Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Ο πρώτος λεπτομερής και πλήρης χάρτης της Ελληνικής ΑΟΖ

Greek EEZ by GZ
Eίχα υποσχεθεί στους φίλους του ιστολογίου, ότι θα σχεδιάσω τη δική μου εκδοχή του χάρτη της Ελληνικής ΑΟΖ και το έκανα. Μετά την επεξεργασία με υπολογιστή αριθμητικών δεδομένων της θέσης των ακτών κάθε κράτους στη Μεσόγειο, προέκυψαν οι συνοριακές (κίτρινες) γραμμές των ΑΟΖ κάθε χώρας, που τοποθετήθηκαν πάνω στο χάρτη της Google Earth στον οποίο “θεωρητικά” δεν μπορώ να παρέμβω. Εκεί που υπήρχε επικάλυψη περιοχών ΑΟΖ διαφορετικών κρατών για των καθορισμό των συνόρων τους εφαρμόστηκε η αρχή της μέσης γραμμής. Στην Εικ.1, σας παραθέτω το χάρτη της Ελληνικής ΑΟΖ (περιοχή με το ανοιχτό θαλασσί χρώμα, όπως θα έπρεπε…). Mε διπλό κλικ του mouse, η φωτογραφία μεγενθύνεται.

Ο χάρτης αυτός σχεδιάστηκε σύμφωνα με το Νόμο της Θάλασσας για τις ΑΟΖ (βλέπετε το σχετικό άρθρο εδώ) λαμβάνοντας υπόψη τη μείωση της Ελληνικής ΑΟΖ από συμφωνίες, που είχε υπογράψει η Ελλάδα όπως το μνημόνιο Παπούλια - Γιλμάζ, τη συμφωνία Παπανδρέου - Οζάλ, κλπ (βλέπετε προηγούμενο άρθρο εδώ) που κατά κάποιο τρόπο αναίρεσαν τα θαλάσσια σύνορα της χώρας με την Τουρκία, που ξεκίναγαν απο τον Εβρο και έφταναν μέχρι το Καστελόριζο.
Greek EEZ by Mazis

Greek EEZ by Mazis

Greek EEZ as Athletic Shoe!

Στην Εικ.2 είναι ένας άλλος χάρτης της Ελληνικής ΑΟΖ απο τους πολλούς με μικρή ευκρίνεια που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Ο χάρτης της Εικ.1 είναι ο πρώτος σαφής χάρτης της Ελληνικής ΑΟΖ για όλη την Ελληνική επικράτεια, που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο. Μη ξεχνάτε ότι το ιστολόγιο αυτό διαβάζεται απο πολλούς, εντός και εκτός Ελλάδας και αυτοί όλοι “βλέπουν”. Συνεπώς, ότι λέω αποδεικνύεται…

Οι διαφορές που υπάρχουν στο δεύτερο χάρτη απο τον δικό μου, σε μερικές περιπτώσεις είναι μεγάλες, όπως π.χ. στο Τουρκικό “δόντι”, μια περιοχή της Τουρκικής ΑΟΖ ανάμεσα στη Ρόδο και στο Καστελόριζο. Αυτό οφείλεται - το πιθανότερο - στο ότι τα δεδομένα που χρησιμοποίησα στους υπολογισμούς μου διέθεταν μεγαλύτερη ευκρίνεια.

Σε ένα σοβαρό κράτος χάρτες όπως της Εικ.1, αναρτώνται από το Υπουργείο Εξωτερικών και διδάσκονται στα παιδιά στο Δημοτικό, γιατί δεν εννοείται πολίτης να μη γνωρίζει τα σύνορα της χώρας του και η ΑΟΖ αποτελεί σύνορο, το οποίο πρέπει να διαφυλάσσεται, να ελέγχεται και να προστατεύεται συνεχώς. Στην Ελλάδα τέτοιους χάρτες έχω την τιμή να τους αναρτώ πρώτα εγώ και μάλιστα να δίνω σαφή εικόνα της ΑΟΖ για όλη την Ελληνική επικράτεια και με αρκετή ευκρίνεια.

