Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Κι άλλα πρόστιμα στους οδηγούς ΙΧ – Τι αλλάζει στον ΚΟΚ


Κι άλλα πρόστιμα στους οδηγούς ΙΧ – Τι αλλάζει στον ΚΟΚ
Ξέχασες στο σπίτι την απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας; Ας λένε ότι έφτιαξαν ηλεκτρονικό σύστημα και μπορούν να ελέγξουν ποιος πλήρωσε και ποιος όχι. Αν σε σταματήσει για έλεγχο ο τροχονόμος, θα σου επιβάλλει πρόστιμο.

Αυτό προβλέπει νομοσχέδιο που κατέθεσε πριν από λίγο στη Βουλή το υπουργείο Ανάπτυξης και το οποίο θα ισχύσει αμέσως μόλις ψηφιστεί. Και δεν είναι μόνο η απόδειξη των τελών κυκλοφορίας. Για κάθε έγγραφο από τα παρακάτω που δεν θα έχουμε μαζί μας όταν οδηγούμε, θα πληρώνουμε 20 ευρώ:
Ο οδηγός οδικού οχήματος υποχρεούται, όταν οδηγεί, να φέρει:
τη νόμιμη άδεια οδήγησης,
την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος,
το αποδεικτικό ασφάλισης,
την απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας και κατά περίπτωση
την ειδική άδεια οδήγησης οδηγού Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτου,
το Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Ικανότητας (Π.Ε.Ι.),
το Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Κατάρτισης Οδηγού Οχημάτων Μεταφοράς Επικίνδυνων Εμπορευμάτων (ADR) και τα λοιπά έγγραφα που απαιτεί η Συμφωνία ADR του ν.1741/1987 (Α΄225) όπως ισχύει,
το Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου,
την Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων,
τη βεβαίωση καλής λειτουργίας ταχογράφου,
τη βεβαίωση περιοριστή ταχύτητας και το σχετικό αυτοκόλλητο σήμα, καθώς και οποιαδήποτε άλλο έγγραφο, βεβαίωση, ή πιστοποιητικό απαιτείται ανάλογα με την κατηγορία του οχήματος από τις ειδικές διατάξεις.

Με το νομοσχέδιο (τις σχετικές διατάξεις μπορείτε να τις δείτε κάνοντας κλικ εδώ), μπαίνουν και άλλα «χαράτσια». Για παράδειγμα, αν μας κλέψουν το δίπλωμα οδήγησης και ζητήσουμε καινούργιο, θα πρέπει να πληρώσουμε και χαράτσι 30 ευρώ πέρα από το κόστος εκτύπωσης του καινούργιου διπλώματος το οποίο επίσης ανέρχεται στα 30 ευρώ. 
ΠΗΓΗ:fpress.gr

Η τραπεζική-πολιτική μαφία του ευρώ εν δράσει…


euro-mafia

Γιατί το ελληνικό PSI ήταν αυτό που χρεοκόπησε την Κύπρο.
Πώς η ΕΚΤ καθοδηγεί τους Γερμανούς τραπεζίτες ώστε αφού βγάλουν όσο μπορούν περισσότερα να εγκαταλείπουν εγκαίρως τις χώρες που πρόκειται να χρεοκοπήσουν. Στοιχεία που δείχνουν ότι οι τράπεζες του ευρωπαϊκού πυρήνα ήταν οι μεγάλοι φυγάδες των καταθέσεων (γι’ αυτό και δεν πρόκειται ποτέ να δημοσιευτεί και θα παραμείνει επτασφράγιστο μυστικό).
Πώς μπορεί κανείς να βρει ποια θα είναι η επόμενη χώρα της ευρωζώνης που θα χτυπηθεί από την τραπεζική χρεοκοπία.
Το πραγματικό μοντέλο που εφαρμόστηκε στην Κύπρο αποκαλύπτει το νεο-αποικιακό χρηματοοικονομικό  σύστημα που εφαρμόζεται από τον πυρήνα προς την περιφέρεια της ευρωζώνης, σε όλη του την αρπακτική δόξα.

