Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

ΕΙΝΑΙ ΠΑΓΙΔΑ



ΠΗΓΗ:skitsoblog.blogspot.gr

Μια τρύπα στο νερό» η αύξηση φόρων στα καύσιμα

«Μια τρύπα στο νερό» η αύξηση φόρων στα καύσιμα
Το πιο ισχυρό επιχείρημα για να απαιτήσει η κυβέρνηση από την Τρόικα την μείωση των υπέρογκων φόρων, δίνουν στο οικονομικό επιτελείο τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού που δείχνουν ότι το μέτρο της εξίσωσης των φόρων στα καύσιμα  έχει αποτύχει παταγωδώς και, αντί να φέρει επιπλέον έσοδα στα κρατικά ταμεία, «κατάπιε» τα έσοδα που εξοικονομήθηκαν με πολλά άλλα μέτρα και θυσίες.

Συγκεκριμένα, στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, ότι η αύξηση φόρων στα καύσιμα αποδείχθηκε «μπούμερανγκ»:

-Τη σεζόν 2012- 2013 που για πρώτη φορά εφαρμόστηκε ο αυξημένος φόρος στο πετρέλαιο, καταγράφηκε απώλεια εσόδων 300 εκατ. ευρώ και μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης 71% σε σύγκριση με την σεζόν 2011-12, δηλαδή πριν την εφαρμογή του αυξημένου φόρου στο πετρέλαιο.

- Τη σεζόν 2013-2014 καταγράφηκε μείωση στην κατανάλωση κατά 66,6% σε σύγκριση με την σεζόν 2011-12 και τα έσοδα κινήθηκαν κάτω του στόχου του προγράμματος οικονομικής πολιτικής.

-Μόνο στο 4μηνο Ιανουαρίου –Απριλίου φέτος, η τρύπα στα έσοδα από τη φορολόγηση των καυσίμων (Ειδικός Φόρος και ΦΠΑ) αυξήθηκε στα 564 εκατ. ευρώ. Η «μαύρη τρύπα» στα έσοδα (έναντι των στόχων) από τον ΦΠΑ πετρελαιοειδών και ΕΦΚ ενεργειακών προϊόντων εκτινάχθηκε στα 382 εκατ. ευρώ και 182 εκατ. ευρώ αντίστοιχα!

Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών το πρωί της Πέμπτης δήλωσε ότι «είναι ένα θέμα που πρέπει να εξεταστεί από το υπουργείο Οικονομικών διότι όταν δεν πιάνουμε τους στόχους πρέπει να επανεξετάζουμε το ζήτημα».

Η τοποθέτηση αυτή του κορυφαίου στελέχους και η πρόθεση του υπουργείου να θέσει άμεσα τα στοιχεία στην τρόικα συνιστά στροφή 180 μοιρών σε σύγκριση με τις πανηγυρικές δηλώσεις των τέως υπουργών Οικονομικών και Υγείας κ.κ Γιάννη Στουρνάρα και Άδωνι Γεωργιάδη, ανήμερα τα Χριστούγεννα του 2013, που τόνιζαν ότι πέτυχε το μέτρο του αυξημένου φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης.

ΠΗΓΗ:protothema.gr

Ποιες είναι οι τιμές πώλησης του diesel σε όλες τις χώρες του κόσμου

Ποιες είναι οι τιμές πώλησης του diesel σε όλες τις χώρες του κόσμου
Του Βασίλη Γ. Σαρημπαλίδη

Είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα οι τιμές των καυσίμων βρίσκονται πάρα πολύ ψηλά. Τι γίνεται όμως στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου; Πόσο πωλείται - για παράδειγμα - το diesel κίνησης; Βλέποντας κανείς την σχετική λίστα διαπιστώνει πως ο μέσος όρος της τιμής του πετρελαίου κίνησης σε παγκόσμιο επίπεδο βρίσκεται (αυτές τις ημέρες) στα 0,89 ευρώ ανά λίτρο. Κατά γενικό κανόνα, οι πλουσιότερες χώρες έχουν υψηλότερες τιμές, ενώ οι φτωχότερες χώρες αλλά και αυτές που παράγουν πετρέλαιο σημαντικά χαμηλότερες τιμές. Εξαίρεση αποτελούν οι ΗΠΑ, που είναι μια οικονομικά ανεπτυγμένη χώρα αλλά έχει υψηλές τιμές στην πώληση πετρελαίου κίνησης.

