Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ Θεσσαλονίκη:«Διεθνής Έκθεση» κλειστών καταστημάτων


Το πανελλαδικό κλείσιμο των καταστημάτων στις 16 Σεπτεμβρίου και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ, αποφάσισε σε έκτακτη συνεδρίαση του προεδρείου της η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, αντιδρώντας με τον τρόπο αυτόν στα νέα μέτρα της κυβέρνησης.

Όπως επισημαίνει η ΓΣΕΒΕΕ σε σχετική ανακοίνωση, «η κυβέρνηση με τα μέτρα όπως η αναγκαστική είσπραξη των ασφαλιστικών οφειλών από το νεοσύστατο ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών), το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και τους πρόσφατους φορολογικούς νόμους εξελίσσεται σε μαζικό "εξολοθρευτή" των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Το κόστος πλέον από την εφαρμογή των τελευταίων αυτών νομοθετημάτων εξανεμίζει το όποιο όφελος αναμένεται (οικονομικό και ψυχολογικό) από τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Καθιστά δε εξαιρετικά δύσκολη και προβληματική την τεράστια προσπάθεια που γίνεται από την ΓΣΕΒΕΕ και άλλους φορείς ώστε η μείωση αυτή να περάσει και στις τιμές».

Η ΓΣΕΒΕΕ κάνει λόγο για «διαπραγματευτική απουσία της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές η οποία πηγάζει από την αδυναμία της να κατανοήσει πρώτα αυτή τα προβλήματα και το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η ελληνική πραγματική οικονομία και η κοινωνία».

Στην ίδια ανακοίνωση, τονίζει ότι οι προτάσεις που έχουν γίνει από την Συνομοσπονδία για να αρθεί το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο ΟΑΕΕ και να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες έχουν πέσει στο κενό.
ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Δε βάζουν μυαλό! Λεφτά υπάρχουν για αυξήσεις στις συντάξεις βουλευτών – Τι προβλέπει εγκύκλιος – σκάνδαλο του ΙΚΑ


 Εγκύκλιος του ΙΚΑ ΕΤΑΜ ανοίγει... παράθυρο για αύξηση των βουλευτικών συντάξεων 
- Προβλέπει την αναγνώριση πλασματικής προϋπηρεσίας 
- Αφορά σε συνταξιούχους βουλευτές, προέδρους κοινοτήτων, δημάρχους, νομάρχες
- Χαρακτηρίστηκε «εξαιρετικά επείγουσα» και πέρασε... νύχτα από τη Βουλή! 
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΤΟΥ ΙΚΑ
Τα καλά και συμφέροντα για τα... δικά μας παιδιά. Φαίνεται πως οι Έλληνες πολιτικοί δε βάζουν μυαλό και παίζουν με τις αντοχές των πολιτών!
Των πολιτών που βλέπουν καθημερινά μισθούς και συντάξεις να συρρικνώνονται όχι μόνο εξαιτίας των περικοπών αλλά και γιατί πρέπει να πληρώνουν τον έναν φόρο μετά τον άλλο, χαράτσια κτλ. 

Λεφτά ΔΕΝ υπάρχουν για να ανακουφιστούν οι πολίτες, που καλούνται να πληρώσουν το μάρμαρο των επιλογών που έκαναν οι πολιτικοί, αλλά λεφτά υπάρχουν όταν μιλάμε για αύξηση των βουλευτικών συντάξεων!

Η εγκύκλιος «βαφτίστηκε»... εξαιρετικά επείγουσα, εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα και ψηφίστηκε... νύχτα από τη Βουλή! Και αυτό προσπαθούν να περάσουν με μια σκανδαλώδη εγκύκλιο του επικουρικού ταμείου του ΙΚΑ (ΕΤΑΜ). Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, η εγκύκλιος αυτή προβλέπει αναγνώριση πλασματικής προϋπηρεσίας για συνταξιούχους βουλευτές, προέδρους κοινοτήτων, δημάρχων και νομαρχών κάτι που θα φέρει από το... παράθυρο αύξηση των συντάξεών τους! 

