Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Δύο Έλληνες έφτιαξαν εφαρμογή για iPad και iPhone, με την ελληνική Ιστορία


Δύο Έλληνες έφτιαγαν εφαρμογή για iPad και iPhone, με την ελληνική Ιστορία

Μία νέα εφαρμογή η οποία μας φέρνει σε επαφή με την ελληνική Ιστορία δημιουργήθηκε για τα iPhone και iPad, με το όνομα «Greece: History & Culture», από δύο αδέλφια, τον Τάσο και τον Δημήτρη Βούλγαρη.
Η νέα αυτή εφαρμογή είναι και η μοναδική σε ολόκληρο το διαδίκτυο η οποία παρουσιάζει τόσο την ελληνική Ιστορία όσο και πολιτισμό από την προϊστορία μέχρι σήμερα.
Ο χρήστης μπορεί να περιηγηθεί μέσα από την συσκευή του σε όλα τα μέρη της Ελλάδας και όλες τις χρονικές περιόδους, έτσι ώστε να αποκτήσει αρκετές γνώσεις είτε είναι ήδη κάτοικος Ελλάδας, είτε θέλει να την επισκεφτεί. Μαζί με την ιστορία, βρίσκουμε πληροφορίες για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της χώρας μας
Οι δύο Έλληνες που δημιούργησαν την εφαρμογή έχουν καταγωγή από τον Αχινό της ανατολικής Φθιώτιδας είναι αρχαιολόγος και προγραμματιστής αντίστοιχα.
Η συγκεκριμένη εφαρμογή λοιπόν κυκλοφορεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες ενώ έχει δεχθεί ήδη θερμές κριτικές.
Στόχος των δημιουργών είναι να εξελίξουν ακόμη περισσότερο την εφαρμογή, προσφέροντας ακόμη περισσότερο περιεχόμενο και περισσότερες λειτουργίες.
Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη στην διεύθυνση http://itunes.apple.com/app/greece-history-culture/id523838757/ ενώ κάποιος μπορεί να μάθει περισσότερα για την λειτουργία της στη διεύθυνση http://www.greecehistoryandculture.com. 
ΠΗΓΗ:http://www.iefimerida.gr

ΑΠΟ ΠΙΘΑΝΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ Ενεργειακά και οικονομικά οφέλη για την Ελλάδα







Ενεργειακή αυτάρκεια και διέξοδο από την οικονομική κρίση μπορεί να δώσει στην Ελλάδα η εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Κρήτη, αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των επιστημόνων. 
Το γεγονός αυτό επισημάνθηκε σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε προχθές στα Χανιά από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, το ΤΕΕ/ΤΑΚ, ΤΕΕ/ΤΔΚ και την Περιφέρεια Κρήτης, στην αίθουσα ομιλιών 'Πολυχρόνης Πολυχρονίδης' του Πνευματικού Κέντρου Χανίων. 
Για τη σημασία της εκδήλωσης μίλησε στα 'Χ.Ν.' ο Γιάννης Στρογγυλός, πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. Δυτικής Κρήτης, αναφέροντας τα εξής: «Η εκδήλωση είναι συνέχεια της διαδικασίας που ξεκίνησε στο Ηράκλειο. Ο σκοπός της εκδήλωσης είναι να ακουστούν όλες οι απόψεις σε σχέση με το τι υπάρχει νότια της Κρήτης από πλευράς ενεργειακών αποθεμάτων, ποιες θα είναι οι διαδικασίες οι οποίες θα πρέπει να γίνουν ταχύτατα ούτως ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε σε σχετικά σύντομο χρόνο σε στάδιο εκμετάλλευσης ούτως ώστε να μπορέσει να βοηθήσει το πιθανόν κοίτασμα πετρελαίου την ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας και τη διέξοδο που θα δώσει από πλευράς της δεινής οικονομικής κατάστασης που βρισκόμαστε σήμερα». 


ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ;
Ο κ. Στρογγυλός σημείωσε επίσης ότι: «Επειδή κατά καιρούς ακούγονται διάφορα θέλουμε να έχουμε μια όσο δυνατόν πιο πλήρη επιστημονική άποψη, η οποία θα κατατεθεί από εξειδικευμένους επιστήμονες, διότι δεν είμαστε όλοι ειδικοί και ούτε πρέπει να στεκόμαστε πολλές φορές σε δηλώσεις που ακούγονται σε κανάλια, σε εφημερίδες, αλλά το επιστημονικό δυναμικό πρέπει να κάτσει να μελετήσει να δει ποιες είναι οι προτάσεις και να ξέρουμε και τι προοπτικές ανοίγονται. Για παράδειγμα, αν υποτεθεί ότι βρίσκονται κοιτάσματα νότια της Κρήτης αυτομάτως σημαίνει ότι ανοίγονται πάρα πολλές θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν στο νησί και στην ευρύτερη περιοχή». 


ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Οπως ανέφερε ο κ. Στρογγυλός, η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων θα συνοδεύεται από συγκεκριμένες παρεμβάσεις που θα γίνουν σε περιοχές της Κρήτης. «Πρέπει να πάρουμε υπ’ όψιν μας τους νέους πετρελαιαγωγούς οι οποίοι θα έρθουν από την Κύπρο και το Ισραήλ, θα περάσουν νότια της Κρήτης και θα συνεχίσουν προς την Ευρώπη μέσω Ιταλίας ή μέσω Πελοπονήσου. Αυτά θα είναι ζητήματα τα οποία καλό θα είναι να τα έχουμε κοιτάξει πολύ πιο πριν και να ξέρουμε τις οποιεσδήποτε συνέπειες που θα επιφέρουν. Ηδη η ελληνική κυβέρνηση έχει νομοθετήσει σχετικά με τη σύσταση της Εταιρείας Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων πλην όμως από τότε δεν έχουμε προχωρήσει στη στελέχωση της εταιρείας αυτής. Εχουν γίνει οι διαδικασίες για τον διαγωνισμό από τις εταιρείες που θα δηλώσουν ενδιαφέρον…».  


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ
Μεταξύ πολλών ομιλητών στην ημερίδα αυτή και ο Αλέξης Αθανασόπουλος, μέλος της μόνιμης Επιτροπής Ενέργειας του Τεχνικού Επιμελητηρίου και αντιπρόεδρος του Συλλόγου των Χημικών Μηχανικών, που ανέφερε στα 'Χ.Ν.': 
«Σκοπός της διημερίδας είναι η ανασκόπηση των μέχρι σήμερα ερευνητικών εργασιών και η παρουσίαση της υπάρχουσας κατάστασης όσον αφορά την έρευνα και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Κρήτη, των βημάτων που θα ακολουθήσουν (παραχωρήσεις κ.λπ.), του επιχειρηματικού ενδιαφέροντος για τη χώρα σε σχέση και με την πετρελαϊκή αγορά στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και τέλος των δυνατοτήτων για αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού της χώρας πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Στον σκοπό της διημερίδας εντάσσεται και η συμβολή στη διαμόρφωση μιας αποτελεσματικής πολιτικής στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στον ελλαδικό χώρο και επιτέλους ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί και το Πολυτεχνείο Κρήτης, όπως και όλα τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα…».
Στο πλαίσιο της ομιλίας του ο κ. Αθανασόπουλος ανέφερε τις προτάσεις συγκεκριμένων δράσεων που «πρέπει επιτέλους να υλοποιηθούν» αναφορικά με τη συνεισφορά πανεπιστημιακών και ερευνητικών Ιδρυμάτων.
Αυτές είναι οι εξής: 
• Να δοθούν κίνητρα στις Ελληνικές Εταιρείες του Κλάδου (ΕΛΠΕ, ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ) για τη διευκόλυνση πρακτικής άσκησης και απασχόλησης των φοιτητών και διπλωματούχων επιστημόνων.
• Δημιουργία βάσης δεδομένων στο Τ.Ε.Ε. όλων των διπλωματικών εργασιών σε θέματα Ερευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων.
• Να υπάρξει συνεργασία των 2 μεγάλων εταιρειών ΕΛΠΕ και ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, όπως αυτό επιτεύχθηκε στην Αίγυπτο (Συνεργασία Vegas Oil – ΕΛΠΕ στις δραστηριότητες στην Ερευνα και Παραγωγή Υδρογονανθράκων), για τη  δημιουργία προστιθέμενης τεχνογνωσίας.
• Μόνιμη και διαρκής συνεργασία της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Α.Ε. (ΕΔΕΥ Α.Ε.) με τα Α.Ε.Ι. και Πολυτεχνεία της χώρας.
• Δημιουργία ιστότοπου που να αναρτώνται οι δραστηριότητες και τα αποτελέσματα των ερευνών των Α.Ε.Ι. 
ΠΗΓΗ:http://www.haniotika-nea.gr