Αξιοπαρατήρητο είναι, ότι η Ελλάδα μαζί με την ΑΟΖ της έχει σχήμα αθλητικού παπουτσιού!

Χάρτη των ΑΟΖ όλων των κρατών της υφηλίου μπορείτε να δείτε εδώ. Να θυμάστε όμως ότι, τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται είναι μικρής ευκρίνειας και συνεπώς κάποιες αποκλίσεις απο χάρτες μεγαλύτερης ευκρίνειας μπορεί να υπάρξουν, ιδιαίτερα σε περιοχές ΑΟΖ που καθορίζονται από μικρά νησιά.

Πόσο αλλάζει η Ελληνική ΑΟΖ χωρίς το Καστελόριζο
EEZ calculations by using a simple geometric model EEZ calculations by using a simple geometric model
EEZ calculations by using a simple geometric model

EEZ calculations by using a simple geometric model
Greek EEZ as it must be, by GZ
Greek EEZ as it must be, by GZΣε αυτές τις δύο παλαιότερες φωτογραφίες που ξανά-αναρτώ εδώ και οι οποίες έχουν εμφανιστεί σε Ελληνικά περιοδικά, blogs και ΜΜΕ (δεν με ενοχλεί καθόλου, τους ευχαριστώ όλους), θεωρώντας

εν ισχύ τα Ελληνοτουρκικά σύνορα στη θάλασσα που ξεκινάγανε απο τον Εβρο και έφταναν μέχρι το Καστελλόριζο (συμπεριλαμβάνουν την ευθεία γραμμή Δ, Εικ.3 και Εικ.4), και
αγνοώντας την υπογραφή των μνημονίων Παπούλια–Γιλμάζ και Παπανδρέου–Οζάλ. που τα αναίρεσαν, φαίνεται η μεγάλη σημασία του Καστελλόριζου στον καθορισμό της Ελληνικής ΑΟΖ.
Στην Εικ.3 λαμβάνεται υπόψη το Καστελλόριζο ενώ στην Εικ.4 αγνοείται. Στον υπολογισμό χρησιμοποίησα τη μέθοδο των διχοτόμων, μια δική μου απλή και γρήγορη μέθοδο για να βλέπω γρήγορα τι “παίζει” (βλέπετε προηγούμενο άρθρο σχετικά με τη μέθοδο αυτή εδώ). Παρατηρείστε κατά πόσο μειώνεται η Ελληνική ΑΟΖ απο την Εικ.3 στην Εικ.4 και κατό πόσον αυξάνει η Τουρκική ΑΟΖ.

Στο χάρτη της Εικ.5 κάνω έναν ακριβή υπολογισμό των ΑΟΖ λαμβάνοντας υπόψη τις δύο προηγούμενες προυποθέσεις και υποθέτοντας ότι το Καστελλόριζο έχει ΑΟΖ. Ο χάρτης της Εικ.3 έχει μικρές διαφορές απο τον ακριβή χάρτη της Εικ.5, ο οποίος έχει υπολογισθεί με αριθμητική ανάλυση ενώ το Τουρκικό “δόντι” ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελλόριζο, που είναι παρόν στην Εικ.1 και στην Εικ.2 εξαφανίζεται…

Ποιά κράτη της Ανατολικής Μεσογείου έχουν ψηφίσει το Νόμο της Θάλασσας
Law of the Sea Convention
Law of the Sea Convention

Στο χάρτη της Εικ.6 αριστερά, βλέπετε ποιές χώρες έχουν υπογράψει το Νόμο της Θάλασσας. Με πράσινο χρώμα είναι αυτές που τον έχουν υπογράψει και επικυρώσει απο τη Βουλή, ανάμεσά τους η Ελλάδα, η Αλβανία, η Ιταλία, η Μάλτα, η Αίγυπτος, ο Λίβανος και η Κύπρος. Με ανοιχτό πράσινο χρώμα είναι οι χώρες που έχουν υπογράψει τον Νόμο της Θάλασσας αλλά δεν τον έχουν επικυρώσει, ανάμεσά τους η Λιβύη. Με γκρίζο χρώμα είναι οι χώρες που δεν έχουν επικυρώσει τον νόμο, ανάμεσά τους η Συρία, η Τουρκία και το Ισραήλ (μάλλον λόγω του Παλαιστινιακού προβλήματος).

