Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Προσοχή. Τα μνημόνια σκοτώνουν!!



Δημήτρης Σαριγγαλάς
Μας σκοτώνουν, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, άμεσα ή έμμεσα, μας σκοτώνουν. Δεν είναι λαϊκισμός, δεν είναι προσπάθεια μικροπολιτικής εκμετάλλευσης. Είναι οδυνηρό συμπέρασμα. Μας σκοτώνουν. 
Στην αρχή μας τρόμαξαν, μας φόβισαν, «θα χρεοκοπήσουμε», «θα καταστραφούμε», «το κράτος δεν θα μπορεί να πληρώσει μισθούς και συντάξεις», ούρλιαζαν οι «δολοφόνοι» από τα κανάλια τους. Έστρεψαν τον έναν εναντίον του άλλου, μια κοινωνική ομάδα εναντίον της άλλης. Μας δημιούργησαν ενοχές «μαζί τα φάγαμε» μας είπαν, φταίμε όλοι και πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. «Δεν υπάρχει άλλος δρόμος», κραύγαζαν με κάθε ευκαιρία. «Υπομονή θα έρθουν καλύτερες μέρες», υπόσχονταν.
Εν τω μεταξύ μας σκοτώνουν. Από το κρύο, από την πείνα, από την ανεργία, από την φτώχεια, από την ανέχεια. Μας σκοτώνουν αργά και βασανιστικά, σκοτώνουν τα όνειρά μας, την ελπίδα μας. Μας σκοτώνουν στις ουρές που περιμένουμε για να πληρώσουμε τα χαράτσια, να πληρώσουμε τους φόρους, τις δόσεις. Μας σκοτώνουν με δόσεις. Με δόσεις ρυθμίσεως οφειλών. Των δικών μας οφειλών, γιατί αυτοί δεν οφείλουν τίποτα....

Μας ανάγκασαν να πιστεύουμε ότι η ζωή μας δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο από αγώνας για επιβίωση. Ένας αγώνας, μια μάχη, ένας πόλεμος που δυστυχώς –έτσι μας λένε, ένα «δυστυχώς» και ξεμπερδεύουν - θα υπάρχουν και απώλειες. Σε κάθε πόλεμο υπάρχουν απώλειες.
Μόνο που τις απώλειες μέχρι στιγμής τις μετράει μόνο η μια πλευρά. Η δική μας πλευρά. Η πλευρά των αδύναμων και ανίσχυρων. Τις απώλειες μας, τις πληγές μας τις μετράμε, σε ποσοστά ανέργων, σε ποσοστά μείωσης μισθών και συντάξεων, σε ποσοστά λουκέτων, σε νεκρούς από το κρύο που δεν ξέρανε να χρησιμοποιούν μαγκάλι, σε αριθμό υποσιτισμένων παιδιών. Τις πληγές μας τις μετράμε με τα χαμόγελα που χάσαμε, με την κατάθλιψη που μας κυρίευσε, με τον φόβο και την ανασφάλεια για το αύριο, με τις αυτοκτονίες των συνανθρώπων μας.
Καιρός είναι να αρχίσει να μετράει και η άλλη πλευρά απώλειες. Είναι καιρός να σταματήσουμε τους χορτάτους να μιλάνε στους πεινασμένους για ψωμί. Είναι καιρός να πληρώσουν οι πραγματικοί υπαίτιοι. Υπάρχει τρόπος. Υπάρχει ο δρόμος του αγώνα όχι απλά για την επιβίωσή μας αλλά για την ίδια μας την ανθρώπινη υπόσταση. Ένας αγώνας, μια μάχη, που μπορούμε να τη δώσουμε έντιμα και με ήθος, με γνώμονα την ισότητα, τη δικαιοσύνη, την ελευθερία, τη δημοκρατία. Κι ας ηττηθούμε, κι ας χάσουμε, τουλάχιστον θα έχουμε παλέψει, τουλάχιστον θα έχουμε κερδίσει την αξιοπρέπειά μας απέναντι στους εαυτούς μας και στους συνανθρώπους μας.