Η λιανική τιμή σε κάθε χώρα εξαρτάται σημαντικά από τους φόρους που επιβάλλει η εκάστοτε Κυβέρνηση και αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχουν τόσο μεγάλες διαφορές. Η Ελλάδα σύμφωνα με την σχετική λίστα είναι από τις πιο χώρες με το πιο ακριβό diesel κίνησης καθώς φιγουράρει στην 141η θέση από το σύνολο 160 που μετριούνται.  


Σχεδόν... δωρεάν διατίθεται το πετρέλαιο κίνησης στην Βενεζουέλα ενώ το πιο ακριβό diesel κίνησης πωλείται στην Νορβηγία με 1.71 ευρώ ανά λίτρο. Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε και συγκρίνεται στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014.
\
ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΤΙΜΕΣ ΠΩΛΗΣΗΣ DIESEL ΚΙΝΙΣΗΣ



ΠΗΓΗ:zougla.gr

ΓΣΕΕ:«Ιφιγένεια εν Αυλίδι» οι χαλυβουργοί


H Κυβέρνηση, στο «κρυφτούλι» που παίζει με τους δανειστές, θυσιάζει τους χαλυβουργούς με στόχο να επιβεβαιώσει στην τρόικα ότι ακολουθεί κατά γράμμα τις εντολές της.
Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα από τη χθεσινή πλειοψηφική (4 υπέρ έναντι 3 κατά) απόφαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας που με την απορριπτική ψήφο του εκπροσώπου της ΓΣΕΕ, του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Εργασίας ενέκρινε ομαδικές απολύσεις 45 εργαζομένων στη Χαλυβουργία.
Λίγες ημέρες μετά την Έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και μετά τις πιέσεις των δανειστών για κατάργηση του νόμου περί ομαδικών απολύσεων το Υπουργείο Εργασίας, με τη στήριξη των εργοδοτών, που πιέζουν μέσω των ομαδικών απολύσεων για τη μείωση του κόστους ενέργειας επιβεβαιώνει με τον πιο επώδυνο τρόπο ότι δεν έχει ούτε την πρόθεση αλλά ούτε και το σθένος να αρνηθεί τα επαχθή μέτρα των δανειστών.
Γι΄αυτόν ακριβώς το λόγο περνά με νόμο την έγκριση των ομαδικών απολύσεων από το ΑΣΕ γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι η σύνθεση πλειοψηφικά θα στηρίξει τέτοιου είδους αιτήματα.
Διατυμπανίζει μάλιστα τον ενθουσιασμό της μέσω της κυβερνητικής εκπροσώπου η οποία με μια επιεικώς απαράδεκτη δήλωση υποστήριξε ότι με τις ομαδικές απολύσεις μπορεί να σωθεί μια επιχείρηση.
Η ΓΣΕΕ, με τις οργανώσεις μέλη της, θα συνεχίσουν να δίνουν τη μάχη για την ανατροπή αυτών των βάρβαρων, άδικων και αντεργατικών πολιτικών.

ΠΗΓΗ:gsee.gr

ΕΛΠΕ: Διακοπή λειτουργίας του διυλιστηρίου Ασπροπύργου λόγω black-out


Ολική διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στα διυλιστήρια Ασπροπύργου από το κεντρικό δίκτυο της ΔΕΗ σημειώθηκε σήμερα λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι, σύμφωνα με ανακοίνωση των ΕΛΠΕ, με αποτέλεσμα την ολική διακοπή λειτουργίας του διυλιστηρίου.
Σύμφωνα με την εταιρεία η διακοπή έγινε με απόλυτη ασφάλεια, σημειώθηκε ωστόσο ολιγόλεπτη καύση υδρογονανθράκων στους πυρσούς του διυλιστηρίου, όπως προβλέπεται από τον σχεδιασμό του, για το ασφαλές σταμάτημα της λειτουργίας.
Η εταιρεία ζητά την κατανόηση των κατοίκων της περιοχής για την όχληση και την ανησυχία που προκλήθηκε. Αναφέρει ακόμη ότι έχει ξεκινήσει η σταδιακή επαναφορά της λειτουργίας του διυλιστηρίου

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Τεράστιες φλόγες και πυκνοί καπνοί από τις καμινάδες των ΕΛΠΕ. Τι συμβαίνει;



Ανησυχητικές φλόγες ύψους πολλών μέτρων και πυκνός μαύρος καπνός βγαίνουν από δύο πύργους του Διυλιστηρίου των ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο.

