Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

O υπαρκτός κίνδυνος ενεργειακού «κραχ»



Γράφει ο Δημ. Mαυράκης Αναπληρωτής καθηγητής τμήματος Πληροφορικής/ΚΕΠΑ
Mε 1,2 δισ. ευρώ απλήρωτους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας (H/E) και με ορατό τον κίνδυνο διακοπής της παροχής φυσικού αερίου από τους ξένους προμηθευτές, η υπηρεσιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε την παροχή δανείου 300 εκατ. ευρώ προς το ΛAΓHE προκειμένου να αποφευχθεί η άμεση κατάρρευση της ελληνικής αγοράς ενέργειας με τα συνακόλουθα αποτελέσματα στην υπόλοιπη οικονομία. Ωστόσο, οι αιτίες, που προκάλεσαν το αδιέξοδο παραμένουν.
Mε τα οικογενειακά εισοδήματα να υφίστανται διαδοχικές και ισχυρές αφαιμάξεις είναι απίθανο να εισπραχθεί τους επόμενους μήνες, ένα έστω σοβαρό μέρος του οφειλόμενου 1,2 δισ. ευρώ. Aντιθέτως αν η πολιτική επιβάρυνσης των τιμολογίων με κάθε είδους εισφορές και φόρους συνεχισθεί, τότε είναι βέβαιο ότι η αδυναμία πληρωμής των λογαριασμών θα ενταθεί και θα οδηγήσει το αργότερο μέχρι το Φθινόπωρο στο πλήρες αδιέξοδο.
H οικονομία της χώρας έχει εισέλθει σε κατάσταση ασταθούς ισορροπίας και αρκεί ένα «πέταγμα πεταλούδας» για να συμβεί η καταστροφή. Oι εξελίξεις στο χώρο της ενέργειας είναι μία τέτοια περίπτωση αν δεν ληφθούν εγκαίρως γενναία και αποφασιστικά μέτρα τόσο για την άρση του αδιεξόδου όσο και για την απελευθέρωση του αναπτυξιακού δυναμικού της.
Tα πρώτα μέτρα πρέπει να σχετίζονται με την αποκατάσταση της δυνατότητας είσπραξης των λογαριασμών που αντιστοιχούν στις πραγματικές καταναλώσεις H/E των καταναλωτών. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΓΕΝΟΠ: Να Διερευνηθεί Άμεσα η Κατολίσθηση στο Ορυχείο Καρδιάς



Το μέγεθος της κατολίσθησης στο Ορυχείο Καρδιάς και κυρίως οι κίνδυνοι που δημιουργούν για τους εργαζόμενους αυτά τα φαινόμενα, απαιτούν την άμεση διερεύνηση του συμβάντος, τονίζει η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.
Σημειώνει επίσης τα εξής:
"Ευτυχώς, δεν υπήρξαν θύματα. Αυτό όμως δεν μπορεί να καθησυχάζει κανέναν και ιδιαίτερα τη Διεύθυνση Ορυχείων που πέρα από την ορθή εκμετάλλευση των Ορυχείων της ΔΕΗ πρέπει να ενδιαφέρεται πρωτίστως για την ασφάλεια των εργαζομένων.
Η Διοίκηση της εταιρίας πρέπει άμεσα να δώσει ιδιαίτερο βάρος στο ζήτημα, να αναζητήσει τα αίτια της νέας κατολίσθησης, να αποδώσει ευθύνες όπου υπάρχουν και να εξασφαλίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ασφαλή εργασία των συναδέλφων.
Όσοι μιλούν για «προνομιούχους» ας πάνε μια μέρα στα ορυχεία της ΔΕΗ" 
ΠΗΓΗ:/www.energia.gr

Η Σύνοδος Rio+20 και ο Πληθυσμός της Γης



Αποφασιστική δράση για τον πληθυσμό και την κατανάλωση ανεξάρτητα από τα πολιτικά ταμπού πρέπει να αναλάβει η Σύνοδος του ΟΗΕ Ρίο 20, διαφορετικά θα υπάρξουν μεγάλες περιβαλλοντολογικές προκλήσεις, προειδοποιούν οι επιστημονικά ινστιτούτα.
Οι πλούσιες χώρες πρέπει να μειώσουν ή να τροποποιήσουν ριζικά το «μη βιώσιμο» τρόπο ζωής τους, ενώ παράλληλα πρέπει να καταβάλουν μεγαλύτερες προσπάθειες για να παρέχουν ασφάλεια σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου, τονίζει σε
ανακοίνωση Τύπου η Βρετανική Royal Society που συνασπίζει 105 Ινστιτούτα. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επικίνδυνη η δουλειά τη νύχτα



