Λεπτομερές σχέδιο υπέβαλε η Statoil στην κυβέρνηση της Νορβηγίας, βάσει του οποίου θα αναπτύξει και θα διαχειριστεί τη λειτουργία ενός πρότζεκτ αξίας 8,2 δισ. κορόνων (940 εκατ. δολαρίων) που έχει σχεδιαστεί για να πιέσει την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου και αερίου από την περιοχή Oseberg της Βόρειας Θάλασσας.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, πρόκειται για μια «σπάνια απόφαση για επένδυση» εν μέσω μιας κατάρρευσης στις τιμές του αργού. Το πρότζεκτ Vestflanken 2 έχει σχεδιαστεί για την ...
Γράφοντας "Go Solar" στον πύργο ψύξης του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου πριν μερικές μέρες κάποιοι ξενόφερτοι, περιπλανώμενοι ανά τον πλανήτη μισθοφόροι "ακτιβιστές" μας θύμισαν το ανεκδιήγητο "Σχέδιο Ήλιος", που είχαν προσπαθήσει να "φορέσουν" το 2011 οι Γερμανοί στη μόλις χρεοκοπημένη Ελλάδα.
Ας ξεκινήσουμε ωστόσο βλέποντας το πιο πάνω διάγραμμα, που προέρχεται από μια πρόσφατη έκθεση για τα Φ/Β στη Γερμανία του Ινστιτούτου Fraunhofer, αρμόδιου για την παρακολούθηση της ανάπτυξης των ΑΠΕ: όσα περισσότερα Φ/Β εγκαθίστανται στη Γερμανία, τόσο "φουσκώνει" το διαφορικό κόστος ανάμεσα στην επιδότηση μέσω του νόμου EEG και το έσοδο απ' την τιμή πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας των Φ/Β. Και το ίδιο συμβαίνει και με τη βιομάζα και με τα αιολικά, είτε χερσαία είτε υπεράκτια. Προσέξατε μήπως με τι ρυθμό αυξάνεται η επιβάρυνση από τα υπεράκτια αιολικά, που είναι η τελευταία έκφανση της ΑΠΕτζήδικης Γερμανικής παράνοιας; Οι Γερμανοί καταναλωτές να είναι καλά, να χρηματοδοτούν την Energiewende και τις "πράσινες" θέσεις εργασίας της. Όμως επειδή τα βάρη στους ψηφοφόρους τελικά βλάπτουν σοβαρά την εικόνα των πολιτικών, αν καταφέρουν να τα μεταβιβάζουν σε χρεοκοπημένες αποικίες γίνονται στο τέλος εξαιρετικά δημοφιλείς.
Ας θυμηθούμε λοιπόν πως, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η ιδέα για το Σχέδιο Ήλιος ήταν του Σόιμπλε, που θέλησε να μας την περάσει μέσω ενός παντελώς ανίδεου περί τα ενεργειακά, αλλά εξαιρετικά πρόθυμου ...
Από την Αΐντα Κίτου
Ιστορικές για την αγορά του πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, με ευρύτερες επιπτώσεις για την παγκόσμια αγορά του "μαύρου χρυσού", χαρακτηρίζονται οι εξελίξεις της περασμένης εβδομάδας.
Μετά την πολυαναμενόμενη απόφαση της Fed να αυξήσει ύστερα από 10 χρόνια τα επιτόκια, σηματοδοτώντας το τέλος της νομισματικής χαλάρωσης, το Κογκρέσο δείχνει να βρίσκεται μια ανάσα από τη μεγαλύτερη πολιτικοοικονομική μεταστροφή της Αμερικής στο πετρέλαιο τα τελευταία 40 χρόνια, προχωρώντας σε άρση της απαγόρευσης για τις εξαγωγές πετρελαίου.
Ως προς την απόφαση της Fed, τα υψηλότερα επιτόκια θα ισχυροποιήσουν το δολάριο, καθιστώντας το πετρέλαιο που τιμολογείται στο αμερικανικό νόμισμα πιο ακριβό για άλλες ισοτιμίες και υπονομεύοντας έτι περαιτέρω τη ζήτηση. Σε συνδυασμό με την επικείμενη επιστροφή του Ιράν στις αγορές, πλέον οι αναλυτές θεωρούν ότι υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες για ουσιαστική ανάκαμψη των τιμών. Ενδεικτική του κλίματος ήταν η τοποθέτηση του προέδρου Πούτιν, την ίδια ημέρα με τις ανακοινώσεις της Fed, ότι ο Προϋπολογισμός που καταρτίστηκε με υπόθεση τιμής για το πετρέλαιο στα 50 δολάρια είναι υπερβολικά αισιόδοξος.
Στον αντίποδα, πάντως, κάποιοι αναλυτές θεωρούν ότι...
Η κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου έχει συμπιέσει τις εταιρείες ενέργειας και τις χώρες που βασίζονται οικονομικά σε αυτό.
Στον πίνακα που ακολουθεί και δημοσιεύει το CNN Money, εμφανίζονται οι 20 μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγές χώρες του πλανήτη και η κατά μέσο όρο πτώση της τιμής του.