Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Δωστε όσα τελεσίγραφα θέλετε. Η απάντηση θα είναι η ίδια

greece-in-ww2-18-728
Από το σχόλιο του ER


ΠΗΓΗ:olympia.gr

Ποια είναι η ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΟΗΣΙΑ που εξελίσσεται στη Γερμανία και πρέπει να μάθει ΟΛΟΣ ο κόσμος;


Τον Αύγουστο έγραψα για την "πιο πράσινη από ποτέ Γερμανία και άλλα παραμύθια", μια που τόσο διεθνή όσο κι ελληνικά μέσα προσπαθούσαν να προπαγανδίσουν το μήνυμα της μεγάλης επιτυχίας της ενεργειακής μετάβασης της Γερμανίας (Energiewende), σε ένα σύστημα με πολλά ...
αιολικά & Φ/Β. Τα στοιχεία ήταν αμείλικτα: 14 χρόνια μετά την εισαγωγή του νόμου EEG για τις ΑΠΕ κι αφού εγκατέστησε πάνω από 73GW αιολικά και Φ/Β, η Γερμανία ηλεκτροδοτείται κατά βάση από λιγνίτη, λιθάνθρακα και πυρηνικά. Χωρίς αυτά, η γερμανική οικονομία “πάει για βρούβες”.Υπάρχει μια χαώδης απόσταση ανάμεσα στην εγκατεστημένη ισχύ σε αιολικά και Φ/Β και στην ενέργεια που αυτά πράγματι παράγουν.

Ήρθε κι ο φετινός χειμώνας, η εποχή που οι θερμοκρασίες πέφτουν παντού, το ίδιο και στη Γερμανία. Η εποχή που αποκαλύπτει τη μεγάλη γύμνια της Energiewende, πέρα από προπαγάνδες και φτιασιδώματα. Κι απολαύστε στο πάνω διάγραμμα το ενεργειακό μέλλον που περιμένει όλους όσους ακολουθούν τον παρανοϊκό δρόμο που επέλεξαν οι Γερμανοί, μόνο και μόνο για να δημιουργήσουν "πράσινες θέσεις εργασίας" και να εξάγουν την παράνοια σε χρεοκοπημένες χώρες, εκεί όπου βρίσκουν πρόθυμους πολιτικούς. Το διάγραμμα προέρχεται από το Agorameter της Agora Energiewende, [που είναι ένα κοινό σχήμα συνεργασίας του Mercator Foundation (ένα απ' τα πολλά Γερμανικά Stifftung) και του European Climate Foundation (έναν απ' τους πολλούς αδιαφανείς κλιματικούς οργανισμούς, που έχουν στηθεί για το κλιματικό lobbying), για την ανάλυση της ενεργειακής αγοράς]. Παρουσιάζει τον τρόπο ηλεκτροδότησης της Γερμανίας στο διάστημα ενός μήνα, από 14 Ιανουαρίου έως 14 Φεβρουαρίου 2015. Λόγω πρόσφατης αλλαγής στη μορφή δεδομένων που παρέχει ο ENTSO-E για τις διασυνοριακές ροές ενέργειας, το διάγραμμα προς το παρόν δεν έχει τα δεδομένα εισαγωγών-εξαγωγών, έχει όμως όλα τα απαραίτητα δεδομένα για τις συμβατικές και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και την αντίστοιχη κατανάλωση ενέργειας.

Το σκούρο μπλε/ραφ χρώμα που κυριαρχεί στο διάγραμμα είναι η παραγωγή από συμβατικά εργοστάσια: πυρηνικά, φυσικού αερίου, λιγνίτη, λιθάνθρακα και υδροηλεκτρικά. Η κόκκινη/μπορντό γραμμή στο πάνω μέρος δείχνει τη μεταβολή της κατανάλωσης. Η πράσινη λωρίδα στη βάση δείχνει την παραγωγή από βιομάζα. Η στενή ανοιχτή γαλανή λωρίδα πάνω απ' τη βιομάζα δείχνει παραγωγή από ροή ποταμών/μικρά υδροηλεκτρικά. Οι κίτρινες αιχμές στο κάτω μέρος δείχνουν τα ηλιακά και το έντονο γαλάζιο χρώμα δείχνει την παραγωγή από τα ατελείωτα αιολικά που έχει εγκαταστήσει η Γερμανία. 

