Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020

Η κατάρρευση της Exxon Mobil - Οι άστοχες επιλογές και το «στοίχημα» της επόμενης μέρας που αγνοεί

 


Μόλις πριν από επτά χρόνια, η Exxon Mobil ήταν η μεγαλύτερη εταιρεία των ΗΠΑ με κεφαλαιοποίηση της αγοράς. Από τότε έχει χάσει περίπου το 60% της αξίας της, με το ανώτατο όριο αγοράς της να είναι περίπου 160 δισεκατομμύρια δολάρια, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με εκτενές αφιέρωμα της Wall Street Journal, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Exxon θα χάσει περισσότερα από 1 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, σε σύγκριση με τα κέρδη των 46 δισ. δολ. το 2008, που αποτελούσε ρεκόρ για αμερικανική εταιρεία. Η διαγραφή..

ΟΠΕΚ: Τα 60 Χρόνια Βρίσκουν το Καρτέλ στη Σκιά των ΗΠΑ



Έξι δεκαετίες ζωής μετρά ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Εξαγωγών Κρατών (ΟΠΕΚ) ως κυρίαρχη δύναμη στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, με τη χθεσινή επέτειο από τη σύστασή του να συμπίπτει ωστόσο με μία άκρως ταραγμένη και αβέβαιη περίοδο όσον αφορά τις προοπτικές των τιμών πετρελαίου, με αναλυτές αλλά και τον ίδιο τον ΟΠΕΚ να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της ενεργειακής ζήτησης στη διάρκεια..

Πώς η BP έφθασε να πουλάει… 150 εκατ. κούπες καφέ

 


Η αγορά του πετρελαίου κάποτε αποτελούσε το μήλον της έριδος για τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, οι οποίες έδιναν αγώνα δρόμου για να εδραιώσουν τη θέση τους ανάμεσα στους βασικούς «παίχτες» αυτού του χρυσοφόρου κλάδου. Πλέον, όμως, η κατάσταση έχει αλλάξει άρδην. Η χαμηλή τιμή του μαύρου χρυσού, η εξασθενημένη ζήτηση και η στροφή προς εναλλακτικές μορφές ενέργειας έχουν επιφέρει σημαντική ζημιά στο πρεστίζ του αργού.

Έτσι, οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, οι οποίες συνήθιζαν να πλουτίζουν αφειδώς από..