Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΪΝΣΤΑΪΝ



ΠΗΓΗ:skitsoblog.blogspot.gr



Μειωμένες οι πωλήσεις πετρελαιοειδών στην Κύπρο το α΄ επτάμηνο


Μείωση 5,1% παρουσίασαν την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2014, οι ολικές πωλήσεις πετρελαιοειδών στην Κύπρο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013, σύμφωνα με ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της Μεγαλονήσου.
Όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, τον Ιούλιο του 2014, οι συνολικές πωλήσεις πετρελαιοειδών στην Κύπρο σημείωσαν άνοδο 0,7% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.
Ειδικότερα, αύξηση παρατηρήθηκε στις προμήθειες Πετρελαίου σε αεροπλάνα, καθώς και στις πωλήσεις Ασφάλτου, Πετρελαίου Κίνησης, Βενζίνης και Υγραερίου. Αντίθετα, μείωση σημειώθηκε στις προμήθειες Πετρελαίου σε πλοία καθώς και στις πωλήσεις Βαρέος Μαζούτ, Καθαρού και Ακάθαρτου Πετρελαίου.
Επιπλέον, τα συνολικά αποθέματα πετρελαιοειδών στην Κύπρο σημείωσαν, στο τέλος Ιουλίου του 2014, μείωση 4,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Σε σχέση με τον Ιούλιο του 2013, τα ολικά αποθέματα πετρελαιοειδών κατέγραψαν αύξηση 3,5%, στους 67.212 τόνους.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Κλείνουν άλλα 200 βενζινάδικα - Οι περιφέρειες δεν έχουν βάση δεδομένων με τα πρατήρια


Προς διακοπή της λειτουργίας τους οδεύουν επιπλέον 200 πρατήρια πανελλαδικά, καθώς έχουν ενημερώσει τις υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης ότι για οικονομικούς λόγους έχουν αποφασίσει να μην εγκαταστήσουν συστήματα εισροών- εκροών στις δεξαμενές τους.
Πρόκειται για πρατήρια που υπάγονται στην γ' φάση του προγράμματος εγκατάστασης συστημάτων εισροών- εκροών, που αφορά 2.200-2.300 βενζινάδικα (επί συνόλου 5.500-6.000 πανελλαδικά) και για τα οποία η καταληκτική ημερομηνία τοποθέτησης έληξε χθες. Από σήμερα οι διευθύνσεις της κάθε Περιφέρειας κατόπιν εντολής του υπ. Ανάπτυξης ξεκινούν ελέγχους για να δουν ποιοι συμμορφώθηκαν. Σε όποιες περιπτώσεις διαπιστώνεται ότι δεν υπήρξε συμμόρφωση, θα αφαιρείται η άδεια λειτουργίας. Εκτός από τους 200 πρατηριούχους που με δική τους πρωτοβουλία ενημέρωσαν το υπ. Ανάπτυξης ότι δεν πρόκειται να τοποθετήσουν συστήματα, και ότι επομένως θα διακόψουν τη λειτουργία τους, το πόσοι ακριβώς έβαλαν συστήματα ή όχι, θα διαπιστωθεί μετά τους ελέγχους.
Μέχρι τώρα, κατά τις δύο πρώτες φάσεις του έργου, που αφορούσαν τα πρατήρια σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Ηράκλειο, Λάρισα, Μαγνησία, Αχαία, συστήματα έχουν εγκατασταθεί στο 80% των βενζινάδικων των παραπάνω περιφερειών, δηλαδή σε περίπου 2.200-2.300.
Ξεκίνησαν και οι διασταυρώσεις

Από τα πρατήρια της Αττικής, στοιχεία στην Γενική Γραμματεία Ππληροφοριακών Συστημάτων στέλνει καθημερινά το 80%, ενώ από τα πρατήρια στις υπόλοιπες 5 περιφέρειες, το αντίστοιχο ποσοστό είναι πάνω από 50%. Με τη σειρά της, η ΓΓΠΣ κάνει καθημερινά διασταυρώσεις των στοιχείων, οι οποίες και δείχνουν ότι το πρόβλημα έχει μειωθεί, και ότι τα ισοζύγια αγορών και πωλήσεων δεν αποκλίνουν σε μεγάλο βαθμό έξω από τα όρια που ορίζει ο νόμος. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν κορυφαία στελέχη της.

Το ερώτημα είναι τι θα συμβεί με τα πρατήρια της γ' φάσης, τα 2.200-2.300, εκ των οποίων όπως είπαμε γύρω στα 200 πρόκειται σύντομα να πάψουν τη λειτουργία τους. Συστήματα έχει εγκαταστήσει γύρω στο 50%, γι' αυτό ακριβώς και εκδόθηκε η προχθεσινή εγκύκλιος από το υπουργείο Ανάπτυξης, που μιλάει για έναρξη ελέγχων, προκειμένου ακόμη κι όσοι έχουν "αμελήσει" να τα παραγγείλουν, να το κάνουν.

