Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ



ΠΗΓΗ:skitsoblog.blogspot.gr

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΒΟΜΒΑ: «Δωράκι» 1.600.000.000 ευρώ στην ALPHA BANK και εσύ Έλληνα…πλήρωνε!

τραπεζα
ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΕΚ (ME ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ) ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΔΑΝΕΙΟ 1.600.000.000 ΕΥΡΩ ΜΕ ΕΓΓΥΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ .ΤΑ ΞΑΝΑΔΙΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΟΤΑΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ.


ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ ΑΡΑΓΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΜΙΑ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΜΕ ΠΟΙΑ ΕΓΓΥΗΣΗ ΔΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΟΤΑΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΕΧΟΥΝ ΣΦΙΞΕΙ ΤΗΝ ΣΤΡΟΦΙΓΓΑ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΛΟ ΚΟΣΜΟ;;;

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ (παροχη εγγυησης alpha bank 1.600.000.000) ΤΟ ΦΕΚ


ΠΗΓΗ:olympia.gr


Κορόιδο ξύπνα !!!



Με ταξακι θα πηγαίνουν στα σπίτια τους στα 12ωρα οι συνάδερφοι στην Θεσσαλονίκη.
 Αντίστοιχα οι συνάδερφοι στο νότο θα πρέπει να περιμένουν σαράντα λεπτά
 μετά από την λήξη της βάρδιας στην εθνική  για να πάρουν το λεωφορείο .

Οι εργαζόμενοι κέρδισαν την coca-cola! Απόφαση σταθμός του πρωτοδικείου

Coca-Cola_PopBottles1
Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας απέρριψε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχε  καταθέσει η εταιρεία Coca-Cola σε βάρος των απεργών εργατών του εργοστασίου της  στην Θεσσαλονίκη με την οποία ζητούσε να τους απαγορευθεί να καλούν τους πολίτες σε μποϋκοτάζ του αναψυκτικού και άλλων προϊόντων της 3Ε.

Οι εργαζόμενοι που βρίσκονται εδώ και 335 ημέρες σε απεργία μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι θα κλείσει το εργοστάσιο, ενώ με συνεχείς αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενημέρωναν τους πολίτες για τον αγώνα τους και τους καλούσαν να μποϋκοτάρουν τα προϊόντα της 3 Ε.

Η εταιρεία αντέδρασε στην κίνηση αυτή των απεργών και κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων επικαλούμενη ότι θα υποστεί σημαντική οικονομική και ηθική βλάβη από τις επίμαχες ενέργειες και συμπεριφορά των απεργών.

Το Πρωτοδικείο με την υπ΄ αριθμ. 8839/2014 απόφασή του έκρινε ότι η προσφυγή της
Coca Cola θα πρέπει «να απορριφθεί ως νόμω αβάσιμη δεδομένου ότι το μποϋκοτάζ, το οποίο γίνεται για ιδεολογικούς, πολιτικούς, θρησκευτικούς λόγους, κείται εκτός του νόμου 146/1914 που αφορά τον αθέμιτο ανταγωνισμό, επειδή στερείται ανταγωνιστικού σκοπού και γίνεται από πρόσωπα που δεν μετέχουν στην ανταγωνιστική διαδικασία».

Μάλιστα, αναφέρει η δικαστική απόφαση ότι η αντίδραση αυτή των εργαζομένων στην εν λόγω εταιρεία θεωρείται «ως νόμιμη απόρροια του ατομικού δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης (άρθρο 14 του Συντάγματος)».

Χαρακτηριστικά αναφέρει το Πρωτοδικείο ότι «το μποϋκοτάζ στο οποίο προτρέπουν το
καταναλωτικό κοινό, δεν έχει ως σκοπό τον ανταγωνισμό, αλλά την επαναλειτουργία του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης και την επαναπρόσληψη των απολυθέντων εργαζομένων, ήτοι αποτελεί μέσο πίεσης για την επίτευξη ενός συνδικαλιστικής, κοινωνικής φύσεως σκοπού».

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι στην Coca-Cola έχουν προσφύγει στα δικαστήρια και κατά
των απολύσεων στο εργοστάσιο της Θέρμης και η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί μέσα στον ερχόμενο Οκτώβριο.