Και ναι, δεν κάνετε κανένα λάθος, διαβάζετε σωστά το διάγραμμα, αιολικά και Φ/Β είναι πρακτικά εξαφανισμένα απ' την παραγωγή ενέργειας μέσα στο καταχείμωνο, τις μέρες και ώρες που οι πολίτες παγώνουν. Στις 11:00πμ της 10.2.2015 η αιολική παραγωγή ήταν 4,182GW, όταν κατά τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του Ινστιτούτου Fraunhofer, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των αιολικών στις 29.10.2014 ήταν 35,678GW. Στο 11,7% η απόδοση των αιολικών σε μέρα και ώρα που η οικονομία ζητά ενέργεια και δεν είναι η χαμηλότερη τιμή στο διάγραμμα, έχει πολύ χαμηλότερες τιμές στη βραδινή αιχμή φορτίου: π.χ. στις 21:00 της 4.2.2015 ήταν μόλις 0,885GW, απόδοση μόλις 2,5%! 

Απ' τα Φ/Β έτσι κι αλλιώς το χειμώνα δεν μπορεί να έχει κανείς απαιτήσεις, για Γερμανία μιλάμε κι όχι για Κύπρο. Μπορεί να είχαν 38,124GW εγκατεστημένα στις 29.10.2014, αλλά όπως φαίνεται στο διάγραμμα, τα είχαν και απλά τα κοιτούσαν, η παραγωγή τους είναι για να σπάζει τη χρωματική μονοτονία, τίποτα ουσιαστικό. Κατά τα λοιπά το Ινστιτούτο Fraunhofer πανηγυρίζει για το νέο ρεκόρ στην αιχμή της παραγωγής των αιολικών στις 12.12.2014, με 29,7GW. Ας βγει να πει στους Γερμανούς πως θα έχουν ρεύμα στις 12 Δεκεμβρίου, αλλά δεν θα έχουν στις 4 και 10 Φεβρουαρίου και θα δει τι πανηγύρι έχει να γίνει. Στις 21:00 της 4.2.2015 -και κάθε μέρας- τα Φ/Β είναι ένα απόλυτο μηδενικό, οπότε, αν μετρήσουμε σε όρους αθροίσματος "αιολικά+Φ/Β" έρχεται η μεγάλη απελπισία: έβαλαν 73,8GW συνολική εγκατεστημένη ισχύ "αιολικά+Φ/Β" για να πάρουν τελικά ωφέλιμη ενέργεια 0,885GW!!! Συντελεστής απόδοσης 1,2% από ένα εξαιρετικά πανάκριβο σύστημα!!! Ένα σύστημα που κόστισε πολλές δεκάδες δισ. ευρώ κι εκτόξευσε τα τιμολόγια για τους καταναλωτές στη στρατόσφαιρα! Αν αυτό δεν λέγεται ανοησία, δεν ξέρω πώς αλλιώς μπορεί να λέγεται! Πόσες εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ θα απαιτηθούν ακόμα για πετύχουν συντελεστή κάλυψης από ΑΠΕ 35%, που είναι ο στόχος του EEG 2.0; Λυπάμαι τους Γερμανούς, η κυβέρνησή τους λειτουργεί "pretty irresponsibly", πολύ ανεύθυνα ...


Στην ανάλυση της συμβατικής παραγωγής βλέπει κανείς αμέσως στην κάλυψη του φορτίου βάσης τα πυρηνικά και το λιγνίτη, που δουλεύουν πρακτικά χωρίς σημαντικές μεταβολές, δουλεύουν όπως χρειάζεται για να μειώνεται το κόστος τους. Ο εισαγόμενος λιθάνθρακας και το εισαγόμενο φυσικό αέριο είναι οι πηγές που κυρίως καλύπτουν τις μεταβολές της ζήτησης. Τα υδροηλεκτρικά καλύπτουν τις αιχμές φορτίου, καθώς έχουν τη μεγαλύτερη ευελιξία. Αν εκλείψουν οι συμβατικές πηγές, όπως τα πυρηνικά, που θέλουν να τα κλείσουν το 2022, τι θα ηλεκτροδοτεί τη Γερμανία; Τα αιολικά; Ε, εδώ γελάνε! Να γιατί τρέχουν να βάλουν το καλώδιο με τη Νορβηγία. 

