Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, ΗΜΕΡΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ Η Γενοκτονία των Ελλήνων της Μ.Ασίας από τους Τούρκους


Η Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος καθιερώθηκε με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων στις 24 Σεπτεμβρίου 1998 και τιμάται κάθε χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου. Την πρωτοβουλία είχαν τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με μικρασιατική καταγωγή, ο Γιάννης Καψής, ο Γιάννης Διαμαντίδης και ο Γιάννης Χαραλάμπους, οι οποίοι κατέθεσαν τη σχετική πρόταση νόμου στις 12 Μαϊου 1997.

Στην εισηγητική έκθεση ανέφεραν, μεταξύ άλλων, ότι:

«Η κατάρρευση των ελληνικών δυνάμεων το 1922 στη Μικρά Ασία, οι σφαγές, λεηλασίες και η προσφυγιά που ακολούθησαν, αποτελούν το αποκορύφωμα μιας συστηματικής προσπάθειας εξόντωσης του ελληνικού στοιχείου από τα χώματα της Μικρά Ασίας, που έβαλε τέρμα στην τρισχιλιετή παρουσία του στην πέραν του Αιγαίου Ελλάδα, μια περιοχή όπου αναπτύχθηκε η ωριμότερη φάση του ελληνικού πολιτισμού […] την τερατώδη αυτή γερμανική σύλληψη πρώτοι οι Νεότουρκοι ανέλαβαν να κάνουν πράξη.

Και κοντά στις βάρβαρες ασιατικές μεθόδους του βίαιου εξισλαμισμού, του γενιτσαρισμού και των κατά τακτά διαστήματα φυλετικών εκκαθαρίσεων ήρθε να προστεθεί η τευτονική ψυχρή μεθοδικότητα με τη λειτουργία των περίφημων ταγμάτων εργασίας».

 sansimera.gr

ΠΗΓΗ:defencenet.gr 

ΤΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ 121 ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

20130914-115300.jpg
Το 1974 εν μέσω διαβουλεύσεων για το νέο σύνταγμα εξαφανίστηκε μυστηριωδώς το άρθρο 121, που σύμφωνα με ειδικούς θα μπορούσε να αλλάξει την μοίρα της χώρας.
Τι έλεγε λοιπόν το άρθρο αυτό?
Άρθρο 121
1. Αναδρομικότητα νόμων και φόρων απαγορεύεται στον ελλαδικό χώρο.
2. Το μέγιστο ετήσιων φόρων στην περιουσία του πολίτη δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1% της αντικειμενικής 
της τιμής και στο ετήσιο εισόδημα το 25% αυτού.
3. Για κάθε δίκη που δεν τελεσιδικεί εντός 3 ετών από την πρώτη κατάθεση δικογράφου, ο πολίτης αποζημιώνεται για κάθε εβδομάδα καθυστέρησης με τον μισθό ανειδίκευτου εργάτη.
4. Η μέγιστη ετήσια αποζημίωση δημοσίου υπαλλήλου θα ισούται με το οκταπλάσιο αυτής ανειδίκευτου εργάτη.
5. Ιδρύεται στην Ελλάδα συνταγματικό δικαστήριο. Ειδικότερος νόμος θα ορίσει τα σχετικά με την σύνθεση του δικαστηρίου.
6. Ο προϋπολογισμός του κράτους καθώς και κάθε άλλου δημοσίου φορέα δημοσιεύεται κάθε χρόνο πριν την εκτέλεση του. Παρεκκλίσεις άνω του 10% από την εκτέλεση του προϋπολογισμού ελέγχονται αυτεπάγγελτα δικαστικά.
7. Για κάθε νέο νόμο ο γενικός γραμματέας του αντίστοιχου υπουργείου υποχρεώνεται να προτείνει την αντίστοιχη κατάργηση των αντίστοιχων παλιών νόμων ή την ενσωμάτωσή τους στο κείμενο του νέου νόμου.
Μια φανταστική ιστορία φυσικά, που όμως αποδεικνύει ότι η πρόοδος είναι μικρές ουσιώδεις αλλαγές και όχι το να ζητιανεύει η χώρα δόσεις μνημονίων περιμένοντας το τίποτα…. 
ΠΗΓΗ:olympia.gr

ΕΝΩ Ο ΑΔΩΝΙΣ ΚΛΕΙΝΕΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΠΛΩΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΤΕΒΑΖΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ

20130914-174604.jpg
Ενώ η μνημονιακή ελληνική κυβέρνηση με τον περίφημο και διάσημο υπουργό υγείας, αξιότιμο κ Άδωνη Γεωργιάδη, κλείνει νοσοκομεία, αφαιρει συνεχώς κρεβάτια από το εθνικό σύστημα υγείας και γενικά εξαρθρώνει κάθε υποδομή στον πολύ ευαίσθητο αυτό χώρο, από την άλλη πλευρά του Αιγαίου οι Τούρκοι ετοιμάζουν να εξαπολύσουν γενική επίθεση στον χώρο της υγείας προσδοκώντας πολλαπλά οφέλη από την διάλυση των υγειονομικών ελληνικών υπηρεσιών.

