Τρίτη, 8 Οκτωβρίου 2013

Δυτική Ελλάδα: Σκληρό πόκερ για τις συμβάσεις κοιτασμάτων πετρελαίου σε Πατραϊκό-Κατάκολο

Φωτογραφία για Δυτική Ελλάδα: Σκληρό πόκερ για τις συμβάσεις κοιτασμάτων πετρελαίου σε Πατραϊκό-Κατάκολο
Σε ένα ιδιότυπο μπρα ντε φερ μεταξύ υπουργείου ΠΕΚΑ και αναδόχων των διαγωνισμών open door οφείλεται η καθυστέρηση στην υπογραφή των συμβάσεων παραχώρησης για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων σε Ιωάννινα, Πατραϊκό Κόλπο και Κατάκολο.

Στις διαπραγματεύσεις που έλαβαν χώρα το τελευταίο τριήμερο στο Λονδίνο μεταξύ των αναδόχων εταιρειών και των νομικών συμβούλων του ΥΠΕΚΑ διαπιστώθηκε διαφορά απόψεων σε τρία κρίσιμα για την ολοκλήρωση των συμφωνιών θέματα. Οι διαπραγματεύσεις διεξήχθησαν χωριστά με την κοινοπραξία των ΕΛΠΕ της ιταλικής Εdison και της ιρλανδικών συμφερόντων Petroseltic που έχει κηρυχθεί ανάδοχος για το κοίτασμα του Πατραϊκού Κόλπου με εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα περί τα 200 εκατ. βαρέλια και χωριστά με την κοινοπραξία της Energean Oil που εκμεταλλεύεται τον Πρίνο και της καναδικών συμφερόντων Petra Petroleum, ανάδοχο του κοιτάσματος Ιωαννίνων με εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα της τάξης των 50-80 εκατ. βαρελιών. 


Οι επενδυτές και κυρίως οι εκπρόσωποι των ξένων εταιρειών έθεσαν τρία προαπαιτούμενα για την υπογραφή των συμβάσεων, θέτοντας μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, θέμα αποχώρησης σε περίπτωση που δεν γίνουν αποδεκτά.

1. Ρήτρα φορολογικής σταθερότητας. Οι επενδυτές ζητούν διασφάλιση σε περίπτωση κάποιας σημαντικής μεταβολής στο φορολογικό καθεστώς, δεδομένου ότι πρόκειται για επενδύσεις μακράς χρονικής διάρκειας (25ετία). Προτείνουν λοιπόν να μπει όρος στη σύμβαση που να δίνει το δικαίωμα στον επενδυτή σε περίπτωση κάποιας σημαντικής νομικής αλλαγής που θα επηρεάσει την οικονομική απόδοση της επένδυσης όπως, για παράδειγμα, αύξηση του προβλεπόμενου από τον νόμο φορολογικού συντελεστή να προχωρήσει σε αλλαγές που θα εξισορροπήσουν την οικονομική ζημία.

2. Farma aut. Πρόκειται για διεθνή ορολογία που περιγράφει τη δυνατότητα του επενδυτή να μεταβιβάσει σε τρίτο τα δικαιώματα που του έχουν παραχωρηθεί σε περίπτωση που κρίνει ότι η υπό παραχώρηση περιοχή δεν έχει ενδιαφέρον για τον ίδιο. Τη δυνατότητα αυτή προβλέπει η ελληνική νομοθεσία (Ν. 2289/1995 και Ν. 4001/2011) ορίζοντας ότι απαιτείται έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο. Οι ανάδοχοι επενδυτές κρίνουν ιδιαίτερα γραφειοκρατική την έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο και ζητούν όρο στη σύμβαση που να προβλέπει μια πιο ευέλικτη διαδικασία, από μια απλή ενημέρωση του επενδυτή προς το Δημόσιο ή τουλάχιστον έγκριση από τον αρμόδιο υπουργό.

