Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

ΤΙ ΕΙΠΕ ΠΑΛΙ Ο ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ !!!!!



Αυτά τα χρόνια προσπαθήσαμε να κρατήσουμε το κουτάκι μας σταθερό .Για να μην έχουμε απώλειες δεχτήκαμε να έχουμε εργολαβικούς  και όταν έρθουν καλύτερες μέρες, οι εργαζόμενοι που θα έρθουν τότε για δουλειά θα έχουν καλύτερο μισθό.



Τα μαθήματα απ' την Ισπανία δεν τα έμαθε κανείς. Τώρα τουλάχιστον θα μάθει κανείς τα νέα μαθήματα απ' την Ιταλία;


Είδαμε να δημοσιεύεται μια ακόμα εμμονή της WWF κατά του λιγνίτη, με το απίθανο εύρημα "στην Ιταλία έκλεισαν σταθμούς άνθρακα για περιβαλλοντικούς λόγους, άρα να κλείσουμε κι εδώ το λιγνίτη". Κάτι δηλαδή σαν το "πετούν στη θάλασσα τους μετανάστες στη Λαμπεντούζα, να τους πετάξουμε κι εδώ". Κι επειδή η αξιοπιστία της ΜΚΟ έχει πέσει προ πολλού πιο κάτω κι απ' τα τάρταρα, είπαμε να ...
το ψάξουμε λίγο, να δούμε τι πραγματικά έγινε στην Ιταλία.
Ο σταθμός είναι ο Vado Ligure στη Βόρεια Ιταλία και πράγματι, ένας εισαγγελέας διέταξε το κλείσιμο των δυο λιθανθρακικών μονάδων (330ΜW η κάθε μία, κατασκευής του 1971), που, όπως βλέπετε στη φωτογραφία, βρίσκεται δίπλα στα σπίτια στην ομώνυμη μικρή πόλη των περίπου 8500 κατοίκων. Λίγο πιο πέρα βρίσκεται η Savona, 60.000 κατοίκων. Ο σταθμός έχει επίσης μια μονάδα φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου (800MW), η οποία συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά. Η περιοχή είναι πολύ βιομηχανοποιημένη, και βρίσκεται στα παράλια λίγο πιο δυτικά της Γένοβας. Ο εισαγγελέας δέχθηκε ότι 442 θάνατοι στην περιοχή μεταξύ των ετών 2000 και 2007, καθώς και 1700-2000 περιστατικά καρδιοαναπνευστικών προβλημάτων οφείλονται σε τοξικές εκπομπές από το εργοστάσιο.
Μέχρι εδώ αυτά αναφέρονται και στο ελληνικό και στα ξένα δημοσιεύματα που είδαμε για το θέμα. Πάμε τώρα να δούμε τι ΔΕΝ αναφέρεται στο ελληνικό δημοσίευμα, οπότε ο καθένας μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα ΓΙΑΤΙ δεν αναφέρονται:

ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

Τα τρία “χρυσά παιδιά” της τεχνολογίας βάλθηκαν να αντικαταστήσουν τον άνθρωπο από υπολογιστές!

Τα τρία “χρυσά παιδιά” της τεχνολογίας βάλθηκαν να αντικαταστήσουν τον άνθρωπο από υπολογιστές!
Πρόκειται για τα τρία χρυσά ονόματα της Silicon Valley και της υψηλής τεχνολογίας.  Ο λόγος για τον Mark Zuckerberg της Facebook, τον Elon Musk της Tesla και τον Ashton Kutcher, ηθοποιό και πρώην σύντροφο της Demi Moore, ο οποίος το τελευταίο διάστημα “επανα-συστήνεται” ως ένας από τους πιο επιφανείς επενδυτές σε start ups.

Οι τρεις τους τώρα ενώνουν τις δυνάμεις τους, και μάλιστα σε ένα project που μοιάζει βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Όπως αποκαλύπτει η Wall Street Journal, επενδύουν 40 εκατ. δολάρια σε μια εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης, που αποκαλείται Vicarious.

Η Vicarious προσπαθεί να αναπαράξει τον ανθρώπινο νεοφλοιό ως κώδικα υπολογιστή. Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια; Ο νεοφλοιός είναι το πολύ σημαντικό μέρος του ανθρώπινου εγκεφάλου που βλέπει, ελέγχει το σώμα, κατανοεί τη γλώσσα και κάνει μαθηματικούς υπολογισμούς.