Έτσι, σύμφωνα με δημοσίευμα τη 
τουρκικής εφημερίδας, SABAH, η Τουρκία ετοιμάζεται να κατεβάσει στον χώρο του Αιγαίου όχι ένα, αλλά δυο παρακαλώ πλωτά νοσοκομεία. Τα πλωτά αυτά νοσοκομεία θα είναι εξοπλισμένα με όλα τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα για την αντιμετώπιση κάθε ανάγκης που θα προκύψει στις τουρκικές ακτές του Αιγαίου που σφύζουν από τουρισμό, αλλά και στα απέναντι ελληνικά νησιά, αφού η τουρκική «ευσπλαχνία» δεν διστάζει να εκμεταλλευτεί τις ανάγκες των νησιωτών, (φυσικά με το αζημίωτο), στον τομέα της υγείας. Το πρώτο πλωτό νοσοκομείο που αναμένεται να κυκλοφορήσει πολύ σύντομα καθώς οι Τούρκοι προβλέπουν πως στην ελληνική πλευρά τα πράγματα θα χειροτερέψουν ακόμα περισσότερο στον χώρο της υγείας, θα είναι δυναμικότητας 200 κρεβατιών, θα έχει χειρουργείο για όλα τα έκτακτα περιστατικά, θα διαθέτει μονάδα εντατικής θεραπείας, ακόμα και κέντρο αιμοκάθαρσης για τους νεφροπαθείς. Μάλιστα για όλες τις έκτακτες ανάγκες που θα προκύπτουν και για να καλύπτει όλο τον χώρο του Αιγαίου, το πλωτό αυτό νοσοκομείο θα διαθέτει και πίστα προσγείωσης ελικοπτέρων που θα είναι έτοιμα για κάθε περίπτωση διακομιδής των ασθενών όταν παραστεί η ανάγκη.

Οι Τούρκοι δεν κρύβουν τις προθέσεις τους να εκμεταλλευτούν ακόμα και τον χώρο της υγείας για να προωθήσουν και να επιβάλλουν την παρουσία τους σε όλο τον ευαίσθητο χώρο του Αιγαίου. Σαν αρχή έχουν αρχίσει μια μεγάλη προπαγάνδα στον τομέα του τουρισμού, ότι η Τουρκία είναι πολύ καλύτερη στις παροχές υγείας για τους τουρίστες που κατακλύζουν κάθε χρόνο τις ακτές του Αιγαίου. Όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα, τον περασμένο χρόνο 180.000 τουρίστες νοσηλευτήκαν στις τουρκικές υγειονομικές μονάδες ενώ υπολογίζουν ότι μέχρι το 2017 αριθμός αυτός, δηλαδή των τουριστών που θα καταφεύγουν στην Τουρκία για υγειονομική περίθαλψη, θα ανέλθει στις 400.000, φυσικά με όλα τα οικονομικά οφέλη για την τουρκική οικονομία. Χαρακτηριστικό είναι και να μην το ξεχνάμε, ότι σε όλη αυτή την εκστρατεία επέκτασης των τουρκικών υγειονομικών υπηρεσιών προς ελληνική πλευρά, πρωτοστατεί ο συνάδελφος του κ Γεωργιάδη, Τούρκος υπουργός υγείας, Mehmet Müezzinoğlu, ο οποίος είναι από την Κομοτηνή, (Gümülcine για τον ίδιο ). Ο Müezzinoğlu γνωρίζει πολύ καλά την ελληνική κατάσταση και σίγουρα σπεκουλάρει στην διάλυση του ελληνικού συστήματος υγείας. Ο κύριος αυτός, έχει προκαλέσει πολλές φορές στο παρελθόν με τις δηλώσεις του για…καταπάτηση των δικαιωμάτων της «τουρκικής» μειονότητας στην δυτική Θράκη.

Αλήθεια δεν γνωρίζω αν όλα αυτά θα προβληματίσουν την μνημονιακή κυβέρνηση και τον πολύ «παραστατικό» και «αστέρα» της τηλεόρασης, υπουργό υγείας κ Άδωνη, αλλά σίγουρα οι Τούρκοι τρίβουν τα χέρια τους καθώς βλέπουν άλλη μια χρυσή ευκαιρία να επιβληθούν με την παρουσία τους στον χώρο του Αιγαίου και αυτή την φορά όχι με πολεμικά πλοία, αλλά με πλωτά νοσοκομεία. Όσον αφόρα τον ίδιο τον κ Γεωργιάδη. θα του θυμίσω πως όταν κλείνει ένα σχολείο ανοίγει μια φυλακή, αλλά όταν κλείνει ένα νοσοκομείο, ανοίγει ένα… νεκροταφείο.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ

 ΠΗΓΗ:olympia.gr

Αυτό είναι το ψέμα με ΑΠΟΔΕΙΞΗ.