3. Να μην περάσουν οι συμβάσεις από τη Βουλή. Οι επενδυτές επικαλούνται τη νομοθεσία που προβλέπει απλώς την υπογραφή των συμβάσεων από τον εκάστοτε υπουργό ΠΕΚΑ και δηλώνουν ότι δεν αντιλαμβάνονται την εκ των υστέρων -όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν- απόφαση του αρμόδιου υπουργού Γιάννη Μανιάτη να θέσει τις συμβάσεις υπό την έγκριση του Κοινοβουλίου, η οποία θα οδηγήσει σε περαιτέρω καθυστέρηση. Είναι γνωστό πάντως ότι ο κ. Μανιάτης από την πρώτη του θητεία στο υπουργείο ΠΕΚΑ ως υφυπουργός, ανοίγοντας τις διαδικασίες για την αξιοποίηση των εγχώριων υδρογονανθράκων, τόνισε πολλές φορές με έμφαση ότι θα φέρει όλες τις συμβάσεις προς κύρωση στη Βουλή για λόγους διαφάνειας και προστασίας του δημοσίου συμφέροντος. Η άποψη που επικρατεί στο ΥΠΕΚΑ είναι ότι δεν μπορεί ένα δημόσιο asset αξίας 30 δισ. ευρώ να παραχωρηθεί με την υπογραφή ενός υπουργού. 


Κύκλοι του υπουργείου ΠΕΚΑ στους οποίους απευθύνθηκε η «Κ» αρνήθηκαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο, με το επιχείρημα ότι «οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πολύ λεπτό σημείο».

Τα παραπάνω θέματα φαίνεται να έθιξε στον υπουργό Γιάννη Μανιάτη και η Καναδή υπουργός Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης Φυσικών Πόρων της Διαπολιτειακής Κυβέρνησης της Alberta, Diana McQueen, παρουσία του πρεσβευτή του Καναδά στην Ελλάδα, Robert Peck, που βρέθηκε χθες στην Αθήνα.

Οι εκτιμήσεις της Platts για την Ελλάδα

H κατάληξη των διαπραγματεύσεων κρίνεται κομβικής σημασίας πάντως, καθώς οι διαγωνισμοί open door αποτελούν και το πρώτο crash test της διαδικασίας αξιοποίησης των εγχώριων υδρογονανθράκων, που έχει συνδεθεί με τον φιλόδοξο στόχο μετατροπής της χώρας σε παραγωγό πετρελαίου και ενεργειακό κόμβο. Τη δυνατότητα αυτή εξάλλου αναγνωρίζει ο εγκυρότερος οργανισμός της ενέργειας Platts, ο οποίος μέσω ενός εκτενούς αφιερώματος για την ενεργειακή αγορά της Ελλάδας, που φιλοξένησε το τελευταίο τεύχος της European Gas Daily, εκτιμά πως η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει ενεργειακός κόμβος (hab) για τη νοτιοανατολική Ευρώπη, αναπτύσσοντας τη δική της βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου και αξιοποιώντας τη στρατηγική της τοποθέτηση και τις συνεργασίες με Ισραήλ και Κύπρο. Τα υποσχόμενα δεδομένα, συνδυαζόμενα με τη νέα τεχνολογία και την αυξημένη επιθυμία για ενεργειακή ασφάλεια, «σημαίνουν ότι η Ελλάδα μπορεί να πραγματοποιήσει το όνειρο για τη δημιουργία μιας ευμεγέθους δικής της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου», αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα.

Της Χρυσας Λιαγγου-kathimerini 

ΠΗΓΗ:newsnowgr.com/

Αυξάνονται τα όρια, μειώνονται συντάξεις και εφάπαξ – Χαστούκι για 3,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους


- Αύξηση ορίων ηλικίας για τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ
- Τέλος το ΕΚΑΣ για τους κάτω των 65 ετών
- Πως θα υπολογίζονται οι επικουρικές και το εφάπαξ

Τα Ταμεία είναι ένα βήμα πριν το κραχ. Τα μέτρα που ήδη έχουν εξαγγελθεί και ψηφιστεί από τη Βουλή ουσιαστικά έχουν στόχο την περιστολή των δαπανών και μόνο. Έτσι τα μέτρα οδηγούν σε μειώσεις των συντάξεων και των εφάπαξ, αλλά και αύξηση των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση των ασφαλισμένων.

