Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Αντιδράσεις για το χάρτη της «Νέας Τουρκίας»



Την αντίδραση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Μαρίν Ράικοφ προκάλεσε δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Μιλλιέτ με χάρτη της «Νέας Τουρκίας», στον οποίο τμήμα της Βουλγαρίας περιλαμβάνεται ως τουρκικό έδαφος.

«Θεωρώ τον χάρτη που δημοσίευσε η εφημερίδα Μιλλιέτ απολύτως σκανδαλώδη. Είναι δε τόσο σκανδαλώδης που δεν αξίζει κάποιο σχόλιο από τον Πρωθυπουργό παρά μόνο περιφρόνηση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ράικοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας «Novinite».

«Μια χώρα δεν πρέπει να αντιδρά στα όσα γράφει κάποια εφημερίδα» σημείωσε κ. Ράικοφ επισημαίνοντας πως ανάλογα δημοσιεύματα υπήρξαν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και άλλων χωρών.

Σημειώνεται ότι ο χάρτης της Νέας Τουρκίας δημοσιεύθηκε στις 23 Μαρτίου στην τουρκική εφημερίδα και περιλαμβάνει μέρος της Βουλγαρίας, ολόκληρη την Κύπρο καθώς και τη Θράκη, τις «παρυφές» της Θεσσαλονίκης αλλά και νησιά του Αιγαίου. 
ΠΗΓΗ:zougla.gr

ΟΙ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΕ ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ.

20130424-175936.jpg

 ΠΗΓΗ:olympia.gr/

Απολύσεις ΔΥ: Το Σάββατο η πρώτη λίστα


Απολύσεις ΔΥ: Το Σάββατο η πρώτη λίστα
Οριστικοποιήθηκε ο κυβερνητικός σχεδιασμός για τη μείωση  του αριθμού των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα κατά 15.000 και εντός του Ιουνίου περίπου 1.800  υπάλληλοι ΝΠΙΔ θα δουν την πόρτα της εξόδου. Θα ακολουθήσουν άλλοι 2.200  μέχρι  το τέλος του έτους. Πέραν των “επίορκων” που έχουν καταδικασθεί τελεσιδίκως,  στη λίστα των αποχωρήσεων-απολύσεων θα περιλαμβάνονται εργαζόμενοι σε οργανισμούς και πιχειρήσεις του Δημοσίου που βάζουν λουκέτο. Ο κατάλογος τους θα ανακοινωθεί το  επόμενο Σάββατο.

Το τελικό σχέδιο επικυρώθηκε  σε κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό  στο Μαξίμου και θα τεθεί υπόψη της τρόικας, η οποία περιμένει από κινήσεις υλοποίησης των συμφωνηθέντων.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης διευκρίνισε ότι το πρώτο κύμα 1.800-2.000 απολύσεων θα προέλθει από καταργήσεις οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα (Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου) και ότι η κυβέρνηση προγραμματίζει να ανακοινώσει το Σάββατο τη λίστα των φορέων που θα καταργηθούν. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι θα φύγουν “αμεσα”, χωρίς όμως να διευκρινίσει πότε ακριβώς.

Οσον αφορά τα κενά που θα δημιουργηθούν τόνισε ότι θα ισχύσει η δέσμευση ένας προς ένα, δηλαδή για κάθε μια αποχώρηση, μια πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ..
 ΠΗΓΗ:papaioannou-giannis.net

ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ "ΣΩΣΟΥΝ" "Πόσο μας στοιχίζει η Τask Force";




Στα υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης παραπέμπει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων-ΕΣΠΑ για απαντήσεις αναφορικά με το κόστος της παρουσίας της Task Force στην Ελλάδα και το κόστος των σεμιναρίων από μέλη της.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή έπειτα από ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Πάρι Μουτσινά, με την οποία ζητούσε να ενημερωθεί η Βουλή ποιος ελέγχει την Ομάδα Δράσης της Κομισιόν για την Ελλάδα, πόσο κοστίζει η παρουσία της και πώς αποτιμάται το έργο της.

Ειδικότερα, ο βουλευτής ανέφερε ότι «στον τομέα της εκπαίδευσης έχει ορισθεί το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) να χρησιμοποιείται ως τελικός δικαιούχος για να πληρώνονται τα μέλη της Task Force».

Ο κ. Μουτσινάς επισήμαινε ταυτόχρονα ότι «μέσω του ινστιτούτου επιμόρφωσης (ΙΝΕΠ) το οποίο αποτελεί μονάδα του ΕΚΔΔΑ, βαφτίζονται ως επιμόρφωση-κατάρτιση, οι επισκέψεις των μελών της Task Force και η οργάνωση σεμιναρίων κατά τομέα πολιτικής. Η αμοιβή ανά εκπαιδευτή για κάθε ημέρα είναι 350 ευρώ καθαρά μόνο για σεμινάρια, συν τα εισιτήρια, συν τα έξοδα διαμονής, συν 92 ευρώ οδοιπορικά».

