Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Επέστρεψε άνω των 54 δολ. το πετρέλαιο


Ανέκαμψαν οι τιμές του αργού ενόψει της δημοσίευσης των εβδομαδιαίων στοιχείων για τα πετρελαϊκά αποθέματα των ΗΠΑ, αφού άγγιξαν νωρίτερα νέο χαμηλό πολλών ετών εξαιτίας ανησυχιών για υπερπροσφορά. 

Ειδικότερα, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, το αργό τύπου light sweet παραδόσεως Φεβρουαρίου ενισχύθηκε κατά 51 σεντς, ή 1% στα 54,12 δολάρια το βαρέλι. 

Το αργό τύπου brent παραδόσεως Φεβρουαρίου, σημείωσε άνοδο 2 σεντς, στα 57,90 δολάρια το βαρέλι.

Αύριο αναμένονται τα στοιχεία της Energy Information Administration των ΗΠΑ, τα οποία παρακολουθούνται στενά από την αγορά. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Platts, αναμένουν υποχώρηση 1,25 εκατ. βαρελιών για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 26 Δεκεμβρίου. 

Νωρίτερα σήμερα, η τιμή του πετρελαίου άγγιξε χαμηλό 5,5 ετών, εντείνοντας τους κινδύνους για τις χώρες που στηρίζουν τις οικονομίες τους στην εξαγωγή του μαύρου χρυσού, όπως Ρωσία και Βενεζουέλα. Ωστόσο, σύμφωνα με το CNBC, η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός δύναμη, η Σαουδική Αραβία, μένει… ατάραχη. 

Σύμφωνα με το CNBC, δεν υπάρχουν σημάδια περαιτέρω υποχώρησης της παραγωγής του πετρελαίου στο άμεσο μέλλον από την Σαουδική Αραβία βάση των αποφάσεων που ελήφθησαν στην συνεδρίαση του ΟΠΕΚ το Νοέμβριο.

“Υπάρχει διάχυτο αρνητικό κλίμα παρά την εορταστική περίοδο”, σχολίασε η Thina M. Saltvedt, επικεφαλής αναλύτρια της Nordea Bank στο Dow Jones Newswires, που εκτίμησε μάλιστα ότι η διολίσθηση στην τιμή του πετρελαίου θα συνεχιστεί και το νέο έτος αγγίζοντας τα 55 δολάρια το βαρέλι το α’ τρίμηνο του 2015.


ΠΗΓΗ.capital.gr

Στον "αέρα" από 1/1/15 οι αμοιβές 1,5 εκατ. μισθωτών


Για μία ακόμα ημέρα θα ισχύει κανονικά η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) που υπεγράφη στις 26 Μαρτίου του 2014 μεταξύ της ΓΣΕΕ από τη μια μεριά και του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ, της ΕΣΕΕ και του ΣΕΤΕ από την άλλη. Η ΕΓΣΣΕ «καλύπτει» κοντά στο 1,5 εκατομμύριο μισθωτούς εργαζομένων, μιας και ορίζει το καθεστώς των αμοιβών, εκτός από τον κατώτατο μισθό, και δεσμεύει όλους τους κοινωνικούς εταίρους.

Ιδίως, η ΕΓΣΣΕ « καλύπτει» κυρίως τους ανειδίκευτους εργάτες του ιδιωτικού τομέα που με βάση τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Ήλιος»  για το 2014 σχετικά με το ύψος των αμοιβών ανέρχονται σε 470.311 άτομα ή το 30,3% των μισθωτών του ιδιωτικού, κατά βάση, τομέα της χώρας (13% συνολικού εργατικού δυναμικού, συμπεριλαμβανομένων δηλαδή των δημοσίων υπαλλήλων και των αυτοαπασχολούμενων). Οι 333.918 εξ αυτών εργάζονται με συμβάσεις μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης, ενώ 137.376 εργάζονται με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης αλλά με μισθό μεταξύ 500 -601 ευρώ, όσο περίπου δηλαδή ανέρχεται ο κατώτατος μισθός (586 ευρώ).

