Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

EKEΔΑ:Τριμερής εργατική διαφορά στο Υπουργείο Εργασίας για τις ομαδικές απολύσεις στη Χαλυβουργία Ελλάδος.


Το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας θα παρευρεθεί αύριο Παρασκευή 7/3/2014 και ώρα 9:30 στην Τριμερή σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, με αντικείμενο συζήτησης την απαίτηση της ανάκλησης των ομαδικών απολύσεων στο σύνολο του προσωπικού της Χαλυβουργίας Ελλάδος.

ΠΗΓΗ:ekeda.gr

Τρόικα: ΟΚ για τη μικρή ΔΕΗ, ανοικτό το θέμα του πακέτου για τη βιομηχανία

Τρόικα: ΟΚ για τη μικρή ΔΕΗ, ανοικτό το θέμα του πακέτου για τη βιομηχανία
Προχωρούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα στα ενεργειακά ζητήματα, καθώς έπειτα από τη σύσκεψη των εκπροσώπων των πιστωτών με την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι γίνονται αποδεκτά τα νομοσχέδια για τη δημιουργία της μικρής ΔΕΗ και για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Ανοικτό, ωστόσο, παραμένει ακόμα το ζήτημα της έγκρισης του πακέτου ενίσχυσης της βιομηχανίας με 150 εκατ. ευρώ.

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Στα 115 δισ. δολ. τα κέρδη του νορβηγικού Ταμείου Πετρελαίου


Το γιγαντιαίο πετρελαϊκό fund της Νορβηγίας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι «έβγαλε» 115 δισ. δολάρια πέρυσι από τις επενδύσεις του σε μετοχές μεγάλων αμερικανικών και ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, που αντιστάθμισαν τις απώλειες των επενδύσεων σε ομόλογα πολλών κυβερνήσεων ανά τον κόσμο. Τα κέρδη που αποκόμισε ήταν της τάξεως του 15,9%, μάλλον μετριοπαθή αν αναλογιστεί κανείς ότι το 2013 οι τιμές σε κάποια χρηματιστήρια έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ. Ωστόσο, η αξία των περιουσιακών στοιχείων που διαθέτει το μεγαλύτερο κρατικό ταμείο κοινής ωφελείας στον κόσμο έφθασε αισίως τα 840 δισ. δολάρια (σχεδόν διπλάσιο από το ελληνικό... χρέος, που φθάνει τα 440 δισ. δολ.).
Αλλα μεγάλα κυβερνητικά fundς πετρελαιοπαραγωγών χωρών, όπως οι  Επενδυτικές Αρχές του Αμπου Ντάμπι και του Ντουμπάι, ελάχιστα αποκαλύπτουν για τις επενδύσεις τους. Το νορβηγικό Ταμείο, ωστόσο, που θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες «δεξαμενές κεφαλαίου» της παγκόσμιας οικονομίας, δεν χαρακτηρίζεται από μυστικοπάθεια. Ανακοινώνει με λεπτομέρειες τις δραστηριότητές του. Γι' αυτό και όσο μεγαλώνει και ισχυροποιείται το νορβηγικό Ταμείο τόσο αυξάνεται η πολιτική πίεση προς αυτό να διοχετεύσει τη δύναμη σε άλλους τομείς και να στρέψει την επιρροή του σε νέους, διαφορετικούς δρόμους. Αντί λοιπόν να παραμένει το Ταμείο παθητικός επενδυτής διατηρώντας μικρά μερίδια σε περισσότερες από 8.000 επιχειρήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, άλλοι (νορβηγικές οικολογικές οργανώσεις) πιέζουν ώστε να επενδύσει σε φιλικούς προς το περιβάλλον τομείς και άλλοι (στελέχη της συντηρητικής κυβέρνησης) να επεκταθεί δυναμικά σε άλλου τύπου επενδύσεις όπως είναι τα αεροδρόμια και ο τομέας των ακινήτων.
Προς το παρόν το νορβηγικό Ταμείο κοινής ωφελείας και συντάξεων, στο οποίο η κυβέρνηση του Οσλο διοχετεύει μέρος των εσόδων της από τις εξαγωγές πετρελαίου (πέρυσι τοποθέτησε σε αυτό περίπου 40 δισ. δολ.) απαγορεύεται να επενδύσει σε καπνοβιομηχανίες και σε εταιρείες κατασκευής όπλων όπως είναι η Boeing και η Lockheed Martin. Το Ταμείο απαγορεύεται επίσης να αποκτά μετοχικό μερίδιο άνω του 10% σε κάποια επιχείρηση (κατέχει, ας πούμε, το 2,7% της Nestle και περίπου 2% της Royal Dutch Shell). Τα χρόνια της παγκόσμιας κρίσης η κατάρρευση πολλών αγορών ακινήτων δημιούργησε επενδυτικές ευκαιρίες. Ετσι, από το 2010 το fund άρχισε να επενδύει και σε ακίνητα.
Περίπου το 1% των συνολικών επενδύσεών του είναι σε ακίνητα - κλάδος που είχε πέρυσι απόδοση 12%. Οι υψηλές αποδόσεις όμως ήλθαν από τις κεφαλαιαγορές και κυρίως από την εκρηκτική άνοδο της Γουόλ Στριτ. Στις μετοχές άλλωστε βρίσκεται τοποθετημένο το 62% των κεφαλαίων που διαχειρίζεται το Ταμείο - παρά την πώληση μετοχών αξίας 25 δισ. δολ. που αποφάσισαν οι διαχειριστές του το περασμένο φθινόπωρο θεωρώντας ότι οι τιμές παραφούσκωσαν σε ορισμένες αγορές.
Η συντηρητική κυβέρνηση της χώρας που εκλέχθηκε το 2013, σκέπτεται να επεκτείνει τις επενδύσεις στα ακίνητα και να στραφεί σε κεφαλαιαγορές με μεγαλύτερες αποδόσεις. Σκέπτεται επίσης, αφού μειώσει τις τοποθετήσεις σε κρατικά ομόλογα, να διαφοροποιήσει το χαρτοφυλάκιο του fund με μερίδια σε μη εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες, σε αεροδρόμια και σε διόδια οδικών αρτηριών.
Από την άλλη, περιβαλλοντικές οργανώσεις και η κεντροαριστερή αντιπολίτευση ζητούν μεταφορά επενδυτικών κεφαλαίων από τους υδρογονάνθρακες σε «καθαρούς» επιχειρηματικούς τομείς. Τον Απρίλιο αναμένονται τα πορίσματα έρευνας για την επενδυτική στρατηγική του Ταμείου, την οποία παρήγγειλε η κυβέρνηση του Οσλο.
(του Stanley Reed, ΤΑ ΝΕΑ)

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Ρωσικό εμπάργκο στην προμήθεια καυσίμων των πυρηνικών εργοστασίων της Ουκρανίας


Η Ρωσία απαγόρευσε τη μεταφορά και την προμήθεια με πυρηνικά καύσιμα των πυρηνικών εργοστασίων της Ουκρανίας, αλλά και τη διακίνηση μέσω της χώρας προς άλλα κράτη της ανατολικής Ευρώπης, καθώς υπάρχει φόβος κατάληψης τους ή απόπειρας δολιοφθοράς από τους υποστηρικτές της κυβέρνησης του Κιέβου.
    