Με έγγραφο του γενικού γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων-ΕΣΠΑ Γιώργου Γιαννούση, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, επισημαίνεται ότι «η Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα (Task Force for Greece) που άρχισε τις εργασίες της τον Σεπτέμβριο του 2011, έχει αποστολή να εντοπίζει και να συντονίζει την τεχνική βοήθεια που χρειάζεται η Ελλάδα για να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής. Επιδιώκει επίσης να επιταχύνει την απορρόφηση κονδυλίων της ΕΕ με σκοπό τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης».

 Ο κ. Γιαννούσης επικαλείται τη δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του 2011, σύμφωνα με την οποία, «τα κράτη μέλη και η Επιτροπή θα κινητοποιήσουν άμεσα όλους τους απαιτούμενους πόρους για την παροχή έκτακτης τεχνικής βοήθειας προς την Ελλάδα για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεών της».

«Η Ομάδα Δράσης αναφέρεται στον πρόεδρο της Επιτροπής και τελεί υπό την πολιτική καθοδήγηση του αντιπροέδρου Όλι Ρεν», σημειώνει ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και θυμίζει ότι «ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης υποβάλλει τριμηνιαίες εκθέσεις επί της προόδου στις ελληνικές αρχές και στην Επιτροπή».

Προσθέτει δε ότι «η Ομάδα Δράσης περιλαμβάνει 45 περίπου άτομα και βάση της έχει τις Βρυξέλλες και την Αθήνα».

ΠΗΓΗ: defencnet.gr

ΓΣΕΕ Εγκληματικές αλλαγές στο Πτωχευτικό Δίκαιο




Καίνε οριστικά και αμετάκλητα τους εργαζόμενους των υπό πτώχευση επιχειρήσεων
Επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών απέστειλε η ΓΣΕΕ με την οποία ζητά την άμεση κατάργηση της διάταξης πρόσφατου νόμου, σύμφωνα με την οποία η ικανοποίηση των απαιτήσεων του δημοσίου σε περίπτωση πτώχευσης μιας επιχείρησης προηγούνται αυτών των εργαζομένων.
Είναι βέβαιο ότι μετά την ικανοποίηση των απαιτήσεων του Δημοσίου δεν θα υπάρχει πλέον κανένα ποσό για διανομή προς ικανοποίηση των απαιτήσεων από μισθούς των εργαζομένων.
Ήδη το προνόμιο στις εργατικές απαιτήσεις είχε πληγεί σοβαρά με την αναβάθμιση της θέσης των απαιτήσεων των ασφαλιστικών Οργανισμών στην ίδια σειρά με αυτή των εργαζομένων.
Η Γ.Σ.Ε.Ε. εκφράζει τη διαμαρτυρία της, καταδικάζει κατηγορηματικά την εγκληματική εξάλειψη κατ΄ουσίαν της καθιέρωσης του προνομίου των εργατικών απαιτήσεων και ζητά την άμεση κατάργηση της παρ. 2 του άρθρου 33 του ν.4141/2013, του άρθρου 56 του ν. 3994/2011 και του εδαφίου γ’ του άρθρου 19 παρ.10 του ν.4045/2012.
Προνομιακή μεταχείριση στις απαιτήσεις, δε νομιμοποιούνται να αξιώνουν όλοι όσοι (δημόσιο, τράπεζες) συμβάλλουν με την ανελαστική πολιτική και πολλές φορές με την «τοκογλυφική» συμπεριφορά τους, στο κλείσιμο των επιχειρήσεων και στην απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Επισυνάπτεται η επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών  

 ΠΗΓΗ:gsee.gr

Όργιο ανασφάλιστης εργασίας: Χωρίς ένσημα το 40,5% των εργαζομένων




Σε 40,5% ανέρχεται το ποσοστό των εργαζομένων που είναι ανασφάλιστοι, σύμφωνα με ελέγχους που διενήργησε το ΙΚΑ τον Μάρτιο.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ ΙΚΑ, Γιώργος Κυριακόπουλος, και παρουσίασε τα στοιχεία, τόνισε πως το ΙΚΑ οδηγείται σε κατάρρευση.
Όπως επισημάνθηκε η δανειοδότηση του ΙΚΑ προκειμένου να αντεπεξέλθει στη μηνιαία καταβολή των συντάξεων αυξάνεται με σταθερούς ρυθμούς ενώ το 2012 σε σύγκριση με το 2011 οι έλεγχοι που διενήργησε το ΙΚΑ μειώθηκαν κατά 32,33%.
Ο ελεγκτικός μηχανισμός του ΙΚΑ, όπως αναφέρθηκε, είναι ανύπαρκτος και περιορίζεται στους 25 μόνο ελεγκτές πανελλαδικά.
Σε εκκρεμότητα βρίσκονται 156.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης με τον μέσο χρόνο αναμονής να κινείται έως τα δυο έτη.
Παρατηρείται μείωση προσωπικού κατά 4.000 άτομα ενώ αυξάνεται ο όγκος των συναλλαγών, καθώς και μείωση εσόδων κατά 12% έως 14% το πρώτο τρίμηνο του 2013.
Σημειώνεται παράλληλα έξαρση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, με τους ελέγχους για τον Μάρτιο να καταγράφουν ότι το ποσοστών των ανασφάλιστων εργαζομένων ανέρχεται σε 40,5%. 
ΠΗΓΗ:news247.gr

