Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Ο πρόεδρος της Τσετσενίας κατά του ηγέτη των ναζιστών της Ουκρανίας


Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ, δήλωσε ότι η έκκληση που έκανε ο Ουκρανός νεοναζιστής Ντμίτρι Γιάρος, ηγέτης του «Δεξιού Τομέα» για υποστήριξη από τον ισλαμιστή τρομοκράτη Ντόκου Ουμάροφ, να ενταχθεί, δηλαδή, στις  αντι-ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, δεν θα μείνει απαρατήρητη.

Ο πρόεδρος της Τσετσενίας καταφέρεται εναντίον του Ντμίτρι Γιάρος, καταγγέλλοντας ότι συμμετείχε στον αγώνα εναντίον των ρωσικών στρατευμάτων στην Τσετσενία.
Αυτό έγραψε ο Καντίροφ στην επίσημη  ιστοσελίδα του.

«Είδαμε ξεκάθαρα ότι η Αμερική και Ευρώπη υποστηρίζουν την αντιπολίτευση του Ντμίτρι Γιάρος, που έγινε πολιτική εξουσία.

Τώρα ο Γιάρος ζητά δημόσια την υποστήριξη της τρομοκρατίας και τον βοηθούν αυτοί (δυτικοί) που δήθεν είναι κατά της τρομοκρατίας, ενώ ο Γιάρος για αυτούς είναι ένα καλό παιδί», δήλωσε ο Ραμζάν Καντίροφ, σύμφωνα με το Itar Tass.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Αυτομόλησε και η ναυαρχίδα του Ουκρανικού Στόλου φρεγάτα "Hetman Sahaidachny"


Αυτομόλησε και η ναυαρχίδα του ουκρανικού Ναυτικού, η φρεγάτα Hetman Sahaidachny. Αρνήθηκε να ακολουθήσει τις διαταγές του Κιέβου και να επιστρέψει στο λιμάνει της μετά από συμμετροχή σε επιχείρηση του ΝΑΤΟ στον κόλπο του Άντεν, όπου το σκάφος φέρει τη Ρωσική ναυτική σημαία.

Υπήρξαν αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με το πού ακριβώς βρίσκεται το σκάφος, αλλά ένας Ρώσος γερουσιαστής έχει επιβεβαιώσει στην Izvestia ότι η φρεγάτα αυτομόλησε προς τη ρωσική πλευρά. «Η ναυαρχίδα της Ουκρανίας το Hetman Sahaidachny έχει έρθει με το μέρος μας σήμερα» δήλωσε ο γερουσιαστής Igor Morozov, μέλος της επιτροπής για τις διεθνείς υποθέσεις, στην Izvestia. «Το πλήρωμα έχει εκπληρώσει την εντολή του αρχηγού των Ένοπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανούκοβιτς» πρόσθεσε.

Ο πρoσωρινός «πρωθυπουργός» Arseniy Yatsenyuk, είχε ζητήσει νωρίτερα τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μην αφήσει την φρεγάτα να περάσει μέσω του στενού του Βοσπόρου, σύμφωνα με το Κίεβο Times… Επειδή ο Κυβερνήτης του πλοίου και επικεφαλής των Ναυτικών Δυνάμεων της Ουκρανίας στην επιχείρηση, Υποναύαρχος Andrey Tarasov παράκουσε τις εντολές από το Κίεβο.

Το Hetman Sahaidachny επιστρέφει στην Σεβαστούπολη της Κριμαίας μετά από συμμετοχή σε μια κοινή επιχείρηση καταπολέμησης της πειρατείας με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ στο Κέρας της Αφρικής, αναφέρει UNN την Παρασκευή, επικαλούμενος το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας. Στις 26 Φεβρουαρίου, μετά τη διέλευση της διώρυγας του Σουέζ, το πλοίο μπήκε στη Μεσόγειο Θάλασσα και αναμένεται να είναι στη Σεβαστούπολη στις αρχές Μαρτίου.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Υπό πολιορκία βάση Ουκρανών πεζοναυτών- Πήραν διoρία για εκκένωση εντός 4 ωρών


Ομάδα 150 ανδρών που αποτελείται από άνδρες του ιδιωτικού φορές παροχής υπηρεσιών ασφάλειας Vnevedomstvenaya Okhrana, η οποία έχει υπογράψει συμβόλαιο με την κυβέρνηση της Κριμαίας και έναν αριθμό Spetznaz, έχουν περικυκλώσει τη βάση των Ουκρανών πεζοναυτών στη Θεοδοσία της Κριμαίας και έχουν δώσει διορία για εκκένωση μέχρι τις 17.00 τοπική ωρα.

Ουκρανικές πηγές  αναφέρουν ότι οι άνδρες της βάσης "Δεν θα προδώσουν τον όρκο τους", αλλά ήδη έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την ειρηνική παράδοση στην κυβέρνηση της Κριμαίας της βάσης.

Σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει άμεση ενέργεια για κατάληψη της βάσης και παράδοσής της στην κριμαϊκή κυβέρνηση"¨, αναφέρει το τελεσίγραφο των ανδρών που πολιορκούν στην βάση στην οποία έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση και η ύδρευση.

Μέσα στην βάση βρίσκονται περίπου 50 Ουκρανοί, αφού όλοι οι υπόλοιποι έχουν αυτομολήσει.

Από επάνω πραγματοποιούν χαμηλές διελεύσεις ρωσικά επιθετικά ελικόπτερα Mi-24 Hind.