Δίνει το δικαίωμα αναγνώρισης προϋπηρεσίας τόσο στο ΙΚΑ όσο και στο επικουρικό του ταμείο ώστε κάποιος να αυξήσει τα έτη ασφάλισής του όσο κατείχε δημόσια αξιώματα, αναφέρει η εφημερίδα. 

Δεν δίνει μόνο το δικαίωμα αναγνώρισης προϋπηρεσίας μόνο σε όσους θέλουν να συνταξιοδοτηθούν αλλά και σε όσους ήδη παίρνουν σύνταξη και με την εγκύκλιο έχουν το δικαίωμα να αναγνωρίσουν επιπλέον χρόνια και έτσι να αυξήσουν τη σύνταξή τους. 

Τι προβλέπεται

Με το νόμο και την εγκύκλιο του ΕΤΑΜ συντάξιμος θεωρείται για βουλευτές που διατέλεσαν υπουργοί, υφυπουργοί, δήμαρχοι και νομάρχες ο χρόνος της κοινοβουλευτικής τους θητείας ή της θητείας που διήνυσαν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση καθώς μπορούν να εξαγοράσουν το διάστημα αυτό στα Ταμεία που ήταν ασφαλισμένοι πριν εκλεγούν. 

Για τους περισσότερους μάλιστα, η εξαγορά αυτή έχει πλαφόν ως προς το τελικό κόστος. 

Έτσι, μέσω της αναγνώρισης που τους προσφέρει η εγκύκλιος, μπορούν όχι μόνο να συμπληρώσουν χρόνια και να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα αλλά και να αυξήσουν το ποσό που θα παίρνουν μηνιαίως.

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΙΚΑ   
ΠΗΓΗ:newsit.gr

Φυτό που σκοτώνει τον καρκίνο σε 40 μέρες


Ένα ελάχιστα γνωστό φυτό με ένα πραγματικά περίεργο όνομα κάνει τώρα πρωτοσέλιδα ως... δολοφόνος του καρκίνου, με την ένωση του φυτού εξαφανίστηκαν οι όγκοι σε ποντίκια με καρκίνο του παγκρέατος...
Γνωστό ως η ''βροντή του θεού της αμπέλου'' ή lei gong teng, το κινεζικό φυτό έχει ενσωματωθεί στην κινεζική ιατρική και έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες για την αποκατάσταση, υπό ορισμένες προϋποθέσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα από το Πανεπιστημίου του Τεκτονικού Κέντρου για τον Καρκίνο στην Μινεσότα www.cancer.umn.edu, η ένωση των φυτών δεν οδήγησε σε κανένα σημάδι όγκου μετά από μια περίοδο 40 ημερών - ακόμη και μετά τη διακοπή της θεραπείας. Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Translational Medicine και χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, ακόμη και οι επιστήμονες που εργάζονται για το έργο είχαν μείνει άφωνοι από τις αντικαρκινικές ιδιότητες της ένωσης. 

Περιέχει κάτι που είναι γνωστό ως τριπτολίδη, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως μαχητής του καρκίνου σε προηγούμενη έρευνα, που πιστεύεται ότι είναι το βασικό συστατικό που μπορεί να είναι υπεύθυνο για τις αντικαρκινικές ικανότητες.

Ο αντιπρόεδρος της έρευνας στο Κέντρο Καρκίνου εξήγησε στο Bloomberg:

Αυτό το φάρμακο είναι απίστευτα ισχυρό για να σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα, είπε. Οπως και με πολλές άλλες ισχυρές ουσίες, όπως η κουρκούμη και το τζίντζερ, η επικρατούσα τάση στην επιστήμη είναι ακόμη αργά για να επιβεβαιώσει αυτό που πολλοί στην παραδοσιακή ιατρική έχουν γνωστό για ολόκληρη τη ζωή τους.

Αυτό φυσικά, οφείλεται στο γεγονός ότι απλά δεν υπάρχει χρήμα για μεγάλες εταιρείες να ερευνήσουν τις θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων και φυσικών ενώσεων, όπως η ένωση που βρίσκεται στο lei gong teng.

