Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Προβληματισμός από ασυνήθιστο γεωλογικό φαινόμενο μεταξύ Ρόδου, Σύμης και Τουρκίας




 Μια νέα υποβρύχια ηφαιστειακή έκρηξη μπορεί να ξεκίνησε πρόσφατα όπως υποστηρίζουν Τούρκοι ερευνητές, στα ανοικτά της δυτικής ακτής της Τουρκίας, στην θαλάσσια περιοχή του Μαρμαρά μεταξύ της ηπειρωτικής χώρας και το ελληνικό νησί της Σύμης κοντά στη Ρόδο. 
 Οι επιστήμονες από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσαν ότι....
έχουν βρει αποδείξεις για 2 ενεργές διεξόδους σε βάθος περίπου 200μ κάτω από την επιφάνεια του νερού κατά μήκος από βορρά προς νότο τείνοντας μια σχισμή με 2,5 έως 3 χιλιόμετρα μήκος. 
 Σύμφωνα με τις τοπικές εφημερίδες, η αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας που εντοπίστηκε είναι ένα γεγονός που υποδηλώνει ότι η λάβα μπορεί να ξεσπάσει τους αεραγωγούς και να εκλυθεί υποθαλάσσια, λόγο όμως το σχετικά μικρού βάθους, 200μ είναι πολύ πιθανό να σχηματιστεί ένα νέα νησίδα. Είναι άγνωστο ακόμα αν Έλληνες επιστήμονες έχουν παρακολουθήσει και επιβεβαιώσει το ασυνήθιστο αυτό γεωλογικό φαινόμενο που έχει απασχολήσει όχι μόνο τους Τούρκους ειδικούς αλλά και την διεθνή κοινότητα όπως μπορείτε να δείτε στην συνέχεια (φωτο. από RSOE EDIS) μια που πέρα από επιστημονικής πλευράς έχει τεράστιο γεωπολιτικό ενδιαφέρων στην περίπτωση που δημιουργηθεί μια νέα νησίδα !   

 Σύμφωνα με τον καθηγητή Αχμέτ Ερκάν, μπορεί να πάρει από 1 έως 3, ή ακόμα 20 χρόνια για να έρθει το ηφαίστειο στην επιφάνεια η για να είμαστε σίγουροι ότι σταμάτησε η ενεργοποίηση του.
 Η περιοχή βρίσκεται στο ανατολικό άκρο του ηφαιστειακά ενεργού Ελληνικού Τόξου και ηφαιστειακή δραστηριότητα σε αυτό το σημείο δεν θα ήταν μια τεράστια έκπληξη.   
 Ενδεχομένως πριν από την έκρηξη, καθώς το μάγμα θα ανεβαίνει μέσα από της διόδους, η περιοχή να πληγεί και από μια σειρά σεισμών όπως συνέβει κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών. Σύμφωνα με τους ίδιους επιστήμονες, μια προηγούμενη υποβρύχια έκρηξη παρατηρήθηκε στο ίδιο γεωγραφικό σημείο το 2009.
 Σημειολογική σημασία έχει να παρατηρήσουμε πως το ασυνήθιστο γεωλογικό αυτό συμβάν φέρει την ημερομηνία 3 Ιανουαρίου 2012 και την επόμενη ακριβός ημέρα, δηλαδή στις 4 Ιανουαρίου έχει καταγραφεί δραστηριότητα στο ηφαίστειο της Σαντορίνης όπου βρίσκετε στο κέντρο του ηφαιστειακά ενεργού Ελληνικού Τόξου.    

ΠΗΓΗ:nyxtobaths.blogspot.com

ZEI!


 ΠΗΓΗ:sibilla-gr-sibilla.blogspot.gr/

GUARDIAN: ΠΩΣ ΟΙ ΒΟΛΙΩΤΕΣ ΕΦΥΓΑΝ ΑΠΟ ΤΟ… ΕΥΡΩ!


greece2_2210366b[2]

