Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Τα μνημόνια τελειώνουν και με δυο κινήσεις επιστρέφει η ομαλότητα.


Η πρωτη αντιμνημονιακη κυβέρνηση  (συνασπισμού πιθανόν)  είναι ορατή προοπτική.

Στις άμεσες κινήσεις της θα πρέπει να κηρύξει στάση πληρωμών και η έναρξη διαπραγματεύσεων για κούρεμα  τύπου OSI του χρέους  προς τους Ευρωπαίους εταίρους.  Και να το πράξει  στα πλαίσια της ΕΕ αδιαφορώντας για να τις συνέπειες που κατά πάσα πιθανότητα δεν θα υπάρξουν,  όπως και δεν υπάρξει έξωση της χώρας από το ευρώ.

Με τα χρήματα που θα περισσέψουν θα επιχειρηθεί η  διάσωση της εθνικής οικονομιας.

Η αμέσως  επόμενη κίνηση θα είναι να στηθούν πολύ γρήγορα και αποφασιστικά Δικαστήρια και να αποδοθούν ευθύνες με περίσια αυστηρότητα σε όλους τους μνημονιακούς  πολιτικούς, υψηλόβαθμα στελεχη, τραπεζικά  στελεχη, εργολάβους  της τρόικα συνεργάτες και προπαγανδιστές του μνημονίου.

Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να σταματήσει η χρυσή αυγή και ο κατήφορος.

Οι επιλογές εγιναν τα σφάλματα είναι ορατά και η συνέπειες τραγικές. Αν δεν πέσει βαρύς ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης  δεν πρόκειται να ηρεμησει η χώρα ούτε θα υπάρξει η σωτηρια  εκείνη κινητοποίηση των υγειών μεταρρυθμιστικών δυνάμεων του τόπου.

Αν δεν υπάρξει  δραστική απονομή δικαιοσύνης δεν θα υπάρξει ειρήνη και  στην επόμενη στροφή θα γίνουμε Αίγυπτος. 
ΠΗΓΗ:papaioannou-giannis.net

Ποιοι (και πόσο) θα πληρώσουν το φόρο πολυτελούς διαβίωσης


Από φέτος και όχι από το 2014 θα κληθούν τελικά να πληρώσουν το φόρο πολυτελούς διαβίωσης οι φορολογούμενοι. Αν και το μέτρο έχει χαρακτηρισθεί από το οικονομικό επιτελείο ως ισοδύναμο για το δημοσιονομικό κόστος της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το μέτρο θα επιβληθεί ούτως ή άλλως στο πλαίσιο της κάλυψης της υστέρησης των φετινών φορολογικών εσόδων.

Το μέτρο που επιβάλλεται σε ΙΧ υψηλού κυβισμού, πισίνες και αεροσκάφη έχει υπολογιστεί ότι αποφέρει ετησίως στον κρατικό προϋπολογισμό το ποσό των περίπου 110 εκατ. ευρώ. Ο φόρος βεβαιώνεται με τα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και υπολογίζεται ως ποσοστό του ετήσιου τεκμηρίου διαβίωσης. Ειδικότερα, ο φόρος επιβάλλεται με ποσοστό:

- 5% επί του ετήσιου τεκμηρίου διαβίωσης για τα ΙΧ επιβατικά 1.929 έως 2.500 κυβικά εκατοστά και με ποσοστό 10% επί του ετήσιου τεκμηρίου διαβίωσης για ΙΧ υψηλότερου κυβισμού. Από το φόρο απαλλάσσονται τα αυτοκίνητα ηλικίας άνω των 10 ετών, δηλαδή αυτά που ταξινομήθηκαν έως και το τέλος του 2002.

- 10% επί της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης για πισίνες, εξωτερικές και εσωτερικές.

- 10% επί της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης για αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης επιβλήθηκε για πρώτη φορά με τα εκκαθαριστικά του 2011 με βάση τα τεκμήρια που ίσχυαν για τα ΙΧ, τις πισίνες, τα σκάφη αναψυχής και τα αεροσκάφη τη χρήση 2010. Ο φόρος επιβλήθηκε με συντελεστή 5% επί του τεκμηρίου για όλα τα παραπάνω περιουσιακά στοιχεία.

Με το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο του 2013 ο φόρος επανήλθε αλλά με δυο διαφοροποιήσεις. Διπλασιάστηκε ο συντελεστής υπολογισμού του φόρου από το 5% στο 10%, πλην των ΙΧ 1.929 έως 2.500 κυβικών εκατοστών που διατηρήθηκε ο συντελεστής 5%. Επίσης, απαλλάχθηκαν από το φόρο τα σκάφη αναψυχής καθώς στη θέση του φόρου επιβλήθηκε το ετήσιο τέλος παραμονής και πλόων. Να σημειωθεί ότι η επιβολή του φόρου σε συνδυασμό με τη μεγάλη αύξηση του φόρου στα καύσιμα προκάλεσε κύμα πωλήσεων αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού και κατακόρυφη μείωση της αξίας τους.

Παραδείγματα του φόρου πολυτελείας

Αυτοκίνητα 

Κυβισμός ΙΧ Ετήσιος φόρος για ΙΧ ηλικίας έως πέντε ετών Για ΙΧ 6-10 ετών
2.000 440 308
2.500 665 465
3.000 1.780 1.245
3.800 2.740 1.198
4.000 2.980 2.086
Πισίνες
Επιφάνεια (τμ) Φόρος για εξωτερική πισίνα Εσωτερική
30 480 960
50 800 1.600
60 960 1.920


ΠΗΓΗ:capital.gr

ΟΠΩΣ "ΕΚΤΙΜΗΣΕΙ" Η ΕΦΟΡΙΑ Αυθαίρετες ποινές σε βάθος 20ετίας - Όλοι ένοχοι εκ προοιμίου για φοροδιαφυγή


Η εφορία αυθαίρετα θα μας επιβάλει φόρους μέχρι και 20 χρόνια πριν του στιλ "εμείς πιστεύουμε ότι έπρεπε να ξοδεύεις τα τριπλά, έτσι γουστάρουμε να πιστεύουμε, και άμα σου αρέσει". Οδεύουμε σε ολοκληρωτικές διαδικασίες, όπου όλοι θα είμαστε ύποπτοι και το κυριότερο ένοχοι κατ' εκτίμηση.

Σε δημόσια διαβούλευση θα δοθεί σύμφωνα με πληροφορίες την ερχόμενη εβδομάδα ο νέος Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών στον οποίο περιλαμβάνονται οι φορολογικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και των επιτηδευματιών καθώς και πρόστιμα και ποινές που θα επιβάλλονται στην περίπτωση φορολογικών παραβάσεων.

Σύμφωνα με το σχέδιο, πλέον οι φορολογούμενοι πρέπει εντός 5 ημερών να προσκομίζουν στην εφορία οποιοδήποτε στοιχείο ζητηθεί, ενώ το δικαίωμα του Δημοσίου να επιβάλει φόρους για μια φορολογική υπόθεση του παρελθόντος μπορεί να παραταθεί ακόμα και σε 20 χρόνια εάν ο ελεγχόμενος έχει διαπράξει φορολογικές παραβάσεις.

Ο νέος Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» προβλέπει: 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