Από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και την 31η Μαρτίου του 2015, δηλαδή για ένα τρίμηνο, θα ισχύει η «μετενέργεια» της και, έτσι, δεν θα μπορούν να παραβιαστούν οι όροι από κανένα εργοδότη σε βάρος κάποιου εργαζομένου. Από την 1η Απριλίου του 2015, όμως, θα πάψει να ισχύει η ΕΓΣΣΕ και οι όροι της, αν δεν υπογραφεί νέα με οποιουσδήποτε όρους.

Σε αυτήν την περίπτωση ό,τι προέβλεπε η ισχύουσα σήμερα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και προπαντώς ο 13ος -14ος μισθός (δώρα Πάσχα, καλοκαιριού και Χριστουγέννων), το επίδομα γάμου και οι τριετίες  (σ.σ. αύξηση μισθού κατά 10% ανά τρία χρόνια) κινδυνεύουν να βρεθούν στον «αέρα».

Υπενθυμίζεται πως, με βάση το β΄ Μνημόνιο, το ύψος του κατώτατου μισθού έχει καθοριστεί με πράξη νομοθετικού περιεχομένου από το Φεβρουάριο του 2012 (μείωση 22% για τους εργαζομένους άνω των 24 ετών), από το 2017 θα καθορίζεται από την κυβέρνηση (με βάση την εξέλιξη του ΑΕΠ) και όχι από τους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ) όπως ίσχυσε μέχρι το 2012, ενώ μέχρι το 2017 δεν προβλέπεται καμία άλλη μείωση.

Μέχρι χθες τουλάχιστον, όλοι οι κοινωνικοί εταίροι είχαν εκφράσει τη βούληση να υπογράψουν νέα ΕΓΣΣΕ, χωρίς να αλλάζει κάποιος από τους ισχύοντες όρους της. Στο κλίμα που διαμορφωθεί μεταξύ της ΓΣΕΕ και των κορυφαίων εργοδοτικών οργανώσεων θα συμβάλλει θετικά ή αρνητικά και το πολιτικό κλίμα που θα διαμορφωθεί τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά, παραδέχονται στο Capital.gr στελέχη της ΓΣΕΕ.

Εξάλλου, ένας εκ των δύο βασικών διεκδικητών της κυβερνητικής εξουσίας, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκφράσει δημοσίως τη θέση σύμφωνα με την οποία «θα καταργήσει με νόμο την  Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) 6/28-2-2012, με την οποία μειώθηκαν ο κατώτερος μισθός κατά 22% (32% για τους νέους μέχρι 25 ετών), από 751 ευρώ μικτά μηνιαίως στα 586 και 511 ευρώ αντίστοιχα, καθώς και τα επιδόματα ανεργίας, ασθένειας και μητρότητας, που συνδέονται με αυτόν»  και «θα τους επαναφέρει στα προηγούμενα επίπεδα». 

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, θα υπάρξει « επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ μικτά μηνιαία ανεξαρτήτως ορίων ηλικίας» και «θα προωθηθεί και η κατάργηση της δυνατότητας, που δόθηκε με μνημονιακό νόμο, να ορίζεται με μονομερή απόφαση από τον εκάστοτε Υπουργό Εργασίας νόμιμος ελάχιστος μισθός. Ο κατώτερος μισθός θα ορίζεται, όπως πριν, δηλαδή με Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), που θα συμφωνείται και θα υπογράφεται μεταξύ ΓΣΕΕ και εργοδοτικών φορέων».

Αντίθετα, ο άλλος βασικός διεκδικητής της κυβερνητικής εξουσίας, η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει να υπερασπίζεται το σημερινό νομικό πλαίσιο με βάση το οποίο οι κοινωνικοί εταίροι μπορούν να συμφωνούν οτιδήποτε άλλο μεταξύ τους εκτός από το ύψος του κατώτατου μισθού.