Μια πρώτη, ανεπίσημη, εξήγηση, που δεν διασταυρώνεται, είναι ότι σημειώθηκε διακοπή ρεύματος στη μονάδα και τα καύσιμα διοχετεύθηκαν για την καύση τους στους πύργους, ώστε να μην υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα.

Γύρω από το Διυλιστήριο ο θόρυβος από την εκτόνωση των αερίων καύσης στις καμινάδες είναι έντονος, το ίδιο και η βαριά μυρωδιά. Οι καπνοί κινούνται προς το Λεκανοπέδιο, λόγω του ελαφρού βόρειου ρεύματος που επικρατεί αυτή την ώρα.

Γύρω από την μονάδα βρίσκονται άνδρες της ασφάλειας της εταιρείας, που απαγορεύουν την φωτογράφιση.

Αναμφίβολα πρόκειται για γεγονός εκτεταμένης ρύπανσης. Αναμένουμε ανακοίνωση από την διοίκηση της εταιρείας.



ΠΗΓΗ:xaidarisimera.blogspot.gr/

Κάθετη πτώση 30% στην κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ελλάδα


Κάθετη πτώση, κατά 30%, έχει ήδη σημειωθεί στην κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ελλάδα, εξαιτίας και των πρόσφατων (2014) μεταρρυθμίσεων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, όπως επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), Μιχάλης Θωμαδάκης, μιλώντας από το βήμα του 8ου Ενεργειακού Διαλόγου, που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ).

Ο ίδιος παρουσίασε το ακριβές χρονοδιάγραμμα των αλλαγών που προωθούνται στη λιανική αγορά φυσικού αερίου (σ.σ. στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων, τις οποίες ζητά η Τρόικα μέχρι το 2016).

Αναλυτικότερα, μέχρι τον Οκτώβριο του 2014 εκτιμάται ότι θα πάψουν να υφίστανται με τη σημερινή τους μορφή οι κατά τόπους Εταιρείες Παροχής Αερίου (ΕΠΑ), ενώ έως τον φετινό Ιούλιο υπολογίζεται ότι θα είναι επιλέξιμοι οι πελάτες τους εκτός Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας (σ.σ. στη βάση της επαναδιαπραγμάτευσης των συμβάσεών τους, όπως προβλέπεται).

Εξάλλου, μέχρι το τέλος του 2015 εκτιμάται ότι θα έχει τεθεί σε λειτουργία ο εικονικός κόμβος εμπορικής διαπραγμάτευσης (virtual trading point) για το φυσικό αέριο, όπως γνωστοποίησε ο κ. Θωμαδάκης .

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Δεν επιστρέφουν στην δουλειά τους οι καθαρίστριες!


Δεκτή έγινε από τον Άρειο Πάγο η αίτηση του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο ζητούσε να ανασταλεί προσωρινά η δικαστική απόφαση που έκρινε παράνομες τις απολύσεις των καθαριστριών και διέτασσε την επαναπρόσληψή τους.

Η πράξη αυτή σημαίνει ότι δεν θα επιστρέψουν στη δουλειά τους τουλάχιστον μέχρι την έκδοση της απόφασης για την αίτηση αναίρεσης που έχει καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών και θα συζητηθεί στις 23 Σεπτεμβρίου.

ΠΗΓΗ: defencenet.g

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΚΕΕΠ




 
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι


Με την σημερινή της απόφαση και την έγκριση από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας 54 ομαδικών απολύσεων από την Χαλυβουργία Μάνεση στον Ασπρόπυργο, η δοτή ''Κυβέρνηση'' και οι υπάκουοι αυλικοί των Βρυξελλών και του ΔΝΤ στην Αθήνα, έδειξαν για μια ακόμη φορά την καλή τους διαγωγή. Γράφτηκε ακόμη μια μαύρη σελίδα κοινωνικής και εργασιακής πολιτικής ενώ το σημαντικότερο είναι πως άνοιξε διάπλατα η πόρτα των ομαδικών απολύσεων στις ορέξεις της Εργοδοσίας.