Την απόφαση της Μόσχας ανακοίνωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντιμίτρι Ρογκοζίν μιλώντας σε μέλη της κυβέρνησης. «Έχουμε προβλήματα με τη μεταφορά πυρηνικών καυσίμων μέσω του ουκρανικού εδάφους προς τους εταίρους μας στην Ανατολική Ευρώπη και υπάρχουν σοβαρά ζητήματα που σχετίζονται με την προμήθεια καυσίμων των πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής στην ίδια την Ουκρανία», δήλωσε.

Η Μόσχα θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο μίας προβοκάτσιας ανάλογης με αυτή που έγινε στην πλατεία του Κιέβου, όπου ελεύθεροι σκοπευτές που άνηκαν στην αντιπολίτευση σκότωναν αστυνομικούς και διαδηλωτές προκειμένου να ανατρέψουν τη κυβέρνηση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς.  

Εξάλλου τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν πληροφορίες πώς εξτρεμιστές έχουν καταλάβει πυρηνικούς σταθμούς στην Ουκρανία, αμέσως μετά την κατάληψη ουκρανικών στρατιωτικών βάσεων στην Κριμαία από ένοπλους Ρώσους.

«Τα αποθέματα πυρηνικών καυσίμων σε πυρηνικά εργοστάσια της Ουκρανίας είναι αρκετά για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο» είπε ο Ντιμίτρι Ρογκοζίν και σημείωσε πώς η απαγόρευση στην μεταφορά των πυρηνικών καυσίμων σε όλη την Ουκρανία θα συνεχισθεί όσο υπάρχει αυτή η ασταθής κατάσταση.

Ο Ρογκόζιν πρόσθεσε ότι η ρωσική κρατική εταιρεία Rosatom σκοπεύει να απευθύνει έκκληση προς την ηγεσία του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, για τη διενέργεια συμπληρωματικής επιθεώρησης της περιμετρικής ασφάλειας των ουκρανικών πυρηνικών σταθμών.

Είναι προφανές λοιπόν πως η Μόσχα έχει πολλά όπλα στη «φαρέτρα» της σε περίπτωση που η Δύση επιχειρήσει να επιβάλλει κυρώσεις για τη στάση της Ρωσίας στο θέμα της Ουκρανίας. Μπορεί να απαντήσει κλείνοντας τις… στρόφιγγες όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά και σε άλλες χώρες.

Όσο για την κυβέρνηση του Κιέβου; Αυτή θα αρχίσει να ξεπουλάει ότι έχει και δεν έχει προκειμένου να αποπληρώσει τα δάνεια που θα πάρει από το ΔΝΤ. Ήδη, το Ταμείο έχει κάνει «εισβολή» στην Ουκρανία και της «ράβει κοστούμι», ξεκινώντας από την αύξηση του φυσικού αερίου κατά 40% και τη δέσμευση των κρατικών οχημάτων.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Καθηγητής ξεσκεπάζει το παιχνίδι με τους υδρογονάνθρακες


Με μία ανάλυση- "κόλαφο" για το ΥΠΕΚΑ απαντάει ο καθηγητής δρ. Γιώργος Ζουγανέλης, ένας από τους λίγους Έλληνες επιστήμονες που ζει και εργάζεται στο Τόκιο της Ιαπωνίας, καθηγητής Πανεπιστημίου, μέλος μεγάλων διεπιστημονικών project και μάλιστα από τους πρωτοπόρους σε θέματα τεχνολογίας αιχμής στην όλη υπόθεση διαχείρισης του ζητήματος των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.

Ο κ. Ζουγανέλης είναι και ένας από τους ελάχιστους Έλληνες επιστήμονες που ζήτησε για ανάλυση, με επίσημο αίτημά του στο ΥΠΕΚΑ, τα στοιχεία μετρήσεων της PGS, παρότι μέσω ιαπωνικών ερευνητικών κέντρων που μετέχουν σε πετρελαϊκά κονσόρτσιουμ τα έχει υπόψη του, ωστόσο μέχρι σήμερα εισπράττει την εκκωφαντική σιωπή του ΥΠΕΚΑ. Στην ανάλυσή του όχι μόνο αμφισβητεί τη μεθοδολογία και τα αποτελέσματα της PGS, αλλά επιβεβαιώνοντας πλήρως τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ της "Νέας Κρήτης" αναφέρεται στο πώς επιχειρείται να "βγει εκτός η Κρήτη" στα πιο σημαντικά σημεία αποθεμάτων υδρογονανθράκων, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι ήδη έχει ξεσπάσει "πόλεμος" μεταξύ συμφερόντων που προσδοκούν να βάλουν για λογαριασμό τους χέρι στα κοιτάσματα των υδρογονανθράκων.

Μάλιστα, στη μελέτη-ανάλυσή του παρουσιάζει χάρτες - κάποιους από τους οποίους είχε αποκαλύψει και μέσω της εκπομπής "Αντιθέσεις" της "ΚΡΗΤΗ TV" - στους οποίους όχι μόνο φαίνεται η ύπαρξη των υδρογονανθράκων, αλλά που, όπως σημειώνει βάσει της σύμβασης ΥΠΕΚΑ-PGS, αυτά τα στοιχεία όφειλε η νορβηγική εταιρεία και να τα επικαιροποιήσει και να τα παρουσιάσει στην ανάλυση δεδομένων-μετρήσεων που παρέδωσε στην ελληνική κυβέρνηση.

Ειδικότερα, ο καθηγητής δρ Γ. Ζουγανέλης στη ανάλυσή του για τα στοιχεία της PGS και τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις, αλλά και τη στάση του ΥΠΕΚΑ, σημειώνει: «Σε προηγούμενα άρθρα μου στον ιστότοπο "zcode-gr. blogspot. Gr", αλλά και μέσα από την εκπομπή "Αντιθέσεις" της "ΚΡΗΤΗ TV", έχω αναφέρει:

1. Τις πλέον πιθανές θέσεις στις οποίες υπάρχουν κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε όλη την Ελλάδα, όπως αυτές προκύπτουν από μετρήσεις MAD του 2007, που πήραν άλλοι είτε γιατί ενδιαφέρθηκαν είτε γιατί στην Ελλάδα τις "γνώσεις" τις έχουν για τα χαρτιά και για τις καρέκλες, αλλά όχι για την ουσία.

2. Ένα βαθυμετρικό χάρτη της Μεσογείου και αναφορές για το είδος πλατφορμών εξόρυξης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανά βάθος, για να μη βγει ποτέ κανείς από το ΥΠΕΚΑ να πει ότι είναι βαθιά να γίνει εξόρυξη.

3. Τον τρόπο με τον οποίο αναλύονται τα σεισμικά δεδομένα σε δύο φωτογραφίες σεισμικών δεδομένων που ανήρτησε από τον Ιανουάριο του 2014 η PGS στο διαδίκτυο και που αφορούν περιοχές πολύ κοντά στις ακτές της Ελλάδας, μία στο Ιόνιο και μια στην Πελοπόννησο. Αυτό γίνεται για πρώτη φορά.