SOS από BIS: Εχασαν τον μπούσουλα οι τράπεζες


SOS από BIS: Εχασαν τον μπούσουλα οι τράπεζες

 Πυρετώδεις διαβουλεύσεις διεξάγονται στα οικονομικά και τραπεζικά φόρα διεθνώς καθώς στοιχεία και ενδείξεις που αποκαλύπτουν κατάσταση χάους και αδυναμία των ιδρυμάτων να ανταποκριθούν στο κανονιστικό πλαίσιο της Βασιλείας ΙΙΙ έχει προκαλέσει ρίγη ανησυχίας στους τεχνοκράτες. Συσκέψεις που γίνεται προσπάθεια να κρατηθούν μυστικές στην ΕΚΤ στις Βρυξέλλες και στη Bank of International Settlements προδίδουν ανησυχία και αδυναμία των τραπεζιτών να προβλέψουν την επόμενη μέρα και να υπολογίσουν το ρίσκο σε επενδύσεις και καταθέσεις και κατευθύνουν αναλόγως την κίνηση του χρήματος.

Όπως αποκαλύπτουν στο Sofokleousin.gr άνθρωποι που έχουν δει έγγραφα και έχουν ακούσει συζητήσεις σε υψηλά επίπεδα, η κατάσταση είναι έκρυθμη στην διατραπεζική αγορά και είναι πλέον θέμα χρόνου και συνθηκών η διαρροή κρίσιμων πληροφοριών. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η BIS είχε εγκαίρως ενημερώσει για τα προβλήματα και την ελλιπή εποπτεία του κλάδου τις Βρυξέλλες ζητώντας από τους πολιτικούς ταγούς της Ευρωζώνης την ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος και να διατηρηθεί υπό έλεγχο η κατάσταση. 

Αντ’ αυτού στο διάστημα που μεσολάβησε στις Βρυξέλλες αποφασίστηκε το άνευ προηγουμένου κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο και η διαμόρφωση πολιτικής πλατφόρμας πάνω σε αυτή τη βάση για ενδεχόμενες διασώσεις τραπεζών εντός της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα της BIS οι πολιτικές πρωτοβουλίες έχουν ανεβάσει το ρίσκο σε δυσθεώρητα ύψη, έχουν οδηγήσει σε πλήρη απώλεια εμπιστοσύνης στη διατραπεζική αγορά.

Οι συνθήκες αυτές ακυρώνουν στη βάση τους τις κινήσεις ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και δημιουργούν τη λεγόμενη «παγίδα ρευστότητας», την οποία ορθώς εντόπισε ο Σόιμπλε και ζήτησε από τον Ντράγκι να αποσύρει ρευστό από σύστημα. Οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, αν αναγνωστούν κάτω από το πρίσμα των στοιχείων της BIS, αποκαλύπτουν ότι υπάρχει στοχευμένη πολιτική «παγώματος» της διατραπεζικής αγοράς.

Παράγοντες της Fed αναφέρουν ότι η δημιουργηθείσα κατάσταση οδηγεί σε βάλτο το τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης, μια κατάσταση κατά την οποία, αν και το κόστος του χρήματος υποχωρεί, καταρρέουν τα μοντέλα αποτίμησης ρίσκου και συνεπώς η πλεονάζουσα ρευστότητα δεν μπορεί ούτε να διοχετευθεί στην πραγματική οικονομία, ούτε να επενδυθεί, αλλά ούτε και να κατατεθεί. Συνεπώς, όποιο κι αν είναι το κόστος κεφαλαίου, είναι υψηλό, γιατί δεν μπορεί να υπάρξει απόδοση.