Πολλά έχουν ειπωθεί για το «Μοντέλο της Κύπρου» (το κατ’ ευφημισμό ονομαζόμενο και ως bail-in, όπου οι καταθέσεις απαλλοτριώνονται για να ανακεφαλαιοποιήσουν τις χρεωκοπημένες τράπεζες), όμως δεν έχει γραφτεί σχεδόν τίποτα για το Πραγματικό Μοντέλο της Κύπρου.

Ο έμπειρος οικονομικός συντάκτης David P. και ιδιοκτήτης του Market Daily Briefing χαρτογράφησε κάποια πολύ ενδιαφέροντα δεδομένα που μας επιτρέπουν να ακολουθήσουμε την πορεία του χρήματος (follow the money) – ειδικά το χρήμα της ευρωζώνης που χαρακτηρίζεται ως «ξένες πηγές καταθέσεων» (δηλαδή καταθέσεις στην Κύπρο που προέρχονταν από το εξωτερικό).

Αυτό που ξεκαθαρίζουν όσα θα διαβάσετε παρακάτω είναι ότι το στάδιο κλειδί στο Πραγματικό Μοντέλο της Κύπρου περιγράφεται από το εξής: οι τράπεζες μεγάλα κέντρα χρήματος στη Γερμανία και σε άλλες χώρες του πυρήνα της ευρωζώνης τραβάνε τα λεφτά τους από τις χώρες της περιφέρειας που πρόκειται σύντομα να σκάσουν, αρκετά πριν να ανακοινωθεί από τα μέσα η τραπεζική κρίση στις χώρες αυτές.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο David P. στον έμπειρο οικονομικό blogger oftwominds : “Θεωρώ ότι αυτό εξηγεί πολλά πάνω σ’ αυτό που εδώ και πολύ καιρό με προβλημάτιζε: γιατί καθυστέρησε τόσο πολύ η επίλυση του προβλήματος της Κύπρου μετά το Ελληνικό «κούρεμα»?”

Ακολουθεί η εξήγηση του David και χαρακτηριστικά διαγράμματα........ 
 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«"Παραγωγή" επίορκων και διασυρμός του Δημοσίου με στόχο χιλιάδες απολύσεις»




  Η ΑΔΕΔΥ προειδοποεί με άμεσες απεργιακές κινητοποιήσεις, υποστηρίζοντας πως δρομολογούνται χιλιάδες απολύσεις από το Δημόσιο μέχρι το 2015.

  Σε ανακοίνωσή της καλεί την κυβέρνηση «να αναλάβει τις ευθύνες της και να αναλογιστεί τις προεκλογικές αλλά και τις μετεκλογικές δεσμεύσεις», ενώ σημειώνει πως «τις τελευταίες μέρες ζούμε πάλι το "θέατρο του παραλόγου»" με την "παραγωγή" επιόρκων και το διασυρμό του Δημοσίου προκειμένου να δικαιολογηθούν οι χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων, απαραίτητων για τη στοιχειώδη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών που κινδυνεύουν με οριστική κατάρρευση, θυσία τάχα στην ανάγκη εκταμίευσης της επόμενης δόσης».

  Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, πραγματικός στόχος είναι η διάλυση του Δημοσίου, η κατάργηση των κοινωνικών αγαθών, η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, η εκχώρηση βασικών αρμοδιοτήτων στον Ιδιωτικό Τομέα.

  Αφού επισημαίνει πως «οι μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο είναι παράνομες και Αντισυνταγματικές και διαλύουν τις Δημόσιες Υπηρεσίες σε μια περίοδο που η Ελληνική κοινωνία, λόγω της οικονομικής κρίσης, τις έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ», διαμηνύει πως η Πανεργατική - Πανδημοσιοϋπαλληλική Απεργία την Τετάρτη, 1η Μάη 2013, «θα είναι η απαρχή νέων αγώνων για τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας και την προάσπιση των δημοσίων αγαθών, της υγείας, της παιδείας, της κοινωνικής ασφάλισης που αποτελούν αδιαπραγμάτευτα δικαιώματα των Ελλήνων εργαζομένων».

