Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Να ο τρόπος για να μειωθεί το κόστος της ΔΕΗ στη λιγνιτική παραγωγή, σε ΑΗΣ και λιγνιτωρυχεία.


Στο "Κεφάλαιο" της 14.2.2014 δημοσιεύτηκαν στοιχεία της "απόρρητης" μελέτης που εκπόνησε η γνωστή εταιρεία συμβούλων Ernst & Young Business Advisory Solutions S.A. για λογαριασμό της ΡΑΕ. Πρόκειται προφανώς για τη μελέτη που ανατέθηκε το φθινόπωρο 2013, με στόχο τον κοστολογικό έλεγχο σε ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ. Δεν θα σταθούμε στο πώς η κατά τα λοιπά "απόρρητη" μελέτη έφθασε σε μια εφημερίδα, καθώς είναι γνωστό πως στην Ελλάδα πολλά "απόρρητα" κυκλοφορούν σε σπίτια. Θα δούμε μόνο κάποια θέματα ουσίας.

Όπως λοιπόν μας λέει το "Κ", η μελέτη εντοπίζει πέντε τομείς που αφορούν τη λειτουργία των λιγνιτικών ΑΗΣ της ΔΕΗ και στους οποίους μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις που να μειώσουν το συνολικό κόστος, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη τυχόν μείωση της φορολογίας. Και, τι έκπληξη! Όσοι παρακολουθείτε το ιστολόγιο τακτικά σίγουρα θα έχετε ήδη διαβάσει τα περισσότερα απ' όσα "αποκαλύπτει" η μελέτη. Για τον πολύ απλό λόγο πως η μελέτη αναφέρει τα αυτονόητα: συμμάζεμα της ΔΕΗ απ' την παρακμιακή κατάσταση, στην οποία την οδήγησαν οι εγκληματικές πολιτικές της τελευταίας 10ετίας, προκειμένου να παραδώσουν τους καταναλωτές ομήρους στηνηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο. Εδώ και μήνες ο δημοσιογράφος που υπογράφει το ρεπορτάζ στο "Κ" παρακολουθεί  διακριτικά το ιστολόγιο. Μήπως πλέον αντλεί και η Ernst & Young στοιχεία απ' το greeklignite.blogspot.gr;

Πρώτος τομέας "η αποδοτική λειτουργία της παραγωγής", καθώς πολλές λιγνιτικές μονάδες λειτουργούν με χαμηλότερη ισχύ, οδηγώντας σε σπατάλη κόστους. Γιατί συμβαίνει αυτό; Το "Κ" δεν μας το λέει, σας το έχουμε πει ωστόσο μήνες πριν: με την καλπάζουσα μείωση του προσωπικού και την εργολαβοποίηση των ορυχείων άλλαξε άρδην η τεχνολογία εξόρυξης του λιγνίτη, με αποτέλεσμα να μην γίνεται σωστά η εξόρυξη, η απομάκρυνση του χώματος απ' το λιγνίτη. Όταν το χώμα οδηγηθεί στον καυστήρα του ΑΗΣ όχι μόνο δεν μπορεί να καεί, αλλά κάνει πολλαπλή ζημιά: απορροφά θερμότητα, δημιουργεί ρύπους στην ατμόσφαιρα, αυξάνει τις ποσότητες της στάχτης που πρέπει να μεταφερθούν. 

Η κοινή λογική λέει πως η λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ είναι μια καθετοποιημένη επιχείρηση, που εξορύσσει το λιγνίτη για να παράγει ηλεκτρική ενέργεια. Όλα εκ του αποτελέσματος κρίνονται, επομένως η αποτελεσματικότητα όλων στο λιγνιτικό κύκλωμα πρέπει να κρίνεται με βάση την ποσότητα και το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που πράγματι παράγεται. Δυστυχώς όμως, με την τακτική  διάλυσης της ΔΕΗ που εγκαθίδρυσαν τα δυο πρώην μεγάλα κόμματα τα τελευταία 10 χρόνια, βλέπαμε κάποιους στα ορυχεία να πανηγυρίζουν για "ρεκόρ παραγωγής" και οι Μονάδες να μην μπορούν ν' ανεβάσουν φορτία, η ΔΕΗ να χάνει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και κανείς να μην ενδιαφέρεται για το τι γίνεται με τις θερμίδες του λιγνίτη, προκειμένου να μην θίξει τις δομές ενός σάπιου συστήματος. Είδαμε να εκτοξεύεται στα ύψη το κόστος τροφοδοσίας του ΑΗΣ Μελίτης, του πιο σύγχρονου λιγνιτικού ΑΗΣ της χώρας, και να μη συγκινείται κανείς σε ΔΕΗ και ΥΠΕΚΑ. Χρειαζόμασταν μια Ernst & Young για να μάθουμε για το κόστος; Σίγουρα όχι! Μια άλλη κυβέρνηση χρειαζόμαστε, που να μας απαλλάξει απ' τις σάπιες δομές του παρελθόντος και να προχωρήσει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Θα το κάνει η νέα κυβέρνηση; Ίδωμεν: όλα εκ του αποτελέσματος κρίνονται ...

