Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

ΑΟΖ, Συνθήκη UNCLOS και οι σπάνιες γαίες


Για να αντιλαμβανόμαστε όλοι καλύτερα τις συνθήκες όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί  ή συνεχίζουν να διαμορφώνονται στη Μεσόγειο, θεωρώ απαραίτητο να γνωρίζουμε όλους τους παράγοντες οι οποίοι πιθανώς μπορεί να συμβάλλουν, ή να μη συμβάλλουν, έμμεσα ή άμεσα, υπό τη μορφή καραμπόλας, στη διαμόρφωση των νέων συνθηκών.

Όταν αναφερόμαστε σε εκμετάλλευση υποθαλάσσιων ορυκτών πόρων αυτόματα τίθενται θέματα διεθνούς δικαίου.

Ένα τέτοιο θέμα αποτελεί και η ΑΟΖ η οποία απορρέει από τη «Σύμβαση για το Δίκαιο της Θαλάσσης (UNCLOS – United Nations Convention on the Law of the Sea)».

Συνθήκη η οποία δεν έχει επικυρωθεί από όλες τις χώρες (πχ. ΗΠΑ).

Θα ήταν προς όφελος της Ελλάδας η επικύρωση από πλευράς των ΗΠΑ της UNCLOS;

Προφανώς ναι.

Στις ΗΠΑ υπάρχουν πανίσχυρα λόμπυ τα οποία είναι θετικά διακείμενα προς την επικύρωση της συγκεκριμένης συνθήκης. Ποιά είναι αυτά τα λόμπυ;

Ένα από αυτά είναι το λόμπυ των σπάνιων γαιών (RARE-The Association of Rare Earth). Το οποίο στις 13 Ιουνίου 2012 είχε αποστείλει σχετική επιστολή στο Κογκρέσσο. Με την οποία επιστολή το συγκεκριμένο λόμπυ ζητούσε την άμεση επικύρωση της UNCLOS. Ο λόγος; Η αξιοποίηση υποθαλάσσιων κοιτασμάτων σπάνιων γαιών ανά την υφήλιο. Σπάνιες γαίες οι οποίες είναι άκρως απαραίτητες για τις βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας.

Ωστόσο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ίσως να αναφερθούν ποιά άλλα πανίσχυρα λόμπυ συνυπέγραφαν τη συγκεκριμένη επιστολή του λόμπυ των σπάνιων γαιών. 

Δηλαδή ποιά άλλα λόμπυ ζητούσαν την επικύρωση της UNCLOS; Μεταξύ αυτών ήταν το American Petroleum Institute, το πανίσχυρο US Chamber of Commerce (θα σας εξηγήσω λίγο παρακάτω γιατί υπογράμμισα τη λέξη «πανίσχυρο») και το Chamber of Shipping of America...

Όμως τί απέγινε τελικά με το λόμπυ των σπάνιων γαιών και την επιστολή προς το Κογκρέσσο;

Η επιστολή από το λόμπυ των σπάνιων γαιών απεστάλη στο Κογκρέσσο στις 13/6/2012.

Μετά από ένα μήνα ακριβώς (16/7/2012) 34 ρεμπουμπλικανοί γερουσιαστές απέστειλαν άλλη επιστολή στους ίδιους αποδέκτες και προειδοποιούσαν πως σε περίπτωση που πάει η συνθήκη προς επικύρωση στη Γερουσία αυτοί θα μπλοκάρουν την επικύρωσή της. Ο αριθμός των 34 γερουσιαστών αρκούσε καθώς αποτελούν τα 2/3 της Γερουσίας.

Λίγο καιρό όμως μετά (17/8/2012) μία εκ των ρεμπουμπλικανών γερουσιαστών δήλωσε πως με τη στήριξη του πανίσχυρου Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου η επικύρωση της συνθήκης μπορεί να περάσει. Σύμφωνα με την ίδια, το πανίσχυρο Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο μπορεί να επηρεάσει τις ψήφους αρκετών Ρεμπουμπλικανών γερουσιαστών και να στηρίξουν τελικά την επικύρωση της συνθήκης.

Λεπτομέρεια: η εν λόγω γερουσιαστής κατάγεται από την Αλάσκα όπου και εκεί υποστηρίζουν την επικύρωση της συνθήκης UNCLOS. Για λόγους οι οποίοι σχετίζονται με υποθαλάσσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Μετά τις τελευταίες εκλογές για τη Γερουσία στις ΗΠΑ, εκλογές στις οποίες επικράτησαν οι Ρεμπουμπλικανοί, οι πιθανότητες για επικύρωση της UNCLOS από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν. Καθώς, όπως διαφαίνεται, η επόμενη πρόεδρος της επιτροπής ενέργειας της Αμερικανικής Γερουσίας θα είναι η προαναφερθείσα γερουσιαστής.

Προσωπικά λοιπόν εκτιμώ πως διαμορφώνονται πλέον οι κατάλληλες συνθήκες ώστε να μπορεί κάποιος να υποστηρίξει χωρίς μεγάλο σφάλμα πως δεν θα περάσει αρκετός καιρός μέχρι την επικύρωση της UΝCLOS από τη Γερουσία των ΗΠΑ...

* Σωτήρης Ν. Καμενόπουλος - Υπ. Διδάκτωρ Πολυτεχνείου Κρήτης - Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων



ΠHΓΗ.capital.gr