Από έξι μέτρα που έχουν περάσει και θα αρχίσουν άμεσα να εφαρμόζονται επηρεάζονται συνολικά περίπου 3.500.000 ασφαλισμένοι.

Ένα σαρωτικό μέτρο είναι η κατάργηση του ΕΚΑΣ για τους κάτω των 65 ετών. Χιλιάδες είναι οι γυναίκες ασφαλισμένες που θα χάσουν το βοήθημα, αλλά και οι ανάπηροι που το λαμβάνουν.

Χαμένες είναι οι γυναίκες ασφαλισμένες του ΙΚΑ σε ότι αφορά και στα όρια συνταξιοδότησης αφού το όριο για τη μειωμένη σύνταξη αυξάνεται από τα 60 στα 60,5 έτη για εκείνες που συμπληρώνουν 12.000 ημέρες ασφάλισης.

Το όριο ηλικίας αυξάνεται από τα 60 έτη και 9 μήνες στα 61 έτη και 6 μήνες για πλήρη και από τα 58 και 9 μήνες στα 59 και 6 μήνες για μειωμένη για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ που έχουν 10.500 ημέρες ασφάλισης με 7.5000 βαρέα.

Παράλληλα μειώνεται από το 74% στο 73% ο συντελεστής αναπλήρωσης στο Δημόσιο και τα Ειδικά Ταμεία για τον χρόνο ασφάλισης μετά την 1/1/2008.

Μεγάλες θα είναι ωστόσο οι μειώσεις στις επικουρικές αλλά και το εφάπαξ καθώς αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού τους.

Σε ό,τι αφορά τις επικουρικές θα δημιουργηθούν εικονικοί ατομικοί λογαριασμοί μέσω των οποίων και ανάλογα με τις εισφορές θα καθορίζεται η σύνταξη. Ο νέος τρόπος υπολογισμού θα αρχίσει να ισχύει από 1/1/2015 με μεικτό σύστημα υπολογισμού για όσους είναι ασφαλισμένοι πριν το 2001 και θα συνταξιοδοτηθούν μετά το 2015 με το ισχύον σύστημα και από το 2015 και μετά με το νέο σύστημα.

Σε ό,τι αφορά στο εφαπαξ θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται ο νέος τρόπος υπολογισμού με συντελεστή βιωσιμότητας και ρήτρα μηδενικού ελλείμματος

NewsIt

 ΠΗΓΗ:papaioannou-giannis.net

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ !...


Το μεγάλο σκάνδαλο συνεχίζεται. Η φοροδιαφυγή εξακολουθεί να αποτελεί ακόμη και σήμερα ένα πολύ άνετο και προσοδοφόρο σπορ για τους έχοντες και κατέχοντες. Επειτα από τριάμισι χρόνια Μνηνονίων και σκληρής λιτότητας σε βάρος της πλειονότητας του πληθυσμού, οι έλεγχοι για όσους έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό, ή τα βγάζουν αδήλωτα εδώ, είναι ανύπαρκτοι.

Οι επιδόσεις του φοροελεγκτικού μηχανισμού είναι απογοητευτικές. Οι μέχρι τώρα έλεγχοι σε φυσικά πρόσωπα, που συμπεριλαμβάνονται στις λίστες όσων έστειλαν εμβάσματα στο εξωτερικό, δεν ξεπερνούν εδώ και ένα χρόνο τους 300, με στόχο μέχρι το τέλος του έτους να φτάσουν τους 900 ελέγχους! Το ίδιο απογοητευτικά ήταν τα αποτελέσματα στον τομέα των εισπράξεων. Από τα πρόστιμα ύψους 23 εκατ. ευρώ, που έχουν επιβληθεί μέσα στο 2013, έχουν εισπραχθεί μόλις τα 8-9 εκατ. ευρώ!