Η σταδιακή ολοκλήρωση της εγκατάστασης συστημάτων εισροών - εκροών πανελλαδικά, αναδεικνύει και τις ανατροπές που έγιναν τα τελευταία χρόνια στο χάρτη των πρατηρίων. Από 8.000 πανελλαδικά πριν την κρίση, πριν από δύο χρόνια είχαν απομείνει 6.000, και πλέον είοναι ακόμη λιγότερα.

Ξέρουν πόσα πρατήρια υπάρχουν ;

Πάντως μπορεί χθες να έληξε η καταληκτική προθεσμία για την γ' φάση εγκατάστασης συστημάτων εισροών- εκροών, και από σήμερα να ξεκινούν έλεγχοι, ωστόσο την ίδια στιγμή είναι αμφίβολο κατά πόσο οι Περιφέρειες που έχουν την ευθύνη για να τους κάνουν, έχουν πλήρη και ενημερωμένα αρχεία με τον αριθμό των πρατηρίων που λειτουργούν στη γεωγραφική τους περιοχή.

Χαρακτηριςτική είναι η περίπτωση της Περιφέρειας Αττικής, που σε απάντησή της προς την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων (ΠΟΠΕΚ) ισχυρίζεται ότι "τέτοια στοιχεία δεν τηρούνται ακόμη ολοκληρωμένα στις υπηρεσίες της", υποννοώντας ότι δεν τα διαθέτει σε κάποια βάση δεδομένων.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι εύλογο : Πως είναι δυνατόν να ελεγχθούν τα πρατήρια που "αμέλησαν" να εγκαταστήσουν συστήματα εισροών εκροών και δεν έχουν δηλωθεί στο σχετικό Μητρώο της ΓΓΠΣ, όταν δεν υπάρχουν καταχωρημένα στο αρχείο της οικείας Περιφέρειας  ;

Προφανώς και μπορούν να ελεγχθούν, είναι η απάντηση. Δεδομένου ότι οι Περιφέρειες εκδίδουν τις άδειες λειτουργίες των πρατηρίων, ξέρουν και σε πόσα ακριβώς τις εξέδωσαν. Απλώς, τα στοιχεία δεν τηρούνται σε ηλεκτρονική μορφή παρά σε μορφή... φακέλων. Οπως και να έχει στο τέλος θα βρεθούν, έστω και αν η διαδικασία θα είναι λίγο χρονοβόρα. Αυτή πάντως ακριβώς η εικόνα του Δημοσίου, είναι που επέβαλε και τη δημιουργία του Μητρώου και της βάσης δεδομένων που τηρείται στη ΓΓΠΣ.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

13,9 εκατ. ευρώ για να κάααθεσαι, δεν είναι κι άσχημα!


Το αιολικό πάρκο Whitelee της φωτογραφίας είναι το μεγαλύτερο χερσαίο αιολικό πάρκο της Βρετανίας, με 215 ανεμογεννήτριες και 539MW εγκατεστημένη ισχύ. Είναι το 2ο μεγαλύτερο στην Ευρώπη, πίσω απ' το Fântânele-Cogealac, κοντά στην Κονστάντζα της Ρουμανίας, με 600MW. Το Whitelee βρίσκεται κοντά στο Eaglesham, 15 χλμ από τη Γλασκώβη. Ανήκει στη ScottishPower Renewables, εταιρεία του ισπανικού ομίλου Iberdrola.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Telegraph, 11,1 εκατ. λίρες, (περίπου 13,9 εκατ. ευρώ) πήρε σε μια τριετία η ScottishPower για να ΜΗΝ παράγει ενέργεια, επειδή υπήρχε περίσσεια ενέργειας στο δίκτυο. Την πληρωμή έκανε το National Grid, ...ο διαχειριστής δικτύου μεταφοράς ηλεκτρισμού της Βρετανίας, μεταφέροντας προφανώς τη δαπάνη στους λογαριασμούς των καταναλωτών.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, 10 αιολικά πάρκα πληρώθηκαν πάνω από 3 εκατ. λίρες (περίπου 3,75 εκατ. ευρώ) το κάθε ένα κατά την τελευταία τριετία, για να κλείσουν τις ανεμογεννήτριες και να μην υπερφορτωθεί το ηλεκτρικό δίκτυο. Ωστόσο, δημοσίευμα του Guardian τον Απρίλιο, ανέβαζε το ποσό στα 37 εκατ. λίρες (περίπου 46,3 εκατ. ευρώ) έως το Φεβρουάριο.