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ ΣΤΗΝ «ΗΓΕΣΙΑ» ΤΗΣ ΓΕΝΟΠ







 Καμία έκπληξη δεν μας προκάλεσε η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ -27.5.2012- φέροντας τον βαρύγδουπο τίτλο «Πρωτοφανή και απερίγραπτη αμφισβήτηση -Τι κρύβεται πίσω από τη στάση της ηγεσίας του Σπάρτακου;».
Πρόκειται για μια ανακοίνωση της οποίας το περιεχόμενο δημιουργεί τις καλύτερες προϋποθέσεις για να αναρωτηθούμε το ίδιο ακριβώς πράγμα : «Τι κρύβεται πίσω από τη στάση της «ηγεσίας» της ΓΕΝΟΠ»;
Συνάδελφοι της ΓΕΝΟΠ: Η ηγεσία του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ υλοποιεί αποφάσεις που στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ομόφωνες και ουδέποτε ακολούθησε την τακτική των «παρασκηνιακών κινήσεων», αλλάζοντας μάλιστα με Σταλινικού τύπου διαδικασίες τους Συμβούλους του Διοικητικού Συμβουλίου προκειμένου να εξασφαλίσει με ισχνές πλειοψηφίες –όπως έγινε πρόσφατα (24.5.2012) στο Δ.Σ. της ΓΕΝΟΠ- αποφάσεις που είναι τοις πάσι γνωστό, ότι τις απορρίπτει το σύνολο των εργαζομένων που ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ εκπροσωπεί.
Σε ό,τι αφορά στις επισημάνσεις/παρατηρήσεις που για την «ηγεσία» της ΓΕΝΟΠ είναι από πλευράς ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ δήθεν υπονόμευση του «ταξικού αντιμνημονιακού Συνδικάτου», έχουμε να αναφέρουμε τα ακόλουθα:
Είναι γνωστό ότι προ μηνών η Ομοσπονδία προχώρησε στην κατάληψη του κτιρίου της οδού Πειραιώς, από όπου εκδίδονται οι λογαριασμοί της ΔΕΗ, σε μια προσπάθεια να παύσει τη διαδικασία έκδοσης των λογαριασμών. Στο πλαίσιο της κατάληψης αυτής, ο Πρόεδρος του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ είχε δηλώσει πως είναι ανώφελο να συνεχιστεί η κινητοποίηση εκείνη, από τη στιγμή που η Διοίκηση της ΔΕΗ με Δελτίο Τύπου της στις 13/10/2011 έκανε γνωστό ότι : «με ιδιαίτερο κόστος για την επιχείρηση εξασφαλίστηκαν εναλλακτικοί τρόποι εκτύπωσης και αποστολής των λογαριασμών». Αξίζει να αναφερθεί ότι συνάδελφοι της «ηγεσίας» της ΓΕΝΟΠ είχαν προσυπογράψει τη θέση του προέδρου του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ και έτσι η κατάληψη είχε λήξει με ομόφωνη απόφαση.
