Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Αποκάλυψη Τώρα !!! Πότε και Πώς και ΓΙΑΤΙ προέκυψε "περίσσεια" αιολικής ενέργειας στην Ισπανία; Θα μας εξηγήσεις μήπως εσύ, Μανιάτη;


Ένα απ' τα σημεία που μπήκαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για την ενέργεια και το κλίμα, 23-24 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, ήταν η απαίτηση Ισπανών και Πορτογάλλων να ανοίξουν τα Γαλλικά σύνορα στη διοχέτευση "περίσσειας" αιολικής ενέργειας. Υπάρχει εδώ η λέξη-κλειδί "περίσσεια". Δείτε λοιπόν με πολλή προσοχή τα όσα δημοσιεύουμε σήμερα, πάντα με την αντίστοιχη τεκμηρίωση.


Η Ιβηρική απαίτηση έθετε σαν στόχο το 15% της εγχώριας ενέργειας να είναι διαθέσιμο στα σύνορα για άλλα κράτη-μέλη. Σύμφωνα με τη "ζωντανή" κάλυψη της Συνόδου από το EurActiv, ο στόχος του 15% απορρίφθηκε πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου, αλλά, κατόπιν επιμονής των Ιβηρικών χωρών, επανήλθε στο τραπέζι νωρίς το απόγευμα. Ωστόσο η τελική απόφαση της Συνόδου περιόρισε αυτό το ποσοστό στο 10%, στόχος που είχε τεθεί από το ...2002! Ο στόχος του 15% μεταφέρθηκε για το 2030, αλλά όχι ως νομικά δεσμευτικός και συνδέθηκε με τα "Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος".


Ωστόσο το μεγάλο, πελώριο, τεράστιο ερώτημα που προκύπτει είναι ΓΙΑΤΙ υπάρχει "περίσσεια" αιολικής ενέργειας στην Ιβηρική; Πότε και Πώς προέκυψε; Γιατί προέκυψε; Το ερώτημα αυτό είναι καίριας σημασίας, όχι μόνο για τις δυο χώρες της Ιβηρικής, αλλά για όλη την Ευρώπη και για όλο τον πλανήτη! Και μας αφορά κι εμάς άμεσα, καθόσον πριν μόλις μια εβδομάδα ο Μανιάτης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, μας υποσχέθηκε κι άλλες επενδύσεις στα αιολικά, "δεδομένου ότι δεν έχουμε φτάσει ακόμα τον εθνικό στόχο έτσι όπως αυτός έχει προσδιοριστεί". Κι αν δεν μπορεί ο Μανιάτης να μας το απαντήσει, μήπως μπορούν κάποιες απ' τις συνιστώσες του Συριζα, που μας έχουν ζαλίσει με θεωρίες περί "ενεργειακής δημοκρατίας" (sic); Τα τεχνικά ζητήματα είναι πολύ σοβαρά για να δεχτούν πολιτικές λύσεις, το έχουν πει και οι Νορβηγοί. Δεχόμαστε πάντως απαντήσεις κι απ' την ΕΛΕΤΑΕΝ κι απ' οποιονδήποτε μπορεί να δώσει τεκμηριωμένα επιχειρήματα κι όχι ιδεοληψίες.


Πάμε πρώτα στην Ισπανία, να δούμε τι πραγματικά συμβαίνει με τα αιολικά και ποια είναι η "περίσσεια". Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για το Ισπανικό ηλεκτρικό σύστημα, όπως τα έδωσε το καλοκαίρι η Red Eléctrica de España (REE), που είναι ο Ισπανικός ΑΔΜΗΕ, η εγκατεστημένη ισχύς αιολικών στο ηπειρωτικό σύστημα, χωρίς τις Βαλεαρίδες και τα Κανάρια νησιά, ήταν 22.854MW, ενώ η συνολική εγκατεστημένη ισχύς είναι 102.395MW. Η αιολική ισχύς είναι δηλαδή μόλις το 22,3% του συνόλου. Κι αν πάρουμε υπόψη μας την παραδοχή του δικού μας ΑΔΜΗΕ, από τη Μελέτη Επάρκειας Ισχύος 2013-2020, ότι η αξιοπιστία ισχύος των αιολικών λαμβάνεται 10%, τα αιολικά είναι μόλις το 2,5% της συνολικής ισχύος! Πώς είναι ποτέ δυνατόν το 2,5% να παράγει "περίσσεια" ενέργειας, που πρέπει σώνει και καλά να εξαχθεί προς τη Γαλλία;