Το Υπουργείο Ενέργειας έσπευσε να απαντήσει στο δημοσίευμα της Telegraph, λέγοντας ότι η πρακτική αποζημίωσης των παραγωγών από το National Grid για να μειώσουν ή να σταματήσουν την παραγωγή προκειμένου να μην υπερφορτωθεί το δίκτυο είναι συνηθισμένη και γινόταν και για τα εργοστάσια κάρβουνου και αερίου πριν εμφανιστούν τα αιολικά πάρκα. Σύμφωνα με το Υπουργείο, το 2012 άλλαξαν τον κανονισμό αποζημίωσης και οι πληρωμές στα αιολικά πάρκα έπεσαν στο μισό. Ωστόσο, μόλις στις αρχές Απριλίου δημοσίευμα των Times ανέφερε ότι τον προηγούμενο μήνα οι πληρωμές σε 27 αιολικά πάρκα για να ΜΗΝ παράγουν έφθασαν το ποσό-ρεκόρ των 8,7 εκατ. λιρών (περίπου 10,9 εκατ. ευρώ).

Εκείνο που δεν λέει βέβαια το Υπουργείο είναι ότι οι πληρωμές αυτές, που ανεβάζουν το λογαριασμό για τους καταναλωτές, είναι άμεσα συνυφασμένες με την ιδιωτικοποίηση του συστήματος: σε ένα καθετοποιημένο δημόσιο σύστημα, όπως αυτό που είχαμε μέχρι πριν λίγα χρόνια στην Ελλάδα, τέτοιες πληρωμές δεν είναι απαραίτητες: σηκώνεις ένα τηλέφωνο, λες "μειώστε φορτία" και αποφεύγεις το μεταβλητό κόστος παραγωγής, (το σταθερό το πληρώνεις έτσι κι αλλιώς). Όταν σ' ένα σύστημα προσθέτεις στοιχεία κόστους, μοιραία αυτό γίνεται πιο ακριβό για τον καταναλωτή.

Υπάρχουν όμως και νεότερα: σε μια περίοδο του έτους που η ζήτηση ενέργειας στη Βρετανία δεν είναι και τόσο υψηλή, πέρασε πριν λίγες μέρες ο τυφώνας Bertha κι "ανέβασε στροφές" στις ανεμογεννήτριες. Αποτέλεσμα; Ποσό ρεκόρ, 2,8 εκατ. λίρες (περίπου 3,5 εκατ. ευρώ) εισέπραξαν τα αιολικά πάρκα ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ, για να κλείσουν τις ανεμογεννήτριες! Άλλο 1,13 εκατ. λίρες δόθηκε σε άλλους παραγωγούς για αναπλήρωση του φορτίου των αιολικών. Και οι Βρετανοί καταναλωτές πληρώνουν, ευτυχείς που έχουν αιολικά και σώζουν τον πλανήτη! Πληρώνουν αγόγγυστα; Όχι βέβαια! Το ύψος των λογαριασμών του ηλεκτρικού θα βαρύνει πολύ στη σκέψη των ψηφοφόρων στις κάλπες του 2015!

Το θέμα των υψηλών αποζημιώσεων στα αιολικά πάρκα για να μην παράγουν έχει αναδείξει το Renewable Energy Foundation, που δημοσιεύει αναλυτικά στοιχεία για την παραγωγή των συστημάτων ΑΠΕ στη Βρετανία. Το ίδρυμα, σε επιστολή του προς το Guardian, θεωρεί απαράδεκτα υψηλά τα ποσά που πληρώνονται τα αιολικά πάρκα για να μην παράγουν, σε συνδυασμό προς τα ποσά που πληρώνονται εργοστάσια φυσικού αερίου για να υποκαταστήσουν την παραγωγή των αιολικών και να μην παρουσιαστεί έλλειμμα ενέργειας στο δίκτυο (οι στρεφόμενες εφεδρείες που χρειάζονται διαρκώς τα αιολικά).Τα ποσά αυτά είναι πολλαπλάσια από τις επιδοτήσεις που θα έπαιρναν τα αιολικά πάρκα για την ενέργεια που θα παρήγαγαν αν δούλευαν.

Το National Grid ξεκίνησε να δημοσιεύει την άνοιξη τα στοιχεία για τις πληρωμές στους παραγωγούς, πιθανώς για να δείξει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να χειριστεί το θέμα της ακριβής ενέργειας ενόψει των εκλογών του 2015. Μην ξεχνούμε και το περίφημο "Get Rid of All the Green Crap" του Κάμερον και την πρόθεση των Συντηρητικών να καταργήσουν από το 2015 όλες τις επιδοτήσεις των αιολικών. Με τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα των πληρωμών, ξεκίνησε και η αντιπαράθεση στις στήλες του Τύπου. Ενόψει των εκλογών του επόμενου Μαΐου είναι βέβαιο ότι οι Βρετανοί δεν θα μας αφήσουν να πλήξουμε.