Δυστυχώς το ίδιο απογοητευτική είναι η εικόνα και στον τομέα των επιχειρήσεων, με 130 ελέγχους, έναντι στόχου 596 ελέγχων! Για την υστέρηση αυτή υπάρχει ασφαλώς πάντα δικαιολογία. Είναι η ελλιπής στελέχωση των φοροελεγκτικών μηχανισμών; Η λευκή απεργία τους; Η έλλειψη μέσων;

Ολα τα χρόνια της κρίσης το πολιτικό προσωπικό διακήρυττε με έμφαση πως τα ψέματα τελείωσαν. Πως επιτέλους θα κληθούν να πληρώσουν και τα «ρετιρέ» το φόρο που τους αναλογεί. Γιατί είναι γεγονός ότι επί δεκαετίες τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα συμμετείχαν ελάχιστα στα κοινά βάρη.

Αλλοτε μέσω οφσόρ εταιρειών, άλλοτε μη κόβοντας αποδείξεις, άλλοτε βγάζοντας τα χρήματα στο εξωτερικό, άλλοτε με «μαύρα», η ελίτ της χώρας απέφευγε, με τις ευλογίες των κυβερνώντων, τη συνεισφορά της στα δημόσια έσοδα. Το αποτέλεσμα το γνωρίζουμε όλοι. Και το πληρώνουμε όλοι.

Η δημιουργία αλλά και το βάρος της κάλυψης των μεγάλων δημοσιονομικών κενών πέφτει αποκλειστικά και διαχρονικά στα μεγάλα στρώματα των μισθωτών και των συνταξιούχων. Αυτό είναι το μεγάλο σκάνδαλο. Οσες λίστες Λαγκάρντ και αν βρεθούν, δεν θα ελέγχθούν ποτέ. Το Δημόσιο δεν θα εισπράξει τα χρωστούμενα. Οχι γιατί δεν μπορεί, αλλά γιατί δεν θέλει.

Η απουσία πολιτικής βούλησης βαφτίζεται κατά καιρούς νομικό κώλυμα, γραφειοκρατία, έλλειψη προσωπικού. Η κατάσταση αυτή διαιωνίζει και διογκώνει μια τεράστια κοινωνική αδικία σε βάρος των πολλών. Των εκατομμυρίων ανέργων και όσων ακόμη εργάζονται σκληρά, αμείβονται λίγο και υποχρεώνονται να σηκώσουν στις πλάτες τους το δυσβάστακτο βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Αν δεν αλλάξει άμεσα αυτό, αν δεν αποκατασταθεί στοιχειώδης κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα, κανένα πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να «νομιμοποιηθεί» στα μάτια του λαού. Μέρος του οποίου θα στρέφεται προς έκνομες «λύσεις» διαμαρτυρίας.

Από το Enet.gr

 ΠΗΓΗ:logoplokies.blogspot.gr

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι 

 Μετά τη λήξη των ψηφοφοριών της Γενικής µας Συνέλευσης, που 
πραγµατοποιήθηκε σήµερα Τρίτη 08/10/13, σας ανακοινώνουµε τα συνολικά 
αποτελέσµατα των ψηφοφοριών. Ψήφισαν 941 µέλη. 

Α. ∆ιοικητικός Απολογισµός 
ΝΑΙ 703 
ΟΧΙ 216 
Άκυρα 22 

Β. Οικονοµικός Απολογισµός – Προϋπολογισµός 
ΝΑΙ 705 
ΟΧΙ 215 
Άκυρα 21 

Γ. Εκπροσώπηση στη ΓΣΕΕ µέσω: 
ΟΜΟΣΠΟΝ∆ΙΑ (ΠΟΕΠ∆ΧΒ) : 728 
Εργατικών Κέντρων (ΕΚΕ∆Α – ΕΚΘ) 147 
Άκυρα 66 

∆. Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή 
1. Παπαδέλλης Παναγιώτης 
2. Λάσκος Κωνσταντίνος 
3. Γίδαρος Νικόλαος 
4. Κατσακούλας Πέτρος 
5. Νικολόπουλος Επαµεινώνδας 
 ΠΗΓΗ:pseep.gr