Το πιο ωραίο το αφήσαμε για το τέλος: όπως λέει το Fraunhofer, τα πυρηνικά μείωσαν το φορτίο τους κατά 10% και τα λιγνιτικά κατά 30% για να κάνουν χώρο στο δίκτυο για τα αιολικά! Η διάλυση του ηλεκτρικού συστήματος καλά κρατεί, όταν μειώνει κανείς τα αξιόπιστα συστήματα για να κάνουν χώρο στα αναξιόπιστα, το μόνο που πετυχαίνει είναι να αυξάνει τις ανάγκες σε "ευελιξία" των υπόλοιπων πηγών, προκειμένου να διορθώνουν τις αστοχίες των αναξιόπιστων: περισσότερο ακριβό -και ρωσικό- αέριο, περισσότερος εισαγόμενος λιθάνθρακας, περισσότερες εκπομπές CO2, μεγαλύτερο κόστος λόγω μη σταθερής λειτουργίας, αυξημένα τιμολόγια γα τους καταναλωτές.


Ο μόνος δρόμος που απομένει στους πολιτικούς της Γερμανίας είναι να αναγνωρίσουν πια το τραγικό λάθος που έκαναν με την Energiewende, να σοβαρευτούν και να πάνε σπίτι τους πριν "τους πάρουν με τις πέτρες", που έλεγε κι ο ΓΑΠ. Αν δεν το κάνουν ακόμα οι Γερμανοί ψηφοφόροι είναι μόνο επειδή  αντέχουν "να πληρώνουν τα κερατιάτικα", τις επιβαρύνσεις που έφερε στα τιμολόγια του ηλεκτρισμού ο νόμος EEG. Κι έχουν πολλές "πράσινες θέσεις εργασίας", που θα τους πονέσει πολύ αν τις χάσουν. Μπορεί να αποδείχτηκαν πανάκριβα επιδοτούμενες θέσεις, αλλά, όσο καιρό θα εξάγουν ανεμογεννήτριες και Φ/Β σε αποικίες χρέους, ένα μέρος της επιδότησης θα το εισπράττουν απ' τις αποικίες. Το 2022 είναι ακόμα μακριά, ελπίζουν να κερδίσουν χρόνο και, όταν έλθει η στιγμή της αλήθειας, να παρατείνουν τη λειτουργία των πυρηνικών τους. Βλέπετε αυτά "δεν εκπέμπουν CO2" και δεν συμβάλλουν στο "φαινόμενο του θερμοκηπίου", ουπς-αυτό το χάσαμε νωρίς, στην "υπερθέρμανση του πλανήτη", ξανά ουπς-κι αυτή τη χάσαμε, στην "ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή".

Η πλήρης ενεργειακή αποτυχία της Energiewende πρέπει να αποτελέσει ένα πολύτιμο μάθημα για όλες τις χώρες της ΕΕ και του πλανήτη. Και ιδίως για κάτι χρεοκοπημένες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, που δεν αντέχουν άλλο να πληρώνουν τα πειράματα των Γερμανών. Αρκετά πλήρωσαν με τα μνημόνια και με το πολύ "σκληρό" ευρώ, φτάνει πια!

Στη χώρα μας πρέπει πια να τελειώνουμε με την "αιολική παράνοια", να μη συνεχίσουμε το έγκλημα της ισοπέδωσης των βουνών. Και ένα καλό βήμα θα μπορούσε να είναι αφενός η επανεξέταση της Απόφασης της Μπιρμπίλη τον Οκτώβριο 2010 "για την επιδιωκόμενη αναλογία εγκατεστημένης ισχύος και την κατανομή της στο χρόνο μεταξύ των διαφόρων τεχνολογιών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας" και αφ' ετέρου η επανεξέταση όλων των αδειών εγκατάστασης αιολικών, που δόθηκαν αφειδώς τα προηγούμενα χρόνια, αναγκάζοντας τον ΑΔΜΗΕ "να σηκώσει τα χέρια ψηλά", και δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμα. Ο δρόμος των Γερμανών δεν είναι "η μοναδική αλήθεια", υπάρχουν κι άλλοι δρόμοι για την ηλεκτροπαραγωγή. Αν πρέπει οπωσδήποτε να βάλουμε ΑΠΕ, υπάρχει η γεωθερμία, υπάρχουν τα Φ/Β οροφής (καταρχήν για τα μη διασυνδεμένα νησιά, εκεί που πληρώνουμε πετρέλαια), που είναι πολύ πιο αξιόπιστα απ' τα αιολικά. Δεν είναι ανάγκη να τρέχουμε ν' αγοράζουμε ο,τιδήποτε θέλουν να μας πουλήσουν οι Γερμανοί. Μπορούμε να επιλέξουμε μόνοι μας τι θα αγοράσουμε. Και ενδεχομένως τότε να το αγοράσουμε πάλι απ' τους Γερμανούς, αν αυτό είναι προς το δικό ΜΑΣ συμφέρον κι όχι επειδή κάποιοι Γερμανοί "λαδιάρηδες" μοίρασαν πάλι μίζες. 