Μια που το National Grid δημοσιεύει τα στοιχεία, υπάρχουν άραγε αντίστοιχα στοιχεία για ανάλογες πληρωμές στην Ελλάδα; Στο Μηνιαίο Δελτίο Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ δεν εντοπίσαμε κάτι παρόμοιο. 

Οι πιο πάνω πληρωμές των Βρετανών καταναλωτών δεν είναι οι μόνες. Έρχονται νέες "λυπητερές", καθώς, όπως έχουμε πει πολλές φορές, τα αιολικά χρειάζονται ατελείωτα χιλιόμετρα δίκτυα υψηλής τάσης προκειμένου να διαχύσουν όσο γίνεται περισσότερο το πρόβλημα της τυχαίας εισόδου και εξόδου από το ηλεκτρικό σύστημα. Κι επειδή η Βρετανία είναι πλούσια χώρα, δεν κάνει τα δίκτυα επίγεια, θέλει να τα κάνει υποθαλάσσια. 1 δισεκατομμύριο λίρες (1,25 δισεκ. ευρώ) λοιπόν θα κοστίσει στους Βρετανούς το καλώδιο The Western Link, που θα μεταφέρει 2.200MW αιολικής ενέργειας από τη Σκωτία στην Αγγλία, λίγο πιο κάτω απ' το Λίβερπουλ.

Η Σκωτία έβαλε πολλά αιολικά, καθώς η τοπική κυβέρνηση θέλει το 2020 να έχει ηλεκτρισμό από 100% ΑΠΕ. Μια που η Σκωτία θέλει ανεξαρτησία απ' τη Βρετανία, θα είχε πολύ ενδιαφέρον, αν γίνει κάτι τέτοιο, να δούμε τη Βρετανία να κόβει τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις με τη Σκωτία και να δούμε μετά τι θα τα κάνει τα αιολικά της η Σκωτσέζικη κυβέρνηση. Έχουν άραγε καταλάβει πόσο εξαρτημένοι είναι πλέον ενεργειακά απ' τη Βρετανία;

Μια διασύνδεση και 1 δισ. λίρες "δεν φτάνουν ούτε για ζήτω". Τον προηγούμενο μήνα λοιπόν η Ofgem, η Βρετανική ΡΑΕ, ενέκρινε ένα νέο υποθαλάσσιο καλώδιο μεταφοράς 1.200MW, για ζεύξη του κόλπου Moray Firth, στη ΒΑ Σκωτία (κάτι σαν το "πέταλο" του Μαλιακού). Άλλο 1,2 δισ. λίρες (1,5 δισεκ. ευρώ) υπέρ των αιολικών και στην καμπούρα των Βρετανών καταναλωτών. Αυτά τα έργα δικτύων έρχονται να προστεθούν σε προηγούμενα, που έγιναν πρόσφατα ή βρίσκονται σε εξέλιξη για την "ανάπτυξη" των αιολικών. Πρόκειται για τα έργα Beauly-to-Denny (αναβάθμιση υφιστάμενης επίγειας γραμμής 132KV σε 400KV), Sloy (2x220KV 40Km υποθαλάσσια καλώδια), South West Scotland (14,3Km επίγειας γραμμής 400KV και 46Km 132KV), και Anglo Scottish Interconnector (μετατόπιση και αντικατάσταση 5 πυλώνων 400KV). Και σύντομα θα δούμε έργα διασύνδεσης της Βρετανίας με τη Γαλλία και τη Νορβηγία, προκειμένου να διαχέεται το αιολικό πρόβλημα στην ηπειρωτική Ευρώπη. Δισεκατομμύρια λίρες "πεταμένα λεφτά", οπότε θα περιμένουμε με ενδιαφέρον το αποτέλεσμα των εκλογών του 2015


ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

Η Ευρώπη δημιούργησε μια «χαμένη γενιά»

Η Ευρώπη δημιούργησε μια «χαμένη γενιά» - Πάνω από 7,5 εκατ. ευρώ οι άνεργοι νέοι
Περισσότεροι από 7,5 εκατ. νέοι στην Ευρώπη είναι άνεργοι, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου ZEW, που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα προγράμματα για την απασχόληση της Ε.Ε. δεν θα είναι αποτελεσματικά.
Η Ευρώπη δημιούργησε μια «χαμένη γενιά» - Πάνω από 7,5 εκατ. ευρώ οι άνεργοι νέοι

Ιδιαίτερα ανησυχητικά, κυρίως για τις χώρες της κρίσης, είναι τα μηνύματα που έρχονται από την αγορά εργασίας. Ερευνα του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών (ZEW), η οποία διενεργήθηκε κατ' εντολήν του ιδρύματος Robert-Bosch και φέρει τον τίτλο «Νεανική ανεργία στην Ευρώπη», είναι αποκαλυπτική: το 2012 ο ένας στους δύο νέους στην Ισπανία και στην Ελλάδα δεν είχε δουλειά και δεν κατείχε κάποια θέση μαθητείας.

