Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Δίκτυο Υπηρεσιών Πληροφόρησης & Συμβουλευτικής εργαζομένων

Ινστιτούτο Εργασίας – Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Γ.Σ.Ε.Ε.
Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης επέφεραν μια σειρά σημαντικών ανατροπών στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας, επηρέασαν την καθημερινότητα των πολιτών, ανέτρεψαν κατακτήσεις των εργαζομένων και επιδείνωσαν τις σχέσεις κράτους‐ πολιτών, με το πρώτο να αδυνατεί να ανταποκριθεί στις, πλέον, ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες των περισσότερων κοινωνικών ομάδων.
 Στο εν λόγω δυσμενές περιβάλλον η ΓΣΕΕ προσπαθεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων που υφίστανται οι εργαζόμενοι από την παρατεταμένη κρίση και τις πολιτικές αντιμετώπισής της.
 Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ αναπτύσσει μια νέα πρωτοβουλία, η οποία έχει στόχο την ενημέρωση, την πληροφόρηση και τη συμβουλευτική των εργαζομένων, με έμφαση και προτεραιότητα στους τομείς της κοινωνικής ασφάλισης, των εργασιακών σχέσεων και της απασχόλησης.
 Η οικονομική κρίση...

Η επιστήμη προηγείται της πολιτικής


Είναι καιρός πλέον οι επιστημονικές φωνές να διεκδικήσουν το χώρο και το βήμα που τους ανήκουν. Να τολμήσουν να πουν τα πράγματα με το όνομα τους. Να εξηγήσουν το νόημα της κοιτασματολογικής έρευνας, την σημασία παραγωγικής αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου, την λειτουργική παρουσία των μεταλλείων, την ορθολογική διαχείριση και αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την προστιθέμενη αναπτυξιακή αξία και βιωσιμότητα που προκύπτει για την Ελλάδα.

Να μάθουν οι πολίτες τι συμβαίνει στην πραγματικότητα. 

 Να μεταφέρουν στον ελληνικό λαό την επιστημονική αλήθεια μέσα από αντικειμενική ενημέρωση και τεκμηριωμένες προτάσεις. Να επανακτήσουν την χαμένη σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες και να αποτελέσουν πάλι βασικό σημείο αναφοράς για αξιόπιστη και αυθεντική πληροφόρηση. Μήπως και η φωνή τους φθάσει κάποια στιγμή να ευαισθητοποιήσει και γίνει αντιληπτή από τα «βαρήκοα ώτα» των πολιτικών και γενικά αυτών που αποφασίζουν. 
Γιατί ο στρατηγικός σχεδιασμός αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου και η μεταλλευτική πολιτική δεν μπορεί παρά να είναι επιστημονική υπόθεση. Γιατί όταν...

Την επαναφορά του ΕΦΚ στο θέρμανσης, στα 60 ευρώ το χιλιόλιτρο, ζητά η ΠΟΠΕΚ


Επιστολή προς το υπουργείο Οικονομικών απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (Π.Ο.Π.Ε.Κ.), ζητώντας την άμεση επαναφορά του ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης, στα 60 ευρώ το χιλιόλιτρο.

Όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία, «η ενέργεια αποτελεί κοινωνικό αγαθό πρώτης ανάγκης και είναι απαραίτητο για τη θέρμανση, τον φωτισμό, τη συντήρηση και το μαγείρεμα των τροφίμων, την τροφοδοσία με ζεστό νερό και την εκτέλεση οικιακών εργασιών. Η πρόσβαση και η χρήση ενέργειας καθορίζουν ως εκ τούτου τη δυνατότητα των πολιτών να έχουν αξιοπρεπή διαβίωση.

Το πετρέλαιο θέρμανσης είναι είδος πρώτης ανάγκης και επιβίωσης και επομένως δεν θα έπρεπε να επιβαρύνεται με κανένα φόρο (ειδικό φόρο, Φ.Π.Α.). Συνεπώς επιβάλλεται να υπάρξει κατάργηση όλων των φόρων ή μείωση αυτών.

Το απαράδεκτο και αναποτελεσματικό μέτρο της...

Πόσο έτοιμες είναι οι πετρελαϊκές εταιρίες, οι κυβερνήσεις και η κοινωνία των πολιτών να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή ως απειλή;

Πόσο έτοιμες είναι οι πετρελαϊκές εταιρίες, οι κυβερνήσεις και η κοινωνία των πολιτών να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή ως απειλή;
Το δέκατο κείμενο στη σειρά Energy Papers που έχει καθιερώσει το Energypress σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Έδρα Jean Monnet στο Τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς είναι της κας Φωτεινής Μαλτέζου και αναλύει την κατάσταση σήμερα όσον αφορά την κλιματική αλλαγή ενόψει της διεθνούς διάσκεψης του Παρισιού.

Όπως επισημαίνει η συγγραφέας, η συζήτηση για την κλιματική αλλαγή βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και οι κυβερνήσεις προσπαθούν να δρομολογήσουν μια παγκόσμια συμφωνία στο τέλος του χρόνου με στόχο να αποφευχθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη και να κρατηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου. Η προσπάθεια αυτή χρειάζεται ισχυρή βούληση από πλευράς κυβερνήσεων1 πραγματικούς και συνεργάσιμους ηγέτες στη βιομηχανία, πολυδιάστατη οικονομική αντιμετώπιση, κοινωνική ευθύνη έργο και αφοσιωμένους πολίτες. Στην ανάλυση που ακολουθεί επιχειρείται η...