4. Ανάλυση σεισμικών δεδομένων της περιόδου 1969-1980 από βιβλίο έκδοσης του 2005, όπου - όπως και στις προηγούμενες - δείχνω παραδείγματα για τα σημεία και για τα βάθη στα οποία πρέπει να φτάσουν τα τρυπάνια των γεωτρήσεων...

Σημειώστε ότι οι γεωτρήσεις μεγάλου βάθους μπορούν να ξεπεράσουν τα 3.000 μέτρα. Η σημερινή τεχνολογία μπορεί να ξεπεράσει τα 9.000 μέτρα συνολικού μήκους του αγωγού εξόρυξης από την επιφάνεια της θάλασσας και αν λέγονται σήμερα από το ΥΠΕΚΑ φράσεις του τύπου "σε άβυσσο δεν μπαίνουν τρυπάνια", τότε και στην κυβέρνηση αλλά και στους πολίτες θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι κάποιοι στο ΥΠΕΚΑ και ορισμένοι συνδεδεμένοι μαζί του δε συμβαδίζουν με την τεχνολογία, που στις μέρες μας θεωρεί παρελθόν τέτοια θέματα με τεχνολογικές απαντήσεις και εφαρμογές.

Αυτό που είναι σημαντικό πλέον είναι να γνωρίζει κανείς το μέγεθος του κοιτάσματος και την υφή του υπεδάφους, για να υπολογίσει το κόστος εξόρυξης, το κέρδος κ.λπ., άρα οι κάθε είδους προβλέψεις πρέπει να αφορούν το μέγεθος των κοιτασμάτων και να κοστολογούνται ανά περίπτωση. Η τεχνολογία προχωράει σήμερα, συνεχώς προς μεγαλύτερα βάθη και με διαφορετική φιλοσοφία. Στο μέλλον, μάλιστα, μπορεί να ευρεθούν κοιτάσματα σε περιοχές στις οποίες η εξόρυξη θα στοιχίζει λιγότερο. Συνεπώς, το γοργόν και χάριν έχει»...

Τα τεράστια κοιτάσματα της Κρήτης και της Κύπρου


Με μετρήσεις MAD: Ο χάρτης των κοιτασμάτων μας

«Στη συνέχεια», προσθέτει, «σας παρουσιάζω το χάρτη των κοιτασμάτων από μετρήσεις MAD για όλη την Ελλάδα και τα αντίστοιχα βάθη ανά περιοχή.

Παρατηρήστε (για τα βάθη μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και το Google, μέτρηση βάθους της θάλασσας από δορυφόρο):

1) Στην περιοχή της ΑΟΖ ανάμεσα στη Λιβύη, τη Μάλτα, την Κρήτη και την Ιταλία (γνωστή και σαν σημείο "13") το βάθος φτάνει από 3.000 μέχρι 3.600 μέτρα.

2) Στα νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου το βάθος γίνεται πολύ μεγάλο 4.500+ μέτρα (κόκκινη περιοχή).

3) Στην περιοχή της ΑΟΖ, που ανήκει στην Τουρκία, δυτικά του Καστελόριζου, το βάθος φτάνει στα 4.500+ μέτρα.

4) Στην περιοχή του Αιγαίου, της βορειοανατολικής Κρήτης και της Λέσβου, το βάθος είναι περίπου 1.500 μέτρα...

5) Νότια του Καστελόριζου, στην ελληνική ΑΟΖ, τα κοιτάσματα είναι και πολλά και εκμεταλλεύσιμα, αφού το βάθος του βυθού δεν ξεπερνάει τα 2.500-2.700 μ.

6) Στα νοτιοανατολικά της ελληνικής ΑΟΖ, στο σημείο που συναντώνται οι ΑΟΖ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, υπάρχουν κοιτάσματα στα οποία ο βυθός δεν ξεπερνάει τα 2.700 μέτρα (π.χ. κοιλάδα Ηροδότου)!

7) Οι έρευνες της Ελλάδας για υδρογονάνθρακες γίνονται σε περιοχές με τις μικρότερες πιθανότητες να ευρεθούν (και παρ' όλα αυτά ευρίσκονται). Είναι παράλογο να μην ερευνώνται περιοχές στις οποίες οι πιθανότητες να ευρεθούν τεράστια κοιτάσματα είναι μεγάλες και αντί για αυτές να ερευνώνται περιοχές οι οποίες μπορεί στο τέλος να δώσουν μικρά κοιτάσματα. 

8) Οι καθυστερήσεις στην εξόρυξη υδρογονανθράκων είναι κατά της ανάπτυξης της χώρας και υπέρ των δανειστών.

9) Αν η Ελλάδα περιμένει το θέμα της ΑΟΖ να επιλυθεί μέσω Γερμανίας και Ε.Ε., δε θα μας μείνει σταγόνα από πετρέλαιο για ανάπτυξη, παρά μόνο για να ξεπληρώνονται οι δανειστές. Συνεπώς, πρέπει να υπάρξουν γενναίες πολιτικές αποφάσεις. Το παράδειγμα της Ουκρανίας δείχνει ότι η Ευρώπη δεν είναι Ευρώπη των λαών αλλά μια τραμπαρίφα, που έγινε για να υπάρχει μετάβαση σε ένα μόρφωμα χωρίς αρχές και που τελικά θα αυτοκτονήσει μετά από αλλεπάλληλες κρίσεις».

"Χάνουν λάδια" στο ΥΠΕΚΑ: Και άλλος χάρτης κοιτασμάτων από μετρήσεις MAD..!
«Ακολουθεί άλλος ένας χάρτης MAD, που δείχνει θέσεις κοιτασμάτων στην περιοχή νότια της Κρήτης, νότια του Καστελόριζου και νότια της Κύπρου. Παρατηρήστε ότι και αυτός ο χάρτης δείχνει ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στις περιοχές που δείχνει και ο πιο ολοκληρωμένος χάρτης που αφορά όλη την Ελλάδα και τον οποίο σας παρουσίασα προηγουμένως δίπλα στο χάρτη που δείχνει τα βάθη της Μεσογείου. Ιεράπετρα, Γαύδος, κοιλάδα Ηροδότου, ωραία μέρη…! Παντού "βαθιά" είναι;».



Ο χάρτης με τα κοιτάσματα.

Ελλάδα και Κύπρος: Κοιτάσματα να φάνε και οι κότες…
«Δείτε μια ακόμη σεισμική μέτρηση από περιοχή εντός της ΑΟΖ της Κύπρου (στο ένθετο φαίνεται πού είναι η περιοχή αυτή). Παρατηρήστε τις θέσεις των μπλε γραμμών. Είναι τα σημεία που δείχνουν περιοχές με κοιτάσματα (μπλε ορθογώνια). Αν μου έδινε τις μετρήσεις της PGS το ΥΠΕΚΑ, στο οποίο υπέβαλα επίσημο αίτημα, θα σας έδειχνα και άλλα κοιτάσματα εκεί που αυτοί δεν περιμένουν να υπάρχουν ή δε θέλουν να λένε ότι υπάρχουν, με αποτέλεσμα τα δικαιώματα εξόρυξης σε κάποιες εταιρείες να πουληθούν μελλοντικά φτηνά (θα πληρωθούν άραγε δικαιώματα εξόρυξης στην Ελλάδα;). Αν υπάρχει δόλος δεν ξέρω. Αλλά η ιστορία δείχνει το χαρακτήρα του καθενός και αυτή δεν είναι με το μέρος του πολιτικού συστήματος και αυτών που κινούν τα νήματα στη χώρα.

