Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Η Βρετανία «αναγνωρίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της»

Από το worldenergynews.gr
Δήλωση επαναβεβαίωσης της αναγνώρισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας επί της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της έκανε ο Βρετανός Υπουργός Ευρώπης σερ Alan Duncan, απαντώντας σε γραπτή ερώτηση βουλευτή.

 Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ ο βουλευτής Jim Shannon του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) από τη Βόρεια Ιρλανδία είχε ζητήσει να πληροφορηθεί τι συζητήσεις έχει κάνει το Foreign Office με την κυπριακή κυβέρνηση για την παροχή βοήθειας με σκοπό την αξιοποίηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Αναγνωρίζουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιήσει τους φυσικούς πόρους της», ανέφερε αρχικά ο σερ Alan Duncan

«Παραμένει θέση μας ότι ..

H Gazprom Neft σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου έως και 5% το 2017

Από το worldenergynews.gr
Παρά τη συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και του ΟΠΕΚ για την μείωση της παραγωγής πετρελαίου, η Gazprom Neft διατηρεί τον σχεδιασμό της για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, διατηρεί το σχέδιο αύξησης της παραγωγής κατά 4,5% με 5% το 2017, σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Αλεξέι Γιάνκεβιτς.

«Το σχέδιό μας προβλέπει την αύξηση της παραγωγής σε 89,2 εκατομμύρια τόνους και θα επιμείνουμε σε αυτό το σχέδιο», είπε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται, ότι..

Εγκρίθηκαν οι Στρατηγικές Μελέτες Περ/κών Επιπτώσεων για έρευνες υδρογονανθράκων σε ΒΔ Πελοπόννησο και Αιτωλοακαρνανία

Από το energypress.gr
Με σημερινές του αποφάσεις, το ΥΠΕΝ ενέκρινε τις Στρατηγικές Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το πρόγραμμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη χερσαία περιοχή «Βορειοδυτική Πελοπόννησος» των Περιφερειών Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου και τη χερσαία περιοχή «Αιτωλοακαρνανία» των Περιφερειών Δυτικής Ελλάδας και Στερεάς Ελλάδας.  

Δείτε την απόφαση για τη Βορειοδυτική Πελοπόννησο εδώ.

Δείτε την απόφαση για την Αιτωλοακαρνανία εδώ.

ΟΒΕ: Πάνω από 100% τα βάρη στα πρατήρια καυσίμων από τις αρχές του 2017 – Άμεσος κίνδυνος αφανισμού

Από το energypress.gr
Επιστολή προς τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, απέστειλε η ΟΒΕ προκειμένου να παρουσιάσει την κατάσταση στην αγορά καυσίμων, όπου πλέον οι υποχρεώσεις ξεπερνούν τα εισοδήματα, όπως επισημαίνει. Η ομοσπονδία επικαλείται χαρακτηριστικά παραδείγματα και ζητά παρέμβαση ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση.

Ακολουθεί η πλήρης επιστολή της ΟΒΕ:

H ExxonMobil προβλέπει αύξηση 16% των δαπανών σε έρευνα - εξόρυξη στα 22 δισ. δολ. το 2017

Από το worldenergynews.gr
Ο αμερικανικός πετρελαϊκός κολοσσός ExxonMobil προβλέπει αύξηση των δαπανών του σε ανάντη επιχειρήσεις της το 2017 κατά 16% σε σύγκριση με το 2016 στα 22 δισ. δολάρια, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία.

Ακόμη, σχεδιάζει να αυξήσει τις δαπάνες της σε ανάντη επιχειρήσεις στα 25 δισ. δολάρια ετησίως μέχρι το 2020.

Η ExxonMobil αναμένεται να ξεκινήσει πέντε μεγάλα έργα έρευνας και εξόρυξης το 2017 και το 2018.

Πρόκειται για τα έργα ..

Ενέργεια & Περιβάλλον: «Καθαρή» απόδοση με φυσικό αέριο

Από το alphafreepress.gr
Η «καθαρή» απόδοση ενός καυσίμου δεν μετριέται μόνο σε όρους οικονομίας και εξοικονόμησης ενέργειας αλλά και σε όρους μείωσης ρύπων. Στην ΕΕ οι μεταφορές ευθύνονται για το 20% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και από αυτές το 12% προέρχεται από την κίνηση με ιδιωτικό αυτοκίνητο. Ακόμη, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η βαριά βιομηχανία εκπέμπει το 50% (2 δισ. εκατ. τόνους) των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ετησίως. Το υπόλοιπο προέρχεται από τη γεωργία, τις καύσεις στις κατοικίες, την ψύξη και τις μεταφορές.

Οι ανθρώπινες δραστηριότητες (αποψίλωση δασών, βιομηχανίες, μεταφορές) έχουν προκαλέσει αύξηση της ατμοσφαιρικής συγκέντρωσης του διοξειδίου του άνθρακα και οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα ανέρχονται σήμερα σε 27 δις. τόνους ετησίως. Όπως είναι γνωστό η παρατεταμένη έκθεση ακόμη και σε μέτριες συγκεντρώσεις μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας (καρδιακά προβλήματα, αναπνευστικό) και φυσικά να βλάψει το περιβάλλον.

Ποια είναι η λύση...

Το diesel "εκθρόνισε" τη βενζίνη

Από το capital.gr
Στα μέσα της περασμένης χρονιάς, η κυβέρνηση έκανε γνωστή την πρόθεσή της να προχωρήσει σε αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης. Το γεγονός αυτό δε στάθηκε ικανό, ωστόσο για να ανακόψει τη δυναμική που καταγράφει το diesel τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μετά την άρση της απαγόρευσης της πετρελαιοκίνησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που έχει αλλάξει άρδην τις ισορροπίες στην εγχώρια αγορά καυσίμων.

Σύμφωνα μάλιστα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου ενέργειας, το 2016 καταγράφεται για πρώτη φορά μια ιστορική ανατροπή, αφού η κατανάλωση diesel κίνησης ξεπέρασε σε όγκο την κατανάλωση βενζίνης.

Ποια ήταν όμως τα χαρακτηριστικά της περασμένης χρονιάς;

Το 4% των ορυκτών της Γης έχουν δημιουργηθεί χάρη στους ανθρώπους

Από το pronews.gr
Από τα συνολικά 5.208 ορυκτά της Γης που έχουν αναγνωρισθεί επίσημα από τη Διεθνή Ορυκτολογική Ένωση, τα 208, δηλαδή το 4% ή το ένα στα 25, έχουν ανθρωπογενή προέλευση, καθώς έχουν σχηματισθεί χάρη στις ανθρώπινες δραστηριότητες και τα περισσότερα από αυτά «γεννήθηκαν» μόλις κατά τα τελευταία 200 χρόνια.
   
Από τα 208 αναγνωρισμένα ανθρωπογενή ορυκτά, τα 29 περιέχουν άνθρακα, ενώ ορισμένα από αυτά έχουν βρεθεί στην Ελλάδα, όπως ο νεάλιθος και ο φιντλερίτης στα μεταλλεία Λαυρίου.
   
Αυτό προκύπτει από μια..