Οι συνθήκες αυτές δεν έχουν καταγραφεί ξανά στο παρελθόν στις δυτικές οικονομίες παρά μόνο κατά την κατάρρευση της «ασιατικής τίγρης» όπου δε υπήρχαν ασφαλή καταφύγια και επενδύσεις και το χρήμα κινούνταν από χώρα σε χώρα, δημιουργώντας πλασματική εικόνα ανακύκλωσης και διαθέσιμης ρευστότητας που με τη σειρά τους οδήγησαν σε φούσκα.
ΠΗΓΗ:sofokleousin.gr

Ποιά επιχείρηση προωθεί καύσιμο αυτοκινήτου 4 φορές φθηνότερο;


Ποιά επιχείρηση προωθεί καύσιμο αυτοκινήτου 4 φορές φθηνότερο;
Δεν επενδύει απλώς 100 εκατομμύρια ευρώ μέσα στην κρίση. Τα κεφάλαια αυτά κατευθύνονται σε ένα προϊόν το οποίο θα δώσει στον έλληνα αυτοκινητιστή την δυνατότητα να ξοδέψει ως και 4 φορές λιγότερα χρήματα για καύσιμα! Το επενδυτικό αυτό πρόγραμμα έχει αρχίσει ήδη να υλοποιείται ενώ η ολοκλήρωσή του υπολογίζεται να γίνει στα μέσα του 2015. Τα πρώτα πρατήρια φυσικού αερίου θα είναι έτοιμα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα (το πιθανότερο στα τέλη Μαίου) ενώ η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) που "τρέχει" το όλο πρόγραμμα αρχικά θα λειτουργήσει 5 πρατήρια στην Αττική, 3 στη Θεσσαλονίκη και 3 στην εθνική οδό Αθήνας Θεσσαλονίκης, στο ύψος Λάρισας, Βόλου και Λαμίας. Tο πρόγραμμα Fisikon ξεκίνησε με την ελπίδα να δώσει μία ανάσα στους καταναλωτές.
Η αλήθεια είναι το πρόγραμμα αυτό είχε σχεδιαστεί με πολύ μεγαλύτερες φιλοδοξίες από τον τότε πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ κ. Μάκη Παπαγεωργίου (σήμερα υφυπουργός  Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής). Ο ίδιος στόχευε να δημιουργήσει ένα πανελλαδικό δίκτυο αεριοκίνησης το οποίο θα αποτελούνταν από 300 πρατήρια. Η κρίση όμως έβαλε τη σφραγίδας της σε αυτόν τον αρχικό σχεδιασμό ο οποίος ξαναζωντανεύει αυτό το διάστημα. Τόσο ο κ. Παπαγεωργίου όσο και η επιτελική ομάδα της ΔΕΠΑ υπό τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλό της κ. Χάρη Σαχίνη εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση, επιστρατεύοντας όχι μόνον την ΕΚΟ (που θα παίξει και τον πρωτεύοντα ρόλο) αλλά και άλλες μεγάλες εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών με στόχο να δοθεί ένα πολύ φθηνότερο καύσιμο στον έλληνα αυτοκινητιστή. 
Στην πραγματικότητα τα σχέδια της διοίκησης της ΔΕΠΑ δεν σταματούν εδώ. Η ίδια προγραμματίζει στο άμεσο μέλλον την λειτουργία στόλου βυτιοφόρων φυσικού αερίου τα οποία θα προμηθεύουν με καύσιμα ξενοδοχειακές μονάδες, βιοτεχνίες και μικρές βιομηχανίες σε όλη την Ελλάδα. Το πρόγραμμα αυτό σχετίζεται με πολλά αιτήματα εκπροσώπων επιχειρήσεων - όπως για παράδειγμα του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Costa Mare στην Πύλο της Μεσσηνίας - για προμήθεια φυσικού αερίου με στόχο να καλύψουν μέρος των ενεργειακών τους αναγκών. Παράλληλα δημιουργείται ένα πιλοτικό πρόγραμμα κίνησης ταξί με φυσικό αέριο 
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο δεν θα προσφέρει μόνον ένα πολύ φθηνότερο καύσιμο στον έλληνα αυτοκινητιστή (αν βεβαίως ξεπεράσει το εμπόδιο της χρηματοδότησης των διαδικασιών μετατροπής του κινητήρα του αυτοκινήτου) αλλά θα δημιουργήσει μία "βιομηχανία" γύρω από τον τομέα της αυτοκίνησης. Κι αυτό διότι γύρω από την αεριοκίνηση θα κινηθούν εξουσιοδοτημένα συνεργεία, εταιρείες αυτοκινήτων (που ήδη προσφέρουν οχήματα με φυσικό αέριο), πρατηριούχοι και εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών κλπ.       
ΠΗΓΗ:newsbomb.gr

ΤΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΗΓΕΤΗ Πώς έγινε η δεύτερη προδοσία της Κύπρου - 9 χρόνια μετά το περήφανο ΟΧΙ στο Σχέδιο Ανάν



Μόλις εννέα χρόνια πριν ο Ελληνισμός κατήγαγε μια υπερήφανη νίκη κατά των υποστηρικτών τετελεσμένων της τουρκικής εισβολής του 1974 και είπε το μεγάλο ΟΧΙ με συντριπτική πλειοψηφία στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004, στο σχέδιο Αναν που ουσιαστικά δορυφοροποιούσε την Κύπρος από την Τουρκία.

