ΠΗΓΗ:sibilla-gr-sibilla.blogspot.gr
Κυριακή 13 Μαρτίου 2016
Μέσω της Total το πρώτο φορτίο του ιρανικού αργού στα ΕΛΠΕ
Μέσω της γαλλικής Total θα φτάσει στα ΕΛΠΕ το πρώτο φορτίο ιρανικού αργού, ενώ πιθανότατα διά της ίδιας οδού ενδέχεται να γίνουν και οι επόμενες παραδόσεις τριών προγραμματισμένων φορτίων του Απριλίου. Οι «γκρίζες ζώνες» του κανονισμού για την άρση των κυρώσεων στο Ιράν εξακολουθούν να προκαλούν δυστοκία στις συναλλαγές του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος με την Τεχεράνη, με αποτέλεσμα τα ΕΛΠΕ να μην μπορούν επί του παρόντος να προχωρήσουν σε απευθείας προμήθειες ιρανικού αργού, όπως προβλέπει το πλαίσιο συμφωνίας που υπέγραψαν με τη NIOC στις 22 Ιανουαρίου.
Εμπλοκή παρατηρείται για τους..
Archinaut: Ρομπότ για κατασκευή υποδομών στο Διάστημα
«Archinaut» είναι το όνομα προγράμματος της Made In Space, η οποία επελέγη από τη NASA για την ανάπτυξη τεχνολογιών που θα επιτρέπουν την κατασκευή/ συναρμολόγηση μεγάλων δομών στο Διάστημα, χωρίς να απαιτείται παρέμβαση αστροναύτη.
«Το Archinaut σχεδιάζεται εξαρχής για να αποτελεί μια πραγματικά καινοτόμα τεχνολογία, παρέχοντας εντελώς νέες διαστημικές δυνατότητες στη ΝASA και άλλους κυβερνητικούς φορείς, καθώς και σε κατασκευαστές σημερινών δορυφόρων ή ανερχόμενες διαστημικές πλατφόρμες» έχει σημειώσει σχετικά ο Άντριου Ρας, πρόεδρος της εταιρείας.
Η Made In Space συνεργάζεται με τη Northrop Grumman και την Oceaneering Space Systems. Το πλήρες όραμα είναι η ανάπτυξη ρομποτικών διαστημοπλοίων που θα ..
Η διαχείριση του ορυκτού πλούτου
Όταν βλέπουμε την ανικανότητα πολλών πολιτικών να συνειδητοποιήσουν την πραγματικότητα των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και τις σημαντικότατες προοπτικές που προσφέρουν στην Ελλάδα και την Κύπρο, αναρωτιόμαστε πώς θα διαχειριστούν τον ορυκτό πλούτο των δύο χωρών του Ελληνισμού.
Διότι, ακόμα και με τα νέα δεδομένα, αντί ν’ αλλάξουν τη σειρά προτεραιοτήτων που έχουν και να σταματήσουν ν’ ασχολούνται με ανούσια πράγματα, που είναι μόνο πολιτικάντικες κινήσεις, συνεχίζουν τα ίδια για να πείσουν τους ψηφοφόρους τους ότι κάτι κάνουν, αλλά ξέρουμε ποιος είναι ο στόχος τους και δεν έχει καμιά σχέση με το εθνικό συμφέρον.
Από την άλλη πλευρά, αν θεωρούμε ότι ...
5 χρόνια μετά τη Φουκουσίμα οι Γερμανοί εργοδότες κάνουν τον απολογισμό της Energiewende. Και δεν είναι κολακευτικός.
Στις 11 Μαρτίου 2011 ένας σεισμός μεγέθους 9 ρίχτερ στον Ειρηνικό σήκωσε ένα πελώριο παλιρροϊκό κύμα ("τσουνάμι"), που σάρωσε τις ακτές της ΒΑ Ιαπωνίας, καταστρέφοντας το πυρηνικό εργοστάσιο της TEPCO στη Φουκουσίμα. Το εργοστάσιο άντεξε μια χαρά στη δόνηση των 9 ρίχτερ, δεν άντεξε όμως στην καταστροφική δύναμη της θάλασσας κι άρχισε η διαρροή της ραδιενέργειας.
Βρίσκοντας ευκαιρία στην καταστροφή της Φουκουσίμα, η Μέρκελ ανακοίνωσε το άμεσο κλείσιμο 8 παλαιών πυρηνικών εργοστασίων και σχεδιασμό για το πρόωρο κλείσιμο των υπολοίπων, προκειμένου να προωθήσει την Energiewende, τη μετάβαση σ' ένα σύστημα βασισμένο σε αιολικά & Φ/Β. Κι ενώ τα πυρηνικά εργοστάσια είναι εξαρχής σχεδιασμένα για να παρέχουν ηλεκτρισμό 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο, παρέχοντας αυτό που λέμε "φορτίο βάσης" του συστήματος, τα αιολικά δίνουν πολύ ηλεκτρισμό όταν φυσά πολύ και καθόλου σε συνθήκες άπνοιας, με το ρυθμό μεταβολής απ' τη μέγιστη στην ελάχιστη παραγωγή κι αντίστροφα να προκαλεί νευρική κρίση στους διαχειριστές των ηλεκτρικών συστημάτων. Τα Φ/Β είναι πολύ πιο σταθερά απ' τα αιολικά στην παραγωγή, ο ήλιος ανατέλλει και δύει εντελώς προβλέψιμα, αλλά μπορούν να δίνουν ηλεκτρισμό μόνο για λίγες ώρες γύρω απ' το μεσημέρι και στις συνθήκες ηλιοφάνειας της Γερμανίας η απόδοσή τους είναι μετρίως μέτρια. Η μόνη πραγματικά αξιόπιστη ΑΠΕ που έφερε η Energiewende ήταν η βιομάζα, αλλά σε πολύ περιορισμένα επίπεδα σε σχέση με αιολικά & Φ/Β.
Το Institut der deutschen Wirtschaft Köln (IW) είναι το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών της Ένωσης των Γερμανών εργοδοτών κι εδρεύει στην Κολωνία. Οι εργοδότες ενδιαφέρονται τα μέγιστα για το ενεργειακό κόστος, καθώς η Γερμανία είναι έντονα εξαγωγική και βλέπουν με μεγάλη ανησυχία απ' τη μια την Κίνα και τις χώρες BRICS να καίνε μετά μανίας κάρβουνο κι απ' την άλλη τις ΗΠΑ να βιώνουν μια νέα εποχή φθηνού πετρελαίου και αερίου, χάρη στις τεχνολογίες της εντατικής απόληψης παλαιών κοιτασμάτων και του σχιστολιθικού πετρελαίου και αερίου. Ανέθεσαν λοιπόν ..
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)