Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΚΕ ΕΛΠΕ



                                                                                                 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Η κατρακύλα της κυβέρνησης του Μνημονίου συνεχίζεται !!!!   Την ώρα που η κοινωνία μας δοκιμάζεται σκληρά, οι πολίτες αισθάνονται αηδιασμένοι και μπουχτισμένοι από τις ατέλειωτες συζητήσεις για τις  λίστες, οι δουλοπρεπείς υπηρέτες της Τρόικα αποφάσισαν να δείξουν το σκληρό και αδυσώπητο πρόσωπό τους απέναντι σε οποιαδήποτε κοινωνική ομάδα  αντιστέκεται.  Αυτή τη φορά  σειρά είχαν οι εργαζόμενοι του Μετρό, των οποίων οι απολαβές έχουν μειωθεί δραματικά και αγωνίζονται να διατηρήσουν την όποια αξιοπρέπεια τους έχει απομείνει.

Ασφαλώς αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την "κυβέρνηση", αλλά είναι τουλάχιστον τραγικό να ακούγεται η λέξη επίταξη από τα χείλη του Πρωθυπουργού.   Θα πρέπει κάποιος να τον ενημερώσει ότι η χώρα που κυβερνά, γέννησε την Δημοκρατία και το Δικαίωμα στην απεργία, για το οποίο κάποιοι έδωσαν τη ζωή τους.  Αν θυμηθούμε  και την παρέμβαση των ΜΑΤ, με εντολή του ιδίου Πρωθυπουργού στην απεργία των Χαλυβουργών λίγους μήνες πριν, θα μπορούσαμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι οι πρακτικές των ανελεύθερων καθεστώτων αποτελούν τη συνηθισμένη λύση για τους "κυβερνώντες".

Η ΠΑΣΚΕ ΕΛΠΕ εκφράζει την αλληλεγγύη της στους απεργούς του Μετρό και δηλώνει παρούσα σε οτιδήποτε  κριθεί απαραίτητο για την ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών που συρρικνώνουν τα εισοδήματα και διαλύουν τον κοινωνικό ιστό της χώρας.


Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ !!! 







Ανάληψη ευθύνης για τη βομβιστική επίθεση στο Mall




Η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση «Σύμπραξη αναρχικών Οργανώσεων» αναλαμβάνει με προκήρυξή της τη βομβιστική επίθεση στο εμπορικό κέντρο Mall.
Παρατίθεται το κείμενο της ανάληψης, όπως ακριβώς όπως δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο Indymedia:
Aνάληψη ευθύνης για την επίθεση στο Mall από Σύμπραξη αναρχικών Οργανώσεων: Άγρια Ελευθερία + Υποκινητές Κοινωνικών Εκρήξεων
Ήταν κάτι παραπάνω από αναμενόμενο ότι η επιλογή του συγκεκριμένου στόχου θα δώσει αρκετή τροφή για συκοφαντίες από την πλευρά της εξουσίας. Ήθελαν θύματα οι τρομοκράτες; Σκοπός τους η τρομοκράτηση της κοινωνίας; Και τι κατάφεραν, τι νόημα είχε όλο αυτό; Ποια ηθική και ποιες αξίες μπορεί να έχουν αυτοί οι άνθρωποι που για να χτυπήσουν ένα εμπορικό, ναι μάλιστα ένα εμπορικό! βάζουν σε κίνδυνο μικρά παιδιά;
Έτσι και αλλιώς εμείς ήμασταν πάντα από την άλλη πλευρά... και το ερώτημά μας είναι ποιες ξεφτισμένες αξίες και ποια παραπλανημένη ηθική ανέχονται την ύπαρξη εκτρωμάτων όπως το Mall; Ο στόχος φυσικά παρουσιάζεται σαν ένας οργανωμένος χώρος αναψυχής, ψώνια, βόλτες και ανάλατη διασκέδαση. Μία μικρή όαση στον σύγχρονο εφιάλτη. Είναι όμως πραγματικά αυτό;
Γιατί για εμάς πίσω από τις βιτρίνες που έσπασαν ξεδιπλώνεται μια διαφορετική ιστορία. Ένας οικονομικός κολοσσός που βολεύει διπλά την εξουσία και τον καπιταλισμό. Φέρνει χρήμα και ικανοποιεί την δίψα όλων αυτών των άπληστων μισάνθρωπων και από την άλλη βυθίζει στην απάθεια και την άγνοια με αντάλλαγμα λίγες στιγμές πλαστού συναισθήματος, ψεύτικης ικανοποίησης και ολοκληρωτικού ελέγχου. Ένα καλοστημένο παραμύθι που εμποδίζει τους αδιάφορους που καταναλώνουν να κάνουν στον εαυτό τους την πολύ απλή ερώτηση: Η ταινία που βλέπω, το ποτό που πίνω, η μπλούζα που αγοράζω είναι όντως μια ακόμα αθώα και ξέγνοιαστη στιγμή της ημέρας μου;
Γιατί αν κάποιος ψάξει λίγο καλύτερα, θα βρει καλά κρυμμένα κομμάτια από ένα λίγο πιο αποκρουστικό παζλ, ένα ψηφιδωτό αίματος, πόνου, εκμετάλλευσης και σφαγών ανθρώπων από έναν άλλο κόσμο, ενός “κατώτερου θεού”. Γιατί αυτά είναι τα τέσσερα συστατικά της πολυπόθητης ανάπτυξης, και της οικονομικής ευημερίας. Αν λοιπόν κάποιοι επιμένουν να βλέπουν φανταχτερές βιτρίνες, πιασάρικες ταινίες και να επιδίδονται σε χαλαρές κουβεντούλες με δροσερό καφέ τότε η ευαισθησία τους και η ειλικρίνεια τους φτάνει μέχρι εκεί που φτάνουν τα μάτια τους. Για εμάς το mall και το κάθε mall είναι τεράστιο νεκροταφείο ανθρώπων και αληθινών αξιών. Για αυτό και το χτυπήσαμε.
Παράλληλοι κόσμοι...
Η βία, η εκμετάλλευση και η λεηλασία ολόκληρων πληθυσμών στις “αναπτυσσόμενες χώρες” όπως προκλητικά αποκαλεί τα πιο σκληρά εκμεταλλευόμενα εδάφη η καπιταλιστική ελίτ, αποτελεί μια συνθήκη με την οποία ελάχιστοι φαίνεται να ενδιαφέρονται και ακόμα λιγότεροι να πράττουν ενάντια σε αυτή. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δελτίο Τύπου - Αποφάσεις Εκτελεστικής Επιτροπής ΓΣΕΕ