Πάμε σε τυχαία μέρα, το Σάββατο 25/10/2014, να δούμε σε πραγματικό χρόνο, στη διάρκεια ενός 24ώρου, τι συνέβη με τα αιολικά της Ισπανίας, όπως τα δίνει η σχετική σελίδα της REE. Από εγκατεστημένη ισχύ 22.854MW πήραν από 1600 έως 2750MW, ενδεικτικά στις 15:40 ήταν στα 2160MW, που αντιστοιχεί σε 9% της εγκατεστημένης αιολικής ισχύος και 8% της ζήτησης. Το διάγραμμα τερματίζει στα 2394MW, που αντιστοιχεί σε 10% της εγκατεστημένης αιολικής ισχύος και 11% της ζήτησης. Να το πάλι το 10% αξιοπιστία ισχύος που λέει ο ΑΔΜΗΕ και μάλιστα τα 1600MW δεν είναι ούτε καν το 10%! Προσέξτε ωστόσο τις έντονες μεταβολές: αρχικά έχουμε πτώση περί τα 600MW στο διάστημα 23:30-03:00, μετά άνοδο περί τα 750MW στο διάστημα 11:15-15:00 και νέα άνοδο περί τα 750MW στο διάστημα 18:45-20:45. Στην πρώτη περίπτωση οι χειριστές της REE πρέπει άμεσα να βρουν ένα μεγάλο εργοστάσιο που να καλύψει την απώλεια των 600MW, στις επόμενες περιπτώσεις βρίσκονται με "πλεόνασμα" ενέργειας, που δεν ξέρουν τι να το κάνουν ΚΑΙ ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΕΥΤΥΧΕΙΣ ΑΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΤΟ ΕΞΑΓΟΥΝ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ. Μόνο τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια μπορούν να προσαρμοστούν σε τέτοιες απότομες μεταβολές, τα θερμικά εργοστάσια δεν μπορούν να προσαρμοστούν, παρά μόνο αν βρίσκονται σε συνεχή λειτουργία (οι λεγόμενες "στρεφόμενες εφεδρείες"). Αλλά αν είναι τα θερμικά εργοστάσια σε συνεχή λειτουργία, ποιο το όφελος απ' τα αιολικά; Κάπως έτσι πουθενά στον κόσμο μέχρι τώρα τα αιολικά δεν υποκατέστησαν ΟΥΤΕ ΕΝΑ θερμικό εργοστάσιο, παρά μόνο αποσταθεροποιούν τα ηλεκτρικά συστήματα. Και η Γαλλία που έχει πυρηνικά δεν θέλει να φορτωθεί τα προβλήματα της Ισπανίας και κλείνει τα -ηλεκτρικά- σύνορα, αφήνοντας τους Ισπανούς να ζήσουν με το αιολικό τους πρόβλημα. Και οι Ισπανοί, όπως αναφέρει η EurActiv, ψάχνουν να δώσουν 2,5 δισ. ευρώ για να κάνουν καλωδιακή σύνδεση με τους Βρετανούς, οι οποίοι με τη σειρά τους έβαλαν πολλά αιολικά και ψάχνουν διασυνδέσεις με τη Γαλλία και τη Νορβηγία!

Φυσικά τα πιο πάνω δεν είναι κάτι νέο, τα περιθώρια ανάπτυξης αιολικών σε ένα ηλεκτρικό σύστημα είναι πολύ περιορισμένα και τα έχει πει το Wind Report 2005 της Ε.Οn, τα έχει πει το The Limits Of Wind Power του Ιδρύματος Reason το 2012, τα έχει πει η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή το 2013.