Υ.Γ. Το κείμενο γράφτηκε με αφορμή την επιστολή της διευθύντριας του Δημοτικού Σχολείου Γόμφων ομολογουμένως κάτω από έντονη συναισθηματική φόρτιση, είναι –κατά την ταπεινή μου γνώμη- άκρως πολιτικό αλλά καθόλου κομματικό. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν υπογράφω με την ιδιότητά μου ως μέλος κόμματος. Σπεύδω να πω στους διαφόρων ειδών «ρεαλιστές» ότι ο ρεαλισμός τους με σκοτώνει το ίδιο αν όχι πιο πολύ, μερικές φορές είναι προτιμότερη μια «έφοδος στους ουρανούς». 
ΠΗΓΗ;vathiprasino.blogspot.gr

ΒΓΑΖΕΙ ΣΤΟΛΟ - ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ Η Τουρκία θέλει το μισό Αιγαίο και απειλεί με «casus belli» για την ελληνική υφαλοκρηπίδα




Τη συνδιαχείριση του Αιγαίου, που αποτελεί πάγια επιδίωξη της, αλλά σε συνδυασμό τώρα και με σαφή συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της δυνητικής ελληνικής ΑΟΖ, αξιώνει η Τουρκία. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν, πώς μετά τη χθεσινή κατάθεση της ρηματικής διακοίνωσης ετοιμάζεται να βγάλει και το Στόλο στο Αιγαίο προγραμματίζοντας μεγάλη κλίμακας ασκήσεις, προκειμένου να υπερασπιστεί τις θέσεις της, ενώ απειλεί και με τη διενέργεια ερευνών στην περιοχή του Καστελόριζου.

Στο λεγόμενο «verbal note» που επέδωσε στα Ηνωμένα Έθνη ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ, η Άγκυρα υποστηρίζει ότι έχει πλήρη δικαιώματα στις τέσσερις περιοχές εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας που σχεδιάζει να κάνει έρευνες για εντοπισμό υδρογονανθράκων...

Πρόκειται για τα οικόπεδα 5033, 5034, 5035 και 5028. Ενδεικτικό της αντίληψης των Τούρκων για την κυριαρχία στην περιοχή είναι το γεγονός πως ειδικά το οικόπεδο 5033, εφάπτεται με το όριο της ελληνικής χωρικής θάλασσας καθώς απέχει 6 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο και σε άλλο σημείο της οριογραμμής του φτάνει σε απόσταση 11,22 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Ρόδου.

Με απλά λόγια, αυτό που θέλει η τουρκική κυβέρνηση είναι να συμπιέσει όλες τις ελληνικές θαλάσσιες ζώνες στα 6 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο, διαγράφοντας με μονομερή της απόφαση τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας σε υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Στην τουρκική ανακοίνωση αναφέρεται ότι «οι άδειες που έχουν εκδοθεί από το 2007 μέχρι σήμερα προς την ΤΡΑΟ (Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίων Τουρκίας) αφορούν περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου που βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας μας, όπου η Τουρκία έχει κυριαρχικά δικαιώματα έρευνας και εξόρυξης των φυσικών πηγών στις περιοχές αυτές. Η Τουρκία θα συνεχίσει να κάνει χρήση των δικαιωμάτων της αυτών που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο».

Στρατιωτικές, αλλά και διπλωματικές πηγές δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις κινήσεις της Άγκυρας, ενώ δεν αποκλείουν ακόμη και «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο μετά και τη χθεσινή εξέλιξη. Είναι που το ταξίδι του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Κωνσταντινούπολη συνέβαλε στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και έγιναν σαφείς οι ελληνικές θέσεις!!! 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΤΑΙΠΕΔ: Παράταση για ΟΠΑΠ, ΔΕΠΑ




Δυο εβδομάδες παράταση στις ημερομηνίες κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών για τον ΟΠΑΠ και τη ΔΕΠΑ έδωσε το ΤΑΙΠΕΔ με αφορμή τις αλλαγές στη διοίκησή του. 

Σύμφωνα με πληροφορίες οι προσφορές για την ΔΕΠΑ θα υποβληθούν τελικά στις 29 Απρίλιου αντί για τις 12 και για τον ΟΠΑΠ στις 22 Απριλίου αντί για τις 5/04. 
ΠΗΓΗ:euro2day.gr

Motor Oil: Πτώση 31% στα Κέρδη του 2012 Αναμένουν οι Αναλυτές




Η Motor Oil αναμένεται να ανακοινώσει πτώση 31% στα καθαρά κέρδη το 2012, στα 98,5 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με προβλέψεις αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Τα προσαρμοσμένα κέρδη της εταιρείας θα υποχωρήσουν 2% στα 123,5 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά το δ’ τρίμηνο του 2012, οι αναλυτές περιμένουν ότι η Motor Oil θα ανακοινώσει καθαρά κέρδη 16,8 εκατ. ευρώ.

Η Motor Oil θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα δ’ τριμήνου στις 13 Μαρτίου.