«Στο Βόλο, την πόλη-λιμάνι που σφύζει από ζωή στους πρόποδες του Πηλίου, στην καρδιά της πιο εύφορης πεδιάδας της Ελλάδας, οι ντόπιοι επινόησαν ένα διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης και της έλλειψης ρευστότητας, υιοθετώντας τη δική τους εναλλακτική νομισματική μονάδα πίστωσης, την ΤΕΜ», αναφέρει η βρετανική Guardian.
Πρόκειται για ένα ιδιότυπο δίκτυο ανταλλακτικής οικονομίας – ή πιο σωστά «αντιπραγματισμού» – που αποτελείται, σύμφωνα με τους διοργανωτές, από περίπου 1.300 χρήστες, ως επί το πλείστον νέοι άνθρωποι, και το οποίο βασίζεται σε ένα εικονικό νόμισμα, την επονομαζόμενη Τοπική Εναλλακτική Μονάδα. Στο σύστημα έχουν προσχωρήσει καφετέριες, εμπορικά καταστήματα, εργοστάσια και επιχειρήσεις, παρέχοντας αγαθά και υπηρεσίες (από γάλα και τρόφιμα μέχρι μαθήματα γιόγκα και ιατρική περίθαλψη) έναντι μονάδων ΤΕΜ. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τέρενς Κουίκ: Γιατί τα σχολεία δεν παίρνουν αφορολόγητο πετρέλαιο;




Ο Τέρενς Κουίκ, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, τοποθετήθηκε σχετικά με το πετρέλαιο θέρμανσης στα σχολεία.
«Για μία φορά ακόμα  ο υπ. Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχουν δημοσιονομικές δυνατότητες  για το πετρέλαιο θέρμανσης. Τον ερωτώ ευθέως: την  ώρα που αφορολόγητο πετρέλαιο έχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας, οι παραγωγικές τους Σχολές, γιατί να μην έχουν αφορολόγητο πετρέλαιο τα σχολεία όλης της χώρας; Δημόσιο δεν είναι και τα σχολεία; Στο κράτος δεν υπάγονται; Το κράτος θα... φορολογεί το κράτος, επειδή είναι ανίκανο ή δεν θέλει να πατάξει το λαθρεμπόριο καυσίμων; Και όλα αυτά την ώρα που έχουμε φτάσει σε αποφάσεις μη λειτουργίας  σχολείων, κυρίως στις βορειότερες  περιοχές της χώρας»;
Και συνεχίζει:
«Επειδή σε όλα τα κράτη της  Ευρώπης δεν διανοούνται τη λαθρεμπορία  καυσίμων, είναι σαφές ότι εδώ στην Ελλάδα δεν θέλετε να την πατάξετε. Δεν θέλετε να συγκρουστείτε με όλο το κύκλωμα της παραγωγής, της διακίνησης και της λιανικής πώλησης. Αν και η λιανική πώληση έχει αμελητέο ποσοστό παραβατικότητας. Άλλο ένα «παραμύθι» που έταξε προεκλογικά ο Αντώνης Σαμαράς για τη πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων», καταλήγει ο κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
ΠΗΓΗ:defencenet.gr

Κική Δημουλά: «Εκατό άνθρωποι έκαναν κατάχρηση εξουσίας και τώρα πληρώνουμε όλοι»




Δηλώσεις της 81χρονης ποιήτριας Κικής Δημουλά φιλοξενεί η εφημερίδα «Herald Tribune», με αφορμή την έκδοση των ποιημάτων της στα Αγγλικά από το πανεπιστήμιο Γέιλ. Στις δηλώσεις της η Ελληνίδα ποιήτρια περιγράφει με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση στην Ελλάδα. 
«Η κ. Δημουλά μπορεί να έχει μια τάση προς τη δραματοποίηση αλλά οι λέξεις της είναι πάντα διαλεγμένες σωστά και με προσοχή», αναφέρει ο Rachel Donadio, συντάκτης του κειμένου.
Η Κική Δημουλά αναφέρεται στην κατάσταση στην Ελλάδα και δηλώνει στην εφημερίδα πως «τα πράγματα μπορούν να γίνουν χειρότερα κι απ’ ό,τι ήταν την περίοδο της Χούντας. Επί Χούντας υπήρχε αυστηρή επιτήρηση και διώκονταν οι αριστεροί. Σήμερα διώκονται όλοι.
Έχω υποστεί μειώσεις στη σύνταξή μου, όπως το σύνολο των Ελλήνων συνταξιούχων. Εκατό άνθρωποι έκαναν κατάχρηση εξουσίας και τώρα πληρώνουμε όλοι». 
ΠΗΓΗ:zougla.gr

ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΤΟΝ ΑΡΧΙΚΟ ΣΤΟΧΟ ΟΤΕ: Πάνω από 1.500 στην εθελουσία-Εξοικονομούνται 80 εκατ. ευρώ