Το 76% των Ελληνοκυπρίων απέρριψαν το σχέδιο του τότε Γ.Γ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, αλλά δυστυχώς εννέα χρόνια μετά, εκείνοι που απέτυχαν να ανοίξουν την πύλη και να πραδώσουν την Κύπρο του 2004, ο Ν.Αναστασιάδης και οι όμοιοί του, το 2013 κατάφεραν και άνοιξαν την Κερκόπορτα  και να πέσει η Κύπρος στα χέρια της τρόικα, την στιγμή που σε ελάχιστα χρόνια από σήμερα το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της θα είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη λόγω της αξιοποίησης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου του νησιού.

Όπως και τότε η κυβέρνηση Σημίτη υποστήριζε την δορυφοροποίηση της Κύπρου, έτσι και σήμερα η κυβέρνηση Σαμαρά στήριξε την άλωση του νησιού από την τρόικα.

Οι Κύπριοι δεν φοβήθηκαν ούτε όταν ο Γ.Γ του ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει ότι θα τερματίσει την παρέμβαση του στο Κυπριακό , ούτε τις απειλές των Δυτικών για de facto διαμελισμό του νησιού.

Ο "τελευταίος Έλληνες ηγέτης" Τάσσος Παπαδόπουλος στις 10 Φεβρουαρίου του 2004 απέρριψε το αίτημα Ραούφ Ντενκτάς για εμπλοκή της Ελλάδας και της Τουρκίας στις συνομιλίες. "Με τους εισβολείς δεν μπορούμε να μιλήσουμε".

 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σοκαρισμένος ο Βενιζέλος με τις μυστικές δημοσκοπήσεις


Σοκαρισμένος ο Βενιζέλος με τις μυστικές δημοσκοπήσεις

Μπορεί το συνέδριο αναγέννησης του ΠΑΣΟΚ να πραγματοποιήθηκε και μέσα από αυτό να αναδείχθηκε μία νέα γενιά στελεχών που θέλουν να υπηρετήσουν το σοσιαλισμό, ωστόσο οι δημοσκοπικές μετρήσεις δε φαίνεται να "συγκινούνται".
Τα τελευταία στοιχεία έφτασαν στα χέρια του Ευάγγελου Βενιζέλου πριν λίγες μέρες και ήταν αποκαρδιωτικά, με το άλλοτε κραταιό κίνημα να κινείται λίγο πάνω από το 3% συνεχίζοντας την κατιούσα που έχει πάρει τα τελευταία τρία χρόνια.
Στην Ιπποκράτους επικρατεί προβληματισμός και δειλά δειλά πολλαπλασιάζονται εκείνοι που μιλούν για λουκέτο στο ΠΑΣΟΚ με στόχο να δημιουργηθεί κάτι νέο που θα εκφράσει το σοσιαλιστικό χώρο στην Ελλάδα.
Στην Κουμουνδούρου πάντως, φαίνεται πως πλέον, ένα χρόνο μετά έχουν το πάνω χέρι επιτυγχάνοντας να εκτοπίσουν το ΠΑΣΟΚ από το ζωτική του εκλογική δεξαμενή, οδηγώντας το σταδιακά σε διάλυση. 
ΠΗΓΗ:newsbomb.gr

Motor Oil: Πρόβλημα στη Μονάδα Hydrocracker Οδηγεί σε Καθυστέρηση των Φορτίων Ντίζελ




Η Motor Oil ακύρωσε τις παραδόσεις τεσσάρων φορτίων diesel λόγω προβλήματος με το hydrocracker μετά τις εργασίες συντήρησης, αναφέρει σε δημοσίευμα τo Reuters επικαλούμενο σχετικές αναφορές από traders.

"Δεν έχουν καταφέρει να θέσουν ξανά σε λειτουργία το hydrocracker μετά τις εργασίες συντήρησης. Φαίνεται πως θα είναι εκτός λειτουργίας έως τα τέλη Απριλίου", αναφέρουν οι πηγές. 
ΠΗΓΗ:energia.gr

Να καεί, να καεί;




Κύριοι, οι καιροί ου μενετοί! Θα απετέλει δε αδυναμίαν μας θανάσιμον, εάν ημείς, του Εθνους οι εκλεκτοί, δεν εύρωμεν μίαν δικαιολογίαν βάσιμον, και την εμπιστοσύνην ούτω χάσωμεν του λαού, ήτις μας είναι λίαν χρήσιμος. [...] Την άποψή σας να τη βράσουμε! Η ανεργία, πληγή και παιδεμός του τόπου, θα λείψει μοναχά τη μέρα όπου θα μπείτε εσείς σε ανεργία. Μπ. Μπρεχτ, «Αυτή η ανεργία!» (1930) 
Η δημοσκόπηση της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» για τη στάση μας απέναντι στη δικτατορία έδειξε ότι η δημοκρατία κινδυνεύει σοβαρότερα από ό,τι νομίζαμε, γιατί ένα μεγάλο τμήμα του λαού δεν έχει πλέον διάθεση να την υπερασπίσει. Απορεί κανείς για αυτό;