Θα ρωτήσει κάποιος καλόπιστα: μα η διοίκηση της ΔΕΗ δεν τα βλέπει; Τι κάνει τόσα χρόνια; Ε, μην τα ρωτάτε όλα στο ιστολόγιο, ρωτήστε τίποτα και τη διοίκηση. Ή ρωτήστε και το Λαφαζάνη ...

Δεύτερος τομέας η μείωση της κατανάλωσης ντήζελ. Σε ό,τι αφορά το διασυνδεμένο ηπειρωτικό σύστημα αυτό έχει ήδη πρακτικά γίνει, αλλά υπάρχει και το μη διασυνδεμένο σύστημα, με τα πολυάριθμα νησιά. Ε, εκεί το έχουμε ήδη πει, πρέπει κανείς να αποφασίσει πως "για να κάνει ομελέτα πρέπει να σπάσει αυγά", διαφορετικά δεν μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα.

Τρίτος τομέας η μείωση των εκπομπών CO2, προκειμένου να μειωθεί η δαπάνη αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών. Δεν είδαμε κάτι σχετικό στο "Κ", αλλά αυτό ευθέως σχετίζεται με τον πρώτο τομέα και λέγεται "μείωση της ειδικής κατανάλωσης λιγνίτη", δηλαδή της ποσότητας λιγνίτη που καίγεται για να παραχθεί μια κιλοβατώρα. Είναι άλλο πράγμα να καις λιγνίτη που να ταιριάζει στις προδιαγραφές λειτουργίας των ΑΗΣ κι εντελώς άλλο να καις "κάτι σαν λιγνίτη", που με δυσκολία μπορεί να ζεστάνει το λέβητα και να παράγει ατμό των επιθυμητών χαρακτηριστικών. Αν καις "κάτι σαν λιγνίτη", όσο κι αν κάποιοι πανηγυρίζουν για "ρεκόρ παραγωγής", τελικά πρέπει να ρίξεις μεγαλύτερη ποσότητα καυσίμου στον καυστήρα: όχι μόνο η ΔΕΗ χάνει λεφτά, πολλά λεφτά, αλλά, ακόμα χειρότερα, αυξάνει το ρυθμό κατανάλωσης των αποθεμάτων του υπερπολύτιμου λιγνίτη μας.

Τέταρτος τομέας τα λειτουργικά κόστη που δεν σχετίζονται με καύσιμα και πέμπτος τομέας η απόσυρση παλαιών και μικρών λιγνιτικών μονάδων όπως η ΛΙΠΤΟΛ 1 & 2 και η Πτολεμαΐδα 2 & 3. Πρόκειται για μονάδες που ήδη είχαν αποσυρθεί, μόνο η Πτολεμαΐδα 3 είχε μείνει και καταστράφηκε κατά την πυρκαγιά της 9ης Νοεμβρίου 2014


Στα ορυχεία η Ernst & Young, πάντα κατά το "Κ", βλέπει σχετικά καλή κατάσταση στην παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα, εντοπίζει σημαντικά περιθώρια βελτίωσης στην ασφάλεια και σχολιάζει πως "η χρήση κατάλληλων μηχανημάτων για εκσκαφές μπορεί να φέρει βελτιώσεις στο κομμάτι της ηλεκτροπαραγωγής", κάτι που συνδέεται ευθέως με όσα αναφέρονται πιο πάνω για τον πρώτο τομέα. Έχουμε ήδη πει πριν το καλοκαίρι πολλά περισσότερα, που τα συνοψίσαμε και στα σχόλια στη Μελέτη της Booz & Co.

