Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Η νεαρή Δήμητρα που έσκισε τον Ντινοπουλο στον enikos !

Υποχώρησε η ζήτηση για φυσικό αέριο στην Ελλάδα


Έχει υποχωρήσει η ζήτηση για φυσικό αέριο στην Ελλάδα τόνισε ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ κ. Γιώργος Σπανούδης, σε ενεργειακό συνέδριο, αναφέροντας ότι οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 25%. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι το 2014 η κατανάλωση αερίου ήταν στα ίδια επίπεδα με το 2005.

Σχετικά με την απελευθέρωση της αγοράς που θα γίνει από το 2015 επεσήμανε ότι η ΔΕΠΑ χρειάζεται να γίνει εμπορικό μαγαζί και ότι αυτό δεν θα είναι εύκολο. Επεσήμανε δε ότι μετά το 2013 δεν υπήρχε εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση αποτυχίας της ιδιωτικοποίησης, αλλά μπορούμε να φέρουμε αέριο σε όλες τις περιοχές. «Χρειαζόμαστε νέο επιχειρηματικό μοντέλο», τόνισε ο κ. Σπανούλης.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι χρειάζεται να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών και σε ένα ενεργειακό ώστε να μπορέσει να λάβει αυτοδύναμη χρηματοδότηση για την ανάπτυξη της εταιρείας. Τέλος, για την πτώση του πετρελαίου εκτίμησε ότι σεισμικές οι εξελίξεις.

Από την πλευρά του ο διευθύνοντας του ΔΕΣΦΑ, κ. Κ. Ξιφαράς τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η θέση της Ελλάδας είναι καλή για να γίνει κόμβος φυσικού αερίου. Χαρακτήρισε κρίσιμης σημασίας τη δεύτερη αναβάθμιση της Ρεβυθούσας, αυξάνοντας τη χωρητικότητα κατά 73% από το 2016.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr 

Ανακάμπτει το αμερικανικό πετρέλαιο στα 56,91 – Διατηρούνται οι πιέσεις για το Brent

Ανακάμπτει το αμερικανικό πετρέλαιο στα 56,91 – Διατηρούνται οι πιέσεις για το Brent
Αφού πρώτα άγγιξε νέο χαμηλό 5,5 ετών το αμερικανικό πετρέλαιο (WTI) επιστρέφει και μάλιστα με δυναμικό τρόπο σε ανοδική πορεία και παρά το γεγονός ότι οι αρνητικές ειδήσεις για τον “μαύρο χρυσό” εξακολουθούν να ισχύουν.

Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές η ανάκαμψη θα πρέπει να αποδοθεί και στο γεγονός ότι το πετρέλαιο άγγιξε το βασικό επίπεδο στήριξης των 53,95 δολαρίων και ως εκ τούτου θα έπρεπε – βάσει της υπάρχουσας τεχνικής ανάλυσης – να κινηθεί ανοδικά.

Το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιανουαρίου για το αμερικανικό αργό αφού πρώτα υποχώρησε έως και τα 52,56 δολάρια, αυτή τη στιγμή επανακάμπτει δυναμικά, με ημερήσια κέρδη 1,38% και διαμόρφωση στα 56,58 δολάρια.

Στον αντίποδα διατηρούνται οι πιέσεις για το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιανουαρίου του Brent – το οποίο λήγει σήμερα – έφθασε έως και το χαμηλό των 58,50 δολαρίων, ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο επίπεδο των 60,33 δολαρίων με ημερήσιες απώλειες 1,20%.




ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Εγκαινιάστηκε η νέα διϋλιστική μονάδα της Tupras


Η τουρκική Tupras εγκαινίασε τη νέα μονάδα ανακύκλωσης πετρελαίου στο διϋλιστήριο του Ιζμίτ, προϋπολογισμού 3 δις. δολαρίων.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρείας, Ομέρ Κοτς, «επενδύσαμε πάνω από 3 δις. στο σχέδιο και 5,2 δις. στον κλάδο τα τελευταία εννέα χρόνια. Αναμένουμε ότι το έργο θα μειώσει το εμπορικό έλλειμμα της Τουρκίας κατά 1 δις. δολάρια ετησίως».
Σύμφωνα με την διοίκηση του ομίλου, η νέα μονάδα θα επεξεργαστεί 28 εκατ. τόνους αργού πετρελαίου το 2015 και θα αυξήσει την παραγωγή ντίζελ στους 10-11 εκατ. τόνους ετησίως. Παράλληλα, θα υπάρξει αύξηση 25-30% στο αεροπορικό καύσιμο και την βενζίνη, καθώς και μείωση 90% στο fuel oil.
Η κατασκευή της νέας μονάδας χρειάστηκε 36 μήνες και απασχόλησε 10.000 εργαζόμενους.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Στις εγκαταστάσεις της Energean, στην Καβάλα, φοιτητές του ΑΠΘ