Γιατί όμως η επιτροπή έρευνας επί των υδρογονανθράκων έλεγε αρχικά ότι η Ελλάδα δεν έχει κοιτάσματα; Το ξεχάσατε, ε; Δύο τινά υπάρχουν: Ή είναι άσχετοι ή τους λένε τι θα λένε. Άλλο λόγο δε βρίσκω», προσθέτει.



Το ΥΠΕΚΑ
«Ας δούμε μερικές περίεργες συμπεριφορές του ΥΠΕΚΑ μαζί με άλλες παρατηρήσεις:

1. Η επιλογή της εταιρείας PGS δεν είμαστε σίγουροι ότι είναι η καλύτερη, δεδομένου ότι η ποιότητα των δεδομένων της δεν είναι καλή.
- Οι θέσεις κοιτασμάτων σε χάρτες του 1980 είναι πολύ καλύτερες από αυτούς της επίδειξης από την PGS.
- Η PGS δεν έχει τη δυνατότητα χρήσης ηλεκτρομαγνητικών δεδομένων, που είναι νεότερη τεχνολογία.
-·Η αύξηση του έργου της PGS από 8.500 χιλιόμετρα στα 12.500 χιλιόμετρα λόγω ενδιαφέροντος από την "πετρελαϊκή βιομηχανία" αποτελεί ομολογία διαρροής πληροφοριών από το ΥΠΕΚΑ και θέτει υπό αμφισβήτηση την αξιολόγηση της επιτροπής διαχείρισης των υδρογονανθράκων του ΥΠΕΚΑ.
- Δεν έχει δικαιολογηθεί επαρκώς γιατί μόνο μία εταιρεία πρέπει να κάνει τις έρευνες.

2. Η πρόσκτηση των σεισμικών δεδομένων δεν έγινε μόνο από ένα πλοίο της PGS, αλλά από τρία, ενώ το χρονικό διάστημα στο οποίο ελήφθησαν και αναλύθηκαν οι μετρήσεις ήταν υπερβολικά μεγάλο. Πόσα άτομα άραγε στο ΥΠΕΚΑ γνωρίζουν να κάνουν αναλύσεις σεισμικών; Μήπως κανένα;
Χωρίς την πλήρη ανάλυση των σεισμικών και χωρίς τη χονδρική αναγνώριση του μεγέθους των κοιτασμάτων δεν μπορεί να γίνει χωρισμός της ελληνικής ΑΟΖ σε οικόπεδα.

3. H Ελλάδα έχει ανάγκη χρημάτων. Συνεπώς, η έρευνα για τους υδρογονάνθρακες πρέπει να προχωράει ταυτόχρονα σε όλη την ελληνική ΑΟΖ.
- Είναι αδιανόητο να γίνεται έρευνα από μία μόνο εταιρεία σε μια περιοχή και όχι από περισσότερες. Σχέσεις εμπιστοσύνης;
- Είναι αδιανόητο να μην έχει ξεκινήσει η έρευνα σε περισσότερες από μια περιοχές της ελληνικής ΑΟΖ και δη σε αυτές που αναμένεται από μετρήσεις MAD ότι υπάρχουν τα μεγαλύτερα κοιτάσματα.
-·Είναι αδιανόητο να μη δίνονται τα δεδομένα σε Έλληνες καθηγητές, όπως εγώ, για να τα αναλύσω, και ενώ ήδη τα έχω ζητήσει από το ΥΠΕΚΑ. Αυτό σημαίνει αδιαφάνεια και πολλά άλλα.
Δεν είναι λοιπόν μόνο ότι με μια εταιρεία το ΥΠΕΚΑ επιθυμεί να ερευνήσει όλη την ελληνική ΑΟΖ χωρίς προφανώς εξηγήσεις που να χρήζουν επιστημονικής και πολιτικής σοβαρότητας, αλλά τίθεται θέμα διαφάνειας και εγκυρότητας των μετρήσεων.

4. Ο χάρτης που έχει παρουσιαστεί στη σελίδα της εφημερίδας "Νέα Κρήτη" και που είχε παρουσιαστεί και σε εκπομπή της "ΚΡΗΤΗ ΤV" "Αντιθέσεις", από τους καθηγητές Νίκο Λυγερό και Αντώνη Φώσκολο, αποτελεί συλλογή δεδομένων, την οποία σίγουρα θα έπρεπε να γνωρίζει η PGS, όπως και το ΥΠΕΚΑ. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι σεισμικά δεδομένα των περιοχών αυτών που επιδεικνύονται στο χάρτη υπάρχουν σε βιβλία και δημοσιεύσεις πριν ξεκινήσει η PGS τις μετρήσεις της.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ότι η PGS φαίνεται να μην έχει ερευνήσει το σημείο "13" του χάρτη, μια περιοχή με τεράστια κοιτάσματα πετρελαίων, τα οποία μάλιστα είναι γνωστά από το 1980, αλλά και αργότερα!.. Το ΥΠΕΚΑ γιατί δεν της το ζήτησε; Ήταν βαθιά τα "διεθνή ύδατα" στο σημείο "13";

Ένας συνδυασμένος χάρτης προηγούμενων και νέων μετρήσεων, που έχουν γίνει στην περιοχή του Ιονίου, της Πελοποννήσου και της Κρήτης, αποτελεί πράγματι ένα στοιχείο που θα έπρεπε η PGS να έχει παραδώσει στο ΥΠΕΚΑ και να αποτελεί μέρος του φακέλου των μετρήσεων και των αναλύσεών της, αν είναι μια εταιρεία που σέβεται τον προϊστάμενό της, το ελληνικό κράτος, και που γνωρίζει να κάνει ολοκληρωμένες και αυτοσυνεπείς μελέτες.

Με την έννοια αυτή, ο χάρτης αυτός δεν πρέπει να θεωρείται μόνο ως επίσημο, αλλά και ως επιβεβλημένο στοιχείο που η PGS θα έπρεπε να έχει παραδώσει στο ΥΠΕΚΑ. Τον παρέδωσε ή το έκαναν άλλοι;.. Κάθε πόσους μήνες συναντιόντουσαν στο ΥΠΕΚΑ με την PGS;



Το δημοσίευμα της εφημερίδας "Νέα Κρήτη" έχει δίκιο να ισχυρίζεται ότι το ΥΠΕΚΑ δεν ασχολείται με σημαντικά κοιτάσματα. Η πρακτική που ακολουθεί το ΥΠΕΚΑ δείχνει μια τάση να "εξαφανίζει περιοχές".

Στο χάρτη του 1980 φαίνεται ότι στην περιοχή του σημείου "13" υπάρχει πολύ φυσικό αέριο και είναι προφανές το σημείο στο οποίο μπορεί να γίνει και η εξόρυξη!

