Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016

Ελληνικά διυλιστήρια για συνεργασία αναζητεί το Ιράν

Αποτέλεσμα εικόνας για διυλιστηρια
Από το kathimerini.gr
Ισχυρό παραμένει το ενδιαφέρον του Ιράν για είσοδο στην εγχώρια αγορά διύλισης προϊόντων πετρελαίου, θέμα που απασχόλησε και τη νέα συνάντηση στελεχών της NIOC με υψηλόβαθμα στελέχη των ΕΛΠΕ την περασμένη Παρασκευή στην Τεχεράνη. Το ιρανικό ενδιαφέρον πέραν του τομέα του πετρελαίου επεκτείνεται και στο φυσικό αέριο, με πρόταση για συμμετοχή στο σχέδιο κατασκευής νέου τερματικού σταθμού στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και για εξαγορά του ΔΕΣΦΑ σε περίπτωση που ναυαγήσει η πώληση στη Socar και επαναπροκηρυχθεί διαγωνισμός για την πώλησή του.

Παράλληλα, με τον βασικό στόχο αύξησης της παραγωγής πετρελαίου στα προ εμπάργκο επίπεδα, προτεραιότητα αποτελεί για το Ιράν και η θωράκιση της χώρας σε καύσιμα κίνησης καθώς και η δυνατότητα προώθησης προϊόντων στην Ευρώπη, διασφαλίζοντας βάση σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα σε ενδεχόμενο μελλοντικό αποκλεισμό, δεδομένου ότι το γεωπολιτικό επίπεδο στην ευρύτερη περιοχή παραμένει αβέβαιο.

Στο πλαίσιο αυτό αναζητεί..

Πρόγραμμα Υποθαλάσσιας Γεώτρησης Στοχεύει να Βρει Πόσο Βαθιά Μπορεί να Φθάσει η Ζωή

Αποτέλεσμα εικόνας για Πρόγραμμα Υποθαλάσσιας Γεώτρησης Στοχεύει να Βρει Πόσο Βαθιά Μπορεί να Φθάσει η Ζωή
Από το energia.gr
Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων θα αρχίσει σε λίγες μέρες ένα φιλόδοξο πρόγραμμα υποθαλάσσιας γεώτρησης, κάτω από τον βυθό στα ανοιχτά της Ιαπωνίας, σε μια προσπάθεια να ανακαλύψει μέχρι πόσο βαθιά στα έγκατα της Γης και σε πόσο υψηλές θερμοκρασίες είναι δυνατό να ζήσουν μικροοργανισμοί.  Το συνολικό βάθος από την επιφάνεια της θάλασσας έως εκεί που θα φθάσει το τρυπάνι της γεώτρησης, θα είναι συνολικά 5,9 χιλιόμετρα, δηλαδή περίπου όσο 18 πύργοι του 'Αϊφελ ο ένας πανω στον άλλο.

Οι 31 επιστήμονες και μηχανικοί που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, θα κάνουν επί δύο μήνες την έρευνά τους ..

Στα 21 εκατ. ευρώ κλειδώνει η εξαγορά της ΠΥΡΚΑΛ Ελευσίνας από τα ΕΛΠΕ- Προσωρινή αναβολή ζήτησε η ΕΑΣ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΠΥΡΚΑΛ Ελευσίνας από τα ΕΛΠΕ
Από το energypress.gr
Σε συμφωνία με τα ΕΛΠΕ φαίρεται να έχει έρθει σύμφωνα με πληροφορίες του “Energypress”, η Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) για την πώληση έναντι 21 εκατ. ευρώ του εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ Ελευσίνας.

Το ντιλ επρόκειτο να εγκριθεί από την γενική συνέλευση της ΕΑΣ που συνήλθε χθες έχοντας στην ατζέντα και το συγκεκριμένο θέμα, τελικά όμως το υπουργείο Οικονομικών που είναι και ο βασικός της μέτοχος ζήτησε να αναβληθεί η τελική απόφαση, κίνηση που σχετίζεται μάλλον με τυπικούς λόγους και την παροχή περαιτέρω νομικών διευκρινήσεων. 