Όπως αναμεταδίδει η Deutsche Welle, η γενική διευθύντρια του ιδρύματος, Ίνγκριντ Χαμ, κάνει λόγο για πορίσματα που «θα πρέπει να μας κινητοποιήσουν».

«Δημιουργούμε κάτι σαν μια χαμένη γενιά και οι ειδικοί γνωρίζουν ότι αυτές οι πληγές που προκαλούνται στην αρχή της επαγγελματικής σταδιοδρομίας αργούν να κλείσουν. Πολλοί άνθρωποι που στα πρώτα χρόνια της επαγγελματικής τους ζωής έμειναν άνεργοι δεν κατάφεραν ποτέ να στεριώσουν σε μια δουλειά. Υπάρχει αυτό που λέμε ευάλωτη κοινωνική κατάσταση, από την οποία δεν μπορεί να βγει αργότερα κάποιος».

Τα αίτια για την υψηλή ανεργία στους νέους είναι πολλά και δεν περιορίζονται στα οικονομικά προβλήματα της συγκυρίας. «Η νεανική ανεργία δεν είναι νέο φαινόμενο. Πρόκειται για ένα διαρθρωτικό πρόβλημα, το οποίο υπήρχε και πριν από δέκα χρόνια», υποστηρίζει ο Χόλγκερ Μπονίν, ειδικός επιστήμονας του ZEW σε θέματα απασχόλησης.

Σύμφωνα με τον Μπονίν, η νεανική ανεργία πλήττει εδώ και πολλά χρόνια την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Σε κάποιες περιπτώσεις, η διόγκωσή της σχετίζεται άμεσα με το υψηλό ποσοστό μαθητών που εγκαταλείπουν χωρίς απολυτήριο τη σχολική εκπαίδευση.

Σε άλλες περιπτώσεις, η υψηλή ανεργία αποδίδεται στην απόσταση που χωρίζει την επαγγελματική εκπαίδευση από τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Αλλού είναι οι διαρκείς συγκρούσεις εργοδοτών και συνδικάτων που βάζουν εμπόδια στην απασχόληση. Οι συντελεστές της έρευνας εντοπίζουν τεράστια έλλειψη ακόμη και στα συστήματα της σχολικής εκπαίδευσης κάποιων χωρών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην Ιταλία οι πόροι για τη σχολική εκπαίδευση δεν έχουν αυξηθεί από το 1995. Στην Ισπανία, ο ένας στους πέντε νέους εγκαταλείπει το σχολείο χωρίς απολυτήριο. Ταυτόχρονα παρατηρείται εντυπωσιακή στροφή στην ανώτατη εκπαίδευση. Ο ένας στους δύο νέους ολοκληρώνει την εκπαίδευσή του με πανεπιστημιακό τίτλο.

Αυτό που λείπει από τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας είναι η κατάλληλη επαγγελματική εξειδίκευση. Το γεγονός αυτό αυξάνει το ρίσκο της ανεργίας. Και όπως υπογραμμίζει ο Χόλγκερ Μπονίν: «Τα εκπαιδευτικά συστήματα αυτά είναι μακριά από τις ανάγκες των επιχειρήσεων και της οικονομίας. Αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος. Αναπαράγουν πτυχιούχους, χωρίς να υπάρχουν θέσεις για πτυχιούχους. Στην καλύτερη περίπτωση, οδηγούν σε υποδεέστερη απασχόληση, ωστόσο υπάρχουν συνέπειες όταν ένας πτυχιούχος αναγκάζεται να γίνει οδηγός ταξί».

Οι συντελεστές της έρευνας επικρίνουν τις ρυθμίσεις εκείνες στην αγορά εργασίας που έχουν σημειωθεί σε κάποιες χώρες της νότιας Ευρώπης, και οι οποίες έχουν προκαλέσει τη διάσπαση της αγοράς εργασίας. Ενώ οι μόνιμοι υπάλληλοι απολαμβάνουν το προνόμιο της προστασίας από τις απολύσεις, οι νεοεισερχόμενοι απασχολούνται συχνά με συμβάσεις συγκεκριμένου χρόνου και είναι τα πρώτα θύματα σε περιπτώσεις συγκυριακής ύφεσης της οικονομίας.