Πάμε και μια βόλτα μέχρι την Πορτογαλλία, να δούμε κι εκεί τι συμβαίνει και γιατί υπάρχει κοινό μέτωπο των Ιβήρων εναντίον των Γάλλων. Στην Πορτογαλλία διαχειριστής του ηλεκτρικού συστήματος (και του δικτύου φυσικού αερίου) είναι η Redes Energéticas Nacionais (REN) και η εθνική επιχείρηση ηλεκτρισμού είναι η EDP, που στο διπλανό πίνακα μας δίνει τα στοιχεία για την εγκατεστημένη ισχύ το 2013. 4.630MW είναι η ισχύς των αιολικών επί συνόλου 18.117MW, μόλις 25,6%. Κι αν, όπως και για την Ισπανία, πάρουμε υπόψη μας την παραδοχή του δικού μας ΑΔΜΗΕ, από τη Μελέτη Επάρκειας Ισχύος 2013-2020, ότι η αξιοπιστία ισχύος των αιολικών λαμβάνεται 10%, τα αιολικά είναι κι εδώ μόλις το 2,6% της συνολικής ισχύος! Πώς είναι ποτέ δυνατόν το 2,6% να παράγει "περίσσεια" ενέργειας, που πρέπει σώνει και καλά να εξαχθεί προς τη Γαλλία;

Πάμε σε τυχαία μέρα, την Πέμπτη 23/10/2014, να δούμε σε πραγματικό χρόνο, στη διάρκεια ενός 24ώρου, τι συνέβη με τα αιολικά της Ισπανίας, όπως τα δίνει η σχετική σελίδα της REΝ. Φορτίο βάσης από κάρβουνο, τα σταθερά και αξιόπιστα 1752MW του πιο πάνω πίνακα. Στη συνέχεια είναι η ενέργεια του "Ειδικού Καθεστώτος", που καλύπτει τη συμπαραγωγή ηλεκτρισμού-θερμότητας, τα αιολικά, τα Φ/Β και τα μικρά υδροηλεκτρικά. Ακολουθούν τα υδροηλεκτρικά ροής ποταμών, εισαγωγές, λίγο φυσικό αέριο και τελευταία μπαίνουν στο σύστημα τα υδροηλεκρικά από φράγματα και πετρελαϊκές μονάδες. 

Η REN δίνει σε πραγματικό χρόνο, στη διάρκεια του ίδιου 24ώρου της 23/10/2014, και ανάλυση για την παραγωγή από τα επιμέρους συστήματα του "Ειδικού Καθεστώτος". Δείτε πόσο σταθερές είναι οι δυο πάνω καμπύλες, των θερμικών "ΑΠΕ" και των μικρών υδροηλεκτρικών, σε σχέση με τις καμπύλες των αιολικών και των Φ/Β. Τα αιολικά παρουσιάζουν τεράστια διακύμανση, καθώς απ' τα 1600ΜW στις 08:00 πέφτουν κάτω απ' τα 200MW στις 16:00, μεταβολή πάνω από 1400MW! Τα Φ/Β είναι απείρως πιο προβλέψιμα απ' τα αιολικά, καθώς απ' τις 18:00 μέχρι τις 08:00 απλά δεν υπάρχουν.

Πού είναι λοιπόν η "περίσσεια" ηλεκτρικής ενέργειας των ΑΠΕ, που θέλουν οι Ισπανοί και οι Πορτογάλλοι να εξάγουν στη Γαλλία κι από εκεί σ' όλη την Ευρώπη; Πουθενά!!! Αυτό που στην πραγματικότητα θέλουν να κάνουν είναι εξαγωγή των προβλημάτων με τα οποία φόρτωσαν τα ηλεκτρικά τους συστήματα, όταν αποφάσισαν να ακολουθήσουν το δρόμο άκριτης ανάπτυξης αιολικών και Φ/Β που χάραξε η Γερμανία, χωρίς να καλοεξετάσουν τη γεωγραφική τους θέση στην άκρη της Ευρώπης. 