20130914-092958.jpg
από τον Πόρτα – Πόρτα

Έχω ξαναβάλει τον ίδιο πίνακα με θέμα πληρωμες ΔΝΤ…ακουρευτες και χωρίς συζήτηση !!

Να δουμε μια αλλη εικόνα ρου ιδιου πίνακα?

2014- 2016 έχουμε να πληρώσουμε 26δισ σε EFSF ECB & IMF.

26/3= 8.66 δισ το χρονο

Αυτά τα λεφτά ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ.
ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΚΑΝΟΥΜΕ 26 ΔΙΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΣΕ 3 ΧΡΟΝΙΑ.

αρα πρεπει να τα δανειστουμε η να μην τα πληρωσουμε η να κουρεψουμε. ( αυτά εκτός χρέους σε ΔΝΤ)

Ποιο δημοσιονομικό κενό?

Το κενό είναι τρύπα δανείων κα θα μας 
πάνε π.κ.ε. με Νέα Πακέτα Εξάρτησης.

26 δισ σε 3 χρόνια σε δανειστές…απο που ??

Ας μας απαντησουν οι ειδικοί και 101% υπεύθυνοι.

 ΠΗΓΗ:olympia.gr

Εκτεταμένη Κατολίσθηση Είναι σε Εξέλιξη στο Ορυχείο της ΔΕΗ Μεγαλόπολης


Μεγάλης έκτασης κατολίσθηση σημειώθηκε το πρωί σε τμήμα του ορυχείου της ΔΕΗ, στο Ψαθί Μεγαλόπολης, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν θύματα, παρά μόνο υλικές ζημιές σε εκσκαφικά μηχανήματα.
Η κατολίσθηση είναι μήκους 500 έως 600 μέτρων και το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη. Προέρχεται, δε, από ρήγμα, που ήταν γνωστό και τελούσε υπό επιστημονική παρακολούθηση.
Οι μονάδες παραγωγής ρεύματος του ΑΗΣ Μεγαλόπολης, δεν αντιμετωπίζουν -προς το παρόν- πρόβλημα λειτουργίας, καθώς υπάρχει απόθεμα λιγνίτη στις αποθήκες.
Εξάλλου, πρέπει να ολοκληρωθεί το φαινόμενο της κατολίσθησης που εξελίσσεται, προκειμένου να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις για την τροφοδοσία του ενεργειακού κέντρου. 

ΠΗΓΗ:energia.gr

Ελληνικές καταθέσεις 200 δισ. ευρώ στην Ελβετία


Το γαλλογερμανικό δίκτυο Arte με νέα έρευνα του με τίτλο "Ωρολογιακή βόμβα φοροδιαφυγή", έδωσε στοιχεία για τις καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία.
Σύμφωνα με την αυστριακή εφημερίδα Der Standard, που επικαλείται τα στοιχεία του δικτύου, οι καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών στην Ελβετία ανέρχονται μάλιστα στο ποσό των 200 δισ. ευρώ.
Θέμα της ταινίας, είναι οι ανά τον πλανήτη φορολογικοί παράδεισοι, στους οποίους χιλιάδες εταιρείες προχωρούν σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος
Παρόλα αυτά, δεν δίνονται περισσότερα στοιχεία για τις καταθέσεις Ελλήνων στις ελβετικές τράπεζες και ούτε παρέχονται πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο υπολογίστηκε αυτό το ιλιγγιώδες ποσό των 200 δισ. ευρώ.
Επίσης, δεν γίνεται καμία αναφορά για το εάν οι καταθέσεις αυτές είναι νόμιμες ή όχι.
Αποκαλύπτει ωστόσο ότι γνωστός γαλλικός βιομηχανικός όμιλος με πολλά δισ. δολάρια ετήσιο κύκλο εργασιών έχει μεταφέρει την έδρα του για λόγους ευνοϊκής φορολογίας στην Ελβετία, κάτι που κάνουν και άλλες πολυεθνικές εταιρείες και με τον τρόπο αυτό η Γαλλία χάνει σε φόρους περισσότερα από 30 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Οι παράδεισοι των offshore
Αναφορές γίνονται στα νησιά Κέϊμαν, όπου είναι εγκατεστημένες σε τετραώροφο κτίριο 18.000 τέτοιες εταιρείες ή στο Ντελαουάρε, όπου οι Αμερικανοί έχουν δική τους "φορολογική όαση".
Σε ένα κτίριο  στο Ντελαουάρε είναι καταχωρημένες περίπου 285.000 εταιρείες των οποίων ουδείς γνωρίζει τους πραγματικούς ιδιοκτήτες τους.
Οι απώλειες των ΗΠΑ από φοροδιαφυγή υπολογίζονται σε 100 δισ. δολάρια ετησίως, ενώ σε παγκόσμια κλίμακα εκτιμάται πως 21 έως 32 τρισ. δολάρια κρύβονται σε φορολογικούς παραδείσους.
Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, για την παραγωγή του γαλλικού ντοκιμαντέρ, έχουν γίνει ενδελεχείς έρευνες, ενώ πρόκειται να επαναληφθεί η μετάδοσή του στις 14 και στις 24 Σεπτεμβρίου.
Αναλυτικά το δημοσίευμα εδώ
 ΠΗΓΗ:news247.gr