Η Ελλάδα και όσα άλλα κράτη έχουν υπογράψει το Νόμο της Θάλασσας υποχρεούνται να τηρήσουν την υπογραφή τους και να υποστηρίζουν το γράμμα του, χωρίς να προσθέτουν ή να αφαιρούν κάτι, ενώ θα πρέπει να διευκολύνουν τη λύση των διαφορών τους σε περιπτώσεις που ο Νόμος δεν μπορεί να εφαρμοσθεί με ευκολία π.χ. παρουσία νησιών κοντά στα σύνοτα των ΑΟΖ τους. Στην περίπτωση αυτή και τουλάχιστον για τα κράτη που έχουν υπογράψει το Νόμο υπάρχει το Δικαστήριο της Χάγης, που με ελάχιστες “παρεξηγήσεις” θα μπορούσε να αποδώσει δικαιοσύνη βασιζόμενο σε υδρογραφικούς χάρτες και το Διεθνές Δίκαιο (αν υπάρχουν υπογεγραμμένες συνθήκες, όπως π.χ. εκείνες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας).

Πώς πρέπει να προχωρήσει η ανακήρυξη της Ελληνικής ΑΟΖ

Θεωρώ, ότι η πρόταση απο μερικούς εγκάθετους ξένων κέντρων εξουσίας να γίνει ανακήρυξη της Ελληνικής ΑΟΖ κομμάτι – κομμάτι κρύβει κάτω απο το τραπέζι νέα μνημόνια αλλά Παπούλια-Γιλμάζ και Ανδρέα – Οζάλ (ευτυχώς η Τουρκία με τις πράξεις της στο Αιγαίο τα έχει θέσει εκτός ισχύος). Δεν αποκλείω μάλιστα κάτι τέτοιο να έχει ήδη συμβεί.  Το ποιόν των Ελλήνων πολιτικών είναι γνωστό. Αλήθεια ποιά άλλη Μπανανία έχει προκηρύξει την ΑΟΖ της κομμάτι-κομμάτι και επιθυμούν κάποιοι να το κάνει και η Ελλάδα; Από ποιό βουνό κατέβηκαν;

Η Ελλάδα μαζί με τη Κύπρο και το Ισραήλ πρέπει να ανακηρύξουν απο κοινού τις ΑΟΖ τους, ΜΑΖΙ με το χάρτη τους. Μια υπουργική απόφαση της Ελληνικής κυβέρνησης και μια δήλωση “μιας γραμμής” στο ειδικό γραφείο του ΟΗΕ ΜΑΖΙ με το ΧΑΡΤΗ της ΑΟΖ αρκεί. ΔΕΝ χρειάζεται να ψηφιστεί άλλος νόμος στην Ελληνική Βουλή, αφού η Βουλή έχει ήδη επικυρώσει το Νόμο της Θάλασσας. Οποιοδήποτε κράτος δεν συμφωνεί με αυτούς τους χάρτες υπάρχει το Διεθνές Δικaστήριο της Χάγης να βρεί το δίκιο του.
Η Ελλάδα πρίν την ανακήρυξη της ΑΟΖ της, πρέπει να εξασφαλίσει με νόμο την μή απόδοση κερδών απο τον ορυκτό της πλούτο στους δανειστές της, για να μη τον ξεπουλήσει σαν τον Ελληνικό Χρυσό. Η μη απόδοση κυριαρχίας στους δανειστές μέσω της υπάρχουσας νομοθεσίας για την Εταιρεία Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων είναι άνευ αξίας, όταν τα κέρδη με τα μνημόνια θα πηγαίνουν στην τσέπη τους, κάτι που μπορεί να προκύψει έυκολα με όσα έχουν υπογραφεί.
Την Τουρκία τη συμφέρει η μή ανακήρυξη της Ελληνικής ΑΟΖ, γιατί της πνίγει την ανάπτυξη. Την Ελλάδα κάτι τέτοιο δεν την συμφέρει.
Δεν μπορεί συνέχεια η Ελλάδα να εξυπηρετεί τα σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου παραδίνοντας εθνική κυριαρχία στην Τουρκία. Οι Ελληνες δεν είναι ούτε Σύριοι ούτε Λίβυοι. Βλέπουν αυτό που έρχεται. Θα ξεσπάσουν πρίν την ώρα που πρέπει και τότε τα σχέδια όλων θα αλλάξουν. Δεν θέλει πολύ για να γίνει αυτό. 