Εδώ και καιρό, τα ΕΛΠΕ ενδιαφέρονται..

Η ΑΟΖ παραμένει μία αξία

Αποτέλεσμα εικόνας για αοζ ελλαδας
Από το lygeros.org
Όσο οπισθοδρομική κι αναξιόπιστη μπορεί να είναι η εξουσία τώρα, η ΑΟΖ παραμένει μία αξία. Έτσι και οι απαράδεκτες καθυστερήσεις για τον μεγάλο διαγωνισμό όσον αφορά στους φακέλους και η έλλειψη δυναμικής για την οριοθέτηση της ΑΟΖ με άλλα κράτη, δεν αλλάζουν το παραμικρό για τη σημασία της ΑΟΖ για την πατρίδα μας. 

Το μόνο που πρέπει να αλλάξει είναι η εξουσία που έχει αποδείξει μετά από τόσο καιρό ότι είναι απλώς ανίκανη να διαχειριστεί και μία απλή πραγματικότητα που είναι κατανοητή σε όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου. 

Δεν είναι δυνατόν να βλέπουμε τόσες..

Σκουρλέτης: «Πραγματικά Ολέθριο» το Ενδεχόμενο Πώλησης του 65% της ΔΕΠΑ

Αποτέλεσμα εικόνας για δεπα
Από το energia.gr
«Πραγματικά ολέθριο» χαρακτήρισε το ενδεχόμενο πώλησης 65% βασικών δημόσιων εταιρειών όπως η ΔΕΠΑ ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1» και στους δημοσιογράφους Ελένη Καλογεροπούλου και Δημήτρη Κοτταρίδη.

Όπως τόνισε, επειδή η συγκεκριμένη εταιρεία ακριβώς εμπλέκεται με πραγματικά αναπτυξιακά σχέδια, θα μπορούσε να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο ένα μέρος της συμμετοχής του Δημοσίου που προφανώς δεν θα ανατρέπει το Δημόσιο έλεγχο, και το οποίο θα προσείλκυε επενδυτικά κεφάλαια από το εξωτερικό και από το εσωτερικό της χώρας.

Ειδικότερα, ο κ. Σκουρλέτης επισήμανε, μιλώντας στα «Παραπολιτικά 90,1», σχετικά με την αξιοποίηση των ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ και ΔΕΗ

Με ποιο τρόπο οι ηλικιωμένοι ρίχνουν τους μισθούς στην Ευρώπη και στην Ελλάδα

Αποτέλεσμα εικόνας για Με ποιο τρόπο οι ηλικιωμένοι ρίχνουν τους μισθούς στην Ευρώπη και στην Ελλάδα
Από το mononews.gr
Τι σχέση μπορεί να έχουν οι εργαζόμενοι μεγάλης ηλικίας με τη διαμόρφωση των μισθών στην Ευρώπη; Γεγονός είναι ότι η αύξηση των μισθών έχει περιοριστεί το τελευταίο διάστημα στην Γηραιά Ήπειρο και σύμφωνα με τους αναλυτές η εξέλιξη αυτή είναι άμεσα συνδεδεμένη με το δημογραφικό πρόβλημα των χωρών της περιοχής: το ποσοστό των εργαζομένων μεγάλης ηλικίας αυξάνεται.

Θεωρητικά, μία μεγαλύτερη αγορά εργασίας θα έπρεπε να οδηγήσει σε αύξηση των μισθών δεδομένου ότι οι εργαζόμενοι έχουν περισσότερες επιλογές απασχόλησης. Έτσι, αν οι εταιρίες επιθυμούν να περιλαμβάνουν στο προσωπικό τους εργαζόμενους με μεγαλύτερη εμπειρία και προσόντα θα πρέπει να προσφέρουν πιο ανταγωνιστικούς μισθούς.

Ωστόσο, αυτό δεν συνέβη..