Καταγγέλλουμε ως ανήθικη, άδικη, αναξιοπρεπή και καθεστωτική την απόφαση οριακής πλειοψηφίας (4 υπέρ – 3 κατά) του ΑΣΕ. 

Είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η ''Κυβέρνηση'' δεν πήρε το μήνυμα των Ευρωεκλογών για άμεση αλλαγή της αντεργατικής πολιτικής της.  Αντίθετα με τις στοχευμένες και αδιέξοδες πολιτικές της συνεχίζει να βάλλει εναντίον των ήδη κατακρεουργημένων εργασιακών δικαιωμάτων και σε ότι έχει πλέον απομείνει στην εργασιακή ασφάλεια και αξιοπρέπεια.

     


Επενδύσεις στην Ελλάδα Ψάχνει το Κουβέιτ


Η ενέργεια, οι παραχωρήσεις της Εγνατίας Οδού, ο τουρισμός και ο κλάδος των τροφίμων αποτελούν τους τομείς στους οποίος ενδιαφέρεται να επενδύσει το Κουβέιτ στην Ελλάδα ή να προωθήσει εμπορικές συνεργασίες.
Το σχετικό μήνυμα αναμένεται να μεταφέρει προς τον κ.Ευ. Βενιζέλοο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών του Κουβέιτ Σεϊχης Σαμπάχ Χαλέντ Αλ -Χαμάντ Αλ -Σαμπάχ στο πλαίσιο της συνάντησης που θα έχουν την Πέμπτη στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
Πέραν της κατ' ιδίαν συνάντησης, οι δύο άνδρες αναμένεται να υπογράψουν συμφωνίες διμερούς συνεργασίας, καθώς και γεύμα εργασίας, Ο κ. Βενιζέλος και ο Σεϊχης Αλ -Χαμάντ Αλ -Σαμπάχ θα εγκαινιάσουν επίσης το νέο κτίριο της πρεσβείας του Κουβέιτ στην Αθήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Κουβέιτ έχει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός του δύο από τους επενδυτικούς φακέλους του ΤΑΙΠΕΔ. Ο πρώτος είναι η συμμετοχή στην πώληση του 35,5% των ΕΛ.ΠΕ. Ο δεύτερος, που ίσως εκ πρώτης όψεως δεν είναι ορατός, είναι η συμμετοχή στον διαγωνισμό για την 30ετή παραχώρηση της Εγνατίας Οδού και των καθέτων αξόνων της. Ο σκοπός του ΤΑΙΠΕΔ είναι να προκηρυχθεί ο σχετικός διαγωνισμός μέχρι το φθινόπωρο ώστε να ολοκληρωθεί ένα χρόνο αργότερα.
Το ενδιαφέρον των Κουβεϊτιανών για επενδύσεις στη χώρα μας έλαβε σημαντική ώθηση έπειτα από τη διοργάνωση στο εμιράτο του επιχειρηματικού φόρουμ τον περασμένο Ιανουάριο με την παρουσία πολλών ελλήνων επιχειρηματιών, χάρη και στη συντονισμένη προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών κ.Π. Μίχαλου.
Παράλληλα, ενδιαφέρον έχει αρχίσει να αναπτύσσεται για τον τομέα του τουρισμού, όπου κεντρικό ρόλο φαίνεται ότι έχει η αγορά εκτάσεων ή και υπαρχόντων εγκαταστάσεων για την κατασκευή πολυτελών εξοχικών κατοικιών. Τέλος, υψηλό είναι το ενδιαφέρον για τον κλάδο των τροφίμων. Τα ελληνικά γεωργικά προϊόντα έχουν μεγάλη απήχηση και θα μπορούσαν να αποκτήσουν σημαντικό μερίδιο στην αγορά του Κουβέιτ χάρη και στην ποιότητά τους. Ο συντονισμός των ελλήνων παραγωγών θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για κάτι τέτοιο.
(από το "Βήμα")

ΠΗΓΗ:energia.gr

Ωραία ανάπτυξη: Δεύτερη στον κόσμο στη μείωση τιμών ακινήτων η Ελλάδα μετά την Ινδία!


Τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση τιμών ακινήτων παγκοσμίως εμφάνισε η Ελλάδα κατά το 4ο τρίμηνο του 2013, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποίησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Πρώτη στη σχετική κατάταξη μείωσης τιμών βρίσκεται η Ινδία, η οποία κατέγραψε πτώση -9,1% και ακολουθεί η Ελλάδα με -7,02%, η Ιταλία με -6,54%, η Κύπρος με -6,48% ενώ την πρώτη πεντάδα ολοκληρώνει η Κροατία με -6,35%.