Μετά το νέο αντιδημοκρατικό ολίσθημα της Κυβέρνησης με την απόφασή της για επίταξη των εργαζομένων στο μετρό, η ΓΣΕΕ σε έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής της Επιτροπής σήμερα Πέμπτη 24/1/2013 αποφάσισε:
1. την πολιτική καταδίκη της επιστράτευσης, απαιτώντας από την κυβέρνηση να εγκαταλείψει τις απαράδεκτες αυτές πρακτικές και να ξεκινήσει άμεσα διάλογο με όλους τους εργαζόμενους στο χώρο των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και γενικότερα στους χώρους ευθύνης της για τη σύναψη συλλογικών συμβάσεων. 
2. τη στήριξη και κάλυψη των απεργιακών κινητοποιήσεων που έχουν ήδη αποφασίσει οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας και Πειραιά και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών. 
3 την επίσπευση πραγματοποίησης 24ωρης Γενικής Απεργίας όπως αυτή αποφασίστηκε στο πρόσφατο Γενικό Συμβούλιο της Συνομοσπονδίας. 
Η Κυβέρνηση αντί να κάνει επίδειξη ισχύος στους εργαζόμενους θα πρέπει επιτέλους να αλλάξει ρότα και να συζητήσει ΑΝΟΙΧΤΑ – ΔΗΜΟΣΙΑ – ΣΟΒΑΡΑ για τη σύναψη ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ.
Ο αγώνας για την προάσπιση συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων τα οποία η κυβέρνηση παραβιάζει θα συνεχιστεί τόσο σε συνδικαλιστικό όσο και σε νομικό επίπεδο. 
Παράνομες είναι οι κυβερνητικές αποφάσεις οι οποίες καταργούν ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις. Παράνομοι δεν είναι οι εργαζόμενοι. 
ΠΗΓΗ:gsee.gr

ΓΣΕΕ: Αγώνες μέχρι την τελική δικαίωση




Η απάντηση των εργαζομένων θα είναι άμεση και οι αγώνες θα συνεχιστούν μέχρι τελικής δικαίωσης, τονίζει ο Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΕ Ν. Κιουτσούκης. 
Όπως αναφέρει, «είναι αδιανόητη η στάση της συγκυβέρνησης η οποία αντί να χρησιμοποιήσει τον διάλογο για επίλυση των προβλημάτων που η ίδια δημιούργησε, να προχωρά σε λύσεις αντιδημοκρατικές όπως το μέτρο επίταξης. 
Απ’ ότι φαίνεται οι ψύχραιμες φωνές και οι συνετές τοποθετήσεις πολλών κοινοβουλευτικών ανδρών, πνίγηκαν από την αλαζονική και ανάλγητη στάση του αρχιτέκτονα της δημιουργικής λογιστικής και θιασώτη του δόγματος ΣΟΚ, πρώην Προέδρου του ΙΟΒΕ και εκτελεστικού οργάνου του ΣΕΒ και των τραπεζιτών, του κατ’ επίφαση Υπουργού Οικονομικών των Ελλήνων». 
"Στη Δημοκρατία δεν χωρούν εκπτώσεις και δεν υπάρχουν αδιέξοδα", τονίζει.
 ΠΗΓΗ:euro2day.gr

''Αν δεν υψώσουμε το ανάστημά μας για κάτι.....μπορεί να πέσουμε για οτιδήποτε!!!''


Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον αγώνα των εργαζομένων στο Μετρό και τις αστικές συγκοινωνίες. 
Ο Αγώνας τους είναι αγώνας όλων των εργαζομένων!!!

 
ΠΗΓΗ:vathiprasino.blogspot.gr/

"O.SY. BUS DRIVERS"

ΕΩΣ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΝΙΚΗ!!


 ΠΗΓΗ:vathiprasino.blogspot.gr/

ΟΣΕ και ΤΡΕΝΟΣΕ στο χορό των κινητοποιήσεων




 

Μετά την απόφαση της κυβέρνησης για επίταξη, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών εξήγγειλε για αύριο 24ωρη απεργία του προσωπικού της ΟΣΕ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της ΕΕΣΣΤΥ, της ΕΡΓΟΣΕ και της ΓΑΙΑΟΣΕ ενώ τονίζουν ότι αυτό "είναι μόνο η αρχή"...
Η ανακοίνωση αναφέρει: "To Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών μετά την ανακοίνωση της Κυβέρνησης για επίταξη των απεργών του ΜΕΤΡΟ, σε έκτακτη συνεδρίασή του σήμερα 24/1/2013 αποφάσισε ομόφωνα την κήρυξη και πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας για αύριο Παρασκευή 25/1/2013 και από ώρα 00.00’ έως 24.00’ του προσωπικού της ΤΡΑΙΝΟΣΕ (Έλξη, Κίνηση, Προαστιακός) που εμπλέκεται στην κίνηση των συρμών του Προαστιακού Σιδηροδρόμου (Πειραιάς - Αθήνα – Αεροδρόμιο - Κιάτο) και περιαστικού (γραμμή Πειραιά – Αθήνα – Χαλκίδα)".
Οι εργαζομένοι προειδοποιούν: "Η  αυριανή απεργία είναι μόνο η αρχή. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και θα διευρυνθούν όσο διαρκεί η επίταξη των εργαζομένων.
Συγκεκριμένα, το Σάββατο 26/1/2013, Κυριακή 27/1/2013 και Δευτέρα 28/1/2013 θα προχωρήσουμε σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες όλου του προσωπικού του ΟΣΕ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της ΕΕΣΣΤΥ, της ΕΡΓΟΣΕ και της ΓΑΙΑΟΣΕ".
Σε αυριανή τους συνεδρίαση θα αποφασίσουν για την παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα. 
ΠΗΓΗ:enikos.gr

Το ελληνικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο του 1973 που κατασκευάστηκε στη Σύρο!