Τα πιο πάνω αποτελούν ένα τεράστιο δίδαγμα για την Ελλάδα, που είναι ακόμα πιο απομονωμένη γεωγραφικά και ηλεκτρικά κι έχει και κάποιους, χμ, "ιδιόμορφους" γείτονες... Απαιτείται άμεση αναθεώρηση κι εγκατάλειψη του "εθνικού στόχου" του Μανιάτη για 7500MW αιολικά μέχρι το 2020, καθώς θα τινάξουν κυριολεκτικά στον αέρα το ηλεκτρικό μας σύστημα και θα παρακαλούμε Αλβανούς, Σκοπιανούς και Τούρκους να κατασκευάσουμε κοινές διασυνδέσεις δικτύων, για να μπορούμε να εξάγουμε το αιολικό μας πρόβλημα!


ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

ΠΡΟΤΑΣΗ της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ Ν. 4001/2011 (Α’ 179) «ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ» & ΤΙΣ ΠΡΟΩΘΟΥΜΕΝΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ Φ.Α .

  .
Η παρούσα πρόταση της Ομοσπονδίας και των Σωματείων μελών της στο Φ.Α. αναρτήθηκε σε δημόσια διαβούλευση στις 27.10.2014 επί του σ/ν για το Φυσικό Αέριο 


ΠΗΓΗ:poenergias.gr

Πρόσβαση στο Taxis θα έχουν οι τράπεζες μέσω Τειρεσία – «Φακέλωμα» των προσωπικών δεδομένων

Πρόσβαση στο Taxis θα έχουν οι τράπεζες μέσω Τειρεσία – «Φακέλωμα» των προσωπικών δεδομένων
Πρόσβαση στο Taxis θα έχουν οι τράπεζες μέσω Τειρεσία – «Φακέλωμα» των προσωπικών δεδομένων
Απευθείας πρόσβαση στο σύστημα Taxis και το φορολογικό μητρώο των πολιτών φαίνεται πως θα αποκτήσουν σύντομα οι τράπεζες, μέσω του συστήματος «Τειρεσίας».

Με βάση τις πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή της Κυριακής», η αλλαγή αυτή έχει άμεση σχέση με τις διαδικασίες ρύθμισης των λεγόμενων «κόκκινων δανείων», προκειμένου να συνεκτιμάται και να συνυπολογίζεται η συνολική κατάσταση του φορολογουμένου -εισοδήματα, χρέη προς ταμεία και εφορίες κ.λπ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η συζήτηση διεξάγεται ανάμεσα στα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, η οποία και έχει υποβάλει το σχετικό αίτημα εδώ και καιρό. Το μεγαλύτερο «αγκάθι» που πρέπει να ξεπεραστεί έχει να κάνει με την προστασία των προσωπικών δεδομένων, καθώς η πρόσβαση στα φορολογικά στοιχεία απαγορεύεται δια νόμου.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, το πιθανότερο σενάριο είναι ο ενδιαφερόμενος που θα καταθέτει αίτηση ρύθμισης του δανείου του να υποχρεούται να υπογράψει εξουσιοδότηση προς την τράπεζα για πρόσβαση στο φορολογικό του μητρώο.Ούτως ή άλλως, βήματα προς αυτή την κατεύθυνση έχουν ήδη γίνει.

Υπενθυμίζεται ότι, πλέον, το εκκαθαριστικό της εφορίας είναι απαραίτητο ακόμη και για το άνοιγμα ενός απλού τραπεζικού λογαριασμού.


ΠΗΓΗ:hellasforce.com

Η NASA ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΟΤΙ Η ΓΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ 6 ΜΕΡΕΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΛΟΓΩ ΗΛΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑΣ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014...


Η NASA επιβεβαίωσε ότι η γη θα βιώσει 6 ημέρες σχεδόν απόλυτο σκοτάδι από την Τρίτη 16 έως την Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014.

Ο κόσμος θα παραμείνει, κατά τη διάρκεια αυτών των έξι ημερών, χωρίς ηλιακό φως λόγω μιας ηλιακής καταιγίδας, της οποίας η σκόνη και τα διαστημικά συντρίμμια που θα προκαλέσει θα είναι τόσα πολλά που θα έχει ως συνέπεια την παρεμπόδιση κατά 90% του φωτός του ήλιου.