Όταν η Vicarious φτάσει στο στόχο της, ελπίζει, σύμφωνα με τα όσα είπε στη WSJ ο ιδρυτής της, Scott Phoenix, να “έχει έναν υπολογιστή που σκέφτεται σαν άνθρωπος, αλλά που δεν θα χρειάζεται να τρώει ή να κοιμάται”.

Που ακριβώς θα χρησιμεύσει αυτή η τεχνολογία; Ακόμα και στα πιο πρώιμα στάδιά της, μπορεί να είναι πολύτιμη για εταιρείες όπως η Facebook, για παράδειγμα, εξηγώντας μάλλον και το ενδιαφέρον του Mark Zuckerberg. Και αυτό γιατί το site κοινωνικής δικτύωσης ευελπιστεί να μετατρέψει τις τεράστιες ποσότητες προσωπικών πληροφοριών που “ποστάρουν” οι χρήστες του σε μια βάση δεδομένων σοφίας. Εάν, για παράδειγμα, κάποιος κάνει μια ερώτηση στο Facebook, θα πάρει μια απάντηση με βάση τις πληροφορίες που έχουν δημοσιεύσει οι χρήστες του. Και ήδη, το site χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για την αναγνώριση προσώπων, προκειμένου να εντοπίσει τους χρήστες του μέσα στις φωτογραφίες. 

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Διεθνές συνέδριο για την ενέργεια στις 25 με 27 Νοεμβρίου στην Αθήνα

Διεθνές συνέδριο για την ενέργεια στις 25 με 27 Νοεμβρίου στην Αθήνα
Η «καρδιά» της παγκόσμιας ενεργειακής αγοράς χτυπάει τον Νοέμβριο στην Αθήνα. Σε μια χρονική συγκυρία που αναδεικνύεται ως προτεραιότητα πρώτης γραμμής η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης - μέσω της Ελλάδας, της Κύπρου και της Νοτιανατολικής Ευρώπης - ο μεγαλύτερος πολυεθνικός όμιλος διοργάνωσης ΟΙL & GAS εκδηλώσεων παγκοσμίως, ΙΤΕ GROUP PLC, σε συνεργασία  με τον Ελληνικό Όμιλο εταιρειών οργάνωσης εκθέσεων ROTA AE,  επιλέγει την Αθήνα για να διοργανώσει μια έκθεση / συνέδριο μεγάλου βεληνεκούς, που θα αποτελέσει για τη χώρα μας την είσοδο στην εποχή των θετικών ενεργειακών εξελίξεων.

Διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες, εταιρείες πετροχημικών, εταιρείες διύλισης, γεωτρήσεων και εταιρείες με υπηρεσίες στον τομέα του πετρελαίου, υψηλόβαθμα στελέχη μεγάλων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην τοπική και στη διεθνή αγορά, κυβερνητικοί  αξιωματούχοι και  φορείς από όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τον κόσμο, συναντώνται στα πλαίσια της διεθνούς έκθεσης και συνεδρίου  OIL AND GAS SOUTH EAST EUROPE, η οποία  θα πραγματοποιηθεί 25 με 27 Νοεμβρίου 2014 στο εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο Metropolitan Expo, στην Αθήνα.

Η έκθεση και το συνέδριο θα επικεντρωθούν στις εξελίξεις σε Αλβανία, Αυστρία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Ελλάδα, Κροατία, Κύπρο, Ουγγαρία, Μολδαβία, Μαυροβούνιο, Ρουμανία, Σερβία, τη Σλοβακία και την Τουρκία. Όλες οι παραπάνω χώρες συνδέονται με την Ελλάδα, ως χώρα φιλοξενίας της εκδήλωσης, μέσω υφιστάμενων και μελλοντικών προγραμματισμένων αγωγών.

Οι νέες εμπορικές ευκαιρίες στην αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου που παρουσιάζονται στην  Νοτιοανατολική Ευρώπη,  οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την κατασκευή του αγωγού TAP και άλλα προγραμματισμένα project  αγωγών,  καθώς και η περιφερειακή συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων και της βιομηχανίας θα αποτελέσουν βασικά θέματα τόσο για την έκθεση όσο και για το συνέδριο Oil and Gas South East Europe 2014.

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

ΤτΕ: Αυτός είναι ο νέος Κώδικας για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων


Στη δημοσιότητα έδωσε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος το νέο Κώδικα για τη διαχείριση των «κόκκινων δανείων». 

Ο εν λόγω κώδικας ορίζει πώς θα κινούνται οι τράπεζες, προκειμένου να ρυθμίζουν τα δάνεια των δανειοληπτών, που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα.