ΠΗΓΗ:olympia.gr

Αγνοείται τάνκερ στα ανοικτά των ΗΠΑ


Ένα τάνκερ που μετέφερε πετρέλαιο από την περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν και είχε ρίξει άγκυρα στα ανοικτά των ακτών του Τέξας εξαφανίστηκε από τη δορυφορική ανίχνευση.

Το τάνκερ United Kalavrvta, φορτωμένο με αργό πετρέλαιο 100 εκ. δολαρίων από το ιρακινό Κουρδιστάν περίμενε στα ανοικτά των αμερικανικών ακτών καθώς η Βαγδάτη κινήθηκε νομικά για να αποτρέψει την πώληση του πετρελαίου στις ΗΠΑ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το τάνκερ, που μεταφέρει πάνω από 1 εκ. βαρέλια πετρελαίου εξαφανίστηκε από το ραντάρ.

Ένας αριθμός τάνκερ που μεταφέρουν πετρέλαιο από το ιρακινό Κουρδιτάν έχουν απενεργοποιήσει τα συστήματα ανίχνευσής τους καθώς ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο. Μία τέτοια περίπτωση περιλαμβάνει ένα τάνκερ το οποίο ανιχνεύθηκε σε περιοχή βόρεια της χερσονήσου του Σινά στην Αίγυπτο αυτό το μήνα. Όταν νύχτωσε, το πλοίο επανεμφανίστηκε στα συστήματα ανίχνευσης ενός άλλου πλοίου στα ανοικτά των ισραηλινών ακτών 2 ημέρες μετά χωρίς φορτίο.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Αλλάζει τα σχέδια γεωτρήσεων στην Αρκτική η Shell


H Shell κατέθεσε σήμερα αναθεωρημένο σχέδιο γεωτρήσεων στα ανοικτά στις αμερικανικές αρχές.

Παρόλα αυτά η εταιρεία είπε ότι ακόμη δεν έχει αποφασίσει αν θα επιστρέψει στα νερά στα ανοικτά των ακτών της βορειοδυτικής Αλάσκα το 2015.

Το σχέδιο εξερεύνησης υποβλήθηκε στο γραφείο Ocean Energy Management στο Anchorage το οποίο αναθεωρήθηκε για να καλύψει και κάποια προβλήματα που αντιμετώπισε η εταιρεία στις προηγούμενες προσπάθειές της.

Η Shell έκανε δοκιμαστικές γεωτρήσεις στις θάλασσες Chukchi και Beaufort το 2012, αλλά η εταιρεία δεν πήρε άδεια να τρυπήσει σε χώρους που αποδεδειγμένα έχουν πετρέλαιο επειδή δεν ήταν διαθέσιμος ο απαραίτητος εξοπλισμός ασφαλείας.

Η εταιρεία βίωσε κι άλλα προβλήματα με μεγαλύτερο αυτό με το πλοίο Kulluk το οποίο μεταφέρθηκε τελικά λόγω αντίξοων καιρικών συνθηκών στον κόλπο της Αλάσκα. Ο εκπρόσωπος της Greenpeace, John Deans, καταδίκασε κάθε μελλοντικό σχέδιο ερευνών της Shell και προειδοποίησε ότι η περιοχή έχει ήδη μπει σε κίνδυνο από το 2012.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Πρόγραμμα δράσης της ΓΣΕΕ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης


Η ΓΣΕΕ στο πλαίσιο της ΔΕΘ διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη σειρά παρεμβάσεων. Συγκεκριμένα:
• Την Τρίτη 2/9/2014 και ώρα 11.00 θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη και Συνέντευξη Τύπου στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης όλων των Εργατικών Κέντρων Μακεδονίας-Θράκης. 
• Την Πέμπτη 4/9/2014 και ώρα 12.00 θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη συνδικαλιστικών στελεχών και συνέντευξη τύπου στο ξενοδοχείο IMPERIAL (Αντιγονιδών 13) για το πλαίσιο διεκδικήσεων της ΓΣΕΕ, ενώ θα παρουσιασθεί από το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ η Ετήσια Έκθεση για την Ελληνική Οικονομία. Στη σύσκεψη θα πάρουν μέρος τα συνδικαλιστικά στελέχη των Ομοσπονδιών και των Εργατικών Κέντρων Μακεδονίας και Θράκης. 
• Την Παρασκευή 5/9/2014 το προεδρείο της ΓΣΕΕ μαζί με τα προεδρεία των Συνδικαλιστικών οργανώσεων θα περιοδεύσουν σε χώρους δουλειάς, προκειμένου να συζητήσουν με τους εργαζόμενους τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην εργασίας τους και να συντονίσουν από κοινού τη δράση τους με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή στη συγκέντρωση και στο συλλαλητήριο των συνδικάτων.
• Το Σάββατο 6/9/2014 και ώρα 18.00 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση και συλλαλητήριο των συνδικάτων στο ¶γαλμα Βενιζέλου με πορεία προς το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.

