Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΔΕΝ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ "ΣΚΛΗΡΟΣ ΠΥΡΗΝΑΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ" Το ΣτΕ το ξεκόβει: Μόνο Ε.Δ. & Σ.Α. θα πάρουν αύξηση


Λίγο μετά τη γνωστοποίηση του σκεπτικού της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ότι δηλ. αποτελούν ειδική κατηγορία εργαζομένων που ανήκουν στον στενό πυρήνα του κράτους)  με την οποία κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές στις αποδοχές των ενστόλων, θέμα που έφερε πρώτο στην δημοσιότητα το defencenet.gr την περασμένη Κυριακή, η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι η συγκεκριμένη απόφαση δεν θα αποτελέσει προηγούμενο ώστε να ακολουθήσουν ανάλογες διεκδικήσεις από άλλες κατηγορίες εργαζομένων του Δημοσίου.

Έτσι σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, το ΣτΕ έκρινε πως είναι συνταγματικές και νόμιμες οι περικοπές των αποδοχών στο προσωπικό της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, όπως νόμιμες είναι και οι περικοπές στο μισθολόγιο των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχαν προσφύγει ο πρόεδρος και εργαζόμενοι στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και ζητούσαν να ακυρωθεί ως αντίθετη στην Ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία η υπουργική απόφαση που εκδόθηκε σε εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου (Ν. 4024/2011) και καθορίζει τις αποδοχές των απασχολούμενων στις Αρχές (επιστημονικό προσωπικό, δικηγόροι κ.λπ.).

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει ο Σύλλογος Εργαζομένων στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), ο πρόεδρος και ο β΄ αντιπρόεδρος της επίμαχης Αρχής, Νικ. Βασιλάκος και Μιλτ. Ασλάνογλου, αντίστοιχα και 19 εργαζόμενοι στην ΡΑΕ (12 ειδικοί επιστήμονες και 7 δικηγόροι), καθώς και 90 εργαζόμενοι στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (12 δικηγόροι και 78 ειδικοί επιστήμονες).

Με την προσφυγή τους οι απασχολούμενοι στην ΡΑΕ ζητούσαν να ακυρωθεί η από 28 Φεβρουαρίου 2012 απόφαση των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών, με την οποία καθορίζονται οι αποδοχές του ειδικού επιστημονικού προσωπικού και των δικηγόρων με σχέση έμμισθης εντολής των Ανεξάρτητων Διοικητικών ή Ρυθμιστικών Αρχών, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων.

Οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών ζητούσαν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικά και παράνομα τα εκκαθαριστικά φύλλα μισθοδοσίας τους, κατά το μέρος που περιεκόπησαν οι αποδοχές τους, σύμφωνα με τις επιταγές του νόμου 4024/2011.

Οι εργαζόμενοι στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζητούσαν επίσης να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη, η από 28.2.2012 υπουργική απόφαση, κατά το σκέλος εκείνο με το οποίο καθιερώθηκαν οι αποδοχές του ειδικού επιστημονικού προσωπικού της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και η κατάταξη και εξέλιξή του σε μισθολογικά κλιμάκια.

Οι  Ομοσπονδίες και Ενώσεις από όλες τις κατηγορίες των ένστολων έχουν καταθέσει από τον δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου 2013 προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του Μνημονίου ΙΙΙ και της αναδρομικής από 1η Αυγούστου 2012, επιστροφής των «αχρεωστήτως καταβληθέντων» ποσών-αποδοχών τους.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Φτωχός ακόμα και αν δουλεύεις

Φτωχός ακόμα και αν δουλεύεις - Τι δείχνει έρευνα της Κομισιόν
Η σημαντική αύξηση της ένδειας μεταξύ των ατόμων σε ηλικία εργασίας είναι μία από τις πλέον απτές κοινωνικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν για τις εξελίξεις στην απασχόληση και τις κοινωνικές προκλήσεις το 2013.

Σύμφωνα με την έκθεση, η σταδιακή μείωση της ανεργίας μπορεί να μην αρκεί για να αλλάξει η κατάσταση, εάν συνεχιστεί η μισθολογική πόλωση, ιδίως λόγω της αύξησης της μερικής απασχόλησης.

