Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

H γαλλική TOTAL δεν αποχωρεί από την κυπριακή ΑΟΖ

Αποτέλεσμα εικόνας για H γαλλική TOTAL δεν αποχωρεί από την κυπριακή ΑΟΖ
H Γαλλική εταιρεία πετρελαιοειδών TOTAL δεν αποχωρεί τελικώς από τη Κυπριακή ΑΟΖ παρά το ότι οι μελέτες που είχε κάνει δεν είχαν δείξει ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα για ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων υδρογοναθράκων.

Σύμφωνα με το υπουργό ενέργειας της Κύπρου Γ. Λακκοτρύπη την επόμενη εβδομάδα θα υπογραφεί συμφωνία της Λευκωσίας με την ΤΟΤΑL, με την οποία θα παρατείνονται οι σεισμικές της έρευνες στο θαλάσσιο οικόπεδο 11 τουλάχιστον μέχρι το Φεβρουάριο του 2016.

Όπως δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Λακκοτρύπης «Θα έχουμε μία ανανεωμένη συμφωνία με την TOTAL. Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα την αλλαγή της συμφωνίας με την εταιρεία, η οποία θα τους δώσει τη δυνατότητα να συνεχίσουν το ερευνητικό τους πρόγραμμα, ώστε να αξιολογήσουν καλύτερα το ενεργειακό δυναμικό του τεμαχίου 11.

Η TOTAL μετά από τη συμφωνία αυτή δεν θα φύγει και θα συνεχίσει τις εργασίες για να αξιολογήσει καλύτερα τις δυνατότητες του τεμαχίου, τουλάχιστον μέχρι το Φεβρουάριο του 2016».


ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Μανιάτης κατά Λαφαζάνη: Η χώρα οδηγείται σε ενεργειακή απομόνωση

Μανιάτης κατά Λαφαζάνη: Η χώρα οδηγείται σε ενεργειακή απομόνωση
Τις έντονες αντιδράσεις του πρώην υπουργού ΥΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε ενεργειακό συνέδριο. Ο υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι « η Ελλάδα είναι πολύ μικρή για να είναι σε ένα καθεστώς ενεργειακής μπανανίας» και για να παραμείνει εξαρτημένο τροϊκανό προτεκτοράτο, υπογραμμίζοντας δε ότι «δεν είμαστε δορυφόρος καμίας μεγάλης δύναμης, ακολουθούμε πολύπλευρη ενεργειακή πολιτική». Πρόσθεσε, ακόμη, ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει εξαρτημένο πιόνι κανενός στο όνομα της δήθεν απεξάρτησης των πηγών τροφοδοσίας της ΕΕ» και αναφέρθηκε στις «μεγάλες καπιταλιστικές χώρες που βλέπουν στον έλεγχο των ενεργειακών δρόμων το εργαλείο για να καταδυναστεύουν τις μικρότερες».

Από την πλευρά του, ο κ. Μανιάτης προειδοποίησε...

EIA: Αυξήθηκαν κατά 4,5 εκατ. βαρέλια τα αποθέματα αργού


Ενισχύθηκαν κατά 4,5 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 6 Μαρτίου τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ.

Αναλυτές που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση της Platts τοποθετούσαν την αύξηση στα 4,2 εκατ. βαρέλια, ενώ πηγές ανέφεραν πως η API κατέγραψε πτώση στα αποθέματα κατά 404.000 βαρέλια. 

Τα αποθέματα φυσικού αερίου υποχώρησαν κατά 200.000 βαρέλια, σύμφωνα πάντα με την EIA. 

Το συμβόλαιο αργού παραδόσεως Απριλίου υποχωρεί κατά 33 σεντς ή 0,7% στα 47,96 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Σημειώνεται ότι πριν τα στοιχεία το αργό διαπραγματευόταν στα 48,14 δολάρια το βαρέλι.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

ΦΡΕΝΟ ΣΤΙΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ, ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ


Ελαφρώς καλύτερη, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια ήταν η κατάσταση για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα το 2014, καθώς έρευνα της KPMG δείχνει πως περιορίστηκαν οι
εισοδηματικές απώλειές τους. 
Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα....

ΓΣΕΕ : Ένα “νέο ξεκίνημα” για τον κοινωνικό διάλογο στην Ευρώπη

Αποτέλεσμα εικόνας για ΓΣΕΕ
Οι τρόποι ενίσχυσης του κοινωνικού διαλόγου σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, τέθηκαν επί τάπητος στη διάσκεψη που διοργανώθηκε στις Βρυξέλλες, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ε.Ε και τους ηγέτες των εθνικών κοινωνικών εταίρων με θέμα «Ενα νέο ξεκίνημα για τον κοινωνικό διάλογο».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, “την ώρα που στη χώρα μας οι μνημονιακές πολιτικές κατέστρεψαν μεταξύ άλλων κάθε έννοια συλλογικής διαπραγμάτευσης και κοινωνικού διαλόγου, η Ευρώπη αναδεικνύει τη σπουδαιότητά τους και τα θετικά τους αποτελέσματα, γεγονός που έγινε εμφανές τόσο από τη συζήτηση στη συγκεκριμένη διάσκεψη όσο και από τις δεσμεύσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής”.