Προοδευτική μετατροπή ξεκινά Ιανουάριος 2014 · Διοίκηση είναι έτοιμη να ξεκινήσει αμέσως διάλογο με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις · Σχέδιο μετασχηματισμού συνδέεται με πράσινη πρωτοβουλία διυλιστήριο της ENI

GROWWW2013
       Προοδευτική μετατροπή ξεκινά Ιανουάριος 2014
·         Διοίκηση είναι έτοιμη να ξεκινήσει αμέσως διάλογο με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις
·         Σχέδιο μετασχηματισμού συνδέεται με πράσινη πρωτοβουλία διυλιστήριο της ENI

Βουδαπέστη, 4 Οκτωβρίου το 2013 - MOL Group ανακοινώνει τη σταδιακή μετατροπή της Μάντοβα διυλιστηρίου της σε ένα κέντρο logistics προϊόντα. Αυτή η διαδικασία μετατροπής ξεκινά τον Ιανουάριο του 2014. Αυτό είναι ένα σαφές σημάδι της δέσμευσης της MOL Ομίλου να επενδύσουν σε μια λύση που να επιτρέπει τη βελτίωση της ανταγωνιστικής θέσης της στην Ιταλία, παρά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον στην Ιταλία. 

Ως συνέπεια του δυσμενούς οικονομικού περιβάλλοντος, ότι η επιχείρηση διύλισης αντιμετωπίζει στην Ιταλία, μετά από βαθιά ανάλυση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των πράξεων Μάντοβα της IES, MOL ομάδα αποφάσισε να μετατρέψει το διυλιστήριο σε προϊόντα logistics hub. 

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η μακροπρόθεσμη συμφωνία για το αργό πετρέλαιο logistics για διυλιστήριο Mantova λήγει, MOL ομάδα έχει φτάσει σε μια κύρια συμφωνία με την ENI για να συνδέσετε το έργο μετασχηματισμού της με πράσινη πρωτοβουλία διυλιστήριο της ENI. Το σύνθετο δίκτυο logistics συνδέει Porto Marghera και Mantova διυλιστήριο που χρησιμοποιούνται για εφοδιασμού με αργό πετρέλαιο μέχρι τώρα θα χρησιμοποιηθεί για την παροχή των τελικών προϊόντων στο μέλλον. 

Αυτό δίνει τη δυνατότητα MOL Ομίλου να μετατρέψει σταδιακά διυλιστήριο της σε προϊόντα logistics hub, το οποίο σημαίνει ότι η εταιρεία θα παραμείνει στην επιχείρηση με Μάντοβα με βάση εμπορική δραστηριότητα. Με αυτή τη μετατροπή IES θα είναι σε θέση να κρατήσει μια λογική μερίδα των εργαζομένων της, οι οποίοι θα λειτουργήσει το νέο επιχειρηματικό μοντέλο για Μάντοβα ιστοσελίδα της. MOL Group είναι έτοιμη να επενδύσει σε αυτές τις λύσεις που επιτρέπουν να βελτιώσει την ανταγωνιστική θέση της στην Ιταλία. 

IES είναι αποφασισμένη να συνεργαστεί στενά με όλους τους φορείς της, σε αυτή τη φάση, να συμφωνήσουν τις καλύτερες λύσεις για τους ανθρώπους, το περιβάλλον, την τοπική οικονομία και την κοινωνία, διατηρώντας την εταιρεία σε μία θέση που είναι μια σχετική παίκτη της αγοράς, ένα ασφαλές εργοδότη και δίκαιη εταίρος στην το μέλλον. Η εταιρεία είναι διαθέσιμη για έναν εποικοδομητικό διάλογο με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, προκειμένου να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. IES παραμένει ένας αξιόπιστος εταίρος όσον αφορά τις χορηγίες και δωρεές των προγραμμάτων της στην περιοχή και προτίθεται να ασκήσει δραστηριότητες στήριξης προς την κοινότητα Μάντοβα και στο μέλλον. 