ΠΗΓΗ:zcode-gr.blogspot.jp

ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ !...


Επί σειρά ετών η ελληνική Οικονομία ζούσε το όνειρο της ευμάρειας στηριζόμενη στις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις. Πακτωλός χρημάτων ικανοποίησε την δίψα των νεοελλήνων για αυτό που λέμε καλή ζωή. Το πιο in σκηνικό ήταν να φτάνει ο αγρότης του Κολωνακίου με την Πόρσε του στο κατάλευκο της Αράχωβας και εκεί να τον περιμένει η θερμαινόμενη πισίνα του εξοχικού του. Λεπτομέρεια: Όλα αυτά αποκτήθηκαν με επιδοτήσεις των ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Το κακό είναι ότι κακομάθαμε. Και τώρα που δεν έρχονται τα δισεκατομμύρια της Ευρώπης, οι Ευρωπαίοι έχουν μεταβληθεί από ανόητοι ευεργέτες σε μοχθηρούς και απαίσιους τύπους. Κι όχι μόνο αυτό. Αλλά τους απειλούμε ότι αν δεν δώσουν τα λεφτά, εμείς θα ζωστούμε με πυρομαχικά και θα ανατιναχτούμε στην Πύλη του Βρανδεμβούργου.

Αυτό που ίσως δεν έχουμε ακόμη αντιληφθεί είναι ότι οι Ευρωπαίοι ουδέποτε υπήρξαν ανόητοι. Όταν μας έδιδαν τα χρήματά τους το έκαναν για να τονώσουν την δική τους εξαγωγική βιομηχανία. Ανεξάρτητα όμως από αυτό, η ουσία παραμένει: Αντί να εκμεταλλευτούμε τα κεφάλαια για την δική μας ανάπτυξη, τα σπαταλήσαμε σε λούσα! Σαν μία άμυαλη χωριατοπούλα που κερδίζει στα ξαφνικά το λαχείο και δεν ξέρει τι να κάνει τα χρήματα. Στο τέλος δε βρίσκεται και χρεωμένη...

Δεν αποτελεί είδηση το κόλπο με τους δήθεν ξενώνες. Να σας πούμε άλλα δέκα! Όπως εκείνο με τα πρόβατα που ο υπάλληλος του υπουργείου τα μετρούσε (τα ίδια πρόβατα) κάθε φορά για λογαριασμό άλλου κτηνοτρόφου. Ή τις καλλιέργειες που αν τις μετρούσαμε θα έπρεπε όλη η Ελλάδα να είναι ντυμένη στα λευκά από άκρη σε άκρη. Τι να λέμε τώρα.