Εκείνο που δεν είδαμε να λέει η Ernst & Young είναι πως τίποτα δεν μπορεί να γίνει αν η ΔΕΗ δεν απαλλαγεί πρώτα απ' τα δεσμά του κομματικού-πελατειακού κράτους, αν δεν αφεθεί να δουλέψει με επιχειρηματικά κριτήρια. Όσο θα αντιμετωπίζεται ως φορέας εξυπηρέτησης κρατικοδίαιτων προμηθευτών & εργολάβων, όσο οι λίστες προσλήψεων του έκτακτου προσωπικού θα συντάσσονται σε βουλευτικά γραφεία, μην περιμένετε πολλά πράγματα, όσες μελέτες και να γίνουν, όσους "έγκυρους" ελεγκτικούς οίκους και να φέρουν. Μια απ' τις μεγάλες προσφορές του Πασοκ στη χώρα ήταν το ΑΣΕΠ, αλλά το πελατειακό σύστημα δεν το άντεξε και πρόσθεσε στη διαδικασία μια συνέντευξη, για να ελέγχει το αποτέλεσμα. Υπάρχει άραγε το ΑΣΕΠ ως θεσμός σε άλλες χώρες του Δυτικού κόσμου; Ή απλά οι "κουτόφραγκοι" έχουν αφήσει τους κοτζαμπάσηδες στο 18ο αιώνα; Τι λέει η "εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ" γι' αυτή τη μεταρρύθμιση;

Τελικά τα πράγματα είναι πολύ απλά: μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, η μόνη λύση είναι να κάνει κανείς σωστά τα βασικά: ορθολογική εξόρυξη του λιγνίτη, ορθολογική ανάπτυξη των ορυχείων, ορθολογική λειτουργία των ΑΗΣ, λειτουργία της ΔΕΗ με όρους επιχείρησης. Το μόνο πρόβλημα είναι να επαναπροσδιορίσει κανείς την έννοια της λέξης "ορθολογική", καθώς τα προηγούμενα χρόνια έγινε "λάστιχο": η πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ-Πασοκ αποσκοπούσε στην παραγωγική αποσύνθεση της ΔΕΗ, για να δυσφημιστεί στα μάτια των καταναλωτών ως "αναποτελεσματική και ακριβή" και να ξεπουληθεί σε συγκεκριμένα συμφέροντα "για ένα κομμάτι ψωμί". Για ποιό λόγο; Μα είναι πάρα πολύ απλό: δυο πράγματα μπαίνουν σήμερα ανελαστικά σε όλα τα σπίτια: το νερό και ο ηλεκτρισμός. Όποιος τα ελέγχει, εξασφαλίζει "σίγουρα λεφτά και εισόδημα μεγάλο". Κι αυτός είναι ο λόγος που αυτά τα αγαθά πρέπει να παραμείνουν στον έλεγχο του δημοσίου, καθώς οι υπεραξίες απ' την εκμετάλλευση εθνικού πλούτου πρέπει να μένουν στο δημόσιο και να μην πηγαίνουν σε ιδιώτες. Να γιατί έχουν "σκυλιάσει" που έπεσαν απ' τη διακυβέρνηση της χώρας πριν προλάβουν να "μεταρρυθμίσουν" τη ΔΕΗ ..


ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr/

Προς Αναβίωση της ΔΕΠ-ΕΚΥ με τον Δημόσιο Φορέα για την Έρευνα Υδρογονανθράκων

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιο
Την αναβίωση, κατά ένα τρόπο, της ΔΕΠ-ΕΚΥ συνιστά η απόφαση του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας να ιδρυθεί δημόσιος φορέας έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Η πρόθεση αυτή, που ανακοινώθηκε από τον υπουργό Παναγιώτη Λαφαζάνη στις προγραμματικές δηλώσεις του, στη Βουλή, έχει ως στόχο το ελληνικό δημόσιο να αποκτήσει ουσιαστική συμμετοχή στη δραστηριότητα αυτή, όπως ακριβώς συνέβαινε και με τη ΔΕΠ-ΕΚΥ. Σε αυτήν την προοπτική η νέα εταιρία δεν αντικαθιστά την ΕΔΕΥ, η οποία έχει τελείως διαφορετικές αρμοδιότητες και εκτιμάται ότι δεν μπορεί, εκ του αντικειμένου της, να αναλάβει και το συγκεκριμένο ρόλο.
Η ΕΔΕΥ, όπως είναι γνωστό, με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, είναι αδειοδοτούσα αρχή, με την ευθύνη, μεταξύ άλλων, να διαχειρίζεται και να ελέγχει τις συμβάσεις με τρίτους για την έρευνα και αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, να χορηγεί τις άδειες, να προετοιμάζει τους διεθνείς διαγωνισμούς και να παρακολουθεί τη σωστή εκτέλεση των συμβάσεων. Με αυτό το σκεπτικό, δεν έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει σε κοινοπρακτικά σχήματα για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, όπως θα μπορούσε να κάνει μια κρατική εταιρία με το αντικείμενο αυτό και όπως ακριβώς είχε το ρόλο να πράττει η ΔΕΠ-ΕΚΥ. Με άλλα λόγια, η ΕΔΕΥ δεν μπορεί να είναι και ελεγκτής και ελεγχόμενος.
Έτσι, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το energia. gr, δεν υφίσταται σύγκρουση αρμοδιοτήτων του δημόσιου φορέα που επιδιώκει να ιδρύσει το ΥΠΑΠΕΝ με την ΕΔΕΥ. Αντίθετα, θα μπορούσε να πει κανείς ότι η λειτουργία των δύο φορέων θα είναι συμπληρωματική, στο πλαίσιο της νέας φιλοσοφίας του υπουργείου για την άσκηση πολιτικής στον τομέα υδρογονανθράκων. Ο νέος φορέας, όταν γίνει πραγματικότητα, θα μπορεί να αναπτύξει επιχειρηματική δραστηριότητα στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, ακόμη, και να συμμετέχει σε κοινοπραξία με ξένες εταιρίες για τον ίδιο σκοπό.
Να θυμίσουμε ότι η ΔΕΠ-ΕΚΥ, ως θυγατρική της τότε ΔΕΠ, ιδρύθηκε το 1985. Στις δύο εταιρίες παραχωρήθηκαν από το ελληνικό δημόσιο 24 ερευνητικές άδειες σε περιοχές στην ξηρά και στη θάλασσα, χωρίς διαγωνισμό. Συνολικά, εκτελέστηκαν 73.000 χλμ σεισμικών ερευνών 2 D και 2.500 τ.χλμ σεισμικών 3 D, καθώς και 73 ερευνητικές γεωτρήσεις βασισμένες στις σεισμικές έρευνες. Αποτέλεσμα αυτής της ερευνητικής δραστηριότητας ήταν η ανακάλυψη του κοιτάσματος πετρελαίου στο Κατάκολο, το οποίο ανέλαβε να διερευνήσει εκ νέου η Energean Oil& Gas, στο πλαίσιο του open door. Επίσης, ανακαλύφθηκε και φυσικό αέριο στην Επανομή Θεσσαλονίκης, καθώς και συγκεντρώσεις βιογενούς αερίου.
Το 1995 η ΔΕΠ-ΕΚΥ πραγματοποίησε τον πρώτο διεθνή γύρο παραχωρήσεων, που κατέληξε στην υπογραφή τεσσάρων συμβάσεων, οι οποίες κατοχύρωναν και τη συμμετοχή του δημοσίου μέχρι ποσοστού 12%. Οι συμβάσεις αυτές αφορούσαν σε τρεις χερσαίες περιοχές (Β.Δ. Πελοπόννησος, Αιτωλοακαρνανία και Ιωάννινα) και μία θαλάσσια, στον Πατραϊκό Κόλπο. Μετά την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠ-ΕΚΥ και την αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης της ΕΛ.ΠΕ. (που διαδέχθηκε τη ΔΕΠ), το δημόσιο ανακάλεσε το 2007 όλες τις παραχωρήσεις στις εταιρίες ΔΕΠ και ΔΕΠ-ΕΚΥ, εκτός από εκείνες του Πρίνου, που παρέμειναν στην ΕΛ.ΠΕ.
Στον πρώτο γύρο παραχωρήσεων, που εγκαινίασε πλέον η ΕΔΕΥ, για τρεις χερσαίες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, υποψήφιοι επενδυτές είναι, για την Άρτα-Πρέβεζα και τη Β.Δ. Πελοπόννησο η ΕΛ.ΠΕ. και για την Αιτωλοακαρνανία και Άρτα-Πρέβεζα η Energean Oil& Gas. Ο Πατραϊκός Κόλπος έχει ανατεθεί προς έρευνα, πάλι στο πλαίσιο του open door, στην κοινοπραξία ΕΛ.ΠΕ.- Edison- Petroceltic.