Επίσκεψη στις χερσαίες εγκαταστάσεις της Energean Oil & Gas, στη Νέα Καρβάλη, πραγματοποίησαν στις 12 Δεκεμβρίου φοιτητές του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ετήσιου Προγράμματος Ασκήσεων Πεδίου του ΑΠΘ.
Κατά τη διάρκειά της οι φοιτητές, αφού έλαβαν τις οδηγίες που προβλέπονται από τους κανόνες ασφαλείας και υγείας των εγκαταστάσεων του εργοστασίου «Σίγμα», περιηγήθηκαν σε αυτές, ενώ παρακολούθησαν και παρουσίαση σχετικά με την εξόρυξη και την επεξεργασία του πετρελαίου που παράγεται στον Πρίνο.
Εκ μέρους της Energean Oil & Gas, ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Καβάλα Oil κ. Δημήτρης Γόντικας δήλωσε τα εξής: «Με ιδιαίτερη χαρά τα στελέχη και οι εργαζόμενοι της Energean στην Καβάλα υποδέχθηκαν τους φοιτητές του ΑΠΘ στις εγκαταστάσεις της Νέας Καρβάλης. Η πρωτοβουλία του Τμήματος Γεωλογίας εξοικειώνει τους νέους επιστήμονες με τον τρόπο λειτουργίας των μοναδικών εγκαταστάσεων παραγωγής και επεξεργασίας υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και ενδυναμώνει τις προοπτικές ανανέωσης και ενίσχυσης του εγχώριου ανθρώπινου δυναμικού στον τομέα. H Energean είναι αρωγός στην εκπαιδευτική και ερευνητική διαδικασία, υποστηρίζοντας σταθερά πρωτοβουλίες και προγράμματα των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας και ,βεβαίως, τις προσπάθειες του ΤΕΙ Καβάλας, του οποίου δεκάδες απόφοιτοι από το Τμήμα Μηχανικών Πετρελαίου απασχολούνται ήδη ή έχουν πραγματοποιήσει την πρακτική τους εξάσκηση στις εγκαταστάσεις της εταιρείας».
Σημειώνεται ότι οι φοιτητές συνοδεύονταν από τον καθηγητή του ΑΠΘ και αντιπρόεδρο της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) κ. Ανδρέα Γεωργακόπουλο.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Η τιμή του πετρελαίου συνεχίζει την πτωτική της πορεία στις ασιατικές αγορές


Η τιμή του πετρελαίου συνέχισε την Τρίτη την πτωτική της πορεία στις ασιατικές αγορές φτάνοντας σε νέα χαμηλά ιστορικά πενταετίας εν μέσω της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας.

Το βαρέλι του αργού πετρελαίου (WTI) για παράδοση τον Ιανουάριο υποχώρησε κατά 24 σεντς πέφτοντας στα 55,67 δολάρια ενώ το βαρέλι τύπου Brent επίσης για συμβόλαια παράδοσης Ιανουαρίου έχασε 22 σεντς φτάνοντας στα 60,84 δολάρια. Αυτά είναι επίπεδα στα οποία η τιμή του πετρελαίου ήταν το 2009.

Οι τιμές του αργού έχουν χάσει περίπου το 50% της αξίας τους από τον περασμένο Ιούνιο, ως αποτέλεσμα αφενός της ενίσχυσης του δολαρίου και αφετέρου της υπερπροσφοράς σε μια περίοδο υποτονικής ζήτησης εν μέσω της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο κόσμος ως σύνολο θα επωφεληθούν από τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου. Αλλά υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις για αυτούς που χάνουν από την πτώση των τιμών και οι οποίες θα μπορούσαν να είναι τόσο ισχυρές που θα αντιστάθμιζαν τα οφέλη των νικητών» αναφέρει η λονδρέζικη Capital Economics.


ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΜarketWatch: Ποιες είναι οι τέσσερις πετρελαϊκές μετοχές "χρυσάφι" ακόμα και αν το πετρέλαιο πέσει στα 50 δολάρια

ΜarketWatch: Ποιες είναι οι τέσσερις πετρελαϊκές μετοχές "χρυσάφι" ακόμα και αν το πετρέλαιο πέσει στα 50 δολάρια
Όπως σημειώνει ο Kelley Wright σε συνέντευξή του, οι πετρελαϊκές μετοχές αντιπροσωπεύουν μερικές από τις πιο ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες της αγοράς σήμερα.

"Απλά κλείστε τα μάτια και κάντε το άλμα" σημειώνει ο money manager.

Σύμφωνα με το Marketwatch, οι τέσσερις πετρελαϊκές μετοχές που ο Wright βρίσκει πιο συναρπαστικές, έχουν μέση απόδοση 3,93%.

Πρόκειται για την Chevron με απόδοση 4,12%, την ConocoPhillips, με απόδοση 4,74%, την ExxonMobil, με απόδοση 3,18% και την Suncor Energy, με απόδοση 3,66%

Αυτές οι αποδόσεις είναι πολύ πιο ελκυστικές από τον 10ετές αμερικανικό ομόλογο που έχει απόδοση μόλις 2,11%.

Τι θα συμβεί αν το πετρέλαιο πέσει και άλλο από την τρέχουσα τιμή του στα 50 δολάρια;

Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, Wright πιστεύει ότι είναι απίθανο κάποια από αυτές τις τέσσερις εταιρείες να μειώσει το μέρισμά τους.

Ο ίδιος σημειώνει, σε καμία από τις τέσσερις εταιρείες δεν υπάρχει ανησυχητικά υψηλό ποσοστό διανεμομένων μερισμάτων ως ποσοστό των κερδών. 


ΠΗΓΗ:newmoney.gr