Το σχέδιο που παρουσιάστηκε, ακολουθεί έναν «οδικό χάρτη» πέντε σταδίων για τα δάνεια που παρουσιάζουν καθυστέρηση ή που τείνουν να χαρακτηριστούν «κόκκινα»: Αυτά είναι:

1: Επικοινωνία με το δανειολήπτη.
2: Συγκέντρωση οικονομικών και άλλων πληροφοριών.
3: Αξιολόγηση των οικονομικών στοιχείων.
4: Πρόταση των κατάλληλων λύσεων στο δανειολήπτη.
5: Διαδικασία εξέτασης ενστάσεων.

Αναλυτικά, στο πρώτο στάδιο ...

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Μικρά κέρδη για τις τιμές πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων


Μικρά κέρδη σημειώνουν τα συμβόλαια του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, με την κρίση στην Ουκρανία και τη διακύμανση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ να μετατρέπονται στους κυρίαρχους καταλύτες της τάσης.
Ειδικότερα, στις 14:50, τα συμβόλαια παράδοσης Μαΐου του αργού ενισχύονται κατά 39 σεντς στα 106,84 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα αντίστοιχα συμβόλαια του αργού σημειώνουν κέρδη 34 σεντς στα 99,24 δολάρια το βαρέλι. Ο όγκος των συναλλαγών για όλα τα παράγωγα του πετρελαίου κινούνται κατά 36% χαμηλότερα από το μέσο όρο των 100 τελευταίων ημερών, ενώ εκείνα της άμεσης παράδοσης ενισχύονται από την αρχή της εβδομάδας κατά 0,4%.
Το αργό οδεύει προς την τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών, με τους αναλυτές να θεωρούν ότι οι εξελίξεις στην περιοχή της Κριμαίας δεν θα έχουν αντίκτυπο στη διαμόρφωση των αποθεμάτων του πετρελαίου.
Μπορεί το πετρέλαιο brent να ενισχύεται σήμερα, αλλά έχει χάσει περί το 1,5% από τις 14 Μαρτίου, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον περασμένο Νοέμβριο. Χτες ενισχύσθηκε, όταν και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τις κυρώσεις έναντι της Ρωσίας, ωστόσο οι αγορές έχουν ήδη ενσωματώσει ένα μεγάλο μέρος του risk premium από την προηγούμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται συνέχιση της πτώσης του πετρελαίου, καθώς εκτιμάται ότι τα αποθέματα θα αυξηθούν. Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη έγινε γνωστό ότι τα αποθέματα αργού την προηγούμενη εβδομάδα αυξήθηκαν κατά 5,9 εκατ. βαρέλια στα 375,9 εκατ. βαρέλια, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για άνοδο κατά 2,3 εκατ. βαρέλια.
Τα αποθέματα βενζίνης υποχώρησαν κατά 1,5 εκατ. βαρέλια στα 222,3 εκατ. βαρέλια, με τους αναλυτές να έχουν προβλέψει μικρότερη μείωση κατά 900.000 βαρέλια. Τα διυλισμένα αποθέματα μειώθηκαν κατά 3,1 εκατ. βαρέλια, με τους αναλυτές να έχουν προβλέψει πτώση 600 χιλ. Η παραγωγική ικανότητα των διυλιστηρίων υποχώρησε στο 85,6%.
(naftemporiki)

ΠΗΓΗ:energypress.gr

ΠΕΠΕΚΟ: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

 
Καλούνται τα μέλη του Σωματείου στην Τακτική Ετήσια Γενική Συνέλευση, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014 και ώρα 16.00, σε αίθουσα του κέντρου Maroussi Plaza (πρώην Village Center, οδός Φραγκοκλησιάς, 100μ. από τα Κεντρικά Γραφεία).
Τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης είναι:
1.       Διοικητικός Απολογισμός 2013
Πρόγραμμα Δράσης 2014
2.       Οικονομικός Απολογισμός 2013
Έκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής
Προϋπολογισμός 2014
3.      Ενημέρωση από Εκπροσώπους Εργαζομένων στο ΔΣ ΕΚΟ ΑΒΕΕ
4.       Ενημέρωση από Επιτροπή Υγιεινής & Ασφάλειας / Επιτροπή Αιμοδοσίας
5.       Προκήρυξη Αρχαιρεσιών Σωματείου 2014
Εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής
Επιλογή Δευτεροβάθμιας οργάνωσης για την εκπροσώπηση στη ΓΣΕΕ




ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Επιτέλους οι φωνές των εργαζομένων από το Γενάρη μήνα, ότι παρακρατείται περισσότερη εφορία από το μισθό τους από την εταιρία και παρ' όλη την καθυστέρηση, εσκεμμένη ή όχι, βλέπετε έχουμε και το δημοψήφισμα, απέδωσαν καρπούς. Η αδικία σχετικά με τη μεγαλύτερη παρακράτησης έληξε. Αρχές του Απρίλη απ' ό,τι ακούγεται θα επιστραφούν τα χρήματα.  Μια δικαίωση μόνο για τους εργαζόμενους  που τόλμησαν να πιέσουν την εταιρεία για το δίκαιο αίτημα τους και όχι για τους συνδικαλιστές, που υποστηρίζουν πανηγυρικά ότι το ανακάλυψαν τάχα αυτοί. 

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 14ου ΜΕΤΑΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΟΥ ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ - ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ


Πραγματοποιήθηκε χθες 20 Μάρτη 2014 με επιτυχία το 14ο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο του ΕΚΕ-ΔΑ.

Όλοι οι αντιπρόσωποι-σύνεδροι που συμμετείχαν κατέθεσαν τις απόψεις και τις θέσεις τους ανάλογα με το πλαίσιο της συνδικαλιστικής και ιδεολογικής τους κατεύθυνσης.


Αναλύθηκαν εκτενέστερα όλα τα εργασιακά, ασφαλιστικά, οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα  τα οποία βρέθηκαν κάτω από την δαμόκλειο σπάθη των κυβερνητικών επιλογών.


Επίσης, με τις τοποθετήσεις των αντιπροσώπων του συνεδρίου δημιουργήθηκε το πλαίσιο αρχών, κανόνων και δράσεων το οποίο θα είναι παρακαταθήκη της καινούργιας διοίκησης η οποία και θα κληθεί να διαχειριστεί  την δύσκολη τριετία που θα διανύσουμε.


Στο τέλος της ημέρας και μέσα σε ένα κλίμα δημοκρατικότητας προσήλθε το σύνολο των αντιπροσώπων να αποτυπώσει με την ψήφο του την υποστήριξη στις κάτωθι συνδικαλιστικές παρατάξεις:


ΔΙΟΙΚΗΣΗ




ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ    106


ΑΠΟΧΗ                       3     2,83%


ΨΗΦΙΣΑΝ                   103



ΑΚΥΡΑ/ΛΕΥΚΑ        0


συμμετοχή                 97,17%


            ΕΓΚΥΡΑ    103                      ΣΥΝΟΛΟ          100%                 


ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ ΕΛΑΒΑΝ:



ΣΤΑΥΡΟΙ


ΠΟΣΟΣΤΟ


ΕΔΡΕΣ


ΑΛΛΗΛΗΓΓΥΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ   60       58,25%       10


ΔΕΣΚΕ                                                15        14,56           2


ΔΑΚΕ                                                 10         9,71%          1


ΑΚΕ                                                     8         7,77%           1


ΕΛΚΕ                                                  7         6,80%           1


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ        3          2,91              0


                          ΣΥΝΟΛΟ          103                  100%              15


ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΓΣΕΕ




ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ                    49


ΑΠΟΧΗ                                       3               6,12%


ΨΗΦΙΣΑΝ                                  46



ΑΚΥΡΑ/ΛΕΥΚΑ                        0

συμμετοχή                                  93,88%


            ΕΓΚΥΡΑ     46                      ΣΥΝΟΛΟ          100%                  


ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ ΕΛΑΒΑΝ:


ΣΤΑΥΡΟΙ


ΠΟΣΟΣΤΟ


ΕΔΡΕΣ


ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ    26          56,52%        2


ΔΕΣΚΕ                                                 14          30,43%        1


ΔΑΚΕ                                                    6           13,04%        0


                          ΣΥΝΟΛΟ             46                   100%              3



ΠΗΓΗ:
ekeda.gr

Στην πρώτη γραμμή «κούρεμα» καταθέσεων


Η συμφωνία για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης των τραπεζών (SRM), στην οποία κατέληξε η ελληνική Προεδρία με εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προβλέπει την ταχύτερη κεφαλαιακή ενίσχυση του Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης των τραπεζών (SRF), μεταδίδει το Ρόιτερς και ανοίγει το δρόμο στα «κουρέματα» καταθέσεων αφού τα λεφτά για τις τραπεζικές τρύπες δεν φτάνουν... στο φόντο νέων μνημονίων

Ειδικότερα, η κεφαλαιοποίηση του Ταμείου με το ποσό των 55 δισ. ευρώ, που θα προέλθει από εισφορές των τραπεζών, θα γίνει σε 8 έτη αντί των 10 ετών που προβλεπόταν αρχικά (με βάση την απόφαση του Ecofin τον περασμένο Δεκέμβριο).