Το Turmeric (κουρκουμάς) και το τζίντζερ, για παράδειγμα, έχει βρεθεί ότι έχει καταπληκτικές αντικαρκινικές ουσίες που είναι σχεδόν δωρεάν σε σύγκριση με τα ακριβά και επικίνδυνα φάρμακα κατά του ουσίες και βασικό, χωρίς παρενέργειες! 

Παρ 'όλα αυτά, οι μεγαλοφαρμακευτικές έχουν καταφέρει να αγνοήσουν αυτά τα μπαχαρικά όσο το δυνατόν περισσότερο. Στην πραγματικότητα, έχουν ακόμη επινοήσει χιλιάδες μελέτες που να καταδεικνύουν με δόλο την υποτιθέμενη αξία των φαρμακευτικών προϊόντων που προωθούνται από τις μεγάλες φαρμακευτικές.


ΠΗΓΗ:: kafeneio-gr.blogspot.gr/

REUTERS. Η Ελλάδα πέτυχε πλεόνασμα με την βοήθεια κονδυλίων της ΕΕ!



Τέτοιο μαγείρεμα δεν θα πέρναγε απαρατήρητο…


Σύμφωνα με το Reuters, στο περιβόητο πλεόνασμα του προϋπολογισμού των πρώτων επτά μηνών, δεν μετρήθηκαν οι πληρωμές τόκων,η χρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης και των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης., ενώ περικόψαμε  τις πρωτογενές μας δαπάνες κατά 10%.


Επίσης περασαν στο πλεόνασμα τις (μεγαλύτερες του αναμενόμενου) επιδοτήσεις από την ΕΕ για εργα που δεν εκαναν και την εφάπαξ επιστροφή των τραπεζών της Ευρωζώνης.απο τα κέρδη τους επάνω στα Ελληνικά ομολογα.


Και όλα αυτά ενώ η φορολογία υπολείπεται των στόχων, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των φόρων, για το τρέχον έτος, δεν έχει πληρωθεί από τους φορολογούμενους.


Ξύπνησαν οι «κουτόφραγκοι», Αντωνάκη…


Η σειρά μας.




Greece easily beats budget target, helped by EU funds

ATHENS — Reuters

Monday, Aug. 12 2013



Greece easily beat its fiscal targets in the first seven months of the year, propped up by aid from euro zone central banks and European Union funds, finance ministry figures showed on Monday.

The central government had a primary budget surplus – before interest payments – of €2.57-billion ($3.42-billion U.S.). That compares with an interim target for a deficit of €3.14-billion, it said.

The budget excludes the finances of local authorities and social security organizations.



Η Ελλάδα πέτυχε εύκολα τον στόχο του προϋπολογισμού, με βοήθεια από κονδύλια της ΕΕ

ΑΘΗΝΑ - Reuters


Η Ελλάδα πέτυχε εύκολα τους δημοσιονομικούς της στόχους κατά τους πρώτους επτά μήνες του έτους, ενώ την συγκρατούνταν  από την βοήθεια των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης και τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως έδειξαν την Δευτέρα, τα οικονομικά στοιχεία του υπουργείου.

Η κεντρική κυβέρνηση είχε ένα πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού – προ πληρωμών τόκων – της τάξης των € 2,57 δισ. ($ 3,42 δισ. ΗΠΑ). Αυτό συγκρίνεται με τον ενδιάμεσο στόχο για έλλειμμα των € 3,14 δις, δήλωσαν.

Ο προϋπολογισμός δεν περιλαμβάνει τους πόρους χρηματοδότησης της τοπικής αυτοδιοίκησης και των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης.


Όμως, περίπου το μισό αυτής της υπέρβασης των  € 5.7 δις  εξηγείται από το γεγονός ότι η Αθήνα έλαβε περισσότερες Επιχορηγήσεις από ότι αναμενόταν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και, επίσης, ξόδεψε πολύ λιγότερα από αυτά τα κονδύλια για τα επενδυτικά σχέδια από ότι είχε αρχικά προγραμματιστεί, όπως έδειξαν τα στοιχεία.

Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνουν επίσης περίπου το εφάπαξ έσοδο των € 1,5 δισ. από τις κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης. Τα χρήματα αυτά προέρχονται από τα κέρδη που οι κεντρικές τράπεζες έβγαλαν από ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που κατείχαν και τα οποία επέστρεψαν στην Αθήνα, σύμφωνα με τους όρους της διεθνούς διάσωσης της.



Αντίθετα, τα μικτά έσοδα από τη φορολογία υπολείπονται των στόχων κατά περίπου € 1,5 δισ. εκατ. ευρώ, ενώ η χώρα έχει πληγεί από μια σοβαρή ύφεση έξι ετών, η οποία έχει εξαφανίσει περίπου το ένα τέταρτο της οικονομίας της.

Ταυτόχρονα, η Αθήνα περιέκοψε τις πρωτογενές της δαπάνες κατά 10%, σε € 25,1 δισ., πιάνοντας τον ενδιάμεσο στόχο της κατά € 1,88 δις.


Η Αθήνα πρέπει να εκπληρώσει τους δημοσιονομικούς της στόχους για να λάβει τα δάνεια απο ΕΕ / ΔΝΤ . Ελπίζει να σημειώσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα σε επίπεδο γενικού προυπολογισμού κατά το τρέχον έτος, μια κίνηση που θα της επιτρέψει να αναζητήσει μια περαιτέρω απομείωση του χρέους της, από τους δανειστές της.


Αλλά οι δανειστές παραμένουν επιφυλακτικοί και αναμένουν ένα ισορροπημένο πρωτογενή προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους. Μεγάλες αβεβαιότητες επιμένουν να υπάρχουν σχετικά με τη δημοσιονομικήέκβαση του  2013, δήλωσαν τον περασμένο μήνα, κυρίως επειδή οι ελληνικές επιχειρήσεις και οι πολίτες δεν έχουν ακόμη καταβάλει το μεγαλύτερο μέρος των φόρων, για το τρέχον έτος. 
ΠΗΓΗ:lefteria-news.blogspot.gr/

Βρέθηκε ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στις Σέρρες;


Ενώπιον μίας πολύ μεγάλης αρχαιολογικής ανακάλυψης, της μεγαλύτερης όλων των εποχών για την Ελλάδα αλλά και όλο τον κόσμο της αρχαιολογίας, βρίσκονται οι αρχαιολόγοι στην Αμφίπολη Σερρών. Η ανεύρεση ενός τάφου που όμοιο του δεν έχει συναντήσει η αρχαιολογική σκαπάνη έχει σημάνει συναγερμό και ταυτόχρονα έχει πυροδοτήσει σειρά συζητήσεων για το εάν αυτό που σταδιακά βλέπει το φως της ημέρας δεν είναι ένας τάφος κάποιου σημαίνοντος προσώπου, όπως ας πούμε της Ρωξάνης και του γιού της με το Μ.Αλέξανδρο, αλλά ο τάφος του ίδιου του Μεγάλου Αλεξάνδρου (!).

Οι πληροφορίες είναι πραγματικά συγκλονιστικές: Ο τάφος έχει περίμετρο 498 μέτρα (!!), σχεδόν δέκα φορές μεγαλύτερος από τον τάφο του Βασιλιά Φιλίππου στη Βεργίνα, παραπέμποντας σε δημιούργημα που θα κατασκευαζόταν μόνο για έναν Βασιλιά. Εξωτερικά έχει επενδυθεί με μάρμαρο αρίστης ποιότητας, λαξευμένο με τέτοιο τρόπο που ακόμα και σήμερα προκαλεί δέος, τόσο η αρμονία όσο και η τελειότητα της εργασίας, με δεδομένα μάλιστα τα εργαλεία που είχαν στη διάθεσή τους εκείνη την εποχή.

Ο τάφος έχει θολωτό – πυραμιδωτό σχήμα, στη δε κορυφή του ήταν τοποθετημένο κατά μία προσέγγιση ο γνωστός σε όλους «Λέων της Αμφίπολης», ο οποίος είχε ανευρεθεί από Έλληνες στρατιώτες το 1912 και οι Άγγλοι (ποιοί άλλοι;) είχαν αποπειραθεί να το μεταφέρουν – κλέβοντάς το – στην Αγγλία το 1916. Άλλωστε το λιοντάρι είναι το χαρακτηριστικότερο σύμβολο του Μακεδονικού Βασιλείου.