Η εργασία στη διάρκεια της νύχτας μπορεί να αυξήσει έως 30% τον κίνδυνο μιας γυναίκας να αναπτύξει καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με μία νέα γαλλική επιστημονική έρευνα, που έρχεται να επιβεβαιώσει τα πορίσματα ανάλογων μελετών σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί η νυχτερινή δουλειά για την υγεία.
Οι Γάλλοι ερευνητές, που μελέτησαν τις περιπτώσεις 1.232 καρκινοπαθών γυναικών, ανέφεραν ότι χρειάζονται κι άλλες μελέτες πάνω στο ζήτημα, ώστε να πέσει φως στις αιτίες. Ως εξηγήσεις έχουν προταθεί η διαταραχή στα γονίδια που ρυθμίζουν το βιολογικό «ρολόι», ο εσωτερικός αποσυγχρονισμός του οργανισμού και η στέρηση ύπνου, που εξασθενούν το ανοσοποιητικό σύστημα, ανοίγοντας το δρόμο στην καρκινογένεση.
Περίπου 1,3 εκατ. γυναίκες σε όλο τον κόσμο διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού κάθε χρόνο.
ΠΗΓΗ:/www.enikos.gr

Ο Δεύτερος πιο Θερμός Μήνας Μέχρι Σήμερα από το 1880 Ήταν ο Φετινός Μάιος



Ο δεύτερος πιο θερμός μήνας μέχρι σήμερα στην Γη ήταν ο φετινός Μάιος, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Διοίκηση Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ. Η συνδυασμένη μέση παγκόσμια θερμοκρασία τον Μάιο του 2012, σε ξηρά και ωκεανούς, ήταν η δεύτερη υψηλότερη από το 1880, όταν άρχισαν να τηρούνται τα σχετικά μετεωρολογικά αρχεία.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Προέχουν το Έλλειμμα, η ΔΕΗ και οι Έρευνες για Πετρέλαιο



Το τεράστιο πρόβλημα με το έλλειμμα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ με την απελευθέρωση των τιμολογίων ρεύματος, αλλά και οι έρευνες για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, είναι οι προτεραιότητες της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ενέργειας.
Ο επόμενος υπουργός θα πρέπει να προχωρήσει σε λύσεις που αφορούν τα προβλήματα χρηματοδότησης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας μετά τα τελευταία γεγονότα που απείλησαν την ευστάθεια του συστήματος ηλεκτροδότησης της χώρας.
Αγκάθι... για τη νέα κυβέρνηση αποτελεί επίσης και η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ με την πώληση λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ρεύματος. Κι αυτό λόγω των αντιδράσεων που φέρνει η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ. Παράλληλα, θα πρέπει να προχωρήσει και η απελευθέρωση των τιμολογίων της ΔΕΗ, στη λιανική, κάτι που θα αυξήσει την τιμή του ρεύματος.
Τέλος, η συνέχιση του διαγωνισμού για τον ανάδοχο των σεισμικών ερευνών νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο Πέλαγος, προκειμένου να εντοπιστούν πιθανά κοιτάσματα υδρογονανθράκων, αλλά και η πρώτη φάση του διαγωνισμού για την εκμετάλλευση των τριών «οικοπέδων» αποτελούν τις μεγάλες προκλήσεις του υπουργείου Ενέργειας.  
ΠΗΓΗ:/www.energia.gr

ΧΡΕΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ Ποιοι κινδυνεύουν με κατάσχεση ή Αυτόφωρο από τα εισπρακτικά μέτρα


Ποιοι κινδυνεύουν με κατάσχεση ή Αυτόφωρο από τα εισπρακτικά μέτρα
Κατασχέσεις εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων ετοιμάζει η εφορία για τους φορολογουμένους που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο άνω των 300 ευρώ, στην περίπτωση που για ακόμη μια φορά αδιαφορήσουν και δεν σπεύσουν να υπαχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση που λήγει στις 29 Ιουνίου. Παράλληλα με Αυτόφωρο κινδυνεύουν όσοι χρωστούν στο Δημόσιο πάνω από 5.000 ευρώ και το χρέος τους έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο για περισσότερο από τέσσερις μήνες.
Το μέτρο της κατάσχεσης απαιτήσεων εις χείρας τρίτων, δηλαδή κατασχέσεων μισθών, συντάξεων, ενοικίων, επιδοτήσεων ενεργοποιείται για όσους χρωστούν στο Δημόσιο ποσά άνω των 300 ευρώ. Μισθωτοί και συνταξιούχοι με μηνιαίο μισθό ή σύνταξη άνω των 1.000 ευρώ κινδυνεύουν να χάσουν το ποσό που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ, καθώς η εφορία έχει δικαίωμα να το κατάσχει για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς το Δημόσιο. Το υπουργείο Οικονομικών, λίγες ημέρες πριν εκπνεύσει η τελευταία προθεσμία για την υπαγωγή στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, εξέδωσε οδηγό με τα εισπρακτικά μέτρα που μπορεί να λάβει το Δημόσιο κατά των οφειλετών. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ιράκ: Υπό το φόβο πολέμου λόγω του συμβολαίου με την ExxonMobil