H συμφωνία ανοίγει το δρόμο για "κουρέματα" καταθέσεων... αλά κυπριακά, στο όνομα της "σωτηρίας" των τραπεζών και της "βιωσιμότητας" των χρεών.


Το τελικό μέγεθος του κουμπαρά ούτε που πλησιάζει τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών της Ευρωζώνης.

Οι διαμάχες παραμένουν μεταξύ Γερμανίας Γαλλία και Βρετανίας για το ποιος θα πληρώνει ενδεχόμενες χρεοκοπίες τραπεζών παραμένοντας όμως όλοι οι αξιωματούχοι ανένδοτοι στην απαρέγκλιτη εφαρμογή μέτρων λιτότητας για χάρη των τραπεζών.

Το 40% των κεφαλαίων του Ταμείου θα μπορεί να χρησιμοποιείται από την αρχή από όλες τις χώρες και το 70% μετά από τρία χρόνια.

Ωστόσο, το Ταμείο δεν θα μπορεί να δανείζεται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, εφόσον εξαντληθούν τα κεφάλαιά του.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα έχει τον πρωταρχικό ρόλο στη κίνηση της διαδικασίας για το κλείσιμο μίας τράπεζας, περιορίζοντας τη δυνατότητα των υπουργών των χωρών να αμφισβητήσουν την κίνηση αυτή.

Η συμφωνία πρέπει να επικυρωθεί από το Ευρωκοινοβούλιο και τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ.

Newsroom Enet, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΗΓΗ:enet.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΣΕΕΠ


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι 

 Σας υπενθυµίζουµε ότι την Τετάρτη 26/03/14 και την Πέµπτη 27/03/14, θα πραγµατοποιηθεί ψηφοφορία για την έγκριση της νέας ΕΣΣΕ 2014-2015-2016. 
 Οι ώρες ψηφοφορίας έχουν ως εξής: 
• Για τις ΒΕΑ, ΒΕΕ & ΒΕΘ στα γραφεία του Σωµατείου από 06:00 έως 19:00. 
• Για το Μαρούσι η ψηφοφορία θα πραγµατοποιηθεί την Πέµπτη 27/03/14 (στην αίθουσα 8, -όροφος), από 09:00 έως 14:00. 
 Οι συνάδελφοι µπορούν να ψηφίζουν µε την υπηρεσιακή τους ταυτότητα. 
Όλοι συµµετέχουµε στην ψηφοφορία και ψηφίζουµε για την έγκριση της νέας ΕΣΣΕ. 


ΠΗΓΗ:pseep.gr

Γ.Μανιάτης: Η αξία του ορυκτού μας πλούτου είναι 30 δισ.- Υπάρχουν 120 δημόσια μεταλλεία


Tελικά η Ελλάδα δεν είχε μόνο πετρέλαιο όπως φρόντιζε να κρύβει επιμελώς ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αφού ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης αποκάλυψε ότι η αξία του ορυκτού πλούτου στο υπέδαφος της Ελλάδας ανέρχεται στα 30 δισ. ευρώ!

Μάλιστα, προανήγγειλε την εκπόνηση ειδικού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού για τις Ορυκτές Πρώτες Υλες.

Ο υπουργός στον χαιρετισμό που απηύθυνε, μέσω της διευθύντριας του γραφείου του,  προς το τέταρτο Διεθνές Συνέδριο για τους Φυσικούς Πόρους της Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα, ανέφερε ότι έχουν καταγραφεί και αξιολογηθεί πάνω από 120 δημόσιοι μεταλλευτικοί χώροι, για τους οποίους θα ξεκινήσουν διαδικασίες εκμίσθωσης με διεθνείς διαγωνισμούς.

