ο 1982 δούλευα σε μεγάλη βιομηχανική Αμερικανική εταιρεία στην Νέα Υόρκη. Η ύφεση άρχιζε και στο Διοικητικό Συμβούλιο γινόταν η συζήτηση για το πόσο κόσμο θα απολύσουμε. Ήμουν υπεύθυνος για το σχέδιο κερδοφορίας και είχα μαζέψει όλες τις προτάσεις από 42 χώρες. Όλοι είχαν προτείνει περικοπές προσωπικού – 15.000 υπάλληλοι παγκοσμίως.
Ο κάθε Αντιπρόεδρος έκανε τις προτάσεις του. Ο Πρόεδρός μας δεν μιλούσε. Κοιτάζαμε όλοι ο ένας τον άλλον και δεν είχαμε ιδέα γιατί ήταν αμίλητος. Όταν τελειώσαμε, ξαφνικά ο Πρόεδρος ζήτησε την άδεια να μιλήσει. Ο λόγος του έχει μείνει αποτυπωμένος στο μυαλό όλων που ήμασταν εκεί, και αν και έχουν περάσει 28 χρόνια, τον θυμάμαι λες και ήταν χθες. Θα τον αναπαράγω όσο πιο σωστά μπορώ, διότι οι αξίες που περιέχει είναι αθάνατες και μπορούν να φανούν χρήσιμες σε αυτό που θα ζήσουμε σύντομα....
Πρωτογενές πλεόνασμα 0,6% του ΑΕΠ για φέτος, 1,5% του ΑΕΠ το 2016, στο 2,5% του ΑΕΠ για το 2017 και στο 3,5% του ΑΕΠ το 2018 προβλέπει η πρόταση της κυβέρνησης προς τους δανειστές.
Στην πρόταση περιλαμβάνονται αναλυτικά τα μέτρα για τον ΦΠΑ, την εισφορά αλληλεγγύης, την έκτακτη εισφορά σε μεγάλες επιχειρήσεις κλπ. Περιγράφει επίσης με αναλυτικό τρόπο τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις που θα γίνουν φέτος και τα επόμενα χρόνια.
Παράλληλα, η ελληνική πρόταση προς τους θεσμούς προβλέπει την αύξηση του φόρου πολυτελείας για τα αυτοκίνητα άνω των 2.500 κ.ε. και επιβολή έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις στο ίδιο πλαίσιο που είχε επιβληθεί και το 2010 από την κυβέρνηση Παπανδρέου.
Επίσης, στις ελληνικές προτάσεις υπάρχει σειρά μέτρων για την απελευθέρωση επαγγελμάτων και την προώθηση μεταρρυθμίσεων ακόμα και στο πλαίσιο της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.
Σε ό, τι αφορά την διαχείριση του ελληνικού χρέους, η πρόταση περιλαμβάνει μέτρα αναδιάρθρωσής του και ειδικά των ομολόγων που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και των δανείων που έχει διαθέσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Διαβάστε το πλήρες κείμενο
ΠΗΓΗ:thepressproject.gr
Μια ακόμα απόδειξη πως το ένα και μοναδικό "κοστούμι" της ΕΕ δεν ταιριάζει στα επιμέρους ενεργειακά πρότυπα κάθε Ευρωπαϊκής χώρας είχαμε στο συνέδριο της Eurelectric, της Ένωσης των Ευρωπαϊκών εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής, που έγινε 1-2 Ιουνίου στο Βερολίνο.
Αναφερόμαστε στην κομβικής σημασίας ομιλία του Επίτροπου Ενέργειας Ισπανού Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, που ξεδίπλωσε τις σκέψεις της Κομισιόν για την πλήρη απορρύθμιση της Ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρισμού.
Αυτό που "καίει" την Κομισιόν και το ζήτημα πρώτης προτεραιότητας είναι η ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ηλεκτρισμού: "1. The internal energy market - a driver for investment in the sector. It is clear that a lot of investment will be needed in the years to come – we had previously estimated the needs at around 1 trillion euro by 2020." Να λοιπόν γιατί "καίει". Επειδή πρόκειται...
Του Θωμά Κώτσια*
Τον μαύρο Σεπτέμβριο του 1992, η ΠΕΤΡΟΛΑ ανήκε στην οικογένεια Λάτση. Τώρα η ίδια οικογένεια ελέγχει και τα Ελληνικά Πετρέλαια και οι δικοί της άνθρωποι στελεχώνουν την εταιρεία. Τότε όλοι έσπευσαν να μιλήσουν για ατύχημα και ουδείς τιμωρήθηκε. Τώρα, τον Μάιο του 2015, η τραγωδία επαναλαμβάνεται, αλλά η αντιμετώπιση οφείλει να είναι διαφορετική
Σεπτέμβριος του 1992. 15 εργάτες χάνουν τη ζωή τους στην ΠΕΤΡΟΛΑ. Μάιος 2015. Είκοσι τρία χρόνια μετά, τέσσερις εργάτες σκοτώνονται στην έκρηξη και στην πυρκαγιά που σημειώθηκε στις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Πετρελαίων στον Ασπρόπυργο.
Εκ πρώτης όψεως η Ελλάδα του 1992 δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2015. Όλα είναι διαφορετικά. Κι όμως, στην περίπτωση των δύο πολύνεκρων δυστυχημάτων...