ΔΕΗ: "Θα απαγορεύεται η αλλαγή παρόχου ρεύματος αν δεν εξοφληθεί ο προηγούμενος"

Αποτέλεσμα εικόνας για ΔΕΗ
Την απαγόρευση αλλαγής προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας, αν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στον προηγούμενο πάροχο, θα θεσμοθετήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τροποποιώντας τη σχετική διάταξη του Κώδικα Προμήθειας.

Αυτό έγινε γνωστό από τη ΓΕΝΟΠ, η διοίκηση της οποίας συναντήθηκε με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνo Σκουρλέτη. Σημειώνεται ότι η σχετική τροποποίηση αποτελούσε πάγιο αίτημα της ΔΕΗ, προκειμένου να αποτραπεί η διαρροή οφειλετών προς εναλλακτικούς παρόχους, χωρίς προηγουμένως να έχουν τακτοποιηθεί τα χρέη τους.

Στην ίδια συνάντηση, σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ, ο κ. Σκουρλέτης δεσμεύθηκε ότι,,,

"Βουτιά" 24% για το πετρέλαιο στο τρίμηνο

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαια
Κάθετη πτώση ύψους 24% σημείωσε η τιμή του πετρελαίου το τρίτο τρίμηνο. Ο "μαύρος χρυσός” έκλεισε σε αρνητικό έδαφος και σήμερα μετά την ανακοίνωση της πρώτης αύξησης αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ μετά από τρεις εβδομάδες.

Η έκθεση της Υπηρεσίας Ενέργειας των ΗΠΑ έδειξε επίσης μετριοπαθή πτώση στην παραγωγή, γεγονός που συγκράτησε την πτώση στην σημερινή συνεδρίαση.
Ειδικότερα, το συμβόλαιο αργού παραδόσεως Νοεμβρίου τύπου WTI υποχώρησε κατά 13 σεντς ή 0,3% στα 45,09 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης μετά από διακυμάνσεις εντός του εύρους των 45,85 -44,68 δολαρίων. Στον μήνα η τιμή του συμβολαίου υποχώρησε κατά 8,4%, στο τρίμηνο μετρά απώλειες 24%, ενώ μέχρι στιγμής φέτος η πτώση ξεπερνά το 15%.

Το brent Νοεμβρίου υποχώρησε κατά 14 σεντς ή 0,3% στα 48,37 δολάρια το βαρέλι, ενώ μέχρι στιγμής φέτος οι απώλειες ξεπερνούν το 15%.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα η EIA ανακοίνωσε πως τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 4 εκατ. δολάρια την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που δεν ανέμεναν κάποια μεταβολή στα αποθέματα. 


ΠΗΓΗ:capital.gr

Ακριβότερα τα φορτία πετρελαίου θέρμανσης στη Μεσόγειο από ότι στο Ρότερνταμ


Περιορίστηκε την περασμένη εβδομάδα η διαφορά στην τιμή των φορτίων πετρελαίου θέρμανσης της Μεσογείου σε σχέση με τα αντίστοιχα που διακινούνται μέσω Ρότερνταμ.

Τα φορτία στη Μεσόγειο ήταν 0,50 δολάρια ανά τόνο ακριβότερα την Δευτέρα, με την τιμή τους να διαμορφώνεται στα 204 δολάρια ανά τόνο. Προηγουμένως, η διαφορά είχε φτάσει ακόμα και τα 3 δολάρια ανά τόνο.

Αναλυτές της αγοράς δήλωσαν στο Platts ότι “δεν υπάρχουν αρκετά προϊόντα στη Μεσόγειο”, ενώ τα αποθέματα στο Ρότερνταμ είναι ικανοποιητικά, πράγμα που σημαίνει ότι ίσως να υπάρξουν φορτία που θα κινηθούν προς τα νότια μέσα στον Οκτώβριο, αναλόγως των τιμών.

Παράλληλα, τονίζεται ότι η αγορά θα γίνει λίγο πιο “σφιχτή” τον επόμενο μήνα λόγω μικρότερων διαθέσιμων φορτίων από την Τουρκία, το Ισραήλ και την Ελλάδα.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

ΔΗΛΩΣΗ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΓΣΕΕ Β.ΜΟΥΤΑΦΗ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ergasias 1236
Εισπράξαμε πλήθος καλών προθέσεων σε δρόμους όμως στρωμένους με αγκάθια, με θύματα εργαζόμενους,συνταξιούχους και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σήμερα επί της ουσίας μας ζητήθηκε να νομιμοποιήσουμε τις μνημονιακές πολιτικές, με άλλοθι προσχηματικούς διαλόγους.
Σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να παίξουμε αυτό το παιχνίδι.

Η ΓΣΕΕ δεν θα γίνει το όχημα αυτών των πολιτικών.

Ζητάμε εδώ και τώρα ν’ αλλάξει το ανθρωποκτόνο μείγμα πολιτικής.


ΠΗΓΗ:gsee.gr