ΟΤΕ: Πάνω από 1.500 στην εθελουσία-Εξοικονομούνται 80 εκατ. ευρώ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν τα δύο προγράμματα οικειοθελούς αποχώρησης προσωπικού του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών της Ελλάδος ΑΕ (ΟΤΕ ΑΕ), που είχαν ξεκινήσει τον Νοέμβριο, στο πλαίσιο του μετασχηματισμού της εταιρείας, μέσα από κοινωνικά υπεύθυνες λύσεις.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, πλέον, από τις 31/12/2012, ο αριθμός εργαζομένων στον ΟΤΕ μειώνεται σημαντικά, ξεπερνώντας τον αρχικό στόχο, καθώς 1.516 άτομα αποδέχθηκαν τα κίνητρα, που δόθηκαν από την εταιρεία, κυρίως, σε εργαζομένους, που θεμελίωναν δικαίωμα άμεσης συνταξιοδότησης, το διάστημα 2013- 2015.
Ο ΟΤΕ υπολογίζει την καθαρή ετήσια εξοικονόμηση από τη μείωση του προσωπικού σε περίπου 80 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι τα προγράμματα οικειοθελούς αποχώρησης δεν επιβαρύνουν τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς ο ΟΤΕ επωμίζεται το σύνολο του κόστους των ασφαλιστικών εισφορών.
Η επιτυχία των προγραμμάτων οικειοθελούς αποχώρησης, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, επιτρέπει στον ΟΤΕ να μειώσει σημαντικά τα λειτουργικά έξοδά του, να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά του και να προχωρήσει με τον εκσυγχρονισμό της εταιρείας.
Στο πλαίσιο της αναβάθμισης της εμπειρίας του πελάτη και για την ενίσχυση της τεχνικής και εμπορικής εξυπηρέτησης, ο ΟΤΕ επισημαίνει ότι ήδη προχωράει σε προσλήψεις νέων τεχνικών με δεξιότητες και ικανότητες στις νέες τεχνολογίες, καθώς και σε προσωπικό για τα καταστήματα του ΟΤΕ. 
ΠΗΓΗ:ethnos.gr

ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ:ΥΠΑΡΞΙΑΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ Ή ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ



Ο διάλογος για την “ανασυγκρότηση του χώρου της κεντροαριστεράς” αποτελεί ένα αμφιλεγόμενο θέμα.
Αφορμή αποτελεί το γεγονός της εκλογικής συρρίκνωσης του ΠΑΣΟΚ που δημιουργεί ρευστότητα & εγχειρήματα ανακατατάξεων στον προοδευτικό χώρο. Ταυτόχρονα προβάλλεται η ανάγκη -κατά το ευρωπαϊκό πρότυπο- να υπάρξει εναλλακτική πρόταση απέναντι στην νεοφιλελεύθερη επέλαση και τις επιπτώσεις της!
Παρακολουθώντας τις παρεμβάσεις, φαίνεται ότι οι λόγοι που ανακινούν το συγκεκριμένο αίτημα είναι δυο:
-Ο πρώτος λόγος είναι “υπαρξιακός”! Σχετίζεται με την αγωνία προσώπων ή σχηματισμών, που διαπιστώνουν ότι οι “πολιτικές τους” είναι αποκλίνουσες στη σχέση με την κοινωνική διεργασία και ανάγκη. Επικαλούνται την κεντροαριστερά μέσα από “πρωτοβουλίες κορυφής” για να συγκολλήσουν αθροιστικά δυνάμεις! Ενώ γνωρίζουν ότι στο χώρο της κεντροαριστεράς τίποτε δεν “γονιμοποιείται” όταν δεν δοκιμάζεται στα πεδία των κοινωνικών και πολιτικών αγώνων!
-Υπάρχει και ο δεύτερος λόγος! Αυτός σχετίζεται με την αντικατάσταση του δικομματισμού από τον διπολισμό! Η κρίση, εκ των πραγμάτων επαναπροσδιορίζει την αντιπαράθεση πολιτικών εξόδου! Τόσο στο χώρο της κεντροδεξιάς όσο και της κεντροαριστεράς αντίστοιχες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις συγκροτούν συμμαχίες για να εφαρμόσουν τις επιδιώξεις τους.
Αυτή η αντιπαράθεση -οξυγόνο της δημοκρατίας και του κοινωνικού πλουραλισμού- εκδηλώνεται παντού. Στην Ευρώπη εκφράζεται με συνεργασίες πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών επιδιώξεων. Επιβεβαιώνεται όμως ότι η κλίμακα αριστερά δεξιά είναι επίκαιρη! Σε άλλες χώρες καταγράφεται μέσα από τη δικομματική αντιπαράθεση και σ άλλες μέσα από συνεργασίες συγκυβερνήσεων διπολικού χαρακτήρα. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το Ιράν έχει χάσει το ήμισυ των εσόδων του από το πετρέλαιο