Στη δημοσκόπηση του Reuters, συμμετείχαν η Alpha Finance, η Barclays, η BofA Merrill, η Citi, η IBG και η Πειραιώς Sec. 
ΠΗΓΗ:energia.gr

Βαξεβάνης σε Γεωργιάδη: Εσείς κάνετε ανάκριση ενώ η σύζυγός σας είναι στη λίστα Λαγκάρντ!

 

Η άγρια κόντρα Βαξεβάνη-Άδωνι Γεωργιάδη στο Twitter
«Πυρά» αντάλλαξαν μέσω Twitter ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης και ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης.
Όλα ξεκίνησαν όταν ο κ. Γεωργιάδης απηύθυνε ερώτηση στον εκδότη του περιοδικού HotDoc για την υπόθεση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Μητρόπουλου σχετικά με τα...


 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ !...




Στη Zάκυνθο πριν από μερικούς μήνες εγκαινιάστηκε ένα ολοκαίνουργιο, μοντέρνο κτίριο για τη στέγαση του TEI. Στα τέλη του περασμένου Aυγούστου έγινε μια λαμπρή τελετή με τη συμμετοχή του δημάρχου, του περιφερειάρχη και πολιτικών παραγόντων στο μοντέρνο αμφιθέατρο. Όλα αυτά με τις ευλογίες της πολιτείας βεβαίως. Eξι μήνες μετά, το TEI Zακύνθου καταργείται. H «Aθηνά» έρχεται να αφήσει «ορφανό» ένα υπερσύγχρονο κτίριο που κόστισε μερικά εκατομμύρια.

Δεν θα μπούμε εδώ στην ουσία της απόφασης. Aς υποθέσουμε, ωστόσο, ότι η επιλογή του υπουργείου Παιδείας είναι σωστή. Tότε γιατί δαπανήθηκαν μεγάλα ποσά για τη δημιουργία μιας κτιριακής εγκατάστασης μόλις έξι μήνες πριν; H απάντηση δεν είναι δύσκολη. Tο κράτος προγραμματίζει και αποφασίζει στο πόδι.

H μακαριότητα της πολιτικής τάξης της χώρας και αυτών που την κυβέρνησαν οδηγούσε σε δύο πράγματα: στη δημιουργία Σχολών χωρίς μέτρο και με βάση τοπικά ή για την ακρίβεια εκλογικά κριτήρια και στην παροχή, στη συνέχεια, «εύκολου χρήματος» για τη δημιουργία υποδομών.

Kαι όταν έρχεται η ώρα του συμμαζέματος, όπως συνέβη στη χώρα μας με τη βαθιά κρίση που βιώνουμε, όλα τα ποσά που δαπανήθηκαν πάνε στράφι. Aλήθεια, ας μας πουν οι επιτελείς του υπουργείου Παιδείας γνωρίζει η πολιτεία σε πόσες πόλεις γυρίστηκε το ίδιο έργο, όπως αυτό με τα TEI Zακύνθου ;

Σε πόσες περιπτώσεις δηλαδή είχαμε την παροχή κονδυλίων για τη δημιουργία εγκαταστάσεων, που τώρα πάνε στράφι; Δεν είναι και αυτό ένα χαρακτηριστικό δείγμα σπατάλης, που δεν καταγράφεται πουθενά ; 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αλβανία: Ενέκρινε την τριμερή διακυβερνητική συμφωνία για τον αγωγό ΤΑΡ




Η αλβανική κυβέρνηση ενέκρινε, στη σημερινή της συνεδρίαση, την τριμερή διακυβερνητική συμφωνία (Αλβανία-Ελλάδα-Ιταλία) για το έργο του αγωγού φυσικού αερίου Trans Adriatic Pipeline (TAP).

Στην τοποθέτησή του, ο πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα τόνισε ότι το έργο του αγωγού ΤΑΡ θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην Αλβανία και καλωσόρισε την τριμερή διακυβερνητική συμφωνία.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η συμφωνία θα ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών σε ένα νέο επίπεδο και θα έχει σημαντική επίδραση στην ανάπτυξη της αλβανικής οικονομίας.

Πρόκειται, πρόσθεσε ο κ. Μπερίσα, για ένα από τα μεγαλύτερα (σχεδιαζόμενα) έργα στη χώρα και υπενθύμισε ότι το έργο έχει στρατηγική σημασία για την οικονομική ανάπτυξη των τριών χωρών, της περιοχής, αλλά και της Ευρώπης.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Το Υπουργείο Πολιτισμού μετατρέπεται σε Γενική Γραμματεία



Tο υπουργείο Πολιτισμού, από την ηγεσία του οποίου, αξίζει να θυμίσουμε πως πέρασαν δύο πρωθυπουργοί των τελευταίων ετών, ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς, αλλά και ένας αρχηγός κόμματος, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, είναι προφανές πως δεν απολαμβάνει της αντιμετώπισης που του αρμόζει. Και οι τρεις, όχι μόνο δεν κατάφεραν να λύσουν κάποια από τα σοβαρά προβλήματα στον χώρο του πολιτισμού, αλλά δεν έθεσαν καν τις βάσεις για την απρόσκοπτη και ορθή λειτουργία του.