ΠHΓΗ.capital.gr

Μηχανισμός Διασφάλισης Επαρκούς Ισχύος στη Βρετανία: Εδώ οι ΑΠΕ, εκεί οι ΑΠΕ, πού είναι οι ΑΠΕ;


Η Βρετανία είναι απ' τις χώρες που εγκατέστησαν πολλά αιολικά, καθώς η Σκωτία και η Ουαλία κυρίως έχουν ένα εξαιρετικό αιολικό δυναμικό. Μάλιστα η τοπική κυβέρνηση της Σκωτίας θέλει να πάει πολύ σύντομα σε ηλεκτρισμό από 100% ΑΠΕ, καθώς οι πολιτικοί μάλλον δεν τα πάνε και πολύ καλά με τα τεχνικά θέματα και νομίζουν πως επειδή λένε κάτι αυτό μπορεί και να γίνει. Πρόσφατα επίσης έχουν αρχίσει να εγκαθιστούν με εντατικούς ρυθμούς και φωτοβολταϊκά οροφής στις στέγες των κτηρίων, παρά την περιορισμένη ηλιοφάνεια της Βρετανίας.

Ωστόσο το Winter Outlook 2014/15 στη Βρετανία κατέδειξε πως τα περιθώρια ασφαλείας του ηλεκτρικού συστήματος είχαν μειωθεί πολύ και επειδή σε λίγους μήνες, τον ερχόμενο Μάιο, θα έχουν κι εκεί εκλογές, η κυβέρνηση θέλησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες, οργανώνοντας για πρώτη φορά δημοπρασίες διασφάλισης επαρκούς ισχύος για το χειμώνα του 2018/19.

Η διαδικασία ξεκίνησε επίσημα το καλοκαίρι, καθώς την 1η Αυγούστου ανακοινώθηκαν δημοπρασίες για συνολικά 50,8GW, με επιπλέον 2,5GW να δημοπρατούνται στο τέλος του 2017. Η ισχύς των συνολικά 53,3GW καλύπτει πάνω απ' το 80% του σημερινού φορτίου αιχμής της Βρετανίας. Τον Οκτώβριο είχαμε την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής και μέσα στο Δεκέμβριο υποβλήθηκαν οι δεσμευτικές προσφορές. Τα αποτελέσματα της διαδικασίας θα ανακοινωθούν στις 5 Ιανουαρίου 2015.

Το Υπουργείο Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής πανηγύρισε τον Οκτώβριο για τον αριθμό των αιτήσεων που υποβλήθηκαν, καθώς το ενδιαφέρον ήταν πράγματι μεγάλο:  627 ξεχωριστές αιτήσεις υποβλήθηκαν, προσφέροντας συνολικά 71,23GW. Προσφορές για 62,58GW προκρίθηκαν για την υποβολή προσφορών το Δεκέμβριο, στα οποία περιλαμβάνονται περίπου 9GW νέας ισχύος, κυρίως από 8 προτεινόμενα για κατασκευή νέα εργοστάσια φυσικού αερίου.


Μπορεί να έβαλαν στη Βρετανία πολλά αιολικά, αλλά εξαρχής είναι φανερό ποιες τεχνολογίες συμμετέχουν στη διαγωνιστική διαδικασία: εργοστάσια που λειτουργούν με καύση πετρελαίου, εργοστάσια φυσικού αερίου "ανοικτού κύκλου", πυρηνικά, υδροηλεκτρικά, εισαγωγές ηλεκτρισμού σε μορφή αποθηκεύσιμη (π.χ. με αντλησιοταμίευση), εργοστάσια φυσικού αερίου "συνδυασμένου κύκλου", μικρά και μεγάλα εργοστάσια συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας, εργοστάσια κάρβουνου, εργοστάσια βιομάζας και, τέλος, μέτρα διακοψιμότητας της κατανάλωσης (Demand Side Response - DSR).

Ο πίνακας δείχνει πολύ απλά ποιες τεχνολογίες θεωρήθηκαν ικανές να διατηρήσουν ζωντανό το ηλεκτρικό σύστημα και σ' αυτές τις τεχνολογίες περιλαμβάνονται ΑΠΕ, όπως τα υδροηλεκτρικά, η αντλησιοταμίευση και η βιομάζα, αλλά ΔΕΝ περιλαμβάνονται τα αιολικά και τα Φ/Β, για τον πολύ απλό λόγο πως το σύστημα χρειάζεται ισχύ και οι συγκεκριμένες τεχνολογίες ΔΕΝ προσφέρουν ισχύ, τουλάχιστον όχι με την αξιοπιστία που χρειάζεται ένα ηλεκτρικό σύστημα. 