Οι εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου λόγω της επιβολής διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν μειώθηκαν κατά τους τελευταίους εννέα μήνες κατά 40 %.
Μάλιστα τα έσοδα από αυτές μειώθηκαν κατά 45%. Αυτό δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου Ροστάμ Κασεμί μιλώντας στους βουλευτές του Κοινοβουλίου (Μετζλίς). Νωρίτερα οι ιρανικές Αρχές δήλωναν ότι οι διεθνείς κυρώσεις δεν είχαν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου και την κατάσταση της οικονομίας της χώρας.
ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Στουρνάρας: Όχι σε διεύρυνση του επιδόματος θέρμανσης




Δεν υπάρχουν δημοσιονομικές δυνατότητες για επέκταση του επιδόματος θέρμανσης ή για ελαφρύνσεις στη φορολογία κεφαλαίου, ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας μιλώντας στο Βήμα FM.
Πρόσθεσε δε πως το επίδομα θέρμανσης είναι ακόμη αναξιοποίητο, καθώς πολλοί εκ των δικαιούχων δεν έχουν υποβάλει τα δικαιολογητικά για να το λάβουν.
Επανέλαβε ότι το 2013 θα είναι δύσκολη χρονιά και πως δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο. «Άλλον έναν χρόνο υπομονή», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, προανήγγειλε πως με το νέο φορολογικό νομοχέδιο που θα παρουσιασθεί τον Απρίλιο ή τον Μάιο όσοι συλλαμβάνονται να φοροδιαφεύγουν ή θα πληρώνουν ή θα πηγαίνουν φυλακή.
Σε ερώτηση για το εάν έχει πολιτικές φιλοδοξίες, ο Γ. Στουρνάρας απάντησε: «Δεν είναι στον ορίζοντά μου. Δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητές μου».
 ΠΗΓΗ:.energypress.gr

Συνεδρίαση της ΔΑΚΕ - ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ την Τετάρτη




Μετά το εκλογικό συνέδριο  και την  συγκρότηση του Δ.Σ. της  ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, η ΔΑΚΕ – ΔΕΝΟΠ/ΔΕΗ καλεί όλα τα στελέχη της του Λιγνιτικού Κέντρου σε συνεδρίαση με θέματα ημερήσιας διάταξης:
• Ενημέρωση για τις τρέχουσες εξελίξεις
• Στελέχωση της Λιγνιτικής Επιτροπής
• Εξορθολογισμός  Επιδομάτων.
Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου και ώρα 6:00 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας. 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Τουρκία για ΑΟΖ: «Θα Καταθέσουμε κι Εμείς Συντεταγμένες»




«Η Τουρκία παρακολουθεί στενά οποιαδήποτε μονομερή απόπειρα της Ελλάδος ή άλλων χωρών να διευρύνουν την οικονομική τους ζώνη ή να διεξάγουν έρευνες για πετρέλαιο. Κάθε χώρα έχει δικαίωμα να πραγματοποιήσει τέτοια ανακήρυξη στα Ηνωμένα Έθνη.
Σε αυτή την περίπτωση όμως, θα παρουσιάσουμε και εμείς τη δική μας ανακήρυξη».
Με αυτό τον τρόπο απάντησε Τούρκος αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, σε ερωτήσεις επί των αποκαλύψεων του «Βήματος» για την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει προσεχώς στην κατάθεση των συντεταγμένων για τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας στον ΟΗΕ.
Οι σχετικές δηλώσεις εμφανίστηκαν το απόγευμα της Κυριακής στην ιστοσελίδα της έγκυρης τουρκικής εφημερίδας «Zaman», συμφερόντων του Φετουλάχ Γκιουλέν και η οποία θεωρείται ότι σε μεγάλο βαθμό εκφράζει κυβερνητικές θέσεις.
Επιπλέον, ο Τούρκος αξιωματούχος σχολιάζει και την παρατήρηση του σαββατιάτικου δημοσιεύματος του «Βήματος» σύμφωνα με την οποία υπάρχει σε ορισμένους κύκλους στην Αθήνα η αίσθηση ότι η Άγκυρα, μπλεγμένη στο συριακό κουβάρι και με το Κουρδικό ακόμη ανοιχτό, δεν θα επιλέξει μία σκληρή αντίδραση σε μία κίνηση από την Αθήνα για την κατάθεση συντεταγμένων.
Ουσιαστικά, ο Τούρκος απέρριψε κατηγορηματικά αυτές τις εκτιμήσεις, χαρακτηρίζοντας τις ως «εκτίμηση της εφημερίδας», αφήνοντας όμως παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο η Τουρκία να μη διστάσει να προκαλέσει και νέα κρίση στα ελληνοτουρκικά.
(από την εφημερίδα "Το Βήμα") 
ΠΗΓΗ:energia.gr