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Οι πολιτικές της λιτότητας εκτοξεύουν την ανεργία



Η περιοριστική πολιτική και η άγρια λιτότητα συνεχίζουν να εκτοξεύουν τα ποσοστά της ανεργίας σε δυσθεώρητα ύψη με τραγικές κοινωνικές επιπτώσεις.
Με δραματικό τρόπο μέρα με την ημέρα, μήνα με το μήνα η λίστα της ανεργίας αυξάνεται φθάνοντας σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Αρχή το ποσοστό του 27,2% τον Ιανουάριο του 2013.
Δυστυχώς η πραγματική ανεργία είναι πολύ μεγαλύτερη αν συνυπολογίσει κανείς τους μακροχρόνια ανέργους, όσους εργάζονται και δεν λαμβάνουν τα δεδουλευμένα, όσους βρίσκονται σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας, όλους όσοι αδυνατούν να καλύψουν με τα ελάχιστα μεροκάματα τις βασικές τους ανάγκες.
Η ΓΣΕΕ κρούει για ακόμη μία φορά τον κώδωνα του κινδύνου και απαιτεί τη λήψη εδώ και τώρα μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας και κατ΄ επέκταση της δραματικής κατάστασης που βιώνει πλέον κάθε ελληνική οικογένεια αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Για τη Συνομοσπονδία η αντιμετώπιση της ανεργίας και η στήριξη των ανέργων και ειδικότερα των νέων βρίσκονται στην προμετωπίδα των αγώνων της και θα αποτελέσουν κεντρικό αίτημα και διεκδίκηση και στην 24ωρη Γενική Απεργία την Τετάρτη 1η Μαΐου.
Απαιτούμε από την κυβέρνηση και την Τρόικα να εγκαταλείψουν τις πολιτικές της ύφεσης, της λιτότητας και της φοροεπιδρομής γιατί έτσι καταστρέφουν την κοινωνία και την οικονομία.
 ΠΗΓΗ:gsee.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΛΚΕ ΕΛΠΕ



Συναδέλφισσες, συνάδελφοι 
 Η Ελεύθερη Κίνηση Εργαζομένων ως υπεύθυνη συνδικαλιστική κίνηση, μέσα από την άμεση επικοινωνία με τους εργαζομένους παρακολουθεί και αξιολογεί όλα τα προβλήματα που μας αφορούν. 
 Το τελευταίο διάστημα, η διαδικασία έκδοσης άδειας εργασίας αποτελεί ένα σοβαρό θέμα, το οποίο οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε με τη βαρύτητα και την υπευθυνότητα που απαιτείται. Μετά από πολλές επαφές με υπεύθυνους έκδοσης αδείας εργασίας αλλά και επισταμένης ανάλυσης του νέου ΕΣΟ (ΚΩΔ:Τ3.Α20.01), διαπιστώθηκε δυσλειτουργία αυτού που διαμορφώνει ανασφαλείς συνθήκες 
εργασίας. Παρά τις διαβεβαιώσεις της Εταιρείας ότι ο Κανονισμός θα προσαρμοστεί στιςπραγματικές συνθήκες για ασφαλή εκτέλεση εργασιών και ορθού καταμερισμού ευθυνών που προκύπτουν, αυτή προτίμησε να μας αιφνιδιάσει καλώντας συναδέλφους για εκπαίδευση στο νέο ΕΣΟ χωρίς πρώτα να 
επεξεργαστεί τις επιμέρους τροποποιήσεις όπως είχε δεσμευτεί. 
Θεωρούμε ότι η διαδικασία έκδοσης στις ΒΕΑ θα πρέπει να αποτελεί πρότυπο για όλες τις εγκαταστάσεις του Ομίλου. 
 Η ΕΛΚΕ με μόνο γνώμονα την πιστή τήρηση των όρων ασφαλείας, καλεί κάθε εμπλεκόμενο μέρος να ενσκύψει ουσιαστικά στο πρόβλημα και να αναλάβει ευθύνες και πρωτοβουλίες για την οριστική λύση του. 
 Ένα επίσης σοβαρό ζήτημα που προέκυψε και οφείλουμε να διατυπώσουμε τη θέση μας, αφορά την ένταξη εργολαβικού προσωπικού στο πρόγραμμα βάρδιας στο λιμάνι των ΒΕΕ, γεγονός που κρίνεται ως ευθεία παραβίαση της διαδικασίας κάλυψης οργανικών θέσεων και μας βρίσκει κάθεται αντίθετους. 
 Σε κάθε περίπτωση θα προχωρήσουμε σε όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ασφαλής και ομαλή λειτουργία των εγκαταστάσεων καθώς και η πιστή εφαρμογή των διαδικασιών Εσωτερικού 
Κανονισμού, προς όφελος όλων των εργαζομένων. Οποιαδήποτε άλλη λογική αποτελεί για την ΕΛΚΕ πρόκληση στην οποία θα απαντά άμεσα, με ένα και μοναδικό στόχο.
 ΤΗΝ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ.
ΓΙΑΤΙ Η ΕΛΚΕ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ

