Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Κίνητρα για την ανάπτυξη της αγοράς εναλλακτικών καυσίμων

Από το insider.gr
Οικονομικά και μη οικονομικά κίνητρα, φοροαπαλλαγές, νομοθετικές ρυθμίσεις, προβλέψεις για τη δημιουργία υποδομών και τον τρόπο λειτουργίας των πρατηρίων εναλλακτικών καυσίμων και δεσμεύσεις από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης να υλοποιήσει πολιτικές προκειμένου να εναρμονιστεί με την ισχύουσα ενωσιακή νοµοθεσία σχετικά µε το περιβάλλον περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για τα εναλλακτικά καύσιμα το οποίο έγινε δεκτό επί της αρχής κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Η ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στην αγορά εναλλακτικών καυσίμων καθώς διευκολύνει τη διαδικασία αδειοδότησης και τη λειτουργία των πρατηρίων, ενθαρρύνει  τις επενδύσεις στον τομέα αυτό (ιδιωτικές και δημόσιες) και προωθεί πρωτοβουλίες χρήσης «πράσινων καυσίμων» στις δημόσιες συγκοινωνίες με σκοπό τη μείωση των εκπομπών ρύπων.

Παράλληλα, περιλαμβάνονται μη..

Οι προκλήσεις και τα διλήμματα που φέρνουν τα νέα καύσιμα στον κλάδο

Από το naftemporiki.gr
Ένα σύστημα πολλαπλών εξισώσεων με πολλούς αγνώστους καλούνται να λύσουν οι ναυτιλιακές εταιρείες προκειμένου να επιλέξουν την πιο συμφέρουσα λύση εν όψει της υποχρέωσης που έχουν από το 2020 να χρησιμοποιούν καύσιμα μειωμένης περιεκτικότητας σε θείο.

Κατά τη διάρκεια της 70ής Συνόδου της Ναυτιλιακής Επιτροπής Περιβαλλοντικής Προστασίας (Marine Environment Protection Committee - MEPC) του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO), ορίστηκε η 1η Ιανουαρίου 2020 ως η ημερομηνία καθολικής εφαρμογής της χρήσης πετρελαίου με περιεκτικότητα σε θείο (Sox) 0,50% ως καύσιμο για όλα τα πλοία που θα ταξιδεύουν σε θαλάσσιες περιοχές εκτός των ήδη καθορισμένων περιοχών ελέγχου των εκπομπών καυσαερίων των πλοίων (Emission control Areas - ECA), σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση MARPOL, Annex VI. 

Στις περιοχές ECA (Βαλτική θάλασσα, Βόρειος θάλασσα, Ανατολικές και Δυτικές ακτές των ΗΠΑ και του Καναδά, περιοχή της Καραϊβικής θάλασσας που ανήκει στις ΗΠΑ) θα συνεχίσει να..

Έρχονται δύσκολα χρόνια για τη βενζίνη

Αποτέλεσμα εικόνας για βενζιναδικα
Από το insider.gr
Δύσκολα χρόνια θα είναι τα επόμενα 25 και για την βενζίνη η οποία αναμένεται να χάσει σημαντικό μέρος του παγκόσμιου μεριδίου αγοράς εξαιτίας της αύξησης της χρήσης των εναλλακτικών καυσίμων και της ηλεκτροκίνησης. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προβλέπει ότι η παγκόσμια κατανάλωση βενζίνης θα σημειώσει πτώση καθώς αυτοκινητοβιομηχανίες όπως είναι η Tesla Motors έχουν λανσάρει νέα, πιο αποδοτικά ενεργειακά οχήματα στην αγορά (ηλεκτρικά οχήματα κλπ).

«Τα ηλεκτρικά οχήματα είναι γεγονός», σημειώνει ο Διευθύνων Σύμβουλος του IEA, Fatih Birol, σε σχετική συνέντευξη στο Λονδίνο σημειώνοντας ότι οι πωλήσεις θα εκτοξευθούν από το 1 εκατομμύριο που βρίσκονταν το 2015 στα 150 εκατομμύρια το 2040.