«Η αξία των υπεδαφικών κοιτασμάτων της χώρας που μπορούν να εκμεταλλευθούν με πολύ συντηρητικούς υπολογισμούς από τα πλήρως ερευνηθέντα κοιτάσματα ανέρχεται σε περίπου 30 δισ. ευρώ» είπε και πρόσθεσε ότι στα κοιτάσματα αυτά δεν περιλαμβάνονται τα ενδεχόμενα αποθέματα υδρογονανθράκων.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Υπό την «ομπρέλα» του Σ.ΒΙ.ΒΕ οι παραγωγοί βιοκαυσίμων, βιομάζας


Ενιαία εκπροσώπηση θα έχουν πλέον οι παραγωγοί βιοκαυσίμων και βιομάζας, καθώς οι δύο κλαδικοί σύνδεσμοι -Σύνδεσμος Βιοκαυσίμων και Βιομάζας Ελλάδας (Σ.ΒΙ.Β.Ε.) και ο Ελληνικός Σύνδεσμος Παραγωγών Βιοκαυσίμων (Ε.Σ.ΠΑ.Β.)- αποφάσισαν να συγχωνευθούν.
Ο «νέος» Σ.ΒΙ.ΒΕ, μοναδικός πλέον θεσμικός εκπρόσωπος του ελληνικού κλάδου παραγωγής ανανεώσιμων καυσίμων, έχει ως στόχο την ανάπτυξη της αειφόρου παραγωγής βιοκαυσίμων, προωθώντας την χρήση ελληνικών πρώτων υλών αλλά και την χρήση απορριμμάτων και αποβλήτων, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην προστασία του περιβάλλοντος.
Στις 13 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη γενική συνέλευση του ενιαίου Συνδέσμου.
Το νέο ΔΣ συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής:
Σωτήριος Α. Φώλιας (GF ENERGY ABEE), Προεδρος,
Γιάννης Κουρούκλης (ΕΛΙΝ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΑ Α.Ε.), Α’ Αντιπρόεδρος,
Ιωάννης Τυχάλας (Φυτοενέργεια Α.Ε.), Β’ Αντιπρόεδρος,
Παρασκευάς Πέττας (Π.Ν. ΠΕΤΤΑΣ ΑΕΒΕ), Γραμματέας,
Νικόλαος Τσαγκαλίδης (MILL OIL HELLAS A.E.), Ταμίας,
Στυλιανός Γουνιώτης (ΒΙΟΝΤΗΖΕΛ Ε.Π.Ε.), Οικονομικός επόπτης και
Σωτήριος Σωτηριάδης (ΜΑΝΟΣ Α.Ε.), Μέλος.
Σημειώνεται ότι η εγχώρια παραγωγή βιοκαυσίμων προσφέρει πολύ σημαντικά οφέλη στην ελληνική οικονομία, καθώς:
- Αποτελεί έναν από τους βασικότερους πυλώνες στήριξης της Αγροτικής παραγωγής προσφέροντας σημαντικό εγγυημένο εισόδημα για τους Έλληνες αγρότες. Ενδεικτικά, για το 2013 το πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας μεταξύ των εταιρειών παραγωγής βιοντίζελ και των αγροτών άγγιξε το 1.000.000 στρέμματα.
- Δημιουργεί περισσότερες από 25.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.
- Απορροφά περισσότερους από 20.000 τόνους χρησιμοποιημένων μαγειρικών ελαίων και ζωικών λιπών, απαλλάσσοντας το περιβάλλον από σημαντικούς ρύπους.
- Μειώνει την εξάρτηση της χώρας από εισαγωγές πετρελαίου.
- Παράγει και διοχετεύει στην Ελληνική και διεθνή αγορά περισσότερους από 100.000 τόνους Ελληνικών μη μεταλλαγμένων ζωοτροφών
- Συμβάλει αποφασιστικά στη μείωση του ελλείμματος εμπορικού ισοζυγίου μέσω της μείωσης των εισαγωγών πετρελαίου αλλά και της μείωσης των εισαγωγών καυσίμων, βιοκαυσίμων και ζωοτροφών.
- Παράγει το μοναδικό βιώσιμο εναλλακτικό καύσιμο για τις μεταφορές και συμβάλει αποφασιστικά στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου στον τομέα αυτόν, που ευθύνεται για τις περισσότερες εκπομπές C02 στην Ευρώπη, συμβάλλοντας αποφασιστικά στους στόχους που έχει θέσει η χώρα μας για τη μείωση των ρύπων αυτών.