Αν δεν παραδοθουν άμεσα ίσως δούμε το πρώτο σοβαρό "θερμό" επεισόδιο σε μια ενέργεια που με εξαίρεση την χθεσινή αψιμαχία έξω από το υπουργείο Εσωτερικών που κατέληξε στον τραυματισμό και την σύλληψη περίπου 50 πρακτόρων ττης "κυβέρνησης" του ΚΙέβου...

ΟΛα αυτά όταν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις οι οποίες στελεχώνονται σε ποσοστό 60-70% από ρωσόφωνους αξιωματικούς στις ανατολικές περιοχές είτε αυτομολούν και προσχωρούν στις ρωσικές δυνάμεις δηλώνοντας αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τα εδάφη της νοτιοανατολικής Ουκρανίας κάτω από τη… ρωσική σημαία, είτε δεν υπακούουν στις εντολές της παράνομης κυβέρνησης του Κιέβου.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει πανικό στην κυβέρνηση του  Κιέβου που βλέπει τις δυνάμεις ασφαλείας στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας να είναι σε πλήρη αποσύνθεση και κηρύσσουν γενική επιστράτευση, χωρίς όμως να υπάρχει ιδιαίτερη προσέλευση μέχρι στιγμής.  

Άλλωστε μια επιστράτευση για να αποδώσει πρέπει να "καθίσει" επάνω σε υπάρχουσες δομές εντός οργανωμένου στρατεύματος, σε διαφορετική περίπτωση είναι επιστράτευση μόνο "στα χαρτιά".

Πάντως, όπως ήδη έχει μεταδώσει πρώτο στην Ελλάδα το defencenet.gr. πριν από λίγη ώρα την είδηση ότι η κυβέρνηση του Κιέβου έδωσε εντολή στην ηγεσία των ουκρανικών Ε.Δ. να καλέσουν εφεδρείες και να κηρύξουν γενική επιστράτευση μετέδωσαν τόσο το BBC όσο και το Sky News.

Νωρίτερα ο ανταποκριτής του πρακτορείου Itar Tass στην Κριμαία μετέδωσε πως «ουκρανοί στρατιώτες που υπηρετούν σε στρατιωτικές μονάδες προσχωρούν τις ρωσόφιλες δυνάμεις αυτοάμυνας στην ανατολική Ουκρανία και την Κριμαία».

Πολλοί στρατιώτες, που αποδοκιμάζουν τη νέα κυβέρνηση Κιέβου, αφήνουν τις μονάδες τους και παραιτούνται. Ορισμένες μονάδες μάλιστα, ανακοίνωσαν ότι είναι έτοιμες να ακολουθήσουν τις διαταγές των δυνάμεων αυτοάμυνας.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Πώς θα φορολογηθούν τα εταιρικά κινητά, οι παροχές σε είδος και οι προκαταβολές μισθών


Σημαντικά αυξημένους φόρους εισοδήματος θα πληρώσουν το 2015 εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτοί εργαζόμενοι, καθώς το υπουργείο Οικονομικών θα επιβάλει φόρους με συντελεστές 22% έως και 42% σε όλες τις παροχές σε είδος που θα τούς έχουν δώσει οι εργοδότες τους κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Εταιρικά κινητά τηλέφωνα, δωροεπιταγές, κουπόνια για αγορές ειδών, παραχώρηση κατοικιών, παροχή εταιρικού αυτοκινήτου και πλήθος άλλων παροχών σε είδος προς τους εργαζόμενους θα αποτιμηθούν σε χρήμα και τα ποσά που θα προκύψουν θα προστεθούν στα καταβληθέντα ποσά μισθών προκειμένου να φορολογηθούν στο σύνολό τους με βάση την κλίμακα φόρου για τα εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες.

Το νέο αυτό «χαράτσι» σε χιλιάδες μισθωτούς προβλέπεται από το άρθρο 13 του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Σύμφωνα με το άρθρο αυτό, οποιεσδήποτε παροχές σε είδος θα λάβει φέτος κάθε εργαζόμενος ή συγγενικό πρόσωπο αυτού θα φορολογηθούν το 2015 με βάση την κλίμακα φορολογίας των εισοδημάτων από μισθούς και συντάξεις. Οι παροχές αυτές θα συνυπολογιστούν στο φορολογητέο εισόδημα του κάθε εργαζόμενου και θα υπαχθούν σε φόρο, εφόσον η συνολική αγοραία αξία τους (όλων μαζί αθροιστικά) υπερβεί το ποσό των 300 ευρώ κατά τη διάρκεια του 2014.

Αυτό σημαίνει ουσιαστικά ότι θεωρούνται πλέον εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και υπόκεινται σε φόρο με συντελεστές 22%, 32% και 42% οι ακόλουθες παροχές σε είδος:

-Τα εταιρικά κινητά τηλέφωνα που χορηγούν οι επιχειρήσεις στους υπαλλήλους τους. Τα ποσά των λογαριασμών των κινητών αυτών τηλεφώνων που θα έχουν πληρωθεί από τις επιχειρήσεις θα θεωρηθούν ως εισοδήματα από μισθούς τα οποία "'ελαβαν" οι εργαζόμενοι που χρησιμοποίησαν τα τηλέφωνα!

-Οι «δωροεπιταγές» που χορηγούν οι επιχειρήσεις στους εργαζομένους τους.

-Οι διατακτικές για την αγορά αγαθών από συμβεβλημένα καταστήματα.

-Το ποσό του ενοικίου κατοικίας που καλύπτει η επιχείρηση για λογαριασμό εργαζομένου της.