Μέσα στο Α΄ Τρίμηνο του Έτους η Ιδιωτικοποίηση του ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ




Μεθαύριο, Τετάρτη, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ πρόκειται να συζητήσει θέματα που άπτονται της πώλησης του ποσοστού του Δημοσίου στη ΔΕΠΑ, ενώ αναμένεται να εγκρίνει τα τεύχη προκήρυξης για την σύμβαση πώλησης του 33% του ΟΠΑΠ, αλλά και την έναρξη των διαδικασιών για την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης.
Ας σημειωθεί ότι σε πρόσφατη σύσκεψη, με συμμετοχή της ηγεσίας του ΤΑΙΠΕΔ, στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον Γιάννη Στουρνάρα αποφασίστηκε ότι στο πρώτο τρίμηνο 2013 πρέπει να προχωρήσουν οι διαγωνισμοί για ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΟΠΑΠ και για τα ακίνητα Αφάντου και Κασσιόπης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν τόσο ο πρόεδρος του Ταμείου κ. Τάκης Αθανασόπουλος, όσο και ο διευθύνων σύμβουλος, κ. Γ. Εμίρης.
Η σύμβαση πώλησης του ΟΠΑΠ που θα δοθεί στους επτά ενδιαφερόμενους επενδυτές (BC Partners, Emma Delta, Gauselmann AG ,Intralot Holdings Luxemburg,Primrose Treasure Limited, Third Point και η TPG Capital) αναμένει να περιλαμβάνει και όρο που θα προβλέπει ότι αν ο ανάδοχος πωλήσει εντός τριετίας τον Οργανισμό, το Δημόσιο θα εισπράξει τίμημα επί της υπεραξίας.
Εξάλλου, η Διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να λάβει και αποφάσεις για τον Αστέρα Βουλιαγμένης σχετικές με τη συμφωνία με την Εθνική Τράπεζα για το «Μικρό Καβούρι» στη Βουλιαγμένη. 
ΠΗΓΗ:energia.gr

Από την ερχόμενη εβδομάδα... ηλεκτροσόκ



Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν οι σχεδιαζόμενες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ.
Οι αυξήσεις θα έχουν αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου και αναμένεται να κυμανθούν μεσοσταθμικά μεταξύ του 10 και του 11%, ενώ προβλέπεται να γίνουν σε τρεις δόσεις (Ιανουάριος, Μάιος, Ιούλιος), σε μια προσπάθεια να... χρυσωθεί το χάπι στους Έλληνες φορολογούμενους, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με πλήθος οικονομικών υποχρεώσεων απέναντι στο Δημόσιο. 
ΠΗΓΗ:zougla.gr

Ο ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΕΗ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ




Προς: Την Διοίκηση του ΠΣΥΠ/ΔΕΗ                          
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ 
Ο ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΕΗ
ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ 
ΠΡΟΤΑΣΗ: ΟΛΗ Η ΑΓΟΡΑ ΕΝΑΣ ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ
Συνάδελφοι
Όσοι και όσες αυτές τις μέρες επισκεφθήκαμε τα καταστήματα του Προμηθευτικού Συνεταιρισμού υπαλλήλων της ΔΕΗ προκειμένου να εξαργυρώσουμε την αναγκαστική δωροεπιταγή, ήρθαμε αντιμέτωποι με καταστάσεις που για μια ακόμα φορά μας πείθουν για την αναγκαιότητα των αλλαγών που θα πρέπει να συντελεστούν. Για τις αλλαγές εκείνες που επιβάλλεται άμεσα να εφαρμοστούν, ώστε να ¨αποκατασταθεί¨ η φιλοσοφία και η αρχική ιδέα της λειτουργίας του Συνεταιρισμού, που δεν είναι άλλη από το να υπηρετεί τα συμφέροντα των συνέταιρων (ήτοι των εργαζομένων και συνταξιούχων της ΔΕΗ) και –φυσικά- όχι το αντίθετο. Δυστυχώς όμως, έτσι όπως κατάντησε σήμερα στη λειτουργία του ο Συνεταιρισμός, οι Συνεταίροι είναι αυτοί που (εξυπ)υπηρετούν τον Συνεταιρισμό και τους εργαζόμενους σ' αυτόν. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Εκθέματα