Υπ. Ναυτιλίας: Ανεφοδιασμός των πλωτών μέσων με AIS



Σε μια προσπάθεια καταπολέμησης του λαθρεμπορίου καυσίμων, ο κλάδος Ελέγχου Εμπορικών Πλοίων του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου εξέδωσε εγκύκλιο σχετικά με την υποχρέωση εφοδιασμού των πλωτών εφοδιαστικών μέσων με σύστημα αυτόματης αναγνώρισης (Automatic Identification System - AIS).

Το AIS (Automatic Identification System) είναι ένα σύστημα αυτόματης ανταλλαγής δεδομένων απο το τι μεταφέρει ένα πλοίο και πού βρίσκεται, ενώ η διεθνής σύμβαση SOLAS το επιβάλλει σε όλα τα επιβατηγά και εμπορικά πλοία που χρησιμοποιούν τις διεθνείς θαλάσσιες οδούς (κατασκευής πλέον του Ιουλίου 2002).

Η εγκατάσταση του συστήματος γίνεται σύμφωνα με τις προδιαγραφές που προβλέπονται για τα εμπορικά πλοία και των οδηγιών των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Το σύστημα καταχωρείται στην άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας τηλεπικοινωνιακού σταθμού του πλοίου και αποτελεί αποδεικτικό στοιχείο προς τις Αρχές Ελέγχου.

Η σωστή λειτουργία του συστήματος στα πλωτά εφοδιαστικά μέσα αποτελεί ευθύνη του εκάστοτε πλοιάρχου.

Ο ανωτέρω εξοπλισμός ελέγχεται από τους αρμόδιους φορείς πιστοποίησης των πλοίων και υπόκειται σε όλους τους ελέγχους που προβλέπονται για το ναυτιλιακό ? τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό των πλοίων (έκτακτους και τακτικούς).

Σε περιπτώσεις δυσλειτουργίας του συστήματος ενημερώνεται από το πλοίαρχο άμεσα ο φορέας που έχει εκδώσει τα κυβερνητικά πιστοποιητικά του πλοίου.

Εφόσον η βλάβη δεν μπορεί να αποκατασταθεί χορηγείται εύλογο χρονικό διάστημα για την αποκατάσταση της βλάβης από τον ανωτέρω φορέα και με ευθύνη του πλοιάρχου ενημερώνεται η οικεία αρχή ελέγχου.
 ΠΗΓΗ:zougla.gr