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ industriALL (EMCEF) στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ 30/9 ΚΑΙ 1/10/2013.

Στην τελευταία συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της IndustriALL Ευρώπης αποφασίστηκε – μετά από αίτημα της ΠΟΕΜ – να πραγματοποιηθεί επίσκεψη στην Ελλάδα μιας Ευρωπαϊκής και Διεθνούς αντιπροσωπείας, αφενός ως συμπαράσταση στην Ομποσπονδία ΠΟΕΜ και στο τέλος το Σωματείο Εργαζομενων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά  και αφετέρου ως ένδειξη αλληλεγγύης για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν όλοι οι  Έλληνες εργαζόμενοι με τα επιβαλλόμενα μέτρα λιτότητας .

Κατά την διάρκεια αυτής της επίσκεψης και συγκεκριμένα στις 30 Σεπτέμβρη 2013 θα πραγματοποιηθεί κοινή συνέντευξη τύπου και συνδιάσκεψη με την Ευρωπαϊκή αλλά και μέλη της Διεθνούς Ομοσπονδίας μαζί με τα Ελληνικά Συνδικάτα όπου θα συζητηθεί η γενικότερη κοινωνικό-οικονομική κατάσταση στη χώρα μας.
Επίσης θα γίνει η προετοιμασία για τη δίκη που θα ξεκινήσει την 1η Οκτωβρίου 2013 εναντίον των επικεφαλής της ΠΟΕΜ καθώς και εναντίον του Σωματείου μέλους της στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, οι οποίοι στις 4 Οκτωβρίου 2012 διοργάνωσαν διαδήλωση με τη στήριξη της ΠΟΕΜ μπροστά από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Οι εργαζόμενοι τότε ζήτησαν να συναντήσουν τον υπουργό, αλλά όταν έγινε φανερό ότι ο υπουργός δεν ενδιαφερόταν για συνάντηση μαζί τους, οι εργαζόμενοι απελπισμένοι και εξοργισμένοι αποφάσισαν να εισέλθουν στο κτίριο, γεγονός το οποίο οδήγησε σε  συγκρούσεις με την αστυνομία.
Περίπου 120 εργαζόμενοι συνελήφθησαν.
Η ΠΟΕΜ ανέλαβε πλήρως την ευθύνη για το γεγονός αυτό και ζήτησε από την αστυνομία να απελευθερώσει τους εργαζόμενους.

Καλούμε τα σωματεία μέλη μας να συμμετέχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας – συμπαράστασης που θα πραγματοποιηθεί στα Δικαστήρια στην Ευελπίδων την Τρίτη 1η Οκτωβρίου 2013 ημέρα έναρξης της δίκης.
 Διαβάστε το σχέδιο προγράμματος  

ΠΗΓΗ:poedxb.gr



Αν δεν το κάνω θα είμαι ακόμα πιο μικρός...


"Μου είπαν: Είσαι μικρός.
Αν κάνεις ένα ακόμα βήμα θα σε αφανίσουν.
Είπα:
Αν δεν το κάνω θα είμαι ακόμα πιο μικρός" 
(Βάσος Λυσσαρίδης)

Σεισμολόγοι τρυπούν τον φλοιό της Γης - Ανησυχία για μεγάλο σεισμό


Τον γήινο φλοιό της γης ανοιχτά της Ιαπωνίας ετοιμάζονται να… τρυπήσουν σεισμολόγοι, προκειμένου να προσδιορίσουν την προέλευση των σεισμών.

Πρόκειται για μια αποστολή, η οποία θα διαρκέσει τέσσερις μήνες. Οι επιστήμονες θα προσπαθήσουν με ένα γεωτρύπανο ύψους 121 μέτρων να σκάψουν ως 7.000 μέτρα κάτω από το βυθό της θάλασσας.

