Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

Σταμπολής: Ποια Είναι τα Χαρακτηριστικά της Νέας Παγκόσμιας Πετρελαιακής Τάξης

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιο
Στα χαρακτηριστικά της νέας παγκόσμιας πετρελαιακής τάξης, αναφέρθηκε στο Συνέδριο «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2015» του ΙΕΝΕ ο αντιπρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου κ. Κωστής Σταμπολής.

Κατά την ομιλία του στην έκτη συνεδρία των εργασιών του Συνεδρίου, που είχε ως αντικείμενο την κατάσταση στη διεθνή αγορά πετρελαίου και τις εξελίξεις στον τομέα της έρευνας υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Σταμπολής έδωσε έμφαση στις εξελίξεις στη διεθνή αγορά πετρελαίου και τις επιπτώσεις που αυτές έχουν στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης.

Όπως είπε, η νέα πετρελαιακή τάξη διακρίνεται, μεταξύ άλλων, για την έντονη μεταβλητότητα και στις διακυμάνσεις στις τιμές.

Καθοριστικός παράγοντας είναι η...

"Βουτιά" 8% για το πετρέλαιο στην εβδομάδα

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιο
Εβδομαδιαίες απώλειες 8% κατέγραψαν οι τιμές του πετρελαίου, στον "απόηχο" των εκτιμήσεων της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA) για επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το επόμενο έτος.

Η τιμή του συμβολαίου του αργού, τύπου WTI, παραδόσεως Δεκεμβρίου, υποχώρησε κατά 1,01 δολάρια ή 2,8% στα 40,74 δολάρια το βαρέλι, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. 

Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 26 Αυγούστου, ενώ η βουτιά 8% σε εβδομαδιαία βάση, σηματοδοτεί...

Το Ιράν έτοιμο να ταράξει τα νερά της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου

Το Ιράν έτοιμο να ταράξει τα νερά της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου
Οι διεθνείς κυρώσεις ενάντια του Ιράν θα λήξουν λίαν συντόμως, κάτι που θα προκαλέσει αναταράξεις στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου λόγω της αύξησης της παραγωγής και των εξαγωγών του αργού πετρελαίου, ιδιαίτερα σε μία συγκυρία η οποία είναι πολύ αρνητική, αφού υπάρχει παγκόσμια υπερπροσφορά εδώ και μήνες. Η Τεχεράνη φαίνεται πως είναι έτοιμη να επαναφέρει την παραγωγή πετρελαίου στα προηγούμενα επίπεδα, προ κυρώσεων.

Ο αντίκτυπος του επιπλέον πλεονάσματος του μαύρου χρυσού θα γίνει αισθητός άμεσα σε ό,τι ...