-Τα εταιρικά αυτοκίνητα που δίνουν οι επιχειρήσεις για χρήση στους εργαζομένους τους.

-Οι προκαταβολές μισθού σε περίπτωση που αυτές ξεπερνούν τους 3 μηνιαίους μισθούς.

-Τα δάνεια που χορηγούν οι εταιρείες σε εργαζομένους, μετόχους ή μέλη τους.

Για κάθε εργαζόμενο όλες αυτές οι παροχές, καθώς και πολλές άλλες που δεν περιλαμβάνονται στον παραπάνω ενδεικτικό κατάλογο, θα αποτιμηθούν σε χρήμα από την Εφορία και εφόσον διαπιστωθεί ότι όλες μαζί έχουν υπερβεί σε αξία τα 300 ευρώ το 2014, η αξία τους θα θεωρηθεί φορολογητέο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και θα προστεθεί στις συνολικές φορολογητέες αμοιβές του προκειμένου να φορολογηθούν όλα τα ποσά μαζί με βάση την κλίμακα φορολογίας των μισθωτών.

Σύμφωνα εξάλλου με το άρθρο 13 του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος:

* Στην περίπτωση των προκαταβολών μισθών το ποσό που θα φορολογηθεί θα είναι ο τόκος που θα προκύψει από το επιτόκιο που καθορίζει η Τράπεζα της Ελλάδος. Το ποσό αυτό θα αθροιστεί με τα υπόλοιπα εισοδήματα του φορολογούμενου και θα φορολογηθεί με την κλίκακα φορολογίας εισοδήματος.

Για παράδειγμα για 4μηνη προκαταβολή μηνιαίου μισθού 1.500 ευρώ (σύνολο 6.000 ευρώ), θα θεωρηθεί ετήσιο εισόδημα και θα φορολογηθεί το ποσό των 169 ευρώ που αντιστοιχεί σε ετήσιους τόκους με επιτόκιο 2,81%. Στο φορολογητέο εισόδημα θα προστίθενται και παροχές σε είδος όπως τα κινητά τηλέφωνα που θα βαραίνουν τους εργαζόμενους με φόρους έως και 42%.

* Η αγοραία αξία της παραχώρησης ενός οχήματος σε εργαζόμενο ή εταίρο ή μέτοχο από ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα ενός φορολογικού έτους, υπολογίζεται σε ποσοστό 30% του κόστους του οχήματος που εγγράφεται ως δαπάνη στα βιβλία του εργοδότη με τη μορφή της απόσβεσης περιλαμβανομένων των τελών κυκλοφορίας, επισκευών, συντηρήσεων, καθώς και του σχετικού χρηματοδοτικού κόστους που αντιστοιχεί στην αγορά του οχήματος ή του μισθώματος. Σε περίπτωση που το κόστος είναι μηδενικό, η αγοραία αξία της παραχώρησης ορίζεται σε ποσοστό 30% της μέσης δαπάνης ή απόσβεσης κατά τα τελευταία 3 έτη.

* Οι παροχές σε είδος με τη μορφή δανείου, προς εργαζόμενο ή εταίρο ή μέτοχο από ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα περιβάλλονται τη μορφή έγγραφης συμφωνίας και αποτιμώνται με βάση το ποσό της διαφοράς που προκύπτει μεταξύ των τόκων που θα κατέβαλε ο εργαζόμενος στη διάρκεια του ημερολογιακού μήνα κατά τον οποίο έλαβε την παροχή, εάν το επιτόκιο υπολογισμού των τόκων ήταν το μέσο επιτόκιο αγοράς, του οποίου η μέθοδος υπολογισμού ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, κατά τον ίδιο μήνα και των τόκων που τυχόν κατέβαλε ο εργαζόμενος στη διάρκεια του εν λόγω ημερολογιακού μήνα. Σε περίπτωση που δεν υφίσταται έγγραφη συμφωνία δανείου, το σύνολο του αρχικού κεφαλαίου λογίζεται ως παροχή σε είδος. Η προκαταβολή μισθού άνω των τριών μηνών θεωρείται δάνειο.

* Η αγοραία αξία της παραχώρησης κατοικίας σε εργαζόμενο ή εταίρο ή μέτοχο από ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα ενός φορολογικού έτους, αποτιμάται στο ποσό του μισθώματος που καταβάλλει η επιχείρηση ή σε περίπτωση ιδιόκτητης κατοικίας σε ποσοστό 3% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

ΠΗΓΗ:.money-money.gr

ΜΑΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ!


Το "Cape Ray" ξερνάει καρκίνο και θάνατο για πολλές γενιές...

Την ώρα που κυβέρνηση και κοινή γνώμη (βλέπε ανεγκέφαλος λαός) είναι "απασχολημένοι" με τον Τόμσεν και την παρέα του, το αμερικανικό πλοίο-θάνατος με χωρητικότητα 91.000 τόνους ξερνάει από τα έγκατά του καρκίνο και άλλες θανατηφόρες ασθένειες ανοιχτά της Κρήτης μετατρέποντας το νησί σε Φουκουσίμα-τίποτε λιγότερο. Και μάλιστα για πολλέςπολλές γενιές!

Μιλάμε για το Cape Ray το οποίο εξοπλισμένο με δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες επιχειρεί να καταστρέψει πάνω από 800 τόνους -από τους 1.300- στους οποίους υπολογίζονται να χημικά της Συρίας.