Η γεώτρηση άρχισε το 2007 και τώρα θα συνεχιστεί η επιχείρηση. Οι σεισμολόγοι και η ιαπωνική κυβέρνηση είχαν εκφράσει εδώ και χρόνια την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο μεγάλου σεισμού που μπορεί να στοιχίσει την ζωή σε περίπου 320.000 ανθρώπους!

Οι ερευνητές έχουν σκοπό να σκάψουν προς το ρήγμα Νανκάι, όπου η πλάκα της θάλασσας των Φιλιππίνων γλιστρά κάτω από την ευρασιατική πλάκα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις  η έντονη γεωλογική δραστηριότητα αυτής της ζώνης θα μπορούσε να προκαλέσει καταστρεπτικό σεισμό.

Οι επιστήμονες μετά το σκάψιμο θα τοποθετήσουν αισθητήρες μέσα στο γήινο φλοιό, οι οποίοι θα συνδέονται με ένα σύστημα ανάλυσης που θα είναι εγκατεστημένο στην ξηρά.

«Θέλουμε να μπορέσουμε να μελετήσουμε πώς κινείται ο γήινος φλοιός στα δευτερόλεπτα που προηγούνται των σεισμών ώστε να μπορέσουμε να προβλέπουμε καλύτερα μελλοντικούς σεισμούς», εξηγούν.
 ΠΗΓΗ:.apocalypsejohn.com

Γιατί η Συρία είναι τόσο σημαντική για ΗΠΑ και Ρωσία; Η "ροή" του πετρελαίου και η Gazprom

Γιατί η Συρία είναι τόσο σημαντική για ΗΠΑ και Ρωσία; Η "ροή" του πετρελαίου και η Gazprom
Μπορεί οι τιμές των εμπορευμάτων συνολικά να εμφανίζουν αδυναμία λόγω της αύξησης των πραγματικών επιτοκίων στις ΗΠΑ και την ισχυροποίηση του δολαρίου, αλλά η ραγδαία αύξηση των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή έχει κάνει το αργό πετρέλαιο να ξεχωρίζει.

Σύμφωνα με τον αναλυτή Ivan Martchev η πορεία του αργού πετρελαίου μοιάζει με αυτή των εμπορευμάτων κατά τη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης το 2011. Η κατάσταση στη Συρία, με τις βίαιες εξεγέρσεις που σαρώνουν τον αραβικό κόσμο, έχει  κοστίσει πολλές περισσότερες ζωές σε σύγκριση με την κρίση στη Λιβύη. Όμως, η Λιβύη αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους εξαγωγείς πετρελαίου με τεράστια αναξιοποίητα κοιτάσματα, ενώ η Συρία, φαινομενικά τουλάχιστον, δεν διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις αγορές πετρελαίου.

Παρόλα αυτά, το Ιράν έχει απειλήσει να προβεί σε αντίποινα σε περίπτωση επίθεσης κατά της Συρίας, ενώ η Ρωσία δήλωσε ότι θα την «βοηθήσει», σε ενδεχόμενη επίθεση των ΗΠΑ. Οι Ρώσοι προστατεύουν τα δικά τους συμφέροντα, με τον πρόεδρο Πούτιν να ισχυρίζεται ότι θα ήταν «απόλυτη ανοησία» για τον Άσαντ να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα.

Γιατί όμως η Συρία είναι τόσο σημαντική για τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, πέρα από το προφανές ηθικό νόημα της χρήσης απαγορευμένων χημικών όπλων; Σύμφωνα με τον Martchev, αν μελετήσει κανείς το χάρτη της Συρίας, θα δει ότι ο μόνος τρόπος για να διακινηθούν οι τεράστιες ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ και το Κατάρ προς την Τουρκία και έπειτα προς την Ευρώπη είναι μέσω της Συρίας.

Βέβαια και το Ιράκ συνορεύει με την Τουρκία, αλλά και με την ημι-αυτόνομη κουρδική περιοχή, όπου τα ενδιαφερόμενα μέρη πιθανόν να μην θέλουν να παραχωρήσουν το προνόμιο του ελέγχου  ενός μεγάλου αγωγού μεταφοράς πετρελαίου ή φυσικού αερίου, με δεδομένη την έντονη επιθυμία του κουρδικού λαού για αυτοδιάθεση. Η Συρία έχει επίσης μια κουρδική περιοχή, αλλά η μόνη εναλλακτική δυνατότητα διέλευσης του αγωγού στην Τουρκία περνά από μη κουρδικές περιοχές της Συρίας.

