Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Τα επόμενα βήματα στις αποκρατικοποιήσεις


Σε εννέα κινήσεις θα εστιαστεί το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων κατά το β΄ τρίμηνο εφέτος, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).
Πρόκειται για την αξιοποίηση 28 κτηρίων, τη διάθεση του 35% των ΕΛΠΕ, του 29% του ΟΠΑΠ και του 74% της ΕΥΑΘ, την πώληση της ΛΑΡΚΟ, την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού και λιμανιών και μαρινών, καθώς και την πώληση του 61% των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και του 90% των μετοχών των ΕΛΤΑ.
Σύμφωνα, επίσης, με την έκθεση του Ταμείου, πρέπει να ολοκληρωθεί και η πρόσληψη συμβούλων για έξι από τα έργα του 2012 και του 2013. Σε δύο περιπτώσεις η διαδικασία πρόσληψης συμβούλων βρίσκεται στο τελικό στάδιο υπογραφής από τον υπουργό Οικονομικών, ενώ στις υπόλοιπες τέσσερις περιπτώσεις (που αφορούν σε έργα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ΕΛΒΟ) η διαδικασία είναι στη φάση προκήρυξης του σχετικού διαγωνισμού.
Εξάλλου, το ΤΑΙΠΕΔ προσέλαβε, με σύμβαση ενός έτους, την εταιρία Hill+Knowlton Strategies, ως εκπρόσωπο επικοινωνίας με το εξωτερικό, καθώς και την MRB, με στόχο τη διενέργεια πανελλαδικών δημοσκοπήσεων σχετικά με τη γνώμη των πολιτών για τις αποκρατικοποιήσεις 
ΠΗΓΗ:http://www.zougla.gr

Κλιμακωτά Μισθώματα Διεκδικεί ο Δήμος Καβάλας από την Kavala Oil





Ο δήμος Καβάλας ζητά να λάβει μερίδιο από τα μισθώματα που θα καταβάλει στο εξής προς το Δημόσιο η Kavala Oil, με βάση την επέκταση της άδειας της που ενδέχεται να εξασφαλίσει από τη νέα κυβέρνηση. Επίσης, ο δήμος διεκδικεί και τον περιφερειακό φόρο 5% επί των εταιρικών κερδών, τονίζοντας ότι δεν διευκρινίζεται στο σχέδιο συμφωνίας αν αυτός θα καταβάλλεται υπέρ των δήμων της περιοχής ή υπέρ της Περιφέρειας.
Τοπικοί αξιωματούχοι υπογράμμισαν ότι ο δήμος διεκδικεί τα λεγόμενα royalties επειδή η κερδοφορία δεν είναι κάτι το δεδομένο για τις δραστηριότητες αυτού του είδους. Τα royalties υπολογίζονται όμως με βάση τα ακαθάριστα έσοδα και κατά συνέπεια αποδίδουν στις τοπικές κοινωνίες ένα εγγυημένο ελάχιστο ποσό.
Σύμφωνα με την τροποποιητική σύμβαση που έχει προωθήσει ήδη το ΥΠΕΚΑ στα κόμματα, προβλέπονται κλιμακωτά μισθώματα, αναλόγως της παραγωγής της εταιρείας: 3% επί των εσόδων αν η παραγωγή είναι 2.500-5.000 βαρέλια ανά ημέρα, 6% για 5.000-10.000 βαρέλια και 10% για άνω των 10.000 βαρελιών. Από εκεί και πέρα, ο δήμος διεκδικεί και ένα επιπλέον 0,5% υπέρ των τοπικών κοινωνιών, αυξάνοντας περαιτέρω το συνολικό ποσοστό.
Θυμίζουμε, τέλος, ότι η άδεια της Kavala Oil λήγει το 2013 και για το λόγο αυτό, η διοίκηση της εταιρείας, αλλά και η μητρική Energean Oil & Gas, έχουν ζητήσει επανειλημμένα την ανανέωσή της, ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν με το επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 150 εκατ. ευρώ που έχουν προαναγγείλει για την περιοχή της Καβάλας 
ΠΗΓΗ:http://www.energia.gr

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΠΥΡΣΟ

Οι δεσμεύσεις τους είναι εφιαλτικές και τα μέτρα, που πρόκειται να επακολουθήσουν δε τα χωράει ανθρώπινος νους. Η ηθική νομιμοποίηση, που θα τους δώσουν οι εκλογές, αν ο Ελληνικός λαός αποφασίσει να τους επιτρέψει να συνεχίσουν την καταστροφική τους πολιτική, δεν αφήνει περιθώρια για αυταπάτες. Όμως, το εμπόριο ελπίδων στο οποίο έχουν ήδη αποδυθεί αξιοποιώντας τα συντρίμμια, που οι ίδιοι δημιουργούν με την πολιτική τους, δεν πρέπει να το υποτιμήσει κανείς.
Στα ΕΛΠΕ αυτό το εμπόριο μαζί με τον εκμαυλισμό και χειραγώγηση, που εξέθρεψαν, το ξέρουν καλά οι μηχανισμοί της εταιρίας, καθώς και όσοι από τους συνδικαλιστικούς και κομματικούς παράγοντες συναλλάσσονται μαζί του, πάντα βεβαίως με το αζημίωτο και για τις δυο πλευρές. 


ΠΗΓΗ: απόσπασμα από την έκδοση του ΠΥΡΣΟΣ

ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΑ


Χαμός πάλι μέσα στη ΓΕΝΟΠ
Είμαι περίεργος να δω τι θα αποφασίσει το σημερινό Δ.Σ. της ΓΕΝΟΠ που έχει συγκαλέσει ο Νίκος Φωτόπουλος. Δεν είναι μόνο οι του Σπάρτακου που διαφωνούν με τους χειρισμούς του στο θέμα της σύμβασης, αλλά και πολλοί άλλοι. Κρίνοντας πάντως από τη χθεσινή του ανακοίνωση, θα έλεγε κανείς ότι επιχειρεί να ηρεμήσει τα πνεύματα για να κερδίσει χρόνο και να κάνει συμμαχίες, πράγμα ωστόσο καθόλου εύκολο για τον ίδιο. Οσο για το Σπάρτακο, δηλώνει έτοιμος για κλιμάκωση της αντιπαράθεσης, αν στο σημερινό Δ.Σ. δεν πάρει διαβεβαιώσεις από τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ ότι θα επισπεύσει την υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης. Το πρώτο βήμα έγινε με τις χθεσινές κινητοποιήσεις στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου και στο ορυχείο του Νότιου Πεδίου. Και παρά τις διαβεβαιώσεις που ακολούθησαν από τη διοίκηση ότι το επίδομα στους σταθμούς παραγωγής & τα ορυχεία θα χαρακτηρισθεί ως κιδνύνου, κάτι που λέει ότι έπεται συνέχεια... 
ΠΗΓΗ:http://www.energypress.gr

Προς πώληση 30.000 μετρικοί τόνοι diesel από τα ΕΛΠΕ



Προσφορά για την πώληση 30.000 μετρικών τόνων diesel μέσα στον Μάιο, κατέθεσαν τα ΕΛΠΕ.
Οπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, πρόκειται για diesel εξαιρετικά χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο, το οποίο θα μεταφερθεί είτε από την μονάδα της Ελευσίνας είτε από τον Ασπρόπυργο στα μέσα Μαϊου.
 ΠΗΓΗ:http://www.energypress.gr