A_8l9JnCYAANdFP 
ΠΗΓΗ:papaioannou-giannis.net/

Πώς το FBI σε συνεργασία με τις τράπεζες κατέστειλε το κίνημα Occupy




Για όσους δεν γνωρίζουν το Occupy wall street ήταν ένα κίνημα που στόχευε στην κατάληψη των πραγματικών μέσων παραγωγής πλούτου στον 21  αιώνα.

Αυτά  όσον αφορά τους δυτικούς και “ώριμους καπιταλισμούς” προφανώς δεν είναι  η φάμπρικα, το σφυρί, το δρεπάνι, το αλέτρι και η γη. Τα Μέσα Παραγωγής πλούτου στο ανεπτυγμένο κόσμο είναι οι τράπεζες και τα χρηματιστήρια.

Όμως το κίνημα αυτό  -το οποίο τιμήθηκε  από το blog μας με πλήθος αναρτήσεις- δεν περπάτησε στην Ευρώπη κυρίως γιατί οι  αριστεροί εγκέφαλοι βρίσκονται απολιθωμένοι στην αυγή της βιομηχανικής επανάστασης και την αναλύουν διεξοδικά.  Την ίδια στιγμή οι  πιο προχωρημένοι εκστασιάζονται με τον Τσε  τυπωμένο σε μπλουζάκι σε αφισούλα και σε κούπα
του καφέ.  Έτσι απέτυχαν να συλλάβουν το εντυπωσιακά μαρξιστικό-κομουνιστικό αφενός αλλά  και νεολαιίστικο μήνυμα του Occupy wall street.
Το occupy όμως έρχεται από τον αφρό της παγκόσμιας διάνοιας. Μέσα από φοιτητές και αμερικανικά πανεπιστήμια.
Το FBI σε συνεργασία με τις  παγκόσμιες τράπεζες συνέλαβε το μήνυμα και την συστημική  πιθανότατα παγκόσμια  απειλή. Έτσι τους μάζεψε όλους και διάλυσε τα occupy για την ώρα.
Σε αντίθεση με όλα τα αριστερά κινήματα που δρουν  ανενόχλητα στην Ευρώπη και στον κόσμο διότι προφανώς είναι διαρκώς σε λάθος εποχή εντελώς παρωχημένα και μη ενοχλητικά.  Μόλις τρεις αιώνες πίσω στην αυγή της Βιομηχανικής επανάστασης.
Καθόλου δεν με ξενίζει πλέον που η Ελληνική και ευρωπαϊκή φοιτητική κοινότητα είναι σήμερα απούσα από τα κινήματα.
Ας δούμε τι γράφει η Ναόμι Γουλφ* σε ένα άρθρο που βρήκαμε στην Αυγή. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στα 586 ευρώ ο κατώτατος μισθός από τα μέσα του 2013 - Νέο "ψαλίδι" στα εφάπαξ