Στην Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία, περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους κάτω των 25 ετών εργάζονταν με καθεστώς σύμβασης περιορισμένου χρόνου. Στους άνω των 40, το αντίστοιχο ποσοστό δεν υπερέβαινε το 20%. Όπως τονίζουν οι συντελεστές της έρευνας, τα μέτρα που έλαβε η Ισπανία στο πεδίο της χαλάρωσης της νομοθεσίας περί απολύσεων απέφεραν καρπούς. Αντίθετα, στην Ιταλία και στην Πορτογαλία τα σχετικά μέτρα αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά.

ΠΗΓΗ:euro2day.gr

«Δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την αποθήκευση ενέργειας για να ξεπεράσουμε την διαλείπουσα λειτουργία των φωτοβολταϊκών και των αιολικών»


Δύο ακόμα άρθρα βάζουν την αντλησιοταμίευση (την πιο οικονομική μορφή αποθήκευσης) στην θέση της:

1. http://theenergycollective.com/barrybrook/471651/catch-22-energy-storage

Το άρθρο αυτό εξετάζει μία παράμετρο, το EROΕI (που είναι πόση ενέργεια  παίρνεις σε σχέση με το πόση ενέργεια βάζεις σε ένα σύστημα ηλεκτροπαραγωγής), χωρίς και με αποθήκευση, για διάφορες μεθόδους ηλεκτροπαραγωγής. Το EROEI από μόνο του είναι προβληματικό για αξιολόγηση αφού ακριβώς υποτιμά την αδυναμία αποθήκευσης και η ενέργεια που παίρνει κανείς από διαλείπουσα πηγή δεν είναι πάντα χρήσιμη (ή είναι συχνά άχρηστη) ακριβώς επειδή το ρεύμα δεν αποθηκεύεται, και οι στατιστικοί, απολογιστικοί μέσοι όροι, είναι άχρηστοι, εάν το ζητούμενο είναι να έχει κανείς ρεύμα στις 30 του επομένου μηνός.  Το άρθρο δείχνει ότι αγνοώντας το πρόβλημα -- δηλαδή χωρίς την συνεκτίμηση της ανάγκης για αποθήκευση (buffering), τα αιολικά φαίνονται να βγάζουν περισσότερη ενέργεια από ότι παίρνουν. Αλλά δείχνει ότι αυτό αναιρείται εάν 
συμπεριληφθεί η ανάγκη αποθήκευσης:

Adding storage greatly reduces the EROEI (the “buffered” values in the figure). Wind “firmed” with storage, with an EROEI of 3.9, joins solar PV and biomass as an unviable energy source... This is a rather unsettling conclusion if we are looking to renewable energy for a transition to a low carbon energy system: we cannot use energy storage to overcome the variability of solar and wind power.   Σε μετάφραση: "Προσθέτωντας αποθήκευση μειώνει πολύ το EROEI (οι τιμές "buffered" στους πίνακες).  Τα αιολικά, με αποθήκευση. γίνονται και αυτά μη βιώσιμη πηγή ενέργειας. Ένα δυσάρεστο συμπέρασμα, εάν βλέπουμε τις ΑΠΕ σαν τρόπο μετάβασης σε ενεργειακά συστήματα χαμηλού άνθρακα:  Δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την αποθήκευση ενέργειας για να ξεπεράσουμε την διαλείπουσα λειτουργία των φωτοβολταϊκών και των αιολικών. 

2. http://bravenewclimate.com/2010/04/05/pumped-hydro-system-cost/

Μια εκτίμηση κόστους ανά  MW αναφέρει:  (α) κόστη μεταξύ €1,5 και 2,9 εκατομ. ανά MW από την διεθνή εμπειρία, (β) €0,4 - €1,1 εκατ. / MW από κάποιο φορέα που προωθεί αποθήκευση και (γ) €0,5 εκατ. / MW για έργο με υπάρχοντα τα ρεζερβουάρ.  Το άρθρο αναφέρει ότι η αντλησιοταμίευση συμφέρει για διαχείριση φορτίων από συμβατική ηλεκτροπαραγωγή (επιτρέπει στην ίδια την συμβατική ισχύ να καλύπτει και αιχμές, λειτουργώντας σταθερά με χρήση του Υ/Η σαν "εξομαλυντή" -- κάτι που μαθαίνουν ή μάθαιναν οι πρωτοετείς), αλλά δεν συμφέρει (not suited) για κάλυψη διαλειπουσών πηγών όπως τα αιολικά. Το άρθρο αυτό είναι του 2009, και από τότε σχολιαστές επεσήμαναν ότι μάλλον είναι αισιόδοξο στα κόστη.

Έχω πει πολλές φορές ότι, στις ηλεκτροδοτικές επιλογές, δεν πρέπει να μπερδεύουμε το τεχνικά ή θεωρητικά εφικτό με το τεχνικά πρακτικό, και το οικονομικά υλοποιήσιμο.