Για τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις των συνδικάτων εκδόθηκε διακήρυξη-ανακοίνωση, αφίσες, ραδιοφωνικό και διαδικτυακό spot τα οποία αποστέλλονται στα Εργατικά Κέντρα και τις Ομοσπονδίες για την ενημέρωση, την κινητοποίηση και τη συμμετοχή των εργαζόμενων στο συλλαλητήριο.

Σημ: Σας επισυνάπτουμε το κείμενο της διακήρυξης , τις αφίσες για το Συλλαλητήριο στη ΔΕΘ και το ραδιοφωνικό spot . 


ΠΗΓΗ:gsee.gr

Έτσι βλέπουν την ανάπτυξη στην κυβέρνηση: Συνεχίζει να είναι 1η στην ανεργία η Ελλάδα


Στο κέντρο της ανάπτυξης βρίσκεται η Ελλάδα! Για ακόμα μια φορά και παρά το τι προσπαθούν να διαδώσουν οι κυβερνώνοντες των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τα στοιχεία δείχνουν το μέγεθος της κοινωνικής καταστροφής που ζει η ελληνική κοινωνία μετά από 4 χρόνια του φρικτού μνημονίου.

Στο 11,5% παρέμεινε η ανεργία στην ευρωζώνη τον Ιούλιο του 2014, στο ίδιο ακριβώς επίπεδο με αυτό του Ιουνίου, αλλά μειωμένη κατά 0,4% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2013. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat η ανεργία στην Ε.Ε των 28 παρέμεινε επίσης σταθερή στο 10,5%.  

Η Ελλάδα κατέχει και πάλι τη θλιβερή πρωτιά στην ανεργία με το ποσοστό να βρίσκεται στο 27,2% (στοιχεία Μαΐου 2014) και ακολουθεί η Ισπανία με 24,5% και η Κροατία με 16,2%.  Η χαμηλότερη ανεργία καταγράφεται στη Γερμανία και την Αυστρία με 4,9% και τη Μάλτα με 5,7%. Σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2013, η ανεργία μειώθηκε σε 22 κράτη-μέλη, παρέμεινε σταθερή σε τρία και αυξήθηκε σε τρία κράτη-μέλη. 

Περίπου 24 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες βρίσκονταν στην ανεργία τον Ιούλιο του 2014 από τους οποίους οι 18 εκατομμύρια είναι πολίτες κρατών – μελών της Ευρωζώνης. 

Ανεργία των νέων 

Στη δεύτερη θέση βρέθηκε για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό η Ελλάδα όσον αφορά στην ανεργία των νέων καθώς το ποσοστό 53,1% (στοιχεία Μαΐου) την κατατάσσει πίσω από την Ισπανία που βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με ποσοστό 53,8%. Η Ιταλία βρίσκεται στην τρίτη θέση με 42,9%, ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά στην ανεργία των νέων (κάτω των 25 ετών) καταγράφονται στην Γερμανία με 7,8%, την Αυστρία με 9,3% και την Ολλανδία με 10,4%. Συνολικά το ποσοστό ανεργία των νέων στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο έπεσε στο 23,2% (από 24% τον Ιούλιο του 2013) και στην Ε.Ε. των 28 στο 21,7% (σε σχέση με το 23,6% τον περασμένο χρόνο). 

Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία υπολογίζει πως περισσότεροι από 5 εκατομμύρια νέοι ήταν άνεργο τον Ιούλιο από τους οποίους περίπου 3,3 εκατομμύρια είναι πολίτες της Ευρωζώνης. 

