Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

ΙΕΝΕ: Οι ενεργειακές προοπτικές της ΝΑ Ευρώπης

Αποτέλεσμα εικόνας για ιενε
Από το energyworld.gr
Η πρώτη επίσημη παρουσίαση του «South East Europe Energy Outlook 2016 – 2017» (SEEEO 2016-2017), της μεγάλης μελέτης αναφοράς του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) πραγματοποιήθηκε σήμερα σε ειδική εκδήλωση στο αμφιθέατρο «Γιάννος Κρανιδιώτης» του Υπουργείου Εξωτερικών, στην Αθήνα. Στην παρουσίαση της μελέτης παρευρέθησαν εξέχοντα στελέχη του ελληνικού ενεργειακού τομέα, εκπρόσωποι διπλωματικών αντιπροσωπειών, μέλη του ΙΕΝΕ αλλά και συνεργάτες που βοήθησαν για την ολοκλήρωση αυτής της σημαντικής μελέτης.
Παρουσιάζοντας τη μελέτη του«South East Europe Energy Outlook 2016 – 2017» του ΙΕΝΕ, ο Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου, κ. Κωστής Σταμπολής, αναφέρθηκε εκτεταμένα στο περιεχόμενο της έκδοσης, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι τα κυριότερα ζητήματα στον ενεργειακό τομέα για τη ΝΑ Ευρώπη αφορούν στη μείωση των τιμών του πετρελαίου και τις επιπτώσεις στις οικονομίες των χωρών της περιοχής, τις διασυνδέσεις των δικτύων ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, καθώς και την εξάρτηση από τον άνθρακα.

Όπως τόνισε ο κ. Σταμπολής, αποτελεί πρόκληση συνολικά για..

Ο «Γρίφος» του ΟΠΕΚ Διχάζει τον Κόσμο του Πετρελαίου

Αποτέλεσμα εικόνας για οπεκ
Από το energia.gr
Κανείς δε συμφωνεί με κανέναν για το πότε θα εξισορροπηθεί η αγορά πετρελαίου από τη συμφωνία των παραγωγών, με κάποιους να λένε για το πρώτο μισό του 2017, άλλους για το δεύτερο εξάμηνο και μερικούς να κάνουν λόγο ακόμη και για φέτος.

Όπως συνοψίζει το Bloomberg, υπάρχει μεγάλο εύρος απόψεων, από το Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA) και τον ΟΠΕΚ, μέχρι τη Σαουδική Αραβία και την αμερικανική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την IEA, η συμφωνία της 10ης Δεκεμβρίου μεταξύ ΟΠΕΚ και 11 άλλων παραγωγών μάλλον θα αρχίσει να αντιστρέφει την τριετή υπερπροσφορά μέσα στους έξι επόμενους μήνες. Ο ίδιος ο ΟΠΕΚ, από την άλλη, είναι λιγότερο αισιόδοξος, προβλέποντας ότι τα αποθέματα δεν θα υποχωρήσουν πριν το δεύτερο εξάμηνο του 2017.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας -του μεγαλύτερου και πιο επηρεαστικού μέλους του καρτέλ-, Khalid Al-Falih, ήταν εχθές..

Ισπανία: «Αναίτιες» επιδοτήσεις ύψους 1 δισ. ευρώ σε ορυκτά καύσιμα

Από το naftemporiki.gr
Η Ισπανία στηρίζει παλιές μονάδες παραγωγής ενέργειας από άνθρακα και φυσικό αέριο, παρέχοντας πληρωμές για να παραμείνουν ανοιχτές, ανεξάρτητα από το πόση ενέργεια παράγουν.

Η χρηματοδότηση, αξίας 1 δισεκατομμυρίου ευρώ ετησίως, αποτελεί ένα περιττό βάρος για τους καταναλωτές, σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Ενεργειακών Οικονομικών και Χρηματοοικονομικής Ανάλυσης (IEEFA), και είναι αντίθετη με τις πρόσφατες κατευθυντήριες γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το σύστημα της Ισπανίας είναι αντίθετο σε σχεδόν ολόκληρη τη λίστα κριτηρίων που χρησιμοποιεί η Επιτροπή για να κρίνει εάν ένας μηχανισμός επιδότησης είναι απαραίτητος, ή αντ' αυτού ένα σχέδιο για την ενδυνάμωση ευνοημένων βιομηχανιών,

Η Ισπανία ήταν..

"Άρχισαν τα όργανα" Νο 2: Το ερωτηματολόγιο της Ομάδας Τραμπ στο Υπουργείο Ενέργειας προσφέρεται για τρελά γέλια!


Από το greeklignite.blogspot.gr
Οι Ρεπουμπλικανοί έμειναν οκτώ χρόνια μακριά απ' το Λευκό Οίκο παρακολουθώντας να ξεδιπλώνεται και στις ΗΠΑ η παράνοια της απάτης της κλιματικής αλλαγής. Έχοντας πλέον τόσο την Προεδρία όσο και την καθαρή πλειοψηφία στα δυο νομοθετικά σώματα οι Ρεπουμπλικανοί αναμένεται να ξηλώσουν ταχύτατα τα μέτρα του Ομπάμα για το κλίμα και απ' τις πρώτες ενέργειές τους φαίνεται να εννούν όσα έλεγε ο Τραμπ προεκλογικά.

Στην προηγούμενη ανάρτηση είδαμε το υπόμνημα με τις 14 προτεραιότητες της διοίκησης Τραμπ στα ενεργειακά, σήμερα βλέπουμε το ερωτηματολόγιο με τις 74 ερωτήσεις, που έστειλε η Ομάδα Τραμπ για τα ενεργειακά στο Υπουργείο Ενέργειας. Οι 65 ερωτήσεις αφορούν θέματα του Υπουργείου και οι τελευταίες 9 αφορούν θέματα των εργαστηρίων.

Την ύπαρξη του ερωτηματολόγιου αποκάλυψε πρώτο το Bloomberg, που μίλησε για 65 ερωτήσεις κι έδωσε έμφαση σ' αυτές που αναφέρονται στους ..

Τι σημαίνει μια τιμή πετρελαίου στα 65 δολάρια για την αμερικανική σχιστολιθική παραγωγή

Από το energypress.gr
Η συμφωνία του ΟΠΕΚ με τους υπόλοιπους παραγωγούς για μείωση της παραγωγής έχει οδηγήσει σε συγκρατημένη αισιοδοξία στον κλάδο, με την τιμή του αργού WTI να βρίσκεται πλέον στα 51 δολάρια, αν και υπάρχουν σημαντικές αβεβαιότητες για το κατά πόσο η αύξησή της θα είναι «δομική» ή αν θα έχει προσωρινό χαρακτήρα και μέχρι που θα φτάσει.

Ως εκ τούτου, ενδιαφέρον παρουσιάζει το τι σημαίνει μια τιμή κοντά στα 65 δολάρια ανά βαρέλι, που είναι και ο στόχος, για την αμερικανική σχιστολιθική παραγωγή πετρελαίου.

Όπως αναφέρει το Platts, με 65 δολάρια το βαρέλι, υπάρχουν περιθώρια..