Αντιπροσωπεία της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων στην οποία μετείχε και ο Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΕ Νικόλαος Κιουτσούκης, τόνισε την αναγκαιότητα αποκατάστασης του εθνικού κοινωνικού διαλόγου προσθέτοντας ότι ο κοινωνικός διάλογος έχει αξία όταν παράγει αποτελέσματα και κάνει τη διαφορά στην πράξη και όχι στα χαρτιά.
Στη διάσκεψη συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, αξιωματούχοι της Ε.Ε, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλόντ Γιούνκερ και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύθηκε να ενισχύσει το διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους ενώ τα Ευρωπαϊκά συνδικάτα ζήτησαν μεταξύ άλλων και τη μεγαλύτερη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στις Ευρωπαϊκές πολιτικές που επηρεάζουν την απασχόληση και την αγορά εργασίας, τις συνθήκες εργασίας και το βιοτικό επίπεδο.


ΠΗΓΗ.capital.gr

Καταστροφές του περιβαλλοντος που δημιουργησαν οι ανθρωποι στον πλανητη


Περιβαλλοντικές καταστροφές που έφερε η ανθρώπινη δράση στον πλανήτη
Ο πυρηνικός σταθμός της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία είναι το τελευταίο μεγάλο περιστατικό περιβαλλοντικής απειλής.
Οι συνέπειές του έχουν ήδη δείξει το μελανό τους πρόσωπο, με τα κύματα ραδιενέργειας που εκλύθηκαν να κρίνονται ακόμα και σήμερα ιδιαίτερα υψηλά.
Με αφορμή λοιπόν....

ING: Οι νικητές και οι χαμένοι των αναδυόμενων αγορών από τη "βουτιά" του αργού

Αποτέλεσμα εικόνας για ΑΓΟΡΕΣ
Τους νικητές και τους χαμένους εντός του εύρους των Αναδυόμενων Αγορών (ΕΜ), από την τιμή του πετρελαίου, διακρίνει η ING Investment Management. Όπως σημειώνει η έρευνα η μείωση των τιμών του αργού είναι θετική για τους καταναλωτές, οι οποίοι θα απολαύσουν χαμηλότερες τιμές και μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη. Ωστόσο, η αβεβαιότητα παραμένει, όσον αφορά τα αίτια της πτώσης της τιμής του πετρελαίου και τις επιπτώσεις που θα έχει σε πολλές Ασιατικές χώρες που έχουν μια κουλτούρα υψηλής αποταμίευσης και έχουν πρόσφατα καταργήσει τις επιδοτήσεις για τα καύσιμα.

Σύμφωνα με την ING, oι αναδυόμενες οικονομίες που κατεξοχήν ωφελούνται από τη χαμηλή τιμή του πετρελαίου είναι....

Λαφαζάνης: Η Ελλάδα δεν θα γίνει ενεργειακός δορυφόρος κανενός


«Δεν είμαστε δορυφόρος καμίας μεγάλης δύναμης, ακολουθούμε πολυδιάστατη και πολύπλευρη ενεργειακή πολιτική προς κάθε κατεύθυνση. Η Ελλάδα είναι πολύ μικρή για να ενταχθεί σε ένα καθεστώς ενεργειακής μπανανίας!». Αυτό ανέφερε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης από το βήμα του συνεδρίου Athens Energy Forum 2015 που διοργανώνει η International Herald Tribune.

Πιστός στα όσα είχε δηλώσει πριν από μερικές ημέρες στο πρώτο του Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, επιτέθηκε ....

Ποια είναι η ανεύθυνη ΜΚΟ που αδιαφορεί για μια ακόμα φορά συστηματικά για το αν η Ελλάδα θα έχει ηλεκτρισμό;


Δεν χρειάζεται φυσικά πολλή σκέψη για ν' απαντήσει κανείς στο ερώτημα του τίτλου. Αναφερόμαστε στην ίδια ΜΚΟ που και πέρυσι τέτοια εποχή επεδείκνυε την ίδια αβάσταχτη ελαφρότητα, αδιαφορώντας παντελώς για το αν η χρεοκοπημένη χώρα θα έχει ρεύμα, αν η ταλαιπωρημένη απ' την ανεργία χώρα θα έχει βιομηχανία, αν η χώρα που αιμορραγεί απ' τη μετανάστευση των νέων επιστημόνων θα επιστρέψει στην εποχή της γκαζόλαμπας.

Πέρυσι μάζευαν υπογραφές για να μη γίνει η ...