Οταν το πρωτόγονο σύνθημα του τίτλου ακούστηκε στην «πάνω πλατεία» το 2011, διάφορες «παρθένες» της δημοσιογραφίας και της πολιτικής έτρεξαν κροκοδείλια δάκρυα για την ύβριν κατά του κοινοβουλευτισμού και το αβγό του φιδιού που επωαζόταν από τους διαδηλωτές. Είναι σαν... 
οι τροχονόμοι να φέρνουν την κίνηση, οι ομπρέλες να προκαλούν βροχή. Το σύνθημα αυτό, όπως και τα γιαουρτώματα και τα γιουχαΐσματα των πολιτικών, δεν ήταν οι αιτίες της κρίσης, αλλά τα συμπτώματά της. Τίποτα πιο εύλογο από την ενστικτώδη αγανάκτηση απέναντι στην ολοφάνερη αποτυχία, τις αμαρτίες και την έπαρση του πολιτικού συστήματος. Είναι, βεβαίως, αλήθεια ότι παρόμοιες στάσεις, όταν δεν εξορθολογίζονται, μπορεί να εκτραπούν και να καταλήξουν σε αμφισβήτηση των ίδιων των θεσμών και όχι απλώς των φορέων τους.

Από την άλλη μεριά όμως, την εντύπωση ότι η δημοκρατία μας εκπορνεύθηκε από το πολιτικό σύστημα στους δανειστές της την έχει και εκείνη η μερίδα των στελεχών του που έχει συνείδηση του εγκλήματος: «Ημασταν σαν τις πόρνες μετά την πρώτη τους φορά» (sic!), εκμυστηρευόταν ινκόγκνιτο στο «Βήμα» στις 16-10-2011 «κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης» του ΠΑΣΟΚ, περιγράφοντας το χρονικό της υποταγής της χώρας στο πρώτο Μνημόνιο.

Αυτό που υπονομεύει, σε τελική ανάλυση, τον κοινοβουλευτισμό είναι το νεκροζώντανο πολιτικό σύστημα, όπως εκφράζεται κυρίως από τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα και τις οικονομικές ελίτ με τις οποίες διαπλέκονται. Και τον υπονομεύει διπλά: αφ' ενός, με τις πολιτικές διάλυσης της χώρας που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν και, αφ' ετέρου, με την ατιμωρησία, πολιτική και ποινική, όσων συνήργησαν σε αυτή. Τα Μνημόνια αποτελούν τη χαριστική βολή τόσο γιατί είναι οικονομικά ατελέσφορα και κοινωνικά διαλυτικά όσο και γιατί η εφαρμογή τους προϋποθέτει την αδρανοποίηση των κύριων δημοκρατικών θεσμών: πράξεις νομοθετικού περιεχομένου αντί για νόμους που συζητούνται και αποφασίζονται ελεύθερα στη Βουλή, άτυπες συμφωνίες των τριών αρχηγών αντί για συλλογική λειτουργία του υπουργικού συμβουλίου, αδράνεια του Προέδρου της Δημοκρατίας ως προς την άσκηση των ρυθμιστικών του αρμοδιοτήτων.

Οι λύκοι της Χρυσής Αυγής στην αναμπουμπούλα αυτή χαίρονται, αλλά δεν είναι αυτοί που παράγουν την κρίση. Απλώς την εκμεταλλεύονται. Καπηλεύονται την αγανάκτηση του παραζαλισμένου και απελπισμένου πολίτη για να τη στρέψουν, τελικά, σε ατραπούς ακίνδυνες για το πολιτικό σύστημα: εναντίον του μετανάστη, του διαφορετικού. Εμφανίζονται έτσι ως αντισυστημική δύναμη, ενώ στην πράξη αποτελούν την τελευταία εφεδρεία του παλαιοκομματικού κατεστημένου, την τελική γραμμή άμυνας για να αποφευχθεί μια ανατροπή σε προοδευτική κατεύθυνση. Αυτοί θα είναι, με άλλα λόγια, το ύστατο ανάχωμα έναντι της Αριστεράς.

Είναι η Χρυσή Αυγή, άρα, ο βασικός εχθρός της δημοκρατίας σήμερα; Και όμως, όχι. Φυσικά, το νεοφασιστικό κόμμα συνιστά την πιο απόλυτη άρνηση του κοινοβουλευτισμού και της φιλελεύθερης συνταγματικής τάξης. Αποτελεί βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της πολιτείας, όχι όμως γενεσιουργό αιτία της κρίσης. Από αυτή την άποψη, ακόμη μεγαλύτερος εχθρός της δημοκρατίας είναι ο παλαιοκομματισμός, κυρίως τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα, γιατί κάθε μέρα παραμονής τους στην εξουσία ενισχύει τα φαινόμενα διάλυσης και απονομιμοποίησης τόσο του κοινοβουλευτισμού όσο και της εμπιστοσύνης στο Σύνταγμα και τους θεσμούς.