ΠΗΓΗ:energia.gr

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΣΕΣ ΣΤΟ ΔΝΤ, ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ DC


Συντασσόμαστε με τη ΓΣΕΕ και όλους τους συναδέλφους μας από την Ευρώπη και όλο τον κόσμο που παρευρίσκονται σε αυτό το φόρουμ, και εκφράζουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στην Ελλάδα και τους Έλληνες εργαζόμενους.

Οι περιστάσεις είναι κρίσιμες. Σχεδόν ένας στους δύο Έλληνες αντιμετωπίζει τον κίνδυνο φτώχειας.

Ένα στα τέσσερα παιδιά και ένας στους πέντε ενήλικες στην Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρή υλική στέρηση.

Όλοι αυτοί οι δείκτες αυξήθηκαν σημαντικά από τη στιγμή που ξέσπασε η κρίση και η Τρόϊκα μπήκε στη χώρα.

Και δεν είναι μόνο η περικοπή μισθών στην Ελλάδα αλλά και το γεγονός πως οι εργαζόμενοι δεν πληρώνονται καν ή πληρώνονται με καθυστέρηση πολλών μηνών ή καταβάλλεται ένα μόνο μέρος του μισθού και μάλιστα υπό τη μορφή γευμάτων ή κουπονιών για διαμονή σε ξενοδοχεία.

Βεβαίως τώρα, εσείς στο ΔΝΤ θα μπορούσατε να πείτε πως τα πράγματα θα ήταν χειρότερα χωρίς την Τρόϊκα. Όμως, το επιχείρημα αυτό δεν είναι πειστικό. Σαφώς δεν πείθει το 75% των Ελλήνων που, αυτήν την εβδομάδα, σε μια δημοσκόπηση δήλωσαν πως στηρίζουν τη νέα κυβέρνηση τους που υιοθετεί σκληρή στάση στο θέμα της Τρόϊκα.

Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν μπορεί να συνεχιστεί στην Ελλάδα, ούτε στην Ισπανία, στην Ιταλία και σε πολλές άλλες Ευρωπαϊκές χώρες όπου εφαρμόζονται οι ίδιες συνταγές με τα ίδια αποτελέσματα.

Εμείς στη ΣΕΣ ζητάμε μια αλλαγή πορείας για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Θέλουμε μια πραγματική αλλαγή πορείας. Δε θέλουμε ακόμα ένα αποτυχημένο πείραμα όπου τα αποπληθωριστικά
προβλήματα της λιτότητας θα αντικατασταθούν από μια παρόμοια αποπληθωριστική πολιτική διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσει σε ανταγωνισμό μεταξύ των εργαζόμενων σε όλη την Ευρώπη για θέματα μισθών και συνθηκών εργασίας.

Το ΔΝΤ θα έπρεπε να έχει τη ικανότητα να κατανοεί την πραγματική διάσταση των πραγμάτων. Παρακαλούμε το ΔΝΤ να αξιοποιήσει πλήρως αυτήν την ικανότητα. Η Ευρώπη την χρειάζεται



ΠΗΓΗ:gsee.gr

Μαχητικά των ΗΑΕ έπληξαν διυλιστήρια που βρίσκονται στα χέρια μαχητών του Ισλαμικού Κράτους


Μαχητικά αεροσκάφη F-16 των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων τα οποία σταθμεύουν στην Ιορδανία διεξήγαγαν επιδρομές εναντίον διυλιστηρίων τα οποία βρίσκονται υπό τον έλεγχο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο πλαίσιο της προσπάθειας να μειωθούν οι πηγές προσόδων των τζιχαντιστών, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων WAM.
Τα μαχητικά επέστρεψαν με ασφάλεια στις βάσεις τους μετά τις επιδρομές, σύμφωνα με το πρακτορείο, το οποίο δεν διευκρίνισε πού έγινε η επιχείρηση αυτή.
Τα ΗΑΕ είχαν ανακοινώσει την 10η Φεβρουαρίου ότι επανέλαβαν τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον του ΙΚ, αφού προηγουμένως ανέστειλαν τη συμμετοχή τους στις επιχειρήσεις για αρκετές εβδομάδες λόγω των ανησυχιών για την ασφάλεια των χειριστών της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας, έπειτα από την αιχμαλώτιση ενός Ιορδανού πιλότου από τους τζιχαντιστές στη Συρία.
Ο χειριστής αυτός δολοφονήθηκε κατόπιν από μαχητές του ΙΚ.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Θέσπιση ελληνικής ΑΟΖ ζητούν οι φοιτητές του τμ. Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΤΕΙ Κρήτης