5. Η Ελλάδα είναι γνωστό ότι έχει υδρογονάνθρακες, ίσως και από τα μέσα του προηγούμενου αιώνα. Η έρευνα των υδρογονανθράκων αφορά κυρίως την εφαρμοσμένη έρευνα. Συνεπώς ό,τι λέγεται στα συνέδρια δε θα πρέπει να αποτελεί αξίωμα το οποίο ένα κράτος θα πρέπει να ακολουθεί. Οι εταιρείες δουλεύουν με άλλο τρόπο και στα συνέδρια πηγαίνουν περισσότερο για να δημιουργήσουν επαφές, να συναντήσουν υπουργούς... και άλλα "φυτά" της ελληνικής κοινωνίας.



Η περιοχή νότια της Κρήτης δεν είναι τόσο παρθένα όσο θέλει πολλές φορές να την παρουσιάζει το ΥΠΕΚΑ, για κάποιους λόγους που δεν είναι αντιληπτοί. Μετρήσεις σαν αυτές στις οποίες αναφέρεται το ΥΠΕΚΑ έχουν ξαναγίνει ακόμη και πριν από 33 χρόνια. Ακόμη και οι θέσεις στις οποίες μπορούν να μπουν τρυπάνια είναι γνωστές από τότε.

Η περί παρθενίας άποψη του ΥΠΕΚΑ για την περιοχή νότια της Κρήτης, όπως και βορειοανατολικά, την οποία φαίνεται ότι επιθυμεί να αγνοεί με πολλή επιμονή, δημιουργεί εύλογες υποψίες που αφορούν τους λόγους της μυστικότητας των ερευνών και την ποιότητα της διαχείρισης του θέματος. Δείχνει ανυπαρξία, όχι μόνο εμπειρίας και γνώσης, αλλά και σαφή έλλειψη πολιτικής βούλησης και συνταγματικών "παραλείψεων", που θα μπορούσε να αποδοθεί σε παρεμβολές τρίτων.

Προφανώς, στο ΥΠΕΚΑ υπάρχει μειωμένη γεωστρατηγική αντίληψη και ανικανότητα κατανόησης των περιοχών προς τις οποίες προχωρά η σύγχρονη τεχνολογία, όπως το "Deep Sea Drilling". Αυτό αποδίδεται στην έλλειψη τεχνολογικής εμπειρίας. Δεν είναι μόνο η Λεκάνη του Ηροδότου, αλλά και πολλές άλλες περιοχές στην ελληνική ΑΟΖ που θα έπρεπε να διερευνηθούν και στις οποίες οι μετρήσεις MAD δείχνουν πολύ μεγάλες πιθανότητες να υπάρχουν υδρογονάνθρακες. Δυστυχώς, το ΥΠΕΚΑ δε διαθέτει το ύψος ή τη θέληση να τις δει. Κάποιος λόγος θα υπάρχει», κατέληξε ο καθηγητής.

ΠΗΓΗ:toaeriko.blogspot.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΚΕΕΠ


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Μετά από την πέμπτη συνάντηση με την Εταιρεία για την ΕΣΣΕ, πραγματοποιήθηκε Δ.Σ. στα γραφεία του Σωματείου μας και διαπιστώθηκε ακόμη μία φορά το αδιέξοδο στην διαπραγμάτευση σε σχέση με τους στόχους του Σωματείου, που θα επιτρέπουν την υπογραφή νέας ΣΣΕ χωρίς απώλειες. Πλέον, η εργοδοσία αναλαμβάνει την ευθύνη για την πορεία της Εταιρείας με την επιμονή της να ζητά και άλλες παραχωρήσεις από την ήδη πιεσμένη σύμβασή μας.

Θέλουμε να θυμίσουμε ότι, πριν τρία χρόνια περίπου οι ετήσιες αμοιβές των εργαζομένων ήταν 200 εκ ευρώ ενώ σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας της Εταιρείας, το ποσό ανέρχεται στα 145 εκ ευρώ. Είναι αδιανόητο σήμερα, έστω και με την πρόσκαιρη οικονομική κατάσταση της Εταιρείας, που επαναλαμβάνουμε για ακόμη μία φορά ότι μόνο οι εργαζόμενοι δεν ευθύνονται, να ζητά μειώσεις.

Όχι κύριοι της Διοίκησης, δεν ζητάτε νοικοκύρεμα και ''πλάτη'' από τους εργαζόμενους, κάνετε απλά ξεκαθάρισμα λογαριασμών πράγμα που οι εργαζόμενοι δεν ανέχονται.


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Είναι σαφές ότι η μάχη που θα δοθεί δεν είναι ένας αγώνας δρόμου μικρών αποστάσεων και μεγάλων ταχυτήτων αλλά ένας αγώνας αντοχής και μάλιστα ανωμάλου δρόμου. Εμείς ως ΣΚΕΕΠ θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε προς όλες τις κατευθύνσεις και προς όλους τους ενδιαφερόμενους τις θέσεις μας. Η μάχη αυτή είναι όλων των εργαζομένων με μοναδικό στόχο την δικαίωσή τους, την ασφάλειά τους και την αξιοπρέπειά τους. Σε καμία περίπτωση δεν είναι διαγωνισμός παρατάξεων και ατομικών επιδιώξεων.

Το ότι δεν μιλάμε, δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε κάτι να πούμε. Η επιλεκτική μας σιωπή είναι για την εξυπηρέτηση του παραπάνω στόχου, δεν είναι συμβιβασμός, δεν είναι τύφλωση και δεν είναι κώφωση. Συμφωνούμε με τις φωνές ότι η ενότητα είναι πλασματική και συνήθως την επικαλούνται και την ζητούν αυτοί που οι πράξεις τους είναι εκ διαμέτρου αντίθετες με την έννοια της ενότητας. Σίγουρα όμως για να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα για τους εργαζόμενους χρειάζεται υπευθυνότητα και το ΣΚΕΕΠ με αυτό το χαρακτηριστικό θα πορευτεί.  Τα λάθη θα προσπαθούμε να τα διορθώνουνε, την ανικανότητα θα την επισημαίνουμε και την σκοπιμότητα θα την καταγγέλλουμε.  Εμείς έχουμε επιλέξει στρατόπεδο και αυτό είναι το στρατόπεδο όλων των εργαζομένων.  Θα συμμετέχουμε στα όργανα, θα συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στον κοινό στόχο και όταν κρίνουμε απαραίτητο θα μιλάμε με τις ανακοινώσεις μας. Σε καμιά περίπτωση, δεν θα φτιάχνουμε από πριν την ανακοίνωση και στα όργανα θα φερόμαστε δογματικά βάση της προγραφείσας ανακοίνωσης.



Υπευθυνότητα, σοβαρότητα και αποφασιστικότητα οφείλουν να οδηγούν στην σύνθεση που είναι απαραίτητο συστατικό για τα αποτελέσματα που επιθυμούμε. Στην κατεύθυνση αυτή ήταν και η πρόταση μας προς το Δ.Σ. του Σωματείου για την διενέργεια  Δημοψηφίσματος  με κάλπη μετά το πέρας των Περιφερειακών Συνελεύσεων.