Ενώ οι προαναφερθείσες γεωπολιτικές θεωρίες μπορεί να φαίνονται αμφιλεγόμενες,  υπάρχουν ταυτόχρονα και επενδυτικές επιπτώσεις. Σε περίπτωση που αποφευχθεί η πτώση της κυβέρνησης Άσαντ μετά τις εξαιρετικές διπλωματικές μανούβρες του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, αυτός που θα επωφεληθεί περισσότερο από την κατάσταση θα είναι η Gazprom, εξηγεί ο αναλυτής.

Η Gazprom κρατά σταθερά τον έλεγχο ενός μεγάλου μέρους της παροχής φυσικού αερίου στην Ευρώπη, και με τη μετοχή να διαπραγματεύεται 35 φορές τη λογιστική αξία, με PE στο 2,6, η τιμή της μετοχής της έχει πιεστεί χαμηλότερα για αρκετό χρονικό διάστημα. Βέβαια αυτές οι αποτιμήσεις είναι κοινές για τις ρωσικές μετοχές και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως «κραυγαλέο buy", αν και η επιρροή της ρωσικής οικονομίας στην Ευρώπη δείχνει ότι η ρωσική αγορά έχει καθυστερήσει για ένα ράλι στο  ισχυρό τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Ενδεχόμενη κλιμάκωση της κατάστασης που θα οδηγήσει σε "χτύπημα" των ΗΠΑ και ανατροπή της κυβέρνησης Άσαντ θα έφερνε εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου.

Η συριακή κατάσταση επηρεάζει τη χρηματιστηριακή αγορά, η οποία βρίσκεται ταυτόχρονα σε αναμονή για την επερχόμενη απόφαση της Federal Reserve για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Η απόδοση του 10ετούς έχει σχεδόν διπλασιαστεί από την 1η Μαΐου, και εάν η σταδιακή μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης είναι λιγότερο επιθετική από ό, τι φοβούνται οι αναλυτές, τα ομόλογα θα ανακάμψουν περαιτέρω.

Οι επενδυτές, σύμφωνα με τον I. Martchev δεν σκοπεύουν να τοποθετηθούν "long" στις χρηματιστηριακές αγορές ενώ αντίθετα τα ομόλογα δείχνουν έτοιμα για ανάκαμψη.
 ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Ψηφοφορία (ή περίπου) στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής

ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΟΥ "ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΟΣ" !...

 
"Νυν υπέρ πάντων το πρωτογενές πλεόνασμα !
Τρία δισεκατομμύρια ευρώ πρωτογενές πλεόνασμα ανακοίνωσε η συγκυβέρνηση του "Πάρτα Όλα" για το πρώτο 8μηνο του 2013, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 2,5 δισεκατομμύρια την ίδια περίοδο".

Προτείνω να δοθεί με συνοπτικές διαδικασίες το Νομπέλ Οικονομίας στον θαυματοποιό Υπουργό των Οικονομικών μας Γιάννη Στουρνάρα, στον ευφάνταστο Πρωθυπουργό μας Αντώνη Σαμαρά -να μην ξεχάσω και τον παρατρεχάμενό του, τον “Μίστερ Χαράτσι” Βαγγέλη Βενιζέλο - και στους δημιουργικότατους εκπροσώπους της Τρόικας για το εκπληκτικό τους επίτευγμα. Κύριοι... κατορθώσατε κάτι το μοναδικό και είστε άξιοι να γραφτείτε με χρυσά γράμματα στην παγκόσμια οικονομική ιστορία. Μόνον που σας έχουν ξεφύγει κάποιες “επουσιώδεις” λεπτομέρειες...

Το πολυδιαφημιζόμενο πρωτογενές πλέονασμά σας έγινε εφικτό χάρη σε μια τερατώδη οικονομική πολιτική αυστηρής λιτότητας που εκτόξευσε την ανεργία στο 30%, τη σωρρευτική ύφεση στο - 26% του ΑΕΠ, εξαθλίωσε εκατομμύρια Έλληνες, ξεζούμισε φορολογικά τους μικρομεσαίους, έκλεισε δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, ποινικοποίησε τη φτώχεια και την οικονομική αδυναμία, απειλώντας με φυλακίσεις και με κατασχέσεις α' κατοικίας τους φτωχοποιημένους, εξαιτίας σας, Έλληνες. Τα καταφέρατε στέλνοντας δεκάδες χιλιάδες Έλληνες ως νεομετανάστες - ειδικευμένοι και επιστήμονες οι περισσότεροι - για να ενισχύσουν τις οικονομίες της Γερμανίας κ.α. Το πετύχατε οδηγώντας στην αυτοκτονία τουλάχιστον 4.000 ευαίσθητους συμπολίτες μας καθώς οι επίσημα καταγεγραμμένες (υπάρχουν βέβαια πολλές ακόμη ανεπίσημες) αυτοκτονίες στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί κατά 47% μόνον το 2011 σε σχέση με το 2007. Τα καταφέρατε κλείνοντας την ΕΡΤ - γιατί δε σας έκανε τη χάρη να τη χρησιμοποιήσετε ως προπαγανδιστικό σας εργαλείο - και απολύοντας χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους - κάτι που στη Νέα Ομιλία σας το ονομάσατε “διαθεσιμότητα”.