- Παρελθόν θα αποτελεί η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας
- Καταργείται το επίδομα γάμου
- Το κράτος θα ορίζει τον κατώτατο μισθό και οι συλλογικές συμβάσεις δε θα είναι δεσμευτικές
- Χιλιάδες εργαζόμενοι "έκαναν τα στραβά μάτια" στο δώρο που ΔΕΝ πήραν για να μην απολυθούν
Οριστικά στο παρελθόν φαίνεται πως θα ανήκει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) της οποίας η ισχύς θα εκλείψει στις 31 Μαρτίου το νέου έτους και όπως όλα δείχνουν είναι πιθανόν να μην υπογραφεί νέα σύμβαση. Σύμφωνα με την εφημερίδα REAL στην αγορά κυριαρχούν πλέον οι ατομικές συμβάσεις και ο ελάχιστος κατώτατος μισθός ορίζεται πλέον από το κράτος. Επίσης σύμφωνα με το νέο καθεστώς που τίθεται σε ισχύ από την 1η Απριλίου οι εργοδότες ακόμη και αν υπογραφεί νέα ΕΓΣΣΕ θα μπορούν αν επιλέγουν αν θα αμείβουν τους εργαζόμενους τους βάσει όσων θα προβλέπει η ΕΓΣΣΕ ή με τους μισθούς που θα προβλέπει το κράτος με την υπογραφή επιχειρησιακής ή ατομικής σύμβασης. Αυτό σταδιακά θα σημάνει το τέλος των εργοδοτικών συνδικάτων κι έτσι το 2013 φέρνει μαζί του τεράστιες ανατροπές στα εργασιακά.
Οι Ανατροπές στα εργασιακά
- Τον τελευταίο λόγο στη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού θα έχει το κράτος από την 1η Απριλίου
- Όσοι προσλαμβάνονται για πρώτη φορά θα αμείβονται με 510 ευρώ αν είναι κάτω των 25 ενώ αν είναι άνω των 25 θα αμείβονται με 586 ευρώ.
- “Παγώνουν” οι τριετίες μέχρι η ανεργία να φτάσει το 10%
- Καταργείται το επίδομα γάμου για όσους αμείβονται με την ΕΓΣΣΕ
- Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας παύουν να είναι δεσμευτικές για τις επιχειρήσεις
Νέο "ψαλίδι" έρχεται και στα εφάπαξ
Παρά τις περικοπές που έχουν γίνει μέχρι στιγμής στα εφάπαξ έρχεται κι άλλο νέο “ψαλίδι”. Ειδικότερα όσοι συνταξιοδοτούνται από 1/1/2014 θα εισπράττουν ακόμη μικρότερα εφάπαξ αφού είναι θέμα χρόνου η έκδοση νέας υπουργικής απόφασης που θα καθορίζει “νέα τεχνική βάση” για τον υπολογισμό του εφάπαξ σε όλα τα ταμεία πρόνοιας.
Εφιάλτης η ανεργία - “Στραβά μάτια” στο δώρο που δεν έλαβαν
Η ανεργία “καλπάζει” και χιλιάδες εργαζόμενοι αμείβονται με μεγάλες καθυστερήσεις μη μπορώντας πια να ανταπεξέλθουν στις βασικές υποχρεώσεις τους με τα λίγα έναντι που λαμβάνουν. Μέσα σε αυτή την κατάσταση χιλιάδες εργαζόμενοι δεν έλαβαν ούτε το δώρο των Χριστουγέννων ή στην καλύτερη περίπτωση το λαμβάνουν κι αυτό με έναντι. Όμως στην πλειοψηφία τους κρατάνε το στόμα τους κλειστό και δεν προχωρούν σε καταγγελία υπό το φόβο μη βρεθούν αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της ανεργίας. Σημειώνεται ότι μόνο στην Αττική οι εργαζόμενοι που είναι απλήρωτοι από ένας έως 5 μήνες ξεπερνούν τις 700.000. 
ΠΗΓΗ:newsit.gr

Ηλεία: Μείωση 80% στη ζήτηση του πετρελαίου θέρμανσης




Σε ποσοστό που αγγίζει το 80% έχει μειωθεί η ζήτηση για το πετρέλαιο θέρμανσης στην Ηλεία, την ώρα που η θερμοκρασία αναμένεται, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, να σημειώσει κατακόρυφη πτώση τις επόμενες ημέρες.
  Μάλιστα, όπως αναφέρουν πρατηριούχοι στην εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ», η ζήτηση στο πετρέλαιο θέρμανσης τους τελευταίους μήνες του 2012 και μέχρι τις αρχές του 2013 δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία προηγούμενη χρονιά, καθώς στην πλειονότητά τους οι πολίτες προτίμησαν άλλους τρόπους θέρμανσης και κυρίως τη χρήση ξυλόσομπας. Στον αντίποδα, όσοι επέλεξαν να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης σπεύδουν να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά τους για την επιστροφή του φόρου από το Υπουργείο Οικονομικών.
  «Κόβουμε αποδείξεις σε όλους τους πελάτες που προμηθεύονται πετρέλαιο θέρμανσης, ώστε να καταφέρουν να λάβουν την επιστροφή, ωστόσο η ζήτηση αυτήν τη στιγμή μπορώ να πω πως έχει μειωθεί μέχρι και 80%» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των Βενζινοπωλών Ηλείας, Χρήστος Στεφανόπουλος.
  Στοιχεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τα έσοδα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης καυσίμων δείχνουν ότι στο δίμηνο Οκτώβριος - Νοέμβριος οι εισπράξεις ανήλθαν στα 752 εκατ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο διάστημα το 2011 τα έσοδα είχαν φτάσει τα 761 εκατ. ευρώ.
ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Μεγάλη πυρκαγιά σε τερματικό καυσίμων στην Ινδία