'' Στηρίζω τις αποφάσεις των οργάνων του Σωματείου για την μη αποδοχή οποιασδήποτε αρνητικής μεταβολής στην ισχύουσα ΕΣΣΕ ''

Ένα Δημοψήφισμα τώρα, θα έστελνε ηχηρότατο μήνυμα στην Διοίκηση ότι οι εργαζόμενοι ΕΝΩΜΕΝΟΙ απαιτούν αυτό που τους ανήκει και δεν δέχονται καμία αρνητική μεταβολή στην ισχύουσα ΕΣΣΕ.

Ένα Δημοψήφισμα τώρα, θα έστελνε ηχηρότατο μήνυμα στα παπαγαλάκια της Διοίκησης που προσπαθούν να σπείρουν την διχόνοια στις τάξεις των εργαζομένων προβάλλοντας στημένες δήθεν ''φωνές λογικής''.

Ένα Δημοψήφισμα τώρα και όχι μετά, θα έστελνε ξεκάθαρο μήνυμα σιγουριάς και ασφάλειας στους εργαζομένους ότι την κρίσιμη ώρα, οι σημαντικές αποφάσεις θα παρθούν από τα όργανα και θα αποφευχθούν τα ψευτοδιλήμματα και οι αποφάσεις με το μαχαίρι στο λαιμό. Δυστυχώς, η πρότασή μας απορρίφθηκε.

Θέλουμε να εκφράσουμε την ικανοποίησή μας για την παρέμβαση της ΓΣΕΕ και του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας και να καταδικάσουμε με την σειρά μας την περίεργη στάση του Διευθύνοντος Συμβούλου στο κοντρόλ των ΒΕΕ, υπενθυμίζοντάς του ότι για να διοικείς μια Εταιρεία όπως τα ΕΛΠΕ το βασικό στοιχείο που χρειάζεται να σε διέπει, είναι τουλάχιστον η ψυχραιμία.


Συναδέλφισσες συνάδελφοι,

Στηρίζουμε  με  όλες μας τις δυνάμεις τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που ομόφωνα προκήρυξε το Συνδικάτο και καλούμε τους εργαζόμενους να συμμετέχουν δυναμικά και στις περιφερειακές συνελεύσεις.

Προχωράμε δυναμικά, προχωράμε αποφασιστικά, προχωράμε όλοι μαζί, και όταν έρθει η ώρα, θα είμαστε όλοι εδώ, να κάνουμε τον απολογισμό μας.




ΣΚΕΕΠ


Χάθηκαν 5.400 θέσεις εργασίας μέσα σε ένα μήνα! Στο 27,5% η ανεργία

anergia
Στο 27,5% διαμορφώθηκε το Δεκέμβριο το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας έναντι 26,3% το Δεκέμβριο του 2012 και 27,6% το Νοέμβριο του 2013.

Η ανεργία των νέων ηλικίας 15-24 ετών διαμορφώθηκε στο 55,5% την εξεταζόμενη περίοδο έναντι 57,1 το Δεκέμβριο του 2012.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το σύνολο των απασχολουμένων κατά το Δεκέμβριο του 2013 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.555.034 άτομα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.349.495 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 3.388.927 άτομα.

Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 99.226 άτομα σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2012 (μείωση 2,7%) και κατά 5.418 άτομα σε σχέση με το Νοέμβριο του 2013 (μείωση 0,2%).

ΠΗΓΗ:olympia.gr

Με μπλόκο στη μείωση της τιμής του ρεύματος της ΔΕΗ προς τη βιομηχανία απειλεί η Κομισιόν

Με μπλόκο στη μείωση της τιμής του ρεύματος της ΔΕΗ προς τη βιομηχανία απειλεί η Κομισιόν
"Φρένο" και στα μέτρα για τη μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για την ενεργοβόρο βιομηχανία που εγκρίθηκαν μέσω της γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ απειλεί να βάλει η Κομισιόν, χαρακτηρίζοντάς τα κρατική ενίσχυση. Σύμφωνα με την "Καθημερινή" το θέμα τέθηκε στην ελληνική πλευρά κατά την επίσκεψη του υπουργού ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη στις Βρυξέλλες. Στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας, στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν, σε σύσκεψη με στελέχη του ΥΠΕΚΑ που συνόδευαν τον κ. Μανιάτη, εξέθεσαν τον προβληματισμό τους για τα μέτρα που το ελληνικό Δημόσιο εισηγήθηκε στη γενική συνέλευση της ΔΕΗ.

Μάλιστα άσκησαν κριτική για το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκαν και τόνισαν ότι κατά την εκτίμησή τους και την ενημέρωση που έχουν υπάρχουν ενδείξεις ότι πρόκειται για κρατική ενίσχυση. Είπαν στα στελέχη του ΥΠΕΚΑ ότι αναμένουν ενημέρωση από την ελληνική πλευρά πριν προχωρήσουν σε αιτιολογημένη γνώμη περί κρατικών ενισχύσεων. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ ενημέρωσε σχετικά το Μέγαρο Μαξίμου και σύμφωνα με πληροφορίες δόθηκε εντολή να προχωρήσει η υλοποίηση των μέτρων και να σταλεί παράλληλα το ενημερωτικό προς τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. με την τεκμηρίωσή τους.

Η εξέλιξη αποτελεί για τη βιομηχανία το δεύτερο «χτύπημα» από την πλευρά της Κομισιόν. Εχει ήδη απορρίψει δύο φορές το μέτρο της διακοψιμότητας από το οποίο ανέμενε εξοικονόμηση της τάξης των 70 εκατ. ευρώ ετησίως και με τη νέα παρέμβασή της θέτει εν αμφιβόλω την ενίσχυσή της με ένα συνολικό ποσό της τάξης των 65 εκατ. ευρώ ετησίως για τη διετία 2014-2015. Τα μέτρα για τη μείωση του κόστους ρεύματος αποτιμήθηκαν από τη βιομηχανία ως θετικά και ήδη η Σιδενόρ ανακοίνωσε χθες ότι προχωράει σε νέα επένδυση ύψους 10 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Πατραϊκός:Πέφτουν οι υπογραφές για τους υδρογονάνθρακες-Οριστικοποιήθηκαν οι όροι για το φορολογικό καθεστώς των παραχωρήσεων


Στην τελική ευθεία για την υπογραφή των συμβάσεων παραχώρησης έρευνας και εκμετάλλευσης πετρελαίου στα Ιωάννινα και στον Δυτικό Πατραϊκό Κόλπο βρίσκεται το υπουργείο Περιβάλλοντος-Ενέργειας, καθώς οριστικοποιήθηκαν, όπως ανέφεραν έγκυρες πηγές, οι όροι που αφορούν στο φορολογικό καθεστώς των παραχωρήσεων και πλέον τα νομικά γραφεία όλων των πλευρών μελετούν τα τελικά κείμενα των συμβάσεων, στα ελληνικά και τα αγγλικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών δέχθηκε τον όρο για σταθερό φορολογικό πλαίσιο σε όλη τη διάρκεια της σύμβασης, το οποίο έχει προσδιοριστεί σε φορολογικό συντελεστή 20% επί των κερδών συν ένα επιπλέον 5% ως πόρο για την περιφέρεια, όπου θα δραστηριοποιούνται οι πετρελαϊκές εταιρείες. Εντός των ημερών, μάλιστα, αναμένεται το υπουργείο Οικονομικών να εκδώσει εγκύκλιο που θα διευκρινίζει την εσωτερική κατανομή του εσόδου των περιφερειών.