Αποκάλυψη: “Βόρεια Μακεδονία” θα πουν τα Σκόπια



Και το όνομα αυτής, “Βόρεια Μακεδονία”… Πρόταση για ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό κατέθεσε, όπως αποκαλύπτει σήμερα η iTabloid, στους αντιπροσώπους της Ελλάδας και των Σκοπίων ο απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς. Η πρόταση του Μάθιου Νίμιτς παραδόθηκε στην ελληνική και τη σκοπιανή πλευρά χθες, σε κοινή συνάντηση στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.
Οι Αμερικανοί έχουν ήδη εγκρίνει την πρόταση και πιέζουν προς την αποδοχή της από την ελληνική πλευρά, αν και αυτή των Σκοπίων εμφανίζει τις δικές της αντιρρήσεις. Φαίνεται πάντως πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να “περάσει” τη θέση της ότι δεν αποδέχεται σύνθετη ονομασία που να περιέχει τη λέξη “Μακεδονία”. Άλλωστε, σύμφωνα με τον Νίμιτς, η πρόταση αυτή “καταρρίπτει” όποιες ελληνικές αντιρρήσεις περί καπήλευσης της ιστορίας και αλυτρωτισμού, λόγω του γεωγραφικού προσδιορισμού. Με λίγα λόγια, η Ελλάδα ετοιμάζεται να πέσει στην παγίδα…

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Νίμιτς ανέφερε ότι η «νέα πρότασή» του είναι «συγκεκριμένη» και αναμένει από τις κυβερνήσεις των δυο χωρών να τη μελετήσουν «συνολικά, πολύ προσεκτικά και όχι αποσπασματικά», επισημαίνοντας ότι ενδεχομένως να επισκεφθεί την περιοχή (Αθήνα και Σκόπια) ή να πραγματοποιηθούν νέες συναντήσεις στη Νέα Υόρκη ή αλλού, όπως είπε, μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

Διπλωματική πηγή ανέφερε ότι ο νέος γύρος συναντήσεων αναμένεται να είναι μετά το Πάσχα.

Ο κ. Νίμιτς δήλωσε ότι επιδεικνύει προσωπικό ενδιαφέρον ο ΓΓ του ΟΗΕ, ενώ ο αναπληρωτής ΓΓ του ΟΗΕ, υπεύθυνος για Πολιτικές Υποθέσεις, Τζέφρι Φέλτμαν, παρέστη στην αρχή της συνάντησης., ώστε να ενημερωθεί προσωπικά για την πορεία των συνομιλιών.

«Μίλησε για το πώς αντιλαμβάνεται ο ίδιος το ζήτημα και διαβεβαίωσε τους πάντες ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν, ενδιαφέρεται προσωπικά για το ζήτημα και ελπίζει ότι θα βρεθεί λύση» τόνισε ο κ. Νίμιτς.

«Παρουσίασα στις δύο πλευρές ένα νέο σκεπτικό από την πλευρά μου, μια νέα πρόταση και ζήτησα από τον πρέσβη Γιόλεφσκι και τον πρέσβη Βασιλάκη να τη μεταφέρουν στις κυβερνήσεις τους» δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Ευελπιστώ ότι θα μελετηθεί πολύ προσεκτικά και είμαι πολύ αισιόδοξος ότι οι δύο πλευρές θα βρουν θετικά συστατικά σε αυτή την πρόταση και ότι θα στρώσει το δρόμο για σοβαρές συνομιλίες και πιθανώς και μια λύση».

Ο κ. Νίμιτς δεν θέλησε να αναφερθεί στις λεπτομέρειες της πρότασης, χαρακτηρίζοντάς την ωστόσο «συγκεκριμένη». Απαντώντας σε ερώτηση για το πόσο κοντά ή πόσο μακριά βρίσκονται οι δύο πλευρές από μία λύση, μίλησε για «εντατικές συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών», σημειώνοντας: «Μιλώ συχνά και με τον πρέσβη Βασιλάκη και με τον Πρέσβη Γιόλεφσκι, ενώ και μεταξύ αυτών των συναντήσεων, έχουμε συχνές συνομιλίες και συναντήσεις. Είχα σημαντική ανταπόκριση από τον τελευταίο γύρο συνομιλιών και επομένως προσπάθησα να επεξεργαστώ περαιτέρω αυτές τις ιδέες και να τους δώσω νέο σχήμα, ώστε να αντιμετωπίζονται τα ζητήματα, οι αντιρρήσεις και τα προβλήματα που είχαμε στους προηγούμενους γύρους. Ελπίζω ότι είμαστε πιο κοντά σε κάποια λύση αυτή τη φορά».