Σε τερματικό καυσίμων κοντά στην πόλη Σουράτ στην ανατολική πολιτεία της Ινδίας Γκουντζαράτ, ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά.
Τα αίτια της έκρηξης στην δεξαμενή με καύσιμα, η οποία περιείχε περίπου 5 χιλιάδες λίτρα βενζίνης, τώρα διευκρινίζονται. Η δεξαμενή έχει καταστραφεί ολοσχερώς, οι πυροσβέστες προσπαθούν να σώσουν τις γειτονικές: ο άνεμος έχει φέρει τις φλόγες κοντά σε αυτές. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα, όμως τέσσερις εργάτες του τερματικού φέρονται ως αγνοούμενοι.
ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΤΩΡΑ ΤΡΕΧΟΥΝ, ΑΛΛΑ... Μερική ανακήρυξη ΑΟΖ ή "ολίγον έγκυος" - Οι κίνδυνοι, οι ελλείψεις, αλλά και η ευκαιρία




Σε αδιέξοδο βρίσκεται η κυβέρνηση, μετά την κίνηση της Άγκυρας να ξεκινήσει έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας για υδρογονάνθρακες.
Δυστυχώς μέσα στην καταιγίδα γεγονότων της περασμένης άνοιξης ουδείς έδωσε την απαιτούμενη προσοχή στις αποκαλύψεις του defencenet.gr τον περασμένο Φεβρουάριο, με τις χάρτες των ερευνών στα ανοιχτά των Αδάνων, της Αττάλειας, της Αντιόχειας και της Μούγλας και περιλαμβάνουν κομμάτια ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως της Ρόδου, νότια και ανατολικά της Καρπάθου, νότια του Καστελόριζου και ανατολικά της Κρήτης καθώς και κομμάτια της κυπριακής ΑΟΖ.
Επίσης ουδείς συγκινήθηκε όταν στις 27 Απριλίου 2012 δημοσιεύθηκαν στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου της 16ης Μαρτίου 2012 για τη χορήγηση στην Τουρκική Κρατική Εταιρεία Πετρελαίου (ΤΡΑΟ) αδειών για έρευνες υδρογονανθράκων (2012/2802, 2012/2968, 2012/2973, 2012/2974, 2012/2975, 2012/1753).
Όταν η Άγκυρα ανακοίνωσε και την άμεση απόκτηση με καθεστώς μακράς μίσθωσης, σκάφους ερευνών από νορβηγική εταιρεία στο οποίο θα σηκώσει την τουρκική σημαία, στην κυβάρνηση κατάλαβαν ότι η Τουρκία δημιουργεί de facto καταστάσεις εκμεταλλευόμενη την αφασία της Αθήνας, την οικονομική καταστροφή που έφεραν στο τόπο η πολιτική και οικονομική ελίτ και πάνω απ'όλα την στρατιωτική αδυναμία της Ελλάδας.
Δεκαοκτώ μήνες έχει να βγάλει τον στόλο το ΓΕΝ στο Αιγαίο και περίπου 12 μήνες έχει να γίνει μια αξιοπρεπή εμφάνιση μεγάλων μονάδων στο Αιγαίο. Όχι γιατί δεν ήθελαν, αλλά γιατί δεν μπορούσαν. Απλώς δεν υπήρχαν καύσιμα, λιπαντικά κλπ.
Υπό αυτές τις συνθήκες τα περί ΑΟΖ ακούγονταν περισσότερο ως "ανέκδοτο" στους γνωρίζοντες. Και εξ αυτού του λόγου, αλλά και γνωρίζοντες από "πρώτο χέρι" την ικανότητα διαχείρισης μιας κρίσης από την πολιτική ηγεσία, εξ αρχής είχαμε εκφράσει τις έντονες αμφιβολίες μας για την ανακήρυξη ΑΟΖ στην παρούσα χρονική φάση.
Τώρα εμφανίζονται διαρροές που μιλάνε για "μερική ανακήρυξη ΑΟΖ με αποστολή των συντεταγμένων για τα εξωτερικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στα Ηνωμένα Εθνη μέσα στους πρώτους μήνες του 2013". Δηλαδή "ολίγον έγκυος".
Μόνο και μόνον αυτή η διαδικασία διαρροών και προθέσεων μας πείθει για την ελαφρότητα διαχείρισης του όλου θέματος και την άγνοια κινδύνου, αλλά και διαδικασιών άσκησης υψηλής γεωστρατηγικής πολιτικής. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