Σε ό,τι έχει να κάνει με την υποτιθέμενη «προσβολή» που υπέστη η «ηγεσία» της ΓΕΝΟΠ, ως συνέπεια της Επίσημης Επιστολής που αποστείλαμε στην Ομοσπονδία, ζητώντας να συμμετέχουμε στη διαπραγματευτική ομάδα που συστάθηκε για την ΕΣΣΕ, θα πρέπει να θυμίσουμε ότι στο άρθρο 4, παρ. 5 του Νόμου 1876 ορίζεται ότι: «Συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων της ίδιας επιχείρησης, κλάδου ή επαγγέλματος δικαιούνται να παρέμβουν στις διαπραγματεύσεις που τους αφορούν». Εξάλλου, υπάρχει και ομόφωνη απόφαση της ΓΕΝΟΠ για τη συμμετοχή των Προεδρείων των 7 μεγαλύτερων Συλλόγων στην διαπραγματευτική ομάδα. Δεν ισχύει η απόφαση αυτή ή απλά επιλέγουν να την ξεχνούν;
Αν η «ηγεσία» της ΓΕΝΟΠ αισθάνεται ότι έχει θιγεί η αντιπροσωπευτικότητά της, τότε καλό θα ήταν να επαναφέρει στη μνήμη της την Εξώδικη Δήλωση της ΕΤΕ/ΔΕΗ κατά της ΓΕΝΟΠ που στις 26/11/2007 αυτό ακριβώς έκανε. Έθιγε ξεκάθαρα και επί της ουσίας την αντιπροσωπευτικότητά της. Στην ίδια βάση, στο σημείο αυτό, αν θα θέλαμε να καταλήξουμε στο τι είναι και τι δεν είναι «προσβολή» θα μπορούσε να διερωτηθεί κάποιος: η κίνηση της μεταγραφής του Προεδρείου της ΓΕΝΟΠ (Πρόεδρος και Γραμματέας), από την Διανομή στην Μητρική, δεν θα μπορούσε να εκληφθεί ως προσβολή προς τους συνδικαλιστές στη Μητρική ΔΕΗ; Ή είχε άλλους προσωπικούς στόχους;
Συνάδελφοι της ΓΕΝΟΠ: Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι την Ομοσπονδία την στηρίζουν ΑΥΤΟΙ που στηρίζουν τους αγώνες της. Αυτοί που «γράφουν» όχι ώρες, αλλά ημέρες απεργίας και κινητοποιήσεων, τη στιγμή που κάποιοι άλλοι δεν γνωρίζουν καν ότι έχει προκηρυχτεί απεργία. Την στηρίζουν αυτοί, που έχουν τη δυναμική να κλείσουν Σταθμούς Παραγωγής και Ορυχεία, χάνοντας μάλιστα ¨πανάκριβα μεροκάματα¨. Τους αγώνες ενάντια στο Μνημόνιο τους στηρίζουν οι δράσεις στους χώρους εργασίας και οι κινητοποιήσεις/αγώνες που δίνονται στους δρόμους και όχι με «καθιστική διαμαρτυρία» στα γραφεία, μέσω της έκδοσης κατευθυνόμενων Δελτίων Τύπου....... 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ


Motor Oil: Στα 39,4 εκατ. τα Καθαρά Κέρδη το Πρώτο Τρίμηνο





Στα 39,4 εκατ. ευρώ περιορίστηκαν τα καθαρά κέρδη του ομίλου της Motor Oil στο α' τρίμηνο 2012 έναντι κερδών 62,72 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.
Παράλληλα,ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 2,303 δισ. ευρώ έναντι 1,824 δισ. το α' τρίμηνο του 2011.
Τα κέρδη προ φόρων περιορίστηκαν στα 50,24 εκατ. ευρώστο τρίμηνο από 70,26 εκατ. το προηγούμενο έτος.
Τέλος, τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων του ομίλου, διαμορφώθηκαν στα 70,46 εκατ. ευρώ έναντι 93,11 εκατ. το 2011.  
ΠΗΓΗ:http://www.energia.gr

ΠΑΚ ΕΛΤΑ: Δελτίο Τύπου των εννέα Ομοσπονδιών μετά τη συνάντη...

ΠΑΚ ΕΛΤΑ: Δελτίο Τύπου των εννέα Ομοσπονδιών μετά τη συνάντη...: Αντιπροσωπεία των εννέα Ομοσπονδιών, που εκπροσωπούν περισσότερο από ένα εκατομμύριο εργαζόμενους, συναντήθηκαν σήμερα (Παρασκευή) το π...

Τρεις δεσμεύσεις για μισθούς, συμβάσεις και ανεργία ζητά η ΓΣΕΕ



Δεσμεύσεις για τη μετεκλογική αποκατάσταση του κοινωνικού διαλόγου, του θεσμικού πλαισίου των συλλογικών συμβάσεων και των κατώτατων μισθών και ημερομισθίων διεκδικεί -μαζί με τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της καλπάζουσας, λόγω της παρατεινόμενης ύφεσης, ανεργίας- η ΓΣΕΕ από τα πολιτικά κόμματα που επιδιώκουν να έχουν θέσεις κυβερνητικής ευθύνης την επομένη των εκλογών της 17ης Ιουνίου.
«Αυτό το αίτημα θα προτάξει η ΓΣΕΕ σε όσες συναντήσεις με αρχηγούς πολιτικών κομμάτων ζητηθούν να γίνουν προεκλογικά», δηλώνει ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ι. Παναγόπουλος μέσω της «Η» και ενόψει της συνάντησης (αύριο Τρίτη) των κοινωνικών εταίρων με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγ. Βενιζέλο. «Δεν μπορούσαμε να μπούμε προεκλογικά σε ένα διάλογο ο οποίος, είναι φανερό ότι εξυπηρετεί επικοινωνιακές και άλλες σκοπιμότητες και όχι τους εργαζόμενους», εξηγεί ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, ύστερα και από το «ναυάγιο» της πρωτοβουλίας του υπηρεσιακού υπουργού Αντ. Ρουπακιώτη για άτυπο «μορατόριουμ» στην αγορά εργασίας και ζητά:
1Ο διάλογος να γίνει αμέσως μετά το σχηματισμό κυβέρνησης και να έχει θεσμικό χαρακτήρα, δηλ. να οργανωθεί στο πλαίσιο των Εθνικών Επιτροπών Διαλόγου για την Απασχόληση και την Κοινωνική Προστασία.
2Βάση εκκίνησης του διαλόγου να είναι η συμφωνία που είχαν υπογράψει (πριν από την ψήφιση του δεύτερου Μνημονίου και παρά την εντολή της τρόικας για περικοπές που τελικώς «πέρασαν») η ΓΣΕΕ με το ΣΕΒ, τη ΓΣΕΒΕΕ και την ΕΣΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο η ΓΣΕΕ θα ζητήσει, σε κάθε περίπτωση, να επανέλθουν οι κατώτατοι μισθοί και τα ημερομίσθια στα επίπεδα που ήταν πριν από τις 14 Φεβρουαρίου (δηλ. να ανακληθεί η μείωση του 22% όπου αυτή έχει γίνει με διευθυντικό δικαίωμα).
Και, επιπροσθέτως, να αποκατασταθεί το καθεστώς της υποχρεωτκής επέκτασης των συλλογικών συμβάσεων τις οποίες υπογράφουν οι αντιπροσωπευτικές οργανώσεις των εργοδοτών και των εργαζομένων ανεξαρτήτως της (διατηρούμενης) διάστασης της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων για το ύψος των αμοιβών και των επιδομάτων στις κλαδικές και τις ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις (σε αντίθεση με το ύψος του κατώτατου μισθού και του ημερομισθίου, με τα οποία αμείβονται μόνο οι ανειδίκευτοι με βάση την ΕΓΣΣΕ, οι τρεις εργοδοτικές οργανώσεις ζητούν να γίνουν μειώσεις στις αμοιβές των κλαδικών συμβάσεων μετά τη λήξη της μετενέργειας η οποία έχει περιοριστεί στους τρεις μήνες).
3Να συμφωνηθούν και να εφαρμοστούν άμεσα μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης και τη στήριξη των ανέργων καθώς η ύφεση, με βάση τις προβλέψεις του επιστημονικού διευθυντή του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ καθηγητή Σ. Ρομπόλη, απειλεί να εκτινάξει την ανεργία στο 28% στο τέλος του 2012 (έως 1.400.000 άνεργοι) και μεταξύ 23% - 25% κατά μέσο όρο για το 2012 και να μην υποχωρήσει εύκολα πριν από το... 2015.
Μονόδρομος
Η επανεκκίνηση του διαλόγου των κοινωνικών εταίρων θα γίνει οπωσδήποτε μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Είτε με πρωτοβουλία των κοινωνικών εταίρων.............. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΑΕ: Η Έλλειψη Ρευστότητας στην Αγορά Ενέργειας «Άδειασε» τη Ρεβυθούσα τον Χειμώνα