Αντίθετα, οι Φιλιππίνες (10,56%), το Χονγκ Κόνγκ (10,25%) η Νέα Ζηλανδία (9,1%), η Κίνα (9,1%) και η Κολομβία (8,1%), απαρτίζουν τις πέντε χώρες που κατέγραψαν την υψηλότερη άνοδο τιμής κατά το ίδιο διάστημα πέρυσι.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι τιμές κατοικιών σε σχέση με το συνολικό κόστος της ενοικίασης στην Ελλάδα αποκλίνουν κατά 16,3% σε σχέση με τον ιστορικό μέσο όρο.

Η έρευνα που εκπόνησε το ΔΝΤ βασίζεται σε στοιχεία του ΟΟΣΑ, του Global Property Guide, του μελετητικού Οίκου Haver Analytics και υπολογισμούς του ιδίου του διεθνούς οργανισμού και έχει ως στόχο την δημιουργία ενός Παρατηρητηρίου Τιμών με στόχο την αποφυγή μελλοντικών φαινομένων υπερτίμησης (φούσκας) στις αγορές ακινήτων παγκοσμίως.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΚΕΔΑ


Το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι του Θριασίου Πεδίου γινόμαστε πρώτοι μάρτυρες σε μία απόφαση σταθμός που μας γυρίζει σε εποχές μεσαίωνα.

Καταγγέλλουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την χθεσινή άδικη αντεργατική απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας, που με ψήφους 4 υπέρ και 3 κατά δίνει το ελεύθερο δικαίωμα στον βιομήχανο Μάνεση να υλοποιήσει το σχέδιό του για ομαδικές απολύσεις στην Χαλυβουργία Ελλάδος.

Η εν λόγω επιτροπή με προεδρεύουσα την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας, την κατά τα άλλα φιλεργατική κα Στρατινάκη, έκανε την δουλειά της.

Εξαιρώντας την Γ.Σ.Ε.Ε. και άλλους δύο εκπροσώπους που καταψήφισαν το αίτημα για ομαδικές απολύσεις, οι υπόλοιποι της επιτροπής στήριξαν και με το παραπάνω τα συμφέροντα της εργοδοτικής άρχουσας τάξης, ανοίγοντας με την απόφαση αυτή τους ασκούς του Αιόλου για την εργατική τάξη.

Αυτή η απόφαση κόλαφος για το σύνολο των εργαζομένων, έρχεται να εξυπηρετήσει και την στρατηγική της κυβέρνησης, ώστε να αποδείξει στην Τρόικα ότι δεν χρειάζεται η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, όπως επειγόντως απαιτεί, καθώς το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο λειτουργεί.

Άρα δεν χρειάζεται καμία αλλαγή και ο κατάλληλος τρόπος απόδειξης απέναντι στους Τροϊκανούς είναι η χθεσινή υποκινούμενη απόφαση.

Κύριοι της κυβέρνησης, για άλλη μία φορά με την ανυπαρξία σας αποδείξατε ότι δεν έχετε την πολιτική βούληση να μπορέσετε να αποτυπώσετε το δίκαιο.

Για άλλη μία φορά στηρίξατε το άδικο και τον ισχυρό.

Για άλλη μία φορά παίξατε παιχνιδάκια στις πλάτες των εργαζομένων για να εξυπηρετήσετε από την πίσω πόρτα τους σχεδιασμούς σας.

Καλούμε το σύνολο του πολιτικού κόσμου να καταδικάσει την απόφαση που δεν έχει προηγούμενο.

Καλούμε την ύστατη στιγμή την ελληνική κυβέρνηση να πάρει πίσω την βάρβαρη και άδικη απόφαση ΣΗΜΕΡΑ – ΤΩΡΑ.

Πλέον είμαστε μόνοι μας, όμως θα δώσουμε ενωμένοι όλοι οι εργαζόμενοι τον μαραθώνιο αγώνα για την αντίσταση και την ανατροπή αυτών των βάρβαρων άδικων πολιτικών τους.

Όλοι μαζί να αποκαταστήσουμε το άδικο με το δίκιο.

ΠΗΓΗ:ekeda.gr