Το μεγάλο ζήτημα που προκύπτει από όλα αυτά είναι το εξής: Το υπουργείο Πολιτισμού, μπροστά σε μία τέτοια ανακάλυψη όχι μόνο σφυρίζει αδιάφορα, αλλά και χρηματοδοτεί την εξέλιξη των εργασιών με το σταγονόμετρο, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να μην έχει ανακαλυφθεί καν η είσοδος για το ταφικό αυτό συγκρότημα! Και να σκεφτεί κανείς ότι σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου εάν οι αρχαιολόγοι βρισκόταν μπροστά σε μία τέτοια σημαντική ανακάλυψη οι κυβερνητικοί αρμόδιοι θα έκαναν το παν για να φέρουν στο φως τα όποια ευρήματα, πόσο μάλλον εάν μιλάμε (ενδεχομένως) για το μέρος που έχει ταφεί ο ίδιος ο Μέγας Αλέξανδρος, και όχι (μόνο) η Ρωξάνη όπως πιστευόταν αρχικά…

Πηγή:   Hellas now

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Ερχονται αυξήσεις στο ρεύμα για χαμηλές καταναλώσεις και αγρότες


Θέμα τιμολογίων της χαμηλής τάσης του ρεύματος έχει να αντιμετωπίσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το Σεπτέμβριο, παρότι υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν αυξήσεις.
Το πρόβλημα έγκειται στο ότι δεν έχει ικανοποιηθεί ο σχετικός όρος του μνημονίου για άρση όλων των σταυροειδών επιδοτήσεων. Για την ακρίβεια θα έπρεπε πριν την πλήρη απελευθέρωση των τιμολογίων χαμηλής τάσης που επήλθε την 1η Ιουλίου, να έχουν γίνει όλες οι κατηγορίες τιμολογίων κοστοβαρείς. Είχαν γίνει κάποια βήματα τον Ιανουάριο, όταν επιβλήθηκαν και οι τελευταίες αυξήσεις, και είχε αφεθεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας για τις αλλαγές που είχαν τότε προγραμματιστεί για Μάιο και Ιούλιο. Ωστόσο οι αλλαγές αυτές δεν έγιναν ποτέ, με αποτέλεσμα να υπάρχει τώρα εκκρεμότητα.
Κατάργηση των σταυροειδών επιδοτήσεων στην πράξη σημαίνει αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια μικρής κατανάλωσης (οι μεγάλες διαφορές υπάρχουν στις πολύ μικρές καταναλώσεις 0 έως 800 Κιλοβατώρες) και στα αγροτικά τιμολόγια με παράλληλη ελάφρυνση των εμπορικών τιμολογίων.
Σύμφωνα με όσα προβλέπει το μνημόνιο θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα ενιαίο οικιακό τιμολόγιο όσον αφορά την ενέργεια. Δεν δικαιολογείται διαφοροποίηση ανάλογα με το ύψος της κατανάλωσης, καθώς δεν αποτελεί στοιχείο διαφορετικού προφίλ καταναλωτή. Δηλαδή διαφορετικό προφίλ καταναλωτή έχουμε όταν η συμπεριφορά του μέσα στο 24ωρο είναι διαφορετική (μόνον νύχτα κ.λπ.) πράγμα που δεν συμβαίνει με τους οικιακούς ανεξάρτητα από το πόσο ρεύμα καταναλώνουν.
Αυτό το ενιαίο οικιακό τιμολόγιο (το οποίο υποχρεωτικά θα φέρει αυξήσεις για τις χαμηλές καταναλώσεις και τα αγροτικά και γιαυτό το αποφεύγει το ΥΠΕΚΑ) δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα, γεγονός που αναμένεται να τεθεί επιτακτικά από την τρόικα τον Σεπτέμβριο, με την έναρξη των συζητήσεων με την ελληνική κυβέρνηση. 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Στα 106,11 δολάρια το βαρέλι το αργό


