Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

Ισραήλ: Ξεμπλοκάρει η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου του κοιτάσματος Λεβιάθαν

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιοπηγες
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου ανακοίνωσε την Κυριακή την παραίτηση του υπουργού Οικονομίας Άριε Ντέρι, γεγονός που αίρει ένα σημαντικό εμπόδιο για την ολοκλήρωση μιας συμφωνίας για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου από μια κοινοπραξία στην οποία μετέχει και ο αμερικανικός όμιλος Noble Energy. 

  «Ο υπουργός Ντέρι μου ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού Οικονομίας, το οποίο θα αναλάβω εγώ και έχω την πρόθεση να επικυρώσω τη συμφωνία» ανέφερε ο Νετανιάχου σε ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωθυπουργικό γραφείο. 

  Η συμφωνία για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη Μεσόγειο, στα ανοιχτά του Ισραήλ, έχει μπλοκάρει εδώ και μήνες λόγω των αντιρρήσεων που προέβαλε σε πρώτη φάση η Αρχή Ανταγωνισμού και κατόπιν ο υπουργός Οικονομίας. 

  «Σήμερα κάναμε ένα...

Γιατί όχι και στο φυσικό αέριο το επίδομα θέρμανσης;

Αποτέλεσμα εικόνας για Γιατί όχι και στο φυσικό αέριο το επίδομα θέρμανσης;
Τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα όταν υπήρχε εξίσωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, υιοθετήθηκε πολιτική χορήγησης ειδικού επιδόματος θέρμανσης με βάση γεωγραφικά, εισοδηματικά και άλλα κοινωνικά κριτήρια. 

Περιέργως το  επίδομα αφορούσε μόνον όσους κατανάλωναν πετρέλαιο θέρμανσης (diesel), αποκλείοντας πολλές δεκάδες χιλιάδες καταναλωτές που θερμαίνονται με φυσικό αέριο. 

Μια καλόπιστη εξήγηση είναι ότι ...

Οι μηχανικοί κρούουν και πάλι τον κώδωνα του κινδύνου: η Σκωτία θα καταλήξει σαν την Ελλάδα.


Το Νοέμβριο 2011 η Ένωση Μηχανολόγων Μηχανικών της Σκωτίας είχε προειδοποιήσει την τοπική κυβέρνηση πως η υπερβολική εξάρτηση από διακοπτόμενες πηγές ενέργειας όπως τα αιολικά θ' απαιτήσουν τεράστια εφεδρική ισχύ για τις στιγμές που ο άνεμος δεν φυσά. Και πως η απομάκρυνση από τις παραδοσιακές πηγές ηλεκτροδότησης, όπως τα πυρηνικά και τα ανθρακικά εργοστάσια, θα είχε ως αποτέλεσμα να μετατρέψουν τη Σκωτία από καθαρό εξαγωγέα ηλεκτρισμού σε εισαγωγέα από Αγγλία και Βόρεια Ιρλανδία, προκειμένου να διατηρηθεί η ασφάλεια ηλεκτροδότησης. Είχε προηγηθεί μια έκθεση της Citibank που υπολόγιζε πως η ηλεκτροδότηση με αιολικά και Φ/Β θα εκτόξευε τους λογαριασμούς των νοικοκυριών κατά 875 λίρες/έτος.

Οι πολιτικοί βεβαίως είναι παντογνώστες, οι Σκωτσέζοι δεν αποτελούν εξαίρεση κι αγνόησαν επιδεικτικά τις προειδοποιήσεις: τον Ιανουάριο 2012 κυβερνητική ανακοίνωση επέμενε στο στόχο να παράγει από ΑΠΕ η Σκωτία μέχρι το 2020 το ισοδύναμο του 100% της ζήτησης ηλεκτρισμού.

Τα χρόνια περνούν γρήγορα κι έφθασε η ώρα που ...

Για την επόμενη δόση οι Έλληνες θα βγαίνουμε «στο κλαρί» ή θα πουλιόμαστε στα σκλαβοπάζαρα


Aριθμός 341. Δηλαδή, 340 άνθρωποι πριν από σένα και ποιος ξέρει πόσοι μετά. Εκεί, στη σειρά. Στην ουρά. Στην τράπεζα.

Με σκυμμένα κεφάλια, με νεύρα, με άγχος, με βιασύνη, με ανυπομονησία, με όλα όσα 
«κουβαλάει» ένας Έλληνας που αναγκάζεται να περιμένει, ενώ -ως συνήθως- έχει άλλα 1.002 πράγματα να κάνει. Κανείς όμως δεν έφυγε. Δεν μπορούσε, και να 'θελε, να φύγει. Ήταν, βλέπετε, η τελευταία εργάσιμη μέρα του μήνα κι υπήρχαν τόσες δόσεις που έπρεπε να πληρωθούν: φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ρυθμίσεις, βεβαιωμένες οφειλές...

Οι μαθητές βγαίνουν στους δρόμους στις 2 Νοέμβρη


Μαθητικές πορείες και καταλήψεις οργανώνονται τη Δευτέρα 2 Νοέμβρη σε όλη την Ελλάδα, με τους μαθητές να καλούν σε γενικό ξεσηκωμό.

Στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις διαδηλώνουν τη Δευτέρα 2 Νοέμβρη οι μαθητές. Συντονιστικά Αγώνα Σχολείων και σχολεία από όλη την Αττική καλούν σε συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια και σε καταλήψεις. Ήδη στη συγκέντρωση καλούν δεκάδες σχολεία από...