Μόλις χθες κάτι ψέλλισε ο ανύπαρκτος Βενιζέλος και όπως όλα δείχνουν τα χημικά της Συρίας ήταν πραγματικός λόγος για τα πολλά "συνομωτικά" ταξίδια του Βενιζέλου στις ΗΠΑ το τελευταίο διάστημα.




Το παιγνίδι είναι πολύ βρώμικο και διεξάγεται με διαρκείς εκβιασμούς ενώ συνδέεται άμεσα και με τις εξελίξεις που αφορούν τα ελληνικά μνημόνια και την συμπεριφορά των δανεστών μας-με το ΔΝΤ να εκβιάζει την σιωπή μας για την μετατροπή της Κρήτης σε νησί-φάντασμα με δημοσιεύματα σαν κι αυτό των FT που μας απειλεί με ανατίναξη των ελληνικών τραπεζών σε περίπτωση που αντιδράσουμε!

Ο Βενιζέλος αρκέστηκε να δηλώσει : "Μη ικανοποιημένος για την έκβαση των διαπραγματεύσεων σχετικά με την διέλευση των πλοίων που θα επεξεργάζονται εν πλω τα χημικά της Συρίας από τη Μεσόγειο..."



Όπως ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης «δυστυχώς η έξοδος του χημικού οπλοστασίου γίνεται προς την Μεσόγειο καθώς υπάρχει και η προσφορά της Ιταλίας να προσφέρει το λιμάνι της Καλαβρίας» και πρόσθεσε «αγωνιζόμαστε επί εβδομάδες να κινητοποιήσουμε άλλες χώρες να επιλεγεί άλλος χώρος εκτός Μεσογείου. Το γεγονός όμως ότι έχει επιλεγεί το Ιταλικό λιμάνι το καθιστά δύσκολο».

Δυο κούφια λόγια για την τιμή των όπλων, ενώ το θέμα είναι σοκαριστικά σημαντικό μια και σύμφωνα με το άρθο του Θόδωρου Καρυώτη ο ενταφιασμός των χημικών όπλων της Συρίας στην Μεσόγειο ήταν και ο λόγος που οι Αμερικανοί δεν ήθελαν να γίνει χάραξη της ελληνικής ΑΟΖ!

Γράφει ο Καρυώτης στο site του Μιχάλη Ιγνατίου

"Τον Δεκέμβριο του 2013 ο Οργανισμός για την Απαγόρευση Χημικών Όπλων ανακοίνωσε ότι είναι «τεχνικά δυνατόν» να καταστραφούν τα χημικά όπλα της Συρίας στην Μεσόγειο. Βέβαια δεν έδωσαν λεπτομερείς εξηγήσεις πως θα καταστραφούν αυτά τα χημικά όπλα.

Η επεξεργασία θα γίνει στο πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ Cape Ray που έχει μήκος 198 μέτρων και χωρητικότητα 91.000 τόνους και συνοδεύεται από πολεμικά πλοία της Ρωσίας και της Κίνας.

Το πλήρωμα και 15 ιδιώτες είχαν ειδικά εκπαιδευτεί πριν αναχωρήσει το πλοίο για την Ιταλία. Το πλοίο διαθέτει δυο πυρηνικούς αντιδραστήρες που θα χρησιμοποιηθούν για την καταστροφή των χημικών όπλων και για την ουδετεροποίηση των βασικών τους στοιχείων. Το σύνολο των χημικών όπλων που θα καταστραφούν ανέρχονται σε 800 τόνους ενώ υπολογίζεται το σύνολο των χημικών όπλων που διαθέτει η Συρία ανέρχονται σε 1.300 τόνους.



Έχει ήδη αποφασιστεί ότι αυτά τα απόβλητα των χημικών όπλων να καταποντισθούν σε μια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου στο τρίγωνο Κρήτη-Μάλτα-Ιταλία. Εάν όμως τα τρία αυτά ευρωπαϊκά κράτη είχαν δημιουργήσει ΑΟΖ, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα μπορούσαν να πετάξουν τα χημικά όπλα στην θαλάσσια περιοχή τους χωρίς την άδειά τους!

Το Άρθρο 56 (Δικαιώματα, αρμοδιότητες και υποχρεώσεις του παράκτιου Κράτους στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) της Σύμβασης του Δίκαιου της Θάλασσας αναφέρει στην παράγραφο 1β (ιιι)  ότι το παράκτιο κράτος είναι υπεύθυνο για «την προστασία και διαφύλαξη του θαλάσσιου περιβάλλοντος». Δηλαδή εάν η Ελλάδα διέθετε ΑΟΖ σήμερα δεν θα μπορούσαν οι Αμερικανοί να ρίξουν (dumping) χημικά απόβλητα στον θαλάσσιο χώρο της Κρήτης. Έτσι οι Αμερικανοί έχουν έναν επιπλέον λόγο να μην επιθυμούν η Ελλάδα να ανακηρύξει ΑΟΖ.

Μία μελέτη του καθηγητή Moshe Kol του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ δείχνει ότι τα υποπροϊόντα των χημικών όπλων θα καταστρέψουν ένα μέρος της θαλάσσιας ζωής και θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στο θέμα της αλιείας και γενικότερα της μόλυνσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος.



Εάν όλα τα κράτη της ΕΕ είχαν δημιουργήσει ΑΟΖ στην Μεσόγειο θα μπορούσαν να μην επιτρέψουν στους Αμερικανούς, τους Ρώσους και τους Κινέζους να προχωρήσουν στην μόλυνση της Μεσογείου και να αναγκαστούν να τα πάνε στη μέση του Ατλαντικού Ωκεανού!!!"