Τα τελευταία χρόνια ακούμε για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, την εξέλιξή τους και τις πωλήσεις που ενδεχομένως να καταφέρουν να πετύχουν τα επόμενα χρόνια. Αν και αυτή τη στιγμή υπάρχουν στην αγορά δεκάδες προτάσεις, οι υψηλές τιμές που πωλούνται είναι αποτρεπτικές για τους υποψήφιους αγοραστές και κυρίως για τους Έλληνες που πλέον αν δεν αγοράσουν καινούργιο αυτοκίνητο με 10.000 ευρώ αναζητούν μεταχειρισμένο με… 1.000!
Από το 1900...
Μοντέλα όπως το Mitsubishi i-Miev, το Opel Ampera, το Nissan Leaf, to Citroen C-Zero, το ιταλικό Tazzari Zero (το οποίο πωλείται στην Ελλάδα), είναι μερικά από αυτά που κυκλοφορούν και μπορεί ο καθένας που έχει χρήματα να τα αποκτήσει. Και αυτό διότι αν και είναι αυτοκίνητα για καθημερινές μετακινήσεις φορολογούνται σε απίστευτα μεγάλο βαθμό με αποτέλεσμα να πωλούνται στη χώρα μας σε διπλάσια σχεδόν τιμή από ότι σε άλλες του εξωτερικού. Η τεχνολογία αυτή, για το μεγαλύτερο ποσοστό των οδηγών, θεωρείται καινούργια αλλά στην πραγματικότητα είναι πάρα πολύ παλιά. Αξίζει να αναφέρουμε πως το τρίτο αυτοκίνητο που έχει καταγραφεί ότι κυκλοφόρησε στην Ελλάδα (το 1900) ήταν ηλεκτρικό και συγκεκριμένα μία Victoria, την οποία απέκτησε ο τότε διευθυντής της «Ηλεκτρικής Ενέργειας» Κώστας Νικολαίδης, έχοντας μάλιστα και… σοφέρ (τον Αλέξανδρο Μπαχάουερ). 
Εφοπλιστές με μεγάλο όραμα
Έκτοτε, πέρασαν πάρα πολλά χρόνια μέχρι να φτάσουμε στο 1968. Ήταν τότε που οι Ανδριώτες εφοπλιστές αδελφοί Γουλανδρή (Γιάννης, Αλέξανδρος και Λεωνίδας) αγόρασαν το ναυπηγείο της Σύρου και άλλαξαν τα δεδομένα για την εποχή κατασκευάζοντας λίγα χρόνια αργότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα! Συγκεκριμένα, το E8000 της βρετανικής εταιρείας Enfield  το οποίο εξήγαγαν στο εξωτερικό αφού στην Ελλάδα δεν υπήρχε η δυνατότητα να το πουλήσουν γιατί δεν έπαιρνε έγκριση τύπου. Έτσι το 1973, το πρώτο Ε8000 πέρασε την γραμμή παραγωγής στην οποία δούλευαν Έλληνες μηχανικοί και εργάτες. Αξίζει να αναφέρουμε πως την τελική πινελιά στη μορφή του Ε8000 έβαλε ο Γιώργος Μιχαήλ ο οποίος έχει συμβάλει στη σχεδίαση και άλλων αυτοκινήτων όπως το Chicago, το Renault Farma αλλά και το Pony. Σε τρία χρόνια είχαν κατασκευαστεί σχεδόν 120 μονάδες αλλά οι πιέσεις και η γραφειοκρατία είχαν ως αποτέλεσμα να σταματήσει η παραγωγή.  




Σε τρία χρόνια παράχθησαν στη Σύρο σχεδόν 120 μονάδες του E8000 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