Διαδώστε το, να το μάθει ΟΛΟΣ ο κόσμος!



ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

3 υποτροφίες από το ALBA Graduate Business School με τη στήριξη των ΕΛΠΕ


Συνολικά τρεις πλήρεις υποτροφίες προκηρύσσει το ALBA Graduate Business School, με την υποστήριξη του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ.
Δύο υποτροφίες αφορούν σε σπουδές σε προγράμματα εξειδίκευσης (Masters) και 1 υποτροφία αφορά σε σπουδές στο πρόγραμμα The ALBA MBA (fulltime).
Οι υποτροφίες απευθύνονται σε νέους και νέες έως και 35 ετών, οι οποίοι είτε συμμετείχαν στο Young Achievers Series είτε είναι μόνιμοι κάτοικοι του Θριασίου (Ελευσίνα, Μάνδρα, Μαγούλα, Ασπρόπυργος, Μέγαρα, Ν. Πέραμος).
Προσφερόμενα μεταπτυχιακά προγράμματα για:
The ALBA MBA (full time)

The ALBA MBA (full time)

MSc in Strategic Human Resources Management

MSc in International Business and Management

MSc in Entrepreneurship 

MSc in Finance

MSc in Marketing

MSc in Business for Lawyers

MSc in Shipping Management

MSc in Tourism Management 
Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων είναι η Πέμπτη, 30 Απριλίου 2015.
Η υποβολή των αιτήσεων μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά στο https://applications.alba.edu.gr/ με την ένδειξη στο πεδίο Scholarship-Financial Aid: «Όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια».
Επιπλέον δικαιολογητικά: Αίτηση κοινωνικών – οικονομικών κριτηρίων, καθώς πέραν των ακαδημαϊκών κριτηρίων θα ληφθούν σοβαρά υπόψη και κοινωνικά κριτήρια. Η αίτηση μπορεί να αναζητηθεί  στην ιστοσελίδα του ALBA.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις υποτροφίες και τα μεταπτυχιακά προγράμματα του ALBA ελάτε στην παρουσίαση με θέμα: «Αναζητώντας το Μίτο της Αριάδνης στο Λαβύρινθο της Επιχειρηματικότητας» το Σάββατο, 21 Μαρτίου και ώρα 11.00 πμ, στο Ξενοδοχείο «Elefsina» (Δήμητρος 55 & Ρήγα Φεραίου, Ελευσίνα).
Οι υποτροφίες αφορούν αποκλειστικά το ακαδημαϊκό έτος 2015 - 2016. Οι αιτούντες πρέπει να πληρούν τα κριτήρια επιλογής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών, που επέλεξαν και να λάβουν μέρος στην καθορισμένη διαδικασία αξιολόγησης και την προσωπική συνέντευξη. Για τα κριτήρια επιλογής κάθε Μεταπτυχιακού, αλλά και τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα της αίτησης, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ALBA http://www.alba.edu.gr.
Η αξιολόγηση των αιτήσεων  και η τελική επιλογή θα πραγματοποιηθεί από το ALBA Graduate Business School at The American College of Greece.
Για περαιτέρω πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην κα. Αναστασία Μπέλου, στο 210-8964531 (εσωτ. 2220) ή με e-mail στο abelou@alba.edu.gr.
Σημειώνεται ότι από τη διαδικασία των υποτροφιών εξαιρούνται: α) το προσωπικό του ALBA Graduate Business School, καθώς και οι πρώτου βαθμού συγγενείς τους, β) ήδη εγγεγραμμένοι φοιτητές στο ALBA, γ) το προσωπικό του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, καθώς και οι πρώτου βαθμού συγγενείς τους.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Γ.Ρωμανιάς: "Τα αποθεματικά των ταμείων μηδένισαν"

Αποτέλεσμα εικόνας για Γ.Ρωμανιάς: "Τα αποθεματικά των ταμείων μηδένισαν"
«Μπορεί να εξασφαλίζουμε εκ του παρόντος ρευστότητα για την καταβολή των συντάξεων, όμως τα αποθεματικά των ταμείων έχουν σχεδόν μηδενίσει» τόνισε ο Γενικός Γραμματέας κοινωνικών ασφαλίσεων Γιώργος Ρωμανιάς.

Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 σημείωσε ότι οι μειώσεις σταματούν. «Όσες μειώσεις έχουν γίνει μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2014, αυτή τη στιγμή, δεν μπορούμε να τις αποκαταστήσουμε. Δεν μπορούμε, δηλαδή, να επαναφέρουμε τις επικουρικές συντάξεις από το 50% που είναι σήμερα στο 100% που ήταν το 2009» ανέφερε.

Τόνισε ότι: «Τα τελευταία πέντε χρόνια όλα τα ταμεία -με πρώτο τον ΟΑΕΕ και δεύτερο το μεγάλο επικουρικό- τρέχουν την τελευταία στιγμή να δουν πώς θα εξασφαλίσουν ρευστότητα για να πληρώσουν τις τρέχουσες συντάξεις. Το ίδιο κάνουμε και εμείς. Αυτό είναι το πρόβλημα του παρόντος. Το πρόβλημα του μέλλοντος είναι πολύ μεγαλύτερο. Είναι άλλο πράγμα η ρευστότητα και άλλο η περιουσιακή κατάσταση. Μπορούμε να εξασφαλίσουμε επί του παρόντος ρευστότητα εδώ και πέντε χρόνια και να γίνεται η καταβολή των συντάξεων, ωστόσο, τα περιουσιακά στοιχεία των ταμείων, το αποθεματικό τους έχει σχεδόν μηδενιστεί. Επομένως, το πρόβλημα για το αύριο είναι τεράστιο. Το σύστημα είναι διαλυμένο.

Δεν θέλω να ωραιοποιήσω καταστάσεις. Το σύστημα χρειάζεται ανάταξη. Πρέπει να δημιουργηθεί εξ΄ υπαρχής. Εγώ θυμάμαι όταν ήμουν μικρότερος και έφτιαχνα το ασφαλιστικό της ΔΕΗ, ξεκινούσα από μηδέν συνταξιούχους, τραβούσα τις καμπύλες μου στο μέλλον και ήταν όλα μια χαρά. Γιατί έλεγα "τόσες εισφορές θα πάρω, τόσες συντάξεις θα πληρώσω". Τώρα ξεκινάμε με 2.700.000 συνταξιούχους. Αυτή τη στιγμή είναι άθλος το να βρει κανείς πώς θα ισορροπήσει το σύστημα. Το μέλλον του συστήματος δεν είναι μαύρο, είναι κατάμαυρο... Το μεγάλο πρόβλημα για εμάς, για τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας είναι πώς θα εξασφαλίσουμε το μέλλον...».



ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Ράλι στις Τιμές του Πετρελαίου μετά την Προειδοποίηση του IEA για τη Μέση Ανατολή

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιο
Συνεχίζεται το ράλι των τιμών του πετρελαίου, με αφορμή την προειδοποίηση του IEA για ενδεχόμενα προβλήματα στην προσφορά πετρελαίου από τις χώρες της Μέσης Ανατολής, μολονότι ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι η άνοδος από τα χαμηλά εξαετίας του Ιανουαρίου είναι «υπερβολική».

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΙΕΑ, ο οποίος θα είναι και ο νέος εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας από την 1η Σεπτεμβρίου, Φατίχ Μπιρόλ, δήλωσε την Τρίτη ότι η άνοδος του Ισλαμικού Κράτους σε Ιράκ και Συρία είναι ένα μεγάλο εμπόδιο για τις επενδύσεις που πρέπει να γίνουν στην περιοχή ώστε να αποτραπεί η έλλειψη επαρκούς προσφοράς πετρελαίου την επόμενη δεκαετία.

«Η διάθεση για επενδύσεις στη Μέση Ανατολή είναι κοντά στο μηδέν, κυρίως ως αποτέλεσμα των απρόβλεπτων εξελίξεων στην περιοχή», είπε.

Νωρίτερα, σήμερα, το Μπρεντ ενισχύθηκε κατά 69 σεντς στα 62,09 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό (WTI) κατά 48 σεντς στα 53,26 δολάρια.