Σχετικά με MOL Ομίλου 

MOL Group είναι μια ολοκληρωμένη, ανεξάρτητη, διεθνή εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου, το κεφάλι- στη Βουδαπέστη, Ουγγαρία. Έχει δραστηριότητες σε πάνω από 40 χώρες και απασχολεί περίπου 30.000 άτομα σε όλο τον κόσμο.
Ο Όμιλος δραστηριοποιείται σε πέντε διυλιστήρια και 2 μονάδες πετροχημικών στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας, στην Ουγγαρία, τη Σλοβακία, την Κροατία και την Ιταλία. MOL Όμιλος διαθέτει επίσης ένα δίκτυο πάνω από 1.700 πρατήρια υγρών καυσίμων στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη σε 11 χώρες.
 ΠΗΓΗ:mol.hu/en/

ΣΚΕΕΠ

ΑΝ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ Η ΤΡΟΙΚΑ... Πετρέλαιο θέρμανσης: Στα 0,35 ευρώ/λίτρο η επιδότηση


Να αυξήσει το ποσό της επιδότησης για αγορά πετρελαίου θέρμανσης, από 28 λεπτά το λίτρο που ήταν πέρυσι, στα 34-35 λεπτά, σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Για να διευκολύνει περισσότερους να το λάβουν, «χαλαρώνει» ελαφρώς τα εισοδηματικά, αλλά και περιουσιακά κριτήρια που έθετε ως τώρα για τη χορήγησή του.

Έτσι, για παράδειγμα, φαίνεται πως δεν θα χάνουν το επίδομα όσοι κατέχουν ΙΧ αυτοκίνητο με έως και 2.500 κυβικά εκατοστά, αντί 2.000 που ίσχυε. Για όλα αυτά όμως αναμένεται η απάντηση της τρόικας, στο σχέδιο που θα της καταθέσει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να φτάσει τελικά σε περίπου 500.000 νοικοκυριά. Το ποσό της επιδότησης για την αγορά πετρελαίου θα ανέλθει σε 0,34-0,35 ευρώ αντί 0,28 ευρώ το λίτρο που ήταν πέρυσι.

Καθώς η διάθεση του πετρελαίου ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου με τιμή περίπου 1,30 ευρώ το λίτρο, με το αυξημένο επίδομα που σχεδιάζει να δώσει η κυβέρνηση, στα νοικοκυριά το καθαρό κόστος θα πέφτει κάτω από ένα ευρώ το λίτρο.

Στα εισοδηματικά κριτήρια, σχεδιάζεται να αυξηθεί το όριο για το ετήσιο εισόδημα για τους άγαμους από 25.000 που ήταν στα 30.000 ευρώ, ενώ για τους έγγαμους από τα 35.000 ευρώ να πάει στα 40.000 ευρώ.

Υπολογίζεται ότι σχεδόν το 90% των φορολογουμένων δηλώνει μικρότερα ποσά στην εφορία, οπότε θα αυξηθεί ο αριθμός  των δικαιούχων.

Επίσης ενδέχεται να αυξηθούν, αν συμφωνήσει  και η Τρόικα, τα όρια των αντικειμενικών αξιών της κύριας κατοικίας για την οποία προορίζονται οι ποσότητες του πετρελαίου θέρμανσης.

Έτσι για τους άγαμους το όριο της αντικειμενικής αξίας μπορεί να αυξηθεί στα 200.000 ευρώ από τα 150.000 ευρώ, ενώ για τους έγγαμους θα ανέβει στα 300.000 από 200.000 ευρώ σήμερα.