"Χειρόφρενο" Πέμπτη και Παρασκευή σε όλα τα μέσα μεταφοράς



Συνεχίζεται η στάση εργασίας σε ηλεκτρικό, τραμ και λεωφορεία- 24ωρη αύριο σε ΕΘΕΛ και προαστιακό, συνέλευση εργαζομένων σε Μετρό.
Να συνεχίσουν τη στάση εργασίας τους έως τη λήξη της βάρδιας αποφάσισαν τα σωματεία εργαζομένων σε ηλεκτρικό, τραμ και λεωφορεία, μετά την απόφαση της κυβέρνησης για επίταξη.
Επίσης, την προκήρυξη 24ωρης απεργίας για αύριο και επαναλαμβανόμενων κινητοποιήσεων τις επόμενες ημέρες αποφάσισαν οι εργαζόμενοι της ΕΘΕΛ και του προαστιακού.
Οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία αποφάσισαν μάλιστα απεργία έως την ερχόμενη Τρίτη, μέχρι νεωτέρας.
Συνέλευση πραγματοποιούν αυτή την ώρα οι εργαζόμενοι του μετρό στα Σεπόλια προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους.
Και τα τρόλεϊ μετά από έκτακτο ΔΣ κατεβάζουν κεραίες.
24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες θα πραγματοποιηθούν και στον προαστιακό από την Παρασκευή.
"Η κυβέρνηση αντί να δείξει έξοδο στο αδιέξοδο, διέταξε επίταξη. Από αύριο οι εργαζόμενοι στον προαστιακό κατεβαίνουν σε 24ωρη απεργία, με πρόταση για επαναλαμβανόμενες 24ωρες και στο δρομολόγιο για Χαλκίδα. Δεν πάει άλλο", δήλωσε ο αντιπρόεδρος των εργαζομένων στον προαστιακό σιδηρόδρομο Νίκος Δρίτσας, από το αμαξοστάσιο των Σεπολίων, όπου βρέθηκε στο πλευρό των απεργών εργαζομένων στο μετρό.
Υπενθυμίζεται ότι οι απεργοί από το πρωί είναι συγκεντρωμένοι στο αμαξοστάσιο και οχυρωμένοι πίσω από την κλειδωμένη αύλεια πόρτα, όπου έχουν ακινητοποιήσει και δύο ανυψωτικά μηχανήματα.
Αντιπροσωπείες εργαζομένων από άλλα σωματεία στα ΜΜΜ καθώς κ εργαζόμενοι άλλων κλάδων συγκεντρώνονται στο αμαξοστάσιο του Μετρό αυτή την ώρα.
Αντιπροσωπεία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ θα μεταβεί στο αμαξοστάσιο του Μετρό προς υποστήριξη των απεργών.
Αντιδρούν τα συνδικάτα στη απόφαση για επίταξη και επιστράτευση των εργαζομένων στις συγκοινωνίες
Έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των συνδικάτων έχει προκαλέσει η απόφαση για επίταξη και επιστράτευση των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Αυτή την ώρα συνεδριάζει εκτάκτος στα γραφεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος, (ΓΣΕΕ) η Εκτελεστική Επιτροπή της τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης με τη συμμετοχή και των νομικών συμβούλων της Συνομοσπονδίας για να αποφασισθεί ο τρόπος με τον οποίο θα κλιμακώσουν τα συνδικάτα τις αντιδράσεις τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζονται δύο βασικά σενάρια. Η κήρυξη απεργίας στις συγκοινωνίες παρά την επίταξη, με ευθύνη και απόφαση της ίδιας της ΓΣΕΕ, εφόσον η νομοθεσία αφήνει το περιθώριο για κάτι τέτοιο, και η κήρυξη γενικής απεργίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σε συνεργασία και με την ΑΔΕΔΥ.
Σε δήλωση, στην οποία προέβη πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Γιάννης Παναγόπουλος, ζήτησε από την κυβέρνηση "να αποσύρει το μέτρο και να προχωρήσει σε διάλογο με τη ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ)".
Πρόσθεσε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι "δεν λύνονται με επιτάξεις και ποινικοποίηση των συνδικαλιστικών αγώνων" αλλά "μέσα από διάλογο, με σεβασμό στον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων".
"Παράνομοι δεν είναι οι εργαζόμενοι, που διεκδικούν τα ελάχιστα -όπως από τις ΣΣΕ προκύπτουν- αλλά η κυβέρνηση που ωμά και κυνικά παραβιάζει τους νόμους και το δίκαιο των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων" συνέχισε ο κ. Παναγόπουλος και σημείωσε:
"Αυτές τις παρανομίες θα εκδικάσει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εφόσον χρειαστεί".
"Ο αγώνας για την προάσπιση θεμελιακών εργασιακών δικαιωμάτων και της αξιοπρεπούς διαβίωσης είναι κοινός αγώνας που αφορά τη δημοκρατία της χώρας μας" κατέληξε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας.
Την αλληλεγγύη της στους εργαζομένους στα Μέσα Μεταφοράς εξέφρασε με ανακοίνωσή της και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, στην οποία κάνει λόγο για «ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης» και προσθέτει:
"O αγώνας των εργαζομένων στις συγκοινωνίες είναι αγώνας όλων των εργαζομένων για τη διασφάλιση του θεσμού των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, για την προάσπιση των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων μας, στην απεργία, όπως και το δικαίωμά μας στην εργασία". 
ΠΗΓΗ:news247.gr

Οχυρωμένοι οι απεργοί του Μετρό στο αμαξοστάσιο στα Σεπόλια


Οχυρωμένοι οι απεργοί του Μετρό στο αμαξοστάσιο στα Σεπόλια
Έτοιμοι για πόλεμο δηλώνουν οι εργαζόμενοι – απεργοί του Μετρό. Παραμένουν συγκεντρωμένοι στο αμαξοστάσιο των Σεπολίων και αρνούνται να αποχωρήσουν. Στο άκουσμα του μέτρου της επίταξης οι απεργοί δήλωσαν με οργή «η επίταξη είναι χούντα. Ας έρθουν τα ΜΑΤ. Νεκρούς θα μας πάρουν από δω μέσα».
Μετά την κοινοποίηση της κυβερνητικής απόφασης περί επιστράτευσης των απεργών και επίταξης των συρμών, οι απεργοί στα Σεπόλια, άδειασαν τον χώρο του αμαξοστασίου από τα ΙΧ τους, οχυρώθηκαν μέσα και έκλεισαν την πύλη
 ΠΗΓΗ:iefimerida.gr

Σε 48ωρη απεργία προχωρά η ΠΝΟ



Δεμένα στα λιμάνια θα παραμείνουν τα πλοία στις 31 Ιανουαρίου και την 1η Φεβρουαρίου καθώς η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) αποφάσισε την κήρυξη 48ωρης απεργίας τις παραπάνω ημερομηνίες.
ΠΗΓΗ:zougla.gr

Στάση εργασίας στις 31/1 εξήγγειλε η ΑΔΕΔΥ




Την κήρυξη στάσης εργασίας για την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου, από τις 12:00 το μεσημέρι μέχρι τη λήξη του πρωινού ωραρίου εργασίας, αποφάσισε η ΑΔΕΔΥ, προκειμένου να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις κατά «της υποβάθμισης του δημόσιου συστήματος υγείας».
Η στάση εργασίας αφορά όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ., της Περιφέρειας Αττικής καθώς και των δημοσίων υπηρεσιών των Νομών που θα οργανωθούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από τα Νομαρχιακά Τμήματα της ΑΔΕΔΥ και των άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων των ίδιων Νομών.
Οι εργαζόμενοι όλων των υπηρεσιών του δημοσίου τομέα καλούνται να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνεται από τους φορείς της υγείας στις 12:00 το μεσημέρι στο υπουργείο Υγείας και στην πορεία, που θα ακολουθήσει, προς το Σύνταγμα. 
ΠΗΓΗ:zougla.gr

ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΟΛΑΦΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ




Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος με δυσαρέσκεια διαπιστώνει ότι, παρά την έντονη αντίδραση των δικαστικών λειτουργών σε πρόσφατες δηλώσεις εκπροσώπων της εκτελεστικής και νομοθετικής λειτουργίας, σχετικά με ενέργειες που οι πρώτοι ανέλαβαν στο πλαίσιο των καθηκόντων τους, που συνιστούν παρά το Σύνταγμα παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης και για τις οποίες εκδόθηκε όλως προσφάτως  η υπ’ αριθμ. πρωτ. 10/21-1-2013 Ανακοίνωση-Δελτίο Τύπου της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, συνεχίστηκαν ομοίου χαρακτήρα δηλώσεις, προερχόμενες μάλιστα από τον τέως Πρωθυπουργό  κ. Γ. Παπανδρέου.
Με αφορμή παραγγελία άσκησης ποινικής δίωξης, που έδωσε ο Οικονομικός  Εισαγγελέας  σε εκκρεμή ποινική έρευνα για την ΕΛΣΤΑΤ, ο πρώην Πρωθυπουργός,  σε ανακοίνωσή του, εκφράζεται απαξιωτικά για τον Οικονομικό Εισαγγελέα (η θέση αυτού συστήθηκε σημειωτέον επί των ημερών της κυβέρνησής του,  με το Ν 3943/2011), προσδίδοντας πολιτικές σκοπιμότητες στις ενέργειές του. Ο πρώην Πρωθυπουργός φαίνεται να αγνοεί ότι η Εισαγγελική Αρχή, εκ του Συντάγματος και του νόμου, ενεργεί πάντοτε με γνώμονα την αρχή της νομιμότητας, τούτο έχει δε πράξει διαχρονικά, χωρίς επηρεασμούς ή σκοπιμότητες πολιτικές ή άλλες.
Ανεξάρτητα από τις ενέργειες του Οικονομικού Εισαγγελέα που προξένησαν τη δυσφορία του πρώην Πρωθυπουργού, για λόγους που εκείνος γνωρίζει -και τις οποίες το Δ.Σ. της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος από λόγους συμμόρφωσης με το Σύνταγμα και σεβασμό στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης δεν σχολιάζει, ούτε κρίνει-, απαιτείται να υπογραμμιστεί ότι οι δηλώσεις του πρώην Πρωθυπουργού συνιστούν απαράδεκτη παρέμβαση στη λειτουργία της Δικαιοσύνης και επιβεβαιώνουν την εντύπωση ότι τινές, όταν αισθάνονται απειλούμενοι από το σύστημα το οποίο οι ίδιοι δημιούργησαν, αναζητούν ευθύνες από τρίτους ή τη Δικαιοσύνη.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος διαπιστώνει ότι στις επάλληλες, πρόσφατες δηλώσεις παρέμβασης στα της Δικαιοσύνης εκ μέρους πολιτικών προσώπων, εμφιλοχωρεί η ίδια εκείνη σκοπιμότητα που οι τελευταίοι –δήθεν- εντοπίζουν σε δικαστικές ενέργειες. Είναι αυτονόητο, όμως, ότι υπάρχουν όρια, που πρέπει να τηρούν κάποτε όσοι διατείνονται ότι σέβονται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.
                     Για το διοικητικό συμβούλιο της Ε.Ε.Ε. 
ΠΗΓΗ:olympia.gr


Μήνυση Βαξεβάνη σε Βενιζέλο – Παπακωνσταντίνου




Σε μήνυση κατά του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και Ευάγγελου Βενιζέλου προχώρησε ο Κώστας Βαξεβάνης. Όπως σημειώνει ο εκδότης του HOT DOC στο τεύχος που κυκλοφορεί, καταθέτει την μήνυση ως έλληνας πολίτης, προσπαθώντας να βρει ένα παράθυρο νομιμότητας για την τιμωρία τους, την ώρα που η κυβέρνηση φροντίζει να τους καλύψει. Ειδικά για τον Βενιζέλο,δεν τον παραπέμπει καν στην Προανακριτική για να κάνει ό,τι θα έκανε κάθε έλληνας πολίτης. Να δώσει δηλαδή εξηγήσεις για όσα του αποδίδει η δικογραφία των Οικονομικών Εισαγγελέων.
Οι δύο πρώην υπουργοί κράτησαν στα χέρια τους αλλά δεν αξιοποίησαν την λίστα Λαγκάρντ. Αντιθέτως προχώρησαν στην απόκρυψή της, με διάφορα νομικίστικα επιχειρήματα περί παράνομης λίστας. Η Εισαγγελία όμως καλεί σε απολογία τα μη πολιτικά πρόσωπα (Καπελέρη και Διώτη), με την κατηγορία της υπεξαγωγής κρατικού εγγράφου. Άρα αποδέχεται πως η λίστα ήταν νόμιμη και αποτελούσε κρατικό έγγραφο. Αυτό το αποτέλεσμα της Εισαγγελικής έρευνας, η κυβερνητική πλειοψηφία το απέκρυψε και προχώρησε σε μια προκλητική κίνηση πολιτικής συγκάλυψης. Ούτε ο νόμος Βενιζέλου, δεν κατάφερε να σώσει τον Βενιζέλο. Χρειάστηκε μια προκλητική προσπάθεια συγκάλυψης από τον Αντώνη Σαμαρά και τον Φώτη Κουβέλη.
Η προσπάθεια αυτή παρότι είχε «επιτυχία» στη ψηφοφορία στη Βουλή, δεν μπορεί να καλύψει τους δύο υπουργούς για την περίοδο που δεν καλύπτονταν από το νόμο περί ευθύνης υπουργών. Από τις 21 Μαρτίου του 2012 έως τις 3 Οκτωβρίου,ο Βενιζέλος κράτησε την λίστα στο σπίτι του, αντί να την παραδώσει στον επόμενο υπουργό. Διέπραξε δηλαδή το αδίκημα της υπεξαγωγής εγγράφου. Γι” αυτό το αδίκημα μπορεί να μηνυθεί από οποιονδήποτε, χωρίς να καλύπτεται από τον νόμο έκτρωμα της ατιμωρησίας.Θα μπορούσε αυτή τη δίωξη να την ασκήσει αυτεπάγγελτα η Εισαγγελία Αθηνών, αλλά προτιμά να ασκεί διώξεις σε αυτόν που έκανε την αποκάλυψη αντί σε αυτούς που είναι υπεύθυνοι για την απόκρυψη.Έτσι ο Κώστας Βαξεβάνης αποφάσισε να κάνει όλες τις νομικές ενέργειες,ως έλληνας πολίτης, που θα οδηγήσουν τους υπεύθυνους σε δίκη.
Λεπτομέρειες στο HOT DOC που κυκλοφορεί 
ΠΗΓΗ:olympia.gr