Η ανακοίνωση έγινε από τον επικεφαλή της NASA, Τσαρλς Μπόλντεν, ο οποίος ζήτησε από όλους να παραμείνουν ήρεμοι. Αυτό θα είναι αποτέλεσμα μιας ηλιακής καταιγίδας, της μεγαλύτερης τα τελευταία 250 χρόνια και η οποία θα έχει διάρκεια 216 ώρες.


ΠΗΓΗ:katohika.gr

Αττίλας Oil (Ι)- Η επίσκεψη Σαμαρά στη Λευκωσία και η κρίσιμη σύνοδος του Καϊρου στις 8/11

Αττίλας Oil (Ι)- Η επίσκεψη Σαμαρά στη Λευκωσία και η κρίσιμη σύνοδος του Καϊρου στις 8/11
Οι έρευνες του τουρκικού σκάφους «Μπαρμπαρός» νοτίως της Κύπρου συνιστούν μείζονος σημασίας παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και έμπρακτη αμφισβήτηση των νόμιμων δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν έχουν, ωστόσο, από μόνες τους τις προϋποθέσεις να προκαλέσουν θερμό επεισόδιο.

Η κίνηση που θα άλλαζε ποιοτικά τον χαρακτήρα της τουρκικής πρόκλησης είναι η παρεμπόδιση με στρατιωτικά μέσα της γεώτρησης που ήδη πραγματοποιεί η κοινοπραξία ΕΝΙ-Kogas στο κοίτασμα «Ονασαγόρας» στο θαλάσσιο οικόπεδο 9 της κυπριακής ΑΟΖ.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει ένδειξη ότι η Αγκυρα προτίθεται να κάνει το κρίσιμο αυτό βήμα. Ο λόγος είναι ότι μια τέτοια ενέργεια θα προκαλούσε άλλου τύπου αντιδράσεις και παρενέργειες. Ας σημειωθεί ότι στην περιοχή δεν βρίσκονται μόνο τουρκικές ναυτικές μονάδες. Ασκηση με πραγματικά πυρά πραγματοποίησε το ρωσικό ναυτικό, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και κοινή άσκηση του Ισραήλ με την Κυπριακή Δημοκρατία με τη συμμετοχή μαχητικών αεροσκαφών.

Η Λευκωσία έχει ζητήσει την αποστολή στη Μεγαλόνησο ελληνικής φρεγάτας. Η κυβέρνηση Σαμαρά είναι πολύ επιφυλακτική, με το επιχείρημα ότι δεν θέλει να στρατικοποιήσει την κρίση. Η αποστολή ελληνικής φρεγάτας, όμως, δεν θα είχε σκοπό την εκδίωξη του «Μπαρμπαρός» από την κυπριακή ΑΟΖ και την εμπλοκή σε θερμό επεισόδιο. Θα είχε σκοπό να υπογραμμίσει τη συμπαράσταση προς τη Λευκωσία και να δείξει ότι η Ελλάδα είναι παρούσα στην Ανατολική Μεσόγειο. Η επίδειξη σημαίας είναι μέρος της ναυτικής τακτικής.

Η απροθυμία της Αθήνας να εμπλακεί είχε φανεί όταν στην αρχή της κρίσης ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης είχε ζητήσει από τον κ. Αντώνη Σαμαρά να μεταβεί στη Λευκωσία για διαβουλεύσεις με σκοπό να φανεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι μόνη. Τότε ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε απαντήσει αρνητικά. Τελικώς, αποφασίστηκε να πάει στην Κύπρο καθ’ οδόν προς το Κάιρο, όπου στις 8 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η τριμερής σύνοδος Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου.

Το ανωτέρω τρίγωνο, σε συνδυασμό με το συμπληρωματικό Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ, έχει εμμέσως και αντιτουρκικό χαρακτήρα. Καταδεικνύει ότι η Τουρκία είναι απομονωμένη στην Ανατολική Μεσόγειο. Το γεγονός αυτό, ωστόσο, δεν θα ήταν από μόνο του ικανό να αποτρέψει την Αγκυρα από τυχοδιωκτισμούς. Ο λόγος που φαίνεται ότι τελικά δεν θα τολμήσει να εμποδίσει με στρατιωτικά μέτρα τη διεξαγόμενη γεώτρηση από την ΕΝΙ-Kogas είναι η αντίδραση της Δύσης σε μια τέτοια ενέργεια.