Τον προβληματισμό τους αναφορικά με τις δηλώσεις της κυβέρνησης αναφορικά με την ενεργειακή πολιτική της χώρας εκδηλώνουν οι φοιτητές του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΤΕΙ Κρήτης, δια στόματος του εκπροσώπου τους Νικήτα Μαζαράκη.
Όπως σημειώνει ο ίδιος, η θέσπιση ελληνικής ΑΟΖ και ο καθορισμός συγκεκριμένου πλάνου αξιοποίησης του εργαλείου αυτού μπορούν να δώσουν ώθηση για ανάπτυξη της Ελλάδας.
Αναλυτικότερα, στην ανακοίνωσή τους, οι Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί του ΤΕΙ Κρήτης αναφέρουν ότι «στις 25 Ιανουαρίου ο Ελληνικός λαός ψήφισε αλλαγή, είπε όχι στις πολιτικές λιτότητας αλλά πιο πολύ είπε όχι στον κατακερματισμό του κοινωνικού ιστού της χωράς.
Καθώς λοιπόν οι σκακιέρες αλλάζουν και νέα νοητικά σχήματα εισέρχονται η απαραίτητη για την Ελλάδα καινοτομία πρέπει να έρθει από τη μήτρα του λαού αυτού, από τη Θάλασσα!
Η θέσπιση της Ελληνικής ΑΟΖ και ο καθορισμός συγκεκριμένου πλάνου αξιοποίησης του εργαλείου αυτού μπορούν να δώσουν την ώθηση για ανάπτυξη των κομματιών μας τόσο σε τακτικό όσο και σε στρατηγικό επίπεδο καθορίζοντας μια πολιορκητική γεωμετρία ενάντια στις προκλήσεις!
Μας προβληματίζουν λοιπόν οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για πάγωμα του διαγωνισμού, που ήδη ανάγκασαν μεγάλες επενδυτικές εταιρείες να αποσύρουν το ενδιαφέρον τους. Μας προβληματίζει όμως ακόμα περισσότερο ότι ενώ έγιναν επίσημες δηλώσεις για διακοπή δεν υπήρξε συγκεκριμένη βιώσιμη και ανταγωνιστική αντιπρόταση, δίνοντας στην κοινωνία την αίσθηση ενός άκαρπου παρεμβατισμού με αποτέλεσμα την ανάσχεση του χρονικού ορίζοντα της εξόρυξης με ότι αυτό συνεπάγεται.
Ταυτόχρονα θα θέλαμε η ανάπτυξη να είναι ισομετρική και να συνοδεύεται με «επενδύσεις» σε γνώση και εξειδίκευση του Έλληνα μηχανικού αφού κάθε τι άλλο διαφορετικό θα οδηγούσε τουλάχιστον σε σύνθλιψη των αμοιβών.
Ως φοιτητές του ΤΕΙ Ηρακλείου Κρήτης έχουμε αιτηθεί την μελέτη δημιουργίας μεταπτυχιακού τίτλου σε τεχνολογίες πετρελαίου και φυσικού αερίου θεωρώντας ιδιαίτερης σημασίας την κατάρτιση επιστημονικού προσωπικού στον κλάδο. Να υπενθυμίσουμε πως υπάρχουν μόνο δύο αντίστοιχοι τίτλοι σε Ελληνικά ιδρύματα όταν η Κύπρος έχει ήδη έξι, ενώ σε ΕΠΑΛ της Κρήτης προστίθενται ανάλογες ειδικότητες οικοδομώντας τα θεμέλια ενός φιλόδοξου προγράμματος. Και όταν το ζητούμενο είναι το υψηλά στρατηγικό, ρόλο παίζει ο χρόνος στον οποίο θα διαλέξουμε να δράσουμε ώστε να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες και να αλλάξουμε σκακιέρα.
Από την Κρήτη στην Καβάλα και από εκεί έως την Κύπρο συνθέτουμε μια νέα γενιά γιατί γνωρίζουμε ότι κανείς δεν θα μας προσφέρει τίποτα αν εμείς δε το διεκδικήσουμε, ούτε δουλειά ούτε λεφτά ούτε δικαιώματα ούτε τίποτα, είναι στο χέρι μας να πράξουμε το δικό μας κομμάτι σε μια στρατηγική ανθρωπότητας για να έχουμε ανθρωπότητας στρατηγική».


ΠΗΓΗ:energypress.gr