Είναι γεγονός και γνωστό της πάση, πως, δεν είναι λίγοι οι λαοί που «ζηλεύουν» την πολιτιστική κληρονομιά της πατρίδας μας, την ιστορία, και τον πολιτισμό μας.

Η παράδοση μας στο θέατρο, τις εικαστικές τέχνες, την λογοτεχνία, είναι τεράστια και υψίστης σημασίας, όχι μόνο για εμάς τους Έλληνες, αλλά για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Και πριν κάποιοι από εσάς, καλοθελητές, βιαστείτε να με χαρακτηρίσετε σοβινιστή, θα ήθελα να σας τονίσω πως μόνο σοβινιστής δεν είμαι. Δεν μπορώ όμως να επιτρέψω στον εαυτό μου, με την όποια νοημοσύνη διαθέτω να ανεχθώ την «κατάργηση» της πολιτιστικής μου κληρονομιάς. 

Εδώ και 2500 χρόνια τα διαχρονικά μηνύματα που εκφράζονται μέσα από τα έργα των Αισχύλου, Ευριπίδη, Σοφοκλή, Αριστοφάνη, πλημμυρίζουν από συγκίνηση όλους τους ανθρώπους της γης, αφού γίνονται κοινωνοί των πανανθρώπινων αξιών πού μεταφέρουν οι Τραγικοί Ποιητές μας και υιοθετούν τα οικουμενικά μηνύματά τους!

Υπάρχει άνθρωπος που μπορεί να αρνηθεί πως ο Σεφέρης, ο Ελύτης, ο Ρίτσος, ο Χατζιδάκης, ο Θεοδωράκης, ο Αγγελόπουλος, ο Γαβράς ο Κακογιάννης ο Κούνδουρος, ο Κουν, ο Μητρόπουλος, η Κάλλας, και πολλοί άλλοι που αυτή τη στιγμή μου διαφεύγουν, δεν άγγιξαν με τα έργα τους, και την τέχνη τους, ψυχές ανθρώπων σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη; Μπορεί κάποιος να υποστηρίξει το αντίθετο; Μπορεί κανείς να αρνηθεί το γεγονός πως μια τόσο μικρή χώρα όπως η Ελλάδα, έχει προσφέρει τα μέγιστα στον πολιτισμό, τις τέχνες, τα γράμματα, και τις επιστήμες, στην εξέλιξη επί της ουσίας του πλανήτη;

Για όποιον έχει την τύχη να ταξιδεύει, έξω από τα σύνορα της Ελλάδας, και να συναναστρέφεται με άλλους λαούς και κουλτούρες, δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί πως η «ταυτότητα» του Έλληνα ορίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό, από την πολιτιστική κληρονομιά που κουβαλάει στις πλάτες του, μια κληρονομιά «βαριά» όση και η ιστορία του.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ρηματική διακοίνωση για την ΑΟΖ από την Τουρκία, απάντηση στην Ελλάδα




H Αγκυρα αποφάσισε να απαντήσει στην Ελλάδα σχετικά με τη ρηματική διακοίνωση που είχε καταθέσει στις 20 Φεβρουαρίου. Και οι τούρκοι απάντησαν με δική τους… ρηματική διακοίνωση.
Όπως αναφέρει με ανακοίνωσή του το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών «Η Τουρκία έστειλε ρηματική διακοίνωση στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, σε απάντηση της ελληνικής ρηματικής διακοίνωσης της 20ης Φεβρουαρίου 2013. Η τουρκική ρηματική διακοίνωση, όπως εξάλλου αναμενόταν, επαναλαμβάνει τις γνωστές απόψεις της, και αντικρούει τις ελληνικές θέσεις, όπως έχουν διατυπωθεί στο κείμενο που εστάλη στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.
Αμφισβητεί το δικαίωμα των ελληνικών νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, κατά παράβαση του άρθρου 121 της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας, το οποίο σύμφωνα με τη διεθνή νομολογία έχει εθιμικό, άρα υποχρεωτικό, χαρακτήρα που δεσμεύει όλες τις χώρες της Διεθνούς Κοινότητας.
Η ελληνική κυβέρνηση, σε συνέχεια και των πρόσφατων ενεργειών της, θα διασφαλίσει όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, όπως αυτά απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο». 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Αιχμές από τον Σπάρτακο για το Ατύχημα στον ΑΗΣ Αμυνταίου