Προς το παρόν, τόσο οι ΗΠΑ όσο και οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες αναγνωρίζουν, βεβαίως, το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλευτεί τον ενεργειακό πλούτο της, αλλά αποφεύγουν να καταγγείλουν την τουρκική πρακτική. Περιορίζονται σε γενικόλογες συστάσεις για αποφυγή ενεργειών που δημιουργούν ένταση και συστήνουν τα έσοδα από το φυσικό αέριο να μοιραστούν δίκαια στις δύο κοινότητες στο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού.

Εάν οι Τούρκοι εμπόδιζαν τη γεώτρηση, η Δύση θα υποχρεωνόταν να αλλάξει την τωρινή μάλλον ποντιοπιλατική στάση της. Στην κυπριακή ΑΟΖ είναι αναμειγμένες μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες: η αμερικανική Noble Energy, η ισραηλινή Delek, η ιταλική ΕΝΙ, η κορεατική Kogas και η γαλλική Total. Οι εταιρείες αυτές ασκούν καθοριστική πολιτική επιρροή και όχι μόνο στις κυβερνήσεις τους. Και βεβαίως δεν πρόκειται να μείνουν άπραγες εάν παρεμποδιστεί η δραστηριότητά τους. Γνωρίζουν ότι, εάν επαληθευτούν οι ενδείξεις από τις σεισμικές έρευνες, τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει με την Κυπριακή Δημοκρατία θα αποδειχτούν χρυσοφόρα.

Ας σημειωθεί ότι η Noble Energy σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων που διαθέτει εκτιμά πως μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ υπάρχουν 3,5 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο. Αυτό τουλάχιστον δήλωσε ο κ. Σόλων Κασίνης, ο άνθρωπος που μέχρι πρότινος χειριζόταν εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας τα ενεργειακά.

Η Δύση θα αντιδράσει και για έναν πρόσθετο σοβαρό λόγο. Οι Αμερικανοί πιέζουν εδώ και χρόνια τους Ευρωπαίους να απεξαρτηθούν από τη ρωσική ενέργεια

Το ζήτημα επανήλθε με μεγάλη οξύτητα λόγω της ουκρανικής κρίσης. Η επάνοδος του ψυχροπολεμικού κλίματος και η προσπάθεια της Μόσχας να στραφεί προς την τεράστια ενεργειακή αγορά της Κίνας έχει αυξήσει την αβεβαιότητα. Εάν επιβεβαιωθούν οι αισιόδοξες εκτιμήσεις για το μεγάλο μέγεθος των κοιτασμάτων στην υφαλοκρηπίδα του Ισραήλ, της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας, η Ε.Ε. θα βρεθεί με ενεργειακές πηγές στην αυλή της. Με άλλα λόγια, θα αποκτήσει μελλοντικά έναν σημαντικό βαθμό ενεργειακής αυτονομίας.

Εχει, λοιπόν, κάθε συμφέρον να προχωρήσει η διαδικασία ερευνών και γεωτρήσεων και βεβαίως προτιμάει οι ενεργειακές πηγές που βρίσκονται νοτίως της Κύπρου να είναι υπό τον έλεγχο της αδύναμης και ενσωματωμένης στην Ευρωζώνη Κυπριακής Δημοκρατίας παρά να περάσουν υπό τον έλεγχο της δύστροπης Τουρκίας, η οποία κάνει παιχνίδι για τον εαυτό της.

Υπενθυμίζουμε πως όταν η Λευκωσία είχε ανακηρύξει ΑΟΖ, η Αγκυρα είχε αντιδράσει με απειλητικές δηλώσεις. Στις αρχές του 2007 είχε ανακοινώσει ότι είναι αποφασισμένη να υπερασπίσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο και δεν πρόκειται να επιτρέψει την προσβολή τους. Η Λευκωσία δεν είχε πτοηθεί. Είχε προχωρήσει σε συμφωνίες με μεγάλες διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες για την πραγματοποίηση ερευνών, αφού προηγουμένως είχε οριοθετήσει την ΑΟΖ της με την Αίγυπτο, με το Ισραήλ και με τον Λίβανο (εκκρεμεί η κύρωσή της).