Πληθωρισμός

Την ίδια στιγμή η Eurostat εκτιμά  πως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα μειωθεί στο 0,3% τον Αύγουστο από 0,4% τον Ιούλιο, μείωση η οποία οφείλεται στην ραγδαία πτώση των τιμών της ενέργειας 


ΠΗΓΗ: defencenet.gr

«Ναι» Αιγύπτου στη συμφωνία με την Κύπρο για την ΑΟΖ


Η Αίγυπτος επικύρωσε χθες την Συμφωνία που υπέγραψε τον περασμένο Δεκέμβριο στο Κάιρο ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.    
Πρόκειται για συμφωνία που καθορίζει τις διαδικασίες που θα ακολουθούνται για να καθοριστούν τα δικαιώματα κάθε χώρας, σε περίπτωση που ανακαλυφθούν κοιτάσματα στα όρια των ΑΟΖ Κύπρου και Αιγύπτου που εκτείνονται και στις δύο ΑΟΖ, κάτι που είναι πολύ πιθανό να προκύψει τα αμέσως επόμενα χρόνια.  
Να σημειωθεί ότι τα τεμάχια 4, 5, 10, 11 και 12 έχουν τα νότια τους όρια στη διαχωριστική γραμμή των ΑΟΖ Κύπρου και Αιγύπτου.  
Ταυτόχρονα, ξεκαθαρίζει σημαντικά θέματα για τις εταιρείες που έχουν τα δικαιώματα στα τεμάχια αυτά και κυρίως στα τεμάχια 10 και 11 τα δικαιώματα έρευνας και ανάπτυξης των οποίων έχει η Γαλλική TOTAL.  
Επίσης, εμμέσως επαναβεβαιώνει την πλήρη αναγνώριση της Αιγύπτου ως προς την Κυπριακή ΑΟΖ, αφού το τεμάχιο 4,  είναι ένα από αυτά που προσπαθεί να αμφισβητήσει η Τουρκία.   Οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη της συμφωνίας αυτής ξεκίνησαν το 2011 ωστόσο καθυστέρησαν λόγω των γεγονότων στην Αίγυπτο.  
Η επίσκεψη του Αιγύπτιου υπουργού Ενέργειας στην Κύπρο τον περασμένο Φεβρουάριο αλλά και του Κύπριου Υπουργού Ενέργειας στην Αίγυπτο προ δύο εβδομάδων, επέδρασαν καταλυτικά στην προώθηση και επίσπευση της επικύρωσης της διακρατικής συμφωνίας από την Αίγυπτο.

ΠΗΓΗ:energypress.gr

ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΛΑΘΑΚΙ



ΠΗΓΗ:skitsoblog.blogspot.gr

ΙΝΕ-ΓΣΕΕ: Εργατικός Έλεγχος και Συμμετοχικοί Θεσμοί • Ασφαλιστικό: Ώρα Μηδέν • Η Απασχόληση και η Ανεργία στην Ευρωπαϊκή Ένωση • INVEST in GREEN jobs and skill

enim218
Στις σημερινές δύσκολες συνθήκες οικονομικής κρίσης και υψηλής ανεργίας έχουν αρχίσει να διαφαίνονται κάποιες πρωτοβουλίες, οι οποίες προσπαθούν να απαντήσουν σε μια σειρά κοινωνικών αναγκών. Υπό αυτήν την έννοια, κάποιες υβριδικές μορφές εργατικού ελέγχου ή αυτοδιαχείρισης, καθώς επίσης κοινωνικής οικονομίας, όπως είναι τα παραδείγματα του Νοσοκομείου του Κιλκίς, της Εφημερίδας των Συντακτών, της ΒΙΟΜΕ, της ΕΡΤ, των Εκδόσεων των Συναδέλφων και των δομών αλληλεγγύης, είναι οι νέες μορφές αυτοδιεύθυνσης εκεί που πραγματικά καθορίζονται τα πράγματα, δηλαδή σε κάθε εκδοχή της κοινωνικής ζωής. Σε αυτό το τεύχος της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ επιχειρείται μια πρώτη προσέγγιση του ζητήματος, επιχειρώντας κυρίως να ανοίξει την συζήτηση για ένα τόσο μεγάλο ζήτημα. Επιπλέον σε αυτό το τεύχος, δημοσιεύεται άρθρο, για τo Ασφαλιστικό, καθώς επίσης και άρθρο για την απασχόληση και την ανεργία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακόμη, δημοσιεύεται το Πρώτο Ενημερωτικό Δελτίο με τα στοιχεία του προγράμματος στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έργου για την Πράσινη Οικονομία και την Απασχόληση (INVESTinGREEN jobs and skills). Τέλος παρουσιάζονται οι δραστηριότητες του ΙΝΕ το τελευταίο διάστημα.