ΠΗΓΗ;energypress.gr

ΔΗΛΩΣΗ-ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΓΣΕΕ Γ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ


Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ κάλεσε τον Έλληνα Πρωθυπουργό «να διατεθεί το πλεόνασμα που επετεύχθη, χάρη στις πρωτοφανείς σε επίπεδο ΟΟΣΑ αιματηρές θυσίες του ελληνικού λαού, σε ενεργητικές πολιτικές καταπολέμησης της ανεργίας κι όχι στις άγαμες θυγατέρες και στους ένστολους» και πρόσθεσε: «Κύριοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτύχατε. Αυτό διαπιστώνεται από τις επιπτώσεις των πολιτικών σας στις χώρες της κρίσης αλλά και γενικότερα στην Ευρώπη. Η Ευρώπη κρύφτηκε πίσω από το ΔΝΤ. Επίκεινται εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι πολίτες προσδοκούν αλλαγή πολιτικής και να δοθεί βάρος στην κοινωνική διάσταση στην Ευρώπη και στην απασχόληση. Η Τρόϊκα και το ΔΝΤ δεν έχουν καμία κοινωνική και πολιτική νομιμοποίηση και πρέπει να αποσυρθούν άμεσα μαζί με τις πολιτικές τους».  
Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ τόνισε επίσης ότι η Ευρώπη δεν δείχνει την ίδια ευαισθησία για την Κύπρο όπως για την Ουκρανία, επισημαίνοντας παράλληλα ότι πρέπει να μας ανησυχεί η άνοδος του φασισμού και των ακροδεξιών στοιχείων στην Ουκρανία.

ΠΗΓΗ:gsee.gr

Ρουμανία: Σε δημοπρασία το 26% των διυλιστηρίων της Rompetrol


Η Ρουμανία θα βγάλει σε δημοπρασία, το καλοκαίρι, ένα ποσοστό 26% των διυλιστηρίων της με την τιμή εκκίνησης τα 200 εκατ. δολάρια,  δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος την Τετάρτη.
«Αυτό το καλοκαίρι θα ξεκινήσει η δημοπρασία για την πώληση ενός πακέτου μετοχών που αντιπροσωπεύει το 26 τοις εκατό της εταιρείας και η διαφορά του 18 τοις εκατό θα παραμείνει ιδιοκτησία του Ρουμανικού Δημοσίου» δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ο κ. Gabriel Ντουμιτράσκου, επικεφαλής της Υπηρεσίας Ιδιωτικοποιήσεων στο Υπουργείο Ενέργειας.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες που επικαλείται η Mediafax και αναμεταδίδει το balkans.com, υπάρχουν αρκετές εταιρείες που ενδιαφέρονται για τις μετοχές, συμπεριλαμβανομένης και μιας αραβική εταιρείας.
Αυτή τη στιγμή, το Ρουμανικό Δημόσιο κατέχει το 44.69 τοις εκατό των διυλιστηρίων  Rompetrol Rafinare. Μετά την πώληση, η κυβέρνηση θα διατηρήσει το 18% της εταιρείας.
Ο Αντιπρόεδρος της Rompetrol , κ. Azamat Zhangulov, , δήλωσε τον Ιανουάριο ότι η τιμή των 200 εκατ. ευρώ που προσφέρει η KazMunai Gaz για το 26 τοις εκατό των μετοχών είναι η «καλύτερη δυνατή» και η μεγαλύτερη που μπορεί να πληρώσει η εταιρεία από το Καζακστάν.

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δελτίο Τύπου - Βρυξέλλες: Τα ευρ.συνδικάτα προειδοποιούν - Η μείωση των μισθών θέτει υπό αμφισβήτηση την ανάκαμψη


«Η μείωση των μισθών θέτει υπό αμφισβήτηση την ανάκαμψη». Αυτό είναι το μήνυμα-προειδοποίηση που στέλνουν τα ευρωπαϊκά συνδικάτα στους Ευρωπαίους ηγέτες κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις τραγικές επιπτώσεις από τις συνεχιζόμενες πολιτικές λιτότητας.
Στη συνδικαλιστική συνάντηση κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες οι επικεφαλής 13 συνδικαλιστικών οργανώσεων μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ.Παναγόπουλος επεσήμαναν την αναγκαιότητα η Ευρώπη να αλλάξει πορεία και πολιτικές ώστε να υπάρξει ανάπτυξη, επενδύσεις και κατ΄επέκταση δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. 
Το μήνυμα των συνδικάτων μετέφεραν σήμερα στους Ευρωπαίους ηγέτες, ανάμεσά τους και ο Πρωθυπουργός κ.Α.Σαμαράς, στο πλαίσιο τριμερούς κοινωνικής συνόδου πριν τη σύγκλιση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι εκπρόσωποι των ανώτατων συνδικαλιστικών οργανώσεων της Ευρώπης. 
Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ κάλεσε τον Έλληνα Πρωθυπουργό «να διατεθεί το πλεόνασμα που επετεύχθη, χάρη στις πρωτοφανείς σε επίπεδο ΟΟΣΑ αιματηρές θυσίες του ελληνικού λαού, σε ενεργητικές πολιτικές καταπολέμησης της ανεργίας κι όχι στις άγαμες θυγατέρες και στους ένστολους». 
Σας παραθέτουμε το Δελτίο Τύπου της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων με στοιχεία για τη μείωση των μισθών στα κράτη-μέλη της ΕΕ, καθώς και τις διαπιστώσεις αλλά και τις επισημάνσεις της Συνδικαλιστικής Συνάντησης Κορυφής για τις συνεχιζόμενες πολιτικές λιτότητας. 


ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ (ΣΕΣ)
Τα συνδικάτα προειδοποιούν: Η μείωση των μισθών θέτει υπό αμφισβήτηση την ανάκαμψη
Η λιτότητα απέτυχε, γι’ αυτό το λόγο η Ευρώπη χρειάζεται κατεπειγόντως μια αλλαγή πορείας προειδοποίησαν οι Ευρωπαίοι συνδικαλιστές ηγέτες σε μια άνευ προηγουμένου συνδικαλιστική συνάντηση κορυφής σήμερα στις Βρυξέλλες.
«Οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε» δήλωσε η Μπερναντέτ Σεγκόλ, Γενική Γραμματέας της ΣΕΣ. 
Από το 2009, οι πραγματικοί μισθοί (μισθοί προσαρμοσμένοι στον πληθωρισμό χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η αύξηση των άμεσων φόρων) μειώθηκαν στα 18 από τα 28 κράτη μέλη -23% στην Ελλάδα, 12% στην Ουγγαρία, πάνω από 6% σε Ισπανία και Πορτογαλία, πάνω από 4% σε Ολλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο.
«Η λιτότητα απέτυχε» πρόσθεσε η κυρία Σεγκόλ. «Η Ευρώπη χρειάζεται αλλαγή πορείας, χρειάζεται επενδύσεις για τη δημιουργία θέσεων εργασίας». 
Η ΣΕΣ εκτιμά πως 250 δις σε διάστημα 10 ετών θα μπορούσαν να δημιουργήσουν έως και 11 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας και πως ένα τέτοιο επενδυτικό σχέδιο αντιπροσωπεύει μόλις το 25% των ποσών που δαπανήθηκαν για τη διάσωση των τραπεζών καθώς και το 25% των ποσών που χάνονται ετησίως λόγω φοροδιαφυγής και φοροαπάτης. 
Η ΣΕΣ υπογραμμίζει το γεγονός πως:
• πάνω από 26 εκατομμύρια Ευρωπαίοι είναι άνεργοι – αυξημένοι κατά 10 εκατομμύρια από το 2008.
• 7.5 εκατομμύρια νέοι άνθρωποι είναι άνεργοι και δεν έχουν κάποια εκπαίδευση ή κατάρτιση 
Παίρνοντας το λόγο κατά τη διάρκεια της συνδικαλιστικής συνάντησης κορυφής η Μπερναντέτ Σεγκόλ δήλωσε: «Αύριο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητήσει την οικονομική, βιομηχανική και ενεργειακή πολιτική. Οι πολιτικές αυτές μπορούν να δημιουργήσουν ανάπτυξη. Αυτό, όμως, δεν θα συμβεί – διότι η βιομηχανική πολιτική δεν διαθέτει τα μέσα για τη δημιουργία απασχόλησης, η ενεργειακή πολιτική στερείται φιλοδοξίας ενώ οι οικονομικές πολιτικές βασίζονται στη λιτότητα και την απορρύθμιση: πρόκειται για εσφαλμένες οικονομικές πολιτικές». 
Προειδοποίησε πως «με τις σημερινές πολιτικές λιτότητας, η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με μια χαμένη δεκαετία, μια χαμένη γενιά – και αυτό εξαιτίας της ανεργίας, της μετανάστευσης και της απόγνωσης». 
Το μήνυμα των συνδικάτων θα παραδοθεί προσωπικά από τη Γενική Γραμματέα της ΣΕΣ, Μπερναντέτ Σεγκόλ, και τους άλλους συνδικαλιστές ηγέτες στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στην Προεδρία του Συμβουλίου που συνεδριάζουν σήμερα το πρωί στο πλαίσιο της Τριμερούς Κοινωνικής Συνόδου Κορυφής πριν από τη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 

ΠΗΓΗ:gsee.gr