Αλλά ακόμη και γι αυτά φταίει η Μέρκελ και το μνημόνιο! Καλά διαβάσατε! Διότι, λέει, η Ευρώπη έδωσε τα χρήματα αυτά με δόλιο σκοπό στην φτωχή Ελλάδα. Για να βγάλει τις καλλιέργειες που είχαμε μέχρι τότε και να βάλουμε άλλες. Τώρα μάλιστα! Τα πιάσαμε τα λεφτά μας! Δηλαδή, αν συνεχίζαμε να καλλιεργούμε βαμβάκι θα ήμασταν τώρα Ελβετία. Το αστείο είναι ότι κατηγορούμε τους Ευρωπαίους για κουτοπονηριά, όταν εμείς είμαστε κορυφαίοι σε αυτό το άθλημα. Αντί να δώσουμε εξηγήσεις (πρώτα απ΄ όλα στον εαυτό μας) τι κάναμε τόσα λεφτά, αναζητούμε φαντάσματα και σενάρια συνωμοσίας. Επειδή ακριβώς θέλουμε να συγκαλύψουμε την αλήθεια.

Η Ευρώπη έχει ευθύνη για άλλα θέματα: Για το γεγονός ότι μας φόρτωσε με αμυντικό υλικό δισεκατομμυρίων ευρώ, όταν θα μπορούσε να εγγυηθεί την ασφάλειά μας. Για το γεγονός ότι δεν πήρε μέτρα έγκαιρα κι άφησε να χαθεί πολύτιμος χρόνος κατά τον οποίο το χρέος της Ελλάδας γιγαντώθηκε. Τι καλύτερη απόδειξη χρειαζόντουσαν στις Βρυξέλλες από την εικόνα του υπουργού που έγραφε τα σχέδια της τότε κυβέρνησης πάνω σε χαρτοπετσέτες; Προχειρότητα, εγκληματική αμέλεια, ανευθυνότητα. Όλα αυτά γραμμένα πάνω σε μία χαρτοπετσέτα.

Η Ευρώπη δεν θέλησε τότε να λάβει τα μέτρα της. Επειδή δεν ήθελε να χαλάσει και το δικό της όνειρο. Διότι αυτά που έγιναν στην Ελλάδα έγιναν σε έναν βαθμό και σε άλλες χώρες. Αυτό δεν αποτελεί άλλοθι για τις χιλιάδες χαμένες ευκαιρίες. Για τα χιλιάδες ευρωπαϊκά προγράμματα που πέρασαν ανεκμετάλλευτα για την ελληνική Οικονομία. Το χειρότερο όλων είναι ότι κακομάθαμε. Ότι έχουμε την απαίτηση να συνεχίσουν οι άλλοι να πληρώνουν για να ζούμε εμείς σε έναν κόσμο επίπλαστης ευημερίας. Κι ακόμη πιο άσχημο είναι το ότι πιστεύουμε ότι έχουμε και δίκιο...

Θανάσης Μαυρίδης 

ΠΗΓΗ:logoplokies.blogspot.gr/

Εκτροχιασμός τρένου που μετέφερε πετρέλαιο στον Καναδά


Καναδοί διασώστες και αστυνομικοί συνδράμουν στις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς που προκλήθηκε εξαιτίας σιδηροδρομικού ατυχήματος, στην επαρχία Νιου Μπράνσγουικ. Το τρένο που μετέφερε πετρέλαιο εκτροχιάστηκε και πήρε φωτιά. Οι κάτοικοι του πλησιέστερου χωριού απομακρύνθηκαν επειγόντως.
Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, η αμαξοστοιχία, φορτωμένη με πετρέλαιο και υγραέριο, συνετρίβη σε μία δασώδη περιοχή. Πολλά βαγόνια ήταν άδεια, ωστόσο η πυρκαγιά τελικά συνέβη. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα και τραυματίες.

 ΠΗΓΗ:energypress.gr

ΕΛΠΕ: Αποτελέσματα γραπτής αξιολόγησης υποψηφίων Διπλωματούχων Μηχανικών.