ΠΗΓΗ:.inegsee.gr

Κλείσιμο σε υψηλό εβδομάδας για το αργό


Σε υψηλό εβδομάδας έκλεισε την Πέμπτη το πετρέλαιο διαγράφοντας τις αρχικές του απώλειες μετά την ανακοίνωση του Κιέβου ότι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην ανατολική Ουκρανία. 

Ειδικότερα, το συμβόλαιο αργού τύπου sweet light και παραδόσεως Οκτωβρίου ενισχύθηκε 67 σεντς ή 0,7% στα 94,55 δολάρια το βαρέλι, ήτοι στο υψηλότερο επίπεδο από τις 20 Αυγούστου στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της νέας Υόρκης. 

Το συμβόλαιο αργού τύπου brent, ωστόσο, υποχώρησε 26 σεντς ή 0,3% στα 102,46 δολάρια το βαρέλι στο ICE του Λονδίνου.


ΠΗΓΗ.capital.gr

Έτινγκερ: «Η ΕΕ επιζητεί απρόσκοπτες παραδόσεις φυσικού αερίου»


Ο Ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας, Γκίντερ Έτινγκερ δήλωσε σήμερα ότι οι Βρυξέλλες επιδιώκουν να γεμίσουν όλες τις δεξαμενές αποθήκευσης αερίου που είναι διαθέσιμες και να αποκλιμακώσουν τη διένεξη ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία ώστε να εξασφαλίσουν τον απρόσκοπτο εφοδιασμό της ΕΕ με αέριο από τη Ρωσία το χειμώνα 2014/2015.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ προειδοποίησε χθες ότι η Μόσχα ενδέχεται να κλείσει τις στρόφιγγες των αγωγών που μεταφέρουν αέριο στην Ευρώπη τον ερχόμενο χειμώνα. Στη Μόσχα, το υπουργείο Ενέργειας διέψευσε το σενάριο αυτό και τόνισε ότι ο εφοδιασμός των πελατών της Ρωσίας στην ΕΕ θα συνεχιστεί ανεξαρτήτως της πολιτικής κατάστασης.

Ο Έτινγκερ είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD της Γερμανίας ότι οι διπλωματικές προσπάθειες που έχουν στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα είναι υψίστης σημασίας.

«Έχουμε ανάγκη μια λύση η οποία θα αποτρέψει μια κλιμάκωση (της κρίσης) ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία», ανέφερε ο Έτινγκερ. «Χρειαζόμαστε την Ουκρανία ως μια χώρα διέλευσης. Η Ουκρανία χρειάζεται αέριο τον χειμώνα. Σε έναν μακρύ και βαρύ χειμώνα, η Ουκρανία δεν θα έχει επαρκείς αποθηκευμένες ποσότητες αερίου από μόνη της».

Διαπραγματεύσεις με τη συμμετοχή των τριών μερών, της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της ΕΕ, θα διεξαχθούν στη Μόσχα αύριο Παρασκευή. Η Ρωσία είχε διακόψει την προμήθεια αερίου στην Ουκρανία τον Ιούνιο και υπήρξαν αρκετές διμερείς διενέξεις και προβλήματα στις προμήθειες το 2006 και το 2009, όταν είχε επηρεαστεί και η ΕΕ.

Η Ουκρανία, η οποία καταναλώνει 50 δισεκ. κυβικά μέτρα αερίου το χρόνο, ή περίπου τη μισή ποσότητα από αυτή που αγοράζει η Γερμανία, ενδέχεται να μπει στον πειρασμό να χρησιμοποιήσει το αέριο που προορίζεται για την ΕΕ για να καλύψει δικές της ανάγκες, επισήμανε ακόμη ο επίτροπος Ενέργειας.