Η Ελλάδα βρίσκεται μετά με την Ρουμανία στην χειρότερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με περίπου το 14% των εργαζομένων να είναι σε κατάσταση ένδειας.

«Πρέπει να δώσουμε προσοχή όχι μόνο στη δημιουργία αλλά και στην ποιότητα των θέσεων εργασίας, για να μπορέσουμε να επιτύχουμε μια βιώσιμη ανάκαμψη που να μειώνει όχι μόνο την ανεργία, αλλά και τη φτώχεια», τόνισε ο επίτροπος αρμόδιος για την απασχόληση, τις κοινωνικές υποθέσεις και την κοινωνική ένταξη, κ. László Andor.
 
 ΠΗΓΗ:euro2day.gr

Κληρονομικό χάρισμα…

καφετζου 

 ΠΗΓΗ:papaioannou-giannis.net/

Χάθηκαν δύο εκατομμύρια θέσεις εργασίας στις χώρες των μνημονίων


Σχέδιο γνωμοδότησης της Ευρωβουλής ασκεί δριμεία κριτική στην τρόικα

Τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Κομισιόν και Eurogroup) είναι απολύτως και πλήρως συνυπεύθυνα για τους όρους που επιβάλλονται στους λαούς των μνημονιακών χωρών στο πλαίσιο των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής και κατ’ επέκταση και για τις καταστροφικές κοινωνικές συνέπειές τους», τονίζεται στην έκθεση

Κριτική στο Eurogroup και στα ευρωπαϊκά όργανα που μετέχουν στην τρόικα, για τις κοινωνικές επιπτώσεις των προγραμμάτων προσαρμογής στην Ελλάδα, στην Κύπρο, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, ασκεί σχέδιο γνωμοδότησης της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής.

Στο σχέδιο του Ισπανού εισηγητή Αλεχάνδρο Θέρκας επισημαίνεται ότι μέσα σε μια τετραετία χάθηκαν στις τέσσερις χώρες δύο εκατομμύρια θέσεις εργασίας, ενώ περιγράφει την κατάσταση σε σχέση με την ανεργία των νέων ως «απελπιστική». Συγκεκριμένα, υπολόγισε πως η απώλεια των δύο εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στις τέσσερις μνημονιακές χώρες αντιστοιχεί στο 15% του συνολικού αριθμού των θέσεων εργασίας.

Ο εισηγητής καθιστά τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης πλήρως συνυπεύθυνα για τους όρους που επιβάλλονται στα προγράμματα προσαρμογής και τις κοινωνικές συνέπειές τους. «Τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Κομισιόν και Eurogroup) είναι απολύτως και πλήρως συνυπεύθυνα για τους όρους που επιβάλλονται στους λαούς των μνημονιακών χωρών στο πλαίσιο των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής και κατ’ επέκταση και για τις καταστροφικές κοινωνικές συνέπειές τους», τονίζεται στην έκθεση.

Ακόμη, ο  Θέρκας εκφράζει ανησυχία επειδή μεταξύ των όρων για την χορήγηση χρηματοδοτικής συνδρομής, τα προγράμματα περιλαμβάνουν συστάσεις για περικοπές σε θεμελιώδεις τομείς που άπτονται της καταπολέμησης της φτώχειας, όπως οι συντάξεις, οι βασικές υπηρεσίες και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Καταλήγει δε στο συμπέρασμα πως οι περικοπές στην υγεία και τις συντάξεις που επέβαλαν τα Μνημόνια στην Ελλάδα και στις άλλες μνημονιακές χώρες παραβιάζουν τη Συνθήκη της Λισσαβόνας, αλλά και τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη. Μεταξύ άλλων αναφέρεται στην απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης που έχει ήδη κρίνει παράνομες και έχει καταδικάσει τις περικοπές στο δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας, ενώ επικαλείται και την έντονη κριτική που άσκησε η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας στις μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού συστήματος της Ελλάδας.

Ο εισηγητής της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής ζητά από τη Κομισιόν, την ΕΚΤ και το Eurogroup να αρχίσουν να καταργούν σταδιακά όλα τα έκτακτα μέτρα που έχουν επιβάλει στις μνημονιακές χώρες και καλεί ειδικά την Κομισιόν να διαθέσει πόρους όπου υπάρχει ανάγκη για την αποκατάσταση της κοινωνικής προστασίας και τη μείωση των υψηλών ποσοστών φτώχειας.