ΠΗΓΗ:defencenet.gr

Η κρίση στα καύσιμα έφτασε στις εταιρείες: Αδυνατούν να εκτελωνίσουν καύσιμα


Ήταν θέμα χρόνου το εκρηκτικό κοκτέιλ προβλημάτων που επικρατεί στην αγορά καυσίμων την τελευταία τριετία να εκδηλωθεί και στην αγορά των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών. Σύμφωνα με πληροφορίες του EnergyPress, το τελευταίο διάστημα έχει κάνει την εμφάνισή του στην αγορά ένα πρωτοφανές φαινόμενο καθώς εταιρείες αδυνατούν να εκτελωνίσουν λόγω οφειλών, καύσιμα στα διυλιστήρια. Το φαινόμενο, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορά κυρίως μικρότερες σε μέγεθος εταιρείες και έρχεται σε συνέχεια των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η αγορά στο κομμάτι των πρατηρίων.
Ήδη η ταμειακή στενότητα αλλά και το κλείσιμο των κρουνών της τραπεζικής χρηματοδότησης, θυμίζουμε ότι έχει χτυπήσει καίρια τον κλάδο της λιανικής με τον αριθμό των λειτουργούντων πρατηρίων να έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, υποχωρώντας στις έξι χιλιάδες από 8500 πριν την κρίση.
Το πιο καίριο πλήγμα ωστόσο για τον επόμενο κρίκο της αλυσίδας του κλάδου των καυσίμων, δηλαδή για τις εταιρείες εμπορίας, φαίνεται ότι δίνει το πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις κατέγραψε στην περυσινή σεζόν μείωση της τάξης του 70%. Η δραματική συρρίκνωση της αγοράς του θέρμανσης, εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και φέτος, για τον πρόσθετο λόγο ότι το υπουργείο οικονομικών δε φαίνεται ότι θα κάνει δεκτή την εισήγηση του συνδέσμου εταιρειών εμπορίας για κατάργηση των κριτηρίων για τη διανομή του επιδόματος θέρμανσης για την πρώτη κατοικία. Έτσι καθώς οι εταιρείες εκτιμούν ότι η διεύρυνση των κριτηρίων που προωθείται αποτελεί ημίμετρο και δε θα δώσει ουσιαστική λύση στο πρόβλημα της θέρμανσης, η κατάσταση στην αγορά ως προς τις καταναλώσεις δε φαίνεται να διαφοροποιείται ούτε φέτος.
Τα κριτήρια
Σύμφωνα με τις διαρροές που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το φετινό επίδομα θέρμανσης θα δικαιούνται όσοι έχουν οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40 χιλιάδες ευρώ ή ατομικό μέχρι 30 χιλιάδες. Επίσης το κριτήριο της ακίνητης περιουσίας θα διευρυνθεί από τις 200 στις 300 χιλιάδες, ενώ το κριτήριο του αυτοκινήτου επίσης διαφοροποιείται και μπαίνει όριο στα 3 χιλιάδες κυβικά και όχι στα 2 χιλιάδες όπως ίσχυε πέρυσι. Τέλος αυξάνεται το επίδομα από τα 29 στα 34 λεπτά το λίτρο.
Πηγές της αγοράς αν και όπως τονίζουν δεν μπορούν να έχουν ολοκληρωμένη άποψη από τις διαρροές που έχουν γίνει, υπογραμμίζουν ότι τουλάχιστον στο κομμάτι των εισοδηματικών κριτηρίων, η περίφημη διεύρυνση αποτελεί ασπιρίνη και δεν αναμένεται να αλλάξει σημαντικά την εικόνα στην αγορά, εντείνοντας την κρίση και την πίεση στον χειμαζόμενο κλάδο των καυσίμων.  
ΠΗΓΗ:energypress.gr

ANAKOINΩΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Η θέση μας για το ενιαίο ψηφοδέλτιο στο σωματείο

Ως παράταξη παίρνουμε ανοιχτά θέση στο κάλεσμα της Ενιαίας σε συζήτηση για συγκρότηση ενιαίου ψηφοδελτίου στις επικείμενες εκλογές του σωματείου. Απέχουμε από αυτή τη συζήτηση η οποία είναι παραπλανητική.

 Η πρόταση αυτή , ούτε καινούρια είναι, ούτε τυχαία, και ούτε μας ξαφνιάζει.