Θα πρέπει να μπουν, λοιπόν, στην ανεργία, για να έχει μια ελπίδα ο τόπος. Αυτό αποτελεί αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για μια δημοκρατική ανόρθωση. Το μόνο φάρμακο για τις ασθένειες της δημοκρατίας είναι περισσότερη δημοκρατία, ιδίως η ενίσχυση της φωνής του πολίτη με αμεσοδημοκρατικούς θεσμούς. Γι' αυτόν το λόγο έχουμε ανάγκη και από ένα νέο Σύνταγμα.
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ*
*Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου ΔΠΘ 

Από enet, μοντάζ Γρέκι 
ΠΗΓΗ:greki-gr.blogspot.gr

ΣΧΕΔΙΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ Προχωρούν ολοταχώς στη δήμευση καταθέσεων!




Θετικό φαίνεται να είναι το Ευρωκοινοβούλιο στο «κούρεμα» (δηλαδή δήμευση) των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ, σύμφωνα με το σχέδιο οδηγίας για την διάσωση των προβληματικών τραπεζών στην Ε.Ε..

Σύμφωνα με τον Σουηδό Ευρωβουλευτή Γκούναρ Χόκμαρκ, ο οποίος είναι επικεφαλής των διαπραγματεύσεων, οι μεγαλοκαταθέτες πλέον δεν θα είναι προστατευμένοι, ωστόσο επεσήμανε ότι «υπάρχει σαφής εξαίρεση για τις καταθέσεις κάτω από τα 100.000 ευρώ», αναφέρει η imerisia.gr

Η Κομισιόν, έχει ήδη καταθέσει προσχέδιο για το πως θα κατανεμηθούν οι ζημιές των τραπεζών και πλέον απομένει μόνο η έγκριση από τις κυβερνήσεις τις Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωκοινοβουλίου.

ΠΗΓΗ:defencenet.gr

ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΞΙΩΣΕΙΣ Ωμή παρέμβαση ΗΠΑ για τα Κυπριακά κοιτάσματα - Δεν θέλουν έρευνες στα οικόπεδα 5 και 6




Σε νέα ωμή παρέμβαση προχώρησαν οι ΗΠΑ για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Ζήτησαν από τη Λευκωσία να μην προχωρήσει στην αδειοδότηση νέων οικοπέδων εξόρυξης φυσικού αερίου για να μην προκληθούν αντιδράσεις από την Τουρκία. Πρόκειται λοιπόν για ένα ξεδιάντροπο παιχνίδι υπέρ της Άγκυρας που απειλεί με διχοτόμηση την Κύπρο σε περίπτωση που δεν μοιρασθεί το φυσικό αέριο.

Ο νέος αυτός αμερικανικός εκβιασμός σε βάρος της Κύπρου ήρθε εν είδει διπλωματικής παρότρυνσης και εκφράστηκε από τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Λευκωσία John Koening. Ο κ. Koening σε συνάντηση που είχε με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη του ζήτησε να αποφευχθούν κινήσεις που ενδεχομένως κλιμακώσουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως αναφέρει και η εφημερίδα «Πολίτης» συνέστησε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στον κ. Αναστασιάδη να μην δοθούν επί του παρόντος νέες άδειες εξόρυξης για τα θαλάσσια οικόπεδα 5 και 6 της Κυπριακής ΑΟΖ για τα οποία η Τουρκία φέρει ενστάσεις. Με εντολή από την Ουάσιγκτον ο κ. Koening αξίωσε να μην δοθούν νέες άδειες ερευνών και εξόρυξης φυσικού αερίου σε εταιρείες μέχρι τα τέλη Μαίου, οπότε και εκπνέει η σχετική προθεσμία στο πλαίσιο του β΄γύρου αδειοδοτήσης.

Η προκλητική παρέμβαση των ΗΠΑ έρχεται την ώρα που η Κύπρος προσπαθεί να κάνει νέα βήματα ως προς την εκμετάλλευση των ενεργειακών της κοιτασμάτων με η Noble Energy να είναι έτοιμη να προχωρήσει στην επιβεβαιωτική γεώτρηση τον Ιούνιο στο οικόπεδο 12 και να τάσσεται υπέρ της κατασκευής σταθμού υγροποιημένου αερίου LNG στην Κύπρο. Στην κατεύθυνση αυτή αποσκοπεί και η επικείμενη επίσκεψη του Ν. Αναστασιάδη στο Ισραήλ.