Το φορολογικό καθεστώς, που αποτελούσε πάγιο αίτημα των πετρελαϊκών εταιρειών και μία από τις αιτίες της καθυστέρησης στην υπογραφή της σύμβασης τους τελευταίους μήνες, θα ισχύσει και για τις νέες παραχωρήσεις που θα κάνει από εδώ και πέρα το Δημόσιο, ενώ εφαρμόζεται και στον Πρίνο.Εκτός από τα φορολογικά, στα έσοδα του Δημοσίου θα πρέπει να προστεθούν και οι εισπράξεις από την μίσθωση των παραχωρήσεων (royalties), οι οποίες υπολογίζονται με κλιμακωτό συντελεστή ως 20% επί του τζίρου.

Ας σημειωθεί ότι οι διαγωνισμοί για την παραχώρηση προς έρευνα και εκμετάλλευση της χερσαίας περιοχής στα Ιωάννινα καθώς και των δύο θαλάσσιων ζωνών στο Δυτικό Πατραϊκό Κόλπο και το Κατάκολο είχαν προκηρυχθεί τον Ιανουάριο του 2012 και παρότι οι ανάδοχοι έχουν ανακηρυχθεί από το καλοκαίρι, οι σχετικές συμβάσεις δεν έχουν υπογραφεί.Εγκυρες πηγές ανέφεραν ότι για το Κατάκολο, η κοινοπραξία της Energean Oil & Gas έχει ήδη καταθέσει βελτιωμένη προσφορά, όπως ζήτησε το υπουργείο. 

Αρχικά στον εν λόγω διαγωνισμό είχε επιλεγεί η λύση του «αναγκαστικού γάμου», δηλαδή της υποχρεωτικής συνεργασίας των δύο εταιρειών που διεκδικούσαν την παραχώρηση, της Energean και της Grekoil, στη συνέχεια όμως η δεύτερη απορρίφθηκε, λόγω των προβλημάτων του βασικού της μετόχου.Η κοινοπραξία της Energean είναι ανάδοχος και στα Ιωάννινα, ενώ των ΕΛΠΕ στον Δυτικό Πατραϊκό Κόλπο.Οσον αφορά στις έρευνες, στο Ιόνιο κύκλοι του υπουργείου ανέφεραν ότι ξένες εταιρείες, «που εκτιμάται ότι σε λίγο καιρό θα υπερβούν τον διψήφιο αριθμό» έχουν αρχίσει και αγοράζουν τα τεύχη με τις σεισμικά στοιχεία της νορβηγικής PGI και ότι το Δημόσιο εισπράττει έσοδα από τη δραστηριότητα αυτή. 

Στόχος παραμένει ως τα τέλη Ιουνίου να έχουν προκηρυχθεί οι διαγωνισμοί για τα μπλοκ του Ιονίου. Σχετικά με τις έρευνες νότια της Κρήτης οι ίδιες πηγές επανέλαβαν ότι η ολοκλήρωση της ερμηνείας των σεισμικών δεδομένων από τους Νορβηγούς αναμένεται τον Μάιο.

ΠΗΓΗ:thebest.gr

Δικαίωση Chevron για την υπόθεση ρύπανσης στον Αμαζόνιο


Δεκτοί έγιναν από αμερικανό δικαστή οι ισχυρισμοί της Chevron ότι προηγούμενη δικαστική απόφαση, με την οποία καλούνταν να καταβάλει αποζημίωση ύψους 9,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για ρύπανση στον Αμαζόνιο, ήταν απόρροια απάτης.
Οι αυτόχθονες της πλούσιας σε πετρέλαιο περιοχής Λάγο Άγριο, διεκδικούσαν εδώ και χρόνια αποζημιώσεις για ρύπανση που προκάλεσε η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία Texaco, μεταξύ των δεκαετιών του 1970 και του 1990. Οι αυτόχθονες υποστηρίζουν ότι η Texaco, η οποία αγοράστηκε από τη Chevron το 2001, απέρριψε τοξικά υλικά σε μεγάλες περιοχές της ζούγκλας του Αμαζονίου, με αποτέλεσμα  να αυξηθούν κατακόρυφα οι θάνατοι από καρκίνο, οι αποβολές κ.ο.κ.
Πριν από λίγα χρόνια, δικαστήριο του Ισημερινού επέβαλε πρόστιμο ύψους 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Chevron, η οποία έκτοτε ασκούσε εφέσεις. Η απόφαση του περιφερειακού δικαστή ανατρέπει τα δεδομένα. Ο Λούις Κάπλαν αποφάσισε υπέρ της Chevron λέγοντας ότι οι συνήγοροι των εναγόντων χρησιμοποίησαν όλα τα πιθανά μέσα - εκβιασμό, δωροδοκία, ξέπλυμα χρήματος κ.α. - προκειμένου να εξασφαλίσουν μια απόφαση εναντίον του πετρελαϊκού ομίλου.
Μεταξύ άλλων, ο Κάπλαν έκανε δεκτό το βασικό ισχυρισμό της Chevron, ότι η ομάδα δικηγόρων των εναγόντων υπό το Στίβεν Ντόνζιγκερ συνέταξε η ίδια έκθεση για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της ρύπανσης, η οποία χρησιμοποιήθηκε στο δικαστήριο του Ισημερινού. Επιπλέον, δωροδόκησε και το δικαστή.
Παρότι κανείς δεν αμφισβητεί ότι η ρύπανση αποτελεί πραγματικότητα - άλλωστε η ίδια η Chevron δεν την αρνείται, αλλά επιμένει ότι δεν μπορεί εκείνη να είναι υπόλογη - οι χειρισμοί των δικηγόρων αποβαίνουν εις βάρος των αυτοχθόνων, καθώς η ετυμηγορία σημαίνει ότι η παλαιότερη απόφαση από το δικαστήριο του Ισημερινού, δεν μπορεί να εφαρμοστεί μέσω αμερικανικού δικαστηρίου.

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Φόρμουλα συγκυβέρνησης στη νέα διοίκηση της ΔΕΠΑ


Αύριο συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΠΑ προκειμένου να εγκρίνει τη συμφωνία με την Gazprom για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου κατά 15%.
Στην ίδια συνεδρίαση θεωρείται πολύ πιθανή n τοποθέτηση του προσώπου ή των προσώπων που θα διαδεχθούν τον κ. Χάρη Σαχίνη.
Προκειμένου να διασφαλισθεί μια μοιρασιά που θα ικανοποιεί και τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης εξετάζεται και το σπάσιμο της κοινής θέσης προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου στα δύο.
Πληροφορίες θέλουν, σε αυτή την περίπτωση, τη Ν.Δ. να επιλέγει τον πρόεδρο και το ΠΑΣΟΚ τον διευθύνοντα σύμβουλο. Στο τραπέζι βρίσκεται επίσης η πρόταση για ένα πρόσωπο στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, το οποίο θα επιλέξει η Ν.Δ., και θέση αντιπροέδρου με ενισχυμένες αρμοδιότητες επιλογής του ΠΑΣΟΚ.
Οι οριστικές αποφάσεις, και σε ό,τι αφορά τις θέσεις αλλά και τα πρόσωπα, αναμένεται να οριστικοποιηθούν μέχρι αύριο, εάν δεν υπάρξουν ανατροπές.
(Καθημερινή)

ΠΗΓΗ:energypress.gr/

ΕΚΘ:Ημερίδα με τίτλο «Η Γυναίκα σήμερα και οι πολλαπλοί ρόλοι της» που θα πραγματοποιηθεί στο ΕΚΘ την Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014 στις 18.00μ.μ.


Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

        Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης τιμά την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και συμμετέχει στο στρατηγικό σχέδιο της ΓΣΕΕ για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων στις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

       Η Δομή Ισότητας των Φύλων Ε.Κ.Θ – Ι.Ν.Ε/ΓΕΣΕΕ σας προσκαλεί σε Ημερίδα με τίτλο «Η Γυναίκα σήμερα και οι πολλαπλοί ρόλοι της» που θα πραγματοποιηθεί στο ΕΚΘ την Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014 στις 18.00μ.μ. 

     Στις ημέρες της βαθιάς οικονομικής κρίσης που βιώνουμε, η γυναίκα εκτός των πολλαπλών ρόλων της καλείται να αντιμετωπίσει τον εφιάλτη της ανεργίας μέσα σε μια οικονομία και κοινωνία που συνεχώς διογκώνει το πρόβλημα όπως καταδεικνύουν και οι επίσημες έρευνες (ΕΛΣΤΑΤ, EUROSTAT) σύμφωνα με τις οποίες οι γυναίκες στη χώρα μας εμφανίζουν σταθερά τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην ΕΕ. 

     Επιβαρυντικά είναι και τα στοιχεία για τη σημερινή εργαζόμενη γυναίκα καθώς στην χώρα μας όπως προκύπτει από στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι ελληνίδες εργαζόμενες αμείβονται κατά μέσο όρο κατά 15% λιγότερο σε σχέση με τους άνδρες.

     Η ανάγκη για ουσιαστικές ενέργειες για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης κρίνεται επιτακτική. Το Ε.Κ.Θ. θα προχωρήσει σε όλες τις ενέργειες προκειμένου να πετύχει την ενθάρρυνση και την ενεργό συμμετοχή των γυναικών στα όργανα εκπροσώπησης των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

ΠΗΓΗ:ekth.gr

Στα μέσα του 2015 η γεώτρηση της Total στα οικόπεδα 10 και 11 της Κυπριακής ΑΟΖ


Το δεύτερο εξάμηνο του 2015 αναμένεται η πρώτη  ερευνητική γεώτρηση της Total E & P Cyprus στην κυπριακή ΑΟΖ, δήλωσε σήμερα ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Jean-Lue Porcheron.
Ο κ. Jean-Lue Porcheron μιλούσε στο πλαίσιο παρουσίασης των σχεδιασμών του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού στον οποίο, ως γνωστό, έχει χορηγηθεί άδεια εξερεύνησης υδρογονανθράκων στα ερευνητικά τεμάχια 10 και 11 εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Την παρουσίαση διοργάνωσε ο Κυπρο-Γαλλικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος και έφερε τον τίτλο “Total in Cyprus: A long term perspective”.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «υπάρχει ακόμη πολλή δουλεία να γίνει πριν την ανόρυξη της γεώτρησης κάτι που σημαίνει ότι ενδεχομένως να μην  είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τη γεώτρηση πριν από τα μέσα του 2015».
«Αυτό είναι μόνο η αρχή των ερευνών στην Κύπρο» είπε και πρόσθεσε ότι «θα κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για να διεξάγουμε τις δραστηριότητες μας εγκαίρως».
Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι «δεν μπορούμε να παραλείψουμε τα τεχνικά στάδια που προηγούνται της ανόρυξης της γεώτρησης», συστήνοντας σε όλους στην Κύπρο να επιδείξουν υπομονή.
Ανέφερε, επίσης, η εξαγωγή του φυσικού αερίου σε υγροποιημένη μορφή «προσφέρει περισσότερη ευελιξία στην εμπορία και στη δημιουργία αξίας», σημειώνοντας, παράλληλα, πως  η δημιουργία χερσαίου τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου προσφέρει μακροπρόθεσμα οφέλη σε μια χώρα .
Ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν και άλλες επιλογές που είναι πιο βιώσιμες οικονομικά και πρόσθεσε ότι η τελική επιλογή εξαρτάται θα εξαρτηθεί από την ποσότητα του φυσικού αερίου που θα εντοπιστεί.
Είπε ακόμη ότι η εταιρεία μελετά όλες τις πιθανές επιλογές, συμπεριλαμβανομένης και της δημιουργίας αγωγού φυσικού αερίου.

Παραδέχτηκε ωστόσο ότι η δημιουργία αγωγού δεν προσφέρει ευελιξία ενώ χρειάζεται, όπως είπε, καλή και μακροπρόθεσμη σχέση με τη χώρα στην οποία θα καταλήγει ο αγωγός. «Αυτό είναι πολύ σημαντικό», κατέληξε.
Η Total E&P Cyprus έχει λάβει άδεια για σεισμολογικές δραστηριότητες διερεύνησης υδρογονανθράκων εντός του ερευνητικού τεμαχίου 10 και σε μέρος των ερευνητικών τεμαχίων 6, 7 και 11 της κυπριακής ΑΟΖ. Σημειώνεται ότι άδεια για τη σεισμική έρευνα άρχισε την η 1η Φεβρουαρίου και λήγει την 1η Μαΐου 2014, με δυνατότητα ανανέωσης από τον Υπουργό Γεωργίας.
Η Total E&P Cyprus Ltd θα προβεί σε δισδιάστατη σεισμική έρευνα με ειδικά σκάφη με σκοπό τον εντοπισμό υδρογονανθράκων εντός των συγκεκριμένων ερευνητικών τεμαχίων με τη χρήση τεχνικής απελευθέρωσης ακουστικών παλμών που φθάνουν μέχρι τα θαλάσσια υποστρώματα. Στόχος είναι η λήψη πληροφοριών για πιθανή παρουσία παγιδευμένου πετρελαίου ή / και φυσικού αερίου στα υποστρώματα.
Πηγή ΚΥΠΕ

ΠΗΓΗ:elliniki-aoz.blogspot.gr/

Κοντά σε χαμηλό τριών εβδομάδων η τιμή του αργού


Σημαντική πτώση κατέγραψε η τιμή του πετρελαίου την Τετάρτη, ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάστημα σχεδόν τριών εβδομάδων, καθώς αμβλύνθηκαν οι ανησυχίες για πιθανές διακοπές στην παραγωγή από τη διαμάχη μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας και εντάθηκαν οι φόβοι για επιβράδυνση της ενεργειακής ζήτησης.

Η τιμή του συμβολαίου του αργού παραδόσεως Απριλίου υποχώρησε κατά 1,88 δολάρια ή 0,8% στα 101,45 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, έχοντας χάσει 1,5% μία ημέρα νωρίτερα.


ΠΗΓΗ.capital.gr