Οι ΑΠΕ είναι "διαλείπουσες" μορφές ενέργειας. Τα φωτοβολταϊκά είναι απλώς "μεταβλητά" (μόνο σε ώρες ηλιοφάνειας), τα αιολικά είναι "μεταβλητά" και "τυχαία". Και η τυχαιότητα αποσοβείται, ίσως, εν μέρει, με πολλά και διασυνδεδεμένα, αλλά μην το πολυπιστεύετε κιόλας, υπάρχουν κλασσικά γραφήματα που το διαψεύδουν, όσον αφορά στην πρακτική εφαρμογή του.

Οι επιστημονοφανείς παπαγάλοι του αιολικού λόμπυ πρέπει να ξαναβγάλουν χαρτί και μολύβι. Για το θέμα έχω ξαναγράψει εδώ, εδώ και εδώ.


ΠΗΓΗ:archaeopteryxgr.blogspot.gr

Ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, κατέθεσε στη Βουλή τις συμβάσεις για έρευνα και εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων στον Πατραϊκό, το Κατάκολο και τα Ιωάννινα


Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, κατέθεσε προς έγκριση και ψήφιση στη Βουλή τις συμβάσεις ανάμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο και τα ανάδοχα σχήματα, για την πραγματοποίηση ερευνών και την εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων στις τρεις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο του γύρου παραχωρήσεων με την διαδικασία της «Ανοικτής Πρόσκλησης» (OpenDoor) που είχε προκηρύξει το ΥΠΕΚΑ, για τις περιοχές στον Πατραϊκό, το Κατάκολο και τα Ιωάννινα.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την ομόφωνη πρόταση της Επιτροπής Αξιολόγησης των προσφορών προς τον Υπουργό ΠΕΚΑ, είχαν προταθεί ως ανάδοχοι:
·    για την χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων, το σχήμα ENERGEAN OIL AND GAS / PETRA PETROLEUM,
·    για τη θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού, το σχήμα  ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ / EDISON / PETROCELTIC,
·    για το Κατάκολο, το σχήμα ENERGEAN OIL AND GAS / TRAJANOIL & GASLtd.

Σχετικά με το θέμα, ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Καταθέτουμε σήμερα στο Εθνικό Κοινοβούλιο τις συμβάσεις που υπογράφηκαν ανάμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο και τα ανάδοχα σχήματα για την πραγματοποίηση ερευνών και την εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων στις τρεις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, του Πατραϊκού, του Κατακόλου και των Ιωάννινων, ώστε να εγκρίνει η Ελληνική Βουλή και να λάβει γνώση ο Ελληνικός λαός το πλαίσιο συμφωνίας.
Μετά από αξιοκρατική και διαφανή αξιολόγηση, σκληρή διαπραγμάτευση σε τεχνικό, νομικό και οικονομικό επίπεδο για τη μεγιστοποίηση των ωφελειών του Ελληνικού Δημοσίου, με έμφαση στα θέματα ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος, κι αφού έχουν ελεγχθεί οι συμβάσεις από το Ελεγκτικό Συνέδριο για να θωρακιστεί απόλυτα το δημόσιο συμφέρον, φέρνουμε προς κύρωση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο τις συμβάσεις που υπογράφηκαν.
Είναι μια σημαντική στιγμή για την χώρα στο πλαίσιο της προσπάθειάς μας η Ελλάδα να βγει οριστικά από την κρίση και ταυτόχρονα να αποτελέσει πυλώνα σταθερότητας, ευημερίας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου».


Σχέδιο Νόμου Σύμβασης Κύρωσης Ιωαννίνων

Αιτιολογική Έκθεση Ιωάννινα

Σχέδιο Νόμου Σύμβασης Κύρωσης Κατάκολου

Αιτιολογική Έκθεση Κατάκολο

Σχέδιο Νόμου Σύμβασης Κύρωσης Πατραικού

Αιτιολογική Έκθεση Πατραικού

ΠΗΓΗ:ypeka.gr

Ιδιωτικοποιείται ο πετρελαϊκός κολοσσός Rosneft


Ο ρώσος υπουργός Οικονομίας ανακοίνωσε σήμερα ότι γίνονται προετοιμασίες για την πώληση ενός μέρους του μεριδίου που διαθέτει το κράτος στην εταιρεία Rosneft, την κορυφαία παγκοσμίως παραγωγό πετρελαίου, και ότι θα μπορούσε να πωληθεί σε δύο τμήματα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti. 

Η ρωσική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως σχεδιάζει να πωλήσει το 19,5% της Rosneft.