Κατάταξη υποψηφίων Διπλωματούχων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών (ΗΛΜΗ).
(πατήστε εδώ).

Κατάταξη υποψηφίων Διπλωματούχων Μηχανολόγων Μηχανικών (ΜΗΧΜ).
(πατήστε εδώ).

Κατάταξη υποψηφίων Διπλωματούχων Χημικών Μηχανικών (ΧΗΜΜ).
(πατήστε εδώ).

ΠΗΓΗ:helpe.gr

Eurostat: Πρώτη η Ελλάδα στην ανεργία

Eurostat: Πρώτη η Ελλάδα στην ανεργία
Στο 27,4% διαμορφώθηκε η εποχικά προσαρμοσμένη ανεργία στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2013, σημειώνοντας ελαφρά αύξηση σε σχέση με τον Αύγουστο (27,3%), σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Εξάλλου, σταθερή στο 12,1% παρέμεινε η ανεργία στην ευρωζώνη τον Νοέμβριο, σε σχέση με τον Οκτώβριο (δεν σημειώνεται μεταβολή από τον Απρίλιο του 2013), ενώ στην «ΕΕ των 28» η ανεργία παραμένει σταθερή στο 10,9%, από τον περασμένο Μάιο. Δεν υπάρχουν στοιχεία για την ανεργία στην Ελλάδα τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο.

Συνολικά, τον Νοέμβριο καταγράφονται 26,553 εκατομμύρια άνεργοι στην ΕΕ και 19,241 εκατομμύρια άνεργοι στην ευρωζώνη. Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 19.000 στην ΕΕ και κατά 4.000 στην ευρωζώνη.

Τα υψηλότερα επίπεδα ανεργίας στην ΕΕ καταγράφονται στην Ελλάδα (27,4%, τον Σεπτέμβριο), στην Ισπανία (26,7%), στην Κροατία (18,6%) και στην Κύπρο (17,3%). Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας σημειώθηκαν στην Αυστρία (4,8%), στη Γερμανία (5,2%) και στο Λουξεμβούργο (6,1%).

Η μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας μέσα σ' ένα χρόνο καταγράφεται στην Κύπρο (από 13,3% σε 17,3%), την Ιταλία (από 11,3% σε 12,7%) και στην Ελλάδα (από 26% τον Σεπτέμβριο του 2012 σε 27,4% τον Σεπτέμβριο του 2013).

Ειδικότερα στην Ελλάδα, ο αριθμός των ανέργων τον Σεπτέμβριο έφτασε τα 1,376 εκατομμύρια. Το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες διαμορφώθηκε στο 24,5% (24,3%, τον Αύγουστο του 2013) και στις γυναίκες στο 31,4% (31,3%, τον περασμένο Αύγουστο).

Τέλος, ελαφρά μείωση σημειώθηκε στα ποσοστά ανεργίας των νέων (κάτω των 25 ετών) στην Ελλάδα, στο 54,8% (172.000 άνεργοι) τον Σεπτέμβριο, από 57,7% τον Αύγουστο. Η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση του πίνακα, με την Ισπανία στην πρώτη θέση (57,7% τον Νοέμβριο του 2013 και 56,8% τον περασμένο Σεπτέμβριο) και την Κροατία (49,7%, τον Σεπτέμβριο του 2013) στην τρίτη θέση. Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στη Γερμανία (7,5%), στην Αυστρία (8,6%) και στην Ολλανδία (11,4%). Τον Νοέμβριο, η ανεργία των νέων στην ΕΕ διαμορφώθηκε στο 23,6% (5,661 εκατομμύρια) και στην ευρωζώνη στο 24,3% (3,599 εκατομμύρια).