Το ίδιο φυσικά μας είχε πει πέρυσι ο ΑΔΜΗΕ, με τη Μελέτη Επάρκειας Ισχύος 2013-2020: ακόμα κι αν το 2020 έχουμε βάλει 7500MW αιολικά και 2500MW φωτοβολταϊκά, ο μόνος τρόπος για να έχουμε ρεύμα το βράδυ είναι να έχει ολοκληρωθεί η νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5. Τόσο απλά. Γιατί ο λιγνίτης ηλεκτροδοτεί, όλες οι τεχνολογίες του πίνακα ηλεκτροδοτούν, αλλά υπάρχουν και οι τεχνολογίες της "πράσινης ανάπτυξης", που δεν ηλεκτροδοτούν και απλά εισπράττουν επιδοτήσεις, προκειμένου να συνεχίζει να εξάγει εξοπλισμό η Γερμανία.

Σύμφωνα πάντως με τις προσφορές που υποβλήθηκαν το Δεκέμβριο, μόνο ένα νέο εργοστάσιο φυσικού αερίου εξασφάλισε συμβόλαιο, καθώς τα υπόλοιπα είχαν αποσυρθεί νωρίτερα απ' τη διαδικασία. Συνολικά 49,26GW θα συμβολαιοποιηθούν, σε τιμή £19,40kW και συνολικά εκτιμώμενο κόστος £990 εκατ., κάτι που θα προσθέσει "κατά μέσο όρο" στον ετήσιο λογαριασμό κάθε νοικοκυριού £11,40 το 2018/19.


ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

ΠΟΠΕΚ: Η μείωση σε brent και ΕΦΚ θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της χώρας


Οι εξαιρετικά μειωμένες τιμές του brent, σε συνδυασμό με την ανάλογη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, έστω και κατά 10%, παράλληλα με τον αποτελεσματικό έλεγχο της παράνομης διακίνησης καυσίμων και όχι με τον επικοινωνιακά προβαλλόμενο, θα βοηθήσουν στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας, σημειώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ).
Σε σημερινή της ανακοίνωση η Ομοσπονδία ενημερώνει τους καταναλωτές προς αποφυγή λανθασμένων συμπερασμάτων μετά την σημαντική  πτώση διεθνώς της τιμής του αργού πετρελαίου (BRENT), πως διαμορφώνονται οι λιανικές τιμές στην Ελλάδα από την αρχή του 2014 μέχρι σήμερα.

                         27/12/2013                         20/12/2014             ΠΟΣΟΣΤΟ%
BRENT               112,18                                 61,38                        -45%

ΑΜΟΛΥΒΔΗ       1,649                                1,444                        -12,5%
Φόροι                  60,14%                             Φόροι 65,78%

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ      1,376                                 1,192                          -13,3%
ΚΙΝΗΣΗΣ 
         Φόροι         43,65%                             Φόροι 47,22%

Εξάλλου, σύμφωνα με την ΠΟΠΕΚ, «η πτώση της τιμής του BRENT αν και μειώθηκε κατά 45% μέσα σε ένα χρόνο δεν μειώθηκε ανάλογα η διαμόρφωση των τιμών στην χώρα μας. Αυτό οφείλεται στο υψηλό ποσοστό που καταλαμβάνουν οι φόροι στην ανά λίτρο τιμή των καυσίμων, οι οποίοι παραμένουν σταθεροί, και δεν επηρεάζονται από τις διεθνείς μειώσεις.
Η ΠΟΠΕΚ εύχεται για το 2015 σταθερά μειωμένες τιμές και στους καταναλωτές, ΥΓΕΙΑ και ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ».