ΠΗΓΗ:energia.gr

Σπάρτακος: Μη μειώσετε το όριο των €4.750 για τους μισθούς της ΔΕΗ

Αποτέλεσμα εικόνας για Σπάρτακος: Μη μειώσετε το όριο των €4.750 για τους μισθούς της ΔΕΗ
«Η περαιτέρω μείωση του μισθού των Γενικών Γραμματέων  θα συμπαρασύρει αυτόματα και τους μισθούς των εργαζομένων στον Όμιλο ΔΕΗ με καταστροφικά αποτελέσματα για τις εταιρίες του Ομίλου και τους εργαζόμενους. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η πρώτη Κυβερνητική επιλογή δεν θα έχει ως στόχο την περαιτέρω μείωση των αποδοχών των εργαζομένων θέτοντας εαυτόν σε πλήρη αναντιστοιχία με τις προεκλογικές δεσμεύσεις».  

Το απόσπασμα προέρχεται από την επιστολή του σωματείου εργαζομένων στη ΔΕΗ Σπάρτακος προς τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ. Κατρούγκαλο, με αφορμή τις πληροφορίες περί μείωσης του μισθού των γενικών γραμματέων. Στην επιστολή επισημαίνεται ότι με το μισθό του γενικού γραμματέα είναι συνδεδεμένο το ανώτατο όριο αποδοχών για το Δημόσιο αλλά και τις εταιρείες του Δημοσίου εφόσον το ποσοστό της κρατικής συμμετοχής δεν είναι μικρότερο του 30%. Δηλαδή το θέμα που θίγει ο Σπάρτακος δεν αφορά μόνο τη ΔΕΗ αλλά το σύνολο των εργαζομένων στο Δημόσιο, που βρίσκονται στην ανώτατη μισθολογική κλίμακα (Δημόσιο, Ν.Π.Δ.Δ., ΟΤΑ, Ένοπλες Δυνάμεις, Ελληνική Αστυνομία, Πυροσβεστικό και Λιμενικό Σώμα).

Στην πραγματικότητα η επιστολή συνιστά το πρώτο επίσημο μισθολογικό αίτημα που θέτει συνδικαλιστικό σωματείο της ΔΕΗ, προς την κυβέρνηση προκειμένου να μην θιγούν τα ανώτατα όρια των μισθών στο Δημόσιο και τις εταιρείες του Δημοσίου. 

Το σωματείο Σπάρτακος, που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι λόγω των σκληρών συνθηκών εργασίας λαμβάνουν ειδικά επιδόματα και ιδιαίτερα στις περιπτώσεις με πολλά χρόνια υπηρεσίας εμπίπτουν στο πλαφόν, επισημαίνει ότι ειδικά για τη ΔΕΗ από τα 4750 ευρώ μεικτά, στην τσέπη του εργαζόμενου μπαίνουν πολύ λιγότερα: ενώ για τους γενικούς γραμματείς το καθαρό ποσό είναι 3600 ευρώ στην περίπτωση των εργαζομένων στον όμιλο ΔΕΗ, λόγω των κρατήσεων (Ασφαλιστικών, Αλληλεγγύης, ΟΑΕΔ, ΟΕΚ, ΟΕΕ, ΦΜΥ) το καθαρό ποσό δεν ξεπερνά τα 2.620 ευρώ, υποστηρίζει ο Σπάρτακος. 

Αυτός ο μισθός αφορά α) στελέχη της Επιχείρησης και β) εργαζόμενους οι οποίοι εργάζονται 30 χρόνια στους Σταθμούς, στα Ορυχεία και στα Δίκτυα Μεταφοράς και Διανομής του Ομίλου (επί 24 ώρες ημερησίως, 30 ημέρες το μήνα, 365 ημέρες το χρόνο και μάλιστα κάτω από τις πλέον αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες και καταστάσεις).

Όπως επισημαίνει η επιστολή ο μισθός αυτός και μισθός στελεχών αντίστοιχων ανταγωνιστικών εταιρειών αφορούν ποσά τα οποία σαφώς δεν μπορούν να συγκριθούν ενώ με την επιβολή του νόμου 4024/2011 έγιναν μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων που ξεπέρασαν μεσοσταθμικά το 35% των μισθών του 2009, μειώνοντας τη συνολική μισθοδοσία κατά 820 εκ. ευρώ. 