 ΠΗΓΗ:.enikos.gr/

Παρασκευή 10 Γενάρη στην Αγία Πετρούπολη το νέο ραντεβού ΔΕΠΑ Gazprom


Συμφωνία, διαιτησία ή νέα παράταση; Ανοιχτά παραμένουν όλα τα ενδεχόμενα ενόψει της νέας συνάντησης που είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή μεταξύ των αντιπροσωπειών της ΔΕΠΑ και της Gazprom στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, όπου και έχουν μεταφερθεί τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας αερίου. Επικεφαλής της ελληνικής πλευράς θα είναι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Χάρης Σαχίνης, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο από την πλευρά της ρωσικής εταιρείας να δώσει για πρώτη φορά το παρών ο Σεργκέι Τσελπάνοφ το ανώτατο στέλεχος της διοικητικής βαθμίδας της Gazpromexport υπεύθυνος για την Ελλάδα.
Μέχρι το τελευταίο ραντεβού πριν τις γιορτές, η εικόνα για την εξέλιξη των συζητήσεων ήταν ότι υπάρχει απόσταση μεταξύ της τιμής που προσφέρουν οι ρώσοι (έκπτωση 10-15% πέριξ των 400 δολαρίων ανά χίλια κυβικά) και του ζητούμενου της ελληνικής πλευράς για εξομοίωση της τιμής της χώρας μας με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (κοντά στα 380 δολάρια ανά χίλια κυβικά).
Το τελευταίο διάστημα μάλιστα υπάρχει συγκεκριμένη τοποθέτηση της Αθήνας (και αυτό έχει καταστεί σαφές προς την πλευρά της Gazprom) σύμφωνα με την οποία εάν δεν καταστεί εφικτή η συμφωνία στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου, τότε θα γίνει χρήση του όρου της σύμβασης για προσφυγή στη διεθνή διαιτησία.
Η σύνθετη και περίπλοκη διαπραγμάτευση πάντως περιλαμβάνει και άλλες παραμέτρους όπως το take or pay (καθοριστικό με δεδομένη την αναμενόμενη μείωση της κατανάλωσης μετά τις αλλαγές στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού και τον περιορισμό της συμμετοχής των μονάδων αερίου) αλλά και την αναδρομικότητα η οποία σύμφωνα με τη σύμβαση δεν ξεπερνά τους έξι μήνες. Εάν πάντως υπάρξει μια ικανοποιητική μείωση της τιμής, τότε θα βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των μονάδων αερίου και άρα θα αυξηθεί η συμμετοχή τους και η κατανάλωση.
Το σημείο πάντως που δημιουργεί ανησυχία στην ελληνική πλευρά είναι η εμπλοκή στις σχέσεις της Κομισιόν με τη Gazprom και η εν εξελίξει έρευνα για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης. Με τη ρωσική εταιρεία στο μικροσκόπιο υπάρχει η ανησυχία – και αυτό φαίνεται στις μέχρι τώρα επαφές – ότι η Gazprom είναι αρκετά «φειδωλή» καθώς θεωρεί πως ό,τι δώσει στην Ελλάδα θα χρειαστεί να το εφαρμόσει και σε άλλες χώρες πελάτες.
Υπό αυτό το πρίσμα πάντως η ΔΕΠΑ, έχοντας λάβει αντίστοιχες εντολές από την κυβέρνηση και το ΥΠΕΚΑ, εάν δε λάβει την επιθυμητή έκπτωση θα επιλέξει τη λύση της διεθνούς διαιτησίας, έχοντας μάλιστα προσλάβει ως νομικό σύμβουλο την εταιρεία που χρησιμοποίησε και η γερμανική RWE. Η περίφημη Freshfields είναι η εταιρεία που βοήθησε τους γερμανούς να κερδίσουν μια συμφωνία αξίας αρκετών δις δολαρίων (αναδρομικά και όφελος από το νέο τρόπο υπολογισμού της τιμής) και αυτή τη στιγμή είναι ο αρωγός της ΔΕΠΑ στην προσπάθεια να εξασφαλίσει ένα καλύτερο τιμολόγιο αερίου και για την Ελλάδα.

ΠΗΓΗ:energypress.gr