Η Ευρώπη, η οποία αγοράζει περίπου το ένα τρίτο του αερίου το οποίο χρησιμοποιεί για βιομηχανικούς σκοπούς και για θέρμανση από τη Ρωσία, εντείνει τα μέτρα που λαμβάνει προληπτικά, πρόσθεσε ο Έτινγκερ.

«Προετοιμαζόμαστε. Έχουμε μια καθημερινή συζήτηση για τα πώς μπορούμε να γεμίσουμε τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης», εξήγησε.

Οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ αναμένεται να παρουσιάσουν τον Οκτώβριο ένα σχέδιο για την εξασφάλιση της επάρκειας του εφοδιασμού με αέριο το χειμώνα.

Οι εισαγωγές αερίου της Γερμανίας μέχρι τώρα δεν έχουν επηρεαστεί από την κρίση, καθώς οι παραδόσεις μέσω του ουκρανικού δικτύου γίνονται με ομαλή ροή, ενώ μεγάλο μέρος της ποσότητας παραδίδεται στη χώρα αυτή παρακάμπτοντας την ουκρανική επικράτεια, για παράδειγμα μέσω του αγωγού Nord Stream.

Τα επίσημα δεδομένα για τον Ιούνιο κατέδειξαν ότι δεν υπήρξε μείωση των παραδόσεων από τη Ρωσία, η οποία προμήθευσε το 38% της ποσότητας την οποία εισήγαγε η Γερμανία.


ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Economist: Η Ευρωζώνη βουλιάζει και οι ηγέτες της ΕΕ ζουν στις ψευδαισθήσεις τους


Οι Ευρωπαίοι πανηγυρίζουν για τη νέξοδο της ΕΕ από την κρίση αλλά πλάον καν΄λενας δεν τους ακούσει. Η ευρωζώνη καταρρέει και ούτε ο ίδιος ο Μάριο Ντραγκι, από τη θέση του πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας -γράφει ο Economist-  που είχε υποσχεθεί πως «θα κάνει ό,τι χρειάζεται» για να στηρίξει το νόμισμα πλέον δεν μπορεί να κάνει τίποτα. 

Η ανάπτυξη φάνηκε να επιστρέφει, αν και με αργό ρυθμό, χώρες που πλήττονταν σοβαρά από την οικονομική κρίση, είχαν αρχίσει να ανακάμπτουν, αν και μετά την εφαρμογή επώδυνων μέτρων για τη μείωση των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Η ανεργία, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων, βρίσκεται σε υψηλότατα επίπεδα, αλλά τουλάχιστον παρατηρείται μία μείωση στις περισσότερες χώρες, ενώ τα spreads των ομολόγων μειώθηκαν αισθητά, καθώς οι χρηματοπιστωτικές αγορές σταμάτησαν να βάζουν στοιχήματα ότι το ευρώ θα καταρρεύσει.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Economist, όλα τα παραπάνω, είναι «μια ψευδαίσθηση», ενώ τις τελευταίες εβδομάδες οι χώρες της Ευρωζώνης έχουν αρχίσει να... βουλιάζουν και πάλι. Το συλλογικό τους ΑΕΠ παρέμεινε στάσιμο το β' τρίμηνο του 2014, η Ιταλία υποχώρησε σε ολοκληρωτική ύφεση, το γαλλικό ΑΕΠ παρέμεινε στάσιμο...

Ακόμη και η πανίσχυρη Γερμανία είδε μια απροσδόκητα μεγάλη πτώση της παραγωγής της ενώ η οικονομία της εμφανίζει αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Από την άλλη, το ΑΕΠ των χωρών της ευρωζώνης το τρίτο τρίμηνο του έτους φαίνεται πως θα κυμανθεί σε αρνητικά επίπεδα, εν μέρει επειδή η Ευρωζώνη θα υποστεί τα αποτελέσματα από τις κυρώσεις στη Ρωσία (και την απάντηση του εμπάργκο).

Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός έχει πέσει σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα, γύρω στο 0,4%, πολύ κάτω από το στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αυξάνοντας τους φόβους ότι η Ευρωζώνη -στο σύνολό της- θα μπορούσε να πέσει «θύμα» αποπληθωρισμού.


ΠΗΓΗ: defencenet.gr