Η στάση των αμερικανών εξυπηρετεί σαφώς τις τουρκικές θέσεις που θέλουν συνεκμετάλλευση της Κυπριακής ΑΟΖ και απειλούν με διχοτόμηση του νησιού σε περίπτωση που δεν μοιρασθούν τα έσοδα από το φυσικό αέριο με τους Τουρκοκυπρίους.

«Η Άγκυρα θεωρεί απαράδεκτες τις μονομερείς γεωλογικές έρευνες, που πραγματοποιούνται από το ελληνικό τμήμα του νησιού στην ΑΟΖ», επανέλαβε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ μετά την ολοκλήρωση της συνόδου της Μεικτής Διϋπουργικής Ρωσο-τουρκικής Επιτροπής για Εμπορική και Οικονομική Συνεργασία. Πρόσθεσε πώς, «η έρευνα και η εξόρυξη των υδρογονανθράκων στην υφαλοκρηπίδα μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο υπό τον όρο συμμετοχής των και δύο κοινοτήτων της νήσου, ενώ παράλληλα πρέπει να μοιράζονται και τα εισοδήματα από την πώληση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου».

Και σαν να μην έφθαναν αυτά, αξιώσεις στην κυπριακή ΑΟΖ εγείρει και η Βρετανία. Η Βουλή των Λόρδων ενέπλεξε το οικόπεδο 1 στην εν δυνάμει προέκταση των χωρικών υδάτων των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο, από τα 3 που είναι σήμερα στα 12 ναυτικά μίλια.


Η Τουρκία έχει βάλει θεούς και δαίμονες προκειμένου να ανακόψει την προσπάθεια της Κύπρου για τιτλοποίηση εσόδων από το φυσικό αέριο.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΕΛΠΕ: Στις 30/5 τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου




Την Πέμπτη 30 Μαΐου 2013, μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Χ.Α., αντί της Πέμπτης 23 Μαΐου όπως είχε προγραμματιστεί αρχικά, θα ανακοινώσουν τα οικονομικά τους αποτελέσματα για το α΄ τρίμηνο του 2013 τα Ελληνικά Πετρέλαια.
 ΠΗΓΗ:euro2day.gr

Το ΔΣ της Gazprom Ενέκρινε τη Συμμετοχή στον Διαγωνισμό για την ΔΕΠΑ




Ενεκρίθη χθες, Τρίτη, από το διοικητικό συμβούλιο της Gazprom η συμμετοχή του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού στο διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, σύμφωνα με έκθεση της IBG Securities. 

Σημειώνεται ότι η προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για τη ΔΕΠΑ έχει, πλέον, ορισθεί για τις 10 Μαϊου, ενώ έχουν γίνει δεκτές οι βασικές προϋποθέσεις που έθετε η Gazprom κυρίως όσον αφορά τους όρους της εγγυητικής επιστολής.
 ΠΗΓΗ:energia.gr

Η μεγάλη παγίδα με τα τεκμήρια των αυτοκινήτων


Η μεγάλη παγίδα με τα τεκμήρια των αυτοκινήτων

Τεράστιες δυσκολίες θα αντιμετωπίσουμε φέτος προκειμένου να καλύψουμε τα τεκμήρια των αυτοκινήτων μας. Δεν είναι μόνο ότι παρέμειναν στο ύψος τους παρά το γεγονός ότι τα εισοδήματά μας έχουν καταρρεύσει. Είναι και το γεγονός ότι το τεκμήριο του αυτοκινήτου έρχεται να προστεθεί στο «ελάχιστο τεκμήριο» με το οποίο φορτώνεται κάποιος μόνο και μόνο επειδή υπάρχει.

Έτσι στα ποσά που αναφέρονται παρακάτω, θα πρέπει να προσθέσετε 3000 ευρώ αν είστε ανύπαντροι και 5000 ευρώ αν είστε παντρεμένοι. Με λίγα λόγια μόνο και μόνο επειδή έχετε ένα αυτοκίνητο:
Θα επιβαρυνθείτε με τεκμήριο το οποίο ξεκινάει από 5000 ευρώ ακόμη και για έναν μεταχειρισμένο «κουβά» 10ετίας
Θα πρέπει να μαζέψετε αποδείξεις οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούν να είναι λιγότερες από το 25% του τεκμηρίου. Άρα, μην διανοηθείτε να εμφανίσετε αποδείξεις που δεν αντιστοιχούν στο 25% του τεκμηρίου. Ή πιο απλά, μην διανοηθείτε να εμφανίσετε αποδείξεις κάτω των 1250 ευρώ αν έχετε αυτοκινητο.
Ο πλήρης πίνακας με τα τεκμήρια που θα αναγράψετε στην φετινή φορολογική σας δήλωση για το αυτοκίνητό σας έχει ως εξής...
 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