Royal Bank of Scotland: Αυξήσεις μισθών μόνο εάν η Ελλάδα παραμείνει στο ευρώ

Royal Bank of Scotland: Αυξήσεις μισθώνμόνο εάν η Ελλάδα παραμείνει στο ευρώ
Aυξήσει 2% από την 1/1/2015 και 2% από την 1/1/2016  προβλέπει η επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας που υπέγραψαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και η διοίκηση της Royal Bank of Scotland,μόνο εάν η χώρα δεν βγει από το ευρώ.
Συγκεκριμένα στην σύμβαση αναφέρεται

Τα ρομπότ ήδη παίρνουν τη δουλειά σας!

Humanoid communication robots called Robi call their numbers before a dance performance dance during a promotional event called 100 Robi, for the Weekly Robi Magazine, in Tokyo
Γίνονται ρεπόρτερ, οικονομικοί αναλυτές, νομικοί βοηθοί και αναισθησιολόγοι. Και συμβαίνει τώρα.

Αν και τα ρομπότ στη βιομηχανία υπάρχουν εδώ και δεκαετίες, η σκέψη ήταν πάντα πως οι δουλειές γραφείου ή οι εργασίες που απαιτούν εκπαίδευση και γνώσεις ήταν άτρωτες στην έλευση της τεχνητής νοημοσύνης. Όχι πια.

Ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης προβλέπουν πως το 47% όλων των θέσεων εργασίας (ανεξαρτήτως κλάδου) θα έχουν «καταληφθεί» από υπολογιστές μέχρι το 2033.

Μέχρι σήμερα η εξέλιξη της τεχνολογίας ...

Υψηλότερη τιμή υιοθετεί για το Brent φέτος η ΕΙΑ


Η αμερικανική υπηρεσία Ενέργειας (EIA) περιόρισε τις εκτιμήσεις της για τις τιμές του αμερικανικού αργού το 2015, ενώ αναθεώρησε προς τα επάνω τις εκτιμήσεις για το Brent.

Ειδικότερα, η EIA στο τελευταίο μηνιαίο δελτίο για τις προοπτικές της αγοράς, αναθεώρησε την πρόβλεψη της για το Brent το 2015 στα 59,50 δολάρια το βαρέλι από 57,56 δολάρια προηγουμένως. Το 2014 η μέση τιμή του Brent ήταν στα 99 δολάρια.

Για το αμερικανικό αργό WTI η υπηρεσία αναφέρει ότι περιμένει η μέση τιμή να διαμορφωθεί στα 52,15 δολάρια/βαρέλι από 55,02 δολάρια προηγουμένως. Το 2014 η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 93,26 δολάρια/βαρέλι.

Η ΕΙΑ αναθεώρησε καθοδικά τις προβλέψεις της για το 2016 για το αμερικανικό αργό στα 70 δολάρια από 71 προηγουμένως, ενώ διατήρησε αμετάβλητη την εκτίμηση της για το Brent στα 75 δολάρια το βαρέλι.

Η EIA ανακοίνωσε παράλληλα ότι στις ΗΠΑ η παραγωγή έφτασε τα 9,35 εκατ. βαρέλια την ημέρα το Φεβρουάριο, το υψηλότερο μηνιαίο επίπεδο από το Φεβρουάριο του 1973.



ΠΗΓΗ:energypress.gr

Ερχονται τα μέτρα για το λαθρεμπόριο καυσίμων

.Ερχονται τα μέτρα για το λαθρεμπόριο καυσίμων -Επαφές Μάρδα με φορείς της αγοράς

Την αισιοδοξία τους στηρίζουν στο γεγονός ότι ο κ. Μάρδας με την ιδιότητα του καθηγητή του ΑΠΘ, έχει ασχοληθεί εκτεταμένα με τις μεθόδους του λαθρεμπορίου στα υγρά καύσιμα και γνωρίζει τις κύριες παραμέτρους του χρόνιου προβλήματος που ταλανίζει την αγορά και την οικονομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εχθές ο αναπληρωτής υπουργός, στον οποίο έχουν ανατεθεί συντονιστικές αρμοδιότητες μεταξύ συναρμόδιων υπουργείων για τα θέματα αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου, συναντήθηκε με την ηγεσία του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών, προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις για την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση εφαρμογής των μέτρων αλλά και για τη λήψη και επιπλέον μέτρων εάν χρειαστεί.

Στη συνάντηση....

Προς οριστικό ναυάγιο ο ΔΕΣΦΑ, τι συζητείται για τον TAP

Αποτέλεσμα εικόνας για ΤΑP ΔΕΣΦΑ
Παιχνίδια τακτικής για την υπόθεση της πώλησης του ΔΕΣΦΑ στη Socar αλλά και για το project του TAP, εκτυλίσσονται τις τελευταίες ημέρες με την κυβέρνηση να επιμένει – ορθά – να θέτει θέμα για την ενίσχυση των αντισταθμιστικών ωφελειών που θα παραχωρηθούν στη χώρα μας από τη διέλευση του μεγάλου αγωγού φυσικού αερίου. 

Η χθεσινή συνάντηση που έγινε στο ΥΠΑΠΕΝ, είχε ιδιαίτερο βάρος αφού ...