Το κατορθώσατε ξεπουλώντας κερδοφόρες δημόσιες επιχειρήσεις, όπως ο ΟΠΑΠ και η ΔΕΣΦΑ και κλείνοντας άλλες δήθεν προβληματικές. Το κατορθώσατε αποδομώντας το Κράτος - Πρόνοιας, κλείνοντας σχολεία και νοσοκομεία, περικόπτοντας κι άλλο το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και κάνοντας αιματηρές περικοπές σε επιδόματα που υποστήριζαν τις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες του λαού μας, δημιουργώντας έτσι στρατιές αστέγων και πεινασμένων Ναι, το πετύχατε χάρη στην περικοπή ακόμη και της "πλουσιοπάροχης" σύνταξης ΟΓΑ της γιαγιάς στο χωριό, ενώ δεν μπήκατε στον κόπο να συλλέξετε ούτε ένα Ευρώ από τα δισεκατομμύρια των ζάμπλουτων Ελλήνων φοροφυγάδων της Λίστας Λαγκάρντ. Το καταφέρατε κάνοντας τους περισσότερους Έλληνες δυστυχισμένους με την ηλιόλουστη Ελλάδα να έχει κατρακυλήσει στην 70η θέση σχετικά με το δείκτη ευτυχίας μεταξύ 156 χωρών για την περίοδο 2010-2012 - με την Αλβανία να είναι πλέον πιο “ευτυχισμένη” με βάση τον ίδιο δείκτη.
 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αύξηση - bonus στα Golden Boys του ΥΠΟΙΚ


Απόφαση - πρόκληση που ήρθε εν μέσω θέρους με τροπολογία στη Βουλή δίνει αύξηση στα Golden Boys του υπουργείου Οικονομικών μέχρι και 20%, την ώρα που μισθωτοί και συνταξιούχοι καλούνται να βγάλουν τα κάστανα της οικονομικής κρίσης από τη φωτιά. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Παραπολιτικά», πρόκειται για τους περίφημους τεχνοκράτες, τα ανώτατα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, που χειρίζονται τα ελληνικά ζητήματα σε επίπεδο Eurogroup και Ecofin ή συντάσσουν τα Μεσοπρόθεσμα προγράμματα, για εκείνους που συγκροτούν το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων και την Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μέσα από «κρυμμένη» τροπολογία στο άσχετο νομοσχέδιο για τις σχολάζουσες κληρονομιές και τις κοινωφελείς περιουσίες πέρασαν αυξήσεις για τα στελέχη τόσο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, που εκπροσωπεί τη χώρα στην ΕΕ, στο Eurogroup και το Ecofin, όσο και της απαραίτητης για την επιβολή των σκληρών μέτρων Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής.

Στις 29 Αυγούστου, λοιπόν, κι ενώ οι καλοκαιρινές διακοπές για πολλούς Έλληνες συνεχίζονταν ακόμα, στο εν λόγω νομοσχέδιο πέρασαν δύο τροπολογίες που προκαλούν ερωτηματικά ως προς τη σκοπιμότητά τους. Ειδικότερα, στο άρθρο 3, παρ. 3 της σχετικής τροπολογίας ξεκάθαρα ορίζεται ότι  «από 01.01.2013 οι αποδοχές του ειδικού επιστημονικού προσωπικού του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) είναι ίδιες με αυτές που προβλέπονται κάθε φορά για το ειδικό επιστημονικό προσωπικό των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών (ΑΔΑ)». Όσοι δεν γνωρίζουν τι σημαίνει αυτό θα πιστέψουν ότι απλώς πρόκειται για μια τυπική διευθέτηση, αναφέρει η εφημερίδα. Όμως, ξεκάθαρα συνιστά μιας πρώτης τάξεως αύξηση εισοδημάτων σε μια τεχνοκρατική ομάδα. Σε άλλο σημείο στην ίδια τροπολογία, αναφέρεται: «Η εξίσωση αυτή κρίνεται σκόπιμη, αφού οι ειδικοί επιστημονικοί συνεργάτες κατέχουν θέσεις που απαιτούν αυξημένα τυπικά προσόντα βάσει του ιδρυτικού νόμου του ΣΟΕ, τα οποία είναι αντίστοιχα των ειδικών επιστημόνων των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών. Επιπλέον, τα καθήκοντα που ασκούν, συμπεριλαμβανομένων της εκπροσώπησης της Ελλάδος σε επιτροπές της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ, της επεξεργασίας και μελέτης θεμάτων οικονομικής πολιτικής βάσει των ακαδημαϊκών τους εξειδικεύσεων, όπως αυτά ζητούνται από τον Πρόεδρο ΣΟΕ ή τον Υπουργό Οικονομικών, της αποκλειστικής ευθύνης προετοιμασίας των θεμάτων της Ευρωομάδας (Eurogroup) και άλλων επιτροπών σε διεθνείς οργανισμούς και της αρωγής της πολιτειακής, πολιτικής και κοινοβουλευτικής ηγεσίας σε διάφορες περιπτώσεις σχετικές με οικονομικά ζητήματα της χώρας, κρίνονται ιδιαιτέρως σημαντικά».