Όπως δείχνει η επιστολή, η διαχείριση του συγκεκριμένου αιτήματος αλλά και άλλων αντίστοιχων φίλα προσκείμενων προς τη νέα κυβέρνηση ομάδων που μάλιστα επικαλούνται προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται ότι θα είναι για την κυβέρνηση ένας από τους πονοκεφάλους της επόμενης ημέρας της διαπραγμάτευσης.


ΠΗΓΗ.capital.gr

Μυστηριώδες «νέφος» πάνω από τον Άρη

Αποτέλεσμα εικόνας για Μυστηριώδες «νέφος» πάνω από τον Άρη
Αρχικά είχε εντοπιστεί το 2012, διήρκεσε δέκα μέρες, χάθηκε και ξαναεμφανίστηκε μετά από ένα μήνα, πάλι επί ένα δεκαήμερο, προτού τελικά εξαφανιστεί
Οι αστρονόμοι ξύνουν το κεφάλι τους, αδυνατώντας να δώσουν εξήγηση για ένα εκτεταμένο μυστηριώδες «νέφος» που εμφανίστηκε πρόσκαιρα πάνω από την επιφάνεια του Άρη.

Το τεράστιο νέφος, αρχικά εντοπίστηκε από ερασιτέχνες αστρονόμους το 2012 πάνω από το νότιο ημισφαίριο του γειτονικού πλανήτη. Διήρκεσε περίπου δέκα μέρες, χάθηκε και ξαναεμφανίστηκε στην ίδια περιοχή μετά από ένα μήνα, πάλι επί ένα δεκαήμερο, προτού τελικά εξαφανιστεί. Από τότε, δεν έχει κάνει ξανά την εμφάνισή του.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον ισπανό αστρονόμο Αγκουστίν Σάντσεζ Λαβέγα του βασκικού Πανεπιστημίου του Μπιλμπάο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», σύμφωνα με το BBC, το Γαλλικό Πρακτορείο και το «New Scientist», ανέλυσαν τις σχετικές εικόνες και εκτίμησαν ότι το νέφος ξεπέρασε σε έκταση τα 1.000 χιλιόμετρα, μεγαλύτερο από κάθε άλλο που έχει ποτέ παρατηρηθεί στον «κόκκινο πλανήτη».

Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι πρόκειται για ένα νέφος διοξειδίου του άνθρακα και υδρατμών. Όμως, το νέφος παρατηρήθηκε σε μεγάλο υψόμετρο 200 έως 250 χιλιομέτρων, διπλάσιο από ό,τι τα κοινά σύννεφα του Άρη που φθάνουν έως τα 100 χιλιόμετρα. Ούτε στη Γη υπάρχουν νέφη που φθάνουν τόσο ψηλά, γι’ αυτό ορισμένοι πιστεύουν ότι στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για νέφος.

Οι επιστήμονες δεν αποκλείουν το αινιγματικό «νέφος» να είναι τελικά ένα υπερβολικά φωτεινό σέλας (έως 1.000 φορές πιο έντονο από το γήινο σέλας), αν και αγνοούν πώς μπορεί να σχηματίστηκε στην αρειανή ανώτερη ατμόσφαιρα. "Προκύπτουν περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις», δήλωσε ο ερευνητής Γκαρθία Μουνιόθ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).

Μερικοί έριξαν στο τραπέζι την ιδέα της βιολογικής προέλευσης (μήπως και των εξωγήινων;), αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί το παραμικρό ίχνος ζωής στον Άρη. Για να λυθεί το μυστήριο, θα πρέπει να επανεμφανιστεί το φαινόμενο και να μελετηθεί προσεκτικά.



ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Πυρκαγιά σε διυλιστήριο της Waha Oil στο Hariga


Η μεγαλύτερη λιβυκή πετρελαϊκή εταιρεία Waha Oil Company ανέβασε στο διαδίκτυο video που δείχνει να έχει τυλιχθεί στις φλόγες το τεράστιο διυλιστήριο El Sarir στο λιμάνι Hariga. Η πυρκαγιά ξέσπασε το περασμένο Σάββατο.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, όλα δείχνουν ότι πρόκειται για σαμποτάζ, αλλά ως τώρα ουδεμία ομάδα από τις διάφορες φατρίες που συμμετέχουν στην εμφύλια σύρραξη στη χώρα ανέλαβε την ευθύνη.


ΠΗΓΗ:energypress.gr