 

Σε παραλίγο θανατηφόρο ατύχημα εξελίχθηκε - αυτή τη φορά - η αδικαιολόγητη αμέλεια όλων όσων είχαν εκείνη τη στιγμή την ευθύνη εκτέλεσης εργασιών στον ΑΗΣ Αμυνταίου και που δεν φρόντισαν να λειτουργήσουν οι εργαζόμενοι στο πλαίσιο των συνθηκών και των κανονισμών ασφαλείας, τονίζει ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ σε ανακοίνωσή του.
Το σωματείο προσθέτει και τα εξής:
«Πιο συγκεκριμένα και ενώ οι οδηγίες και οι εγκύκλιοι για τον τρόπο εκτέλεσης εργασιών είναι ρητές και σαφείς προς όλα τα μεσοκατώτερα στελέχη), κατά τη διάρκεια αποκατάστασης ράουλου σε ταινία, η οποία δεν ήταν ασφαλισμένη, αυτή τέθηκε σε λειτουργία παρασύροντας τον άτυχο εργαζόμενο, με αποτέλεσμα να παιχθεί κορώνα – γράμματα η ζωή του και τελικώς να τραυματιστεί σοβαρότατα.
Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ καταγγέλλει την πλημμελή άσκηση καθηκόντων και την αδιανόητη αδιαφορία των υπευθύνων που οδήγησε στο εν λόγω συμβάν.
Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ καλεί –για πολλοστή φορά- τους εργαζόμενους να μη συμβιβάζονται με την ολιγωρία των ανωτέρων τους, να καταγγέλλουν κάθε περιστατικό που χρήζει αναφοράς και να μην εκτελούν ΚΑΜΙΑ εργασία, αφού πρωτίστως δεν έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα που επιβάλλονται από τη νομοθεσία». 
ΠΗΓΗ:energia.gr

Τα ΕΛΠΕ Ενισχύουν το Έργο 10 Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων




Στα Κεντρικά Γραφεία του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ στην Αθήνα, και αντίστοιχα στις Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις με καλεσμένους τους εκπροσώπους δέκα ΜΚΟ, που επελέγησαν να υποστηριχτούν αυτή τη χρονιά (αντί χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων και εταιρικών δώρων) από τον Όμιλο.
Στις εκδηλώσεις παρέστησαν ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου κ. Γιάννης Κωστόπουλος, υψηλόβαθμα στελέχη του Ομίλου και Εκπρόσωποι των Εργαζομένων. Ο κ. Κωστόπουλος στη σύντομη ομιλία του έδωσε έμφαση στο σημαντικό ρόλο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και τον τρόπο που τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ προσεγγίζουν τα προβλήματα της Κοινωνίας στην παρούσα οικονομική κρίση. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι όλο και περισσότερες μεγάλες εταιρείες θα σταθούν στο πλευρό των ευπαθών κοινωνικά ομάδων, στέλνοντάς τους ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για το μέλλον.
Αξίζει να αναφερθεί σχόλιο εκπροσώπου, ενός εκ των ΜΚΟ, ο οποίος εξέφρασε τη βαθειά ευγνωμοσύνη του για το γεγονός ότι τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ «ανακάλυψαν» τα προβλήματά τους και «έσκυψαν» πάνω από αυτά … χωρίς να το έχουν ζητήσει οι ίδιοι.
Στις ΜΚΟ που ενισχύθηκαν από τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ περιλαμβάνονται αυτή τη χρονιά για την Αθήνα, οι:
• Σύλλογος Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα»
• Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων «ΑΡΣΙΣ»
• Κιβωτός του Κόσμου
• Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων & Φίλων Αυτιστικών Ατόμων «Άγιος Νικόλαος»
• Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.)
• Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδας
• Σωματείο Κοινωνικής Μέριμνας «Αρωγή»
Και για τη Θεσσαλονίκη, οι:
• Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων & Φίλων Ατόμων με Προβλήματα Όρασης & Πρόσθετες Αναπηρίες «Αμυμώνη»
• Εταιρία Σπαστικών Βορείου Ελλάδος
• Σύλλογος Γονέων Παιδιών Πασχόντων από Κακοήθη Νοσήματα Βορείου Ελλάδος «Η Λάμψη» 
ΠΗΓΗ:energia.gr