Οι τουρκικές στρατιωτικές παρενοχλήσεις δεν απέτρεψαν την ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών και την επιτυχή γεώτρηση στο κοίτασμα «Αφροδίτη» στο θαλάσσιο οικόπεδο 12. Με άλλα λόγια, την πρώτη φορά οι Τούρκοι απέτυχαν να ακυρώσουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλευτεί τον ενεργειακό πλούτο της. Αυτή τη φορά η Αγκυρα δεν περιορίστηκε σε απειλητικές δηλώσεις και σε στρατιωτικές παρενοχλήσεις. Εκανε ένα ακόμα βήμα. Εξέδωσε νότα, με την οποία εντελώς παρανόμως δεσμεύει για έρευνες εντοπισμού ενεργειακών κοιτασμάτων μια θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου!

Το σχετικά νεοαποκτηθέν σκάφος «Μπαρμπαρός» έχει τη δυνατότητα διεξαγωγής τέτοιων ερευνών και όλα δείχνουν ότι ήδη έχει αρχίσει τέτοια δραστηριότητα. Με τον τρόπο αυτό οι Τούρκοι παραβιάζουν εμπράκτως τα νόμιμα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία δεν έχει τη στρατιωτική ισχύ να τα περιφρουρήσει. Για τους προαναφερθέντες λόγους, ωστόσο, αποφεύγουν να εμποδίσουν με στρατιωτικά μέσα τη γεώτρηση.

Επίσης δεν είναι σε θέση να δημιουργήσουν τετελεσμένο, πραγματοποιώντας δική τους γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ και στήνοντας πλατφόρμα για άντληση φυσικού αερίου. Οι Τούρκοι δεν έχουν τα μέσα να το κάνουν μόνοι τους και καμία μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία δεν πρόκειται να συνεργαστεί μαζί τους σε μια τόσο κραυγαλέα παρανομία. Κατά συνέπεια, όσο δεν εμποδίζουν τη διεξαγόμενη γεώτρηση, η πρόκλησή τους, παρότι συνιστά ποιοτική κλιμάκωση σε σύγκριση με το παρελθόν, έχει όρια όσον αφορά στην αποτελεσματικότητά της.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

«Ψαλίδι» στις προβλέψεις για το πετρέλαιο από τη Goldman Sachs


Με την τιμή του "μαύρου χρυσού" να έχει υποχωρήσει κατά περίπου 25% τους τελευταίους 5 μήνες, η Goldman Sachs προχώρησε σε σημαντική υποβάθμιση των προβλέψεών της για την τιμή του πετρελαίου, με αποτέλεσμα η αμερικανική επενδυτική τράπεζα να υιοθετεί πλέον τις χαμηλότερες εκτιμήσεις για την πορεία της τιμής του πετρελαίου.
Ειδικότερα, η Goldman Sachs διατείνεται πως η αύξηση της παραγωγής σε ΗΠΑ και Ρωσία θα ξεπεράσει τη ζήτηση και πετρελαίου και επισημαίνει πως οι εξελίξεις αυτές θα επηρεάσουν την τιμή του αμερικανικού αργού WTI, αλλά κυρίως την τιμή πετρελαίου Brent.
Έτσι, υποβάθμισε τις προηγούμενες προβλέψεις της κατά 15% και πλέον βλέπει ότι η τιμή του αργού θα υποχωρήσει το πρώτο τρίμηνο στα 75 δολ. ανά βαρέλι (έναντι αρχικής εκτίμησης στα 90 δολ.) και η τιμή του πετρελαίου Brent στα 85 δολ. ανά βαρέλι (έναντι αρχικής εκτίμησης στα 100 δολ.)
Το β' τρίμηνο του 2015, όταν η υπερπροσφορά γίνει ακόμη πιο αισθητή, η τιμή του WTI θα μπορούσε να υποχωρήσει στα 70 δολ. ανά βαρέλι και του Brent στα 80 δολ. ανά βαρέλι.


ΠΗΓΗ:energypress.gr