Η Ρωσία παρουσίασε το 2010 σχέδια ιδιωτικοποιήσεων που καλύπτουν αριθμό εταιρειών, με στόχο να ενισχυθούν τα κρατικά ταμεία και να βελτιωθεί η εταιρική διοίκηση, αλλά έκτοτε έχουν σημειωθεί πολλές καθυστερήσεις.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Ερώτηση Κύπριου Ευρωβουλευτή στην Κομισιόν για το «Μπαρμπαρός»


Θέμα για την ανακοίνωση της Άγκυρας για νέο κύκλο ερευνών του «Μπαρμπαρός», εγείρει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Τάκης Χατζηγεωργίου, θέτοντας επί του ζητήματος ερώτηση προς την Κομισιόν. 
«Σύμφωνα με ενημέρωση που έστειλε η Τουρκία στο σύστημα NAVTEX, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος "Barbaros Hayrettin Pasa" πλέει προς τη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου για έρευνες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα οι έρευνες θα γίνουν στην περιοχή από το κατεχόμενο Ριζοκάρπασο και βορείως του νησιού προς τη Μερσίνα και θα διαρκέσουν μέχρι και τις 2 Οκτωβρίου 2014», αναφέρει ο κ. Χατζηγεωργίου και σημειώνει: «Τη νέα αυτή στάση της Τουρκίας έθεσα με γραπτή ερώτησή μου ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζητώντας από την Επιτροπή να μου απαντήσει αν θεωρεί παράνομη αυτή την ενέργεια».

ΠΗΓΗ:energia.gr

Οριακά κέρδη για το αργό μετά τα στοιχεία για τα αποθέματα


Οριακά κέρδη σημείωσε την Τετάρτη το αργό αντλώντας ώθηση από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στις ΗΠΑ για την πορεία των εμπορικών αποθεμάτων.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Οκτωβρίου κέρδισε 2 cents τερματίζοντας τις συναλλαγές στα 93,88 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. 

Το αργό τύπου Brent παραδόσεως Οκτωβρίου ενισχύθηκε 22 cents ή 0,2% κλείνοντας στα 102,72 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures exchange του Λονδίνου. 

Η αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας ανακοίνωσε σήμερα ότι τα εμπορικά αποθέματα υποχώρησαν κατά 2,1 εκατ. βαρέλια στις ΗΠΑ την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 22 Αυγούστου. 

Τα αποθέματα βενζίνης υποχώρησαν κατά 1 εκατ. βαρέλια, ενώ τα διυλισμένα αποθέματα αυξήθηκαν κατά 1,3 εκατ. βαρέλια.


ΠΗΓΗ.capital.gr

Ελληνορωμαϊκά



ΠΗΓΗ:papaioannou-giannis.net

Ρωσία: "Η Ευρώπη θα έχει φυσικό αέριο εφόσον η Ουκρανία δεν εμποδίσει την μεταφορά του"


Την Ευρώπη προ τον ευθηνών της θέτει ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία είναι και θα παραμείνει ένας αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη αλλά αυτό προυποθέτει ότι η Ουκρανία δεν θα δημιουργήσει προβλήματα στην μεταφορά του φυσικού αερίου, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στις προειδοποιήσεις του Κιέβου ότι η Μόσχα θα μπορούσε να διακόψει την τροφοδότηση της ηπείρου με καύσιμα αυτόν τον χειμώνα.

«Η Ρωσία ήταν, είναι και θα είναι ένας αξιόπιστος προμηθευτής ενεργειακών πόρων στην Ευρώπη» επισήμανε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.

«Ελπίζουμε ότι ως αντάλλαγμα η Ουκρανία θα εγγυηθεί την απρόσκοπτη διέλευσή τους» τόνισε ο ίδιος.

Εξάλλου, ο Πεσκόφ επισήμανε πως η Μόσχα είναι έτοιμη να στείλει μια δεύτερη αυτοκινητοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια στην ανατολική Ουκρανία, «ακόμη και αύριο».

Ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο επέκρινε έντονα την πρώτη αποστολή βοήθειας από τη Ρωσία, καθώς τα φορτηγά εισήλθαν στο ουκρανικό έδαφος έπειτα από ημέρες αναμονής στα σύνορα χωρίς την άδεια των ουκρανικών αρχών και χωρίς επαλήθευση του φορτίου και της παράδοσης από τη Διεθνή Επιτροπή του Διεθνούς Σταυρού. Το Κίεβο κατήγγειλε μια «εισβολή».

Ο Ποροσένκο έχει δηλώσει ότι ανησυχεί για τη ρωσική πρόθεση να σταλεί και δεύτερη αυτοκινητοπομπή.

Ερωτηθείς πάντως για τα σχέδια της Μόσχας σχετικά με το δεύτερο κομβόι, ο Πεσκόφ απάντησε ότι αυτό θα σταλεί «σύντομα, η ρωσική πλευρά είναι έτοιμη να προχωρήσει ακόμη και αύριο».


ΠΗΓΗ: defencenet.gr