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Αναπτύσσουμε δράση για τα παιδιά των ανέργων συναδέλφων μας δωρεάν μαθήματα στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας με Εθελοντές δασκάλους και καθηγητές










Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Είναι γεγονός ότι στις σημερινές οικονομικές συνθήκες, οι εργαζόμενοι βρίσκονται με την πλάτη    στον τοίχο, βιώνοντας την ανατροπή και την ακύρωση του εργατικού θεσμικού πλαισίου και των  συλλογικών συμβάσεων εργασίας.


Περαιτέρω οι μείωσης των μισθών και των συντάξεων, οι ευέλικτες μορφές εργασίες, οι μείωσης  προσωπικού , η αύξηση της φορολογίας , αποτελούν τους κυριότερους παράγοντες που  γονατίζουν σήμερα τα ελληνικά νοικοκυριά τα οποία δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν ούτε στις  καθημερινές τους ανάγκες πόσο μάλλον σε ανάγκες που αφορούν τις δραστηριότητες ή και τα  μαθήματα των παιδιών τους.

  Το καταναλωτικό κίνημα δημιουργήθηκε από τα σπλάχνα των συνδικάτων . Είναι η  ίδια   η    δύναμη των εργαζομένων που αφουγκράζεται και αποτιμά  τις ανάγκες της  τάξης  μας.   Έτσι,   οφείλουμε να προβούμε  σε δράσεις ώστε προασπίσουμε, να ενισχύσουμε και να δημιουργήσουμε   ένα δίχτυ προστασίας στις  ανάγκες και στο εισόδημα  των συνταξιούχων και εργαζομένων και  κυρίως όσων βρίσκονται σε δυσμενέστερη κατάσταση από όλους μας, δηλαδή τους ανέργους.
  
Η δράση που πρόκειται να αναπτύξει η Ένωση Καταναλωτών, σε συνεργασία, με  τοπικούς  φορείς και πάντα με την αμφίδρομη συνεργασία του  Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας, είναι η  εξεύρεση και συντονισμός δασκάλων και καθηγητών εθελοντών, συνταξιούχων και εργαζομένων  οι οποίοι θα προσφέρουν δωρεάν μαθήματα σε μαθητές όλων των τάξεων του σχολείου. Περαιτέρω θα μπορούσαμε να επεκταθούμε ακόμα και στην δημιουργική απασχόληση  των    μαθητών μουσική, ζωγραφική  κλπ.
  
Το Εργατικό Κέντρο διαθέτει χώρους ώστε να οργανώσουν τη δράση με τίτλο << Μην αφήσουμε  την κρίση να καταστρέψει το μέλλον των παιδιών μας>>.  Μια δράση  που  δημιουργεί  αλυσίδα  στήριξης και  αλληλεγγύης σε όλους τους συναδέλφους  που την έχουνε ανάγκη.
    Είμαστε  στην διάθεση  σας για κάθε πληροφορία


Τηλ: 210  5546321    fax:  210  5542067
Δευτέρα  έως  Πέμπτη  ώρα 17:00 – 19:30
Email: elefsina.peeke@gmail.com


ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                         ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ


ΝΕΚ. ΑΛΕΞΑΚΗΣ                                                                                ΝΙΚ.  ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ



ΠΗΓΗ:enosikatanalotonelefsinas.blogspot.gr/

Νέα πτώση στο πετρέλαιο

Νέα πτώση στο πετρέλαιο
Απώλειες ακολούθησαν την άνοδο στην τιμή του πετρελαίου, που είχε προκληθεί από φωτιά στα τερματικά στο λιμάνι της Λιβύης. Το αργό, πριν την πτώση σημείωνε άνοδο 1,8% στα 55,74 δολάρια το βαρέλι. 

Πτώση 1 δολαρίου ή 1,8% δολαρίων για το πετρέλαιο στα 54,73 δολάρια το βαρέλι. Το Brent κατέγραψε απώλειες 1,21 δολαρίων ή 2,1% στα 58,24 δολάρια το βαρέλι.

Το αργό σημείωσε πτώση 4,2% την προηγούμενη εβδομάδα ενώ το Brent υποχώρησε 3,1%. Το πετρέλαιο υποχωρρεί για 5 συνεχόμενες εβδομάδες. 


ΠΗΓΗ:newmoney.gr