Έτσι έχουμε από την μία πλευρά τους Γερμανούς να μας σκοτώνουν με το θανατηφόρο μνημόνιο- σε συνεργασία με τους κρατιστές της κυβέρνησης-και από την άλλη τους Αμερικανούς να μετατρέπουν την Κρήτη σε νησί-φάντασμα και την Ελλάδα σε χώρα υποψήφια να πρωταγωνιστήσει αρνητικά στην αναλογία θανάτων από καρκίνο στα προσεχή χρόνια.

Όποιος από σας αναρωτιέται γιατί συμβαίνουν σε μας όλα αυτά η απάντηση βρίσκεται στην κακή ποιότητα των κακομούτσουνων τουρκόσπορων Ελλήνων οι οποίοι βουτηγμένοι μέσα στην πνευματική μαλθακότητα της μεταπολίτευσης το μόνο που τους ενδιέφερε είναι η τζάμπα μαγκιά και η επίδειξη.
Πηγή: kourdistoportocali.com


ΠΗΓΗ:kavalaoil.blogspot.gr/

Μεγάλη φωτιά κατατρώει τον εξαιρετικό λιγνίτη της Αυστραλίας

http://www.gdfsuezau.com/education/Mining-Coal
Στη Βικτόρια της Αυστραλίας, εκεί που είναι μια απ' τις μεγαλύτερες ελληνικές πόλεις, η Μελβούρνη, ο ηλεκτρισμός παράγεται κατά μεγάλο μέρος από λινίτη. Στην κοιλάδα Latrobe, περίπου 160 χιλιόμετρα ΝΑ της Μελβούρνης, υπάρχει ένα απ' τα καλύτερα λιγνιτικά κοιτάσματα του κόσμου. Η εξόρυξη γίνεται με καδοφόρους εκσκαφείς, όπως και στα μεγάλα ελληνικά κοιτάσματα, αλλά εκεί σταματούν οι ομοιότητες: ο λιγνίτης βρίσκεται πολύ κοντά στην επιφάνεια του εδάφους, μόνο 10-20 μέτρα βάθος. Τα στρώματα του λιγνίτη έχουν συχνά πάχος πάνω από ...

100 μέτρα και μέχρι 230 μέτρα. Η σχέση εκμετάλλευσης είναι από 0,5:1 έως 5:1, τα βέβαια αποθέματα φθάνουν τα 65 δισεκατομμύρια τόννους και τα πιθανά τα 430 δισεκατομμύρια τόννους, για έναν απ' τους πιο φθηνούς λιγνίτες στον κόσμο. Ο λιγνίτης έχει πολύ χαμηλή τέφρα (<4%), πολύ υψηλή υγρασία (48-70%) και καλή θερμογόνα δύναμη (2000Kcal/kg).

Στην κοιλάδα Latrobe υπάρχουν τρία μεγάλα λιγνιτωρυχεία και στο ένα απ' αυτά, το Hazelwood, της γνωστής και μεγάλης GDF Suez, ο λιγνίτης πήρε φωτιά και καίγεται εδώ και τρεις βδομάδες. Η φωτιά ξεκίνησε σε περιοχή όπου είχε ολοκληρωθεί η εκμετάλλευση και οι αρχές υποπτεύονται ότι πρόκειται για εμπρησμό. Σε ένα τόσο συμπαγές λιγνιτικό κοίτασμα οι εικόνες του φλεγόμενου λιγνιτωρυχείου είναι το λιγότερο εντυπωσιακές και τα τοπικά μέσα περιγράφουν τοπία της Μόρντορ, της χώρας της φωτιάς απ' τον "Άρχοντα των Δακτυλιδιών".

Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς, τόσο με εκτόξευση νερού μέσα απ' το λιγνιτωρυχείο όσο και με ρίψεις από ελικόπτερα, αλλά αυτές οι φωτιές είναι πολύ δύσκολες στην κατάσβεση. Μια φωτιά σβήνει πάντα αν της κόψεις την τροφοδοσία με οξυγόνο και στα ελληνικά λιγνιτωρυχεία ο πιο συνηθισμένος τρόπος κατάσβεσης είναι με επίχωση. Στην Αυστραλία αυτό απλά δεν είναι δυνατό να γίνει, λόγω του μεγάλου πάχους των λιγνιτικών στρωμάτων. Μια τέτοια φωτιά μπορεί να καίει για μήνες, μέχρι να μειωθεί η έντασή της ή και να σβήσει από μόνη της. Προς το παρόν η φωτιά είναι εκτός ελέγχου, έχει απλωθεί σε πάνω από 400 εκτάρια (4000 στρέμματα) και οι φλόγες φθάνουν τα 20 ως 50 μέτρα ύψος. Σε τέτοιες περιπτώσεις το χειρότερο είναι ότι η φωτιά εξελίσσεται μέσα στο υπέδαφος, τροφοδοτείται με οξυγόνο από ρωγμές κι ενώ μπορεί φαινομενικά να νομίζει κάποιος ότι έχει σβήσει, η φωτιά επιμένει να επανέρχεται. 
Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite ! Δείτε μας λοιπόν τώρα και στο Facebook και κάντε Like στη σελίδα μας!