Τέλος, σε ερώτηση για το ποιες χώρες δείχνουν ενδιαφέρον για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα ανέφερε ότι είναι «οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, οι ΗΠΑ καθώς και, περιστασιακά, χώρες από διάφορες περιοχές του κόσμου. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό περιφερειακό ζήτημα, ένα πολύ σημαντικό ευρωπαϊκό ζήτημα, το οποίο έχει επιπτώσεις και ως εκ τούτου υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον». 
ΠΗΓΗ:anekshghtakaiapokryfa.blogspot.gr

ΚΡΙΣΤΙΝ ΛΑΓΚΑΡΝΤ «Ο σώζον εαυτόν σωθείτω» – Πρώτα bail-in και μετά κλείσιμο τραπεζών



Απροκάλυπτα διαμορφρώνεται  το σχέδιο των διεθνών κέντρων χάραξης οικονομικής πολιτικής (ΔΝΤ, Eurogruop, ΕΚΤ) αφενός της αρπαγής των καταθέσεων και αφετέρου του κλεισίματος των τραπεζών αφού πρώτα θα έχουν καταληστευθεί οι καταθέσεις.

Εφαρμόζοντας το μοντέλο και σχέδιο «Κύπρος» που κατά τα άλλα είναι μοναδική περίπτωση και αφού πρώτα μεθοδεύουν δια νόμου το «κλάδεμα» των καταθέσεων τώρα προχωρούν ένα βήμα παραπέρα: Θα κλείνουν τις τράπεζες όταν η «επανακεφαλαιοποίηση» από τα λεφτά των καταθετών δεν θα βγαίνει…

Αυτό υποστήριξε σήμερα η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας σε σημερινή εκδήλωση στο Economic Club της Νέας Υόρκης για τις παγκόσμιες δράσεις πολιτικής που απαιτούνται, ώστε να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση:

«προτεραιότητα για το τραπεζικό σύστημα πρέπει να συνεχίσει να είναι η επανακεφαλαιοποίηση και η αναδιάρθρωση και, όπου απαιτείται, το κλείσιμο τραπεζών».

Αν και δεν είπε που αυτό θα γίνει, άφησε να εννοηθεί πως υποψήφιες προς κλείσιμο τράπεζες βρίσκονται, που αλλού, μα στην περιφέρεια της €ζώνης.

Έτσι η Κ. Λαγκάρντ, είπε πως υπάρχουν ακόμα πολλά να κάνουμε, λέγοντας ότι κυρίως στην περιφέρεια, πολλές τράπεζες βρίσκονται ακόμα σε πρώιμο στάδιο αναδιαμόρφωσης με μη επαρκή κεφάλαια και με πάρα πολλά επισφαλή δάνεια.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

OPEC: Λιγότερη Ζήτηση Πετρελαίου Λόγω Κύπρου




Το πετρελαϊκό καρτέλ του OPEC υποβάθμισε ελαφρώς την εκτίμηση για την φετινή ζήτηση πετρελαίου, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, αναφέροντας ότι η Κύπρος είναι η πιο πρόσφατη αιτία ανησυχιών για την οικονομία της ευρωζώνης.

Στην μηνιαία έκθεσή του, ο OPEC υποβάθμισε την πρόβλεψη για την διεθνή ζήτηση πετρελαίου κατά 40.000 βαρέλια ημερησίως για το 2013.

Και πάλι πάντως, η διεθνής οικονομίας προβλέπεται να χρειαστεί 89,67 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως φέτος, δηλαδή 840.000 βαρέλια ημερησίως περισσότερα από το 2012. 
ΠΗΓΗ:energia.gr

Αύξηση άνω των 100 εκατ. ευρώ στα έσοδα από πετρέλαιο θέρμανσης



Τα έσοδα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης ανέρχονται στο ποσό των 224.000.000 ευρώ, από την έναρξη της χειμερινής περιόδου μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Πρόκειται για την περίοδο από 15.10.2012 μέχρι 28.02.2013 και τα στοιχεία προκύπτουν από έρευνα των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών στο πληροφοριακό σύστημα των τελωνείων.