Την ανησυχία του σχετικά με τις συνέπειες που θα έχει η υπογραφή του συμβολαίου μεταξύ αμερικανικού πετρελαϊκού ομίλου ExxonMobil και της αυτόνομης περιοχής του Κουρδιστάν εξέφρασε ο πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ Μάλικι, ο οποίος εκτίμησε ότι μπορεί να υπάρξει ακόμη και ξέσπασμα πολέμου στην περιοχή.
Η ExxonMobil υπέγραψε μια συμφωνία εκμετάλλευσης πετρελαίου με την αυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν σε έξι περιοχές, δύο από τις οποίες διεκδικούν τόσο οι κουρδικές αυτόνομες αρχές όσο και η κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης.
Η κεντρική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι όλα τα πετρελαϊκά συμβόλαια πρέπει να υποβάλλονται σε εκείνη, διαφορετικά θα θεωρούνται παράνομα και άκυρα.
«Ο Μάλικι εκτίμησε ότι οι συμφωνίες αποτελούν μια πολύ επικίνδυνη πρωτοβουλία που θα μπορούσε να προκαλέσει πόλεμο» και «να βάλει τέλος στην ενότητα του Ιράκ», όπως επεσήμανε ο εκπρόσωπός του 'Αλι Μουσάουι.
Ο ιρακινός πρωθυπουργός είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει «για να διασφαλίσει τον εθνικό πλούτο και την απαραίτητη διαφάνεια στις επενδύσεις που αφορούν τους πόρους των Ιρακινών, κυρίως στον πετρελαϊκό τομέα», πρόσθεσε ο Μουσάουι.
Ο Μάλικι «έστειλε ένα μήνυμα στον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα την προηγούμενη εβδομάδα καλώντας τον να επέμβει για να εμποδίσει την ExxonMobil να συνεχίσει τη δράση της», συνέχισε ο Μουσάουι. 
ΠΗΓΗ:/www.energypress.gr

Ασκήσεις αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης από την Kavala Oil



Μια συνδυασμένη άσκηση αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης και ασφαλούς λιμενικής εγκατάστασης σχεδίασε και υλοποίησε η Kavala Oil, με την ισχυρή πεποίθηση ότι  η πρόληψη και η έγκαιρη προετοιμασία είναι τα καλύτερα μέσα για την προστασία του περιβάλλοντος και την ασφάλεια στην εργασία.
Η συνδυασμένη άσκηση υλοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία την Παρασκευή, 8 Ιουνίου στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της Εταιρείας για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος. Η άσκηση έλαβε χώρα στην προβλήτα των χερσαίων εγκαταστάσεων, στο εργοστάσιο «Σίγμα» στη Νέα Καρβάλη με σύμμαχο τον καλό καιρό και την άριστη διάθεση των συμμετεχόντων.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στο 10ήμερο η μέγιστη πίστωση και για τους βενζινάδες– Έξι εβδομάδες κρίσης στην αγορά



Έξι εβδομάδες κατά τις οποίες η αγορά πέρασε μια από τις χειρότερες περιόδους από τότε που ξεκίνησε η κρίση, περιγράφουν στο EnergyPress, στελέχη της αγοράς καυσίμων. Ο λόγος για το διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων και κατά το οποίο η αγορά βίωσε νέα υποχώρηση της κατανάλωσης που ακόμη βεβαίως δεν μπορεί να προσδιοριστεί επακριβώς σε ποσοστά καθώς ακόμη το αρμόδιο υπουργείο δεν έχει δώσει στοιχεία, ούτε καν για το πρώτο τρίμηνο του έτους. Με βάση πάντως τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εταιρειών της αγοράς η μείωση στην κατανάλωση ξεπερνά σε ορισμένα καύσιμα και το 30%.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η ΥΠΕΡΧΡΕΩΣΗ ΤΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ «ΜΑΣΤΙΓΑ» του Παναγιώτη Παγώνη - μέλους της Διοίκησης του Ε.Κ.Θ και προέδρου του παραστήματος Θεσσαλονίκης της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών


Σήμερα, όλοι μας λίγο – πολύ ψάχνουμε τρόπους να αντιμετωπίσουμε τη λαίλαπα των χαρατσιών και των φόρων. Ο οικογενειακός μας προϋπολογισμός έχει εκτροχιαστεί. Ολοένα και περισσότεροι από εμάς αδυνατούμε να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας και ειδικά στα δάνεια μας.
        Τα δάνεια τα πήραμε όταν η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας έτρεχε με 4% και 5%, κυρίως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Τα δάνεια που πήραμε χωρίς να υπάρχει ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομική κρίση. Οι περισσότεροι από εμάς οργανώσαμε τον οικογενειακό μας προϋπολογισμό λαμβάνοντας υπόψιν μισθούς που δεν θα περικόπτονταν κατά 40%, απολύσεις που δεν θα γίνονταν και γενικά μια σταθερότητα που απ’ ότι φάνηκε ήταν επίπλαστη. Έτσι πήραμε τα δάνεια μας.
        Φυσικά κάποιους από εμάς κατέλαβε η καταναλωτική μανία για αγορά κάθε υλικού και άυλου αγαθού. Το τρίπτυχο της επιτυχίας και ευημερίας ήταν: ακίνητο, εξοχικό, αυτοκίνητο. Όλα αυτά βέβαια σε συνδυασμό με νέες ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές τελευταίας τεχνολογίας, έπιπλα και ταξίδια αναψυχής.
        Σε όλα αυτά η ευθύνη....................ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