Ανάμεσα στα τρία λιγνιτωρυχεία της κοιλάδας βρίσκεται η μικρή πόλη Morwell, με 14000 κατοίκους. Ο άνεμος σπρώχνει τους καπνούς και τη στάχτη προς την πόλη και πλέον, ένα από τα ενδεχόμενα που εξετάζουν οι Αρχές, είναι η εκκένωση της πόλης. Ήδη συνιστούν σε ηλικιωμένους και ασθενείς να απομακρυνθούν απ' την περιοχή κι έχουν μοιράσει 25000 μάσκες. 
Πριν από περίπου 23 χρόνια είχε παρουσιαστεί και στην Ελλάδα κάτι ανάλογο, στο λιγνιτωρυχείο της Αχλάδας στη Φλώρινα, όταν πήρε φωτιά το λιγνιτικό κοίτασμα, που βέβαια είναι πολύ πιο μικρό απ' το κοίτασμα της Αυστραλίας. Η φωτιά έκαιγε για πολλούς μήνες κι ο καπνός είχε δημιουργήσει έντονα προβλήματα στους κατοίκους των γειτονικών χωριών.
Μια παρόμοια φωτιά στη Centralia της Πενσυλβανίας/ΗΠΑ ξεκίνησε το 1962 κι εξακολουθεί να καίει ακόμα! Στην Ινδική πόλη Jharia μια φωτιά σε τοπικό κάρβουνο καίει επί 80 (!) χρόνια κι όλες οι προσπάθειες να σβήσει έχουν αποτύχει. Στο πιο κοντινό μας Κόσοβο, μια υπόγεια φωτιά εξελισσόταν για χρόνια κάτω απ' το χωριό Hade, που πρόκειται να μετεγκατασταθεί για την εκμετάλλευση του εκεί λιγνίτη. Και διηγήσεις παλαιοτέρων αναφέρουν υπόγειες φωτιές στο Καρυοχώρι της Πτολεμαϊδας, όπου πολύ παλιά γινόταν υπόγειες εξορύξεις.

ΠΗΓΗ
:greeklignite.blogspot.gr/

«Η ζωή είναι εύκολο να τη διαβάζεις και δύσκολο να την καταλαβαίνεις» !!

20140301-215120.jpg
Οι εξελίξεις στην Ουκρανία, ήταν μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία, ένα ασταθές γεωπολιτικό «ρήγμα», το όποιο ήταν θέμα χρόνο και αφορμής … για να ενεργοποιηθεί και να προκαλέσει (προσεχώς) την ενεργοποίηση κι άλλων τέτοιων σαθρών «ρηγμάτων» στη γύρω περιοχή.

Αν κάποιοι υπέθεταν ότι η Ρωσία μπλοφάριζε στην περίπτωση της Συρίας (και κέρδισε), τώρα θα πρέπει νάναι ΣΙΓΟΥΡΟΙ ότι, η Μόσχα αυτό που λέει το εννοεί και θα το κάνει, χωρίς να λογαριάσει τίποτα και κανένα, διότι την
Κριμαία την θεωρεί Ρωσικό έδαφος, έχει ζωτικά συμφέροντα εκεί και έχει χύσει πολύ Ρωσικό αίμα για την περιοχή !!

Επειδή δε οι σύμμαχοι μας, ενεργούν συνήθως βάσει ….. μοντέλων, θα τους συνιστώσα (αν μπορούσα), να το σκεφτούν τρεις φορές και να ξέρουν ότι τα μοντέλα τύπου Τυνησίας, Λιβύης και Αιγύπτου, δεν ταιριάζουν καθόλου – μα καθόλου – στην Ουκρανία, όπως και ότι οι Ρώσοι στον καυγά, δεν είναι καθόλου «ντελικάτοι», το «δυτικό φιάσκο» δε στη Γεωργία, είναι ακόμα πολύ νωπό !!

Η Κριμαία θα ακολουθήσει το δρόμο που άνοιξε η Νότια Οσετία, το θέμα τώρα είναι αν και η Ουκρανία θα έχει την οδυνηρή τύχη της Γεωργίας – τα γεγονότα της οποία «έζησα» κατά κάποιο τρόπο – και βέβαια, η Δύση το ρεζιλίκι εκείνου του καλοκαιριού το 2008 !!

Να επισημάνω την παροιμιώδη επιπολαιότητα των συμμάχων μας, που προσέτρεξαν στο πλευρό των διαδηλωτών, κατά του διεφθαρμένου και τερατώδους (φιλορώσου) Γιανουκόβιτς και τώρα, βάλθηκαν να ψέγουν τις μυστικές και διπλωματικές υπηρεσίες τους, διότι δεν τους ενημέρωσαν κατάλληλα και έτσι κατάφεραν και έκαναν «επαναστατική» Κυβέρνηση, τους Ουκρανούς σκίχεντς, τα φρικιά, τους αναρχοαυτόνομους και τους διεφθαρμένους εκείνου του προηγούμενου καθεστώτος Τιμοτσένκο (της αντιπολίτευσης) !!

Θεωρώ δε ότι και η κρίση στην Τουρκία, δεν είναι άσχετη με όλα αυτά και υπάρχει μια σχέση «συγκοινωνούντων διαύλων», γι αυτό καλό είναι να προσέχουμε …. και που πατούμε και που μιλούμε !! Στη φουρτούνα, πρέπει νάμαστε καλά …. μποτζαρισμένοι !!

Ας αφήσουμε λοιπόν τους εδώ “έξυπνους”, να ενθουσιάζονται ή και να απογοητεύονται και ΕΜΕΙΣ, ας κοιτάξουμε να πάρουμε τα μαθήματα μας, από τα διδάγματα της γενικευμένης κρίσης …. γύρω μας !!
Βλέπετε, «η ζωή είναι εύκολο να τη διαβάζεις και δύσκολο να την καταλαβαίνεις» !!


ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ

ΠΗΓΗ:olympia.gr

Ο πόλεμος του φυσικού αερίου. Κλείνει την κάνουλα η Gazprom



Παράπλευρες επιπλοκές και "απώλειες", μείζονος σημασίας ωστόσο, προκαλεί η πολιτική κρίση στην Ουκρανία. Υπό την απειλή της υποχρεωτικής αναδιοργάνωσης του ενεργειακού χάρτη, Ρωσία, Τουρκία και Ευρωπαϊκή Ενωση επιδιώκουν να προδικάσουν το αποτέλεσμα με σκοπό τη διατήρηση ή την ανατροπή, αναλόγως την περίπτωση, των υφιστάμενων γεωπολιτικών ισορροπιών.
Η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία δημοσιεύει εκτενές ρεπορτάζ για τη "μάχη του αερίου".
Κανείς δεν ξεχνά τι συνέβη στις αρχές του 2009, όταν η Νοτιοανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των χωρών των Βαλκανίων, της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της ΠΓΔΜ, του Μαυροβουνίου, της Ρουμανίας, της Σερβίας, του Κοσσυφοπεδίου και της Ελλάδας, «χτυπήθηκε» ταυτόχρονα από τρεις εξωγενείς παράγοντες: από τις μεγάλης διάρκειας και ιδιαιτέρως χαμηλές θερμοκρασίες, την αναστολή της τροφοδοσίας φυσικού αερίου από τη Ρωσία και την οξεία οικονομική κρίση.
Επίσης κανείς δεν παραβλέπει το γεγονός ότι ο ενεργειακός χάρτης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό διαμόρφωση με τους αγωγούς φυσικού αερίου South Stream, ΤΑΡ - Trans Adriatic Pipeline και ΤΑΝΑΡ - Trans Anatolian Pipeline να έχουν ήδη δρομολογηθεί.
 
Διάσπαση της Ουκρανίας
Ενδεχόμενη διάσπαση της Ουκρανίας θα θέσει σε κίνδυνο τα σχέδια της Ε.Ε., η οποία αγωνιά για την απεξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Η νομική αντιπαράθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom λόγω της τιμής πώλησης στην Ευρώπη του ρωσικού φυσικού αερίου και της κυρίαρχης θέσης της Gazprom στην ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά παραμένει άλλωστε ανοιχτή.
Ανήσυχη εμφανίζεται και η Τουρκία, της οποίας ο ενεργειακός κλάδος παρακολουθεί, όπως καταγράφεται, με σκεπτικισμό τις εξελίξεις.
Σε κάθε περίπτωση, μία πιθανή αλλαγή στη ροή του φυσικού αερίου από την Ασία στην ευρωπαϊκή ήπειρο ανατρέπει έναν ολόκληρο σχεδιασμό.
Κληθείς να σχολιάσει την ενεργειακή πολιτική της Ουκρανίας, ο Βαντίμ Καράσιοφ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Στρατηγικής, με έδρα το Κίεβο, επεσήμανε ότι η κατάσταση στην Ουκρανία το 2012-2013 παρέπεμπε στην εποχή των Μπολσεβίκων. Η Ουκρανία, κατά τον ίδιο, με την ανύπαρκτη ενεργειακή στρατηγική δεν μπορεί να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, καθώς αυτομάτως θα καταργήσει την ελίτ της χώρας, την κυβέρνηση και τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης.
Όποιος κι εάν ανέλαβε την εξουσία στην Ουκρανία κατά τα τελευταία είκοσι χρόνια, προέβαλε τη ρητορική της ευρωπαϊκής πορείας, κρατώντας κρυφή την πραγματικότητα που δεν ήταν άλλη από τη συντήρηση των σχέσεων και δη των ενεργειακών με τη Ρωσία. Αποτέλεσμα τούτου ήταν, όπως σημείωσε, η Ουκρανία να μετατραπεί απλώς σε χώρα-διακομιστή ενέργειας, ώστε από τη μία να κρατά εξαρτώμενη την Ευρώπη, η οποία έχει ανάγκη το ρωσικό φυσικό αέριο, διεκδικώντας ανταλλάγματα, και από την άλλη να επιτρέπει στη Ρωσία να κρατά όμηρο την Ευρώπη, διευκολύνοντας την εξαγωγή του ρωσικού φυσικού αερίου.
Και τούτο παρά το γεγονός ότι η Ρωσία σήμερα με τον αγωγό South Stream αποσκοπεί στην «εξουδετέρωση» της Ουκρανίας και προβλέπει, δίχως την εμπλοκή της, την εξαγωγή στην Ευρώπη του ρωσικού φυσικού αερίου.
«Ο αγωγός South Stream θα έχει νόημα για τη Ρωσία όταν τεθεί σε πλήρη λειτουργία για την εξαγωγή του ρωσικού φυσικού αερίου παρακάμπτοντας την Ουκρανία. Το έργο αυτό έχει αξία και σημασία και για την Ευρώπη την ίδια διότι η Ουκρανία παραμένει μη προβλέψιμη παράμετρος, καθώς πρόκειται για μία χώρα "εμβόλιμη" με ασαφές και αβέβαιο πολιτικό και οικονομικό μέλλον», δήλωσε στο μεταξύ ο επικεφαλής του ρωσικού Ινστιτούτου Ενεργειακής Στρατηγικής, Αλεξέι Μπελογκόριεφ.
Στο σημείο αυτό αναδεικνύεται ο ρόλος της Σερβίας στα Βαλκάνια. Ο,τι απέμεινε από την πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβία αποτελεί σήμερα ένα σταθερό σύμμαχο της Ρωσίας στην περιοχή των Βαλκανίων, γεγονός που της επιτρέπει να υποστηρίζει την ενεργειακή της πολιτική.