  Όπως αναφέρει σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, «για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα από 15.10.2011 έως 28.02.2012 τα έσοδα ήταν περίπου 141.495.000 ευρώ» (σ.σ. περίπου 100.000.000 ευρώ λιγότερα).

  Το έγγραφο του υφυπουργού Οικονομικών διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Πύρρου Δήμα στην οποία ανέφερε ότι πρέπει να μειωθεί ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης γιατί, εκτός από την ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγείας, παρά την εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης με το Φόρο πετρελαίου κίνησης, δεν επετεύχθη η επιδιωκόμενη αύξηση δημοσίων εσόδων.

  «Είναι προφανές ότι κατά την τρέχουσα χειμερινή περίοδο, υπάρχει αύξηση στα έσοδα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης, παρά τη μείωση της κατανάλωσης του συγκεκριμένου προϊόντος, η οποία αφενός σχετίζεται με τη μειωμένη ζήτηση λόγω κλιματολογικών συνθηκών, αποθεματοποίησης και υψηλής τιμής διάθεσής του, αφετέρου όμως και με τον περιορισμό του λαθρεμπορίου λόγω στροφής στη χρήση πετρελαίου κίνησης αντί θέρμανσης», αναφέρει ο υφυπουργός Οικονομικών στην απάντησή του.

  Ο υφυπουργός κάνει μάλιστα γνωστό ότι «το πρώτο δίμηνο του 2013 και όσον αφορά στις ποσότητες του πετρελαίου κίνησης που τελωνίστηκαν υπήρξε αύξηση αυτών σε ποσοστό 7%, σε σχέση με αντίστοιχες ποσότητες του 2012, γεγονός που καταδεικνύει ότι το συγκεκριμένο μέτρο λειτούργησε ως θετικός παράγοντας για τον περιορισμό του λαθρεμπορίου».

ΠΗΓΗ:defencenet.gr

Στόχος είναι ο νόμος να τεθεί σε ισχύ από το 2015 - Στο τραπέζι και το κούρεμα των καταθέσεων της διατραπεζικής αγοράς Νόμο για το κούρεμα των καταθέσεων θα συζητήσει το Eurogroup την Παρασκευή




Προσχέδιο νόμου, για το κούρεμα των καταθέσεων των τραπεζών που αντιμετωπίζουν προβλήματα, θα συζητήσουν στο Eurogroup της Παρασκευής οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο Δουβλίνο, οι υπουργοί Οικονομικών θα κληθούν να συζητήσουν το πώς θα λάβει μορφή αυτός ο νόμος, ο οποίος θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ από το 2015.

Η Κομισιόν έχει ήδη συντάξει το πρώτο προσχέδιο του νόμου, αλλά μετέθεσε στις χώρες μέλη και στο Ευρωκοινοβούλιο την ευθύνη να αποφασίσουν το εάν και το πότε οι καταθέτες θα υποστούν ζημιά, στην περίπτωση που μια προβληματική τράπεζα διασωθεί ή κλείσει.

Έτσι και αλλιώς, η απόφαση για τη διάσωση της Κύπρου με κούρεμα των καταθέσεων, για πρώτη φορά στην Ευρωζώνη, αποτελεί ένα προηγούμενο για την αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων στο μέλλον.
Όμως, οι Ευρωπαίοι χαράσσοντες την πολιτική έχουν επιχειρήσει να είναι προσεκτικοί. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία της Κύπρου δεν αποτελεί μοντέλο.

Σε κάθε περίπτωση, οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ θα παραμείνουν προστατευμένες.

Όμως, το έγγραφο το οποίο ετοίμασε η ιρλανδική προεδρία της ΕΕ κάνει λόγο για κούρεμα και στις καταθέσεις της διατραπεζικής αγοράς, διάρκειας κάτω του ενός μήνα. Η κίνηση αυτή θεωρείται αρκετά παρακινδυνευμένη, καθώς η ΕΚΤ ακόμα προσπαθεί να αντιμετωπίσει το “πάγωμα” της διατραπεζικής αγοράς για τις τράπεζες από τις πιο αδύναμες ευρωπαϊκές χώρες. 
ΠΗΓΗ:newmoney.gr