ΒΗΜΑ 


ΠΗΓΗ:papaioannou-giannis.net/

Άρθρο Mπράιζα στο Bloomberg υπαγορεύει στην Κύπρο συνεργασία με Τουρκία για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων

Άρθρο Mπράιζα στο Bloomberg υπαγορεύει στην Κύπρο συνεργασία με Τουρκία για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων
Για το Ισραήλ η ανακάλυψη του κοιτάσματος φυσικού αερίου Λεβιάθαν ανοικτά των ακτών του ήταν σαν να κερδίζει το jackpot με την μελλοντική ενεργειακή ανάπτυξη να προσφέρει στη χώρα πρωτοφανή οικονομική ασφάλεια, αναφέρει σε άρθρο του στο Bloomberg o  πρώην Πρέσβης των ΗΠΑ στο Μπακού και πρώην βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών Μάθιου Μπράιζα.

To κοίτασμα Λεβιάθαν υπολογίζεται στα 510 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που αναμένεται να τροφοδοτήσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αφαλάτωσης νερού του Ισραήλ και μια νέα γενιά βιομηχανιών ενέργειας ενώ η εξαγωγή του φυσικού αερίου πέραν του Ισραήλ, θα εξακολουθήσει να προσφέρει μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη, τονίζει ο Μπράιζα.

Όμως η ανακάλυψη του κοιτάσματος δηλητηρίασε τις σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία από τη μία πλευρά και στο Ισραήλ και την Κύπρο από την άλλη, που επίσης έχει πιθανά αποθέματα φυσικού αερίου στα ύδατα της, αναφέρει ο Αμερικανός πρώην αξιωματούχος και το να βρεθεί μία λύση δεν θα είναι εύκολο αλλά με την κατάλληλη προσέγγιση από τις ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι πιθανό, τονίζει.

Μια προφανής εναλλακτική λύση θα ήταν η δημιουργία τερματικού σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου (LNG) εκτός των ισραηλιτικών ακτών αποφεύγοντας εγχώρια εμπόδια. Αλλά αυτό θα περιόριζε τα γεωπολιτικά πλεονεκτήματα του Ισραήλ, αφού θα χρειαζόταν να συνεργάζεται με άλλες χώρες για την εξαγωγή του φυσικού αερίου, σημειώνει ο Μπράιζα.

Αυτό θα μπορούσε να γίνει ένα σημείο ανάφλεξης, εάν οι γείτονες του Ισραήλ και της Κύπρου δεν έχουν κανένα συμφέρον από τις νέες πηγές ενέργειας, πράγμα που θα επέφερε την εδραίωση των περιφερειακών διαφορών, σημειώνει ο πρώην βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τον  Μπράιζα το Ισραήλ θα μπορούσε να συμφωνήσει με έναν σταθμό υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο, όμως ακόμα καμία χώρα δεν έχει εξάγει το φυσικό της αέριο από τερματικό υγροποιημένου φυσικού αερίου, κάνοντας αυτή την πιθανότητα απίθανη.

Μία άλλη οπτική θα ήταν αυτή σε δύο στάδια με πρώτο στάδιο την κατασκευή από μία ιδιωτική εταιρεία ενός αγωγού 292 μιλίων από το Ισραήλ στην Τουρκία, επιλογή η οποία θα μπορούσε να είναι πολύ φθηνότερη και να δώσει στο Ισραήλ επιπλέον δυνατότητες ελέγχου αναφέρει ο Μπράιζα, ενώ στο σημείο αυτό τονίζει ότι ο ίδιος είναι στο διοικητικό συμβούλιο της Turcas Energy Group AS, η οποία  προτείνει έναν τέτοιο αγωγό.

Το δεύτερο στάδιο που προτείνει ο Μπράιζα, είναι μερικά από τα έσοδα του αγωγού σε συνδυασμό με τα έσοδα από τις εξαγωγές του φυσικού αερίου από το κοίτασμα Λεβιάθαν, να χρησιμοποιούνταν για να καταστεί δυνατή η χρηματοδότηση του κυπριακού τερματικού.

