς τους επισιτιστικούς καταστηματάρχες (η σύμβαση των οποίων έληξε στις 14-8-2012) οι νεοπροσλαμβανόμενοι «στην ατομική σύμβαση μπορεί να συμφωνηθεί να εργάζονται με εξαήμερη εργασία».

Δηλαδή, με απλά λόγια, το σύνθημα είναι: «Εφαρμόστε ατομικές συμβάσεις με εξαήμερο και αμοιβή τα 586 ευρώ, όση είναι η μεικτή αμοιβή βάσης για τους νεοπροσλαμβανόμενους». Αυτό είναι το περίφημο «grecovery» που οραματίζονται φαίνεται και αφειδώς φαντασιώνονται ότι θα ξεπεραστεί με αυτόν τον τρόπο η «κινούμενη άμμος» της ύφεσης...

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο, οι μισθοί περίπου 600.000 εργαζομένων που έμειναν φέτος χωρίς κλαδική σύμβαση, θα υποστούν μειώσεις έως 20% από την απώλεια σειράς επιδομάτων, ενώ με ατομικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις οι μισθοί μπορεί να πέσουν ακόμα και στα 586 ευρώ (μικτά), στα χαμηλότατα επίπεδα δηλαδή της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

ΠΗΓΗ:defencenet.gr

Νέο πρατήριο ΕΚΟ στο Καστελόριζο


Ένα νέο πρατήριο στο ακριτικό νησί του Καστελόριζου ξεκίνησε τη λειτουργία του από την ΕΚΟ, τη μεγαλύτερη εταιρία εμπορίας καυσίμων της χώρας και μέλος του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ.
Η ΕΚΟ,με τη συνδρομή τουΟμίλου των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ, έκρινε άμεση προτεραιότητα να ανταποκριθεί ταχύτατα στο αίτημα των τοπικών αρχών και της πολιτείας να δημιουργήσει έναν νέο σταθμό ανεφοδιασμού, ένα πρατήριο που θα καλύπτει εξ ολοκλήρου τις ανάγκες του νησιού. Το νέο πρατήριο διαθέτει όλα τα προϊόντα EKONOMY, κίνησης και θέρμανσης, στις γνωστές κορυφαίες προδιαγραφές του δικτύου ΕΚΟ.
Όπως δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΚΟ κ. Ιωάννης Ψυχογυιός: « H έναρξη της λειτουργίας του νέου αυτού πρατηρίου έρχεται να καλύψει τις ανάγκες των συμπολιτών μας του ακριτικού αυτού νησιού! Για μας στην ΕΚΟ, η ενίσχυση περιοχών και συμπολιτών μας με περιορισμένη πρόσβαση σε αναγκαία αγαθά, αποτελεί παράδοση και στοιχείο της φύσης της εταιρίας από τη σύστασή της! Το οφείλουμε στον τόπο μας, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που τόσο η κοινωνία μας όσο και ο επιχειρηματικός κόσμος, δοκιμάζονται τόσο σκληρά!...»
 ΠΗΓΗ:energypress.gr