Bloomberg: Χάνει τη μάχη του μονοπωλίου ο ΟΠΑΠ



Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρινε παράνομο το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ, όπως μεταδίδει το Bloomberg, μετά από προσφυγή των εταιρειών στοιχηματισμού Stanleybet, William Hill και Sportingbet.
Όπως γράφει το πρακτορείο η νομοθεσία της Ε.Ε. απαγορεύει την εθνική ρύθμιση που δίνει αποκλειστικά δικαιώματα στον ΟΠΑΠ. Η μετοχή του ΟΠΑΠ σημειώνει απώλειες της τάξεως του 9,65 μόλις έγινε γνωστή η απόφαση του δικαστηρίου.
Το δικαστήριο εξέτασε σειρά υποθέσεων εταιρειών όπως η bwin, Ladbrokes Plc και η Betfair για το εάν τα μονοπώλια τους απαγορεύουν να έχουν δραστηριότητες στις 27 χώρες-μέλη.
ΠΗΓΗ: defencenet.gr  

Γ@ΜΩ ΤΟ ΣΟΛΟΜΟ !...



Μέρα μεσημέρι. Πλατεία Κολωνακίου, γωνία με Πατριάρχου Ιωακείμ. Μια μαυροντυμένη γυναίκα, στα 60 της, έχει ξαπλώσει μπρούμυτα πάνω στο πεζοδρόμιο. Κρατάει ένα κουτάκι που μέσα έχει πενταροδεκάρες. Πεινάει και ζητιανεύει. Σήμερα μοιάζει πιο αποκαμωμένη από ποτέ.
Δύο κοπέλες περνούν από μπροστά της και σταματούν ακριβώς εκεί που βρίσκεται εκείνη. Φορούν τα απολύτως απαραίτητα και κρατούν 2 μεγάλους δίσκους με νοστιμιές: καναπεδάκια με σολομό, μπρικ και χαβιάρι. Σταματούν τους περαστικούς για να τους κεράσουν «...για τα εγκαίνια του νέου μας μαγαζιού»!
ΟΛΟΙ οι περαστικοί, γκάγκαροι Αθηναίοι και μη, δοκιμάζουν τις νοστιμιές και επιδοκιμάζουν. Κανείς τους δεν κοιτά στο πεζοδρόμιο. Κανείς τους δεν ρίχνει βλέφαρο στη μαυροντυμένη γυναίκα που βρίσκεται ακριβώς από κάτω !
 Ένας θίασος χυδαίας επιθεώρησης κάνει sold out την ξεφτίλα. Τρώει τον σολομό και ονειρεύεται, έστω για λίγο, τη μεγάλη ζωή. Ακριβώς δίπλα, η μικρή, η ανώνυμη, η τελειωμένη ζωή. Αυτή που δεν αξίζει ούτε τη ματιά μας. Αυτή που περνάει στο ντούκου.
Αυτό ακριβώς έχουμε πάθει. Όλοι. Βλέπουμε τη ζωή να περνάει κι εμείς, εκεί, στο ντούκου. Το μυαλό μας μόνο στον σολομό και το μπρικ.
Καθόλου δεν μας απασχολούν οι φασισταράδες δολοφόνοι του Πακιστανού ποδηλάτη, το ιδιαιτέρως παραπλανητικό πρωτοσέλιδο του Πρώτου Θέματος της Κυριακής, οι τέσσερις κάλπες της συμφοράς, οι δικαστές της ζαρντινιέρας που, πάλι, δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους ή οι τρομοκράτες της χύτρας που αποφάσισαν να βάλουν βόμβα κυριακάτικα στο Mall την ώρα που εκατοντάδες γονείς και πιτσιρίκια βολτάριζαν στα μαγαζιά του...
Ξανακοιτάζω τη γυναίκα που έχει σταματήσει πια να παρακαλάει. Εξακολουθεί να είναι ένα με το πεζοδρόμιο αλλά τώρα πια η σιωπή της είναι εκκωφαντική. Κουράστηκε. Δεν την ακούει και δεν τη βλέπει κανείς σήμερα.
Οι κοπελίτσες βλέπουν τους δίσκους τους να έχουν αδειάσει και κοιτάζουν η μια την άλλη πολύ ικανοποιημένες. «Σούπερ θα πάει το μαγαζί, θα δεις!», λέει η μια. Η άλλη ξεκαρδίζεται στα γέλια από τη χαρά της.
Γ@μώ τον σολομό μου, γ@μώ...
Μαργαρίτα Μυτιληναίου 
ΠΗΓΗ:logoplokies.blogspot.gr

Eμπρός για αγώνες λαϊκούς και σοσιαλισμό με τον Ε. Βενιζέλο!




Χθες πέρασε από τη Βουλή η εγκληματική ιδιωτικοποίηση του νερού (ΕΥΑΘ)... Ο αγώνας τώρα αρχίζει!
Μεγάλη νίκη του νέου σοσιαλιστικού ΠΑΣΟΚ!
Οικοδομούμε τον νέο σοσιαλισμό με συνέδριο Νίκης!
Το νερό δεν είναι δημόσιο αγαθό! Ανήκει στους ιδιώτες!
Εμπρός για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού με πρωθυπουργό τον ηγέτη κι εκφραστή των λαϊκών αγώνων Αντώνη Σαμαρά! 
ΠΗΓΗ:sibilla-gr-sibilla.blogspot.gr/