 Στην ουσία έρχεται να αναστηλώσει τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό που έχει απαξιωθεί από τους εργαζόμενους. Ιδιαίτερα τώρα, και κάτω από την πίεση των εργαζόμενων, εμφανίζονται όλοι αυτοί ως δήθεν ακομμάτιστοι, αδέσμευτοι, ανεξάρτητοι, που ξαφνικά αφήνουν τις όποιες πολιτικές τους διαφωνίες “γιατί στο κάτω κάτω ενδιαφέρονται για τα προβλήματα που είναι κοινά”. Λένε ψέματα και παίζουν παιχνίδια υποκρισίας. Αλλάζουνε όνομα, πουλάνε δήθεν ανεξαρτησία στους χώρους δουλειάς και πηγαίνουν στα Εργατικά Κέντρα και στην Ομοσπονδία και εξαργυρώνουν τη δύναμη που τους δίνουν οι εργαζόμενοι στην ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ. Καμία ενότητα των εργατών δε θέλουν στην πράξη. Την ενότητα την αξιοποιούν απλώς στα λόγια. Χρόνια τώρα αυτές οι δυνάμεις και οι συνοδοιπόροι ταύτιζαν τα συμφέροντα των εργατών με αυτά των καπιταλιστών. Χρόνια τώρα αυτές οι συνδικαλιστικές δυνάμεις «πρωτοπορούσαν» εφαρμόζοντας την κυβερνητική και εργοδοτική πολιτική, οδηγούσαν τις κινητοποιήσεις στον εκφυλισμό και φυσικά τους εργαζόμενους στην απογοήτευση, στην αποστράτευση.


Τέτοιες προτάσεις δεν είναι καθόλου αθώες και καλοπροαίρετες. Χαρακτηριστική είναι και η πρόσφατη παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών Μιχελάκη, για αλλαγή του τρόπου εκλογής των συνδικαλιστικών οργάνων κατά τα πρότυπα των αλλαγών που προωθούνται στην Τοπική Διοίκηση, με τη συγκρότηση κοινών και όχι ξεχωριστών ψηφοδελτίων από κάθε παράταξη. Στο όνομα της δήθεν εξυγίανσης του συνδικαλιστικού κινήματος, προωθούν και μέσα από τέτοιες κατευθύνσεις την κεντρική πολιτική γραμμή της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, τη γραμμή του “όλοι μαζί για το καλό της πατρίδας”. Στην πραγματικότητα αυτό που εννοούν είναι πώς οι εργαζόμενοι δε θα διεκδικήσουν, δε θα μιλήσουν, πώς θα υποστούν τις συνέπειες των μέτρων ως αναγκαίο κακό.

 Συνάδελφοι
Πέρα όμως από την προσπάθεια που κάνουν να απαλλάξουν τον εαυτό τους από τις αμαρτίες τους με τα κοινά ψηφοδέλτια, επιδιώκουν το χτύπημα του ταξικού περιεχόμενου και προσανατολισμού του κινήματος, το χτύπημα της γραμμής σύγκρουσης με το κεφάλαιο και την εξουσία του.

Γι' αυτό τα δήθεν κοινά ψηφοδέλτιά τους δεν μας αφορούν. Το Αγωνιστικό Μέτωπο είναι υπέρ της κοινής δράσης και πραγματικής ενότητας των εργαζομένων, μιας ενότητας που δε διασφαλίζεται με “κομπρεμί” παρατάξεων, ενταγμένη σε ύπουλες πολιτικές επιδιώξεις και σκοπιμότητες.

Εμείς επιδιώκουμε:

Ø  Να ενωθούν οι εργαζόμενοι με βάση τα προβλήματα τους σε κοινό μέτωπο ενάντια στην εργοδοσία, ενάντια στους εργοδότες του κλάδου.
Ø  Να ενωθούν οι εργαζόμενοι για την πραγματική ανασύνταξη του κινήματος, για να παρεμποδίσουν τη νέα βαρβαρότητα. Να παλέψουν για την υλοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους


Καλούμε τους εργαζόμενους να σηκώσουν ανάστημα. Στις εκλογές στις 22-23 Οκτώβρη να ψηφίσουν Αγωνιστικό Μέτωπο. Να βάλουμε φρένο σε όσους θέλουν να παραδώσουν τους εργαζόμενους σιδηροδέσμιους στον εργοδότη.