Το πρόβλημα τροφοδοσίας με φυσικό αέριο που αντιμετώπισε το χειμώνα η χώρα μας είχε να κάνει και με την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά ενέργειας, με συνέπεια η Ρεβυθούσα να ήταν άδεια.
Το αποκάλυψε ο αντιπρόεδρος της ΡΑΕ Μίλτος Ασλάνογλου, μιλώντας στο ενεργειακό συνέδριο που διοργάνωσαν το προηγούμενο Σάββατο στο Ηράκλειο της Κρήτης τα Γραφεία Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε Αθήνα και Λευκωσία.
Πρόβλημα ρευστότητας έχει σήμερα και η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, που οφείλεται, όπως είπε ο κ. Ασλάνογλου, καταρχήν, στην άρνηση πληρωμών των λογαριασμών ηλεκτρικού, είτε λόγω της συμπίεσης των εισοδημάτων που δημιουργεί η οικονομική κρίση, είτε λόγω της τακτικής του «Δεν πληρώνω». Κατά δεύτερο, οφείλεται στη μη ειλικρινή διαχείριση του κόστους που συνοδεύει τη διείσδυση των ΑΠΕ. Ο κόσμος, επισήμανε ο αντιπρόεδρος της ΡΑΕ, πρέπει να γνωρίζει ότι χρειαζόμαστε μεν τις ΑΠΕ, αλλά ότι πρέπει να πληρώσει το ανάλογο κόστος ο καταναλωτής.
Στην ομιλία του ο κ. Ασλάνογλου αναφέρθηκε..........ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πετρέλαιο: Η Παγκόσμια Υπερβάλλουσα Παραγωγική Δυνατότητα στο Χαμηλότερο Επίπεδο από το 2008


 


Η αμερικανική υπηρεσία ενέργειας (ΕΙΑ) εκτιμά ότι η παγκόσμια υπερβάλλουσα παραγωγική δυνατότητα στο πετρέλαιο ήταν κοντά στα 2,4 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα στο α’ τρίμηνο του 2012, μειωμένη κατά 1,3 εκατ. βαρέλια σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011.
Διευκρινίζεται ότι η υπερβάλλουσα παραγωγική δυνατότητα είναι το ποσοστό εκείνο της παραγωγής το οποίο παραμένει ανενεργό, για περίπτωση ανάγκης. Στην πράξη, η Σαουδική Αραβία διαθέτει την περισσότερη από αυτήν την ποσότητα, που της επιτρέπει να επηρεάζει τις τιμές.
Πλέον, η υπερβάλλουσα δυνατότητα είναι λιγότερη από το 3% της παγκόσμιας παραγωγής, δηλαδή στα χαμηλότερα επίπεδα από το δ΄ τρίμηνο του 2008, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΙΑ. Αυτό σημαίνει ότι οι παραγωγοί θα δυσκολευτούν περισσότερο να αντεπεξέλθουν σε μια νέα έλλειψη, ενώ οι τιμές αναγκαστικά θα παραμείνουν υψηλές.
Στους υπολογισμούς της, η ΕΙΑ προσμετρά την παραγωγή εκείνη που μπορεί να λειτουργήσει εντός 30 ημερών και να διατηρηθεί για τουλάχιστον 90 ημέρες.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