Εμπορικά, αυτή η επιλογή φαίνεται εφικτή και απολαμβάνει την υποστήριξη των επικεφαλής των εταιρειών ανάπτυξης τόσο του κοιτάσματος Λεβιάθαν όσο και του κοιτάσματος της Αφροδίτης δηλαδή της αμερικανικής εταιρείας Noble Energy και της ισραηλινής Delek Group, τονίζει ο Μπράιζα.

Όμως και πάλι τα εμπόδια είναι τεράστια αφού ένας υποθαλάσσιος αγωγός από το κοίτασμα Λεβιάθαν προς την Τουρκία θα έπρεπε να διασχίσει την κυπριακή υφαλοκρηπίδα, πράγμα που  απαιτεί, για πρακτικούς λόγους, άδεια από την κυπριακή κυβέρνηση. Η εν λόγω άδεια είναι αδιανόητο να δοθεί σήμερα ενώ και η εξομάλυνση των σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας παραμένει επίσης σε αδιέξοδο, αναφέρει ο Μπράιζα.

Τα εμπόδια αυτά μπορεί να εξασθενίσουν κατά τους προσεχείς μήνες με μία συμφωνία στον τομέα της ενέργειας να συμβάλλει στην επιτάχυνση αυτής της διαδικασίας. Τόσο η Κύπρος όσο και η Τουρκία εργάζονται για την επανέναρξη των συνομιλιών για τη διευθέτηση του κυπριακού υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.  Αν και οι συνομιλίες έχουν δοκιμαστεί στο παρελθόν, Κύπριοι ηγέτες ολοένα και συχνότερα (αν και οι αναφορές αυτές γίνονται σε ιδιώτες) αναγνωρίζουν την οικονομική επιταγή του αγωγού με την Τουρκία, σημειώνει ο Μπράιζα.

Σύμφωνα με τον πρώην βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, την ίδια στιγμή, οι Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν προτείνει “οff the record” ότι η αποκατάσταση των σχέσεων με το Ισραήλ-Τουρκίας θα μπορούσε να συμβαίνει παράλληλα με τις εργασίες του αγωγού φυσικού αερίου.

Η επίτευξη αυτών των στόχων και η ενσωμάτωσή τους σε μια συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ, της Κύπρου και της Τουρκίας ώστε να αναπτυχθούν παράλληλα αυτά τα δύο έργα θα απαιτήσει περίπλοκες διπλωματικές συζητήσεις.

Οι ΗΠΑ μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο, όπως έκαναν στα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν βοήθησαν το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία και την Τουρκία να ανοίξουν ένα νέο δρόμο για τους αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αυτή τη φορά, όμως, οι ΗΠΑ αναμένουν ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μαλακώσει την εχθρότητά του προς το Ισραήλ, καταλήγει ο Μπράιζα. 

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Προειδοποιήσεις από ΙΕΑ σε ΗΠΑ για την παραγωγή πετρελαίου


Σε αδιέξοδο ενδέχεται να οδηγήσει η διογκούμενη παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ τα προσεχή χώρα, εάν η χώρα διατηρήσει την απαγόρευση εξαγωγής αργού, όπως προειδοποιεί η ΙΕΑ.
Η παραγωγή αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ σημειώνει αύξηση τα τελευταία χρόνια, χάριν μιας «έκρηξης» στην παραγωγή πετρελαίου από σχιστόλιθο. Το περασμένο έτος, η παραγωγή πετρελαίου αυξήθηκε κατά 15%, σημειώνοντας την ταχύτερη ετήσια άνοδο στη χώρα κατά την τελευταία 20ετία.
Έως την επόμενη χρονιά, η IEA εκτιμά ότι το πετρέλαιο που εισάγεται και που είναι παρόμοιας ποιότητας με το αργό σχιστόλιθου, θα μπορεί να υποκατασταθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου από τα παράκτια διυλιστήρια των ΗΠΑ.
Ωστόσο, οι αυστηροί κανόνες που διέπουν τις πετρελαϊκές εξαγωγές των ΗΠΑ, περιορίζουν τη διάθεση της νέας προσφοράς πετρελαίου.  

ΠΗΓΗ:energypress.gr