Ευρώπη και Σερβία
Ο προσεταιρισμός της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι διόλου αθώος τελικά, καθώς ούσα η Σερβία μέλος της Ε.Ε. θα υποχρεωθεί να κλείσει την πόρτα στη Ρωσία και να συμμορφωθεί με τους ευρωπαϊκούς κανόνες λειτουργίας της αγοράς ενέργειας.
Ο έλεγχος της αγοράς ενέργειας της Σερβίας έχει περιέλθει στην Gazprom, η οποία εφαρμόζει «επιθετική» πολιτική στα Βαλκάνια με αφορμή τη δρομολόγηση του αγωγού South Stream.
Ο αγωγός ΤΑΡ, ο οποίος προβλέπει την εξαγωγή, μέσω Τουρκίας και στη συνέχεια μέσω της Ελλάδας, της Αλβανίας και της Ιταλίας, στην Ευρώπη του φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν, είναι εκείνος που πλήττει καίρια τα συμφέροντα της Ρωσίας στα Βαλκάνια, την περιοχή εκείνη που ήλεγχε μέχρι πρόσφατα καλύτερα και της οποίας η εξάρτηση από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες ήταν δεδομένη.
Ωστόσο, η κατασκευή του ρωσικού South Stream, ο οποίος υπό τη Μαύρη Θάλασσα και μέσω της Βουλγαρίας, της Σερβίας και της Αυστρίας θα τροφοδοτήσει με φυσικό αέριο την Ευρώπη, προχωρά απρόσκοπτα, ενώ αναμένεται στα τέλη του επόμενου χρόνου να τεθεί σε λειτουργία.
Στο μεταξύ, η σχεδιαζόμενη συνεργασία της Ουκρανίας με το Αζερμπαϊτζάν, η οποία προωθείται προσφάτως αποτελεσματικά, λέγεται ότι θα αποφέρει μόνο οφέλη στην Ουκρανία, καθώς σήμερα η χώρα καταναλώνει συνολικά 55 δισ. κυβικά μέτρα κυρίως ρωσικού φυσικού αερίου το χρόνο.
Το ζήτημα είναι ότι το τίμημα της ενεργειακής ασφάλειας είναι υψηλό και πως η ίδια η Ευρώπη χρειάζεται να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις προκειμένου να επιτύχει το στόχο της, την εισαγωγή σε ανταγωνιστικές τιμές ποσοτήτων φυσικού αερίου.
Το 2013 πάντως οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου κατέγραψαν αύξηση της τάξης του 16,3% σε σχέση με το 2012.
Τα σχέδια των Gazprom-Rosneft
ΣΕ ΠΕΔΙΟ «αναμέτρησης» δύο ρωσικών ενεργειακών ομίλων, της Gazprom και της Rosneft, φαίνεται πως μετατρέπονται τα Βαλκάνια, καθώς το τελευταίο διάστημα αισθητή έχει κάνει την παρουσία της στην Κροατία και τη Σλοβενία η Rosneft, διεκδικώντας σημαντικό μερίδιο της αγοράς από την Gazprom.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Rosneft εξετάζει το ενδεχόμενο εξαγοράς της κροατικής Industria Nafte και της σλοβενικής Petrol, ενώ προχωρά παράλληλα σε ανοίγματα, στοχεύοντας την ενεργειακή αγορά της Αυστρίας, της Ουγγαρίας και της Ιταλίας.
Εν τω μεταξύ, ανάλογη δραστηριότητα επιδεικνύουν οι ρωσικές εταιρείες στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Συγκεκριμένα, η Rosneft έχει ήδη προχωρήσει στη σύναψη συμφωνίας με την αμερικανική Exxon Mobil για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, την ώρα που η Τουρκία έχει επανατοποθετήσει την περιοχή στο στρατηγικό της ενεργειακό σχεδιασμό, έπειτα από τα απογοητευτικά αποτελέσματα των πρώτων διερευνητικών γεωτρήσεων.
Ο εντοπισμός προσφάτως πετρελαϊκών αποθεμάτων στη θαλάσσια ζώνη της Ρουμανίας δικαιολογεί το ενδιαφέρον των μεγάλων ενεργειακών ομίλων για την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.
Gazprom: Η Ουκρανία έχει "τεράστιο" χρέος για το φυσικό αέριο
Ο ρωσικός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία έχει ένα "τεράστιο" χρέος ύψους 1,55 δισεκατομμυρίου δολαρίων για το φυσικό αέριο που δεν έχει πληρώσει στη Ρωσία και υπογράμμισε ότι η προνομιακή τιμή που δόθηκε στο Κίεβο μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση.
"Έχουμε καλές σχέσεις με την Ουκρανία, η διαμετακόμιση φυσικού αερίου λειτουργεί, πρέπει απλώς να πληρώσει το φυσικό αέριο... Επί του παρόντος οι καθυστερημένες οφειλές ανέρχονται σε 1,549 δισεκατομμύριο δολάρια", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Gazprom Σεργκέι Κουπριάνοφ στο πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.
Πηγή: Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΗΓΗ:news247.gr/