Με μικρή άνοδο ξεκίνησε η εβδομάδα για το πετρέλαιο, ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές σε υψηλό μιας εβδομάδας.
Το αργό, τύπου light sweet παρέμεινε στο στενό εύρος διακύμανσης των 102-108 δολαρίων το βαρέλι, μετά την άνοδο της Παρασκευής (+2,5%) που έδωσε τέλος στο πτωτικό σερί των προηγούμενων πέντε ημερών.
Η τιμή του συμβολαίου, παραδόσεως Σεπτεμβρίου σημείωσε άνοδο 14 σεντς, κλείνοντας στα 106,11 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.
Για το Nymex WTI το σημείο στήριξης εντοπίζεται στα 102 δολάρια και έπειτα στην περιοχή των 96-94 δολαρίων. Το επόμενο σημείο αντίστασης αντίθετα εντοπίζεται στα 109 δολάρια και έπειτα στα 111 δολάρια.
 ΠΗΓΗ:energypress.gr

ΕΛΠΕ: Μικρή αναβολή στην αποκρατικοποίηση και στο βάθος ξανά Κατάρ


Σύμφωνα με τις τελευταίες τροποποιήσεις στο πρόγραμμα προσαρμογής, η πώληση των ΕΛΠΕ μετατέθηκε χρονικά κατά ένα τρίμηνο, ωστόσο η κινητικότητα γύρω από την πώληση του ποσοστού του Δημοσίου – πιθανόν και ενός ποσοστού του έτερου μετόχου, δηλαδή της Paneuropean – διατηρείται. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα, σε συνδυασμό και με την είσοδο της Qatar Petroleum στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ηλεκτροπαραγωγής Ήρων (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – GDF SUEZ) επανέρχονται στο προσκήνιο τα σενάρια που θέλουν τους Καταρινούς να εξετάζουν εκ νέου την είσοδό τους στην ελληνική αγορά διύλισης, προκειμένου να δημιουργηθούν ευρύτερες συνέργειες και να εξυπηρετηθούν τα σχέδια για μεγαλύτερη δραστηριοποίηση στην ευρύτερη περιοχή.
Σημειώνεται η Qatar Petroleum προχώρησε στην υπογραφή συμφωνίας για την είσοδό της στο μετοχικό κεφάλαιο της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής Ήρων 2 του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της  γαλλικής Gaz de France Suez. To deal  χαρακτηρίστηκε από την αγορά ως πιθανός προάγγελος περαιτέρω εμπλοκής των καταρινών στα ελληνικά ενεργειακά τεκταινόμενα, εκτίμηση που εφόσον ισχύει εκ των πραγμάτων αναθερμαίνει το παλαιότερο ενδιαφέρον για την υπόθεση της αποκρατικοποίησης των Ελληνικών Πετρελαίων.
Θυμίζουμε τα Ελληνικά Πετρέλαια είχαν και πάλι βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του Κατάρ και το 2010, όταν είχε εκδηλωθεί πραγματικό ενδιαφέρον από την πλευρά του Εμιράτου να αποκτήσει το μερίδιο του Δημοσίου, αλλά και του έτερου μετόχου  - όμιλος Λάτση – χωρίς ωστόσο να προχωρήσει η πώληση. Στην πορεία ωστόσο οι Καταρινοί απέσυραν σταδιακά το ενδιαφέρον τους , ιδιαίτερα όταν η παρουσία της Gazprom στο διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ, συνδέθηκε και με το πιθανό ρωσικό ενδιαφέρον για την πώληση των ΕΛΠΕ.
Σημειώνεται τέλος ότι στο νέο πλάνο των αποκρατικοποιήσεων, η πώληση των ΕΛΠΕ θα ακολουθήσει την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και την πώληση μαζί με το ποσοστό του Δημοσίου και των μετοχών που κατέχει ο όμιλος στην εταιρεία αερίου. Στο τελευταίο χρονοδιάγραμμα ο διαγωνισμός για την πώληση των ΕΛΠΕ θα ξεκινήσει στο τέταρτο τρίμηνο του 2013 ενώ η ολοκλήρωση της πώλησης τοποθετείται χρονικά στο τρίτο τρίμηνο του 2014.
 ΠΗΓΗ:energypress.gr/