Ο αγώνας τώρα αρχίζει




Χθες πέρασε από τη Βουλή το θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ. Οι βουλευτές ενημερώθηκαν από το ΤΑΙΠΕΔ, ότι η Κυβέρνηση αποφάσισε να παραχωρήσει το νερό της Θεσσαλονίκης σε ιδιώτες.
«Παίρνοντας το λόγο ο κ. Αθανασόπουλος, διευκρίνισε ότι η πώληση ποσοστού μετοχών της ΕΥΑΘ ΑΕ, δε συνιστά πρωτοβουλία του ΤΑΙΠΕΔ αλλά της κυβέρνησης στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος», εξασφαλίζοντας έτσι και την ασυλία του(;).
Δε χρειάζεται να επαναλαμβάνουμε ότι η ΕΥΑΘ ουσιαστικά χαρίζεται για να οικονομήσουν κάποιοι, μια πρόχειρη αναγωγή των κερδών της σε βάθος 30ετίας που θα είναι και η σύμβαση παραχώρησης συνεπάγεται καθαρά κέρδη άνω των 600.000.000 ευρώ.
Μέχρι τον Οκτώβρη υπολογίζουν να τελειώσουν με την ΕΥΑΘ, υπολογίζουν να τελειώσουν με το νερό της Θεσσαλονίκης, υπολογίζουν, υπολογίζουν…εμάς μας υπολογίζει κανείς;
Μας έχουν υποτιμημένους και αυτό είναι το λάθος τους.
Ο κόσμος της Θεσσαλονίκης μπορεί να σταματήσει την αρπαγή.
Όλοι μαζί συντονισμένα, μπορούμε να τους σταματήσουμε.
ΠΗΓΗ:seeyath.blogspot.gr

Νικόλαος Πλαστήρας! "Η Ελλάδα πεινάει κι εμένα θα μου βάλετε ...τηλέφωνο;(!)"



(Νικόλαος Πλαστήρας, πρωθυπουργός της Ελλάδας με άνεργο αδερφό....) 
Η φτώχεια του πρώην πρωθυπουργού Ν. Πλαστήρα, δεν αποτελεί παράδειγμα για τους σημερινούς κηφήνες της πολιτικής! "Η Ελλάδα πεινάει κι εμένα θα μου βάλετε τηλέφωνο", είχε πει, ενώ ο αδελφός του ήταν άνεργος. Μεταφέρουμε μερικά από τα πολλά αξιόλογα συμβάντα της ζωής του, τα οποία χαρακτηρίζουν τον άνδρα και τον καθιστούν πρότυπο, παράδειγμα προς μίμηση για παλιότερους αλλά και σημερινούς, δεδομένου ότι, τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι, έμπαιναν πλούσιοι στην πολιτική και έβγαιναν πάμφτωχοι.
Ο αείμνηστος Ανδρέας Ιωσήφ - πιστός φίλος του - αναφέρει:
Ο στρατηγός είχε απαγορεύσει στους δικούς του να χρησιμοποιούν το όνομα "Πλαστήρας" όπου κι αν πήγαιναν. Ο αδελφός του ήταν άνεργος. Το εργοστάσιο ζυθοποιίας «ΦΙΞ» ζητούσε οδηγό κι εκείνος έκανε αίτηση. Ο αρμόδιος υπάλληλος τον ρώτησε πώς λέγεται: Κι επειδή αυτός δίσταζε να πει το όνομά του, ενθυμούμενος την εντολή του στρατηγού, τον ξαναρώτησε και δυο και τρεις φορές, ώσπου αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι τον λένε Πλαστήρα. Παραξενεμένος ο υπεύθυνος ζητάει να μάθει αν συγγενεύει με το στρατηγό και πρωθυπουργό. Μετά από πολύ δισταγμό του αποκαλύπτει ότι είναι αδελφός του. Αφού η αίτηση, ικανοποιήθηκε, παρακάλεσε να μη το μάθει ο αδελφός του. Ο στρατηγός το έμαθε κι αφού τον κάλεσε αμέσως στο σπίτι του τον επέπληξε και του απαγόρευσε να αναλάβει αυτή την εργασία λέγοντάς του: «Αν έχεις ανάγκη, κάτσε εδώ να μοιραζόμαστε το φαγητό μου». Και δεν πήγε.
Ο Πλαστήρας ήταν άρρωστος -έπασχε από φυματίωση - κι έμενε σ' ένα μικρό σπιτάκι στο Μετς, κοντά στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Του πρότειναν να του βάλουν ένα τηλέφωνο δίπλα στο κρεβάτι αλλ' αυτός αρνήθηκε λέγοντας: «Μα τι λέτε; Η Ελλάδα πένεται κι εμένα θα μου βάλετε τηλέφωνο;». 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αδειοδοτεί η Κύπρος τις ΕΝΙ-ΚΟGAS για αναζήτηση υδρογοναθράκων



Άδειες σε κοινοπραξία που αποτελείται από την ιταλική ENI και την KOGAS της Νότιας Κορέας για την ερεύνηση υδρογονανθράκων σε τρεις περιοχές στα ανοιχτά της νήσου, έσθα εκδώσει η Κύπρος δήλωσε ο υπουργός Eνέργειας της χώρας στο Reuters.
“Είναι πολύ σημαντικό επειδή προχωρούμε με την ανάπτυξη των αποθεμάτων μας”, δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης.
Η τελετή υπογραφής της αδειοδότησης έχει προγραμματιστεί για σήμερα, είπε.
Ξεχωριστές συνομιλίες με τη γαλλική Total , η οποία έχει επίσης αιτηθεί άδεια για εξόρυξη σε άλλη περιοχή, προχωρούν ικανοποιητικά είπε ο Συλικιώτης, και πρόσθεσε πως αναμένει την ολοκλήρωση των διαδικασιών σύντομα.
“Υπάρχουν πολύ ισχυρές ενδείξεις ύπαρξης φυσικού αερίου, και ενδεχομένως και πετρελαίου, στην περιοχή”, δήλωσε ο Συλικιώτης.
ΠΗΓΗ: defencenet.gr    

Σήμερα η Συνεδρίαση του ΤΑΙΠΕΔ για τους Τελικούς Όρους του Διαγωνισμού της ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ




Συνεδριάζει σήμερα, Πέμπτη, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ )με αντικείμενο την έγκριση της σύμβασης πώλησης της ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ και των τελικών όρων της διαγωνιστικής διαδικασίας. Επίσης, θα εγκριθούν οι όροι της σύμβασης για το ακίνητο στην Κασσιώπη Κέρκυρας και οι - κυρίως τεχνικής φύσης - τροποποιήσεις στο διαγωνισμό για το ακίνητο στην περιοχή Αφάντου Ρόδου.
Υπενθυμίζεται πως οι πέντε εταιρείες που υπέβαλαν ενδεικτικές προσφορές για τις ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ και προχωρούν στην τελική φάση, είναι οι εξής:
-Gazprom για την ΔΕΠΑ
-Μ&Μ GasCo για την ΔΕΠΑ
-Negusneft (Sintez Group) για την ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ
-PPF & ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την ΔΕΣΦΑ
-Socar για την ΔΕΣΦΑ
Η ρωσική Sintez του Λεονίντ Λεμπέντεφ φέρεται να προσφέρει περί τα 1,9 δισ. ευρώ, ενώ πρόσφατα δημοσιεύματα στον ρωσικό Τύπο τοποθετούν σε ανάλογα μεγέθη και την προσφορά της Gazprom. 
Οι υπόλοιπες υποψήφιες η Socar, κρατική εταιρεία φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν, η M&M Gaz (κοινοπραξία των ομίλων Βαρδινογιάννη και Μυτιληναίου) και η ΓΕΚ Τέρνα με τον τσεχικό όμιλο PPF που ενδιαφέρονται μόνο για τον ΔΕΣΦΑ.
Νομικοί σύμβουλοι για την αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ έχουν οριστεί το Νομικό Γραφείο Κουταλίδη και Clifford Chance και ως οικονομικοί σύνβουλοι οι οίκοι 
UBS, Rothschild και Alpha Bank.
Ακόμη, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου αναμένεται να εγκρίνει σήμερα τη σύμβαση για την παραχώρηση του ακινήτου 490 στρεμμάτων στην Κασσιώπη Κέρκυρας στον αμερικανικό επενδυτικό όμιλο NCH Capital, τον μοναδικό που κατέθεσε προσφορά.
Τέλος, σήμερα θα εγκριθούν και οι τροποποιήσεις στα τεύχη του διαγωνισμού για την έκταση στην Αφάντου Ρόδου συνολικής επιφάνειας 1.858.000 τμ περίπου. 
ΠΗΓΗ:energia.gr

Πιθανή η Επιστροφή του 50% του ΕΦΚ στο Αγροτικό Πετρέλαιο την Άνοιξη




Να δοθεί το 50% της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαιοειδών μέσα στην άνοιξη, προκειμένου να ενισχυθούν οι παραγωγοί για τα έξοδα σποράς, και το υπόλοιπο 50% το φθινόπωρο, για τη συγκομιδή, εξετάζεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Τα παραπάνω ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής Α. Τσαυτάρης, την Τρίτη 21 Ιανουαρίου, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα Mega» και στους δημοσιογράφους Γ. Οικονομέα και Δ. Καμπουράκη.
Αναλυτικότερα, επί του θέματος ο υπουργός είπε τα εξής: «Το θέμα του πετρελαίου αποτελεί για μένα αυτήν την ώρα το πιο μεγάλο πρόβλημα. Δηλαδή το κόστος της ενέργειας. Δεν μπορεί με αυτές τις τιμές ενέργειας, δυσκολεύονται οι άνθρωποι, διαθέτουν μεγάλα μηχανήματα. Τι προσπαθούμε να κάνουμε; Και πέρυσι προσπαθήσαμε και τους βοηθήσαμε. Τους δώσαμε την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Καυσίμων για να απαλύνουμε αυτή τη δυσκολία. Το κόστος αυτής της εισροής που είναι σημαντικό και είναι δικαιολογημένο. Δώσαμε το 50%, δηλαδή τα 60 εκατ. € τον Αύγουστο και τα υπόλοιπα 60 εκατ. € το Δεκέμβριο. Κατά την άποψή μου και αυτό αγωνίζομαι τώρα και αυτό θα κάνουμε τώρα μαζί με την κυβέρνηση, προκειμένου να τους βοηθήσουμε προσπαθούμε να τους δώσουμε τώρα το 50% της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαιοειδών, τώρα που έχουν ανάγκη, καθώς ξεκινάει η νέα καλλιεργητική περίοδος.
Τίποτα δεν είναι αυτόματο. Μακάρι να είχα τα χρήματα στο συρτάρι μου και το πρωί να τους τα έδινα. Αλλά προσπαθούμε αντί να τους δώσουμε την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαιοειδών τον Ιούλιο, όπως έγινε πέρυσι να τους τα δώσουμε τώρα, αυτές τις μέρες, την Άνοιξη.
Δύο πράγματα λέμε. Να δώσουμε τώρα το 50% νωρίς την άνοιξη, έτσι ώστε να μπορούν να σπείρουν κι ας μείνει το υπόλοιπο 50% για το φθινόπωρο, για τη συγκομιδή». 
ΠΗΓΗ:energia.gr

Στη Σούδα βρίσκεται το νορβηγικο πλοίο Νordic Explorer




Σήμερα, στο λιμάνι της Σούδας βρέθηκε το νορβηγικό ερευνητικό πλοίο Nordic Explorer που πραγματοποιεί έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου, νότια της Κρήτης.
Το πλοίο παρέμεινε έως τις 6.30 το απόγευμα στη Σούδα για λόγους ανεφοδιασμού και αλλαγής του πληρώματος. Στη Σούδα βρέθηκε και το συνοδευτικό πλοίο Thor Chaser, που ακολουθεί το Nordic Exrlorer, για να διευθετεί η ναυσιπλοΐα και για λόγους ασφαλείας.
Το νορβηγικό πλοίο βρίσκεται από τα τέλη του Δεκεμβρίου του 2012, στη Νότια Κρήτη, στο πλαίσιο σεισμογραφικών ερευνών για την εύρεση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το Nordic Explorer ήδη έχει ερευνήσει 3.000 χιλιόμετρα σεισμικών γραμμών σε σύνολο 10.000.
Έχει ολοκληρώσει τις έρευνες στην περιοχή δυτικά της Κέρκυρας και συνεχίζει προς την περιοχή της Κρήτης.
ΠΗΓΗ:defencenet.gr