Η Royal Dutch Shell, η δεύτερη μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία στον κόσμο, σοκάρισε κυριολεκτικά την..

Βόρεια Ντακότα: Βίαιη καταστολή διαδήλωσης κατά της κατασκευής πετρελαιαγωγού [εικόνες & βίντεο]

Αποτέλεσμα εικόνας για Βόρεια Ντακότα: Βίαιη καταστολή διαδήλωσης κατά της κατασκευής πετρελαιαγωγού [εικόνες & βίντεο]
Από το iefimerida.gr
Δακρυγόνα κι εκτοξευτήρες νερού  επιστράτευσε η αστυνομία στη Βόρεια Ντακότα εναντίον εκατοντάδων διαδηλωτών, που διαμαρτύρονται για την κατασκευή ενός πετρελαιαγωγού.

Οι περίπου 400 ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι δέχθηκαν καταιγισμό από πλαστικές σφαίρες και βομβίδες κρότου λάμψης σε μια αποκλεισμένη από..

Στον Βόλο την Τετάρτη ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ Ευστάθιος Τσοτσορός με ομιλία για την μετα-πετρελαϊκή εποχή

Από το trikalanews.gr
Διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016 στα πλαίσια του σεμιναρίου των μεταπτυχιακών προγραμμάτων «Νέα Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία και Ανάπτυξη» και «Επενδύσεις και Περιφερειακή Ανάπτυξη» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ομιλητής θα είναι ο κ. Τσοτσορός Ευστάθιος, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ομίλου  “ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ”(ΕΛΠΕ), με θέμα  «Διοίκηση σε περιόδους αβεβαιότητας: Ο ενεργειακός τομέας κατά τη μετάβαση στη μετα-πετρελαϊκή εποχή».

Τα ΕΛΠΕ αποτελούν ένα δυναμικό Όμιλο με στέρεες βάσεις, που πρωταγωνιστεί στις ενεργειακές εξελίξεις στην Ελλάδα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Η σταδιακή μετεξέλιξή του από πετρελαϊκή σε ενεργειακή δύναμη συνοδεύεται από..

Έκλεισε το πρώτο «Trump deal» στην ενέργεια - Deal 20 δισ. δολ. Sunoco Logistics και Energy Transfer

Από το bankingnews.gr
Αναλυτές της αγοράς συνεχίζουν να βλέπουν ευκαιρίες για αύξηση των εσόδων από τις συμφωνίες στην ενέργεια
Η Sunoco Logistics ανακοίνωσε τη Δευτέρα deal ύψους 20 δισ. δολ με την Energy Transfer Partners η οποία επιβλέπει το έργο των αγωγών στη Ντακότα. 
Η συμφωνία είναι η τελευταία σε μια σειρά πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων συγχωνεύσεις στον χώρο ενέργειας και των αγωγών.
Η συγχώνευση αφορά κατά κύριο λόγο την βραχυπρόθεσμη κάλυψη μεταφοράς ενέργειας και τη δημιουργία λειτουργικών..

Ολοκλήρωση του ντηλ για ΔΕΣΦΑ προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2017

Αποτέλεσμα εικόνας για Ολοκλήρωση του ντηλ για ΔΕΣΦΑ προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2017
Από το energypress.gr
Ολοκλήρωση της συμφωνίας για το ΔΕΣΦΑ με το προβλεπόμενο τίμημα προεξοφλεί ο προϋπολογισμός που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, στα 188 εκατ. ευρώ αναμένονται τα έσοδα από την αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, ποσό που αντιστοιχεί ουσιαστικά στο μέρος που αναλογεί στο Δημόσιο από το συμφωνηθέν τίμημα των 400 εκατ. ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών εκτικά ότι...