Με αυτό τον τρόπο, το υπουργείο Οικονομικών εισηγήθηκε την αύξηση για τα υψηλά ιστάμενα τεχνοκρατικά στελέχη του, αύξηση που σύμφωνα με το ρεπορτάζ σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνά το 20%! Σημειώνεται ότι σήμερα, κατά μέσο όρο, οι μηνιαίες απολαβές των μελών του ΣΟΕ ανέρχονται στις 2.000 ευρώ. 
ΠΗΓΗ:zougla.gr

Ανακυκλωμένο νερό από επεξεργασμένα λύματα


Ο κόσμος οδηγείται σε μια πιο εκτεταμένη χρήση επεξεργασμένων λυμάτων, για την άρδευση καλλιεργειών και την υποβοήθηση της παραγωγής τροφίμων για τον ολοένα αυξανόμενο παγκόσμιο πληθυσμό, καθώς τα αποθέματα καθαρού νερού στερεύουν.

Αυτό τουλάχιστον υποστήριξαν ειδικοί εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών την περασμένη εβδομάδα.

Μια μελέτη του πανεπιστημίου Tottori της Ιαπωνίας και του Ινστιτούτου για το Νερό, το Περιβάλλον και την Υγεία UNU-INWEH που εδρεύει στον Καναδά, προβλέπει «μια ταχεία αύξηση στη χρήση επεξεργασμένων λυμάτων για τις ανάγκες της γεωργίας και άλλους σκοπούς παγκοσμίως».

Βέβαια, οι προβλέψεις είναι συγκρατημένες, καθώς πολλές χώρες δε διαθέτουν στοιχεία και γνώσεις σχετικά με το αποχετευτικό δίκτυο και την αποστράγγιση του νερού.

Από τα 181 έθνη που μελέτησαν, μόλις 55 είχαν συλλέξει στοιχεία για την παραγωγή των λυμάτων τους, την επεξεργασία και την επαναχρησιμοποίησή τους, αναφέρει άρθρο του The Earthly Report.

Πολλές κυβερνήσεις και ιδιωτικές εταιρείες αγνοούν μέχρι στιγμής το οικονομικό δυναμικό που μπορεί να προκύψει από την επεξεργασία των τεράστιων ποσοτήτων των υγρών αποβλήτων, πρόσθεσε ο διευθυντής του ινστιτούτου UNU-INWEH, Zafar Adeel.

Η Βόρεια Αμερική παράγει περίπου 85 κυβικά χιλιόμετρα λυμάτων κάθε χρόνο, από τα οποία επεξεργάζονται τα 61 κυβικά χιλιόμετρα (όσο νερό «τρέχει» περίπου στους καταρράκτες του Νιαγάρα) και επαναχρησιμοποιείται μόλις το 4% αυτών.

Τα λύματα συχνά περιέχουν και θρεπτικά συστατικά όπως κάλιο, φώσφορο και άζωτο, κάτι που θα μπορούσε να μειώσει το κόστος της χρήσης λιπασμάτων, αναφέρει η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Agricultural Water Management.

«Αν χρησιμοποιηθούν σωστά, τα λύματα είναι μια τεράστια οικονομική πηγή» είπε ο Adeel στο πρακτορείο Reuters.

Ωστόσο, πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, δε μπορούν να επωμιστούν το οικονομικό βάρος της κατασκευής των απαραίτητων εγκαταστάσεων, παρότι η ανακύκλωση του νερού είναι πιο φτηνή μακροπρόθεσμα από την άντλησή του από τους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες, τόνισε ακόμη. «Στο Πακιστάν, όπως και σε πολλές αναδυόμενες οικονομίες, μεγάλες εκτάσεις αρδεύονται κυρίως με μη επεξεργασμένα λύματα».

ΠΗΓΗ: defencenet.gr